DYNAMISK BG RO

Размер: px
Започни от страница:

Download "DYNAMISK BG RO"

Препис

1 DYNAMISK BG RO

2

3 БЪЛГАРСКИ 4 ROMÂNA 27

4 БЪЛГАРСКИ 4 Съдържание Инструкции за сигурност 4 Описание на уреда 7 Първа употреба 12 Всекидневна употреба 12 Полезни препоръки и съвети 16 Грижи и почистване 18 Запазваме си правото на изменения. Инструкции за сигурност От интерес на вашата безопасност и за осигуряване на правилна употреба, преди да инсталирате и използвате уреда за пръв път, прочетете това ръководство за потребителя внимателно, включително препоръките и предупрежденията. За да избегнете ненужни грешки и злополуки, важно е да внимавате всички хора, които използват уреда, да са напълно запознати с неговата работа и средствата за предпазване. Запазете тези инструкции и се погрижете те да останат към уреда, ако той бъде преместен или продаден, така че всеки, който го използва през целия му срок на експлоатация, да бъде добре информиран за употребата и безопасността на уреда. За защита на живота и имуществото си спазвайте предпазните мерки от инструкциите за потребителя, тъй като производителят не носи отговорност за повреди, предизвикани поради неспазването им. Безопасност за децата и хората с намалени способности Този уред не е предназначен за употреба от лица (включително деца) с ограничени физически, сетивни или умствени възможности, с недостатъчен опит и познания освен когато са под надзор или са им дадени инструкции за употребата на уреда от лице, отговорно за тяхната безопасност. Отстраняване на неизправности 19 Технически данни 22 Инсталиране 22 Опазване на околната среда 23 ГАРАНЦИЯ НА IKEA 24 Децата трябва да се надзирават, за да се гарантира, че няма да си играят с уреда. Съхранявайте опаковъчните материали далеч от обсега на деца. Съществува опасност от задушаване. При изхвърляне на уреда изключете щепсела от контакта, срежете кабела на захранването (възможно най-близо до уреда) и демонтирайте вратата, за да предотвратите удар с електрически ток и евентуалното затваряне на деца в него по време на игра. Ако с този уред, който има магнитни уплътнения на вратата, ще замените по-стар уред с пружинен затвор (ключалка) на вратата или капака, уверете се, че пружинният затвор е неизползваем, преди да изхвърлите употребявания уред. Така ще предотвратите смъртна опасност от затварянето на деца вътре. Общи мерки за безопасност ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ! Не запушвайте вентилационните отвори от външната или вътрешната част на уреда. Уредът е предназначен изключително за домашна употреба. Уредът е предназначен за съхранение на хранителни продукти и/или напитки при нормални домашни условия, както е обяснено в тази книжка с инструкции.

5 БЪЛГАРСКИ 5 Не използвайте механични инструменти или други неестествени средства за ускоряване на процеса на размразяване. Не използвайте други електрически уреди (като машини за сладолед) в хладилници и фризери, освен ако не са одобрени за тази цел от производителя. Не повреждайте хладилната верига. В хладилната верига на уреда се съдържа изобутан (R600a) - природен газ, който има високо ниво на съвместимост с околната среда, но въпреки това е запалим. По време на транспортиране и инсталиране на уреда внимавайте да не повредите някой от компонентите на хладилната верига. Ако хладилната верига е повредена: избягвайте открити пламъци и запалителни източници проветрете напълно помещението, в което се намира уредът Опасно е да се променят спецификациите или да се видоизменя този продукт по какъвто и да било начин. Повреда в захранващия кабел може да предизвика късо съединение, пожар или удар с електрически ток. ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ! Всички електрически компоненти (захранващ кабел, щепсел, компресор) трябва да се подменят от агент от сервиза за поддръжка или квалифициран сервизен персонал. 1. Захранващият кабел не трябва да се удължава. 2. Проверете дали щепселът на захранващия кабел на гърба на уреда не е смачкан или повреден. Смачкан или повреден захранващ щепсел може да се прегрее и да предизвика пожар. 3. Погрижете се да имате достъп до мрежовия щепсел на уреда. 4. Не дърпайте мрежовия кабел. 5. Ако контактът на захранването е разхлабен, не вкарвайте щепсела в него. Съществува опасност от токов удар или пожар. 6. Не бива да използвате уреда без капака на лампата (ако има такъв) за вътрешно осветление. Този електроуред е тежък. Трябва да се внимава при преместването му. Не местете и не докосвайте продукти от отделението на фризера, ако ръцете ви са влажни/мокри, тъй като това може да доведе до сваляне на кожата или "студено изгаряне". Избягвайте продължителното излагане на уреда на пряка слънчева светлина. Лампите с крушки (ако има такива) в този уред са специални лампи, създадени само за употреба в домакински уреди. Не са подходящи за осветление на домашни помещения. Всекидневна употреба Не поставяйте горещи съдове върху пластмасовите части на уреда. Не съхранявайте запалими газове или течности в уреда, тъй като могат да избухнат. Не поставяйте хранителни продукти директно срещу въздушното отверстие от задната страна (ако уредът е бескрежен тип). Замразената храна не трябва да се замразява отново, след като е била размразена. Съхранявайте предварително пакетирана храна в съответствие с инструкциите на производителя й. Препоръките за съхранение на производителя на уреда трябва да се спазват стриктно. Не съхранявайте газирани напитки в отделението на фризера, тъй като създават налягане върху съда, което може да доведе до неговото пръсване и да причини повреда на уреда.

6 БЪЛГАРСКИ 6 Яденето на сладоледени изделия направо от уреда може да доведе до "студено изгаряне". Грижи и почистване Преди обслужване изчистете уреда и изключете щепсела от контакта. Не почиствайте уреда с метални предмети. Не използвайте остри предмети за отстраняване на скреж от уреда. Използвайте пластмасова стъргалка. Редовно проверявайте канала за оттичане за вода от обезскрежаване на хладилника. При необходимост почиствайте канала. Ако каналът за отцеждане се запуши, водата ще се събере на дъното на уреда. Инсталиране ВАЖНО! За свързването към електроснабдяването внимателно следвайте инструкциите, дадени в съответния раздел. Разопаковайте уреда и проверете дали няма повреди по него. Не свързвайте уреда, ако е повреден. За възможни повреди, съобщавайте незабавно в сервиза за поддръжка (вж. "Сервиз"). В такъв случай запазете опаковката. Препоръчително е да изчакате поне четири часа, преди да свържете уреда, за да дадете възможност на маслото да се стече обратно в компресора. Трябва да се осигури правилна циркулация на въздуха около уреда - в противен случай той може да прегрее. За да осигурите достатъчна вентилация, следвайте съответните инструкции за монтаж. Когато е възможно, гърбът на уреда трябва да е до стена, за да се избегне докосването или хващането на горещи части (компресор, кондензер) и да се избегнат евентуални изгаряния. Уредът не трябва да се поставя в близост до радиатори или печки. Погрижете се щепселът да е достъпен след инсталирането на уреда. Обслужване Всякакви електротехнически работи, необходими за сервизното обслужване на този уред, трябва да се извършват от квалифициран електротехник или компетентно лице. Този уред трябва да бъде обслужван от сервиза за поддръжка и да се използват само оригинални резервни части. Номерата на сервиза са изброени в информацията за сервизно обслужване. Опазване на околната среда Както хладилната верига, така и изолационните материали на този уред, не съдържат никакви газове, които биха могли да увредят озоновия слой. Уредът не трябва да се изхвърля заедно с битовите отпадъци. Изолационната пяна съдържа възпламеними газове: уредът трябва да се изхвърля в съответствие с приложимите нормативни уредби, които може да получите от местните общински власти. Внимавайте да не повредите охлаждащия блок, особено отзад в близост до топлообменника. Материалите, използвани в този уред и маркирани със символа, могат да бъдат рециклирани.

