Р Е Ц Е Н З И Я ПРОГРАМИ ЗА ЕТНОГРАФСКИ И ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ В БЪЛГАРИЯ

Размер: px
Започни от страница:

Download "Р Е Ц Е Н З И Я ПРОГРАМИ ЗА ЕТНОГРАФСКИ И ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ В БЪЛГАРИЯ"

Препис

1 Р Е Ц Е Н З И Я За дисертационен труд на тема: СЪВРЕМЕННИ ИНТЕРКУЛТУРНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПРОГРАМИ ЗА ЕТНОГРАФСКИ И ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ В БЪЛГАРИЯ за присъждане на образователна и научна степен доктор на Eлена Христова Витанова задочен докторант по професионално направление - 3.1: Социология, антропология и науки за културата / Етнология Етномузеология/ към СУ Св. Климент Охридски Исторически факултет Научен ръководител : доцент д-р Мира Маркова Рецензент: Ирина Колева, проф. д-р - СУ Св. Климент Охридски - Исторически факултет,.,катедра Етнология., ikkoleva@ uni-sofia.bg Общо представяне на процедурата и дисертанта Докторант Елена Витанова е представила необходимите документи, свързани с процедурата за защита на дисертационния си труд. Тя е приложила: дисертационен труд, разгърнат в обем 332 стандартни за академичен формат страници. Използваната литература включва 258 единици, както следва: 164 източника, от които 94 източници на кирилица и 70 източници на латиница; както и 94 документални и информационни източници. Текстът в дисертационния труд е онагледен от общо 6 таблици и 46 графики. Приложен е и автореферат. Дисертационният пакет отговаря на изискванията на ЗРАСРБ и правилника за прилагане на ЗРАС, както и правилника за условията и реда за придобиване на научни степени и за заемане на академични длъжности на СУ Св. Климент Охридски. Във формален план дисертационният труд съдържа: увод, четири глави, изводи, заключение.

2 Елена Христова Витанова е задочен докторант към катедра «Етнология» -Исторически факултет. Нейният професионален профил е свързан с образованието във всичките му степени. Била е учител, директор на образователна институция и експерт в МОН. Работи, като държавен експерт в отдел Политики за стратегическо развитие в Министерството на образованието и науката. Заемала и позиции, като Началник на отдел Политики за стратегическо развитие в Министерството на образованието и науката. Магистър по история. / СУ Св. Климент Охридски ИФ МП Историко етнически модели на националната сигурност / и магистър по икономика / УНСС/ - МП: Икономика и организация на труда със специализация Управление на на човешките ресурси. Притежава и магистърска степен по Педагогика с допълнителна специалност Философия./ СУ Св. Климент Охридски - ФП/ Академичният и профил доказва нейните базисни компетентности в професионалното направление. Участвала е в проектни дейности по профила на докторантската си програма, в качеството си на : координатор техническо изпълнение на проект на МОН по ОП НОИР Активно приобщаване в системата на предучилищното образование експерт по проект Националните координатори в изпълнение на европейската програма за учене на възрастни, финансиран от Европейската комисия главен координатор в проект на МОН Нова възможност за моето бъдеще оп ОПРЧР по внедряване на система за валидиране на знания, умения и компетентности, придобити по неформален път обучител по проект «Квалификация на педагогическите специалисти» по ОПНОИР на тема: Обучение на учители за формиране на знания, умения и компетентности за работа в интекрултурна среда- МОН. Обучител на педагогически специалисти от системата на предучилищното и училищното образование по интеркултурно образование в проекти за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства на МОН по ОПРЧР и на ЦОИДУЕМ.

