Във вълшебния свят на знанието

Размер: px
Започни от страница:

Download "Във вълшебния свят на знанието"

Препис

1 О С Н О В Н О У Ч И Л И Щ Е С В Е Т И К Л И М Е Н Т О Х Р И Д С К И С. К И Ч Е В О Г О Д. Акценти В броя още четете: Заедно с Уча. се Коледа в училище Училищни новини Аз вярвам и помагам 2 2 Нашата Коледа В последния учебен ден преди празниците се състоя училищното коледно тържество, съпътствано от предпразнични вълнения. Началото бе поставено с изпълненията на групата за народни танци, която отново бе на висота и внесе жизнерадостно настроение и коледен дух. Чухме и много весели коледни и новогодишни песни, на които пригласяше и публиката. Този път на тържеството имаше и две изпълнения на английски език - петокласниците представиха момент от закупуване на здравословни храни, а Александър с присъщото му чувство за хумор и силно сценично присъствие чете текст на английски език, но като испаноговорящ. Забавните моменти продължиха с пиесата Коледни бъркотии на Студио Театър и слово и техните пожелания към всеки един клас. Видяхме и танците на момичетата от пети, шести и седми клас, които внесоха едно по-модерно звучене на празника. Към края на тържеството г-жа Семова раздаде наградите, получени за нашите участници в Общинския конкурс От Коледа до Васильовден, бяха раздадени и грамоти на петокласниците, участвали в състезанието по английски език. Грамоти получиха и учениците с най-голям принос в кампанията Аз вярвам и помагам за събирането на капачки. Празникът завърши с традиционната Православна викторина на отец Димитър. Състезание по английски език Във вълшебния свят на знанието Ангелска елха с пети клас Коледни подаръци за малките ученици Фотомоменти 4 Коледни пожелания на Студио Театър и слово Смях в класната стая 4 5 В началото на месеца по препоръка на РУО гр. Варна към учителите по БЕЛ в областта се осъществи инициативата Във вълшебния свят на знанието. Как премина тя в нашето училище? В компютърния кабинет се събраха учениците от 5-ти и 6-ти клас, които наблюдаваха и работиха по презентация с литературна насоченост. Учениците четоха изразително и по роли подбрани текстове от съвременни автори, чиито произведения не са включени в учебната програма, научиха за живота и творчеството на някои от тях. Втората задача, по която трябваше да работят, бе да попълнят кръстословица. На умната дъска това се оказа много лесно! В това занимание взе участие и Директорът на училището ни г-жа Семова, която подсказа забравен от шестокласниците литературен термин. Следващата задача бе да свържат широко разпостранени в ежедневието чужди думи със съответните български. И тук присъстващите се справиха прекрасно. Оказа се, че светът на литературата е не само вълшебен, но и необятен - времето неусетно свърши, а има още толкова интересни творби и автори! Но тях ще оставим за следващия път!

2 С Т Р А Н И Ц А 2 Заедно с Уча. се През последните два месеца една от новостите в училищния живот е все по-налагащото се присъствие на образователната платформа Уча. се, за която училището ни спечели безплатен годишен абонамент. Много са предимствата на Уча. се, няма да ги изброяваме. Важно е друго начинът на поднасяне на учебния материал; езикът, разбираем и близък до речта на учениците, сравненията, възможността веднага да научат колко са верните отговори и къде са сгрешили при тестовете и упражненията пораждат интерес към иначе така суховатата материя, заинтригува дори заклетите палавници - те се заглеждат и заслушват! Мотивират се! Ето какво казват някои от учениците, които имат абонамент за платформата: Красимира, 4. клас: Много са забавни изскачащите ръчички и рисунките. Стефани, 6. клас : Има интересни уроци и упражнения. Донатела, 7. клас: Много ми помага! Има неща, които ги няма в учебниците. А и картинките, които изскачат на точното място помагат да разбереш нещата. Радост, 7. клас: Не се чудиш как и защо, просто ти го обясняват! Всичко е там! Мариан, 7. клас: Много е практично! Например, когато си болен и изпускаш уроци, найлесно е да влезеш в платформата и да наваксаш. Освен това тестовете и упражненията са много полезни. Използването на тази платформа се налага не само поради все по засилващото се присъствие на технологиите в ежедневието, но и поради необходимостта да се търсят разнообразни форми за мотивиране на учениците. Аз вярвам и помагам Началото на кампанията Аз вярвам и помагам е поставено през ноември 2015 год. Идеята е чрез събирането на пластмасови капачки и рециклирането им да се осигури скъпоструваща и животоспасяваща медицинска апаратура за варненските АГ болница и УМБАЛ Св. Анна През последните осем месеца тази идея успя да обедини много хора. Нови над килограма пластмасови капачки бяха събрани от над души и предадени за рециклиране, а със събраните средства в началото на 2018 год. ще бъде закупена нова апаратура. В кампанията Аз вярвам и помагам по инициатива на г-жа Виолета Златарска се включи и нашето училище. Тя бе тази, която разясняваше идеята и целта, подготви организацията по събирането не само сред учениците от начален етап, но и сред по-големите, тя запали искрата на обединението и желанието да се помогне на хора в беда. Събираме капачки от миналата учебна година и до този момент събрахме цели три чувала. Радвам се, че голяма част от учениците, преди да изхвърлят пластмасовите си бутилки, поставяха капачките на определените места, а други носеха от вкъщи. Първоначално в кампанията се включиха пети клас/ четвърти миналата година/, а след това и други класове. Най-активни от петокласниците бяха Йоанна, Елена, Мариела, Александър, Стелиян. Те ще бъдат възнаградени със специални грамоти. - сподели г-жа Златарска пред нашия репортер. Участието в подобни кампании е в състояние да промени мисленето на учениците ни, прави ги по-отговорни, социално ангажирани и по-добри хора, с мисъл за бъдещето!