7 БЪЛГАРСКИ 7 Описание на уреда Прочетете внимателно инструкциите за употреба, преди да използвате уреда Чекмедже за зеленчуци 2 Отделение с ниска температура 3 Стъклени рафтове 4 Технология без скреж 5 Поставка за бутилки 6 Kомандно табло 7 Рафт за масло 8 Рафтове на вратата 9 Рафт за бутилки 10 Фризер кошници 11 Изчислителна плоча 11 10

8 БЪЛГАРСКИ Екран 2 БутонBottle Chill и бутон ON/ OFFПриложение 3 Бутон за намаляване на температурата 4 Бутон за повишаване на температурата 5 Бутон за хладилното отделение Екран Бутон за фризера 7 Бутон Mode Можете да промените предварително зададения звук за бутоните с по-силен, като натиснете заедно бутона Mode и бутона за намаляване на температурата за няколко секунди. Промяната е обратима. A B C D E F G H I J N M L K A. Индикатори B. Индикатор за температурата на хладилника С. Режим "Изключен хладилник" D. Режим "Отсъствие" E. Функция "Хладилник" Eco Mode F. Функция "Пазаруване" G. Индикатор за аларми H. Функция "Фризер" Eco Mode I. Функция Fast Freeze J. Индикатор за температурата на фризера K. Време L. Функция Bottle Chill М. Функция "Допълнителна влажност" N. Режим Демо След избиране на хладилното или фризерното отделение ще започне анимацията След избиране на температурата, анимацията започва да мига за няколко минути.

9 БЪЛГАРСКИ 9 Включване За да включите уреда, изпълнете следните стъпки: 1. Включете щепсела в контакта на захранващата мрежа. 2. Натиснете символа с бутилка, ако дисплеят е изключен. 3. Ако на дисплея се появи DEMO, уредът е в демонстрационен режим. Вижте раздела "Отстраняване на неизправности". (Режимът DEMO е функция, с която търговецът показва функционалността на уреда.) 4. Индикаторите за температура показват зададената температура по подразбиране. За да изберете различна температура, вижте "Регулиране на температурата". Изключване За да изключите уреда, изпълнете следните стъпки: 1. Натиснете символа с бутилка за 3 секунди. 2. Дисплеят се изключва. 3. За да изключите уреда от захранването, извадете щепсела от захранващия контакт. Изключване на хладилника За да изключите хладилника: 1. Натиснете бутона Fridge Compartment за 5 секунди. 2. Появява се индикаторът OFF. Включване на хладилника За да включите хладилника: 1. Натиснете бутон Fridge Compartment. Индикаторът OFF изгасва. За да изберете различна температура, вижте "Регулиране на температурата". Индикатори на решетки Решетките направляват потребителите при взаимодействие с уреда и показват на какво ниво работи той. Решетките показват : Когато анимацията спре: кое отделение е на фокус (активно) желаната температура по скалата дали зададената температура е повисока или по-ниска от предишната ( анимация с увеличаване и намаление) Регулиране на температурата 1. Изберете отделението на хладилника или фризера. 2. Натиснете бутона за температурата, за да зададете температура. 3. Задаване на температура по подразбиране +4 C за хладилника -18 C за фризера Индикаторите за температура показват зададената температура. Зададената температура трябва да бъде достигната в рамките на 24 часа. ВАЖНО! След спиране на тока зададената температура остава запаметена. Режим "Допълнителна влажност" Ако желаете да увеличите влажността в хладилника, ви препоръчваме да активирате функцията "Допълнителна влажност". За да активирате функцията: 1. Изберете хладилно отделение. 2. Натискайте бутона Mode, докато се появи съответната икона. За да деактивирате функцията: 1. Натиснете бутон Mode, за да изберете друга функция или натиснете бутон Mode, докато не видите никоя от специалните икони. Eco Mode за Хладилник и Фризерно Отделение За оптимално съхранение на храна изберете Eco Mode.

10 БЪЛГАРСКИ 10 За да активирате функцията: 1. Избор на хладилник/фризерно отделение. 2. Натискайте бутона Mode, докато се появи съответната икона. Индикаторът за температура показва зададената температура: за хладилника: +4 C за фризер: -18 C За да деактивирате функцията: 1. Избор на хладилник/фризерно отделение. 2. Натиснете бутон Mode, за изберете друга функция или натиснете бутон Mode, докато изчезнат специалните икони ВАЖНО! Функцията се деактивира чрез избор на друга зададена температура. Режим "Отсъствие" Тази функция дава възможност да държите хладилника затворен и празен по време на дълга ваканция без да се образува неприятна миризма. ВАЖНО! Отделението на хладилника трябва да е празно при включена функция "Отсъствие". За да активирате функцията: 1. Изберете хладилно отделение. 2. Натискайте бутона Mode, докато се появи съответната икона. Индикаторът за температура на хладилника показва зададената температура. За да деактивирате функцията: 1. Натиснете бутон Mode, за изберете друга функция или натиснете бутон Mode, докато изчезнат специалните икони ВАЖНО! Функцията се деактивира чрез избор на друга зададена температура на хладилника. Shopping Mode Ако се налага да поставите голямо количество топла храна, например след пазаруване, ви предлагаме да активирате функцията Shopping Mode, за да изстудите продуктите по-бързо и да избегнете затоплянето на останалата храна, която вече се намира в хладилника. За да активирате функцията: 1. Изберете хладилно отделение. 2. Натискайте бутона Mode, докато се появи съответната икона. Функцията Shopping Mode се изключва автоматично след приблизително 6 часа. За да изключите функцията преди автоматичното й изключване: 1. Натиснете бутон Mode, за изберете друга функция или натиснете бутон Mode, докато изчезнат специалните икони ВАЖНО! Функцията се деактивира чрез избор на друга зададена температура на хладилника. Режим Bottle Chill Функцията Bottle Chill се използва за задаване на звуков сигнал в предпочитан час, полезна например когато според рецепта сместа трябва да се охлади за определен период от време или когато е необходимо напомняне бутилките, оставени във фризера за бързо охлаждане, да не бъдат забравени. За да активирате функцията: 1. Натиснете бутона Bottle Chill. Индикаторът Bottle Chill се появява. Таймерът показва зададената стойност (30 мин). 2. Натиснете бутона за намаляване на температура и бутона за увеличаване на температурата, за да промените зададената стойност на таймера от 1 до 90 минути.

11 БЪЛГАРСКИ 11 Когато отброяването приключи, индикаторът Bottle Chill премигва и прозвучава звуков сигнал: 1. Отстранете всички напитки от фризерното отделение. 2. Натиснете бутон Bottle Chill, за да изключите сигнала и да преустановите функцията. Можете да деактивирате функцията във всеки един момент по време на отброяването:. 1. Натиснете бутона Bottle Chill. 2. Индикаторът Bottle Chill изгасва. Можете да промените времето по врем на отброяването и в края, като натиснете бутона за намаляване на температурата или този за увеличаването й. Режим Fast Freeze Ако трябва бързо да намалите температурата във фризера, използвайте режима "Бързо замразяване", който позволява на храната да запази своите качества. За да активирате функцията: 1. Избор на фризерно отделение. 2. Натискайте бутона Mode, докато се появи съответната икона. Тази функция спира автоматично след 52 часа. За да изключите функцията преди автоматичното й изключване: 1. Избор на фризерно отделение. 2. Натиснете бутон Mode, за изберете друга функция или натиснете бутон Mode, докато изчезнат специалните икони ВАЖНО! Функцията се деактивира чрез избор на друга зададена температура на фризера. Аларма за висока температура Увеличаването на температурата във фризерното отделението (например поради спиране на тока) се указва от: мигане на индикаторите за аларма и температура на фризера звукова аларма. За да нулирате алармата: 1. Натиснете произволен бутон. 2. Звуковата аларма се изключва. 3. Индикаторът за температура на фризера показва най-високата температура, достигната за няколко секунди. След това показва отново зададената температура. 4. Индикаторът за аларма продължава да мига, докато не се възобновят нормалните условия. Когато алармата се възобнови, индикаторът за аларма изгасва. Аларма за отворена врата Ще се включи звукова аларма след приблизително 5 минути, в случай че вратата е останала отворена. Условията за прозвучаването на аларма за отворена врата са следните: премигващ индикатор за аларми зумер Когато се възстановят нормалните условия (вратата се затвори), алармата спира. По време на алармата зумерът може да бъде изключен с натискане на един от бутоните.

12 БЪЛГАРСКИ 12 Първа употреба Почистване на вътрешността Преди да използвате уреда за първи път, почистете вътрешността и всички вътрешни принадлежности с хладка сапунена вода (неутрален сапун), за да отстраните типичната за новите изделия миризма, а след това подсушете напълно. Всекидневна употреба Календар на замразяване ВАЖНО! Не използвайте миялни препарати или абразивни прахове, тъй като това ще повреди покритието. Тавичка за лед x1 Символите показват различни типове замразени продукти. Цифрите показват времето за съхранение в месеци за съответните типове замразени продукти. Дали важи горната или долната стойност за посоченото време на съхранение зависи от количеството на хранителните продукти и предварителната им обработка преди замразяване. Принадлежности Поставка за яйца x1 Фризерни блокове x2 Фризерни блокове Във фризера има два фризерни блока; те позволяват по-дълго съхранение на храната в случай, че токът спре или има повреда. Въгленов въздушен филтър Вашият уред е снабден с въгленов филтър зад капак на задната стена на кутията за разпределение на въздуха. Филтърът пречиства въздуха от неприятни миризми в отделението на хладилника, с цел по-добро качество на съхранение.

13 БЪЛГАРСКИ 13 Замразяване на пресни хранителни продукти Фризерното отделение е подходящо за замразяване на пресни хранителни продукти и за дълготрайно съхранение на готови дълбоко замразени продукти. За замразяване на пресни храни не е необходимо да се променя средното положение. За по-бързо замразяване обаче, завъртете регулатора на температурата към по-високите положения, за да получите максимално изстудяване. ВАЖНО! В това състояние температурата в отделението на хладилника може да спадне под 0 C. Ако това стане, върнете регулатора на температурата към по-топло положение. Поставете пресните хранителни продукти за замразяване на долното отделение. Съхранение на замразени храни При първоначално пускане или след дълъг период, през който фризерът не е използван, оставете уреда да работи поне 2 часа, преди да поставите хранителните продукти в отделението. Шкафчетатата във фризета гарантират, че лесно и бързо да се намерят желаните от Вас пакети с храна. Ако големи количества храна следва да се съхраняват, премахнете всички шкафчета, освен най-долното шкафче, което трябва да стои на своето място, за да осигурява добро въздушно циркулиране. На всички рафтове е възможно да се постави храна, която да се подава до 15 мм от вратата. ВАЖНО! В случай на аварийно размразяване, например поради спиране на тока, ако уредът е бил изключен за по-дълго време, отколкото е посочено в таблицата с техническите спецификации срещу "Време на повишаване", замразената храна трябва се консумира бързо или да се сготви веднага и след това да се замрази отново (след охлаждане). Размразяване Дълбоко замразените или замразени храни, преди да бъдат използвани, могат да се размразят в хладилника или при стайна температура, в зависимост от времето, което имате за тази операция. Малките парчета могат да се готвят дори все още замразени, направо от фризера: в такъв случай готвенето ще отнеме повече време. Подвижни рафтове Стените на хладилника имат няколко плъзгача, така че рафтовете могат да се поставят, където желаете. Позициониране на рафтовете на вратата За да е възможно съхранението на продукти в опаковки с различна големина, рафтовете на вратата могат да се поставят на различна височина. За да извършите тези настройки, процедирайте по следния начин: постепенно издърпайте нагоре рафта, докато се освободи (1), свалете го, като го бутнете навътре (2), след това го поставете отново, както е необходимо. 1 2

14 БЪЛГАРСКИ 14 Поставка за бутилки Поставете бутилките (с отвора напред) в предварително поставения рафт. Ако рафтът е разположен хоризонтално, поставяйте само затворени бутилки. Технологията без скреж спомага за бързо изстудяване на хранителните продукти и достигане на по-равномерна температура в отделението. Това устройство спомага за бързо изстудяване на хранителните продукти и по-равномерна температура в отделението. Отделение с ниска температура ВАЖНО! Този рафт-поставка за бутилки може да се накланя, за да побира вече отворени бутилки. За да се получи този резултат, повдигнете рафта, така че да може да се завърти нагоре и да се постави на следващото по-горно ниво. Технология без скреж Това устройство спомага за бързо изстудяване на хранителните продукти и по-равномерна температура в чекмеджето. Отделението с ниска температура може да функционира като отделение Fresh Zone, ако включите режим Fresh Zone. При режим "Пресни продукти" температурата е много по-ниска в чекмеджето. За да активирате режим Fresh Zone : 1. Включете функцията "Пазаруване". (вижте страница 9. ) 2. Индикаторът на функцията "Пазаруване" светва. 3. Издърпайте капака нагоре, както е показано на фигурата по-долу.

15 БЪЛГАРСКИ 15 Ако отделението няма да се ползва като отделение за Fresh Zone, настройките могат да се променят, за да се използва като чекмедже с ниска температура. За да деактивирате функцията: 1. Плъзнете капака надолу. 2. Изключете функцията "Пазаруване". 3. Индикаторът на функцията "Пазаруване" изгасва. ВАЖНО! Функцията се изключва автоматично след няколко часа. Quick Chill на Напитки За да активирате функцията: 1. Отстранете или поставете нагоре чекмеджето на отделението с ниска температура и поставете поставката за бутилки пред отворите QuickChill, както е показано на фигурата. 2. Включете функцията "Пазаруване". 3. Индикаторът на функцията "Пазаруване" светва. 4. Издърпайте капака нагоре, както е показано на фигурата. ВАЖНО! Функцията се изключва автоматично след няколко часа. За да деактивирате функцията: 1. Плъзнете капака надолу. 2. Изключете функцията "Пазаруване". 3. Индикаторът на функцията "Пазаруване" изгасва. Чекмедже за зеленчуци Чекмеджето е подходящо за съхраняване на плодове и зеленчуци. Вътре в чекмеджето има разделител, който може да се поставя в различни положения, за да позволи най-доброто за личните ви нужди разделяне. Всички части вътре в чекмеджето могат да се изваждат за почистване. Тази функция спомага за бързо охлаждане на напитки.