3 Оценител на проектни предложения по операции за образователна интеграция на деца и ученици от уязвими групи на ОП НОИР и главна дирекция Структурни фондове и международни образователни програми в Министерството на образованието и науката; По смисъла на изискванията за присъждане на ОНС Доктор е необходимо да се огласи, че докторантката е изпълнила индивидуалният си план за трите години с положителна атестационна оценка. В раздел Педагогическа дейност тя е била асистент - лектор в няколко курса на ИФ по теми свързани с нейната научно- изследователска експертиза. Докторант Елена Витанова се справи отговорно и креативно с тази си обучителна дейност. Актуалност на тематиката В съдържателен план представеният за защита дисертационен труд е в областта на етномузиологията, етнологията, антропологията на образованието и социалната рефлексивна антропология. Това, от своя страна е научно предизвикателство за креативните изследователски установки на Елена Витанова. Избраната тема от дисертантката и нейният научен ръководител е актуална и значима. Познаване на проблема Докторант Елена Витанова притежава необходимият опит от проектна и организационна дейност в сферата на държавният сектор. Предвид на нейната квалификация, бих могла да оглася, че тя е един изграден и задълбочен изследовател. Теоретичният анализ е извършен задълбочено с преход към дискусия, във и към всяка теоретична глава, на дисертационният труд Методология на изследването Методологията, представена в дисертационния труд е изградена върху етноложки подходи в областта на антропологията на образованието и етномузеологията, с фокус рефлексивният подход. Маркирани са и системният и аксиологичен подходи. Акцентът в

4 дисертационният труд е върху функционален анализ на стратегически и нормативни документи и политики в областта на образованието и на културата в България в периода от 2012 до 2020 година, спрямо внедряването на съвременни интеркултурни образователни програми за етнографски и исторически музей.,както и на ролята на музеите и музейното образование за интеркултурния диалог / етнопедагогическите аспекти на интеркултурната образователна среда./ Характеристика и оценка на дисертационния труд и приносите Дисертационния труд включва: Функционален анализ на политики за интеркултурното образование и на културни политики за периода година, спрямо внедряването на съвременни интеркултурни образователни програми за етнографски и исторически музей в България. Анализ на спецификата на музейното образование за интеркултурен диалог; парадигми и структура на интеркултурни образователни програми за етнографски и исторически музей; Теренно етнопедагогическо изследване за потребността и значимостта от внедряване на интеркултурни образователни програми за етнографски и исторически музей в България. Диагностичен срез на потребността и значимостта от внедряването на съвременни интеркултурни образователни програми за етнографски и исторически музей в България. Адаптиран и надграден теоретичен модел на етнопедагогическа технология за приложение на интеркултурни образователни програми за етнографски и исторически музей в България. Елена Витанова притежава научно- изследователска компетентност, което е достатъчно основание за придобиване на образователната и научна степен доктор. Дисертационният труд в парадигматично и семантично отношение отговаря на изискванията за присъждане на образователната и научна степен доктор. Той е с характеристики на научно приложно изследване.

5 В съдържателен план дисертационният труд е синкретичен по своята научна парадигма. Той е в лоното на интеркултурното образование, като се поставя акцент на формирането на интеркултурната компетентност на субекта на основата и чрез етнокултурната му компетентост. Безпорно дисертационният труд представлява едно оригинално научно изследване, което ни провокира към рефлексивна картина на изследваните явления. Езикът и стилът на изложение са ясни и научно обосновани. Свободно се оперира с понятийния научен апарат. Представено е едно значимо и актуално етноложко изследване Основните приноси са разгърнати в : Теоретичен план : Анализирани и обосновани са тенденциите в развитието на образователните и културните политики в България в периода от 2021 година до 2020 година спрямо внедряването на интеркултурни образователни програми за етнографски и исторически музей в България. Времевият период е избран съобразно периода на разработването и внедряванеото на ЗПУО и съпътващите го образователни стандрати, какъвто е ДОС ГЗЕИО. Извършен е задълбочен анализ на научните парадигмални основания за внедряване на интеркултурни образователни програми за етнографски и исторически музей в контекста на музеологията и етнопедагогиката. Разгърната е методология нанаучното изследване на философско, етнопедагогическо и етнопсихологическо равнища. Извършен е функционален и ситуационен анализ на актуални в практиката интеркултурни образователни програми, стимулиращи интеркултурната компетентност на субекта в условията на етнографски и исторически музей, в научният контекст на музеологията и етнопедагогиката, като концептуализиращи за дисертационното изследване научни области.

6 Научно обоснована и защитена е тезата за внедряване на рефлексивният подход при разработването и апробирането на интеркултурни образователни програми за етнографски и исторически музей в България. Адаптиран и надграден е теоретичен графичен модел на етапи на рефлексивна етнопедагогическа технология за внедряването на интеркултурни образователни програми за етнографски и исторически музей. / по И. Колева/ Изследователски / емпиричен/ план: Проведено е теренно етнопедагогическо изследване за потребността и значимостта от внедряването на интеркултурни образователни програми за етнографски и исторически музей в България. Разработен е теоретичен модел на етнопедагогическа технология на форми за осъществяване на актуални интеркултурни образователни програми за етнографски и исторически музей в България. Представена е лична рефлексивна техника в план образователни политики. Разработени са и апробирани полуструктурирани и дълбочинни интервюта с директори на музеи и музейни пециалисти. Разработен и апробиран е адаптиран вариант на анкетна карта с друг адресат и цели /И.Колева, М. Легурска, Е.Петкова, 2020/ Извършен е експертен количествен и качествен анализ на получените резултати от диагностичното изследване. Преценка на публикациите и личния принос на дисертанта Елена Христова Витанова е автор над пет публикации по темата на дисертационният труд. Публикациите са в национални издания на МОН / дирекция Аз Буки / с импакт фактор / WoS,THE PHILOSOPHER S INDEX, ИНИОН РАН,SOCIOLOGICAL ABSTRACT, SOCIAL SERVICES ABSTRACTS, WORLDWIDE POLITICAL SCIENCE ABSTRACTS, PAIS INTERNATIONAL AND LINGUISTIC AND LANGUAGE BEHAVIOR ABSTRACTS / и една статия на международна научна конференция, отпечатана в университетски сборник. / на чужд език/

7 Личният принос на докторантката е безспорен. Тя притежава задълбочени академични знания, непрекъснат стремеж за усъвършенстване и отговорност. Това са важни личностни качества за един учен изследовател. Елена Витанова е един от изграден и опитен изследовател в полето на академичния и държавен сектор, който е развил своите прагматично- ориентирани дейности в научно изследователски. Дисертационният труд е собствено и авторово проучване, което представя Елена Христова Витанова, като изследовател с висока степен на корелация, спрямо нейните професионални компетентности. Автореферат Авторефератът представя основните научни парадигми, тези и концептуални изводи на извършеното дисертационно изследване. Той отразява от формално и съдържателно гледище пълния текст на докторската дисертация. Препоръки за бъдещо използване на дисертационните приноси и резултати Позволявам си да препоръчам на докторант Витанова апробиране на теоретичният модел за типологизиране на изследваните етнопедагогически маркери. Препоръчвам издаването на труда и неговото популяризиране в национален и транс национален контекст. Въпросът ми е : Как, къде и защо разработеният теоретичен модел би могъл / и, или необходимо/ да се имплантира и приложи, като национална образователна политика? ЗАКЛЮЧЕНИЕ Дисертационният труд на Елена Христова Витанова, неговите научно теоретични и научно приложни приноси, представени чрез публикациите по докторската дисертация, отговарят на областта и професионалното направление за присъждане на образователната и научна степен: Доктор.

8 Образователната и научна дейност на докторантката, както и постигнатите от нея изследователски резултати ми дават основание убедено да препоръчам на уважаемото научно жури да гласува на Елена Христова Витанова присъждане на образователната и научна степен Доктор по професионално направление : Социология, антропология и науки за културата / Етнология Етномузеология/ г. Рецензент: Гр. София (Ирина Колева, проф. д-р)

Microsoft Word - recenzia P. Petrov

Microsoft Word - recenzia P. Petrov Р Е Ц Е Н З И Я на дисертационен труд за придобиване на образователна и научна степен доктор Тема: Управление на промяната при внедряване на съвременни образователни технологии Автор: Петър Веселинов Петров

Подробно

СТАНОВИЩЕ От проф. д-р Пенка Костова Тодорова За дисертация на тема: Формиране на ценностни ориентации у учениците в началното училище чрез обучението

СТАНОВИЩЕ От проф. д-р Пенка Костова Тодорова За дисертация на тема: Формиране на ценностни ориентации у учениците в началното училище чрез обучението СТАНОВИЩЕ От проф. д-р Пенка Костова Тодорова За дисертация на тема: Формиране на ценностни ориентации у учениците в началното училище чрез обучението по религия Разработена от Росица Борисова Георгиева

Подробно

СТАНОВИЩЕ от доц. д-р Пелагия Мих. Терзийска преподавател в ЮЗУ "Неофит Рилски", Благоевград Относно: дисертационен труд на тема ИНОВАТИВЕН МОДЕЛ ЗА П

СТАНОВИЩЕ от доц. д-р Пелагия Мих. Терзийска преподавател в ЮЗУ Неофит Рилски, Благоевград Относно: дисертационен труд на тема ИНОВАТИВЕН МОДЕЛ ЗА П СТАНОВИЩЕ от доц. д-р Пелагия Мих. Терзийска преподавател в ЮЗУ "Неофит Рилски", Благоевград Относно: дисертационен труд на тема ИНОВАТИВЕН МОДЕЛ ЗА ПРЕПОДАВАНЕ НА НАУКА ПРИ УЧЕНИЦИ С ДИСЛЕКСИЯ за присъждане

Подробно

Становище От проф. д-р Пенка Костова Тодорова ВТУ Св.св.Кирил и Методий за дисертационен труд за придобиване на образователната и научна степен доктор

Становище От проф. д-р Пенка Костова Тодорова ВТУ Св.св.Кирил и Методий за дисертационен труд за придобиване на образователната и научна степен доктор Становище От проф. д-р Пенка Костова Тодорова ВТУ Св.св.Кирил и Методий за дисертационен труд за придобиване на образователната и научна степен доктор в област на висше образование 1. Педагогически науки,

Подробно

Р Е Ц Е Н З И Я От доц. д-р Соня Тотева Женкова, дм Медицински университет - София, Катедра по психиатрия Директор на Държавна психиатрична болница за

Р Е Ц Е Н З И Я От доц. д-р Соня Тотева Женкова, дм Медицински университет - София, Катедра по психиатрия Директор на Държавна психиатрична болница за Р Е Ц Е Н З И Я От доц. д-р Соня Тотева Женкова, дм Медицински университет - София, Катедра по психиатрия Директор на Държавна психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм на дисертационен

Подробно

С Т А Н О В И Щ Е От: Проф.доктор Татяна Стефанова Хубенова-Делисивкова, Институт за икономически изследвания на БАН Относно: конкурс за доцент по про

С Т А Н О В И Щ Е От: Проф.доктор Татяна Стефанова Хубенова-Делисивкова, Институт за икономически изследвания на БАН Относно: конкурс за доцент по про С Т А Н О В И Щ Е От: Проф.доктор Татяна Стефанова Хубенова-Делисивкова, Институт за икономически изследвания на БАН Относно: конкурс за доцент по професионално направление 3.8 Икономика, научна специалност

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ на дисертационен труд за присъждане на образователната и научна степен доктор в област на висше образование: 1. Педагогически науки, професио

РЕЦЕНЗИЯ на дисертационен труд за присъждане на образователната и научна степен доктор в област на висше образование: 1. Педагогически науки, професио РЕЦЕНЗИЯ на дисертационен труд за присъждане на образователната и научна степен доктор в област на висше образование: 1. Педагогически науки, професионално направление 1.2. Педагогика, научна специалност

Подробно

СТАНОВИЩЕ За докторската дисертация на тема : Бизнес комуникация: преговори и презентации. Невербални аспекти" за присъждане на образователната и науч

СТАНОВИЩЕ За докторската дисертация на тема : Бизнес комуникация: преговори и презентации. Невербални аспекти за присъждане на образователната и науч СТАНОВИЩЕ За докторската дисертация на тема : Бизнес комуникация: преговори и презентации. Невербални аспекти" за присъждане на образователната и научна степен доктор на Яна Красимирова Събева, редовен

Подробно

1 РЕЦЕНЗИЯ от доктор Галин Борисов Цоков, професор в Пловдивския университет на дисертационен труд за присъждане на образователната и научна степен 'д

1 РЕЦЕНЗИЯ от доктор Галин Борисов Цоков, професор в Пловдивския университет на дисертационен труд за присъждане на образователната и научна степен 'д 1 РЕЦЕНЗИЯ от доктор Галин Борисов Цоков, професор в Пловдивския университет на дисертационен труд за присъждане на образователната и научна степен 'доктор' в област на висше образование: 1. Педагогически

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ от професор Георги Стоянов Карастоянов, д.пс.н., за дисертационния труд на Татяна Георгиева Предова на тема ЛИДЕРЪТ В ЮНОШЕСКА ВЪЗРАСТ В КОНТ

РЕЦЕНЗИЯ от професор Георги Стоянов Карастоянов, д.пс.н., за дисертационния труд на Татяна Георгиева Предова на тема ЛИДЕРЪТ В ЮНОШЕСКА ВЪЗРАСТ В КОНТ РЕЦЕНЗИЯ от професор Георги Стоянов Карастоянов, д.пс.н., за дисертационния труд на Татяна Георгиева Предова на тема ЛИДЕРЪТ В ЮНОШЕСКА ВЪЗРАСТ В КОНТЕКСТА НА УЧИЛИЩНАТА СРЕДА представен за придобиване

Подробно

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Светла Костадинова Михалева, Варненски свободен университет Черноризец

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Светла Костадинова Михалева, Варненски свободен университет Черноризец УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Светла Костадинова Михалева, Варненски свободен университет Черноризец Храбър, катедра Администрация, управление и политически

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ от проф. дпн Вяра Тодорова Гюрова на дисертационен труд за присъждане на образователно-научна степен Доктор на тема: Критерии за външно оценя

РЕЦЕНЗИЯ от проф. дпн Вяра Тодорова Гюрова на дисертационен труд за присъждане на образователно-научна степен Доктор на тема: Критерии за външно оценя РЕЦЕНЗИЯ от проф. дпн Вяра Тодорова Гюрова на дисертационен труд за присъждане на образователно-научна степен Доктор на тема: Критерии за външно оценяване на училищната организация Докторант: Таня Петрова

Подробно

БЕЛЕЖКИ

БЕЛЕЖКИ СТАНОВИЩЕ От: проф. д.ик. н. Христо Първанов Първанов Относно: дисертационен труд за присъждане на образователна и научна степен доктор по професионално направление 3.8. Икономика, научна специалност Икономика

Подробно

Stan_L_Spiridonova_R_Penev

Stan_L_Spiridonova_R_Penev СТАНОВИЩЕ от проф. дн Радослав Иванов Пенев на научното творчество и преподавателската дейност на гл. ас. д-р Лора Илиева Спиридонова за присъждане на академичната длъжност доцент по област на висше образование

Подробно

СТАНОВИЩЕ

СТАНОВИЩЕ РЕЦЕНЗИЯ от доц. д-р Виолета Мутафчиева Бакалова катедра Икономика на транспорта Университет за национално и световно стопанство Относно: дисертационен труд за присъждане на образователна и научна степен

Подробно

1 УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО Катедра Информационни технологии и комуникации Р Е Ц Е Н З И Я От: Доц. д-р Димитър Иванов Петров На

1 УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО Катедра Информационни технологии и комуникации Р Е Ц Е Н З И Я От: Доц. д-р Димитър Иванов Петров На 1 УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО Катедра Информационни технологии и комуникации Р Е Ц Е Н З И Я От: Доц. д-р Димитър Иванов Петров Научна специалност: Приложение на изчислителната техника

Подробно

ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д-р Павел Георгиев Павлов Варненски свободен университет Черноризец Храбъ

ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д-р Павел Георгиев Павлов Варненски свободен университет Черноризец Храбъ ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д-р Павел Георгиев Павлов Варненски свободен университет Черноризец Храбър Относно: дисертационен труд за присъждане на образователна

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р Красен Стефанов Стефанов на дисертационен труд на тема Оперативна съвместимост между цифрови библиотеки за културно наследство з

РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р Красен Стефанов Стефанов на дисертационен труд на тема Оперативна съвместимост между цифрови библиотеки за културно наследство з РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р Красен Стефанов Стефанов на дисертационен труд на тема Оперативна съвместимост между цифрови библиотеки за културно наследство за придобиване на образователната и научна степен доктор,

Подробно

СТАНОВИЩЕ от проф. д.ик.н. Иван Стойков Кънчев Научна специалност Икономика и управление /Аграрен мениджмънт/ ОТНОСНО: дисертационен труд за образоват

