Скъпи дами, Знаете ли какво представляват BRCA мутациите, защо и кога трябва да се изследват?

Размер: px
Започни от страница:

Download "Скъпи дами, Знаете ли какво представляват BRCA мутациите, защо и кога трябва да се изследват?"

Препис

1 Скъпи дами, Знаете ли какво представляват BRCA мутациите, защо и кога трябва да се изследват?

2 Какво представляват BRCA гените? BRCA гените (BRCA1 и BRCA2) присъстват в човешкото тяло и участват в поправката на нарушения в структурата на ДНК, така те пазят нашите клетки здрави. В някои случаи е възможно BRCA гените да са променени. Такава промяна се нарича мутация. Мутациите в BRCA гените могат да са наследствени или да са възникнали под влияние на факторите на околната среда (соматични). При наличие на BRCA мутация, клетките в организма не могат да се справят с поправка на повредената ДНК, което повишава риска за развитие на овариален карцином (включително рак на фалопиевите тръби и първичен перитонеален рак), рак на гърдата при жени и мъже, както и на други онкологични заболявания, като рак на простата, рак на панкреас и меланом. Мутациите в BRCA гените могат да съществуват при пациентки с рак на яйчниците/ рак на гърдата, които нямат семейна история за тези заболявания. BRCA1 Хромозома 17 BRCA2 Хромозома 13 Изследването на BRCA мутационния статус е важно за прогнозата и превенцията на рака на яйчниците и рака на гърдата!

3 Изследване на BRCA гените BRCA мутационен статус Без мутация С мутация Изследването на BRCA мутационния статус се осъществява с генетичен тест. Целта на този тест е да проучи Вашата ДНК и да открие промени/ мутации в BRCA гените. За да се извърши генетичният тест е необходим материал за изследване - кръв или тъкан.

4 BRCA мутациите могат да бъдат герминативни или соматични Соматичните мутации възникват спонтанно, развиват се след раждането, откриват се само в туморните клетки и не се унаследяват. Герминативните мутации се унаследяват и се откриват във всички клетки на организма.

5 Изследването на туморна тъкан идентифицира соматичните и герминативни BRCA мутации Изследването за BRCA мутации в ДНК, изолирана от туморна тъкан, може да покаже както герминативни варианти, така и соматични, възникнали само в изследваната тъкан. Последващо изследване от кръвна проба може да определи дали мутацията е герминативна или соматична. За носителство на BRCA мутации може да се изследва ДНК, изолирана от венозна кръв. Носителството на мутация идентифицира риска за развитие на рак на гърдата и рак на яйчника при незасегнати родственици. Изследването за BRCA мутации от туморно блокче повишава процента на идентифицираните с положителен BRCA мутационен статус пациентки в сравнение само с изследването на кръвна проба.

6 BRCA 1/2 мутациите повишават риска от развитие на рак на яйчниците от всички хора са носители на % BRCA 1/2 мутации Доживотен риск Общ риск 1,3 % в общата популация Приблизителен общ риск до възраст 80 г. 44 % BRCA1 17 % BRCA2 Наличието на рискови фактори, какъвто е носителството на BRCA мутации увеличава възможността от развитие на рак, но това не означава, че задължително ще се развие.

7 Мутациите в BRCA 1/2 гените повишават риска от развитие на рак на гърдата от всички хора са носители на % мутации в BRCA 1/2 гените. Доживотен риск Общ риск 12% в общата популация Приблизителен общ риск до възраст 80 год. 72% BRCA1 69% BRCA2 Наличието на рискови фактори, какъвто е носителството на BRCA мутации увеличава възможността от развитие на рак, но това не означава, че задължително ще се развие.

8 Риск за развитие на онкологично заболяване, при носителство на BRCA1 или BRCA2 мутация Мутация в BRCA % 16,5-27% 15-20% 2-8.9% Мутация в BRCA % 39%- 63% 8,6% 1,2 % Обща популация 12 % 2 % 6 % 0,1 % Рак на гърдата Рак на яйчника Рак на простатата Рак на гърдата при мъже

