Никога не знаеш колко скоро ще стане твърде късно.

Размер: px
Започни от страница:

Download "Никога не знаеш колко скоро ще стане твърде късно."

Препис

1 Никога не знаеш колко скоро ще стане твърде късно.

2 Аз + време = живот

3 «Дилъри на време» Don t waste my time живот, време, пари

4 Някой «вижда» ли времето?

5 Управление на себе си всъщност е управление на времето, според Стивън Кови: Последната фаза - Четвъртото самоорганизиращо се поколение управлява себе си и разчита най-вече на своите действия, по-малко на обстоятелствата. Промяна, готови ли сте? Отвътре навън. Никой няма шанс за ново начало, но всеки има шанс за различен край.

6 Измерителят на интелигентността е способността за промяна. Айнщайн

7 Да не слагаме етикети Какви вредни и нересурсни етикети си поставя човек: Аз не мога да се променя. Аз никога няма да се науча да съм организиран. Не мога да спра да си губя времето. Хаосът трудно ще излезе от ежедневието ми

8 Как тече времето за Вас? Къде е? Как го усещате?

9 Според метапрограмите в НЛП, филтърът Разпределяне на времето разделя хората главно на 2 типа: През времето Във времето

10 Ако те попитам в каква посока е твоето минало, накъде би посочил? А бъдещето? А настоящето?

11 Ценности двигателите на живота здраве, деца, кариера, семейство, свобода, благотворителност, вяра, богатство, дисциплина, позитивизъм, творчество, спорт, честност, достойнство, красота, любов, мир, образование, сигурност, приятелство, уважение, увереност...

12 Добре е за нас да осъзнаем ценностите си: по-пълноценен и удовлетворяващ живот ще водим.

13 Освобождаване от излишните товари Не може да трупаме злато върху отпадъци.

14 Свобода от нещо, което ни пречи, за да получим Свобода за това, което желаем.

15 Първо идентифицираме всичко излишно

16 Ако разпределите водата на много семена няма да имате вода за едно семе.

17 Да казваме Не Действия по инерция Автопилот

18 Един начин за откриване на ненужното: 1. Make a list of things that make you happy. 2. Make a list of things you do every day. 3. Compare the two lists. 4. Adjust accordingly.

19 Идентифицираме заедно ненужните дейности, които представляват препятствия и пропиляват времето ни.

20 Крадци на време: Няма формула

21 Спрете телевизорите и пуснете живота си!

22 реклами, роднини, колеги, съквартиранти, приятели, четенето на книга

23 Какво да правите, за да сте сигурни, че не си губите времето? Да учите; четете книги Да обучавате някого Да помагате Да зарадвате Да благодарите За Вас?

24 Митове за «печелене» на време: Докато се храним да гледаме телевизия, четем, чатим Липсата на търпение Когато пътуваме Нямаме време да помогнем Спортът е губене на време Нямам време да се храня здравословно Ресторантите за бързо хранене - бърз и кратък живот Нямам време да играя с децата си

25 Вашите предложения за други митове?

26 Съществени и несъществени дейности в живота ни. Да не се фиксираме върху времето и страха да не го пилеем. Осъзнаване за време и спонтанност, което е изкуството да живееш.

27 Те успяват да разгледат всяко ъгълче и да се насладят на всеки момент от екскурзията, наречена живот. Те знаят, че за всичко се плаща, но и не забравят: Пътешествието си струва - всеки миг и всяка стъпка от него!

28 Отлагането, мотаенето: Ако човек има цели, има прахосване. Не е ли по-лесно да ги свършите? Отлагането е лош навик, който с времето се задълбочава. Най-креативните хора Не е проява на мързел. Върху действието, а не върху отлагането.

29 Сигнали и симптоми: Така и така няма да мога да свърша всичко, защо да се захващам? И без това пропуснах крайния срок, така че какъв е смисълът изобщо да започвам? Няма да го направя добре, затова изобщо няма да го правя. Сега не съм в настроение. Утре ще го направя. Ще се заема, след като свърша всички останали малки задачки.

