ДО ОБЩИНСКИ СЪВЕТ СТАРА ЗАГОРА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ОТ ЖИВКО ТОДОРОВ - КМЕТ НА ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА Относно: Приемане на Програма за развитие на туризма на тери

Размер: px
Започни от страница:

Download "ДО ОБЩИНСКИ СЪВЕТ СТАРА ЗАГОРА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ОТ ЖИВКО ТОДОРОВ - КМЕТ НА ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА Относно: Приемане на Програма за развитие на туризма на тери"

Препис

1 ДО ОБЩИНСКИ СЪВЕТ СТАРА ЗАГОРА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ОТ ЖИВКО ТОДОРОВ - КМЕТ НА ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА Относно: Приемане на Програма за развитие на туризма на територията на Община Стара Загора за 2017 година УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ, Съгласно разпоредбите на Закона за туризма, Общинският съвет приема програма за развитие на туризма на територията на общината за всяка календарна година (чл.11, ал.1) и отчет за изпълнението на програмата от предходната година (чл.12, т.1). Програмата за развитие на туризма се разработва съобразно чл.11, ал.2 от Закона за туризма. В съответствие с чл.13, ал.6, т.1, проекто-програмата е обсъдена и одобрена от Консултативния съвет по въпросите на туризма към Община Стара Загора. Представям на вашето внимание проекта за Програма за развитие на туризма на територията на Община Стара Загора за 2017 г. (съгласно Приложение 1) и Отчет за изпълнението на програма туризъм 2016 г. (съгласно Приложение 2), неразделна част от решението. Дейностите от Програмата за развитие на туризма през 2017 г. ще бъдат финансирани от бюджета на Община Стара Загора за 2017 г., в прогнозен размер от лв. сума, формирана на база приходи от туристически данък и други източници, съгласно чл.60 ал.1 от Закона за туризма. Във връзка с гореизложеното предлагам Общински съвет Стара Загора да приеме следното РЕШЕНИЕ: На основание чл.21, ал.1, т.12 от ЗМСМА и във връзка с чл.11, ал.1 и чл.12, т.1 от Закона за туризма 1. Приема Програма за развитие на туризма на територията на Община Стара Загора за 2017 година (съгласно Приложение 1) и Отчет за изпълнението на програмта за развитие на туризма през 2016 г. (съгласно Приложение 2), неразделна част от решението. С уважение, ЖИВКО ТОДОРОВ Кмет на Община Стара Загора Съгласували: Красимира Чахова - Заместник-кмет «Общинска собственост, стопанска политика, спорт и туризъм» Ивелина Проданова Началник отдел «Туризъм, спорт и младежки дейности» Цанка Ганева Директор Дирекция «ФБДС» Мария Боянова ВрИД Началник отдел Правно-нормативно обслужване Изготвил: Калина Матева - Главен експерт в отдел «Туризъм, спорт и младежки дейности»

2 Приложение 1 ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА ТУРИЗМА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА ЗА 2017 г. Годишната програма за развитие на туризма е разработена съгласно изискванията на чл.11, ал.2 от Закона за туризма както и в съответствие с националните и местни приоритети, заложени в Националната стратегия за устойчиво развитие на туризма , Стратегия за развитие на област Стара Загора за периода и План за развитие на Община Стара Загора год. Програмата включва дейности в следните основни направления: 1. Маркетинг и реклама на община Стара Загора като туристическа дестинация. Акцент в годишната програмата за 2017 г. са дейностите в това направление. Те са в съответствие с разработения през 2016 г. Маркетингов план на туристическа дестинация Стара Загора за периода (изготвен от ЕСТАТ ООД). Планът е изготвен на основата на актуални данни за състоянието на туристическия пазар и мястото на общината като туристическа дестинация, набрани чрез поредица от количествени и качествени проучвания проведени в периода юли-август, 2016 г. (изпълнител ЕСТАТ ООД): 1) кабинетно проучване, в чийто обхват попадат данни от официални източници (НСИ, Министерство на туризма и други) и информация на Община Стара Загора; 2) проучване сред туристическия сектор - представители на туристическия бизнес, на организации и институции, свързани с предлагането на туристическия продукт (туроператори и турагенти, туристически сдружения, туристически информационни центрове, администрация); 3) национално представително проучване сред пътуващите в страната лица над 15 г., пътували поне веднъж в страната през последните 12 месеца; 4) количествено изследване сред посетителите на дестинацията българи и чужденци на възраст над 15 г., независимо от целта на пътуването; 5) качествено изследване сред посетителите на дестинацията българи и чужденци на възраст над 15 г. по метода на дълбочинното интервю; 6) преглед на туристическите ресурси туристически атракции, туристическа инфраструктура (достъп и комуникации) и суперструктура (места за настаняване и хранене, туроператори и турагенти, други свързани с туризма дейности); 7) оценка на туристическите атракции в общината разпознаваемост, степен на уникалност и удовлетвореност на посетителите от тях; 8) идентифициране и анализ на основните конкуренти, установяване на конкурентни предимства и слаби страни на дестинацията; 9) проучване и анализ на генериращи пазари с цел профилиране на реалните и потенциални посетители на дестинацията.