9 Известният BRCA мутационен статус е важен за всяка пациентка с рак на яйчниците Генетичното изследване дава възможност за прецизиране на терапията от лекуващия медицински онколог. Пациентките с рак на яйчниците и BRCA мутация имат по-добър отговор на лечение с платина-базирана химиотерапия. Пациентките с рак на яйчниците с BRCA мутация имат по-дълги периоди на ремисия. Пациентките с рак на яйчниците с BRCA мутация имат прогноза за по-дълга преживяемост Известният BRCA мутационен статус е важен за всяка пациентка с рак на гърдата Рискът да се развие рак на гърдата се увеличава, ако се унаследи мутация в BRCA гените. При рак на гърда с BRCA мутация има по-висок риск от развитие на тумор в другата гърда. При тройно негативен рак на гърдата (тумор, негативен за рецептори на естроген (ER), прогестерон (PR) и човешки епидермален растежен фактор 2 (HER2)) и BRCA мутация, отговорът на лечение с платина-базирана химиотерапия е подобър.

10 Информацията за BRCA статус е важна както за Вас, така и за Вашите близки: BRCA изследване Без фамилна история за рак на яйчниците/ рак на гърдата BRCA мутация при жена с рак на яйчниците/ рак на гърдата Близки, без рак на яйчниците/ рак на гърдата, се изследват за BRCA мутация за оценка на риска BRCA мутациите могат да бъдат предадени от родителите на децата. При поставена диагноза рак на яйчниците/рак на гърдата, наличието на BRCA мутация информира семейството за повишен риск от развитие на раково заболяване. Носителите на BRCA мутация имат по-висок риск от развитие на някои видове рак в сравнение с хората, които нямат BRCA мутация. Носителството на BRCA мутации предполага обмисляне на мерки за намаляване на риска.

11 Съвети за намаляване на риска от развитие на рак на яйчниците, при носители на мутации в BRCA гените: Здравословен начин на живот. Провежда на трансвагинална ехография на всеки 6 месеца. Изследване на серумните нива на туморния маркер CА 125 на всеки 6 месеца. Използването на перорални контрацептиви.

12 Съвети за намаляване на риска от развитие на рак на гърдата, при носители на мутации в BRCA гените: Здравословен начин на живот. Насърчаване на кърменето. Мамография един път в годината след 30-годишна възраст (или по-рано в зависимост от фамилна анамнеза). Клиничен преглед на всеки 6-12 месеца от 25 годишна възраст. Ядрено магнитен резонанс/ или ултразвуково изследване/ един път в годината от възраст 25 год. (или по-рано, в зависимост от фамилната анамнеза). Важно е всяка жена периодично сама да преглежда гърдите си и да се обърне към лекар при съмнение за промяна.

13 Препоръки за проследяване на мъжете, носители на мутации в BRCA гените: Профилактични прегледи на всеки 12 месеца образна диагностика на гърдите след 30 години клиничен преглед на простатата след 40 годишна възраст 1. Alsop K, et al. BRCA Mutation Frequency and Patterns of Treatment Response in BRCA Mutation Positive Women With Ovarian Cancer: A Report From the Australian Ovarian Cancer Study Group J Clin Oncol 2012;30: ; 2. Amal Aly and Shridar Ganesan; BRCA1, PARP, and 53BP1: conditional synthetic lethality and synthetic viability; Journal of Molecular Cell Biology (2011), 3, Vergote I et al. European Journal of Cancer 2016 (v1.0), p Ledermann, J. and Raja, F.A. et al Annual Oncology 24(6), p Allison W. Kurian, Bronislava M. Sigal, and Sylvia K. Plevritis, Survival Analysis of Cancer Risk Reduction Strategies for BRCA1/2 Mutation Carriers, J Clin Oncol 28: idbrca.com последно достъпен на S. Paluch-Shimon, F. Cardoso et al, Annals of Oncology (2016) 27 (suppl 5): v103-v Weil М., Chen А., Curr Probl Cancer 2011; 35(1): Hoogerbrugge N and Jongmans M. European Journal of Human Genetics 2016; 24: S George A., Riddell D. et al Scientific Reports 2016, 6: Karoline B. et al JAMA 2017, Volume 317, Number 23, p Дата на създаване на материала: BG-2869 АстраЗенека България ЕООД Бул.Драган Цанков 36, София 1057, България T: + (359 2) ; F: + (359 2)

14 Допълнителна информация, свързана с рака на яйчниците и рака на гърдата, включително диагностика, превенция и допълнителна грижа, можете да получите те обича