30 Така влизате в токсичният кръговрат на отлагането, ето как: Често, когато отлага една задача, човек се разсейва с друга - човек усеща, че върши нещо. На заден план се усеща вина.

31 След това идва паниката. Нещата ще са претупани. На помощ идва планирането. Разликата между важните задачи и тези, които само ни разсейват. Когато знаете върху кои задачи наистина трябва да работите, е потрудно да ги избегнете.

32 Добре е да напишете плана, за да е по-реален. Писаните цели Ви подтикват към действие и правят големите задачи и проекти по-постижими.

33 ЗАДАЧА СРОК НУЖНИ ДЕЙСТВИЯ НАГРАДА

34 Всеки ден я преглеждайте и работете по поставените от Вас цели. Така чувството Ви за успех ще се усили.

35 Мотивирайте се 3 позитивни послания предложения?

36 Докъде още води отлагането във времето? Важно - реагираме бързо, с адекватна скорост на важността на задачата. Времето има основна функция, да променя обстоятелствата.

37 Нямам време. Нямаме време, защото сме заети да си губим времето. Времето ние спрямо него лидери или жертва?

38 Препятствия Жертва, не преодоляваме препятствието, мислим, че не е по силите ни, не зависи от нас и не действаме, Лидер преодоляваме с всички сили, защото мислим, че зависи от нас и действаме. Не сме успели/ Успели сме Лидерът разширява своя кръг, живее по-интересно. Жертвата остава в тесен кръг, животът е скучен.

39

40 Времето : или наш приятел (работи в наша полза, ние го управляваме) или наш враг (работи в наша вреда, то ни управлява)

41 Планиране - Времето в 3D планиране Things that get scheduled are the things that get done. (Robin Sharma) Dreamers have ideas and doers have plans. Защо е нужно да е обемно възприятието ни за времето, а не плоско? Плоският начин на мислене не изпълнява амбициозни задачи, а само обемният.

42 Важно е да не изтласкваме прекалено много трайно конкр задача. Минимизираме прекъсванията

43

44 Фракталът е структура, при която има самоподобие със собствените и части. Един елемент се повтаря от най-малката до най-голямата част на обекта.

45 Ако искаме животът ни да е зелен, трябва да посягаме всеки ден към зеления цвят.

46

47 Има само един ден в който не можете да направите нищо. Този ден е вчера. В останалите дни зависи и от вас. Ако не управляваме времето си (пасивни сме), то управлява нас - активността е в другите хора и обстоятелства. Ако Вие не знаете какво да правите

48 Активни (плюс) никога не скучаят, често са щастливи (+) (-) Пасивни (минус) често скучаят, често са нещастни Ние ли създаваме или очакваме да създават за нас?

49 Откъде да дойде ресурс от време? Комуникация с времето. Нежеланието да изпълняваме непривлекателни задачи. Успелите хора са тези, които извършват задачите, които другите смятат за непривлекателни. Микромениджмънт/Макромениджмънт Добрата организация и подреденост на документи, на работното място.

50 Не смесваме 2 и повече задачи; Чисто извършване; Бърза смяна (на роли, канали, дейности) Роли Колко роли?

51 Ефективност и Ефикасност Разлика?

52 Ефективността показва отношението на постигнатия резултат спрямо поставената цел. Дали се вършат "правилните" неща?!

53 Ефикасността показва отношението на постигнатия резултат спрямо вложените разходи (енергия, труд, финансови средства). Ефикасността е свързана с икономичността на действията. Отговор на въпроса, дали нещата се вършат икономично, по "правилния" начин.

54 Ръководене и Управление Ръководене лидер, оглавява, ръководител, дава главната насока, глобален поглед, вижда гората, не дърветата.

55 Управлението е ефикасността, с която се катерим по стълбичката на успеха, а ръководенето определя тази стълба да е опряна на правилната стена. Управлението е да вършим нещата правилно, а ръководенето да вършим правилните неща.

56 Спешните неща понякога са и маловажни. Важността зависи от резултатите, които постигаме с тях. Резултатите допринасят за Вашата мисия, ценности и приоритетни цели.

57 Резултати Виждане, перспектива, баланс, дисциплина, контрол, незначителни кризи. Ефективните хора не са настроени за проблеми, а за възможности.

58 Създаване на навик неизменно свързан с времето. Отучване от навик. Навикът се заменя с нов, по-полезен. We are what we repeatedly do. Excellence, therefore, is not an act but a habit. (Aristotle) 21 дена за създаване на навик

59 Делегиране: Кои задачи може да свърши друг/и?

60 Причини, които ни пречат да делегираме: Не искам да му давам определен ресурс. Нямам време да поправям чужди грешки. Работата ми не може да се раздели на части, за да делегирам някоя част. Вече съм делегирал твърде много. Имам лош опит от предишни делегирания. Тази задача я харесвам и я искам за себе си. Ще изгубя контрол и няма да съм наясно какво се случва. Страхувам се, че ще се справи по-добре от мен.

61 Инвестираме време и усилия да обучим някого да върши нещо вместо нас. Хората ще се съпротивляват, ако делегирате. Акция за спасяване на Вашия ресурс от време.

62 Приоритизиране: Всяка сутрин подреждаме писмено ангажиментите се и ги приоритизираме. Ако непрекъснато прекарваме време в приоритизиране, не прекарваме време в изпълнение на задачите. Игра: за приоритизиране. Списък задачи за деня:

63 Баланс между личен и професионален живот едно цяло е. Колелото на живота

64 ОБОБЩЕНЕИЕ: Планиране, записване, всеки ден, активност, не отлагаме, уважаваме времето, освобождаване от нежелателните навици, лидери вместо жертви, приоритизиране, делегиране, времето променя обстоятелствата, приятел, а не враг, най-ценният ни дар.

65 Благодаря Ви!

Microsoft Word - E-book Time Management.docx

Microsoft Word - E-book Time Management.docx ВЪВЕДЕНИЕ Приоритизирането е ключът към извличането на най- доброто, на което сте способни- вие и вашия екип. Без ясно определени приоритети, можете да преминавате от една дейност към друга, правейки това,

Подробно

Управление на времето

Управление на времето Управление на времето Илиян Бойчев Президентски избори 2016 Представете си, че е последния ден от Вашата кампания за президентските избори и имате следните ангажименти: Трябва да отидете на среща със симпатизанти;

Подробно

Свети Димитър

Свети  Димитър Денят на прошката Колко хубаво и колко приятно е братя да живеят заедно! (Пс.132:1) Така Бог изразява радостта си, когато хората живеят в мир и разбирателство, като родни братя. Колко е хубаво, когато

Подробно

Презентация на PowerPoint

Презентация на PowerPoint Слънцето е за всички! Небето е за всички! Многоцветната дъга е за всички! Тревите и цветята са за всички! Независимо от етнос, култура, образование, семейно положение и статус в обществото ВСИЧКИ НИЕ,

Подробно

Издава Фондация П.У.Л.С. по проект Променяйки себе си, даваме бъдеще на децата си, финансиран от Фондация ОАК, Швейцария Фондация П.У.Л.С., ПЕРНИК Тел

Издава Фондация П.У.Л.С. по проект Променяйки себе си, даваме бъдеще на децата си, финансиран от Фондация ОАК, Швейцария Фондация П.У.Л.С., ПЕРНИК Тел Издава Фондация П.У.Л.С. по проект Променяйки себе си, даваме бъдеще на децата си, финансиран от Фондация ОАК, Швейцария Фондация П.У.Л.С., ПЕРНИК Тел. 076/ 60 10 10 www.pulsefoundation.org www.oakfnd.org

Подробно

Russian for Tourism РЪКОВОДСТВО ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА ИНДИВИДУАЛНОТО ПРОСТРАНСТВО НА ПРОЕКТА RETOUR По-долу ще намерите някои технически указания, които ще