3 Данните от направените проучвания са обобщени в Анализ на туристическите ресурси на община Стара Загора и тенденциите на туристическия пазар (изпълнител ЕСТАТ ООД). Разработен е в пет части: 1) оценка на туристическия продукт в шест аспекта (атракции, достъп, дейности, услуги, обслужване, промотиране); 2) анализ на туристическия пазар общо и по генериращи пазари; 3) идентифициране и анализ на основните конкуренти; 4) емоционални възприятия за дестинацията, основи на брандинга; 5) профилиране, сегментиране, таргетиране и позициониране. В обобщението на Анализа са направени следните основни изводи: Стара Загора разполага с добър туристически продукт, възможности за осигуряване на качествено туристическо преживяване, и следователно добра основа за развитие на туризма в краткосрочен и дългосрочен план; на територията на община Стара Загора са разположени атракции с висок потенциал, които могат да бъдат използвани за привличане на нови посетители; необходимо е да бъде подобрена комуникацията на дестинацията с целевите аудитории за привличане на посетители и удължаване на престоя; от изключително значение е обличането на туристически бранд Стара Загора в обща история и визия, която да работи в полза на утвърждаването на общината като туристическа дестинация в съзнанието на пътуващите и включването ѝ в набора от обмисляни дестинации; подобряване и осъвременяване на цялостното представяне на Стара Загора като място за туризъм, така че да провокира любопитство, желание за посещение и споделяне. Планираните дейности в направление Маркетинг и реклама ще допринесат за осъществяване на ключовите цели заложени в Маркетингов план на туристическа дестинация Стара Загора : утвърждаване на община Стара Загора като туристическа дестинация, увеличаване на приноса на туризма в общинската икономика, подобряване на туристическото преживяване в дестинацията, насърчаване на партньорствата. 2. Развитие на туристическия продукт на община Стара Загора. Направените проучвания и оценката на туристически атракции определят града като дестинация с ясно изразена бизнес ориентация. Служебните пътувания често се съчетават с туристически дейности 62% от пътувалите с делова цел практикуват и някаква форма на туризъм (основно културен туризъм). Това показва потенциал в развитието на продукти, съчетаващи бизнес с туризъм. Пътуванията с цел почивка и екскурзия обаче заемат основен дял от всички пътувания в страната. Затова за Стара Загора е важно, като дестинация с бизнес ориентация, да включи в целевите си групи бизнес посетителите, но да се съсредоточи основно в привличане на посещения с цел почивка и екскурзия. Основната дейност по време на престоя в Стара Загора и за българи, и за чужденци е посещението на забележителности (културен туризъм). На второ място и за двете групи се нарежда спа/уелнес и балнео/медицинският туризъм.

4 Виненият и кулинарният туризъм са особена ценност за чужденците. Удовлетвореността от посещенията в Стара Загора е висока. Общият дял на удовлетворените и при двете групи е значителен 91% при чужденците и 88% при българите. Налице са и висока склонност за препоръка на дестинацията и повторни посещения. Според наличните атракции и оценките на всички изследвани групи, Стара Загора има капацитет да развива: културен туризъм, събитиен туризъм, спа, уелнес и балнео туризъм за българи и чужденци; туризъм за семейства с деца с фокус върху обектите Зоопарк и парк Аязмото за българи. 3. Организация на информационното обслужване на туристите чрез дейността на Туристическия информационен център. Туристическите информационни центрове са изключително важни в системата от туристически услуги за всяка дестинация, те са създадени с цел информационно обслужване на туристите, реклама и популяризиране на съответната територия. Предстоящото им свързване в национална мрежа, функционираща въз основа на единни стандарти, ще увеличи тяхната значимост по отношение на информационното обслужване и маркетинга на туристическите дестинации. Съвременните виждания за развитие на туристическите информационни центрове /ТИЦ/ и добрите практики в най-развитите туристически дестинации дефинират мисията, визията и целите пред тези в България - да разкриват и удовлетворяват информационните потребности на потенциалните и действителните посетители, превръщайки ги в лоялни туристи на дестинацията. Туристически информационен център - Стара Загора предоставя информация за цялостното предлагане на Стара Загора като туристическа дестинация, поддържа и актуализира база данни с информация за посетителите и за професионалистите от сектора; извършва проучване и изготвя анализ на мотивите и целите на посещение, интересите и потребностите на туристите; активно взаимодейства с национални и местни организации и институции, работещи в областта на туризма. Дейности по направления: I. Развитие на туристическия продукт Сътрудничество с Министерството на туризма свързано с политиката в областта на туризма - маркетинг и реклама на туристическия продукт; възможности за инвестиции; програми, проекти и инициативи за развитие и популяризиране на Стара Загора като туристическа дестинация; Организация и провеждане на срещи свързани с развитието на туристическия продукт - срещи и консултации с неправителствени организации и бизнес структури, в качеството им на организатори на прояви и инициативи, свързани с развитието на туристическия продукт на общината, установяване и развитие на партньорството с

5 общини и туристически предприятия за оползотворяване на регионалния потенциал за развитие на туризма; Развитие на дестинация за зелен туризъм Природата на Сърнена Средна гора в партньорство с ТД Сърнена гора и други заинтересовани страни; Разработване на туристически програми и маршрути свързани с културноисторическото наследство на общината, събитията от културния и спортен календар на града, празници и събития в селата от общината; Разработване на програми за културен туризъм, съпътстващи деловите прояви, които се провеждат в града /конгреси, конференции, и др. форуми/ II. Маркетинг и реклама Изготвяне на идейна концепция за брандиране на туристическия продукт на Стара Загора; Подобряване на комуникацията с целевите аудитории в интернет - създаване на уеб сайт и facebook страница с нова визуална идентичност; акаунт в Instagram; изготвяне на видео и фотоматериали, мобилни приложения; провеждане на рекламни кампании; Изготвяне на печатни рекламно-информационни материали за туристическото предлагане на община Стара Загора с обща нова визия; Подобряване на комуникационните възможности за съществуващи събития и инициативи подготовка и разпространение на пресинформаци, провеждане на комуникационни кампании; Провеждане на информационно пътуване за представяне на туристическия потенциал на Стара Загора с участието на туроператори, журналисти и блогъри; Тиражиране на изготвени-рекламно информационни материали туристически карти, флаери, брошури, рекламни торби, папки, филми и др.; Участие в туристически форуми и изложения - международна туристическа борса Ваканция & СПА Експо в София, международно изложение Културен туризъм във Велико Търново, туристическо изложение Вашата ваканция в Бургас, ежегодна работна среща между АБТТА и местната власт, туристически форум GO2Balkans, и други; Техническа поддръжка и преводи на уеб страницата на Туристически информационен център; Годишна поддръжка на РИЕ тип Сity Light с туристическа карта на града и с информация за забележителностите на Стара Загора, разположени до туристически обекти в града и до транспортните възли гара, автогара;

6 Участие с публикации за Стара Загора в специализирани туристически издания; Изработка и монтаж на информационни табели за обекти разположени на територията на Античен форумен комплекс и на рекламни пана предназначени за монтаж в територията на паркинга на музей Неолитни жилища. III. Организация на информационното обслужване на туристите Обезпечаване дейността на Туристически информационен център в реализация на неговите основни функции. ПЛАН СМЕТКА за приходи и разходи за развитие на туризма І.Приходна част Туристически данък лв. ІІ.Разходна част в направления: развитие на туристическия продукт, реклама, организация на информационното обслужване на туристите лв.

7 Приложение 2 О Т Ч Е Т на извършени дейности в изпълнение на годишната програма за развитие на туризма за 2016 год. В изпълнение на годишната програма за развитие на туризма за 2016 г. реализираните дейности са в следните направления: I.Развитие на туристическия продукт За осъществяване на националната и местна политика за развитие на туризма през текущата година са реализирани дейности в сътрудничество, взаимодействие и координация с Министерството на туризма: 1) изготвяне на информация, предназначена за Регистъра на туристическите атракции, регистърът е създаден през 2015 г и се актуализира ежегодно, публикуван е на уеб сайта на Министерството на туризма; 2) изготвяне на предложение във връзка с поискана от Министерството на туризма информация за изработване на инвестиционна карта на България в областта на туризма, целта на инвестиционната карта е включване на инвестиционни проекти в сферата на туризма с ключово значение за общината; 3) изготвяне на предложение за участие на Община Стара Загора в кампанията за насърчаване на вътрешния туризъм в България; 4) партньорство в организацията и провеждането на международния кулинарен фестивал България посреща вкусовете на света - инициатива проведена от Министерството на туризма в няколко големи български града Стара Загора, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Благоевград, Велико Търново и София; 5) Участие в конкурса Годишни награди в туризма Конкурсът се провежда от Министерството на туризма за първа година с цел да насърчи развитието на българския туризъм чрез: популяризиране на туристическите обекти и дестинации; повишаване на качеството на туристическата услуга; стимулиране на всички заинтересовани страни към активно участие в предоставянето и подобряването на туристическите услуги и др. Участието на Община Стара Загора е в категория Община на 2016 за културно-исторически туризъм. Класирана е на второ място в тази категория. Провеждане на срещи с представители на общините Пловдив, Бургас, Хасково, Казанлък и др., в рамките на туристическите изложения в София и Велико Търново за обсъждане на възможностите за съвместни инициативи в областта на туризма. За развитие на дестинация за зелен туризъм Природата на Сърнена Средна гора и с цел развитие на инфраструктурата за пешеходен туризъм е подновeна част от съществуваща туристическа маркировка на пешеходни маршрути в района на Старозагорски минерални бани и хижа Морулей, извършено е прочистване и маркировка на нов пешеходен маршрут в района на Старозагорски минерални бани /изпълнител: ТД Сърнена гора /. Разработени електронни туристически програми с различен водещ акцент: уикенд програми, програми за посещения с цел бизнес, програми за ученически пътувания.

