СВ.СВ.КИРИЛ И МЕТОДИЙ. Представена от Фатме Юмер от XI клас

Размер: px
Започни от страница:

Download "СВ.СВ.КИРИЛ И МЕТОДИЙ. Представена от Фатме Юмер от XI клас"

Препис

1 СВ.СВ.КИРИЛ И МЕТОДИЙ Представена от Фатме Юмер от XI клас

2 Биография Св. св. Кирил и Методии са двама братя теолози, родени в Солун, Византия, през IX век, които развиват мисионерска деи ност като проповедници на християнството сред различни народи. За своята работа, която значително ще повлияе на културното развитие на славяните, са наречени апостоли на славяните. На тях се дължи създаването на азбуката глаголица първата азбука, която служи за писменост на езика староцърковен славянски. Азбуката кирилица, създадена на основата на тази глаголица, се използва и до днес в различни славянски езици.

3 Солунските братя, както още са известни братята Кирил и Методии, са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старобългарски език (придобил популярност като староцърковнославянски език)и разпространяване на християнството сред ранносредновековните славяноезични народи. Титулувани са като равноапостоли и Славянски апостоли. На 30 декември 1980 г. с апостолическото послание Egregiae Virtutis, папа И оан Павел II ги обявява за съпокровители на Европа. Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици заедно с техните ученици и последователи Климент, Наум, Ангеларии, Горазд и Сава.

4 Братята са родени в Солун, като деца на висшия византии ски военачалник, друнгария Леон, известен в българската историография като Лъв, подстратег (помощник управител) на Солун и областта, и на жена му Мария. Това многоброи но семеи ство според житиеписеца на Константин е от добър и почтен род, отдавна познат на бога, на царя и на цялата солунска област. Те са високопоставени поданици на Византии ската империя. Според някои автори, родителите Лъв и Мария, като византии ски аристократи, са ромеи, а разговорен славянски език братята, които са полиглоти, научават на пазара в Солун.Съществува хипотеза за славянски произход на маи ката на двамата братя.методии, наи -възрастният брат в семеи ството със седем сина, е роден през 815 година. Константин, кои то пък е наи -малкият син, е роден през 827 година; приема името Кирил и монашество към края на живота си в Рим.

5 Бащата умира рано и децата минават под попечителството на своя чичо логотета Теоктист (Theoktistos, Θεο κτιστος; 20 ноември 855), влиятелна личност в Империята, (главен министър и регент на Михаил III). Теоктист съвместно с другия регент, Варда, разработва програма за образуването на университета Магнаурска школа.през 843 година Кирил заминава по негова покана в Константинопол и започва да учи в престижната Магнаурска школа. За Методии чичото съдеи ства да му се повери държавен пост и тои е назначен за управител на административна област недалеч от Солун.

6 Мисии На Кирила философа, кои то преведе Божественото писание от гръцки език на български и просвети българския род, новият втори апостол, през царуването на Михаила и православната царица Теодора, неговата маи ка, които укрепиха божествената църква със свети икони и утвърдиха православието, вечна му памет. На неговия брат Методия, архиепископ на Моравия Панонска, тъи като и тои много се потруди за славянската книга, вечна му памет. Синодик на цар БорилВ края на 855 г. и началото на 856 г. Кирил бил изпратен от управниците на Византии ската империя със специална мисия при сарацините в Багдадския халифат. Тази мисия е имала за цел да защити християнството от нападките на мюсюлманите. Отиването на Кирил с мисия у сарацините е важен момент в неговия жизнен и творчески път, защото с тази мисия тои поставя началото на своята бележита деи ност сред по-близки и далечни народи.

7 860 г. Втора мисия при хазарите. В тази мисия взема участие и Методии. Обикновено се говори за мисия у хазарите, но от описанието на деи ността на солунските братя става ясно, че задачата им е била много по-широка, че тя обхваща не само земята на хазарите, но и други области на Южна Русия. Кирил и Методии правят център на деи ността си в тези земи град Херсон, разположен на северния бряг на Черно море, недалеч от днешния град Одеса.Пребиваването на Кирил в Херсон е свързано и с издирването на мощите на свети Климент, мъчен и погребан там. Тези мощи по-късно изиграват голяма роля за създаването на авторитет на Кирил в Западния свят. Откритите мощи са се смятали за мощи на един от наи -ранните деи ци на християнската църква св. ап. Климент Римски, първосвещеник на християните в още езически Рим. Св. ап. Климент е епископ на Сердика (дн. София)след което става един от първите римски папи.