Russian for Tourism РЪКОВОДСТВО ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА ИНДИВИДУАЛНОТО ПРОСТРАНСТВО НА ПРОЕКТА RETOUR По-долу ще намерите някои технически указания, които ще РЪКОВОДСТВО ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА ИНДИВИДУАЛНОТО ПРОСТРАНСТВО НА ПРОЕКТА RETOUR По-долу ще намерите някои технически указания, които ще ви помогнат да изпитате удовлетворение от възможностите на Индивидуалното

Подробно

Въпросник за изследване управлението и дейността на СОФИЙСКИ ОКРЪЖЕН СЪД и районните съдилища при Софийски окръжен съд”

Въпросник за изследване управлението и дейността на СОФИЙСКИ ОКРЪЖЕН СЪД и районните съдилища при Софийски окръжен съд” Въпросник за изследване управлението и дейността на СОФИЙСКИ ОКРЪЖЕН СЪД и районните съдилища при Софийски окръжен съд 1. Смятате ли, че съдът във вашия град работи ефективно и прозрачно?, напълно, но

Подробно

ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ   “ПРОФ. Д-Р АСЕН ЗЛАТАРОВ”   с. Боянци, общ. Асеновград, обл. Пловдив, ул.”Рила” № 2,

ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ    “ПРОФ. Д-Р АСЕН ЗЛАТАРОВ”   с. Боянци, общ. Асеновград, обл. Пловдив, ул.”Рила” № 2, ПОРТФОЛИО на Атанаска Николова - Темелкова Директор на ОУ Проф. Д-р Асен Златаров с. Боянци Aко не знаем къде искаме да отидем, е безразлично по кой път ще минем. (китайска мъдрост) Раздел 1. Общи сведения

Подробно

ЛЮБОВТА В СЕМЕЙСТВОТО

ЛЮБОВТА В СЕМЕЙСТВОТО 5. Аз, ти и ние Идеалистичният ни подход към интимните връзки. Любов и влюбване Предизвикателства пред съвременното партньорство Смисълът на съвременното партньорство Условия за изграждане на «ние», без

Подробно

Microsoft Word - 12-Teacher_Getting Loopy BGG.docx

Microsoft Word - 12-Teacher_Getting Loopy BGG.docx СЪЗДАВАНЕ НА ЦИКЛИ Времетраене на урока: 30 минути. Основната продължителност на урока включва само дейностите. Въвеждащите и обобщаващи предложения могат да се използват за задълбочаване на знанията,

Подробно

Зареди въпроса.

Зареди въпроса. Следващите въпроси се отнасят до различни аспекти, свързани с цифровите медии и цифровите устройства, в това число компютри, лаптопи, ноутбуци, смартфони, таблети, мобилни телефони без връзка с интернет,

Подробно

European foundation for Osteoporosis

European foundation for Osteoporosis International Osteoporosis Foundation QUALITY OF LIFE QUESTIONNAIRE Qualeffo-41 (10 December 1997) International Osteoporosis Foundation Copies of this questionnaire and authorized translations can be

Подробно

Microsoft PowerPoint WealthMan-ELANA.pptx

Microsoft PowerPoint WealthMan-ELANA.pptx Първата стъпка каква е моята цел? Намерете отговор на тези въпроси: Какво искам от парите си? Колко капитал ми е необходим в бъдеще и кога точно? Колко риск мога да поема? И каква възвръщаемост мога да

Подробно

Center for the Study of Democracy Presentation

Center for the Study of Democracy Presentation Свободно движение за ЛГБТИ двойките в България: човешки истории Международна конференция, София 8 ноември 2018 This project was funded by the European Union s Rights, Equality and Citizenship Programme

Подробно

Съдържание на квалификационния модул Социална интеграция ключови компетенции и умения, по проект QualiProAIR, Програма Еразъм + Разработено от: Таня Н