Folie 1

Folie 1 Превенция на здравето - скрининг и ранна диагноза при белодробен карцином ЦЕНТЪР ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ЗДРАВЕТО Доц. Д-р Г. Присадов, доц. д-р Г.Хаджидеков ЦЕНТЪР ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ЗДРАВЕТО ПРОЕКТ ПО ИДЕЯ НА АИКБ

Подробно

Възраст Вид на прегледа Z00.0 Общ медицински преглед Периодичност на прегледите Медикодиагностични изследвания (МДИ) Периодичност на МДИ Консултативни

Възраст Вид на прегледа Z00.0 Общ медицински преглед Периодичност на прегледите Медикодиагностични изследвания (МДИ) Периодичност на МДИ Консултативни Възраст Вид на прегледа Z00.0 Общ медицински преглед Периодичност на прегледите Медикодиагностични изследвания (МДИ) Периодичност на МДИ Консултативни прегледи Периодичност на консултативните прегледи

Подробно

Радиотермоаблация

Радиотермоаблация Какво представлява радиотермоаблацията? та (РТА) е метод за унищожаване на чернодробните тумори първичен рак или чернодробни метастази, който се прилага в случаите, в които туморите не могат да бъдат отстранени

Подробно

New product information wording - Dec BG

New product information wording - Dec BG 17 December 2015 EMA/PRAC/835769/2015 Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) Нов текст в продуктовата информация Извадки от препоръките на PRAC относно сигнали Приет от PRAC на 30 ноември 3

Подробно

ESR Value-Based Radiology Patient Survey Европейската Асоциация по Образна диагностика (ЕSR) провежда проучване

ESR Value-Based Radiology Patient Survey   Европейската Асоциация по Образна диагностика (ЕSR) провежда проучване ESR Value-Based Radiology Patient Survey https://www.surveymonkey.com/r/ffzhs8n Европейската Асоциация по Образна диагностика (ЕSR) провежда проучване, което има за цел запознаване на пациентите с т.нар.

Подробно

Защита за вас и за вашето бебе Кръвни тестове при първото ви пренатално посещение Bulgarian (Protecting you and your baby)

Защита за вас и за вашето бебе Кръвни тестове при първото ви пренатално посещение Bulgarian (Protecting you and your baby) Защита за вас и за вашето бебе Кръвни тестове при първото ви пренатално посещение Bulgarian (Protecting you and your baby) В тази брошура се дава информация за кръвните тестове, които обикновено се предлагат

Подробно

Keytruda; INN-pembrolizumab

Keytruda; INN-pembrolizumab EMA/235911/2019 EMEA/H/C/003820 Общ преглед на Keytruda и защо е разрешен за употреба в ЕС Какво представлява Keytruda и за какво се използва? Keytruda е противораково лекарство, което се използва за лечение

Подробно

Този лекарствен продукт подлежи на допълнително наблюдение. Това ще позволи бързото установяване на нова информация относно безопасността. От медицинс

Този лекарствен продукт подлежи на допълнително наблюдение. Това ще позволи бързото установяване на нова информация относно безопасността. От медицинс Този лекарствен продукт подлежи на допълнително наблюдение. Това ще позволи бързото установяване на нова информация относно безопасността. От медицинските специалисти се изисква да съобщават всяка подозирана

Подробно

Microsoft Word - Patient_Brochure Verifi NIPT Финален.docx

Microsoft Word - Patient_Brochure Verifi NIPT Финален.docx сигурността да знаете Ръководство за бъдещи родители за неинвазивно пренатално тестиране. Ясни отговори за здравето на Вашето бебе лесно, безопасно, бързо. Какво представлява Verifi пренатален тест? Пренаталният

Подробно

Резултати от предварителен изпит по Биология г. Вх. Номер Пол Словом Цифром Вх. Номер Пол Словом Цифром 1000 Жена Много добър Жен

Резултати от предварителен изпит по Биология г. Вх. Номер Пол Словом Цифром Вх. Номер Пол Словом Цифром 1000 Жена Много добър Жен 1000 Жена Много добър 5.19 1050 Жена Отличен 6.00 1001 Жена Много добър 5.25 1051 Жена Много добър 5.32 1002 Жена Много добър 5.32 1052 Жена Много добър 5.19 1003 Мъж Отличен 5.75 1053 Жена Много добър

Подробно

Резултати от редовен изпит по Химия г. Вх. Вх. Пол Словом Оценка номер номер Пол Словом Оценка 7500 Жена Много добър Жена Среден

Резултати от редовен изпит по Химия г. Вх. Вх. Пол Словом Оценка номер номер Пол Словом Оценка 7500 Жена Много добър Жена Среден 7500 Жена Много добър 5.35 7579 Жена Среден 3.00 7501 Жена Отличен 5.65 7580 Мъж Слаб 2.00 7502 Жена Слаб 2.00 7581 Жена Добър 3.65 7504 Мъж Отличен 5.50 7583 Жена Отличен 5.55 7507 Жена Отличен 5.60 7586

Подробно

New product information wording - Jan BG

New product information wording - Jan BG 25 January 2018 EMA/PRAC/35613/2018 Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) Нов текст в продуктовата информация извадки от препоръките на PRAC относно сигнали Приети от PRAC на 8 11 януари 2018

Подробно

Общински дружества - Община СТАРА ЗАГОРА

Общински дружества - Община СТАРА ЗАГОРА Тролейбусни и автобусни превози ЕООД Управител: инж. Димитър Авджиев Предмет на дейност: Извършване на тролейбусен и автобусен превоз на пътници в Община Стара Загора. Адрес: кв."индустриален", Тролейбусно

Подробно

Наръчник за пациенти с миелофиброза Информация и съвети за по-доброто разбиране на заболяването

Наръчник за пациенти с миелофиброза Информация и съвети за по-доброто разбиране на заболяването Наръчник за пациенти с миелофиброза Информация и съвети за по-доброто разбиране на заболяването Въведение Поставянето на диагноза миелофиброза (МФ) може да бъде шокиращо за Вас, особено ако никога не сте

Подробно

Р Е Ц Е Н З И Я на дисертационния труд РОЛЯ НА ФАКТОРИ МОДУЛИРАЩИ ИНДИВИДУАЛНИЯ РЕПАРАЦИОНЕН КАПАЦИТЕТ ВЪВ ФИЗИОЛОГИЧНИ И ПАТОЛОГИЧНИ УСЛОВИЯ представ

Р Е Ц Е Н З И Я на дисертационния труд РОЛЯ НА ФАКТОРИ МОДУЛИРАЩИ ИНДИВИДУАЛНИЯ РЕПАРАЦИОНЕН КАПАЦИТЕТ ВЪВ ФИЗИОЛОГИЧНИ И ПАТОЛОГИЧНИ УСЛОВИЯ представ Р Е Ц Е Н З И Я на дисертационния труд РОЛЯ НА ФАКТОРИ МОДУЛИРАЩИ ИНДИВИДУАЛНИЯ РЕПАРАЦИОНЕН КАПАЦИТЕТ ВЪВ ФИЗИОЛОГИЧНИ И ПАТОЛОГИЧНИ УСЛОВИЯ представен за придобиване на научната степен ДОКТОР от докторантката

Подробно

ОТДЕЛ МАРКЕТИНГ ИЛАН

ОТДЕЛ МАРКЕТИНГ ИЛАН ДКЦ Св. Георги Победоносец - гр. Бургас Ехографията в ежедневната доболнична помощ Д-р Горица Жечева Специалист по образна диагностика Лаборатория за образна диагностика ЕХОГРАФИЯТА В МЕДИЦИНСКАТА ПРАКТИКА

Подробно

ПАСПОРТ в подкрепа на мултидисциплинарната грижa за малки пациенти със спина бифида и/или хидроцефалия Момиче Име на пациента: ЕГН:... Лице за контакт

ПАСПОРТ в подкрепа на мултидисциплинарната грижa за малки пациенти със спина бифида и/или хидроцефалия Момиче Име на пациента: ЕГН:... Лице за контакт ПАСПОРТ в подкрепа на мултидисциплинарната грижa за малки пациенти със спина бифида и/или хидроцефалия Момиче Име на пациента: ЕГН:... Лице за контакт: Телефонен номер:. Паспортът е преведен и адаптиран

Подробно

Гайдлайн за хирургично лечение на епителен рак на яйчника Изработено от работна група на БЪЛГАРСКАТА АСОЦИАЦИЯ ПО ОНКОГИНЕКОЛОГИЯ (БАОГ) Тези препорък