8 г. Мисия на Кирил и Методии във Великоморавия при княз Ростислав. Моравската мисия била предизвикана от моравския княз Ростислав, кои то решил да освободи земята си от чуждата немсколатинска църковна и просветна пропаганда, проправяща път към владичество на германските феодали. Ростислав искал да славянизира църквата, като съдаде славянско духовенство и славянско богослужение върху основата на една славянска писменост. Византии ските управници удовлетворяват молбата на Ростислав, изпращат в Моравия изтъкнатите вече, като мисионери и като работили сред славянството Кирил и Методии. Във Великоморавия Кирил и Методии създават писменост и богослужение на славянски език. Озоваваи ки се сред великоморавските славяни, братята започват да изграждат с ентусиазъм славянската църка и училище, да разпространяват славянската писменост. Натъкнали се на трудности в своята деи ност, те отиват в Рим. В Рим Кирил умира.869 г. На 14 февруари в Рим умира Кирил. Погребан е в Базиликата Св. Клемент.

9 873 г. Ръкополагане на Методии от папа И оан VIII за архиепископ на Велика Моравия. Борби на Методии срещу интригите на немското монашество и на римското духовенство.885 г. На 6 април във Велеград, Велика Моравия, умира Методии, и наи -вероятно е погребан в епископската църква.886 г. Изгонване на учениците на Кирил и Методии Горазд, Климент, Сава, Наум и Ангеларии, от Великоморавия. Радушен прием за Климент, Наум и Ангеларии в България от княз Борис.след 886 г. Деи ност на Климент в Югозападните български земи (област Кутмичевица, дн. Македония). По заръка на княз Борис е изпратен в Кутмичевица, за да развива книжовна деи ност. Под ръководството на княз Борис в българската държава се оформят два големи книжовни центъра единият е в Плиска (североизточните предели на България), другият е в Македония (обл. Кутмичевица, югозападните български земи). Строят се църкви, манастири, превежда се книжнина на славянски език и в двете книжовни средища.ix век Създаване на кирилицата на основата на гръцката унциална (заглавна) писменост. Това се свързва с името на Климент Охридски. Преминаването от глаголица на кирилица е бил труден процес на работа. Княз Борис е подкрепял Климент в книжовната му деи ност по създаване на кирилицата. Така новата азбука е била много по-лесна за писане и включвала всички особености на българския език при писмено изразяване. Българският народ вече заема достои но място в световната история със своя писменост и книжнина и е неизменна част от християнството.

10 Седмочисленици Седмочисленици е събирателно название за 7 светци, почитани от Българската православна и други църкви като създатели и разпространители на глаголицата и кирилицата. Те са братята Кирил и Методии създали глаголицата. Техните 5 ученици идват в България: Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларии. Църквата традиционно не включва към тях Константин Преславски, защото не е канонизиран, въпреки че е считан за пряк ученик на Методии.Руската православна църква чества братята Кирил и Методии отделно, а учениците им се признават за равноапостоли. Българската православна църква е определила 27 юли Деня на успението на св. Климент Охридски, и за Ден на светите Седмочисленици.

11 Школа на Кирил и Методий Настоятел на византии ския манастир Полихрон, на планината Малък Олимп (краи днешна Бурса) е Методии Моравски. Там с негова помощ и участие брат му Кирил създава глаголицата първата славянска азбука. Групата от последователи на Кирил започва да се образува през 856 г. още в манастира. Повечето от просветителите са южни славяни и знаят родния си славянски език.през 863 г. по покана на княз Ростислав владетеля на Великоморавия, се установяват в неговата столица Велеград, където превеждат на славянски език евангелия, псалтири и други църковни книги.още приживе обаче просветното дело на братята Кирил и Методии, макар и широко прието от славянското население, не е приемано еднозначно от светски и църковни власти, засягаи ки интересите на свещенослужителите, извършвали богослужение на гръцки и други езици.след смъртта на Кирил (869) и на Методии (885) останалите ученици от групата начело с Климент, Наум и Ангеларии бягат от гоненията и достигат до България, където срещат спасение и подкрепа.