8 Програмите са предназначени за маркетинг, насочен към туроператори, както и с цел публикуване в сайта на Туристическия информационен център. II.Маркетинг и реклама Представяне на туристическия продукт на общината чрез участие в национални туристически форуми и изложения. В периода януари-октомври 2016 г. бяха организирани участия в следните събития: - Международна туристическа борса Ваканция & СПА Експо, февруари, София - най-значимото туристическо изложение в България, което се провежда ежегодно през м.февруари. На борсата се осъществяват контакти между представителите на различни сфери от туристическия бизнес, НПО, общини. Провежда се под патронажа на Министерството на туризма. Участието във форума е съвместно с представители на културни институти, бизнес и НПО. Наета площ от 36 кв.м., фотоизложба представяща значими обекти и събития от културния календар на града, анимации на щанда, участие в съпътстващата програма на изложението с представяне на новата атракция на школа Бага тур - демонстрационен комплекс Аул Бага-Тур и спектакъла на Държавен куклен театър Стара Загора - Фолклорна магия с анонс на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни Пиеро 2017 ; - Международно туристическо изложение Културен туризъм, април, Велико Търново. Участие с експозиционна площ и рекламен щанд с подготвена информация за културно-историческото наследство на общината, музеи, културни събития, настанителна база. Участие в международния фестивал на туристическия филм На източния бряг на Европа /провежда се ежегодно в рамките на изложението/ с филма Стара Загора свидетел на историята. Участие в националния конкурс Чети и пътувай в категория Най-оригинални плакати за събития в областта на културния туризъм ; - Четвърта работна среща между бизнеса и местната власт, октомври. Организатор е Асоциацията на Българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). Срещата е платформа за изграждане на партньорства и сътрудничеството между обществения и частния сектор, между основните групи участници на туристическия пазар: общините основен фактор за изграждане на конкурентоспособен регионален туристически продукт и туроператорите осигуряващи неговата пазарна реализация. Участие с презентация и в работните срещи на форума за представяне на туристическия продукт на Стара Загора пред туроператори и туристически агенти, членове на АБТТА; - GO2Balkans, октомври, София целта на форума е да обедини представителите на туристическия бизнес в района на Балканския полуостров за популяризиране на културно-историческото наследство и природните дадености на Балканите на международния туристически пазар.

9 Изготвяне на презентация с културни маршрути в Стара Загора и региона, с включени обекти от Руско-турската освободителна война ( г), предназначена за популяризиране сред туристическия бизнес на гр. Самара. Осъществяване на рекламно-информационна кампания за представяне на културноисторическото наследство на Стара Загора чрез периодични публикации в специализирани туристически издания: пътеводител 50 места, които да посетите в България през 2016 с Peika.bg на български и английски език; Пътен атлас на България на български език и Пътеводител на България на английски език издателство Домино ; Стара Загора - областна карта издателство Сити мапс ; ПР статия изготвена за представянето на хилядолетното културно наследство на града в ноемврийския брой на списание Черга /медиен партньор на проведения Международен конгрес на световните цивилизации и творческия туризъм, г./ изданието е двуезично, за история, култура, туризъм, което се разпространява на туристически изложения, на летище София, на международни форуми в София, в хотели, бизнес центрове и др. Провеждане на рекламна кампания с наем на билборд позиции в периода майсептември по АМ Тракия /в близост до Бургас/ - кампанията е насочена към пътуващите в посока от София и Пловдив към морето, целта на кампанията е представяне на културното наследство на града. Провеждане на рекламна кампания през м. май, насочена към летуващите руски туристи, чрез подготвени специално за целта информационни материали на руски език и провеждане на срещи с представители на туристическия бизнес от района на Южното Черноморие. Изработка и тиражиране на рекламно-информационни материали, представящи възможностите за туризъм в Стара Загора: двуезична имиджова брошура Стара Загора ; брошура с информация за туристическите забележителности; брошура представяща местата за настаняване; тематични флаери (български и английски език) с информация за културни маршрути, празници и фестивали в града и в селата, възможности за активен отдих и спорт, балнео, спа и уеленс туризъм, делови туризъм; хартиени подаръчни торби, флаери с културно-исторически маршрут Стара Загора град с история от 8000 хиляди години, туристическа карта на Стара Загора с нанесено местоположение на туристическите обекти и основна информация за тях, предназначена за безплатно разпространение в местата за настаняване в общината. Представяне на Стара Загора чрез възможностите на сувенирната реклама, изработка и закупуване на сувенири, налични за продажба в Туристическия информационен център. Поддръжка на уеб сайта на Туристически информационен център /ТИЦ/ с версия на български и английски език, с информация за: туристическите обекти на територията на общината (в т.ч. GPS координати на обектите); туристически маршрути и програми; културни и спортни събития; програми на културните центрове в града; снимков материал представящ общината.

10 Поддръжка и актуализация на база данни с туристическа информация за общината, структурирана в следните основни раздели: обща информация за общината, туристически ресурси и атракции, инфраструктура със значение за туризма. Изработка на 7 минутен рекламен филм (български и английски език) за Стара Загора, рекламен клип с продължителност 30 секунди и 2 броя импресии, представящи хилядолетното културно-историческо наследство на Стара Загора и съвременния град, възможностите за СПА и уелнес туризъм на Старозагорските минерални бани. Изготвените видео материалите са предназначени за излъчване в програмата на Травъл тв, за разпространение в интернет и при участия във форуми и срещи. Налични са за закупуване в ТИЦ. Изследване на ефективността и влиянието на маркетинговите дейности извършени по проект Античното наследство на Тракия /ОП Регионално развитие, Приоритетна ос 3: Устойчиво развитие на туризма, Oперация 3.2: Развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите, Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/3.2-02/2011/. Изготвяне на аналитичен доклад и сравнителен анализ с резултатите от проучвания през предходните две години. Проучването се извършва във връзка със задължението на Община Стара Загора, като бенефициент по проекта да отчете индикаторите за устойчивост пред УО на ОПРР, в период до 2 години след приключване на дейностите по проекта /до 2016 г вкл./. С цел изработка на маркетингов план на туристическа дестинация Стара Загора в периода юли-август 2016 г са проведени четири вида проучвания 1) национално представително проучване сред 402 лица над 15 г. пътували в страната през последните 12 месеца, градско население; 2) количествено изследване сред посетители на дестинацията 200 българи и 101 чужденци на възраст над 15 г., независимо от целта на пътуването; 3) проучване сред туристическия сектор 152 души, представители на туристическия бизнес и организации и институции, свързани с предлагането на туристическия продукт (туроператори и турагенти, туристически сдружения, туристически информационни центрове, администрация); 4) качествено изследване сред посетители по метода на дълбочинното интервю 3 българи и 3 чужденци над 15 г., пребиваващи в дестинацията в момента на провеждане на проучването. След приключване на проучванията е изготвен Анализ на туристическите ресурси на община Стара Загора и тенденциите на туристическия пазар със следното съдържание: 1) туристически продукт на община Стара Загора; 2) туристически пазар; 3) конкуренти на Стара Загора като туристическа дестинация; 4) емоционални възприятия и основи на брандинга на дестинацията; 5) сегментиране, таргетиране, позициониране на продукта. Осъществените проучвания и анализи са основа за изготвяне на Маркетингов план на Стара Загора като туристическа дестинация. Изготвен маркетингов план на туристическа дестинация Стара Загора със следното съдържание: 1) актуални пазарни тенденции; 2) туристически продукт на дестинацията; 3) мисия, визия, цели; 4) нови инициативи; 5) бюджет и източници на финансиране; 6) подробен план за действие за 2017 г; 7) мониторинг на резултатите.

11 III. Организация на информационното обслужване на туристите Туристически информационен център Стара Загора поддържа актуална база данни за цялостното предлагане на Стара Загора като туристическа дестинация. ТИЦ предоставя актуална информация на пътуващите неорганизирано туристи и на представители на туристическия бизнес. ТИЦ участва в организирането и провеждането на рекламни и маркетингови дейности за повишаване степента на информираност за Стара Загора като туристическа дестинация; извършва наблюдение, води статистика и изготвя анализ за мотивите и целите на посещение на града; взаимодейства с национални и местни организации и институции, работещи в областта на туризма. Предстоящото свързване на ТИЦ в национална мрежа, функционираща въз основа на единни стандарти, ще увеличи тяхната значимост по отношение на информационното обслужване и маркетинга на туристическите дестинации. Във връзка с влязлата в сила през 2016 г Наредба за единните стандарти и за организацията на дейността на туристическите информационни центрове и националната мрежа на туристическите информационни центрове е стартирала процедура за сертифициране на ТИЦ Стара Загора. Сертифицирането се извършва от Министерството на туризма с цел удостоверяване пригодността на центъра за предлагане на качествено информационно обслужване на действителните и потенциални посетители, гарантиране на правата и повишаване на удовлетвореността на потребителите на туристически услуги, предоставяни от ТИЦ. Статистически данни Реализирани нощувки и пренощували лица на територията на община Стара Загора за 2015 и 2016 г : 1.Пренощували лица Общо пренощували българи и чужденци Общо пренощували българи и чужденци Нарастване , 21.8% Средна продължителност на престоя за ден Пренощували българи Пренощували българи Нарастване , 25.3% Средна продължителност на престоя за ден Пренощували чужденци Пренощували чужденци Нарастване 778, 5.4% Средна продължителност на престоя за ден 2.Реализирани нощувки Общо реализирани нощувки от българи и чужденци

12 Общо реализирани нощувки от българи и чужденци Нарастване , 26.5 % Реализирани нощувки от българи Реализирани нощувки от българи Нарастване , 28 % Реализирани нощувки от чужденци Реализирани нощувки от чужденци Нарастване 6 185, 20.8 %

Microsoft Word - Plan_Sliven_2009.doc

Microsoft Word - Plan_Sliven_2009.doc Цели на та за 2009 г. Наименование на та: - Сливен 1 2 3 4 5 6 7 Цели за 2009 г. Стратегически цели Стратегически Дейности Очакван резултат Индикатор за изпълнение документ 1. Добро административно обслужване

Подробно

Приоритет, Цел, Мярка, Дейност Средства местните власти на Средства държавния бюджет на Фондове на ЕС, друга чуждестранна и донорска помощ Цел 1: Инст

Приоритет, Цел, Мярка, Дейност Средства местните власти на Средства държавния бюджет на Фондове на ЕС, друга чуждестранна и донорска помощ Цел 1: Инст Приоритет, Цел, Мярка, Дейност Средства местните власти на Средства държавния бюджет на Фондове на ЕС, друга чуждестранна и донорска помощ Цел 1: Институционално укрепване на местната власт за постигане

Подробно

ПРИЛОЖЕНИЕ 1 ОТ ОБЩИНСКИ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА КАЙНАРДЖА г. ИНДИКАТИВНА ФИНАНСОВА ТАБЛИЦА

ПРИЛОЖЕНИЕ 1 ОТ ОБЩИНСКИ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА КАЙНАРДЖА г. ИНДИКАТИВНА ФИНАНСОВА ТАБЛИЦА ПРИЛОЖЕНИЕ 1 ОТ ОБЩИНСКИ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА КАЙНАРДЖА 2014-2020 г. ИНДИКАТИВНА ФИНАНСОВА ТАБЛИЦА ИНДИКАТИВНА ФИНАНСОВА ТАБЛИЦА /лева/ СТРАТЕГИЧЕСКА ЦЕЛ 1. РАЗВИТИЕ НА КОНКУРЕНТНОСПОСОБНА ОБЩИНСКА

Подробно

София 1000, бул. Ал. Дондуков 11, ет. 2 тел./факс / ; Проучване на общественото мнение отн

София 1000, бул. Ал. Дондуков 11, ет. 2 тел./факс / ;     Проучване на общественото мнение отн София 1000, бул. Ал. Дондуков 11, ет. 2 тел./факс 987 13 14/ 987 33 05; www.bam-bg.org, e-mail: office@bam-bg.org Проучване на общественото мнение относно изпълнението на Общински план за развитие (ОПР)

Подробно

Институт за управление на проекти и програми

Институт за управление на проекти и програми ИНСТИТУТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ МЕЖДИННА ОЦЕНКА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ОБЛАСТНАТА СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЛАСТ РУСЕ ЗА ПЕРИОДА 2014-2020 г. ОСР, гр. Русе, 29.06.2017 г. Петя Донова Областната

Подробно

<EFEBE0ED D20EFF0E8E5F22E786C73>

<EFEBE0ED D20EFF0E8E5F22E786C73> ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ И ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА КОРУПЦИЯТА (януари декември 2014) Мярка Срок Отговорна институция Индикатор за оценка на изпълнението Резултат I. Въвеждане на единен подход и унифицирано

Подробно

1.5 - Edinna informatsionna sistema

1.5 - Edinna informatsionna sistema УниБИТ - София Специалност Информационни ресурси на туризма Дисциплина Държавна и регионална политика в туризма 1. ПОЛИТИКА ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ В ТУРИЗМА 1.5. ЕДИННА СИСТЕМА ЗА ТУРИСТИЧЕСКА ИНФОРМАЦИЯ

Подробно

Микробиологична диагностика и антибактериална терапия при инфекциозните заболявания

Микробиологична диагностика и антибактериална терапия при инфекциозните заболявания Регионален академичен център Казанлък Координатор - инж. Владимир Чучумишев 13.03.2018 г. Регионален академичен център Казанлък Създаден през 2015 г. По идея и с активното съдействие от акад. Стефан Воденичаров

Подробно

План за действие на НАЦИД за реализиране на мерките за подобрение от доклада за самооценка по CAF за периода г

План за действие на НАЦИД за реализиране на мерките за подобрение от доклада за самооценка по CAF за периода г Утвърдил: Ваня Грашкина, Изпълнителен директор (01.03.2018 г. ) План за действие на НАЦИД за реализиране на мерките за подобрение от доклада за самооценка по CAF за периода 2018 2020 г. Тема 1: Привеждане

Подробно

Microsoft Word - OPERATIVEN_Plan org.doc

Microsoft Word - OPERATIVEN_Plan org.doc ОПЕРАТИВЕН ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА РАВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ ОБЩИНА ПЛОВДИВ 2009 2011 ГОДИНА Оперативна цел 1 Създаване на адаптирана към нуждите на хората с увреждания среда

Подробно

ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ Инвестира във вашето бъдеще! РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО, МЛАДЕЖТА И НАУКАТА Пр

ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ Инвестира във вашето бъдеще! РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО, МЛАДЕЖТА И НАУКАТА Пр РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО, МЛАДЕЖТА И НАУКАТА Проект: BG051PO001-3.1.08 0018 Усъвършенстване на системите за управление в Колеж по икономика и администрация - Пловдив І. Основни

Подробно

Работен план и Бюджет на Сдружение Болкан Асист за 2014 година Главната цел на сдружението през 2014 година ще бъде да постигнем устойчивост в дейност

Работен план и Бюджет на Сдружение Болкан Асист за 2014 година Главната цел на сдружението през 2014 година ще бъде да постигнем устойчивост в дейност Работен план и Бюджет на Сдружение Болкан Асист за 2014 година Главната цел на сдружението през 2014 година ще бъде да постигнем устойчивост в дейността на организацията и да надградим постигнатото през

Подробно

достига до ясно таргетирано, динамично общество, компактно в интересите си към различни спортове и аутдор културата. Медията ни е насочена към

достига до ясно таргетирано, динамично общество, компактно в интересите си към различни спортове и аутдор културата. Медията ни е насочена към 360 360 достига до ясно таргетирано, динамично общество, компактно в интересите си към различни спортове и аутдор културата. Медията ни е насочена към дългосрочни партньорства, с цел постигане на трайна

Подробно

Царица на Августиада Статут Обща информация Конкурсът Царица на Августиада е част от уникалния Фестивал на виното и културното наследство Августиада,

Царица на Августиада Статут Обща информация Конкурсът Царица на Августиада е част от уникалния Фестивал на виното и културното наследство Августиада, Царица на Августиада Статут Обща информация Конкурсът Царица на Августиада е част от уникалния Фестивал на виното и културното наследство Августиада, който се организира ежегодно през месец октомври от

Подробно

Комуникационна кампания за популяризиране на дестинациите ЕДЕН в България III издание (BG EDEN Campaign III) ОН-ЛАЙН БЮЛЕТИН ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ЕДЕН ДЕСТИ

Комуникационна кампания за популяризиране на дестинациите ЕДЕН в България III издание (BG EDEN Campaign III) ОН-ЛАЙН БЮЛЕТИН ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ЕДЕН ДЕСТИ Комуникационна кампания за популяризиране на дестинациите ЕДЕН в България III издание (BG EDEN Campaign III) ОН-ЛАЙН БЮЛЕТИН ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ЕДЕН ДЕСТИНАЦИИ, СЪЗДАДЕН ПО ПРОЕКТ КОМУНИКАЦИОННА КАМПАНИЯ ЗА

Подробно

ПРОЕКТ „ПЪТЯТ НА ХУДОЖНИКА“

ПРОЕКТ „ПЪТЯТ НА ХУДОЖНИКА“ ПЪТЯТ НА ХУДОЖНИКА Project CB005.1.23.103 CBC programme "Interreg-IPA CBC Bulgaria-Turkey" for the years 2014-2020 The project is co-funded by the European Union through the Interreg- IPA CBC Bulgaria-Turkey

Подробно

СПРАВКА ПРОЕКТИ ОБЛАСТ

СПРАВКА ПРОЕКТИ ОБЛАСТ РЕГИСТЪР НА ПРОЕКТИ И ПРОГРАМИ ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ ТЪРГОВИЩЕ 1. 2. 3. Финансираща програма 6та рамкова програма на Европейската комисия НП От социални помощи към осигуряване на заетост Програма Старт

Подробно

Приоритет, специфична цел, мярка П Р О Г Р А М А ЗА РЕАЛИЗАЦИЯ НА ОБЩИНСКИЯ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ ЗА 2019 г. програма, проект, дей

Приоритет, специфична цел, мярка П Р О Г Р А М А ЗА РЕАЛИЗАЦИЯ НА ОБЩИНСКИЯ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ ЗА 2019 г. програма, проект, дей Приоритет, специфична цел, мярка П Р О Г Р А М А ЗА РЕАЛИЗАЦИЯ НА ОБЩИНСКИЯ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ ЗА 2019 г. програма, проект, дейност бенефициент обща стойност лв държавен бюджет общински

Подробно

Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони: Европа инвестира в селските райони ОБЯВА за прием на проектни предложения по процедура BG06

Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони: Европа инвестира в селските райони ОБЯВА за прием на проектни предложения по процедура BG06 ОБЯВА за прием на проектни предложения по процедура BG06RDNP001-19.246 _7.5_Мярка 5 Инвестиции за публично ползване в инфраструктура за отдих, туристическа инфраструктура към Стратегията за водено от общностите

Подробно

Slide 1

Slide 1 Трансгранична икономика в Румъния и България, опазваща природното и културно наследство РАБОТНА СРЕЩА гр. Добрич, 20.07.2016 ВИСШЕ УЧИЛИЩЕ ПО МЕНИДЖМЪНТ, ЗАЛА 203 Проект за трансгранично сътрудничество,

Подробно

Проект «ПОДКРЕПА» изпълняван от Държавна агенция за закрила на детето по Оперативна програма «Техническа помощ»

Проект «ПОДКРЕПА» изпълняван от Държавна агенция за закрила на детето по Оперативна програма «Техническа помощ» Проект «ПОДКРЕПА» изпълняван от Държавна агенция за закрила на детето по Оперативна програма «Техническа помощ» ПРОЕКТ, СРОК ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ И СТОЙНОСТ НА БФП Проект ПОДКРЕПА Приоритетна ос 1: Подпомагане

Подробно

6-1

6-1 доц. д-р Венцислав Велев Стратегически планове за развитието на културата и туризма Стратегически документи за развитие на културата и културния туризъм на национално и регионално ниво: - Проект на Национална

Подробно

<4D F736F F D20CFEBE0ED2020ECEBE0E4E5E6EAE820E4E5E9EDEEF1F2E E3EEE4E8EDE0>

<4D F736F F D20CFEBE0ED2020ECEBE0E4E5E6EAE820E4E5E9EDEEF1F2E E3EEE4E8EDE0> ОБЩИНСКИ ПЛАН ЗА МЛАДЕЖТА 2014 година /Приет с Решение 195 по Протокол 28/30.01.2014 г. на Общинския съвет - Завет/ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ПРЕД МЛАДЕЖТА В ОБЩИНА ЗАВЕТ В община Завет от общо 16184 население,

Подробно

Microsoft PowerPoint - 08_project Podkrepa _BG.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - 08_project Podkrepa _BG.ppt [Compatibility Mode] ПРОЕКТ ПОДКРЕПА Боряна Климентова Ръководител проект, ДАЗД ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО Проект ПОДКРЕПА 0102-ДАЗД-1.9;BG161PO002-1.9.01-0001 1051София, ул. Триадица 2, тел.+359 2 933 90 50,факс:

Подробно

(Microsoft Word - \356\362\367\345\ doc)

(Microsoft Word - \356\362\367\345\ doc) УТВЪРДИЛ: / П / ВЕНЦИСЛАВ КАЛЧЕВ Областен управител на област Русе ПРИЛОЖЕНИЕ 2 Отчет за целите за 2013 г. Наименование на администрацията: Областна администрация Русе Цели за 2013 г. Дейности Резултат

Подробно

Slide 1

Slide 1 ПРОЕКТ Модернизация на съдебната система посредством система за управление на качеството с вграден механизъм за гражданско участие, отчетност, мониторинг и контрол Основни цели на проекта Подобрение и

Подробно

Slide 1

Slide 1 ИЗМЕНЕНИЕ на ИГРП на ОПИК за 2017 г. Пето официално заседание на КН на ОПИК и на ОПИМСП Боровец, 12-13.10.2017 г. ГД Европейски фондове за конкурентоспособност Министерство на икономиката Изменение на

Подробно

Polititki na EC v regionalen aspekt

Polititki na EC v regionalen aspekt УниБИТ - София Специалност Информационни ресурси на туризма Дисциплина Политиката на ЕС в регионален аспект по отношение на туризма 1. 1.1. Регионална политика на ЕС /политика на регионите/ 1.2. Туризмът

Подробно

Концепция за създаване на Държавна агенция „Електронно управление“

Концепция за създаване на Държавна агенция „Електронно управление“ Концепция за създаване на Държавна агенция Електронно управление Настоящи структури за реализиране на е-управление и налагане на политики за областта на информационните технологии и електронните съобщения

Подробно

Сдружение "МИГ Харманли"

Сдружение МИГ Харманли Утвърждавам:...П* /Величко Сянков Председател на УС/ *Заличена информация на осн.чл.2 от ЗЗЛД ОБЯВА за прием на проектни предложения по подмярка 7.6. - Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване

Подробно

О Б Я В А МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА ГЛАВИНИЦА-СИТОВО КРАЙДУНАВСКА ДОБРУДЖА ОТКРИВА ПРОЦЕДУРА ЗА ПОДБОР НА ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪ

О Б Я В А МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА ГЛАВИНИЦА-СИТОВО КРАЙДУНАВСКА ДОБРУДЖА ОТКРИВА ПРОЦЕДУРА ЗА ПОДБОР НА ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪ О Б Я В А МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА ГЛАВИНИЦА-СИТОВО КРАЙДУНАВСКА ДОБРУДЖА ОТКРИВА ПРОЦЕДУРА ЗА ПОДБОР НА ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО МЯРКА 7.2. ИНВЕСТИЦИИ В

Подробно

АНКЕТА

АНКЕТА О Б Щ И Н С К И С Ъ В Е Т - Б Е Л Е Н Е град Белене - 5930, ул. България 35, тел. 0658/3 10 61, e-mail: obs.belene@gmail.com, www.belene.bg П Р А В И Л Н И К ЗА ФИНАНСОВО ПОДПОМАГАНЕ НА ДЕЦА С ИЗЯВЕНИ

Подробно