Мискантусът спада към растенията с най-голям добив на биомаса от хектар. Приложението му е разнообразно:

Размер: px
Започни от страница:

Download "Мискантусът спада към растенията с най-голям добив на биомаса от хектар. Приложението му е разнообразно:"

Препис

1

2 Проектът През следващите години в северозападния регион Видин, в областта на тройната граница между България, Румъния и Сърбия, ще се изгради голямо производство на мискантус. Под ръководството на Технологичния център София инвеститори от Германия и Швейцария ще подкрепят отглеждането на мискантус. Проектът е част от верига фирми производители по продължението на река Дунав, които ще използват растенията като суровина за индустриални производства. Мискантусът спада към растенията с най-голям добив на биомаса от хектар. Приложението му е разнообразно: - енергиен материал (пелети, брикети, ); - настилка за посипване при отглеждане на животни и в градинарството; - добавка за строителни материали; - изолационен материал в строителството на сглобяеми къщи; - като суровина за материали на биологична основа; - като суровина в хартиената промишленост и т.н... Технологичният център София е привлякъл към този проект множество университети, фирми и научно-изследователски организации. Аграрните университети в Пловдив и Нови Сад, Техническият университет в Хоенхайм, Институтът Фраунхофер в Карлсруе, Университетът Хохенхайм, Green Freight Cluster в София са само част от партньорите. В рамките на 5 години добивът трябва да достигне близо тона годишно. Като транспортен път за снабдяване на пазарите в Германия, Австрия и Швейцария с мискантус следва да се използва и река Дунав. За контакти: Технологичен център София ЕООД ул. Магнаурска школа София 1784 България office@technologycenter.bg Тел.: Тел.:

3 Miscanthus x giganteus Растенията от рода мискантус са особено продуктивни и издръжливи! При видовете от рода мискантус (също китайска тръстика или китайска трева) става въпрос за много бързо растящи, зимоустойчиви, листопадни треви, които образуват туфи. Не се наблюдават досадни филизи като например при бамбука. Основният период на растеж на мискантуса е през месеците от май до септември. След продължаваща около две години фаза на изграждане може да се очаква фаза на основно използване от 20 до 25 години и фаза на крайно използване от 5 до 10 години. Освен това при този род растения става дума за така наречените "нискоресурсни" (Low Input) растения, т.е. такива, при които разходите за наторяване, напояване и събиране на реколтата са много малки. В тази връзка експерти изхождат от енергийно съотношение вход/изход от 1 към 25 до 50 (в зависимост от източника). Постигнатата от 2,23 кг. мискантус с 14% водно съдържание калоричност отговаря на тази от 1 литър екстра лек мазут.

4 Употреба Известният още като китайска тръстика бързо растящ хибрид miscanthus (sinensis) giganteus предлага идеални предпоставки за използване като висококачествена възобновяема суровина, например в автомобилната или строителната промишленост. Освен това поради много високата ефективност за единица площ мискантусът е практичен заместител на дървесината, съответно мазута. В зависимост от локацията 1 хектар може да замести близо до литра мазут! Почва и климат Най-подходящи за отглеждането на слонска трева са хумусните глинести почви с добро напояване. Неподходящи са много тежките почви и такива, които имат склонност към уплътняване. Почвата трябва да е влажна, но без застояване на вода до около 1 м дълбочина (рн стойност 5-8). Коренищните плевели не трябва да доминират. Отглеждането на мискантус в царевични полета с показател за качеството на почвата най-малко 60 води до отлична реколта, но и по-слабите почви дават задоволителни резултати. Освен от качеството на почвата растежът на мискантус зависи до голяма степен и от количеството и разпределението на валежите до към средата на септември. За идеално се счита количеството валежи от 700 до 900 мм при добро разпределение по време на вегетативния период. При по-малко валежи добивът може да намалее, като за минимум се приемат около 500 мм. След по-продължителен период на засушаване се стига до спиране на растежа и частично окапване на листата. Растежът продължава при нови валежи или напояване. Средната годишна температура трябва да надвишава 7 C, като е по-добре да е над 8,5 C. Засушени през лятото терени не се препоръчват. Отглеждането на терени с надморска височина над м също е проблематично, като същото важи и за региони с обилни снеговалежи. Ниските температури се отразяват негативно върху ранния растеж. Неподходящи за отглеждане са северни склонове, студени долини и места, които имат склонност към слани. Листата на младите филизи загиват при температури под 5 C, след което обаче най-често отново се показват. Предимство за по-доброто презимуване на корените в райони с много ниски температури е наличието на плътна снежна покривка. Подготовка Като подготовка за засаждане земята трябва да бъде изорана през есента на дълбочина мин. 20 см. Трябва да се внимава да не се вкопаят големи органични маси от предходната култура, защото освободеният азот забавя съзряването през есента. Едногодишните растения мискантус започват натрупването на хранителни вещества в корените много късно през есента и следователно вече не може да се гарантира в достатъчна степен устойчивостта на ниски температури.

