Бачково - забележителности в околността BgVakancia.com

Размер: px
Започни от страница:

Download "Бачково - забележителности в околността BgVakancia.com"

Препис

1 A. Дяволският мост-ардино: Дяволският мост е забележителност с впечатляваща история и размери. Той е висок 420 м., дълъг е 56 м., широк е около 3 м. и има три свода. Разказват се различни легенди относно произхода на името на моста. Една от тях е, че по време на турското робство турски военачалник в Ардинско се влюбва в българска девойка и иска да я вземе в харема си. Тя се противопоставила на волята като решила да избяга. Когато минавала по Дяволския мост, потерята почти я настигала и девойката не виждала друг изход, освен да скочи в река Арда. Точно тогава под самия мост на повърхността на водата се появило отражението на дяволска глава с рога. Уплашили се преследвачите и побягнали, а момичето се спасило. Мястото е подходящо и за любителите на риболова, тъй като в реката има разнообразие от риба. B. Средновековната крепост Кривус-Башево: Крепостта Кривус датира от 10-ти век. Тя се издига на около 100 метра над земята. Гледката, която се открива от там е прекрасна. Днес най-добре запазена е вътрешната крепост с входът на Кривус, отбранителните кули и дебелата крепостна стена. По време на археологическите разкопки при Кривус са открити стари монети и древни християнски символи и оръжия. C. Язовир Кърджали-Кърджали: Язовирът е едно от най-посещаваните места за почивка в близост до Кърджали. Той е разположени на река Арда и има дължина 24 м. Язовирната стена е построена през шейсетте години на 20-ти век. В момента на язовир Кърджали е създадена модерна база на федерацията по гребане, където националнят отбор провежда своите лагер-сборове.

2 D. Асенова крепост-асеновград: Крепостта е разположена върху скала, която се намира над шосето Асеновград-Смолян. Асенова крепост се състои от външно укрепление и вътрешна крепост. Тя съществува по времето на траките,но през 9-ти век е преустроена от Византия, за да охранява вратата на Беломорския проход и да осигури византийската граница в този край. Там се намира и църквата "Св. Богородица Петричка", датираща от 12-ти век. E. Исторически музей-перущица: Музеят е създаден през 1955 година. В него колекциите са разположени в четири зали. Експозициите включват експонати, които бележат хода на развитие на селището от Неолита до съвременния му облик. В историческия музей се съхраняват и лични вещи, оръжия и документи, свързани с историческото минало, революционната дейност и борби на местното население. Част от 100-те Национални туристически обекта. F. Бачковски манастир: Бачковския манастир "Св. Богородица Петричка" е основан през 1083 година от грузинските братя Григорий и Абазий Бакуриани. В манастира могат да се наблюдават много красиви стенописи, икони и дърворезби. Една от най-ценните икони е тази на Богородица. Това е една от най-почитаните икони, която се счита за чудотворна. Манастирският комплекс и околността са се превърнали в развит туристически обект с множество магазинчета, сергии и заведения, ограждащи пешеходната алея до манастира. G. Село Войводиново: В село Войводиново, което се намира на 2 км от град Пловдив, всяка година се провеждат конни състезания, които са се наричали кушии. Денят определен за това е Тодоровден, който е известен още като Конски Великден. Конно-спортната база Хан Крум предлага идеални условия за това. Базата разполага с добре поддържан стадион за състезания по конен спорт, с модерни конюшни, с достатъчно на брой места по трибуните за наблюдатели и публика. За тези, които имат желание да яздят, дори да са начинаещи или по-запознати с конния спорт, конната база предлага тази възможност. Клубът по конен спорт в с. Войводиново носи името Херос (герой). Цената на урока за 20 минути е 10 лева, а ако си закупите месечна карта получавате намаление. Освен на Тодоровден, в Конно-спортната база се организират и различни представяния на породи коне и скъпи жребци, конни-състезания с прескачане на препятствия, Балканиада по обездка. Участие в надпреварите взимат и български, и чужди състезатели. H. Музей на авиацията -Крумово: Музеят на авиацията е изключително интересен и необикновен. В него посетителите имат възможността да наблюдават колекция от първите свръхзвукови самолети МиГ-19, както и самолети от серията МиГ-21, които и в наши дни охраняват българското небе. Колекцията съдържа изтребителите и бомбардировачите от серията Микоян МиГ-23. Един от най-любопитните експонати е първата българска конструкция на самолет. Той е