16 БЪЛГАРСКИ 16 ВАЖНО! Този уред е продаден във Франция. В съответствие с нормативната уредба, действаща в тази страна, той трябва да бъде снабден със специално устройство (вж. фигурата), поставено в долното отделение на хладилника, което да показва, че това е най-студената му зона. Изваждане на кошници за замразяване от фризера Кошниците за замразяване имат ограничител, за да не могат случайно да бъдат извадени или да паднат. При изваждане от 1 фризера, дръпнете 2 кошницата към себе си (1) до упор, след което я извадете, като наклоните предната й част нагоре (2). Полезни препоръки и съвети Звуци при нормална работа Може да чуете леко клокочене и бълбукане, когато хладилният агент се изпомпва през серпентините или тръбите. Това е нормално. Когато компресорът работи, хладилният агент циркулира, задвижван от помпите, и можете да чуете свистящ звук и пулсиращ шум от компресора. Това е нормално. Топлинното разширение може да предизвика кратък пукащ шум. Това е нормално, а не опасно физическо явление. Това е нормално. Когато компресорът се включва и изключва, ще чуете леко щракване от регулатора на температурата. Това е нормално. Когато я поставяте на място, леко повдигнете предната част на кошницата, за да я вкарате във фризера. След като преминете крайните точки, натиснете кошниците обратно на място. Приготвяне на кубчета лед Този уред е оборудван с тавичка за приготвяне на кубчета лед. 1. Напълнете тавичката с вода. 2. Поставете тавичката в отделението на фризера ВАЖНО! Не използвайте метални инструменти за изваждане на тавичката от фризера. Съвети за икономии на електроенергия Не отваряйте вратата често и не я оставяйте отворена по-дълго от абсолютно необходимото. Ако температурата в помещението е висока, регулаторът на температурата е настроен на най-високата настройка и ако уредът е напълно зареден, тогава компресорът може да работи непрекъснато, предизвиквайки образуването на скреж или лед по изпарителя. Ако това стане, завъртете регулатора на температурата на пониска настройка, за да дадете възможност да се стартира автоматичното размразяване и така да се реализира икономия на енергия.

17 БЪЛГАРСКИ 17 Съвети за съхраняване в хладилник на пресни хранителни продукти За да постигнете най-добри резултати: не съхранявайте топли храни или вдигащи пара течности в хладилника покривайте или завивайте храната, особено ако има силна миризма поставяйте храната така, че въздухът да може свободно да циркулира около нея Съвети за съхраняване в хладилник Полезни съвети: Месо (всякакви видове): завийте в полиетиленови пликове и поставете на стъкления рафт над чекмеджетата за зеленчуци. За да е безопасно, съхранявайте храната по този начин най-много за един или два дни. Готвени храни, студени блюда и т.н: трябва да са покрити и могат да се поставят на всеки рафт. Плодове и зеленчуци: трябва да са добре измити и поставени в специалното предоставено чекмедже. При контакт лимоновият сок може да обезцвети пластмасовите части на хладилника. Следователно се препоръчва цитрусовите плодове да се съхраняват в отделни контейнери. Масло и сирене: трябва да се поставят в специални херметично затворени контейнери или да са завити с алуминиево фолио или в полиетиленови торбички, за да се предпазят възможно най-добре от влиянието на въздуха. Бутилки: трябва да с капачка и да се съхраняват на рафта за бутилки на вратата. Банани, картофи, лук и чесън, ако не са пакетирани, не трябва да се съхраняват в хладилника. Съвети за замразяване Ето няколко важни съвета, с които да ви помогнем да възползвате най-добре от процеса на замразяване: максималното количество храна, което може да се замрази в рамките на 24 часа. е посочено на табелката на уреда; процесът на замразяване отнема 24 часа. През този период не трябва да се добавя допълнително храна за замразяване; замразявайте само висококачествени, пресни и добре измити хранителни продукти; разделяйте храната на малки порции, за да може да се замрази бързо и напълно и за да можете да размразявате впоследствие само нужното ви количество; обвийте хранителните продукти в алуминиево фолио или в полиетиленови торбички и проверете дали торбичките са вакуумирани; не позволявайте прясна, незамразена храна да се допира до вече замразени хранителни продукти и така ще избегнете повишаване на температурата им; постните храни се съхраняват по-добре от мазните; солта намалява периода на съхранение на продуктите; има вероятност ледените кубчета, ако се консумират веднага след изваждането им от фризерното отделение, да причинят "студено изгаряне" на кожата; препоръчително е да отбележите датата на замразяване върху всяка опаковка, така че по-късно да можете да проверявате етикета за времето на съхранение; Съвети за съхранение на замразени храни Кошниците във фризера гарантират, че е лесно и бързо да се намерят желаните от Вас пакети с храна. Ако са съхранени големи количества храна, премахнете всички чекмеджета без най-долната кошница, която трябва да стои на мястото си, за да осигурява въздушна циркулация.

18 БЪЛГАРСКИ 18 За да постигнете най-добри резултати, трябва да направите следното: проверете дали фабрично замразените хранителни продукти са правилно съхранявани в магазина; постарайте се замразените хранителни продукти да бъдат пренесени от магазина до фризера за възможно най-късо време; Грижи и почистване ВНИМАНИЕ! Изключвайте уреда от контакта преди извършването на каквито и да било операции по поддръжката. Този уред съдържа въглеводороди в охлаждащото устройство; следователно, поддръжката и презареждането трябва да се извършва само от упълномощени техници. ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ! Принадлежностите и частите на уреда не са подходящи за миене в съдомиялна машина. Периодично почистване Оборудването трябва да се почиства редовно: почиствайте вътрешността и принадлежностите с хладка вода и малко неутрален сапун. редовно проверявайте уплътненията на вратата и ги забърсвайте, за да сте сигурни, че са чисти и без замърсявания. изплаквайте и подсушавайте напълно. ВАЖНО! Не дърпайте, не премествайте и не допускайте повреждане на тръбите и/или кабелите в корпуса. Никога не използвайте миялни препарати, абразивни прахове, силно парфюмирани почистващи продукти или восъчни препарати за полиране, тъй като могат да повредят повърхността и да оставят силна миризма. не отваряйте вратата често и не я оставяйте отворена по-дълго от абсолютно необходимото; веднъж размразена, храната се разваля бързо и не може да бъде замразявана повторно; не превишавайте срока на съхранение, посочен от производителя на хранителния продукт. Изчистете кондензера (черната решетка) и компресора в задната част на уреда с четка. Тази операция ще подобри работата на уреда и ще реализира икономия на енергия. ВАЖНО! Внимавайте да не повредите охлаждащата система. Много специализирани почистващи препарати за кухненски повърхности съдържат химикали, които могат да въздействат агресивно или да повредят пластмасите, използвани в уреда. По тази причина е препоръчително външната част на уреда да се почиства само с топла вода, към която е добавен малко миялен препарат. След почистване свържете отново уреда към захранващата мрежа. Обезскрежаване на хладилника При нормално използване скрежът се отстранява автоматично от изпарителя в хладилното отделение при всяко спиране на компресора на електромотора. Водата от обезскрежаването се оттича по улей и се събира в специален контейнер, разположен отзад над електромотора на компресора, а оттам се изпарява.

19 БЪЛГАРСКИ 19 Важно е периодично да почиствате отвора за оттичане на водата от обезскрежаването в средата на хладилното отделение, за да попречите на преливането на водата и отцеждането й върху храната вътре. Използвайте специалното приспособление за почистване, което ще намерите поставено в отвора за отцеждане. Без обезскрежаване на фризера Отделението на фризера на този модел обаче е от типа "без скреж". Това означава, че когато този уред работи, скреж не се образува - нито по вътрешните стени, нито по хранителните продукти. Липсата на скреж се дължи на непрекъснатата циркулация на студен въздух вътре в отделението, поддържана от вентилатор с автоматично управление. Отстраняване на неизправности Затваряне на вратата 1. Почистете уплътненията на вратичката. 2. При необходимост регулирайте вратата. Вижте инструкциите за монтаж. 3. Ако е необходимо, сменете дефектните уплътнения. Обърнете се към Сервиза за поддръжка. Смяна на крушката Уредът е снабден с интериорна светодиодна лампичка с дълъг живот. Само сервизен персонал може да подменя осветителното тяло. Свържете се със сервизния център. Периоди на бездействие Когато уредът не се използва за дълъг период от време, вземете следните предпазни мерки: 1. Изключете уреда от електрозахранването. 2. Извадете всичката храна. 3. Обезскрежете, ако е предвидено 4. Почистете уреда и всички принадлежности. 5. Оставете всички врати отворени, за да предотвратите появата на неприятна миризма. Ако уредът ще остане включен, помолете някого да го проверява от време на време, за да се предотврати развалянето на храната в случай на спиране на тока. ВНИМАНИЕ! Преди отстраняване на неизправности изключете щепсела от електрическия контакт. Неизправност, която не е описана в това ръководство, може да се отстрани само от квалифициран електротехник или компетентно лице. ВАЖНО! Налице е известен шум по време на нормална употреба (компресор, циркулация на охлаждащия агент). Проблем Възможна причина Решение Уредът е шумен. Уредът не е укрепен правилно. Проверете дали уредът е поставен стабилно (всичките четири крачета трябва да опират пода).

20 БЪЛГАРСКИ 20 Проблем Възможна причина Решение Компресорът работи непрекъснато. По задната стена на хладилника се стича вода. В хладилника се стича вода. По пода тече вода. Има твърде много скреж и лед. Температурата в уреда е твърде висока. Регулаторът на температурата може да не е настроен правилно. Вратата не е добре затворена. Вратата е отваряна твърде често. Температурата на продукта е твърде висока. Температурата в помещението е твърде висока. Функцията за бързо замразяване е включена. По време на автоматичното размразяване се размразява скрежът по задната стена. Изходът за вода е запушен. Има продукти, които пречат на оттичането на водата в колектора за вода. Изходящият маркуч за топящата се вода не се оттича в тавата на изпарителя над компресора. Хранителните продукти не са увити правилно. Вратата не е добре затворена. Регулаторът на температурата може да не е настроен правилно. Вратата не е добре затворена. Задайте по-висока температура. Вижте "Затваряне на вратата". Не оставяйте вратата отворена по-дълго от необходимото. Преди съхранение изчакайте температурата на уреда да спадне до температурата в помещението. Намалете температурата в помещението. Виж "Функция бързо замразяване" Това е нормално. Почистете изхода за вода. Направете така, че продуктите да не се допират до задната стена. Свържете изходящия маркуч за топяща се вода към тавата на изпарителя. Увийте хранителните продукти по-добре. Вижте "Затваряне на вратата". Задайте по-висока температура. Вижте "Затваряне на вратата".

21 БЪЛГАРСКИ 21 Проблем Възможна причина Решение Температурата в хладилника е твърде висока. Температурата в отделението на фризера е твърде висока. Температурата на продукта е твърде висока. Прекалено много продукти се съхраняват едновременно. Няма циркулация на студен въздух в хладилника. Хранителните продукти са твърде близо един до друг. Преди съхранение изчакайте температурата на уреда да спадне до температурата в помещението. Зареждайте по-малко продукти за едновременно съхранение. Уверете се, че има циркулация на студен въздух в уреда. Съхранявайте хранителните продукти така, че да има циркулация на студен въздух Уредът не работи. Уредът е изключен. Включете уреда. Лампичката не свети. "DEMO" се появява на дисплея. Звънецът се задейства.. Дисплеят за температура показва горен или долен квадрат. Щепселът не е поставен правилно в контакта. Към уреда няма захранване. Няма напрежение в захранващия контакт. Лампичката е в режим на изчакване. Уредът е в демонстрационен режим.. Вратата не е добре затворена. Възникнала е неизправност при измерване на температурата. Включете правилно щепсела в захранващия контакт. Включете друг електроуред в контакта. Обърнете се към квалифициран електротехник. Затворете и отворете вратата. Задръжте бутона РЕЖИМ приблизително 10 секунди, докато не се чуе дълъг звуков сигнал. Дисплеят ще се изключи за кратко, преди да се върне към нормален режим на работа. Разгледайте "Аларма за отворена врата". Обадете се на своя сервизен представител (охлаждащата система ще продължи да охлажда продуктите, но температурата няма да може да се регулира). Ако съветите не доведат до резултат, обърнете се към най-близкия упълномощен сервиз.

22 БЪЛГАРСКИ 22 Технически данни Размери Височина Ширина Дълбочина Нетен обем Хладилник Фризер Система за обезскрежаване Хладилник Фризер Оценка със звезди 2014 мм 595 мм 673 мм 280 Литра 78 Литра auto auto Време на повишаване 18 часа Капацитет на замразяване 10 кг/24 ч Консумация на 0,675 kwh/24 ч енергия Ниво на шум 44 db (A) Енергиен клас A++ Волтаж Честота 50 Hz Инсталиране ВНИМАНИЕ! Преди да инсталирате уреда,прочетете внимателно "Информация за безопасност" за своя собствена безопасност и за правилната работа на уреда. ВАЖНО! За инсталиране, вижте инструкциите за монтаж. Техническите данни се намират на табелката с данни в лявата вътрешна страна на хладилното отделение и на етикета за енергийна категория. Местоположение За да осигурите най-добри резултати, инсталирайте уреда достатъчно далеч от източници на топлина, като радиатори, бойлери, пряка слънчева светлина и др. Погрижете се да има свободна циркулация на студен въздух по вътрешната задна стена на корпуса.

23 БЪЛГАРСКИ 23 Разполагане Този уред може също така да бъде инсталиран в сухо, добре вентилирано затворено помещение (гараж или изба), но за оптимални резултати инсталирайте този уред на място, чиято температура на въздуха съответства на климатичния клас, посочен върху табелката с данни на уреда: Климатичен клас Околна температура SN +10 C до + 32 C N +16 C до + 32 C ST +16 C до + 38 C Т +16 C до + 43 C Свързване в електрическата мрежа Преди включване към електрозахранващата мрежа проверете дали напрежението и честотата на табелката с данни отговарят на тези от домашната ви електрозахранваща мрежа. Уредът трябва да е заземен. За целта щепселът на захранващият кабел има специален контакт. Ако домашният контакт на електрозахранването не е заземен, свържете уреда към отделен заземяващ кабел в съответствие с действащите нормативни разпоредби след консултация с квалифициран техник. Производителят не носи отговорност, ако горепосочените мерки за безопасност не са спазени. Уредът съответства на директивите на ЕИО. Поставяне на въгленовия въздушен филтър Въгленовият въздушен филтър представлява филтър с активен въглен, който абсорбира неприятните миризми и спомага за поддържане на добрия аромат на всички хранителни продукти, без риск от смесване на миризмите. При доставка въгленовият филтър е поставен в полиетиленов плик, за да се запази срокът му на действие и характеристиките му. Филтърът трябва да се постави зад капака, преди уредът да бъде включен. 1. Отворете капака. 2. Извадете филтъра от полиетиленовия плик. 3. Поставете филтъра в гнездото му на гърба на капака. 4. Затворете капака. ВАЖНО! С филтъра трябва да се борави внимателно, така че частици въглен да не се отделят от повърхността. Филтърът трябва да се сменя на всеки шест месеца. Опазване на околната среда Рециклирайте материалите със символа. Поставяйте опаковките в съответните контейнери за рециклирането им. Помогнете за опазването на околната среда и човешкото здраве, както и за рециклирането на отпадъци от електрически и електронни уреди. Не изхвърляйте уредите, означени със символа, заедно с битовата смет. Върнете уреда в местния пункт за