12 Глаголица Глаго лицата е първата българска азбука създадена от Кирил и Методии в периода от 855 г. до 862 г. за превод на църковна литература от гръцки на български език. Това е и първата позната славянска азбука.на глаголица са били написани първите преводи на църковна литература, с които св. Кирил и св. Методии и техните ученици са разпространявали християнството във Великоморавия и Панония през IX век.на глаголица са били написани и първите български оригинални произведения. Този ранен период се отразява например от Киевските листове, в които се откриват фонетични промени и думи, характерни за езика на западните славяни.

13 Глаголицата съдържа около 44 букви в зависимост от варианта. 24 от оригиналните 38 букви са изведени от графеми на средновековния гръцки минускул. Предполага се, че буквите Ша, Ща и Ци са извлечени от северносемитското писмо фонемите, които тези букви представят, не съществуват в гръцкия, но са доста разпространени във всички славянски езици. Произходът на останалите букви е неизвестен. За някои от тях се предполага, че произлизат от древноевреи ски и самарянски ръкописи, с които Кирил се е запознал по време на пътуването си до хазарите.според петербургските филолози М. И. Привалова и Г. М. Прохоров глаголицата е мисионерска азбука, подобна по структура и функция с църковното грузинско писмо хуцури и други източни азбуки. Повечето букви в глаголицата деи ствително наподобяват хуцури по облик, а броят им в двете азбуки е почти еднакъв (38 40). При това съответните звуци на речта се представят чрез видоизменяне на един и същ знак, а повечето букви имат цифрово значение за разлика от кирилицата, в която цифрово значение имат само заимстваните от гръцката азбука. Тази теория води началото си от края на 19 век и неи ни основоположници са Е. М. Гастер (1887 г., Лондон) и Р. Абихт (1895 г., Лаи пциг).

Година 12 / брой 42 / 2019г. ЛЕГЕНДА ЗА РАЖДАНЕТО НА БУКВИТЕ НЯКОГА, В ДАЛЕЧНИ ВРЕМЕНА, НЯМАЛО Е БУКВИ, ИМЕНА... ХОРАТА ОБЩУВАЛИ СЪС ЗНАЦИ - С МИМИКИ,

Година 12 / брой 42 / 2019г. ЛЕГЕНДА ЗА РАЖДАНЕТО НА БУКВИТЕ НЯКОГА, В ДАЛЕЧНИ ВРЕМЕНА, НЯМАЛО Е БУКВИ, ИМЕНА... ХОРАТА ОБЩУВАЛИ СЪС ЗНАЦИ - С МИМИКИ, Година 12 / брой 42 / 2019г. ЛЕГЕНДА ЗА РАЖДАНЕТО НА БУКВИТЕ НЯКОГА, В ДАЛЕЧНИ ВРЕМЕНА, НЯМАЛО Е БУКВИ, ИМЕНА... ХОРАТА ОБЩУВАЛИ СЪС ЗНАЦИ - С МИМИКИ, СЪС ЖЕСТОВЕ, СЪС КРЯСЪЦИ... ПОСТЕПЕННО СТАНАЛИ ПО-УМНИ,

Подробно

КОСТАДИН ПАМПОВ ЗНАКЪТ Y И КРЪСТЪТ РАЗМИСЛИ Сред руините на средновековна крепост, намираща се в северна Тракия, върху един от Овчите хълмове, били на

КОСТАДИН ПАМПОВ ЗНАКЪТ Y И КРЪСТЪТ РАЗМИСЛИ Сред руините на средновековна крепост, намираща се в северна Тракия, върху един от Овчите хълмове, били на КОСТАДИН ПАМПОВ ЗНАКЪТ Y И КРЪСТЪТ РАЗМИСЛИ Сред руините на средновековна крепост, намираща се в северна Тракия, върху един от Овчите хълмове, били намерени четири керамични плочки! Върху една от тях съвсем

Подробно

55 Константин Мечев БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ IX ВЕК И КИРИПОМЕТОДИЕВОТО ДЕЛО (Към постановката на въпроса) По същината на предмета и тематиката си историята също

55 Константин Мечев БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ IX ВЕК И КИРИПОМЕТОДИЕВОТО ДЕЛО (Към постановката на въпроса) По същината на предмета и тематиката си историята също 55 Константин Мечев БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ IX ВЕК И КИРИПОМЕТОДИЕВОТО ДЕЛО (Към постановката на въпроса) По същината на предмета и тематиката си историята също е точна наука. Но за разлика от математиката например,

Подробно

1 ИСТОРИЯ НА ПСИХОЛОГИЧЕСКАТА ПОДКРЕПА НА ХОРАТА, ЗА НЕЗАВИСИМ ЖИВОТ За дълъг период от време, обхващащ почти цялата човешка еволюция, раждаемостта е

1 ИСТОРИЯ НА ПСИХОЛОГИЧЕСКАТА ПОДКРЕПА НА ХОРАТА, ЗА НЕЗАВИСИМ ЖИВОТ За дълъг период от време, обхващащ почти цялата човешка еволюция, раждаемостта е 1 ИСТОРИЯ НА ПСИХОЛОГИЧЕСКАТА ПОДКРЕПА НА ХОРАТА, ЗА НЕЗАВИСИМ ЖИВОТ За дълъг период от време, обхващащ почти цялата човешка еволюция, раждаемостта е висока, смъртността при всички възрастови групи също.

Подробно

1 ПРЕПОДАВАТЕЛСКА И ПОПУЛЯРИЗАТОРСКА ДЕЙНОСТ на доц. дин Димо Д. Чешмеджиев I. ПРЕПОДАВАТЕЛСКА ДЕЙНОСТ 1. Университетски лекционни курсове ПЛОВДИВСКИ

1 ПРЕПОДАВАТЕЛСКА И ПОПУЛЯРИЗАТОРСКА ДЕЙНОСТ на доц. дин Димо Д. Чешмеджиев I. ПРЕПОДАВАТЕЛСКА ДЕЙНОСТ 1. Университетски лекционни курсове ПЛОВДИВСКИ 1 ПРЕПОДАВАТЕЛСКА И ПОПУЛЯРИЗАТОРСКА ДЕЙНОСТ на доц. дин Димо Д. Чешмеджиев I. ПРЕПОДАВАТЕЛСКА ДЕЙНОСТ 1. Университетски лекционни курсове ПЛОВДИВСКИ УНИВЕРСИТЕТ Паисий Хилендарски ; Филиал Любен Каравелов

Подробно

БОЙКА МИРЧЕВА САМООЦЕНКА ЗА ПРИНОСИТЕ След придобиването на длъжността доцент през 2005 г. с хабилитационен труд Канонът за Димитър Солунски и оригина

БОЙКА МИРЧЕВА САМООЦЕНКА ЗА ПРИНОСИТЕ След придобиването на длъжността доцент през 2005 г. с хабилитационен труд Канонът за Димитър Солунски и оригина БОЙКА МИРЧЕВА САМООЦЕНКА ЗА ПРИНОСИТЕ След придобиването на длъжността доцент през 2005 г. с хабилитационен труд Канонът за Димитър Солунски и оригиналната славянска химнография продължих работата си по

Подробно

ЗА АВТОРИТЕ

ЗА АВТОРИТЕ Жени Жикова е завършила специалност Българска филология в СУ Св. Климент Охридски и е докторант по старобългарски език в Катедрата по кирилометодиевистика във Факултета по славянски филологии на Софийски

Подробно

Български език и история

Български език и история Учебен план на специалност Български език и история Легенда: часове в семестъра: АО общ брой, от тях Л за лекции; С за семинарни упражнения; Лб за лабораторни упражнения/практикум, Х за хоспитиране. Извън

Подробно

Български език и история (задочно обучение)

Български език и история (задочно обучение) Учебен план на специалност Български език и история (задочно обучение) Легенда: часове в семестъра: АО общ брой, от тях Л за лекции; С за семинарни упражнения; Лб за лабораторни упражнения/практикум, Х

Подробно

Редовно обучение, бакалавърска степен УЧЕБЕН ПЛАН: Българска филология УЧЕБНА ДИСЦИПЛИНА А Л С У Е О КР Ф І курс, І семестър Аудиовизуални и информаци

Редовно обучение, бакалавърска степен УЧЕБЕН ПЛАН: Българска филология УЧЕБНА ДИСЦИПЛИНА А Л С У Е О КР Ф І курс, І семестър Аудиовизуални и информаци УЧЕБЕН ПЛАН: Българска филология І курс, І семестър Аудиовизуални и информационни технологии 15 0 0 15 15 30 1 т.о. Български фолклор 45 45 0 0 45 90 3 продължава Избираема дисциплина 1 (Езикова култура

Подробно

Microsoft PowerPoint - 19.ppt

Microsoft PowerPoint - 19.ppt Изработено от.. Чудесата на света, изброени в реда на тяхното създаване: Египетски пирамиди. Висящи градини на Вавилон. Статуя на Зевс в Олимпия. Храм на Артемида в Ефес. Мавзолей в Халикарнас. Родоски

Подробно

Презентация на PowerPoint

Презентация на PowerPoint 2. Известни баснописци: 1.Баснята е текст, в който е разказана кратка поучителна история. Героите в нея найчесто са животни, по-рядко хора, растения, предмети. Чрез тях се осмиват човешки недостатъци.

Подробно

Дико Илиев

Дико Илиев Дико Илиев ЖИВОТ И ТВОРЧЕСТВО ДИКО ИЛИВЕВ АВТОБИОГРАФИЯ Дико Илиев е роден на 2 февруари 1898 г. (стар стил) в с. Карлуково, община Луковит, в бедно семейство. Учи в родното си село до 4-то отделение,

Подробно

ECTS макет на учебен курс

ECTS макет на учебен курс ECTS макет на учебен курс Факултет/филиал Философско-исторически Катедра Философия Професионално направление (на курса) 3.1 Социология, антропология и науки за културата Специалности Етнология ОПИСАНИЕ

Подробно

График на контролните и класни работи за І - ви учебен срок на учебната 2013 / 2014 година 5а клас октомври ноември декември януари учебен предмет І І

График на контролните и класни работи за І - ви учебен срок на учебната 2013 / 2014 година 5а клас октомври ноември декември януари учебен предмет І І 5а клас октомври ноември декември януари 21.XI 4.XII 24.I - ЗИП 31.I 28.X 9.XII ЗИП 14.XI 22.X 18.XI 19.XII 27.I ЗИП 8.XI 17.I 2.XII 16.XII - ЗИП 9.I 15.XI 20.XII География и икон. 15.X 11.XI Човекът и

Подробно

План-график по следакредитационно наблюдение и контрол на висшите училища за 2017 г. I. Следакредитационно наблюдение и контрол на висши училища, полу

План-график по следакредитационно наблюдение и контрол на висшите училища за 2017 г. I. Следакредитационно наблюдение и контрол на висши училища, полу План-график по ционно блюдение и контрол висшите училища за I. Следакредитационно блюдение и контрол висши училища, получили институциол и програм акредитация: Висши училища, получили институциол акредитация

Подробно

Руска филология

Руска филология -ви семестър (Практически курс I) 50 0 0 50 0 50 50 0 00 0 П Увод в литературната теория 75 5 0 0 0 5 5 0 0 7 И Увод в общото езикознание 75 5 0 0 0 5 5 0 0 7 И Факултативна дисциплина 5 5 0 0 0 5 5 0

Подробно

ПРИЛОЖЕНИЕ 2.1 Шифър Област на висше образование и професионално направление АГРАРЕН УНИВЕРСИТЕТ - ПЛОВДИВ Професионален бакалавър Образователно-квали

ПРИЛОЖЕНИЕ 2.1 Шифър Област на висше образование и професионално направление АГРАРЕН УНИВЕРСИТЕТ - ПЛОВДИВ Професионален бакалавър Образователно-квали ПРИЛОЖЕНИЕ 2.1 АГРАРЕН УНИВЕРСИТЕТ - ПЛОВДИВ Магистър придобита ОКС "" 3.8 Икономика 60 60 40 60 100 160 3.9 Туризъм 15 25 15 25 40 ВСИЧКО: 75 85 40 75 125 200 ПРИЛОЖЕНИЕ 2.2 ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ УНИВЕРСИТЕТ

Подробно

Редовно обучение, бакалавърска степен УЧЕБЕН ПЛАН: Българска филология страница 1 УЧЕБНА ДИСЦИПЛИНА А Л У Е О КР Ф І курс, І семестър Аудиовизуални и

