Logo Periodic Dipole V 145 & 435 Mhz

Размер: px
Започни от страница:

Download "Logo Periodic Dipole V 145 & 435 Mhz"

Препис

1 Logo Periodic Dipole V 145 & 435 Mhz "To invent you need a good imagination and a pile of junk" - Thomas Alva Edison ( ) "За изобретяване ви трябва добро въображение и купчина боклуци" - Томас Алва Едисон ( ) Реших да изпонапиша това защото някои корифеи по антените и радиолюбителството изказаха леееко подигравателни мнения за двубандовата логопериодична антена и то най-вече че е с много добро усилване и съгласуване... Мен ми е през... но си помислих че я да взема да си го изпонапиша това по подробничко. И дано да е от полза някому дето не го мързи и има материал + сиво нагънато под шапката! Антената която така и не видя кол и ротатор ( Кола отмъкнаха мангало-металоядите които вършееха по покривите преди години с покровителството на местната квартална полицейщина.. ) не е даже моя измислица, а само добра комбинация от прочетено и видяно във списания и книги за електроника и антени. Важното е да се знае и помни че всяко парче метален проводник или жица може да се превърне в антена ако бъде поставен в резонас на определена честота по всевъзможни начини. Останалото е потрудно да се постигне добро усилване във определената посока (или кръгова диаграма със съответния ъгъл на излъчване и приемане) така че да върши добре и на приемлива цена своята работа като оправдае средствата и труда за направата!

2

3 Да се замисля по лого въпроса ми дойде от антената на радиорелейната станция на която работих докато служех в Българската Армия... (Имаше и такава навремето ). За мое учудване това бе първата логопериодична антена в професионално приложение с усилване над 10 db а в антенна система от 4 антени над 14 db. Свалих с подробности размерите и я преизчислих за 2-метровия обхват но се оказа свръх дълга и широколентова, което не бе реално приложимо. Обаче си спомних и за нещо което от ненаситно любопитство бях прочел внимателно в Радио Телевизия Електроника, (но като българче и с малко резерва защото си нямах понятие) а и реално реализирани конструкции тогава не се намираха за да видя и почета повече по въпроса:

4 Написаното бе от радиолюбителя инж. Стефан Петров - LZ1OV с който се запознах на едно от ХОБИ РАДИО ЕКСПО в Казанлък. Всичко можеше да си остане пак до там, но открих след време и публикацията в Amaterske RADIO. (Хептен важното съм оградил или подчертавал)

5

6

7

8 Не е необходимо да егеш-мегеш маджарски и ако старателно попрегледате картинките и цифрите ще ви се избистят нещата на логопериодична тема. Обаче финалния момент в който реших че трябва да си направя LPDV дойде когато във офиса на LZ2FV & LZ2FI окото ми не се залепи в дойчланд Rodhamel дебела тухла в която след упорито ровене видях неща които в други издания не срещнах. Явно хитър дойчо когато е решил да се преиздаде тухлата му на български е решил да не предложи всичко...! И там попаднах на странички които помолих да ми ги сканират веднага:

9

10

11

12

13 Това последното са и размерите на LPDA която превърнах в LPDV съобразено с написаното в посочените страници. Нищо сложно стига да четете много, много внимателно (И да не знаете езика то цифрите и техните значения са обозначени) и да го запомните за да не ви дава мира докато не го видите реализирано. (572 стр)

14 И добре че LZ4CP донесе от ломско алуминиевите тръби Ф-18 мм с които всички се сдобихме на евтинийка за да правим антени и антенки. Дебелината на носачите не е критична и от 16 до 20 мм ще свършат работа. Възможно е и с неметален носач и кръстосано свързване на елементите с алуминиев проводник 2 мм с друг метал могат да възникнат корозионни конфликти. Алуминиевите пръчки пък ми ги донесе от Севлиево LZ2TX - Стефан Радоев един прекрасен Човек, Приятел, Майстор и

15 Радиолюбител от международна класа. (Лека му пръст!) От 4 до 8 мм със съответното удължаване или скъсяване и пръчките не са критични. Първо реших да не рискувам и преизчислих размерите и честотните диапазони така че да изпълня най-късата антена за проба... Свидеше ми се хубавия материал... Макар че я правих надве-натри като я изнесох навън и свързах КСВ мера и токито направо се изненадах че КСВ-то е 1-ца - прекрасно и равномерно в честотния обхват Мхц Мхц! От поляната до блока R-2 се чуваше и работеше навремето повече от добре. Това ме окуражи да посегна да правя дългата LPDV антена чиято лента съгласно дойчланд Родхамел-а е Мхц ( Мхц )... Перипетия беше да се направи носещата глава от 10 милиметров текстолит и пробият добре дупките за тръбите. Приключение беше в работилницата на летището в Долна Митрополия с помоща на Светлин - LZ2SEP... Бе някак си по чудо и взе че стана напук и на мен. От първия вариант на антената извадих извод че закрепването на пръчките ще е най-добре с аргонов апарат и със синковеца LZ2SGE ходихме чак в центъра при майстор а после младежа би 3 километра пеша да я донесе до дома че с 2м и 80 см в тролей не можеше да влезе. Оказа че температурата е поразкалила пръчките на мястото на лепенето та заливах допълнително с Loctite. (И други идеи ми идват вече ама... късно чадо!) Накрая с едно дълго въже издърпахме чудото на покрива и закрепено на една 2- метрова дъска и държана и въртяна от сина почнахме да редуваме R-1, R-2, R-3, R-4, R- 6 на Карпатите. Софийската 1-ца само задействах от Плевен без да мине модулацията защото с мизерните 3 вата на токито - толкоз. На останалите всичко бе повече от добре. От Долна Митрополия се обади LZ2SEP (9-10 км по въздух..) и правихме проби с наймалката мощност на Alinco DJ-J5 110 mw мисля беше. Към него завъртяна му даваше на фул по индикатора на неговото токи а от 90 градуса и с тила почти ме губеше. Това говори за остра диаграма за насоченост но с подробности да тествам не съм се занимавал. Теоритично усилването на 2-та метра е над 13 дб а на 70-те см му турете + 3 дб отгоре. Едно се убедих че усилва добре и е доста остро насочена благодарение на V-то на елементите и тясната честотна лента за логопериодична антена. Писаниците из книгите и списанията се оказаха вярни. Жалко че сега стои като украшение върху секцията в хола и жената все мърмори... мърмори... На ТомаНеверни-ците препоръчвам да сверят данните със Logarithmic Periodic Dipole Antenna Calculator - а

16 P.S. На въпроса защо закъсяването на носачите не е веднага след последните вибратори то да е ясно че това е и излъчваща антена, а това е направено те да са активни а не пасивни т.е рефлектори. Така бе и на антената на радиорелейната станция FM и реших да го приложа на гореизложената антена. Та те това е! Ето ви и още материалчета за гледане и осмисляне на тема V-logo: ЛОГОПЕРИОДИЧЕСКАЯ.html 7-ЭЛЕМЕНТНАЯ ЛОГОПЕРИОДИЧЕСКАЯ Periodic!/page2 Handheld Homebrew 2m/70cm Log Periodic! The Monoband Log-Cell Yagi Revisited И още една философия...

17