24 БЪЛГАРСКИ 24 рециклиране или се обърнете към вашата общинска служба. ГАРАНЦИЯ НА IKEA За какъв срок е валидна гаранцията на IKEA? Тази гаранция е валидна в продължение на пет (5) години след първоначалната дата на покупка на вашия уред от IKEA, освен ако уредът е с наименование LAGAN, в който случай гаранцията е само две (2) години. Като доказателство за покупката се изисква първоначалната касова бележка. Ако в рамките на гаранционния срок бъде извършена сервизна работа, това не удължава гаранционния срок за уреда или за новите части. Кой уред не се покрива от гаранцията от пет (5) години на IKEA? Гамата уреди с наименование LAGAN и всички уреди, закупени от IKEA преди 1-ви август Кой извършва сервизното обслужване? Доставчикът на сервизно обслужване на IKEA извършва обслужване посредством свои собствени сервизи или мрежа от упълномощени сервизни партньори. Опаковъчни материали Материалите със символ са годни за рециклиране. Изхвърляйте опаковките в подходящия контейнер за събиране за тяхното рециклиране. Какво покрива тази гаранция? Гаранцията покрива дефекти на уреда, които са предизвикани от дефектна конструкция или дефекти в материалите, настъпили след датата на покупка от IKEA. Тази гаранция важи само при домашна употреба. Изключенията са посочени под заглавие "Какво не се покрива от тази гаранция?". В рамките на гаранционния срок се покриват разходите за отстраняване на дефекта, като ремонти, части, труд и пътуване, при условие че уредът е достъпен за ремонт без специални разноски и че дефектът е свързан с неизправна конструкция или дефект в материалите, покриван от гаранцията. При тези условия се прилагат Директивите на ЕС ( 99/44/ЕО) и съответната местна нормативна уредба. Сменените части стават собственост на IKEA. Какво ще направи IKEA, за да отстрани проблема? Определеният сервизен доставчик на IKEA ще провери продукта и ще реши по свое усмотрение дали той се покрива от тази гаранция. Ако се установи, че се покрива, сервизният доставчик на IKEA или негов упълномощен сервизен партньор чрез своя собствен сервиз по свое усмотрение или ще ремонтира дефектния продукт, или ще го смени със същия или сравним такъв. Какво не се покрива от тази гаранция? Нормално износване и изхабяване.

25 БЪЛГАРСКИ 25 Умишлена или предизвикана от небрежност повреда, повреда, предизвикана от неспазване на инструкциите за работа, от неправилно инсталиране или от свързване към неподходящо напрежение, повреда, предизвикана от химична или електрохимична реакция, ръжда, корозия или повреда от вода, включително, но не само повреда, предизвикана от прекомерно количество варовик в подаваната вода, повреда, предизвикана от ненормални условия на околната среда. Консумативи, включително батерии и електрически крушки. Нефункционални и декоративни части, от които не зависи нормалното използване на уреда, включително драскотини и възможни разлики в цветовете. Случайна повреда, предизвикана от чужди тела или материи, както и почистване и отпушване на филтри, системи за оттичане или чекмеджета за сапун. Повреда на следните части: стъклокерамика, принадлежности, кошници за съдове и прибори, тръби за подаване и оттичане, уплътнения, електрически крушки и плафони на крушки, ключове, корпуси и части на корпуси. С изключение на случаите, когато такива повреди могат да се докажат като предизвикани от дефекти в производството. Случаи, в които не е установен дефект при посещението на техник. Ремонти, които не са извършени от посочените от нас сервизни доставчици и/или упълномощени сервизни партньори или при които са използвани неоригинални части. Ремонти, предизвикани от инсталация, която е дефектна или не отговаря на спецификациите. Употреба на уреда в среда, която не е домашна, т. е. професионална употреба. Повреди от транспортиране. Ако клиентът сам транспортира продукта до дома си или друг адрес, IKEA не носи отговорност за повреди, които могат да възникнат при транспортирането. Ако обаче IKEA доставя продукта до адреса за доставка на клиента, то повреда на продукта, която възникне при такава доставка, се покрива от тази гаранция. Цена за извършване на първоначално инсталиране на уреда на IKEA. Ако обаче доставчик на услуги на IKEA или негов оторизиран сервизен партньор ремонтира или замени уреда при условията на тази гаранция, то доставчикът на услуги или неговият оторизиран сервизен партньор ще инсталират повторно ремонтирания уред или заменящия уред, ако това е необходимо. Това ограничение не важи за работата без дефекти, извършена от квалифициран специалист с използване на наши оригинални части с цел да се пригоди уредът към спецификациите за техническа безопасност на друга страна от ЕС. Как се прилага законодателството на страната Гаранцията на IKEA ви дава определени законови права, които отговарят на или превишават всички местни законови изисквания, които може да са различни за различните страни. Област на валидност За уреди, закупени в една страна от ЕС и пренесени в друга страна от ЕС, сервиз се осигурява в рамките на гаранционните условия, нормални за новата страна. Задължение за извършване на сервиз в рамките на гаранцията съществува само ако: уредът отговаря на и е инсталиран в съответствие с техническите спецификации на страната, в която е направен гаранционният иск;

26 БЪЛГАРСКИ 26 уредът отговаря на и е инсталиран в съответствие с Инструкциите за инсталиране и Информацията за безопасност в Ръководството за потребителя. Специализиран сервиз за поддръжка на уреди на IKEA: Не се колебайте да се обърнете към сервиза за поддръжка на IKEA за следното: 1. иск при условията на тази гаранция; 2. въпроси за разясняване на инсталирането на уред на IKEA в специализираните кухненски мебели на IKEA. Сервизът не може да дава разяснения, свързани с: общото инсталиране на кухни IKEA; свързване към електроинсталацията (ако уредът е предоставен без щепсел и кабел), към водопровод и газова инсталация, тъй като то трябва да се извърши от упълномощен сервизен техник. 3. въпроси за разясняване по съдържанието на ръководство за потребителя и спецификации на уреда на IKEA. За да се осигури предоставянето на най-добрата помощ за вас, прочетете внимателно Инструкциите за инсталиране и/или раздела "Ръководство за потребителя" в тази книжка, преди да се обърнете към нас. Как да ни намерите, ако се нуждаете от нашия сервиз Проверете на последната страница на това ръководство за пълния списък на лица за контакт, определени от IKEA, и телефонните номера в съответната страна. ВАЖНО! За да ви предоставим побързо обслужване, препоръчваме да използвате определените телефонни номера от списъка накрая на това ръководство. Използвайте винаги номерата от списъка в книжката, предназначена за уреда, за който се нуждаете от помощ. Преди да ни се обадите, погрижете се да имате под ръка номера на артикул на IKEA (8- цифрен код) за уреда, за който се нуждаете от помощ. ВАЖНО! ЗАПАЗЕТЕ КАСОВАТА БЕЛЕЖКА ОТ ПРОДАЖБАТА! Това е вашето доказателство за покупка и е необходимо, за да бъде гаранцията в сила. Обърнете внимание, че на касовата бележка е даден и номерът на артикул на IKEA (8-цифрен код) за всеки от уредите, които сте закупили. Необходима ли ви е допълнителна помощ? За всички допълнителни въпроси, които не са свързани със сервизно обслужване, се обръщайте към центъра за обслужване в нашия най-близък магазин на IKEA. Препоръчваме внимателно да прочетете документацията на уреда, преди да се обърнете към нас.

27 ROMÂNA 27 Cuprins Instrucţiuni privind siguranţa 27 Descrierea produsului 30 Prima utilizare 34 Utilizarea zilnică 34 Sfaturi utile 38 Îngrijirea şi curăţarea 40 Ne rezervãm dreptul asupra efectuãrii de modificãri. Depanare 41 Date tehnice 44 Instalarea 44 Informaţii privind mediul 45 GARANŢIA IKEA 46 Instrucţiuni privind siguranţa Pentru siguranţa dv. şi pentru a asigura utilizarea corectă a aparatului, înainte de instalare şi de prima utilizare, citiţi cu atenţie acest manual de utilizare, inclusiv recomandările şi avertismentele cuprinse în el. Pentru a evita erorile inutile şi accidentele, este important să vă asiguraţi că toate persoanele care vor folosi aparatul cunosc foarte bine modul său de funcţionare şi caracteristicile de siguranţă. Păstraţi aceste instrucţiuni şi asiguraţi-vă că ele vor însoţi aparatul în cazul în care este mutat sau vândut, astfel încât toţi utilizatorii, pe întreaga durată de viaţă a aparatului, să fie corect informaţi cu privire la utilizarea şi siguranţa sa. Pentru siguranţa persoanelor şi a bunurilor, respectaţi măsurile de precauţie din aceste instrucţiuni de utilizare, deoarece producătorul nu este responsabil de daunele cauzate prin nerespectarea acestor cerinţe. Siguranţa copiilor şi a persoanelor vulnerabile Acest aparat nu trebuie folosit de persoane (inclusiv copii) cu capacităţi fizice, senzoriale şi mentale reduse, sau lipsite de experienţă şi cunoştinţe, cu excepţia cazului în care sunt supravegheate ori li s-au dat instrucţiuni în legătură cu folosirea aparatului, de către o persoană răspunzătoare pentru siguranţa lor. Copiii trebuie supravegheaţi ca să nu se joace cu aparatul. Nu lăsaţi ambalajele la îndemâna copiilor. Există riscul de sufocare. Când aruncaţi aparatul, scoateţi ştecherul din priză, tăiaţi cablul de alimentare (cât mai aproape de aparat) şi înlăturaţi uşa, astfel încât copiii care se joacă să nu se poată electrocuta şi să nu se poată închide înăuntru. Dacă acest aparat, care are garnituri magnetice la uşă, înlocuieşte un aparat mai vechi care are un sistem de închidere cu arc (zăvor cu resort), faceţi inutilizabil sistemul de închidere cu arc înainte de a arunca aparatul vechi. În acest mod nu va putea deveni o capcană mortală pentru un copil. Siguranţa generală Avertizare Menţineţi libere fantele de ventilaţie de pe carcasa aparatului sau din structura în care este încorporat. Aparatul este proiectat exclusiv pentru uz casnic. Acest aparat este destinat pentru conservarea alimentelor şi/sau a băuturilor în locuinţele normale, aşa cum se arată în acest manual de instrucţiuni. Nu utilizaţi dispozitive mecanice sau alte mijloace artificiale pentru a accelera procesul de dezgheţare. Nu utilizaţi alte aparate electrice (de ex. aparate de îngheţată) în interiorul aparatelor de răcire, decât dacă sunt aprobate în mod special de producător în acest scop. Nu deterioraţi circuitul de răcire.

28 ROMÂNA 28 Circuitul de răcire al aparatului conţine izobutan ca agent de răcire (R600a), un gaz natural cu un nivel ridicat de compatibilitate cu mediul înconjurător, dar care este inflamabil. În timpul transportului şi al instalării aparatului, aveţi grijă să nu se deterioreze niciunul dintre componentele circuitului de răcire. Dacă circuitul de răcire este deteriorat: evitaţi flăcările deschise şi sursele de foc aerisiţi foarte bine camera în care este amplasat aparatul Este periculos să modificaţi specificaţiile sau să modificaţi acest produs, în orice fel. Deteriorarea cablului de alimentare poate produce un scurtcircuit, un incendiu şi/sau un şoc electric. Avertizare Toate componentele electrice (cablu electric, ştecher, compresor) trebuie înlocuite doar de un tehnician de la Serviciului de Asistenţă Tehnică sau de personal de asistenţă calificat. 1. Cablul electric nu trebuie să fie prelungit. 2. Verificaţi cablul de alimentare din spatele aparatului, ca să nu fie strivit sau deteriorat. Un cablu de alimentare strivit sau deteriorat se poate supraîncălzi şi poate produce un incendiu. 3. Verificaţi să puteţi avea acces uşor la ştecherul aparatului. 4. Nu trageţi de cablul ştecherului. 5. Dacă ştecherul cablului de alimentare e slăbit, nu introduceţi ştecherul în priză. Există riscul de şoc electric sau de incendiu. 6. Aparatul nu trebuie utilizat fără capacul becului din interior (dacă este prevăzut). Acest aparat este greu. Trebuie să aveţi grijă când îl deplasaţi. Nu scoateţi şi nu atingeţi alimentele din compartimentul congelator dacă aveţi mâinile umede sau ude, deoarece în acest mod pielea se poate zgâria sau poate suferi degerături. Evitaţi expunerea îndelungată a aparatului la lumină solară directă. Becurile (dacă este prevăzut cu acestea) din acest aparat sunt special destinate aparatelor electrocasnice. Acestea nu sunt compatibile cu iluminatul locuinţei. Utilizarea zilnică Nu puneţi oale fierbinţi pe piesele din plastic ale aparatului. Nu păstraţi gaze şi lichide inflamabile în interiorul aparatului, deoarece ar putea exploda. Nu puneţi alimentele în contact cu fantele de aerisire de pe peretele din spate (dacă aparatul este Frost Free - fără gheaţă). Alimentele congelate nu trebuie să mai fie congelate din nou după ce s-au dezgheţat. Păstraţi alimentele congelate ambalate în conformitate cu instrucţiunile producătorului alimentelor congelate. Recomandările producătorului aparatului privind conservarea trebuie respectate cu stricteţe. Nu puneţi băuturi gazoase sau carbonatate în compartimentul congelator, deoarece se creează presiune asupra recipientului, iar acesta ar putea exploda, deteriorând aparatul. Îngheţata pe băţ poate cauza degerături dacă e consumată imediat după scoaterea din aparat.

1. MFL _en

1. MFL _en Преди да използвате вашия уред, прочетете внимателно настоящото ръководство и го запазете за бъдещи справки. 3 9 10 10 11 12 13 13 13 13 13 14 (опция) 14 14 15 Плъзгащ се рафт (опция) Изваждаща се тавичка

Подробно

ХЛАДИЛНИК ФРИЗЕР С DC КОМПРЕСОР МОДЕЛ: DC-26F / 32F / 42F ИНСТРУКЦИИ ЗА УПОТРЕБА ( Български) Поздравления за покупката на този качествен Хладилник Фр

ХЛАДИЛНИК ФРИЗЕР С DC КОМПРЕСОР МОДЕЛ: DC-26F / 32F / 42F ИНСТРУКЦИИ ЗА УПОТРЕБА ( Български) Поздравления за покупката на този качествен Хладилник Фр ХЛАДИЛНИК ФРИЗЕР С DC КОМПРЕСОР МОДЕЛ: DC-26F / 32F / 42F ИНСТРУКЦИИ ЗА УПОТРЕБА ( Български) Поздравления за покупката на този качествен Хладилник Фризер. Ние, производителите, вярваме че ще се радвате

Подробно

Title

Title EN3854MFX BG ХЛАДИЛНИК-ФРИЗЕР РЪКОВОДСТВО ЗА УПОТРЕБА 2 www.electrolux.com СЪДЪРЖАНИЕ 1. ИНФОРМАЦИЯ ЗА СИГУРНОСТ...2 2. ИНСТРУКЦИИ ЗА СИГУРНОСТ...4 3. ДЕЙСТВИЕ... 6 4. ВСЕКИДНЕВНА УПОТРЕБА... 7 5. ГРИЖИ

Подробно

Layout 1

Layout 1 ОПИСАНИЕ НА ПРОДУКТА A. Отделение на хладилника 1. Чекмедже за плодове и зеленчуци 2. Рафтове/Зона за рафтове 3. Комплект термостат с лампичка 4. Кутии на вратичката 5. Поставка за бутилки 6. Подвижен

Подробно

Title

Title SCE81824TS BG Ръководство за употреба Хладилник-фризер USER MANUAL 2 www.aeg.com СЪДЪРЖАНИЕ 1. ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТ...2 2. ИНСТРУКЦИИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ... 4 3. ДЕЙСТВИЕ... 6 4. ВСЕКИДНЕВНА УПОТРЕБА...9

