Thinkstock ПРИНОС НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ СТРУКТУРНИ И ИНВЕСТИЦИОННИ ФОНДОВЕ ЗА 10-ТЕ ПРИОРИТЕТА НА КОМИСИЯТА ВЪТРЕШЕН ПАЗАР Декември 2015 г.

Размер: px
Започни от страница:

Download "Thinkstock ПРИНОС НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ СТРУКТУРНИ И ИНВЕСТИЦИОННИ ФОНДОВЕ ЗА 10-ТЕ ПРИОРИТЕТА НА КОМИСИЯТА ВЪТРЕШЕН ПАЗАР Декември 2015 г."

Препис

1 Thinkstock ПРИНОС НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ СТРУКТУРНИ И ИНВЕСТИЦИОННИ ФОНДОВЕ ЗА 10-ТЕ ПРИОРИТЕТА НА КОМИСИЯТА Декември 2015 г.

2 2 КАК ЕВРОПЕЙСКИТЕ СТРУКТУРНИ И ИНВЕСТИЦИОННИ ФОНДОВЕ (ЕСИ ФОНДОВЕ) ДОПРИНАСЯТ ЗА ТОЗИ ПРИОРИТЕТ НА КОМИСИЯТА ЗА ПЕРИОДА Г.? Единният пазар е едно от най-големите постижения на ЕС и е основната опора на икономиката на Съюза, създавайки толкова необходимите работни места и растеж. Благодарение на движението на хора, стоки, услуги и капитал, което е по-свободно от всякога, се разкриха нови възможности пред потребителите, работниците и предприятията. КАК МОГАТ ДА ПОМОГНАТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ СТРУКТУРНИ И ИНВЕСТИЦИОННИ ФОНДОВЕ? Thinkstock Широкообхватната подкрепа, която се предлага на малките и средните предприятия (МСП), ще помогне за постигането на по-развит и по-справедлив вътрешен пазар със солидна промишлена база. Видовете подкрепа биха могли да включват научни изследвания и иновации, развитие и модернизация на предприятията, организация на веригата за доставка на храни, предприемачество, създаване на предприятия, трансфер на технологии, интернационализация, енергийна ефективност и подкрепа за клъстери. Всички тези видове са разгледани в информационната брошура Нов стимул за работни места. Използването на ЕСИ фондовете в други ключови области, като инвестиции в инфраструктура, административен капацитет и трансгранично сътрудничество, ще допринесе също за укрепване на промишлената база на единния пазар.

3 3 ДЕЙСТВИЯ ПО ЛИНИЯ НА ЕСИ ФОНДОВЕТЕ: Г. ТРАНСПОРТ ЕСИ фондовете допринасят за развитието на транспорта като средство за насърчаване на стопанската дейност и те са важни за цялостната политика на ЕС относно транспорта. Инвестициите в ключови инфраструктури в областта на устойчивия транспорт и енергия ще спомогнат за свързване на хората и регионите на Европа. По-специално двата фонда на политиката на сближаване подпомагат трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T), която е от съществено значение за правилното функциониране на единния пазар. Приблизително 70 милиарда евро от средствата за политиката на сближаване ще бъдат предоставени за инвестиции в областта на транспорта, като акцентът ще бъде поставен върху развитието на по-интелигентен, по-безопасен, по-чист и мултимодален транспорт. Видът на инвестициите зависи от региона. Например в по-слабо развитите региони и в държавите, участващи в процеса на сближаване, акцентът пада върху основната инфраструктура и подобряване на достъпността чрез инвестиции в пътища, железопътни линии и пристанища. В по-развитите региони инвестициите са насочени към липсващите връзки или участъците с недостатъчен капацитет.