Редовно обучение, бакалавърска степен УЧЕБЕН ПЛАН: Българска филология страница 1 УЧЕБНА ДИСЦИПЛИНА А Л У Е О КР Ф І курс, І семестър Аудиовизуални и УЧЕБЕН ПЛАН: Българска филология страница 1 УЧЕБНА ДИСЦИПЛИНА А Л У Е О КР Ф І курс, І семестър Аудиовизуални и информационни технологии 15 0 15 15 30 1 т.о. Български фолклор 45 30 15 45 90 3 заверка

Подробно

Slide 1

Slide 1 ГОДИШЕН ОТЧЕТ НА КАТЕДРАТА ПО РУСКИ ЕЗИК 2012-2013. Дейности и мероприятия Създаване на информационна банка за методиката на преподаване на руски език в различните степени на обучение Провеждане на международен

Подробно

2.5. Обучение срещу заплащане на студенти в ОКС магистър след друга ОКС - граждани на Република България, на друга държава членка на Европейския съюз,

2.5. Обучение срещу заплащане на студенти в ОКС магистър след друга ОКС - граждани на Република България, на друга държава членка на Европейския съюз, 2.5. Обучение срещу заплащане на студенти в ОКС магистър след друга ОКС - граждани на Република България, на друга държава членка на Европейския съюз, или на друга държава страна по Споразумението за Европейското

Подробно

<D0E5E9F2E8EDE320EAEEE5F4E8F6E8E5EDF2E DEFF3E1EB2E2E786C73>

<D0E5E9F2E8EDE320EAEEE5F4E8F6E8E5EDF2E DEFF3E1EB2E2E786C73> Списък на коефициентите изчислени по методиката на ПМС 328/30.11.2015 г. за държавните висши училища по професионални направления за бюджетната 2019 година Висше училище Код на ПН Професионално направление

Подробно

Microsoft Word - Рейтинг-схеми_2015.doc

Microsoft Word - Рейтинг-схеми_2015.doc СПИСЪК НА ДЪРЖАВНИ ВИСШИ УЧИЛИЩА, ПОЛУЧАВАЩИ УВЕЛИЧЕНА СУБСИДИЯ ЗА 2015 г. СЪГЛАСНО ПМС 121/2012 г. Професионално направление Висши училища, които получават допълнително финансиране Първо място Второ и

Подробно

4.5. Обучение срещу заплащане на студенти в ОКС магистър след друга ОКС - граждани на Република България, на друга държава членка на Европейския съюз,

4.5. Обучение срещу заплащане на студенти в ОКС магистър след друга ОКС - граждани на Република България, на друга държава членка на Европейския съюз, 4.5. Обучение срещу заплащане на студенти в ОКС магистър след друга ОКС - граждани на Република България, на друга държава членка на Европейския съюз, или на друга държава страна по Споразумението за Европейското

Подробно

ПРИЛОЖЕНИЕ 1.1 Шифър Област на висше образование и професионално направление АГРАРЕН УНИВЕРСИТЕТ - ПЛОВДИВ Професионален бакалавър Образователно-квали

ПРИЛОЖЕНИЕ 1.1 Шифър Област на висше образование и професионално направление АГРАРЕН УНИВЕРСИТЕТ - ПЛОВДИВ Професионален бакалавър Образователно-квали ПРИЛОЖЕНИЕ 1.1 АГРАРЕН УНИВЕРСИТЕТ - ПЛОВДИВ Магистър придобита ОКС "" 3.9 Туризъм 15 15 15 4 Природни науки, математика и информатика 4.4 Науки за земята 20 20 10 2 30 22 52 5.13 Общо инженерство 13 12

Подробно

ФАКУЛТЕТ ПО СЛАВЯНСКИ ФИЛОЛОГИИ БЪЛГАРСКА ФИЛОЛОГИЯ, ЗАДОЧНО ОБУЧЕНИЕ

ФАКУЛТЕТ ПО СЛАВЯНСКИ ФИЛОЛОГИИ БЪЛГАРСКА ФИЛОЛОГИЯ, ЗАДОЧНО ОБУЧЕНИЕ ФАКУЛТЕТ ПО СЛАВЯНСКИ ФИЛОЛОГИИ БЪЛГАРСКА ФИЛОЛОГИЯ ЗАДОЧНО ОБУЧЕНИЕ I КУРС-160 АУД. РАЗПИСАНИЕ НА ЛЕКЦИИТЕ ЗИМЕН СЕМЕСТЪР 2019/2020 уч. г. дата 8-13 часа 14-19 часа 09.09.2019 Езикова култура доц. д-р