Подробно

SMT-D КЛЮЧ ЗА УПРАВЛЕНИЕ Инструкция за монтаж и работа

SMT-D КЛЮЧ ЗА УПРАВЛЕНИЕ Инструкция за монтаж и работа Инструкция за монтаж и работа Съдържание ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНА РАБОТА 3 ОПИСАНИЕ НА ПРОДУКТА 4 АРТИКУЛНИ КОДОВЕ 4 ОБЛАСТ НА ПРИЛОЖЕНИЕ 4 ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ 4 СТАНДАРТИ 4 ЕЛЕКТРИЧЕСКО СВЪРЗВАНЕ 5 МОНТАЖНИ

Подробно

Ръководство за потребителя

Ръководство за потребителя Ръководство за потребителя РЪКОВОДСТВО ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ СЪДЪРЖАНИЕ...................................... 2 Осветление на хладилника................................................... 2 Смяна на led крушката

Подробно

Превод от английски език

Превод от английски език РЪКОВОДСТВО ЗА УПОТРЕБА Електрическа кана SMEG KLF03 Интерсервиз Узунови АД Гр.София, ул. 20-и Април 6 1 Уважаеми клиенти, Поздравления за закупуването на нова електрическа кана за вода Smeg! За да извлечете

Подробно

_ _BDA_Eiswuerfelbereiter_Klarstein.indd

_ _BDA_Eiswuerfelbereiter_Klarstein.indd Уред за направата на кубчета лед 10029294 10029295 Уважаеми клиенти, Поздравления за закупуването на това устройство. Моля прочетете внимателно следните инструкции за връзка и употреба и ги следвайте,

Подробно

Проверил: Р.Ч./ г ВОДНА ПОМПА Превод на оригиналната инструкция МОДЕЛ RTM880 RTM878 ПРЕВОД НА ОРИГИНАЛНО РЪКОВОДСТВО НА ПОТРЕБИТЕЛЯ

Проверил: Р.Ч./ г ВОДНА ПОМПА Превод на оригиналната инструкция МОДЕЛ RTM880 RTM878 ПРЕВОД НА ОРИГИНАЛНО РЪКОВОДСТВО НА ПОТРЕБИТЕЛЯ ВОДНА ПОМПА Превод на оригиналната инструкция МОДЕЛ RTM880 RTM878 ПРЕВОД НА ОРИГИНАЛНО РЪКОВОДСТВО НА ПОТРЕБИТЕЛЯ ЕЛЕМЕНТИ НА УСТРОЙСТВОТО 1. ВХОДНО ОТВЪРСТИЕ ЗА ВОДА 2. ИЗХОДНО ОТВЪРСТИЕ ЗА ВОДА 3. ИЗХОДЕН

Подробно

РЪКОВОДСТВО ЗА УПОТРЕБА Пасатор Smeg HBF01, HBF02 Интерсервиз Узунови АД Гр.София, ул. 20-и Април 6 1

РЪКОВОДСТВО ЗА УПОТРЕБА Пасатор Smeg HBF01, HBF02 Интерсервиз Узунови АД Гр.София, ул. 20-и Април 6 1 РЪКОВОДСТВО ЗА УПОТРЕБА Пасатор Smeg HBF01, HBF02 Интерсервиз Узунови АД Гр.София, ул. 20-и Април 6 1 Инструкции за безопасност Винаги използвайте уреда по предназначение Уредът не трябва да се използва

Подробно

Проверил: Р.Ч./ г

Проверил: Р.Ч./ г ПРЕВОД НА ОРИГИНАЛНА ИНСТРУКЦИЯ ЗА УПОТРЕБА JS0309 ЗЕГЕ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ За ваша безопасност, преди да използвате машината, внимателно прочетете тази инструкция за употреба. ИНСТРУКЦИИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ Когато

Подробно

Упътване за употреба на Midea Ultimate Comfort | MIDEA.BG

Упътване за употреба на Midea Ultimate Comfort | MIDEA.BG Упътване за употреба Midea Ultimate Comfort Спецификации на дистанционното Съдържание Модел ŒŸÎË fiÿ ÒfiŸ Спецификации на дистанционното... 2 Захранване Ú Æß æø ªÆ ª Œ Ò Œ Функционални бутони... 3 Работа

Подробно

РЪКОВОДСТВО ЗА УПОТРЕБА НА ПРОФЕСИОНАЛЕН УЛТРАЗВУКОВ ПУЛВЕРИЗАТОР BG Размножаването, дори частично, на това Ръководство без предварително писмено съгл

РЪКОВОДСТВО ЗА УПОТРЕБА НА ПРОФЕСИОНАЛЕН УЛТРАЗВУКОВ ПУЛВЕРИЗАТОР BG Размножаването, дори частично, на това Ръководство без предварително писмено съгл РЪКОВОДСТВО ЗА УПОТРЕБА НА ПРОФЕСИОНАЛЕН УЛТРАЗВУКОВ ПУЛВЕРИЗАТОР BG Размножаването, дори частично, на това Ръководство без предварително писмено съгласие на ERRECOM srl е строго забранено. ERRECOM srl

Подробно

Упътване за потребителя Фризер Съдържание 1. Информация за безопасност Страници Общ преглед Страница 5 3. Смяна на посоката на отваряне на врат

Упътване за потребителя Фризер Съдържание 1. Информация за безопасност Страници Общ преглед Страница 5 3. Смяна на посоката на отваряне на врат Упътване за потребителя Фризер Съдържание 1. Информация за безопасност Страници 1-4 2. Общ преглед Страница 5 3. Смяна на посоката на отваряне на вратата Страница 6-8 4. Монтаж Страница 9-10 5. Ежедневна

Подробно

W200 Инструкция за работа Производител: BONECO GROUP Швейцария Дилър за България: ТСП ООД Интернет магазин: Фирмен магазин: 1504 Софи

W200 Инструкция за работа Производител: BONECO GROUP Швейцария Дилър за България: ТСП ООД Интернет магазин:   Фирмен магазин: 1504 Софи W200 Инструкция за работа Производител: BONECO GROUP Швейцария Дилър за България: ТСП ООД Интернет магазин: www.freshbul.com Фирмен магазин: 1504 София, ул. Чаталджа 13 Телефон: + 359 2 9431103 Факс: +

Подробно

D3015 Благодарим Ви, че закупихте новия продукт на Ремингтън. Преди да го използвате, прочетете внимателно инструкциите за употреба и ги запазете за б

D3015 Благодарим Ви, че закупихте новия продукт на Ремингтън. Преди да го използвате, прочетете внимателно инструкциите за употреба и ги запазете за б D3015 Благодарим Ви, че закупихте новия продукт на Ремингтън. Преди да го използвате, прочетете внимателно инструкциите за употреба и ги запазете за бъдещи справки. Отстранете цялата опаковка на продукта

Подробно

СЕРВИЗНО РЪКОВОДСТВО БОРМАШИНА АКУМУЛАТОРНА 14.4V КАТАЛОЖЕН RTM315 СПЕЦИАЛНИ ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНОСТ ЗА РАБОТА С БОРМАШИНА АКУМУЛАТОРНА 14.4V Редовно п

СЕРВИЗНО РЪКОВОДСТВО БОРМАШИНА АКУМУЛАТОРНА 14.4V КАТАЛОЖЕН RTM315 СПЕЦИАЛНИ ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНОСТ ЗА РАБОТА С БОРМАШИНА АКУМУЛАТОРНА 14.4V Редовно п СЕРВИЗНО РЪКОВОДСТВО БОРМАШИНА АКУМУЛАТОРНА 14.4V КАТАЛОЖЕН RTM315 СПЕЦИАЛНИ ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНОСТ ЗА РАБОТА С БОРМАШИНА АКУМУЛАТОРНА 14.4V Редовно проверявайте техническото състояние на ръкохватката,

Подробно