4 4 ПОДКРЕПА ЗА МСП Предприемачеството и иновациите се насърчават чрез междурегионални мрежи за инвестиции в интелигентна специализация. Тези мрежи помагат за преодоляване на липсата на информация и координация по време на разработването на нови вериги на стойността и производства. Тези проблеми трябва да бъдат разрешени, тъй като те засягат най-силно новаторските МСП, които не разполагат с ресурси за проучване на нови възможности на европейско равнище. По линия на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) се планират специфични схеми за предоставяне на подкрепа за започване на стопанска дейност и за развитие на МСП в областта на селското стопанство и такива, които са установени в селски райони, чрез съчетаване на различни мерки за подпомагане, като трансфер на знания, консултации, инвестиции и еднократни плащания за започване на дейност. ТРУДОВА МОБИЛНОСТ Европейският социален фонд (ЕСФ) подпомага транснационална трудова мобилност, като финансира например Европейската мрежа за трудова заетост (EURES). Благодарение на тази инвестиция EURES разработва схеми за трудова мобилност и стратегии на местно, регионално, национално и трансгранично равнище. СТРЕМЕЖ КЪМ ПОЛЕЗНИ ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ За периода г. ЕСИ фондовете се стремят да постигнат полезни взаимодействия с Механизма за свързване на Европа (МСЕ), Програмата за решения за оперативна съвместимост за публичните администрации, предприятията и гражданите (ISA) и програма Хоризонт 2020, както и с други фондове на ЕС. Първата стъпка е да се включат теми относно полезните взаимодействия в стратегиите за интелигентна специализация и в първата покана за представяне на проектни предложения по програма Хоризонт Друга стъпка е инициативата Печат за качество, при която на проектни предложения с високо качество, които не биха могли да получат финансиране от инструмента за МСП на програма Хоризонт 2020, се дава сертификат за качество. Този сертификат ще помогне на МСП да получат финансиране от ЕСФ и от други източници.

5 5 Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) ще осигури подкрепа за проекта за иновации по линия на Европейското партньорство за иновации. Предоставените финансови средства ще помогнат за преобразуване на резултатите от научните изследвания по програма Хоризонт 2020 в практически решения, които ще подобрят икономическата и екологичната ефективност на земеделските стопани. ТРАНСГРАНИЧНО СЪТРУДНИЧЕСТВО Програмите за трансгранично сътрудничество, при които се акцентира в по-голяма степен на растежа, ще подпомогнат за преодоляване на т.нар. пречки между държавите членки и регионите, които възпрепятстват по-доброто функциониране на единния пазар. При стартиране на инициативата Преглед на трансграничните пречки ще бъдат установени най-често срещаните трансгранични пречки. Бе проведена обществена консултация за проучване на мненията на заинтересованите страни по този въпрос, която приключи на 21 декември 2015 г. В ход е и проучване, чиито резултати се очакват в началото на 2017 г. УКРЕПВАНЕ НА АДМИНИСТРАТИВНИЯ КАПАЦИТЕТ Намаляването на регулаторната и административната тежест и същевременно насърчаването на високи стандарти за прозрачност, почтеност и отчетност в публичните администрации помага за повишаване на продуктивността и подобрява конкурентоспособността. Чрез ЕСФ и ЕФРР се осигурява подкрепа за увеличаване на институционалния капацитет и ефективността на публичните администрации. Бюджетът за техническа помощ може да помогне за разрешаване на проблеми при начина на управление на ЕСИ фондовете чрез укрепване на капацитета на органите и бенефициерите за администриране и използване на тези фондове.

6 6 ОЧАКВАНИ РЕЗУЛТАТИ ТРАНСПОРТ Ще бъдат възстановени или модернизирани 7515 km железопътни линии, от които 5200 km принадлежат на TEN-T. Ще бъдат изградени 3100 km нови пътища, от които 2020 km ще бъдат в рамките на TEN-T km пътища ще бъдат възстановени, от които 798 km ще бъдат в рамките на TEN-T. Тези km пътища в рамките на TEN-T, които трябва да се изградят или модернизират, представляват 5 % от мрежата TEN-T. Ще бъдат изградени или подобрени 748 km трамвайни линии или линии на метрото. Предвижда се изграждане или подобряване на 977 km вътрешни водни пътища. КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ НА МСП ЕСИ фондовете ще подкрепят около предприятия и ще създадат приблизително нови работни места микро, малки и средни предприятия ще получат финансиране чрез ЕСФ за инвестиции в развитие на човешкия капитал и в умения. Над местни инициативни групи по програма LEADER ще получат 6,7 милиарда евро за развитие на новаторски действия, финансирани на местно равнище, с цел да се подобрят услугите и да се създаде растеж и работни места в селските райони.