СТАНОВИЩЕ от проф. д.ик.н. Иван Стойков Кънчев Научна специалност Икономика и управление /Аграрен мениджмънт/ ОТНОСНО: дисертационен труд за образоват СТАНОВИЩЕ от проф. д.ик.н. Иван Стойков Кънчев Научна специалност Икономика и управление /Аграрен мениджмънт/ ОТНОСНО: дисертационен труд за образователна и научна степен доктор по професионално направление

Подробно

СТАНОВИЩЕ от проф. д-р Мария Димитрова Стойчева, Софийски университет Св. Климент Охридски Научна специалност: Политология и Философия на култ

СТАНОВИЩЕ от проф. д-р Мария Димитрова Стойчева, Софийски университет Св. Климент Охридски Научна специалност: Политология и Философия на култ СТАНОВИЩЕ от проф. д-р Мария Димитрова Стойчева, Софийски университет Св. Климент Охридски Научна специалност: Политология 5.11.02 и Философия на културата, политиката, правото и икономиката 5.01.13 на:

Подробно

ЮГОЗАПАДЕН УНИВЕРСИТЕТ НЕОФИТ РИЛСКИ ПРАВНО-ИСТОРИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ КАТЕДРА ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА 2700 Благоевград, ул. Иван Михайлов 66; 073 /

ЮГОЗАПАДЕН УНИВЕРСИТЕТ НЕОФИТ РИЛСКИ ПРАВНО-ИСТОРИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ КАТЕДРА ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА 2700 Благоевград, ул. Иван Михайлов 66; 073 / ЮГОЗАПАДЕН УНИВЕРСИТЕТ НЕОФИТ РИЛСКИ ПРАВНО-ИСТОРИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ КАТЕДРА ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА 2700 Благоевград, ул. Иван Михайлов 66; 073 / 88 55 01; info@swu.bg; www.swu.bg КВАЛИФИКАЦИОННА ХАРАКТЕРИСТИКА

Подробно

ncbcv

ncbcv СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ ФИЛОСОФСКИ ФАКУЛТЕТ КАТЕДРА ПУБЛИЧНА АДМИНИСТРАЦИЯ С Т А Н О В И Щ Е от доц. д-р Александър Иванов Маринов Софийски Университет Св. Климент Охридски относно дисертационния

Подробно

I

I До УНСС Катедра Финанси СТАНОВИЩЕ от доц. Стоян Проданов с научна специалност 05.02.05 Финанси, парично обръщение, кредит и застраховка, Регистриран в НАЦИД от 01.12.2018 г., член на Научно жури, определено

Подробно

С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д-р Виолета Людмилова Мутафчиева УНСС София, катедра Икономика на транспорта и енергетиката Относно: конкурс за заемане на

С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д-р Виолета Людмилова Мутафчиева УНСС София, катедра Икономика на транспорта и енергетиката Относно: конкурс за заемане на С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д-р Виолета Людмилова Мутафчиева УНСС София, катедра Икономика на транспорта и енергетиката Относно: конкурс за заемане на академичната длъжност доцент в СУ «Св.Климент Охридски»

Подробно

С Т А Н О В И Щ Е

С Т А Н О В И Щ Е С Т А Н О В И Щ Е От: професор д-р Георги Коев Ботев, служител на Академията на МВР, научна специалност Организация и управление извън сферата на материалното производство (кризисен мениджмънт) Относно:

Подробно

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО Р Е Ц Е Н З И Я От: Академик д.т.н. Кирил Любенов Боянов Институт по Информационни и комуникационни те

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО Р Е Ц Е Н З И Я От: Академик д.т.н. Кирил Любенов Боянов Институт по Информационни и комуникационни те УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО Р Е Ц Е Н З И Я От: Академик д.т.н. Кирил Любенов Боянов Институт по Информационни и комуникационни технологии, Българска академия на науките Относно: дисертационен

Подробно

От Проф. д-р Виктория Цветанова Дойчева, дм, Катедра Епидемиология", Медицински университет- София Относно дисертационен труд за придобиване на образо