Съдържание на квалификационния модул Социална интеграция ключови компетенции и умения, по проект QualiProAIR, Програма Еразъм + Разработено от: Таня Н Съдържание на квалификационния модул Социална интеграция ключови компетенции и умения, по проект QualiProAIR, Програма Еразъм + Разработено от: Таня Николова и Елена Шишманова (контакти: office@bco.bg,

Подробно

conflicts.pages

conflicts.pages Най-добрият план за решаване на семейни конфликти Поредица за семейните 1 отношения Най-добрият план за решаване на семейните конфликти от Стоян Георгиев 2 Copyright 2017. Semeistvo.bg. Може да се споделя,

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Международна HR конференция на БАУХ 2019 г. Улови духа на Райфайзен Рада Йосифова Началник отдел Човешки ресурси 31 май 2019 Боровец Визия 2025 ВИЗИЯ 2025 : Ние сме най-препоръчваната финансова група МИСИЯ:

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ИНФРОМАЦИОНЕН ДЕН ПО ПРОЕКТ SEEWBAN ОРГАНИЗАТОР: ДИРЕКЦИЯ "ЕВРОПЕЙСКА ИНТЕГРАЦИЯ И ПРОЕКТИ", БТПП 6 ноември София гр. София 06 ноември 2018 Защо хората започват собствен бизнес? 1. Конкретни материални

Подробно

Резюме на „Преглед на работата на ОС по проекта MenCare “

Резюме на „Преглед на работата на ОС по проекта MenCare “ Инициатива Училището кани бащата (част от национална кампания Да бъдеш Баща ) 1 Визиите на национална кампания Да бъдеш Баща (1) За истинския мъж любовта минава през корема не се страхува да си изцапа

Подробно

3-ДНЕВНО ИЗЧИСТВАНЕ ОТ СТРАХОВЕ Станете безстрашни и имплементирайте навика занимавайки се с ТЕС само за 3 дена

3-ДНЕВНО ИЗЧИСТВАНЕ ОТ СТРАХОВЕ Станете безстрашни и имплементирайте навика занимавайки се с ТЕС само за 3 дена 3-ДНЕВНО ИЗЧИСТВАНЕ ОТ СТРАХОВЕ Станете безстрашни и имплементирайте навика занимавайки се с ТЕС само за 3 дена Дайте да помислим Когато вие действате на автомат ходите на работа, занимавате с рутинните

Подробно

ПОРТФОЛИО

ПОРТФОЛИО ПОРТФОЛИО на Даниела Ангелова Иванова начален учител в ОУ Митрополит Авксентий Велешки Лични данни Име: Дата на раждане: Имейл: Даниела Ангелова Иванова 28.05.1968 год. divanova68@abv.bg Телефон: 0879

Подробно

ЗАЩИТНИ ПСИХОЛОГИЧНИ МЕХАНИЗМИ Антония Цокова Психолог

ЗАЩИТНИ ПСИХОЛОГИЧНИ МЕХАНИЗМИ Антония Цокова Психолог ЗАЩИТНИ ПСИХОЛОГИЧНИ МЕХАНИЗМИ Антония Цокова Психолог ЗАЩИТНИ МЕХАНИЗМИ Психологически стратегии, чрез които хората редуцират или избягват на подсъзнателно равнище негативните състояния конфликти, тревожност

Подробно

Презентация на PowerPoint

Презентация на PowerPoint снимка име снимка презиме фамилия дата на раждане място на раждане град начало край на портфолиото МОЕТО ИМЕ ИЗУЧАВАНИ УЧЕБНИ ПРЕДМЕТИ МОЯТ ГРАД ПОРТФОЛИО НА УЧЕНИКА Инструкции

Подробно

СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ПАРТНЬОРСТВО Днес... в град Сливен, МЕЖДУ УЧИТЕЛИ НА... КЛАС В 4 ОУ ДИМИТЪР ПЕТРОВ, СЛИВЕН И РОДИТЕЛ/И НА..., УЧЕНИК В УЧИ

СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ПАРТНЬОРСТВО Днес... в град Сливен, МЕЖДУ УЧИТЕЛИ НА... КЛАС В 4 ОУ ДИМИТЪР ПЕТРОВ, СЛИВЕН И РОДИТЕЛ/И НА..., УЧЕНИК В УЧИ СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ПАРТНЬОРСТВО Днес... в град Сливен, МЕЖДУ...... УЧИТЕЛИ НА... КЛАС В 4 ОУ ДИМИТЪР ПЕТРОВ, СЛИВЕН И...... РОДИТЕЛ/И НА..., УЧЕНИК В УЧИЛИЩЕТО. Се сключи настоящето споразумение за партньорство

Подробно

Rich Man Poor Man Bulgarian PDA

Rich Man Poor Man Bulgarian PDA Библия за Деца представя Богаташът и беднякът Написана от: Edward Hughes Илюстрирана от: M. Maillot и Lazarus Адаптирана от: M. Maillot и Sarah S. Преведена от: Никола Димитров Произведена от: Bible for

Подробно

Microsoft PowerPoint - 46A05EE EF.ppt

Microsoft PowerPoint - 46A05EE EF.ppt НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ПО НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ПО НАРКОМАНИИ ОЦЕНКА НА ЕФЕКТИВНОСТТА НА ПРЕВАНТИВНИ ПРОГРАМИ Процесът на оценка на Процесът на оценка на резултатите: Връзката между превенция и оценка на ефективността

Подробно

Microsoft Word - E1-11-bg.doc

Microsoft Word - E1-11-bg.doc Основна цел Педагогически указания E: Оценяване на съобщение E1 / 11 Степен на трудност 1 Междинна цел 1: Дайте значение на вашето съобщение Оперативна цел Предварителни умения Брой на предложените упражнения

Подробно

ОБУЧЕНИЕ НА ТЕМА: ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНА ПОДКРЕПА ЗА ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ СЪС СПЕЦИАЛНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПОТРЕБНОСТИ ИЗГОТВИЛ: БОГО

ОБУЧЕНИЕ НА ТЕМА: ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНА ПОДКРЕПА ЗА ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ СЪС СПЕЦИАЛНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПОТРЕБНОСТИ ИЗГОТВИЛ: БОГО ОБУЧЕНИЕ НА ТЕМА: ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНА ПОДКРЕПА ЗА ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ СЪС СПЕЦИАЛНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПОТРЕБНОСТИ ИЗГОТВИЛ: БОГОМИЛА МИЛЧЕВА- СТАРШИ УЧИТЕЛ НАЧАЛЕН ЕТАП ОУ ВАСИЛ ЛЕВСКИ

Подробно

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ

МЕДИЦИНСКИ   УНИВЕРСИТЕТ МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ПРОФ. Д-Р ПАРАСКЕВ СТОЯНОВ ВАРНА АНКЕТНА КАРТА Уважаеми колеги, Центърът за кариерно развитие на Медицински университет Варна, провежда настоящото изследване с цел да установи очакванията

Подробно

Слайд 1

Слайд 1 НА Снежина Ботева Късевска Старши учител Начално училище Отец Паисий гр. Плевен 2013 1 1. Резюме...стр. 3 2. Образование и квалификация...стр. 4 3. Философия...стр. 5-6 4. Области на професионално развитие...стр.7-9

Подробно

Anons EDIKTA

Anons EDIKTA Да живееш Dизайна си (Living Your Design) Курс за клетъчна трансформация базисно ниво и практическо въведение в Системата Human Design (Дизайн на Човека) на български език От програмата на Международното

Подробно

Self-Advocacy

Self-Advocacy РЕГИОНАЛНО ДРУЖЕСТВО ЗА ПОДКРЕПА НА ЛИЦА С УМСТВЕНИ ЗАТРУДНЕНИЯ ГР. ВИДИН Проект: Лицата с интелектуални затруднения и техните фундаментални права Самозастъпничество Модул 3 Кой упражнява контрол? Кой

Подробно