7 7 ЕСИ фондовете ще подпомогнат около предприятия и ще създадат прибл нови работни места. ЕЗФРСР ще осигури подкрепа за проекта за иновации в рамките на Европейското партньорство за иновации km железопътни линии, от които km са в рамките на TEN-T, ще бъдат възстановени или модернизирани. 2,9 милиона души ще получат квалификация при завършване на проект по линия на ЕСФ МСП ще получат финансиране чрез ЕСФ за инвестиции в човешкия капитал и в умения. 3,1 милиона безработни или неактивни млади хора ще бъдат подпомогнати по инициативата Млади предприемачи.

8 8 ЕЗФРСР ще осигури инвестиции за повишаване на конкурентоспособността на повече от земеделски и горски стопани. ЕЗФРСР ще подпомогне почти земеделски стопани, за да участват в къси вериги на доставки и местни пазари. Приблизително земеделски стопани ще получат подпомагане за участие в схеми за качество, а почти земеделски стопани ще участват в групи на организации на производителите с подкрепа от ЕЗФРСР. Освен това ЕЗФРСР ще подпомогне млади земеделски стопани и предприемачи в селските райони, за да развият свой бизнес. Европейският фонд за морско дело и рибарство (ЕФМДР) ще подпомогне дребномащабния риболов, който е от голямо социално, икономическо и културно значение за местните крайбрежни общности, особено в Средиземноморския басейн. НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ И ИНОВАЦИИ ЕЗФРСР ще подкрепи над 3000 проекта за иновации в рамките на Европейското партньорство за иновации. ОБУЧЕНИЕ И ОБРАЗОВАНИЕ ЕСФ ще подпомогне 4,1 милиона души на възраст под 25 години. 2,9 милиона души ще получат квалификация при завършване на проект по линия на ЕСФ души ще започнат образование или обучение, след като са били подпомогнати от ЕСФ.

9 9 3,1 милиона безработни или неактивни млади хора ще бъдат подпомогнати по инициативата Млади предприемачи. 1,6 милиона безработни или неактивни млади хора ще получат предложение за работа, да продължат образованието си, да преминат чиракуване или стаж след осигурено подпомагане по инициативата Млади предприемачи. Очаква се 1,3 милиона безработни или неактивни млади хора да участват в образование или обучение, да получат квалификация или да намерят работа, включително като самостоятелно заети лица, след приключване на програма по линия на инициативата Млади предприемачи. ЕЗФРСР ще осигури 3,9 милиона места в курсове за обучение на земеделски стопани и други предприемачи в селските райони, за да развият своя бизнес. Ще бъдат предоставени консултации на 1,4 милиона земеделски стопани.

10 10 ПРИМЕРИ ЗА ПРОЕКТИ INNOREG Разработване на новаторски бизнес модели за конкурентоспособност. Проектът подпомага научния и техническия потенциал на Централния Балтийски регион. Един от неговите основни резултати е новата гъвкава система за производство. По проекта се организират също и различни пилотни обучения по мехатроника, за да се проучи потенциалът за трансгранично сътрудничество, и въз основа на установените бъдещи потребности бе разработен план за развитие на региона в областта на машиностроенето и мехатрониката. Благодарение на третото разширение метрото в София стана основната транспортна система на града. Наличието на по-добри връзки с европейските, националните и местните транспортни мрежи вече е реалност. По един трансграничен проект за железопътна връзка между Австрия (град Филах) и Италия (град Удине) се изгражда така необходимата връзка между двата града, което носи икономически, социални и екологични ползи. Това насърчава също и транснационална, устойчива и екологосъобразна мобилност.

11 11 Благодарение на рисковия капитал, предоставян чрез Фонда за стартов капитал за основани на технологиите дружества (TGFS), се преодолява липсата на капитал, необходим за икономическата експлоатация на новаторски идеи и технологии. Фондът е насочен към млади, новаторски и основани на технологиите дружества и той демонстрира как публични и финансови институции могат да работят заедно в подкрепа на регионалната икономика и да насърчават създаването и разрастването на млади и новаторски МСП. Проект Проактивна подкрепа за иновации за МСП (PROINCOR) подпомага иновациите в МСП в коридора от Балтийския регион до Средиземноморието. 100 ръководители и служители получиха обучение в областта на иновациите. Освен това в рамките на проекта бяха организирани посещения на консултанта на проекта до МСП, където той извърши безплатни одити на иновациите и показа на предприемачите как да разработват системи, за да извлекат максималната полза от иновациите, научните изследвания и технологичното развитие. Други информационни брошури относно приноса на ЕСИ фондовете за приоритетите на Комисията са публикувани на следния уебсайт Други информационни брошури от поредицата: Работни места, растеж и инвестиции Цифров единен пазар Енергиен съюз Икономически и паричен съюз Правосъдие и основни права Миграция

Slide 1

Slide 1 ИНОВАЦИИ И КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ Правец, 15 декември 2015 година 1.27 млрд. евро Приоритетна ос 1 Технологично развитие и иновации 23,25% от бюджета: Подкрепа за развитие на сътрудничеството между бизнеса

Подробно

Polititki na EC v regionalen aspekt

Polititki na EC v regionalen aspekt УниБИТ - София Специалност Информационни ресурси на туризма Дисциплина Политиката на ЕС в регионален аспект по отношение на туризма 1. 1.1. Регионална политика на ЕС /политика на регионите/ 1.2. Туризмът

Подробно

ПРИЛОЖЕНИЕ 1 ОТ ОБЩИНСКИ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА КАЙНАРДЖА г. ИНДИКАТИВНА ФИНАНСОВА ТАБЛИЦА

ПРИЛОЖЕНИЕ 1 ОТ ОБЩИНСКИ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА КАЙНАРДЖА г. ИНДИКАТИВНА ФИНАНСОВА ТАБЛИЦА ПРИЛОЖЕНИЕ 1 ОТ ОБЩИНСКИ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА КАЙНАРДЖА 2014-2020 г. ИНДИКАТИВНА ФИНАНСОВА ТАБЛИЦА ИНДИКАТИВНА ФИНАНСОВА ТАБЛИЦА /лева/ СТРАТЕГИЧЕСКА ЦЕЛ 1. РАЗВИТИЕ НА КОНКУРЕНТНОСПОСОБНА ОБЩИНСКА

Подробно

Институт за управление на проекти и програми

Институт за управление на проекти и програми ИНСТИТУТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ МЕЖДИННА ОЦЕНКА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ОБЛАСТНАТА СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЛАСТ РУСЕ ЗА ПЕРИОДА 2014-2020 г. ОСР, гр. Русе, 29.06.2017 г. Петя Донова Областната

Подробно

AM_Ple_NonLegReport

AM_Ple_NonLegReport 12.3.2018 A8-0062/24 24 Параграф 11a (нов) 11a. потвърждава, че бюджетът на ЕС може и следва да се използва за насърчаване на разоръжаването, включително ядреното разоръжаване, и отново заявява, че държавите

Подробно

AM_Ple_NonLegReport

AM_Ple_NonLegReport 8.3/2018 A8-0048/111 111 Параграф 82 а (нов) 82a. подчертава, че транспортните инфраструктура, мрежи и услуги с високо качество са от съществено значение за икономическото и социалното развитие на държавите

Подробно

Microsoft PowerPoint - Presentation_SOR_meeting [Kompatibilitási mód]

Microsoft PowerPoint - Presentation_SOR_meeting [Kompatibilitási mód] SORанализ Област Пазарджик Любов Тренкова Гергана Калоянова Цели на проект InnoFOOD SEE създаване на механизми за координиране на научно-изследователския и технологичен подход с политиките в областта на

Подробно

Slide 1

Slide 1 ИЗМЕНЕНИЕ на ИГРП на ОПИК за 2017 г. Пето официално заседание на КН на ОПИК и на ОПИМСП Боровец, 12-13.10.2017 г. ГД Европейски фондове за конкурентоспособност Министерство на икономиката Изменение на

Подробно

Microsoft PowerPoint - OP_Competitiveness - May 2007_2.ppt

Microsoft PowerPoint - OP_Competitiveness - May 2007_2.ppt Приоритетите на ОП Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007 2013 фактор за икономически растеж Май 2007 ОП Конкурентоспособност се осъществява в рамките на европейската кохезионна

Подробно

Министерство на околната среда и водите

Министерство на околната среда и водите Инвестиционни приоритети и начини за тяхното финансиране в България Семинар: Модернизиране на енергийните системи чрез инструменти на Европейската схема за търговия с емисии 12 ноември София Боряна Каменова

Подробно

Обява за прием на проектни предложения по мярка 4.2.1

Обява за прием на проектни предложения по мярка 4.2.1 О Б Я В А МИГ НОВИ ПАЗАР КАСПИЧАН Открива процедура за подбор на проектни предложения ПО МЯРКА 4.2.1 ИНВЕСТИЦИИ В ПРЕРАБОТКА/МАРКЕТИНГ НА СЕЛСКОСТОПАНСКИ ПРОДУКТИ Сдружение Местна инициативна група Нови

Подробно

Microsoft PowerPoint - Presentation V G -OPT-major event

Microsoft PowerPoint - Presentation V G -OPT-major event ИНВЕСТИРАМЕ ВЪВ ВАШЕТО БЪДЕЩЕ ТРАНСПОРТ 2007 2013 г. Весела Господинова Зам.-министър на транспорта ТРАНСПОРТ 2007 г. Цели на Европейската транспортна политика Осигуряване свободното движение на пътници

Подробно

Съвет на Европейския съюз Брюксел, 8 юли 2019 г. (OR. en) 10919/19 ADD 2 FIN 472 INST 191 PE-L 18 БЕЛЕЖКА От: До: Относно: Бюджетния комитет Комитета

Съвет на Европейския съюз Брюксел, 8 юли 2019 г. (OR. en) 10919/19 ADD 2 FIN 472 INST 191 PE-L 18 БЕЛЕЖКА От: До: Относно: Бюджетния комитет Комитета Съвет на Европейския съюз Брюксел, 8 юли 2019 г. (OR. en) 10919/19 ADD 2 FIN 472 INST 191 PE-L 18 БЕЛЕЖКА От: До: Относно: Бюджетния комитет Комитета на постоянните пставители/съвета Позиция на Съвета

Подробно

О Б Я В А МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА ГЛАВИНИЦА-СИТОВО КРАЙДУНАВСКА ДОБРУДЖА ОТКРИВА ПРОЦЕДУРА ЗА ПОДБОР НА ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪ

О Б Я В А МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА ГЛАВИНИЦА-СИТОВО КРАЙДУНАВСКА ДОБРУДЖА ОТКРИВА ПРОЦЕДУРА ЗА ПОДБОР НА ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪ О Б Я В А МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА ГЛАВИНИЦА-СИТОВО КРАЙДУНАВСКА ДОБРУДЖА ОТКРИВА ПРОЦЕДУРА ЗА ПОДБОР НА ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО МЯРКА 7.2. ИНВЕСТИЦИИ В

Подробно

EDU-Education Messaging-Vision Presentation-FY13

EDU-Education Messaging-Vision Presentation-FY13 Обща картина 2014-2020 Характеристики на растежа Интелигентен: по-ефект. инструменти в образованието, изсл. и иновациите; Устойчив: решително преминаване към нисковъглеродна икономика и конкурентоспособна

Подробно

Microsoft Word - Predlojenie Merki_ 18_jan_ 2013.doc

Microsoft Word - Predlojenie Merki_ 18_jan_ 2013.doc Р Е П У Б Л И К А Б Ъ Л Г А Р И Я М И Н И С Т Е Р С К И С Ъ В Е Т Предложение за целите, приоритетите и мерките в областта на административния капацитет и техническата помощ, които да бъдат финансирани

Подробно

ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЕВРОПЕЙСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ФОНД ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ: ЕВРОПА ИНВЕСТИРА В СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ Програ

ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЕВРОПЕЙСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ФОНД ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ: ЕВРОПА ИНВЕСТИРА В СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ Програ ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ 2014-2020 ЕВРОПЕЙСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ФОНД ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ: ЕВРОПА ИНВЕСТИРА В СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ Програма за развитие на селските райони 2014-2020 МЯРКА 1

Подробно

Приоритет, Цел, Мярка, Дейност Средства местните власти на Средства държавния бюджет на Фондове на ЕС, друга чуждестранна и донорска помощ Цел 1: Инст

Приоритет, Цел, Мярка, Дейност Средства местните власти на Средства държавния бюджет на Фондове на ЕС, друга чуждестранна и донорска помощ Цел 1: Инст Приоритет, Цел, Мярка, Дейност Средства местните власти на Средства държавния бюджет на Фондове на ЕС, друга чуждестранна и донорска помощ Цел 1: Институционално укрепване на местната власт за постигане

Подробно

Microsoft Word - Plan_Sliven_2009.doc

Microsoft Word - Plan_Sliven_2009.doc Цели на та за 2009 г. Наименование на та: - Сливен 1 2 3 4 5 6 7 Цели за 2009 г. Стратегически цели Стратегически Дейности Очакван резултат Индикатор за изпълнение документ 1. Добро административно обслужване

Подробно

София 1000, бул. Ал. Дондуков 11, ет. 2 тел./факс / ; Проучване на общественото мнение отн

София 1000, бул. Ал. Дондуков 11, ет. 2 тел./факс / ;     Проучване на общественото мнение отн София 1000, бул. Ал. Дондуков 11, ет. 2 тел./факс 987 13 14/ 987 33 05; www.bam-bg.org, e-mail: office@bam-bg.org Проучване на общественото мнение относно изпълнението на Общински план за развитие (ОПР)

Подробно

NEW IDEAS CONSULT Ltd. Нови идеи за вашия успех! Гр. София, ул. Братя Миладинови 16, тел: ; Мярка 4.1 Инвестиции в земеделски

NEW IDEAS CONSULT Ltd. Нови идеи за вашия успех! Гр. София, ул. Братя Миладинови 16, тел: ; Мярка 4.1 Инвестиции в земеделски Мярка 4.1 Инвестиции в земеделски стопанства Подпомагането по подмярката ще бъде насочено към модернизиране на земеделските стопанства /ЗС/, включително преструктуриране и модернизиране на стопанства в

Подробно

ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ Инвестира във вашето бъдеще! РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО, МЛАДЕЖТА И НАУКАТА Пр

ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ Инвестира във вашето бъдеще! РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО, МЛАДЕЖТА И НАУКАТА Пр РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО, МЛАДЕЖТА И НАУКАТА Проект: BG051PO001-3.1.08 0018 Усъвършенстване на системите за управление в Колеж по икономика и администрация - Пловдив І. Основни

Подробно

СПРАВКА ПРОЕКТИ ОБЛАСТ

СПРАВКА ПРОЕКТИ ОБЛАСТ РЕГИСТЪР НА ПРОЕКТИ И ПРОГРАМИ ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ ТЪРГОВИЩЕ 1. 2. 3. Финансираща програма 6та рамкова програма на Европейската комисия НП От социални помощи към осигуряване на заетост Програма Старт

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Дигитални умения за МСП в България BG05M9OP001-4.001-0135-C01 ---------------------------------------------------------------------------------------------------- www.eufunds.bg ----------------------------------------------------------------------------------------------------

Подробно

Резюме на цялостната предварителна оценка на въздействието Наименование на акта: Период на извършване на оценката: Закон за стратегическото планиране

Резюме на цялостната предварителна оценка на въздействието Наименование на акта: Период на извършване на оценката: Закон за стратегическото планиране Резюме на цялостната предварителна оценка на въздействието Наименование на акта: Период на извършване на оценката: Закон за стратегическото планиране на Република България Водеща институция: Заместник

Подробно

Slide 1

Slide 1 Трансгранична икономика в Румъния и България, опазваща природното и културно наследство РАБОТНА СРЕЩА гр. Добрич, 20.07.2016 ВИСШЕ УЧИЛИЩЕ ПО МЕНИДЖМЪНТ, ЗАЛА 203 Проект за трансгранично сътрудничество,

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation УЧАСТИЕ НА НПО В ПРОЦЕСИТЕ НА ВЗЕМАНЕ НА РЕШЕНИЯ В БЪЛГАРИЯ Проектът "Твоята община работи за теб. Активиране на ефективното застъпничество на гражданските организации в диалога с местната власт се финансира

Подробно

(Microsoft Word - \316\341\377\342\340 \357\360\350\345\ Copy.doc)

(Microsoft Word - \316\341\377\342\340 \357\360\350\345\ Copy.doc) О Б Я В А за прием на проектни предложения към Стратегията за водено от общностите местно развитие за територията на МИГ Мъглиж, Казанлък, Гурково Сдружение с нестопанска цел Местна инициативна група -

Подробно