Гайдлайн за хирургично лечение на епителен рак на яйчника Изработено от работна група на БЪЛГАРСКАТА АСОЦИАЦИЯ ПО ОНКОГИНЕКОЛОГИЯ (БАОГ) Тези препорък Гайдлайн за хирургично лечение на епителен рак на яйчника Изработено от работна група на БЪЛГАРСКАТА АСОЦИАЦИЯ ПО ОНКОГИНЕКОЛОГИЯ (БАОГ) Тези препоръки бяха изработени като най-добрата практика, основана

Подробно

ПРОЕКТ

ПРОЕКТ ПРОЕКТ НАРЕДБА 201 г. за условията и реда за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на туберкулозата РАЗДЕЛ I. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ Чл. 1. С тази наредба се определят условията и редът за провеждане

Подробно

Регистър на лечебните заведения за болнична помощ, центровете за психично здраве, центровете за кожно-венерически заболявания, комплексните онкологичн

Регистър на лечебните заведения за болнична помощ, центровете за психично здраве, центровете за кожно-венерически заболявания, комплексните онкологичн Регистър на лечебните заведения за болнична помощ, центровете за психично здраве, центровете за кожно-венерически заболявания, комплексните онкологични центрове, домовете за медико-социални грижи и диализните

Подробно

АНАЛИЗ ЗА ОЦЕНКА НА РИСКА ОТ ДИАБЕТ ТИП 2 НА СЛУЖИТЕЛИ ОТ РАЙОННА АДМИНИСТРАЦИЯ В СТОЛИЧНА ОБЩИНА 2019 Думата диабет е с гръцки произход и означава пр

АНАЛИЗ ЗА ОЦЕНКА НА РИСКА ОТ ДИАБЕТ ТИП 2 НА СЛУЖИТЕЛИ ОТ РАЙОННА АДМИНИСТРАЦИЯ В СТОЛИЧНА ОБЩИНА 2019 Думата диабет е с гръцки произход и означава пр АНАЛИЗ ЗА ОЦЕНКА НА РИСКА ОТ ДИАБЕТ ТИП 2 НА СЛУЖИТЕЛИ ОТ РАЙОННА АДМИНИСТРАЦИЯ В СТОЛИЧНА ОБЩИНА 2019 Думата диабет е с гръцки произход и означава преминавам. Асоциира се със затрудненото преминаване

Подробно

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА

МЕДИЦИНСКИ  УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ВАРНА ФАКУЛТЕТ ПО ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА Катедра по Орална и лицево челюстна хирургия К О Н С П Е К Т ПО КЛИНИКА НА ОРАЛНАТА И ЛИЦЕВО ЧЕЛЮСТНА ХИРУРГИЯ за V курс ЗА УЧЕБНАТА 2018/2019

Подробно

бременност Анемии и бременност Автор на статията е д-р Мария Георгиева Завършва Медицина в Медицински университет, гр. Плевен през 1996 година. През 2

бременност Анемии и бременност Автор на статията е д-р Мария Георгиева Завършва Медицина в Медицински университет, гр. Плевен през 1996 година. През 2 бременност Анемии и бременност Автор на статията е д-р Мария Георгиева Завършва Медицина в Медицински университет, гр. Плевен през 1996 година. През 2005 г. придобива специалност Вътрешни болести. През

Подробно

Candle Версия на КАКВО Е CANDLE 1.1 Какво е това? Хронична атипична неутрофилна дерматоз

Candle Версия на КАКВО Е CANDLE 1.1 Какво е това? Хронична атипична неутрофилна дерматоз https://www.printo.it/pediatric-rheumatology/bg/intro Candle Версия на 2016 1. КАКВО Е CANDLE 1.1 Какво е това? Хронична атипична неутрофилна дерматоза с липодистрофия и повишена температура (СANDLE) е

Подробно

Регистър на лечебните заведения за болнична помощ, центровете за психично здраве, центровете за кожно-венерически заболявания, комплексните онкологичн

Регистър на лечебните заведения за болнична помощ, центровете за психично здраве, центровете за кожно-венерически заболявания, комплексните онкологичн Регистър на лечебните заведения за болнична помощ, центровете за психично здраве, центровете за кожно-венерически заболявания, комплексните онкологични центрове, домовете за медико-социални грижи и диализните

Подробно

ЕРЕКТИЛНА ДИСФУНКЦИЯ

ЕРЕКТИЛНА ДИСФУНКЦИЯ Какво е еректилна дисфункция? Когато един мъж не може да получи достатъчно ерекция и не може да прави секс или не може да задържи достатъчно дълго ерекцията си, говорим за еректилна дисфункция или импотентност.