3 създаден през 1912 година от Георги Божинов. Освен първият роден самолет, ще видите 66 летателни апарата. I. Пловдив: Пловдив е вторият по големина град в България. Първобитно селище на днешен Пловдив датита близо 8000 г. пр. Хр. Той е и на 3-то място в класацията на Най-старите градове в света. Разположен е на двата бряга на река Марица. Градът е застроен в подножията на седем сиенитни хълма. Ето защо много често градът е наричан Градът на тепетата. Най-голямата забележителност на Пловдив е Старит град. Там могат да се разгледат две прекрасни църкви - "Св. Богородица" и "Св. Константин и Елена", както и много къщи музеи като Балабановата къща. Там се намира и прочития Амфи театър. Главната улица на града, започваща от площад "Джумаята" и стигаща до пощата е най-приятното място за разходки. В Пловдив се провеждат голям брой културни мероприятия, сред които Международният панаир, Международният театрален фестивал Сцена на кръстопът, Телевизионният фестивал Златната ракла и други. J. Девин: Градчето някога било древно тракийско селище, чието наименование е Диов. След това земите били населявани от славяните, които избрали ново име - Дьовлен. Това означава "малка хралупа". Когато султан Баязид започнал своите нападения на Балканите селото било напълно разрушено. В центъра на града се намира и разкопан некропол, датиращ от век, който доказва, че селото определено има многовековна и интересна история. Важна забележителност в града е Историческият музей. В него са изложени експонати, свързани с историята на Девин. Църквата "Свети Йоан Рилски", основана през 1936 година, също така привлича гостите на града. Днес Девин е популярен сред населението на България с наличието на множество минерални извори, чиято вода притежава лечебни способности и има благотворно влияние. K. Чепеларе: Град Чепеларе се намира в област Смолян, на 10 км. северно от курортния комплекс Пампорово и на около 75 км. южно от Пловдив. Курортът предлага отлични условия за ски туризъм. В близост се намира ски-зоната Мечи чал, в която е най-дългата и една от най-добрите писти за алпийски ски в България. През периода бяха направени значителни инвестиции в ски зоната, и Чепеларе вече се развива като самостоятелен ски-център. В Чепеларе е и уникалният за страната Музей по спелеология и български карст. L. Връх Снежанка-Пампорово: Връх Снежанка е висок 1926 м. На върха е построена телевизионната кула, която е висока 156 м. Климатът е мек, има много слънчеви дни в местността. На върха на кулата има ресторант, от който се разкрива панорамна гледка към Смолян и Пампорово. Върхът е част от 100-те Национални туристически обекта. M. Буйновско ждрело-борино: Буйновското ждрело е разположено от двете страни на Буйновска река (успоредно на Триградското ждрело), приток на р. Въча. Буйните планински води са прорязали варовитите скали и са създали изключително красивата природна забележителност.

4 N. Село Гела: Село Гела се намира в сърцето на Родопите, в переликския дял на планината. Счита се, че историята на Гела има 3300 годишен живот. Има две легенди, свързани с историята на местността и селото. Първата е, че това е родното място на Орфей. Втората легенда е свързана с края на Второто българско царство. Тя гласи, че след заточението си в Бачковския манастир, патриарх Евтимий е бил погребан на скришно място в местния манастир. Твърдението, че това е патриарх Евтимий, произтича от факта, че последният български патриарх не е погребан на мястото на заточението си. Село Гела привлича посетителите и с природния пейзаж, както и с ежегодното събитие - Надсвирване с гайди през лятото. O. Момчиловци: Приказната природа, планинският въздух и историческите места омайват туристите. Момчиловци е успяло да съхрани фолклора, традициите и занаятите във времето. В Момчиловци туризмът е добре развит и се предлагат различни видове атракции: катерене, пейнтбол, планинско колоездене, походи, разходки до исторически места и др. Археологическите находки ясно сочат, че селото и неговото землище са обитавани от траките от края на бронзовата епоха (1000 години пр.н.е.). Монети, керамика и сечива се съхраняват в местния музей. P. Широка Лъка-Широка Лъка: Селото е известно с оригиналният си родопски стил, музикални традиции и история. Интерсен за посетителите представляват къщите, които са съхранили характерната Родопска архитектура (Калайджийската, Учиковската, Григоровската, Дуревата), етнографския музей (в сградата на Згуровския конак) и църквата "Успение Богородично". Q. Панорамна площадка "Орлово око"-ягодина: Панорамната площадка се намира на един от най-високите върхове в района - Свети Илия. Достигането до нея се осъществява по много интересен начин. Изкачването се извършва чрез джип и продължава около един час. "Орлово око" е разположено на 1530 метра над морското равнище. Туристите биват очаровани от околната среда още при пътуването към забележителността. Панорамната площадка е изградена върху отвесна скала, която първоначално може би всява страх у туристите. Но след това панорамната гледка от нея, пейзажът, замайва всеки и пленява с красотата си. Места за настаняване. Бачково Къща за гости Гьорговият хань хотел / къща за гости тел:

5 Powered by TCPDF ( Кърджали Къща за гости "Вилата" хотел / къща за гости тел: Перущица Анита СПА Къщи хотел / къща за гости тел: Естера Вини хотел / къща за гости тел: Къща Анита хотел / къща за гости тел: Пловдив Апартаменти Bright House апартамент тел: Апартамент Росина Елит апартамент тел: Бутикова къща за гости My House хотел / къща за гости тел: Чепеларе Хотел Шоки хотел / къща за гости тел: Хотел Метеор хотел / къща за гости тел: Вила Шале Зорница до Чепеларе вила под наем тел: Родопски къщи вила под наем тел: Пампорово Гранд Манастира апартамент тел: Вили Амампури вила под наем тел: Комплекс Замъка 2 апартамент тел: Пампорово Вилидж вила под наем тел: Хотел "СТЕНАТА" апартхотел тел: Спайдер Хаус апартхотел тел: Къща Вълканови - Левочево хотел / къща за гости тел: Вили в Пампорово, хотел Форест нук вила под наем тел: Къща Тихони хотел / къща за гости тел: Студио Мони апартхотел тел: Голям апартамент в к-с Манастира З апартамент тел: Хотел Лапландия апартхотел тел: Гела Вила Орлово гнездо хотел / къща за гости тел: Вила Аида хотел / къща за гости тел: Къща за гости "Панорама" хотел / къща за гости тел: Момчиловци Вила Алба хотел / къща за гости тел: