Методика и техника на химични експерименти, свързани с получаването и събирането на водород и кислород

Размер: px
Започни от страница:

Download "Методика и техника на химични експерименти, свързани с получаването и събирането на водород и кислород"

Препис

1 Методика и техника на химични експерименти, свързани с получаването и събирането на водород и кислород Представени са достъпни химични експерименти за получаване, събиране и изследване свойствата на: H 2, O 2. Една част от тях са предвидени като демонстрационни експерименти, а други могат да се използват при лабораторни или домашни опити. Предложени са различни варианти в зависимост от използваната апаратура и изходни вещества. Коментирани са възможностите за тяхното използване в различно учебно съдържание в зависимост от дидактическите цели. Предвидени са и въпроси, и задачи за обсъждане с учениците, като акцента в тях е поставен върху химичния експеримент. ВОДОРОД 1.Разпространение, значение, употреба: Водородът е най-разпространеният химичен елемент в Космоса и определя количествената и качествената същност на Вселената. Газът, съставляващ газовопраховите облаци, образуващи звездите, съдържа основно водород (71%) и хелий (27%). Влиза в състава на органичните вещества, които изграждат живите организми (белтъци, въглехидрати, мазнини и др.). Наречен е още биогенен елемент, защото изгражда живите организми. Открит е през 1766 година от английския физик и химик Хенри Кавендиш при опити с живак и киселина. Кавендиш го нарича още горящ въздух, който не поддържа горенето. При смесването му с обикновен въздух, се взривява. Кавендиш така и не успява да разбере, че горящият въздух е самостоятелен елемент. Това открива Лавоазие през 1787 година. Водородът намира приложение за получаването на амоняк, хлороводород, твърди мазнини, чисти метали и др.той е екологично гориво на бъдещето, защото при изгарянето му се получава голямо количество топлина, а се отделя само вода. 2.Получаване:

2 Вариант А Цел:Получаване и изследване свойствата на водород. Взаимодействие на цинк (Zn) на гранули и 10-20% разтвор на сярна киселина (H 2 SO 4 ). Необходими пособия: апарат на Нойман, фуния, епруветка, редукционна тръба, две гумени тапи, газоотводна тръбичка, шпатулка, статив, спиртна лампа, кибрит. Необходими реактиви: цинк на гранули (Zn), 10-20% разтвор на сярна киселина (H 2 SO 4 ), безводен меден сулфат (CuSO 4 ), CuO. Техника на безопасност: С киселината се работи внимателно. Тя разяжда кожата и дрехите! При попадане върху кожата, се попива с филтърна хартия и мястото се промива обилно с вода. Апаратът на Нойман, се използва за получаване на газове в голямо количество. Зареждане на апарата: През горния отвор внимателно се поставят гранулите цинк (Zn). При затворен кран от страничния отвор, с помощта на фуния се налива сярна киселина. Кранът се отваря, при което се осъществява взаимодействието. Отделеният водород,се събира в епруветка с отвора надолу чрез изместване на въздух. Следва проверка за чистотата на водорода преди запалването му (фиг.1). Проверка за чистота на водорода: В епруветка се събира водород. Без да се обръща, епруветката се поднася към пламъка на запалена спиртна лампа. При взаимодействие с кислорода от въздуха, водородът образува гърмяща газова смес. Това взаимодействие е съпроводено със звук. Ако този звук е силен, това означава, че водородът е смесен с въздух. Водородът е чист, когато този звук е приглушен. Когато се констатира чистотата на водорода, тогава той може да бъде запален. Внимание! Запалената спиртна лампа трябва да бъде на разстояние не по-малко от 100 см от апаратурата за получаване на водорода. Ако се констатира, че водородът не е чист, епруветката се изтръсква, докосва се до дланта на ръката и едва тогава се пристъпва към следващо събиране. Проверката за чистота продължава до момента, в който се регистрира описания звук. Водородът гори, но не поддържа горенето!

3 Други свойства на водорода Апаратът на Нойман се зарежда с цинк на гранули и 20% разтвор на сярна киселина по описания по-горе начин. Чрез каучукова връзка се свързва с редукционна тръбичка (фиг. 1). В редукционната тръбичка в единия й край се поставя с шпатулка меден оксид (CuO), на около три сантиметра от него се поставя с помощта на шпатулка безводен меден дихидроксид (получава се след предварително нагряване на CuSO 4.5H 2 O). След проверка за чистота, водородът се запалва. Със запалена спиртна лампа се загрява CuO (фиг.2). При загряване медният оксид взаимодейства с водорода, при което се получава чиста мед (червена на цвят). При този процес се отделят и капчици вода, които се включват в кристалната решетка на безводният бял меден сулфат. При този процес отново се получава кристалохидрат с характерния син цвят (CuSO 4.5H 2 O). При извършването на тези процеси се следи пламъкът на горящия водород (фиг.2). Фиг. 1 Фиг. 2

4 Вариант Б Водородът е по-лек от въздуха и неразтворим във вода. Това определя и различни методи за неговото събиране. Необходими пособия: епруветка (колба), гумена тапа с газоотводна тръбичка, каучукова тръба, вана, железен мост Небходими реактиви: Zn, H 2 SO 4 В епруветка (колба), се поставят внимателно 2-3 гранулки цинк. Епруветката се закрепва на статив и в нея се наливат 2-4cm 3 сярна киселина. Веднага след това епруветката (колбата), се затваря с гумена тапа с отвор, през който минава каучукова (газоотводна) тръбичка. Газът се събира в съдове с отвора надолу чрез изместване на въздуха (фиг.3). На фиг. 4 е представена апаратура за получаване на водород чрез изместване на вода. Представените начини за събиране на водород се основават на физичните му свойства: по малка плътност от тази на въздуха и неразтворимост във вода. 4.Апаратура фиг. 3 Фиг. 3 5.Методически особености на предложените експерименти: Описаните експерименти могат да се използват в:

5 6. клас - Човекът и природата Изясняване на видове химични реакции (заместване) Наблюдение на признаци за протичане на химични реакции (отделяне на газ промяна на цвета, отделяне на топлина) Фокусиране на вниманието върху условията за протичане на химични реакции (добър контакт между изходните вещества, нагряване) 8. клас - Химия и опазване на околната среда: VIА група. Сярна киселина химични свойства на сярна киселина взаимодействие с метали 10.клас - Химия и опазване на околната среда Химични свойства на цинка Скорост на химичните реакции Окислително-редукционни процеси 6. Въпроси за обсъждане с учениците: 6.клас: 1. Кои са признаците за протичане на химичната реакция? 2. Кои са условията за протичане на химичната реакция? 3. При взаимодействие на цинк и сярна киселина се отделя газ - водород. Посочете условията и признаците на химичната реакция и определете вида на химичната реакция. 4. Предложете два начина за събиране на водород, като имате предвид физичните му свойства. 5. Разполагате с две епруветки, газоотводна тръбичка, тапа с отвор. Нарисувайте апаратура за получаване и събиране на водород. 6. Разполагате с три балона, напълнени с различни газове: въглероден диоксид, водород, кислород. Кои от тях ще паднат на земята и кои ще се издигнат във въздуха. Обяснете причината.

6 7. Ученик извършил следния експеримент: Към устието на епруветка с нагрят черен меден оксид насочил струя от водород. Скоро черният прах преминал в розовочервена мед, а по стените на епруветката се появили капчици вода. Ученикът направил заключение, че е протекла химична реакция. Кое му дава основание за това?

7 КИСЛОРОД 1.Разпространение, значение, употреба: Кислородът е постоянна съставна част на атмосферния въздух. Заема 21% от обема на въздуха и е един от шестте биогенни елементи (С, Н, О, N, S, P), участващи в изграждането на белтъци, мазнини, въглехидрати. Кислородът участва в процеса дишане на почти всички живи организми, с изключение на анаеробните. При окисление сложните органични съединения се разграждат до по-прости и се освобождава енергия, необходима за жизнените процеси. Кислородът влиза в състава на кръвта под формата на оксихемоглобин и чрез кръвообращението дифундира през стените на капилярите в тъканите. Там протичат окислително-редукционни процеси с отделяне на топлина и енергия. През 1774 година английският учен Дж. Пристли загрява с голяма лупа, улавяща слънчевите лъчи стъкленица с червен прах. На дъното на стъкленицата се появяват капчици живак. След като поднася към отвора тлееща треска, забелязва, че тя се разпалва. Установява, че полученият газ не гори, но поддържа горенето. Нарекъл го жизнен въздух. По-късно френският учен А. Лавоазие нарича жизнения въздух кислород. 2.Получаване: Кислород може да се получи по различни начини в лабораториите, най-вече чрез разлагане на кислородсъдържащи вещества. Например: калиев хлорат (KClO), калиев перманганат (KMnO 4 ), водороден пероксид (Н 2 О 2 ). Цел: Получаване на кислород от калиев перманганат Вариант 1. Необходими пособия: епруветки 2 броя, гумена тапа с отвор, газоотводна и каучукова тръбички, спиртна лампа, тресчица, кибрит, статив, памук Необходими реактиви: калиев перманганат (KMnO 4 )

8 В суха епруветка се поставят около 3-4 g калиев перманганат (KMnO 4 ), затваря се с тапа, през която преминава газоотводна тръбичка. Близо до нейния отвор се поставя тънък слой памук, който задържа влагата и увлечените с газовата струя частици от калиев перманганат (KMnO 4 ). Епруветката се закрепва на статив хоризонтално, с лек обратен наклон и се нагрява на спиртна лампа. Полученият кислород се събира чрез изместване на въздух в съд, обърнат с отвора нагоре. (фиг. 4) Наличието на кислород се проверява с тлееща треска. Фиг. 4 Вариант 2 Използва се разгледаната по-горе апаратура за получаване на кислород чрез разлагане на калиев перманганат при нагряване (фиг.2). Необходими пособия: епруветка, тапа, газоотводна тръбичка, статив, ваничка с вода, железен мост, три колби от 50см 3 или (цилиндър), спиртна лампа, кибрит, 3 покривни стъкла. Необходими реактиви: калиев перманганат (КMnO 4 )

9 Колбите (цилиндрите) се напълват с вода във ваната и се обръщат. Водата е над железния мост във ваната. Две трети от епруветката се напълва с KMnO 4. Епруветката се закрепва на статив, поставя се памуче, затваря се с тапа с отвор, през който преминава газоотводна тръбичка. Газоотводната тръбичка с извит край се поставя в отвора на обърнатата колба. Сглобява се апаратурата, показана на (фиг. 5). Следва загряване на епруветката. Известно време след барбутирането на газ във ваната започва събирането на кислорода. След напълване на колбата (цилиндъра), тя се затваря със стъклена плочка и тогава се изважда и обръща. По подобен начин се напълват и останалите колби. Фиг. 5 Забележка: Епруветката е хоризонтално разположена, с лек обратен наклон, защото е възможно кондензирането на капчици вода, които се стичат към горещата епруветка. В епруветката се поставя малко памук. Нагряването на епруветката е отвън навътре като се внимава да не се нагрява памука (има опасност от запалване). Не се спира нагряването, докато се извършва събирането на газа, защото има опасност от засмукване на вода. След приключване на експермента първо се изважда тръбичката, а след това се прекратява нагряването.

10 Цел: Получаване кислород чрез разлагане на водороден пероксид: А. Разлагане на водороден пероксид чрез нагряване Водороден пероксид се разлага чрез нагряване до водород и кислород. Небходими пособия: епруветка, спиртна лампа, тресчица, щипка за епруветка, кибрит Необходими реактиви: водороден пероксид (Н 2 О 2 ) В епруветка се налива около 10 см 3 водороден пероксид Н 2 О 2 (или кислородна вода). Загрява се внимателно на спиртната лампа. Поднася се тлееща треска към отвора на епруветката за проверка за наличие на кислород. Разпалването на тлеещата треска доказва наличето на кислород. Б. Разлагане на водороден пероксид в присъствие на катализатор Необходими пособия: епруветка, статив (или щипка) Необходими реактиви: водороден пероксид (Н 2 О 2 ), железен трихлорид (FeCl 3 ) или манганов диоксид (MnO 2 ), сок от картофи (биокатализатор). В епруветка се налива около 5см 3 с кислородна вода. Прибавят се три-четири капки разтвор на железен трихлорид (FeCl 3 ) или на върха н шпатулка манганов диоксид (MnO 2 ). В случая може да се използва и сок от картофи, като биокатализатор. Картофът, предварително обелен и настърган, се изстисква през марля. Сокът се добавя към кислородната вода. Отделеният кислород се доказва с тлееща треска, поднесена съм отвора на епруветката. Техника на безопасност: Използват се обозначените количества катализатор, защото реакцията протича бурно, особено с MnO 2. Задължително е използването на щипка или статив! Цел: Да се установи, че във въздуха се съдържат около 20 % кислород. Известно е, че около 21% от състава на въздуха се падат на кислорода. Как да установим това? Необходими пособия: вана с вода, свещичка в алуминиево фолио, кибрит, цилиндър предварително разграфен на 5 равни части.

11 Запалва се свещичката и се поставя във ваната с вода. Похлупва се отгоре с цилиндъра, така че цилиндъра да остава на повърхността на водата. След известно време се наблюдава изгасване на свещичката, а една пета от цилиндъра се напълва с вода. 3.Свойства на кислорода А.Взаимодействие с неметали: Горене на сяра в кислородна среда Необходими пособия: лъжичка с дълга дръжка, колба (цилиндър), спиртна лампа, кибрит Необходими реактиви: сяра на прах В метална лъжичка с дълга дръжка се поставят 0,3g S (сяра) на прах и се внася в пламъка на спиртна лампа. Първо се държи високо над пламъка, докато се стопи. Впоследствие сярата се запалва и гори със слаб син пламък. Лъжичката със запалената сяра се внася в колба (цилиндър), предварително напълнени с кислород. Сярата продължава да гори с красив, ярък син пламък. Техника на безопасност: Полученият серен диоксид (SO 2 ) е газ с остра задушлива миризма и трябва да се ограничи разпространението му в пространството. Горящата сяра се гаси в чаша с вода. Горене на въглен в кислородна среда Необходими пособия: щипка или пинцета, цилиндър, спиртна лампа, кибрит

12 Необходими реактиви: въглен С пинцета или щипка се хваща парченце въглен, нагрява се в пламъка на спиртна лампа, докато се запали и започне да тлее. Бързо се внася в съд с кислород и се установява, че въгленчето гори с ярък пламък. Б. Взаимодействие с метали: Горене на желязо в кислородна среда Необходими пособия: колба (на дъното с вода или пясък), метална лъжичка с дълга дръжка, спиртна лампа, кибрит Необходими реактиви: желязо на прах или стоманена домакинска тел В метална лъжичка с дълга дръжка се нагрява желязо на прах до почервеняване (може и домакинска стоманена тел). Внася се в съд с кислород (колба, на дъното на която има пясък или вода). Желязото изгаря с красиво искрене. Получава се твърдо вещество дижелезен триоксид (Fe 2 O 3 ). Горене на други прахообразни метали и неметали Al, Zn, Mg и др.: Сипят се в пламъка на спиртната лампа. В. Кислородът поддържа горенето, но не гори: Тлееща треска и свещ се внасят в кислородна среда (колба, цилиндър с въздух). В резултат тлеещата треска се разпалва, а пламъкът на свещта се увеличава. Горяща свещ се похлупва с чаша. Горенето спира, свещта угасва. Кислородът поддържа горенето, но не гори! 4.Апаратура

13 Разгледаните дотук опити, свързани с получаване и изследване свойствата на кислорода могат да се обединят заедно. Така бързо и ефектно могат да се демонстрират всички описани по горе опити, което пести и учебно време. Цел: Получаване и изследване свойствата на кислорода В колба се поставя около 50 см 3 Н 2 О 2 и към него се прибавят 1-2 см 3 разтвор на FeCl 3. Изчаква се докато започне образуването на кислород, след което последователно се внасят: лъжичка със запалена сяра, тлееща треска и стоманена домакинска тел. При всички случаи се наблюдават описаните по-горе признаци.. Забележка: Освен FeCl 3, за разлагането на водородния пероксид може да се използва и MnO 2 на прах. В този случай трябва да се има предвид, обаче, че реакцията е много бурна и освен кислород се получават и водни пари, което може да попречи на изследването на свойствата на кислорода. 5. Възможности за използване на предложените експерименти Описаните експерименти могат да се използват в различно учебно съдържание с различна дидактическа цел. 6. клас Човекът и природата при изясняване на видове химични реакции (разлагане); за извеждане на основни физични свойства на кислорода (малка разтворимост във вода; по-голяма плътност от въздуха);

14 за илюстриране на признаци и условия за протичане на химични реакции, както и по-важните химични свойства на кислорода (взаимодействие с неметали, метали, горене). 8. клас Химия и опазване на околната среда: демонстрация на химични свойства на сярата S (горене) VI главна група на Периодичната система 10. клас Химия и опазване на околната среда (задължителна и профилирана подготовка): демонстрация на химични свойства на желязото Fe (горене) демонстрация на каталитични процеси и видове катализа (хомогенна, в присъствие на FeCl 3, хетерогенна в присъствие на MnO 2, биокатализа сок от картоф) окислително-редукционни процеси 6. Въпроси за обсъждане с учениците: 6 клас: 1. Кислородът се събира в съдове с отвора нагоре. Предположете, каква е плътността на кислорода спрямо плътността на въздуха. 2. Как влияе плътността на газовете на избора на метод за тяхното събиране? 3. Кои свойства на кислорода обуславят събирането му над вода? 4. Как влияе разтворимостта на газовете върху избора на метод за тяхното събиране? 5. В лабораторията кислородът се получава чрез нагряване на калиев перманганат. Определете вида на химичната реакция. Аргументирайте своя отговор. 7. Защо кислородната вода се използва за дезинфекция на рани? 8. Разполагате със следните лабораторни съдове: епруветка, тапа, газоотводна тръбичка, колба, статив, вана, железен мост. Предложете варианти на апаратури за получаване на кислород, предвид неговите физични свойства). 9. Дадени са следните вещества: сярна киселина, цинк, водороден пероксид, калиев перманганат. Посочете веществата, от които можете да получите кислород в лабораторията.

15 10. Кои фактори влияят на избора на вещества за получаване на кислород в лабораторията и в практиката?

химия Използвайте следните стойности : ("L" означава литри) Универсална газова константа: R = 8, Ра.L1(к.mоl) = 8,31 J/(к.mоl) = 0,082 аtm.l1(к.

химия Използвайте следните стойности : (L означава литри) Универсална газова константа: R = 8, Ра.L1(к.mоl) = 8,31 J/(к.mоl) = 0,082 аtm.l1(к. химия Използвайте следните стойности : ("L" означава литри) Универсална газова константа: R = 8,31.103 Ра.L1(к.mоl) = 8,31 J/(к.mоl) = 0,082 аtm.l1(к.mоl) Число на Авогадро: N A = 6,0.1023 mol Стандартни

Подробно

ХИМИЯ

ХИМИЯ ХИМИЯ (2009) Националност Име Презиме Фамилия (Моля, напишете с печатни букви тритете си имена, като подчертаете фамилното си име) Оценки І Напишете номера на правилния отговор в съответната клетка за

Подробно

Училище:, град/село... Утвърдил директор:.. (име, фамилия, подпис) ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по учебния предмет химия и опазване на околната сре

Училище:, град/село... Утвърдил директор:.. (име, фамилия, подпис) ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по учебния предмет химия и опазване на околната сре Училище:, град/село... Утвърдил директор:.. (име, фамилия, подпис) ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по учебния предмет химия и опазване на околната среда за 10. клас Брой учебни часове (по учебен план):

Подробно

КСК'14

КСК'14 УКАЗАНИЯ За проверка и оценка на кандидат-студентските работи по Химия - предварителен изпит - 6.4.15 г. за учебната 15/16 г. - ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ9 Задачите са от материала по обща, неорганична и органична

Подробно

II

II УТВЪРДИЛ: Директор:... (Име, фамилия, подпис) ПРИМЕРНО ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по учебния предмет химия и опазване на околната среда за 10. клас Брой учебни часове (по учебен план): 72. Брой часове

Подробно

Предложени експерименти 1. Боядисани растения Необходими материали: чаши с вода (толкова, колкото цветове имате), боя за храна, няколко растения (бели

Предложени експерименти 1. Боядисани растения Необходими материали: чаши с вода (толкова, колкото цветове имате), боя за храна, няколко растения (бели Предложени експерименти 1. Боядисани растения Необходими материали: чаши с вода (толкова, колкото цветове имате), боя за храна, няколко растения (бели цветя, зелеви листа, трева, листа на дървете). Експериментът:

Подробно

Изпитни въпроси и задачи

Изпитни въпроси и задачи УКЗНИЯ За проверка и оценка на кандидат-студентските работи по Химия II - 13.6.15 г. за учебната 15/16 г. I. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ: Задачите са от материала по обща, неорганична и органична химия според учебниците

Подробно

ПРОГРАМА за кандидат-студентския изпит по Химия за специалността Медицина Университет Проф. д-р А. Златаров -бургас 1. Строеж на атома. 2. Периодичен

ПРОГРАМА за кандидат-студентския изпит по Химия за специалността Медицина Университет Проф. д-р А. Златаров -бургас 1. Строеж на атома. 2. Периодичен ПРОГРАМА за кандидат-студентския изпит по Химия за специалността Медицина Университет Проф. д-р А. Златаров -бургас 1. Строеж на атома. 2. Периодичен закон и периодична система на химичните елементи. 3.

Подробно

УЧЕБНА ПРОГРАМА ПО ФИЗИКА И АСТРОНОМИЯ 11 КЛАС ЗИП

УЧЕБНА ПРОГРАМА ПО ФИЗИКА И АСТРОНОМИЯ 11 КЛАС ЗИП УЧЕБНА ПРОГРАМА ПО ХИМИЯ И ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА ЗА VII КЛАС (ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНА ПОДГОТОВКА) Приложение 29 към т. 29 КРАТКО ПРЕДСТАВЯНЕ НА УЧЕБНАТА ПРОГРАМА Учебната програма по химия и опазване на

Подробно

ОПРЕДЕЛЯНЕ НА РАВНОВЕСНА КОНСТАНТА НА ХОМОГЕННА РЕАКЦИЯ В РАЗТВОР Състоянието на системата от реагиращи вещества, при което скоростите на правата и об

ОПРЕДЕЛЯНЕ НА РАВНОВЕСНА КОНСТАНТА НА ХОМОГЕННА РЕАКЦИЯ В РАЗТВОР Състоянието на системата от реагиращи вещества, при което скоростите на правата и об ОПРЕДЕЛЯНЕ НА РАВНОВЕСНА КОНСТАНТА НА ХОМОГЕННА РЕАКЦИЯ В РАЗТВОР Състоянието на системата от реагиращи вещества, при което скоростите на правата и обратната реакция са равни, а съставът на системата не

Подробно

КНИГА ЗА УЧИТЕЛЯ ISBN

КНИГА ЗА УЧИТЕЛЯ ISBN КНИГА ЗА УЧИТЕЛЯ ISBN 978-954-18-1425-3 Знаци, използвани в книгата: допълнителна информация за учителя допълнителна информация за ученика любопитна информация КНИГА ЗА УЧИТЕЛЯ по химия и опазване на околната

Подробно

ПРИМЕРЕН ТЕСТ (компонент 1) 1 Коя от следните електронни формули е вярна? а) 1s 2 2s 2 2p 5 3s 2 ; б) 1s 2 2s 2 2p 3 3s 1 ; в) 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 ; г

ПРИМЕРЕН ТЕСТ (компонент 1) 1 Коя от следните електронни формули е вярна? а) 1s 2 2s 2 2p 5 3s 2 ; б) 1s 2 2s 2 2p 3 3s 1 ; в) 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 ; г ПРИМЕРЕН ТЕСТ (компонент 1) 1 Коя от следните електронни формули е вярна? а) 1s 2 2s 2 2p 5 3s 2 ; б) 1s 2 2s 2 2p 3 3s 1 ; в) 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 ; г) 1s 2 2s 2 2p 5 2d 2 ; д) 1s 2 1p 2 2p 6 3s 2 2 В

Подробно

КСК'14

КСК'14 Въпроси ХИМИЯ I (26 април 2015 год.) ТЕСТ 1 Коя от следните електронни формули е правилно записана за атом на химичен елемент? а) 1s 2 2s 2 2p 3 3s 2 ; в) 1s 2 1p 6 2s 3 2p 6 ; д) 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p

Подробно

УКАЗАНИЯ ЗА ПРОВЕРКА И ОЦЕНКА НА ПИСМЕНИТЕ КАНДИДАТ-СТУДЕНТСКИ РАБОТИ ПО ХИМИЯ ЗА УЧЕБНАТА 2014/2015 г В МУ-ПЛЕВЕН I. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ. Преглеждането и

УКАЗАНИЯ ЗА ПРОВЕРКА И ОЦЕНКА НА ПИСМЕНИТЕ КАНДИДАТ-СТУДЕНТСКИ РАБОТИ ПО ХИМИЯ ЗА УЧЕБНАТА 2014/2015 г В МУ-ПЛЕВЕН I. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ. Преглеждането и УКАЗАНИЯ ЗА ПРОВЕРКА И ОЦЕНКА НА ПИСМЕНИТЕ КАНДИДАТ-СТУДЕНТСКИ РАБОТИ ПО ХИМИЯ ЗА УЧЕБНАТА 2014/2015 г В МУ-ПЛЕВЕН I. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ. Преглеждането и оценяването на писмените работи се извършват в съответствие

Подробно

TEMA 3 Химична връзка Част 1.1. Химична връзка исторически аспекти на теорията Какво трябва да знам? определение за химична връзка; класическите предс

TEMA 3 Химична връзка Част 1.1. Химична връзка исторически аспекти на теорията Какво трябва да знам? определение за химична връзка; класическите предс TEMA 3 Химична връзка Част 1.1. Химична връзка исторически аспекти на теорията определение за химична връзка; класическите представи на Люис и Косел за причината за образуване на химична връзка Част 1.2.Ковалентна

Подробно

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА РЕГИОНАЛНO УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО СОФИЯ-ГРАД София 1303, ул. Антим I, 17, тел.: , факс: , e-m

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА РЕГИОНАЛНO УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО СОФИЯ-ГРАД София 1303, ул. Антим I, 17, тел.: , факс: , e-m МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА РЕГИОНАЛНO УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО СОФИЯ-ГРАД София 1303, ул. Антим I, 17, тел.:9356050, факс:9883937, e-mail: rio_sofia_grad@mon.bg, www.rio-sofia-grad.com

Подробно

ИЗСЛЕДВАНЕ НА КИНЕТИКАТА НА ОСАПУНВАНЕ НА ЕТИЛАЦЕТАТ Цел: Да се изследва кинетиката на осапунване на етилацетат с натриева основа. Теоретична част: Ре

ИЗСЛЕДВАНЕ НА КИНЕТИКАТА НА ОСАПУНВАНЕ НА ЕТИЛАЦЕТАТ Цел: Да се изследва кинетиката на осапунване на етилацетат с натриева основа. Теоретична част: Ре ИЗСЛЕДВАНЕ НА КИНЕТИКАТА НА ОСАПУНВАНЕ НА ЕТИЛАЦЕТАТ Цел: Да се изследва кинетиката на осапунване на етилацетат с натриева основа. Теоретична част: Реакцията на осапунване на етилацетат с натриева основа

Подробно

Изпитни въпроси и задачи

Изпитни въпроси и задачи Въпроси ВАРИАНТ II ТЕСТ 1 Коя от посочените електронни формули е вярна? а) 1s 2 2s 2 2p 5 3s 2 ; в) 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 ; д) 1s 2 1p 2 2p 6 3s 2 б) 1s 2 2s 2 2p 3 3s 1 ; г) 1s 2 2s 2 2p 5 2d 2 ; 2 В молекулата

Подробно

Изработване на термодвойки. Развитие на технологията през 2018 г. До м. август 2018 година бяха изработени 10 термодвойки от хромел алюмел и дълги кер

Изработване на термодвойки. Развитие на технологията през 2018 г. До м. август 2018 година бяха изработени 10 термодвойки от хромел алюмел и дълги кер Изработване на термодвойки. Развитие на технологията през 2018 г. До м. август 2018 година бяха изработени 10 термодвойки от хромел алюмел и дълги керамични тръби с два успоредни отвора. На свободните

Подробно

Люсила Цанкова Емилия Лазарова Нели Гетова Георги Коцев ГЕОГРАФИЯ И ИКОНОМИКА Книга за учителя

Люсила Цанкова Емилия Лазарова Нели Гетова Георги Коцев ГЕОГРАФИЯ И ИКОНОМИКА Книга за учителя Люсила Цанкова Емилия Лазарова Нели Гетова Георги Коцев ГЕОГРАФИЯ И ИКОНОМИКА Книга за учителя Лиляна Боянова Красимир Николов Емилия Тодорова Ивайло Ушагелов ХИМИЯ И ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА Книга за

Подробно

НАРЕДБА 3 ОТ 22 МАЙ 2013 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ИНСТАЛАЦИИ, ПРОИЗВЕЖДАЩИ ТИТАНОВ ДИОКСИД В сила от г. Издадена от министъра на околната сре

НАРЕДБА 3 ОТ 22 МАЙ 2013 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ИНСТАЛАЦИИ, ПРОИЗВЕЖДАЩИ ТИТАНОВ ДИОКСИД В сила от г. Издадена от министъра на околната сре НАРЕДБА 3 ОТ 22 МАЙ 2013 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ИНСТАЛАЦИИ, ПРОИЗВЕЖДАЩИ ТИТАНОВ ДИОКСИД В сила от 04.06.2013 г. Издадена от министъра на околната среда и водите Обн. ДВ. бр.49 от 4 Юни 2013г. Глава първа.

Подробно

Microsoft Word - Ucheben plan_HimiaiFizika_bachelor.doc

Microsoft Word - Ucheben plan_HimiaiFizika_bachelor.doc С О Ф И Й С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т СВ. К Л И М Е Н Т О Х Р И Д С К И УЧЕБЕН ПЛАН Утвърждавам, Професионално направление: ПЕДАГОГИКА НА ОБУЧЕНИЕТО ПО (подпис) Специалност: ХИМИЯ И ФИЗИКА Образователно-

Подробно

TWE AP01 Videolux

TWE AP01 Videolux Кухненски ФПЧ 2,5 Прах Дим миризми Акари Отходни миризми Мухъл Химикали ЛОС Микроби Филтрира Разгражда Убива Овлажнява Механични замърсители Химични замърсители 化学污染 Биологични замърсители Помага при сух

Подробно

КСК'17

КСК'17 енергия Въпроси ТЕСТ ХИМИЯ II (15.06.2019) 1 Коя комбинация от квантови числа е възможна? а) n = 4, l = 4, m = -3 б) n = 4, l = 1, m = 2 в) n = 3, l = -2, m = 2 г) n = 2, l = 1, m = -1 д) n = 1, l = 2,

Подробно

Cover T book_Iz Izk 4

Cover T book_Iz Izk 4 Утвърдил Директор:. (име, фамилия, подпис) ПРИМЕРНО ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по предмета ЧОВЕКЪТ И ПРИРОДАТА за 4. клас Годишен брой часове за изучаване на предмета в 4. клас 68 часа. по Учебна

Подробно

Microsoft Word - UP_HIM_PP_11 kl_M1

Microsoft Word - UP_HIM_PP_11 kl_M1 Приложение 113 към т. 113 УЧЕБНА ПРОГРАМА ПО ХИМИЯ И ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА (ПРОФИЛИРАНА ПОДГОТОВКА) МОДУЛ 1. ТЕОРЕТИЧНИ ОСНОВИ НА ХИМИЯТА КРАТКО ПРЕДСТАВЯНЕ НА УЧЕБНАТА ПРОГРАМА Модулът Теоретични

Подробно

... (Училище) УТВЪРДИЛ Директор:... (Име, фамилия, подпис) ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по учебния предмет химия и опазване на околната среда за 9.

... (Училище) УТВЪРДИЛ Директор:... (Име, фамилия, подпис) ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по учебния предмет химия и опазване на околната среда за 9. ... (Училище) УТВЪРДИЛ Директор:... (Име, фамилия, подпис) ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по учебния предмет химия и опазване на околната среда за 9. клас Брой учебни часове (по учебен план): 54. За нови

Подробно

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ДЪРЖАВЕН ЗРЕЛОСТЕН ИЗПИТ ПО ХИМИЯ И ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА 30 май 2019 г. Вариант 1 МОДУЛ 1 Време за работ

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ДЪРЖАВЕН ЗРЕЛОСТЕН ИЗПИТ ПО ХИМИЯ И ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА 30 май 2019 г. Вариант 1 МОДУЛ 1 Време за работ МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ДЪРЖАВЕН ЗРЕЛОСТЕН ИЗПИТ ПО ХИМИЯ И ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА 30 май 2019 г. Вариант 1 МОДУЛ 1 Време за работа 90 минути Отговорите на задачите от 1. до 35. вкл.

Подробно

Лекция Приложение на линейната многопроменлива регресия за изчисляване на топлини на образуване на алкани Дефиниция на топлина на образуване Топлина н

Лекция Приложение на линейната многопроменлива регресия за изчисляване на топлини на образуване на алкани Дефиниция на топлина на образуване Топлина н Лекция Приложение на линейната многопроменлива регресия за изчисляване на топлини на образуване на алкани Дефиниция на топлина на образуване Топлина на образуване на едно химично съединение се нарича енталпията

Подробно

9 клас

9 клас H X C H Fe Si C МОН, LI НАЦИОНАЛНА ОЛИМПИАДА ПО ХИМИЯ И ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА Областен кръг, 10 февруари 019 г. Учебно съдържание X - XII клас Примерни решения и оценка на задачите Важно за проверителите!

Подробно

ПРАВИЛА ЗА ПОВЕДЕНИЕ И ДЕЙСТВИЕ ПРИ ГОРСКИ ПОЖАР

ПРАВИЛА  ЗА ПОВЕДЕНИЕ И ДЕЙСТВИЕ ПРИ  ГОРСКИ ПОЖАР ПРАВИЛА ЗА ПОВЕДЕНИЕ И ДЕЙСТВИЕ ПРИ ГОРСКИ ПОЖАР Горските пожари нанасят сериозни щети на околната среда и могат да унищожат цяла гора. Сухото време, изсъхналата растителност и вятърът са фактори, които

Подробно

Microsoft Word - VypBIOL-08-ZZ-Energiata.doc

Microsoft Word - VypBIOL-08-ZZ-Energiata.doc ВЪПРОС 8 ЗАКОН ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА МЕХАНИЧНАТА ЕНЕРГИЯ Във въпроса Закон за запазване на механичната енергия вие ще се запознаете със следните величини, понятия и закони, както и с основните единици за измерване:

Подробно

* РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Министерство на околната среда и водите Регионална инспекция по околната среда и водите - София РЕШЕНИЕ На основание чл. 78, ал.

* РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Министерство на околната среда и водите Регионална инспекция по околната среда и водите - София РЕШЕНИЕ На основание чл. 78, ал. * РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Министерство на околната среда и водите Регионална инспекция по околната среда и водите - София РЕШЕНИЕ На основание чл. 78, ал. 9 във връзка с чл. 3, ал. 3 и от Закона за управление

Подробно

СЪДЪРЖАНИЕ НАЧАЛЕН ПРЕГОВОР Метали, неметали и техните съединения...7 Екологични проблеми...8 Величини и зависимости...9 Въглерод. Въглеводороди...10

СЪДЪРЖАНИЕ НАЧАЛЕН ПРЕГОВОР Метали, неметали и техните съединения...7 Екологични проблеми...8 Величини и зависимости...9 Въглерод. Въглеводороди...10 СЪДЪРЖАНИЕ НАЧАЛЕН ПРЕГОВОР Метали, неметали и техните съединения...7 Екологични проблеми...8 Величини и зависимости...9 Въглерод. Въглеводороди...10 Производни на въглеводородите... 11 Входно равнище

Подробно

Microsoft Word - Vas_9.doc

Microsoft Word - Vas_9.doc ДИРЕКТНИ БАГРИЛА 55 8. ДИРЕКТНИ БАГРИЛА Директните багрила са водоразтворими вещества, които във воден разтвор се дисоциират на багрилен анион и компенсиращ катион. Наричат се директни, тъй като багрилните

Подробно

<4D F736F F D20CEE1EEF1EEE1E5EDE020EFEEE7E8F6E8FF20362E646F6378>

<4D F736F F D20CEE1EEF1EEE1E5EDE020EFEEE7E8F6E8FF20362E646F6378> Обособена позиция 6: ЛАБОРАТОРНА СТЪКЛАРИЯ с обща прогнозна стойност 6802.00 лв. Без ДДС Институт Продукт Технически характеристики Стъклени културални съдове Бехерови чаши от 100 мл Бехерови чаши от 250

Подробно

Microsoft Word - Рецензия на проф. Раковски.doc

Microsoft Word - Рецензия на проф. Раковски.doc ИНСТИТУТ ПО КАТАЛИЗ БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ Р Е Ц Е Н З И Я ОТ ПРОФЕСОР ДН СЛАВЧО КИРИЛОВ РАКОВСКИ ОТНОСНО: конкурс за заемане на академичната длъжност професор, по професионално направление 4.2

Подробно

XIII-1 Лекция XIII Взрив в режим на догаряне зад фронта на иницииращата УВ При възбуждане на детонация в газовата смес чрез взрив на заряд на кондензи

XIII-1 Лекция XIII Взрив в режим на догаряне зад фронта на иницииращата УВ При възбуждане на детонация в газовата смес чрез взрив на заряд на кондензи XIII-1 Лекция XIII Взрив в режим на догаряне зад фронта на иницииращата УВ При възбуждане на детонация в газовата смес чрез взрив на заряд на кондензиран ВВ в началния участък до излизане на вълната на

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ПРАВИЛА ЗА ПОВЕДЕНИЕ И ДЕЙСТВИЕ ПРИ ГОРСКИ ПОЖАРИ Гората е важна съставна част от живата природа, която поддържа биологичното равновесие на планетата. Тя дава убежище на животинските видове, регулира въздушните

Подробно

Slide 1

Slide 1 Човешкият организъм започва своето индивидуално развитие от оплодена яицеклетка наречена зигота. Тя се дели многократно, образуват се множество клетки, които се специалират да изпълняват определени функции

Подробно

Untitled-1

Untitled-1 GT Chemicals U.S.A Продуктова технология LEDRA LTD AGROCHEMICALS ТАНГРА БЪЛГАРИЯ Блу Стар са кристални водоразтворими торове с аминокиселини и витамини, произведени по американска технология, разработени

Подробно

Copy of Приложение 1-Техн. спец.

Copy of Приложение 1-Техн. спец. Приложение 1 ТЕХНИЧЕСКА СПЕЦИФИКАЦИЯ Артикул Изисквания Ориенти Мярка Опаковка ровъчни кол-ва 1. Прах за пране - бяло 600 Кг 2 кг Да е подходящ за всички видове тъкани. Да не алергизира. Мостра. 2. Прах

Подробно

1. MFL _en

1. MFL _en Преди да използвате вашия уред, прочетете внимателно настоящото ръководство и го запазете за бъдещи справки. 3 9 10 10 11 12 13 13 13 13 13 14 (опция) 14 14 15 Плъзгащ се рафт (опция) Изваждаща се тавичка

Подробно

Човекът и природата 5 клас

Човекът и природата 5 клас Човекът и природата 5 клас Приобщаващ урок Тема: Хранене при животните Основното различие между растенията и животните е начина им на хранене. Растенията сами си изграждат хранителни вещества чрез фотосинтеза.

Подробно

ТЕХНИЧЕСКА КАРТА последно издание БОРОЛЕКС СЪС СПЕЦИАЛНИ ЕФЕКТИ Акрилатен латекс със специални ефекти ЗА ВЪТРЕШНО ПРИЛОЖЕНИЕ ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

ТЕХНИЧЕСКА КАРТА последно издание БОРОЛЕКС СЪС СПЕЦИАЛНИ ЕФЕКТИ Акрилатен латекс със специални ефекти ЗА ВЪТРЕШНО ПРИЛОЖЕНИЕ ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ ТЕХНИЧЕСКА КАРТА 29.01.2015 последно издание БОРОЛЕКС СЪС СПЕЦИАЛНИ ЕФЕКТИ Акрилатен латекс със специални ефекти ЗА ВЪТРЕШНО ПРИЛОЖЕНИЕ ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ: За постигане на специфични ефекти върху върху боядисани

Подробно

Техническа карта ИЗОМРАЗ Издание VI / Хидроизолация за открити тераси, по която можете да ходите! Хидроизолация за басейни и резервоари! Хидро

Техническа карта ИЗОМРАЗ Издание VI / Хидроизолация за открити тераси, по която можете да ходите! Хидроизолация за басейни и резервоари! Хидро Техническа карта ИЗОМРАЗ Издание VI / 04.2018 Хидроизолация за открити тераси, по която можете да ходите! Хидроизолация за басейни и резервоари! Хидроизолация и през зимата! Описание на продукта Приложения

Подробно

Софийски университет Св. Климент Охридски Факултет по химия и фармация Катедра Органична химия и фармакогнозия Автореферат На дисертацията на на Искра

Софийски университет Св. Климент Охридски Факултет по химия и фармация Катедра Органична химия и фармакогнозия Автореферат На дисертацията на на Искра Софийски университет Св. Климент Охридски Факултет по химия и фармация Катедра Органична химия и фармакогнозия Автореферат На дисертацията на на Искра Зарева Колева за присъждане на научната и образователна

Подробно

The Cell

The Cell Клетка 1.Клетката основна структурна и функционална единица на живия организъм 2.Прокариотни и еукариотни клетки 3.Клетъчна организация: външна морфология на клетката големина, форма и цвят на клетките

Подробно

ЕВРОПЕЙСКА КОМИСИЯ Брюксел, г. C(2019) 930 final ANNEX ПРИЛОЖЕНИЕ към Делегирано решение на Комисията за определяне на списък на отраслите и

ЕВРОПЕЙСКА КОМИСИЯ Брюксел, г. C(2019) 930 final ANNEX ПРИЛОЖЕНИЕ към Делегирано решение на Комисията за определяне на списък на отраслите и ЕВРОПЕЙСКА КОМИСИЯ Брюксел, 15.2.2019 г. C(2019) 930 final ANNEX ПРИЛОЖЕНИЕ към Делегирано решение на Комисията за определяне на списък на отраслите и подотраслите, за които се счита, че са изложени на

Подробно

Въпроси ТЕСТ ХИМИЯ I ( г.) 1 Коя от електронните формули на атом в основно състояние НЕ е вярна? а) 1s 2 2s 2 2p 4 б) 1s 2 2s 2 2p 6 3s 1 в)

Въпроси ТЕСТ ХИМИЯ I ( г.) 1 Коя от електронните формули на атом в основно състояние НЕ е вярна? а) 1s 2 2s 2 2p 4 б) 1s 2 2s 2 2p 6 3s 1 в) Въпроси ТЕСТ ХИМИЯ I (21.04.2019 г.) 1 Коя от електронните формули на атом в основно състояние НЕ е вярна? а) 1s 2 2s 2 2p 4 б) 1s 2 2s 2 2p 6 3s 1 в) 1s 2 2s 2 2p 6 3s 2 3p 6 3d 2 г) 1s 2 2s 2 2p 6 3s

Подробно

по ред Наименование на изпитваните продукти Вид на изпитване/ характеристика Методи за изпитване (стандарт/валидиран метод) Добавъчни матер

по ред Наименование на изпитваните продукти Вид на изпитване/ характеристика Методи за изпитване (стандарт/валидиран метод) Добавъчни матер 4.1. Съдържание на вода (влага, естествена влажност) БДС EN 1097-5 (1) ETC 7.1-18 (т.4.2) ETC 7.1-3 (т.5.1) БДС 12159 4.2. Загуба при накаляване БДС EN 1744-1+A1(т.17) ETC 7.1-18 (т.4.3) ETC 7.1-3 (т.5.2)

Подробно

Ezinc Superline

Ezinc Superline ИНСТРУКЦИЯ за монтаж и експлоатация на слънчеви колектори EZINC www.erato.bg 2 Основни характеристики Слънчевите системи за битова гореща вода и отопление отговарят на всички изисквания на европейското

Подробно

Microsoft Word - Vas_25a.doc

Microsoft Word - Vas_25a.doc 126 АНИОННИ ПОВЪРХНОСТНОАКТИВНИ ВЕЩЕСТВА 25. АНИОННИ ПОВЪРХНОСТНОАКТИВНИ ВЕЩЕСТВА Полярната група на АПАВ, която чрез дисоциирането си придава водоразтворимост на цялата молекула, може да бъде COONa, OSO3Na

Подробно