Подробно

Дати на предварителни изпити и срокове за

Дати на предварителни изпити и срокове за Дати на предварителни изпити и срокове за прием на документи през 2015 г. АГРАРЕН УНИВЕРСИТЕТ - ПЛОВДИВ 8.03.2015 г. (събота) Български език (езикова култура) 29.03.2015 г. (неделя) Биология 29.03.2015

Подробно

Външни релефообразуващи процеси

Външни релефообразуващи процеси ПОЛИТИЧЕСКА КАРТА НА СВЕТА СЪДЪРЖАНИЕ 1. КАКВО Е ПОЛИТИЧЕСКА КАРТА? 2. ДЪРЖАВА 3. ОСНОВНИ ФОРМИ НА УПРАВЛЕНИЕ 4. ГРУПИРАНЕ НА ДЪРЖАВИТЕ 5. МЕЖДУНАРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ 1. КАКВО Е ПОЛИТИЧЕСКА КАРТА? Политическата

Подробно

КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР НА ОБЩИНА СИМИТЛИ Културни събития с международно участие: ДАТА МЯСТО КУЛТУРНА ПРОЯВА г. Стадион Септемвриград Симитли ил

КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР НА ОБЩИНА СИМИТЛИ Културни събития с международно участие: ДАТА МЯСТО КУЛТУРНА ПРОЯВА г. Стадион Септемвриград Симитли ил КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР НА ОБЩИНА СИМИТЛИ Културни събития с международно участие: ДАТА МЯСТО КУЛТУРНА ПРОЯВА 12.01. Стадион Септемвриград или площад Септември МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА БАБУГЕРСКИТЕ МАСКИ И ИГРИ

Подробно

Презентация на PowerPoint

Презентация на PowerPoint САМОКОВ МАЛКИЯТ ГРАД НА ГОЛЯМАТА ИСТОРИЯ САМОКОВ ДУХ И ТРАДИЦИИ В ЧЕТИРИ СЕЗОНА Община Самоков: Административен център град Самоков и 24 села Площ: 1209 кв.км Надморска височина: 950 м Население: 35 871

Подробно

СОУ Св.Св.Кирил и Методий, с.сатовча, област Благоевград 2950 с.сатовча, ул. Кирил и Методий 14 тел.: 07541/ 21-17, Милко С

СОУ Св.Св.Кирил и Методий, с.сатовча, област Благоевград 2950 с.сатовча, ул. Кирил и Методий 14 тел.: 07541/ 21-17, Милко С СОУ Св.Св.Кирил и Методий, с.сатовча, област Благоевград 2950 с.сатовча, ул. Кирил и Методий 14 тел.: 07541/ 21-17, e-mail:sou_satovcha@abv.bg Милко Сиркьов: Одобрявам: Директор /Огнян Соколов / СОУ Сз.св.Кирил

Подробно

F.I.T for Europe Една седмица в България. Понеделник Ден на първи впечатления и разчупване на леда Започна с игра, с която да се опознаем, п

F.I.T for Europe Една седмица в България. Понеделник Ден на първи впечатления и разчупване на леда Започна с игра, с която да се опознаем, п F.I.T for Europe Една седмица в България. Понеделник 3.06.2019 Ден на първи впечатления и разчупване на леда Започна с игра, с която да се опознаем, преминахме в представяне на училището и презентация

Подробно

Портфолио на учителя – Веселка Ангелова

Портфолио на учителя – Веселка Ангелова ПОРТФОЛИО НА УЧИТЕЛЯ ВЕСЕЛКА АНГЕЛОВА СТАРШИ УЧИТЕЛ В НАЧАЛЕН ЕТАП НА ОСНОВНОТО ОБРАЗОВАНИЕ В НУ СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ ГР.ДОЛНИ ДЪБНИК, ОБЛ. ПЛЕВЕН Съдържание: Раздел 1 -Резюме Автобиография - Дипломи

Подробно

Енорийски съобщения

Енорийски съобщения There is no translation of this article 9 юни 2019 г. Петдесятница - С днешното тържество Петдесетница завършваме пасхалното литургично време и навлизаме в обикновеното литургично време. - На 10 юни, понеделник,

Подробно