3 Състезание по английски език С Т Р А Н И Ц А На в нашето училище се проведе състезание по английски език за учениците от пети клас. Състезанието се организира от Детски клуб Многознайко гр. Бургас с цел повишаване на езиковите познания и обогатяване общата култура на учениците. Нашите участници бяха Александър, Адриян, Елена, Йоанна и Мариела. В рамките на един учебен час те трябваше да работят по тест, изпратен от организаторите. Максималният брой точки бе 44. Най-много точки получи Александър - 41, като този резултат му отрежда първото място. Останалите участници не постигнаха необходимия брой точки, за да могат да се класират в призовата тройка. Всички те ще получат грамоти за участие, а Александър - грамота за първото си място. Подобно състезание се организира за пръв път в училище. То бе прието с интерес, поради което се обмисля вариант да се провежда ежегодно на училищно ниво. Ангелска елха с пети клас Дни преди коледните празници при петокласниците пристигна доброволецът от сдружение Василица Галина Палабуюк, за да осъществи поредната инициатива Ангелска елха. Целта на тази инициатива е чрез украсяването на коледните дръвчета да се внесе коледен дух в сърцата и умовете на децата, да бъдат те по-ведри, по-добри, с надежда за подобро бъдеще. Всяко дете получи подарък и почерпка, след което с общи усилия украсиха елхичката в училищния двор. Мразовитият вятър не попречи на празничното настроение, забавлението и благодарността към хората, направили деня им топъл и усмихнат. Дарителската кампания е инициирана от Галина Палабуюк, а включването на нашето училище е по предложение на Анета Касабова, майка на петокласница Адриан. Сдружение Василица започва своята дейност като неформална група през 200 година с името МИГ Крайморие и впоследствие се разраства и превръща в хуманитарна организация, която се бори с бедността и организира дарителски кампании с цел да помогне на нуждаещите се, работи по посока развитие на неформалното образование сред деца и младежи в град Варна. Коледни подаръци за малките ученици Приятна изненада за учениците от начален етап в предпразничните дни бе получаването на коледни подаръци от германски деца, подготвени и опаковани от самите тях специално за българските им приятели. В ролята на Дядо Коледа влезе г-жа Семова. Трепетно очакване и нетърпение, емоционални изблици от радостни викове и смях до плач, породен от разминаването между очаквано и реалност, царяха в класните стаи. Дрешки, играчки, учебни пособия, лакомства това получиха децата. Най -емоционални бяха първокласниците. Ето фотомоменти от атмосферата:

4 Ангелска елха фотоменти С Т Р А Н И Ц А 4 Нашата Коледа фотомоменти Коледните пожелания на Студио Театър и слово 1 клас Никак не е лесно в първи клас, имат те домашни всеки час! Коледата нека да им е щастлива, а госпожата весела и приветлива! Да не мъчи тя децата със уроциигри за тях, сред горички и потоци! 2 клас Във втори клас да си е също трудно Все уроци и уроци много чудно! Нека имат повече и забавления им желаем с най- добри намерения! -ти клас Палавници има тука, знаем, затуй хич няма да се маем на вас желаем труд и послушание, иначе ще се уредите с... наказание! Вий ума си съберете, само за добрини мислете! Четвърти клас В уроците сте откриватели, а в игрите най-добри приятели! Нооо... С компютър много не играйте, че очила ще сложите май че! Пълна класна стая ви желаем, Вий добри сте всички, знаем! 5 клас Вие, пети клас, учете, А за шести просто не мислетезарад тез задачи трудни цели нощи май стоите будни! Сказуемото как го подчертавате? Пак своя ум трябва да напрягате! Допълнение това ли беше? Таз английска дума как ли се четеше?

5 Най-хубавото училище на света това е нашето, родното училище! Основно училище Свети Климент Охридски с. Кичево, общ. Аксаково, обл. Варна Тел. 052/ http: oukichevo.uchenici.bg Редакционна колегия: Елена Стоянова 5 кл. Александър Иванов 5 кл. Виктория Жекова - ст. учител 6 клас В шести клас никак не е лесно, ако слушат, ще е чудесно! Палавници трима ежеминутно чупят нерви, да мируват им е трудно! Затуй им желаем послушание, да ги гледаме от разстояние! 7 клас Изпит труден предстоипо вода да им върви! Стягайте се Вие, седми клас, желаем ний късметът да е с Вас! Въпроси лесни нека да се случат, че шестици всички да получат! В града ще сте вече наесен дано животът ви да бъде лесен! Смях в класната стая Какво означава думата тресавище? - Значи като се тресем. - А., какво забрави пак? Забраван такъв! Главата си поне взе ли? А. си завъртва главата: - Да, взех я! Собственикът отнема погледа си от съюзническата кръстословица, която мисли от обяд. (из преразказ, 7 кл.) - Кое лице е глаголът пише? - В пето лице. - Хайде сега да ми обясниш какво е това пето лице, защото аз не зная! Хайде да се обадим на г-н Петков да му честитаме празника! - А., готов ли си? - Не, госпожо, аз още мисля какво да измисля.