От Проф. д-р Виктория Цветанова Дойчева, дм, Катедра Епидемиология, Медицински университет- София Относно дисертационен труд за придобиване на образо От Проф. д-р Виктория Цветанова Дойчева, дм, Катедра Епидемиология", Медицински университет- София Относно дисертационен труд за придобиване на образователна и научна степен ДОКТОР" по научната специалност

Подробно

Microsoft Word - Recenzia_Darian Pejcheva_From_ Yantsislav Yanakiev.doc

Microsoft Word - Recenzia_Darian Pejcheva_From_ Yantsislav Yanakiev.doc БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ ИНСТИТУТ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА ОБЩЕСТВАТА И ЗНАНИЕТО Р Е Ц Е Н З И Я от професор д.с.н. Янцислав Вълчев Янакиев, Директор на Института за перспективни изследвания за отбраната

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р Красен Стефанов Стефанов на дисертационен труд на тема ИНСТРУМЕНТИ ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА 3D ОБЕКТИ И КОЛЕКЦИИ В ИНТЕРНЕТ за придобив

РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р Красен Стефанов Стефанов на дисертационен труд на тема ИНСТРУМЕНТИ ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА 3D ОБЕКТИ И КОЛЕКЦИИ В ИНТЕРНЕТ за придобив РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р Красен Стефанов Стефанов на дисертационен труд на тема ИНСТРУМЕНТИ ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА 3D ОБЕКТИ И КОЛЕКЦИИ В ИНТЕРНЕТ за придобиване на образователната и научна степен доктор, в област

Подробно

Становище от проф. дпн Румен Иванов Стаматов Пловдивски университет Паисий Хилендарски на дисертационен труд за присъждане на образователната и научна

Становище от проф. дпн Румен Иванов Стаматов Пловдивски университет Паисий Хилендарски на дисертационен труд за присъждане на образователната и научна Становище от проф. дпн Румен Иванов Стаматов Пловдивски университет Паисий Хилендарски на дисертационен труд за присъждане на образователната и научната степен доктор в област на висше образование: 3.

Подробно

С Т А Н О В И Щ Е от проф. д-р Цветка Атанасова Стоенчева Университет за национално и световно стопанство София Относно: конкурс за придобиване на нау

С Т А Н О В И Щ Е от проф. д-р Цветка Атанасова Стоенчева Университет за национално и световно стопанство София Относно: конкурс за придобиване на нау С Т А Н О В И Щ Е от проф. д-р Цветка Атанасова Стоенчева Университет за национално и световно стопанство София Относно: конкурс за придобиване на научна степен Доктор на науките по професионално направление

Подробно

ВОЕННА АКАДЕМИЯ „ГЕОРГИ СТОЙКОВ РАКОВСКИ”

ВОЕННА АКАДЕМИЯ „ГЕОРГИ СТОЙКОВ РАКОВСКИ” ВОЕННА АКАДЕМИЯ ГЕОРГИ СТОЙКОВ РАКОВСКИ С Т А Н О В И Щ Е от.проф.д.ик.н. Кирил Петров Ангелов Технически университет-софия Стопански факултет на научните трудове, представени по конкурса за заемане на

Подробно

СТАНОВИЩЕ на доц. дпн Елеонора Михайлова Милева за дисертационен труд на тема Възпитателни възможности на бойното изкуство карате-до за присъждане на

СТАНОВИЩЕ на доц. дпн Елеонора Михайлова Милева за дисертационен труд на тема Възпитателни възможности на бойното изкуство карате-до за присъждане на СТАНОВИЩЕ на доц. дпн Елеонора Михайлова Милева за дисертационен труд на тема Възпитателни възможности на бойното изкуство карате-до за присъждане на образователната и научна степен Доктор Професионално

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ от доц. дпн Милен Замфиров Относно представен дисертационен труд и автореферат Докторант: Константинос Евангелос Сотиру Тема: Развитие на соц

РЕЦЕНЗИЯ от доц. дпн Милен Замфиров Относно представен дисертационен труд и автореферат Докторант: Константинос Евангелос Сотиру Тема: Развитие на соц РЕЦЕНЗИЯ от доц. дпн Милен Замфиров Относно представен дисертационен труд и автореферат Докторант: Константинос Евангелос Сотиру Тема: Развитие на социални компетенции у зрително затруднени ученици Научен

Подробно