Подробно

Феталната медицина – сигурност за здравето на бебето още в корема на мама

Феталната медицина –  сигурност за здравето на бебето още в корема на мама Ултразвуково изследване и доплер Какво проследява акушер-гинекологът в женската консултация и как си партнира със специалиста по фетална медицина Д-р Петя Чавеева, Отделение по фетална медицина, Медицински

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Методика за разработване на Ръководство за добра медицинска практика основано на доказателства Доц. Златица Петрова Експерт -БЛС Мотиви Многообразието на практиките и лекарите налагат изготвянето, освен

Подробно

ProgramA 2.indd

ProgramA 2.indd XXI НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ОНКОГИНЕКОЛОГИЯ НА ТЕМА: ОНКОГИНЕКОЛОГИЯТА ПРЕЗ XXI ВИ ВЕК ПРОГРАМА 4-7 октомври 2018 ГЕНЕРАЛЕН СПОНСОР: СРЕБЪРНИ СПОНСОРИ: СПОНСОРИ: XXI НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ОНКОГИНЕКОЛОГИЯ

Подробно

ПРИЛОЖЕНИЕ № 7

ПРИЛОЖЕНИЕ № 7 ДЕЙНОСТИ НА ЛЕКАРЯ СПЕЦИАЛИСТ ПО ПЕДИАТРИЯ ПО ПРОГРАМА ДЕТСКО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, НА ЛЕКАРЯ СПЕЦИАЛИСТ ПО АКУШЕРСТВО И ГИНЕКОЛОГИЯ ПО ПРОГРАМА МАЙЧИНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ" И НА ЛЕКАРЯ СПЕЦИАЛИСТ ПО ПРОФИЛАКТИКА

Подробно

generated pdf

generated pdf Здравна инфраструктура РАЗВИВАНЕ НА НОВИ УСЛУГИ В ДНЕВЕН ЦЕНТЪР ЗА СОЦИАЛНА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ НА ЛИЦА С ПСИХИЧНИ РАЗСТРОЙСТВА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА БУРГАС Обща цел: Подобряване на грижата за

Подробно

Неоплазми на женските гениталии и бременносталгоритми на поведение Обект на настоящият алгоритъм ще бъдат специфичното онкологично лечение по време на

Неоплазми на женските гениталии и бременносталгоритми на поведение Обект на настоящият алгоритъм ще бъдат специфичното онкологично лечение по време на Неоплазми на женските гениталии и бременносталгоритми на поведение Обект на настоящият алгоритъм ще бъдат специфичното онкологично лечение по време на бременност и акушерското поведение (време и начин

Подробно

Microsoft PowerPoint - 46A05EE EF.ppt

Microsoft PowerPoint - 46A05EE EF.ppt НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ПО НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ПО НАРКОМАНИИ ОЦЕНКА НА ЕФЕКТИВНОСТТА НА ПРЕВАНТИВНИ ПРОГРАМИ Процесът на оценка на Процесът на оценка на резултатите: Връзката между превенция и оценка на ефективността

Подробно

Академия Меланом е научно пространство за иновациите в онкодерматологията, което обединява всички специалисти, посветени на лечението на пациенти с ме

Академия Меланом е научно пространство за иновациите в онкодерматологията, което обединява всички специалисти, посветени на лечението на пациенти с ме Академия Меланом е научно пространство за иновациите в онкодерматологията, което обединява всички специалисти, посветени на лечението на пациенти с меланом и други кожни злокачествени заболявания. Създадена

Подробно

Microsoft Word - Preliminary_program_26_July

Microsoft Word - Preliminary_program_26_July ПРОФИЛАКТИКА, ДИАГНОСТИКА И ТЕРАПИЯ В МЛАДА И ЗРЯЛА ВЪЗРАСТ ПРИОРИТЕТИ НА СЪВРЕМЕННОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ЗДРАВНАТА СИСТЕМА ЗА 15+ И 59-11 14 октомври 2018, Сол Луна Бей Ризорт, Обзор 18.00 18.30 Откриване

Подробно