5 Посадъчен материал При покупка задължително да се избира здрава, твърда тъкан! Местата на срязване или откъсване трябва да имат белезникав, светъл цвят. Корените са дълги около 7 15 см и в повечето случаи имат 4 или повече добре изградени пъпки. По правило събирането на реколтата и последващото ръчно сортиране стават в един и същи ден, междинното складиране в синтетични чували на студено и тъмно място не води до понижаване на качеството. Засаждане Корените са много чувствителни на изсъхване, затова трябва да се засадят възможно най-скоро след разопаковането. Оптималната за засаждане температура на почвата е 10 C. При твърде ранно засаждане има риск от слани, а при твърде късно засаждане - от пролетна суша или жега. Разстоянието между засажданите растения е 1 x 1 м = растения/хектар. С оглед на реколтата е препоръчително полетата да са с правоъгълна форма и да се осигури достъп за тежки машини за прибирането й. Неблагоприятно разположените терени затрудняват прибирането на реколтата и следователно повишават значително разходите за машини. При над 2 хектара разходите по прибиране на реколтата намаляват чувствително. Корените се полагат на дълбочина около 4 см при леки почви и около 8 см при тежки. Най-рентабилно засаждане се постига със стара пригодена машина за засаждане на картофи. При това отвора на машината се заменя с тръба Polocal с диаметър около см. За успешно израстване е необходимо оптимално затваряне на почвата, за това са важни притискащите ролки на машината. Допълнително полето трябва да се изравни с валяк и при необходимост да се напои.

6 Грижа и защита на растенията Освен качеството и свежестта на корена, решаващ фактор за успешно отглеждане през първата година е борбата с плевелите. След втората година може да се прибере частична реколта, която представлява около 30% от пълната. Първата пълна реколта идва през третата година и от този момент е възможно слабо допълнително наторяване. За борба с плевелите са разрешени препаратите Callisto и Harmony (за царевица). Като алтернатива на препаратите за пръскане са се доказали прекопаването с мотика и внимателното отстраняване. При механична борба с плевелите в годината на засаждане обикновено е необходимо три пъти прекопаване между редовете с растенията. Заразяването с болести и вредители е рядко, съответно още слабо познато, но все пак възможно при задържане на вода в почвата или слаби растения. Инфектирането с Fusarium ssp. е многократно удостоверявано. Едно по-голямо заразяване причинява симптоми на гниене, намалено или липсващо повторно израстване на растенията (намалено образуване на корени). Наторяване Тъй като от средата на септември по-голямата част от поетите хранителни вещества и образувани асимилати се складират обратно в корените, евентуално торене може да се прави в много малки количества. Падащите листа остават като мулч на полето. Поради отсъстващото образуване на семена и плодове нуждата от хранителни вещества е значително по-малка в сравнение със съпоставими земеделски култури. Торене с азот се препоръчва най-рано от втората година. На добри локации торенето е целесъобразно едва от осмата или деветата година. Принципно торенето трябва да се осъществи непосредствено след прибиране на реколтата (април/май). За целта е възможно да се използват разпръскващи машини. Видове тор: калий: Разнасянето на пепел по полето се препоръчва едва след 6-7 години, след това наторяването с калий заздравява стеблата. Могат да се разстилат груба и летлива пепел. оборски тор: Принципно не се препоръчва торене с оборски тор, но ако се изисква непременно, то трябва да е в много малки количества. азот: Този вид торене дава добри резултати дори в малки количества. Обикновено само с 60 кг азот/хектар може да се достигне пълния потенциал реколта (минерално торене), максималното количество е 100 кг азот/хектар.

7 Продължителност на използване на растението Период на отглеждане на културата: около 25 години Изграждане: 1 2 вегетативни периода Фаза на основно използване: вегетативни периода Фаза на крайно използване: 5 10 вегетативни периода Реколта Времето и техниката се определят от употребата, съответно оползотворяването на реколтата! Като време за прибиране се е наложил периодът ноември до началото на май, обикновено идеални са условията през април. Предимство е една слънчева седмица преди прибиране на реколтата. Съдържанието на вода трябва да е възможно най-ниско (10 20 %), защото при поголяма влага (>20 %) може да се получи загряване и образуване на плесен в сламата. По правило сламата се складира добре. Предпоставка за съответното качество на сламата е техниката на прибиране на реколтата и използването на висококачествени ножове. Освен това е от решаващо значение да има достатъчно материал за прибиране препоръчва се височина на рязане 10 до 15 см. Дължината на сламата трябва да е 2-3 см, при което увиснали растения се режат напречно на посоката на увисване. Друга възможност е пресоването на големи бали, които могат да се използват наведнъж в големи горивни инсталации. Вече направихме успешни опити с пресоването на бали.

8 Ликвидиране на насаждения По възможност обработката трябва да се извърши непосредствено след последната реколта чрез дълбока оран. След това корените се смилат, така че растенията да загинат чрез изсушаване. При височина на стъблото см избилите корени се напръскват с Round-up. Новите израстъци трябва да се обработят локално (втора до четвърта година). За да се създаде съответна конкуренция, трябва да се засади консумираща азот междинна култура с голяма надземна маса. След това първата редовна следваща култура може да се очаква през есента. През третата година насажденията са високи близо 3 м и за първи път се постига пълна реколта. Максималният добив се постига през шестата и седмата година, след това той може да се поддържа на константно ниво. Полягане (насажденията лежат на полето) Това се случва когато падне сняг по-рано, т.е. когато листата още не са окапали. При младите растения стъблата могат да се изправят след омекване на времето, при по-

9 старите растения стъблата се чупят на височина около см над земята. Когато растенията са легнали съвсем ниско, листата не могат да паднат. При наситняване се образува голямо количество прах и съответно качеството на сламата (увеличен дял на силиция!) е по-лошо (узряване). Полегналите растения намаляват също скоростта на движение на комбайна, което води до леко увеличени разходи по прибиране на реколтата. Добив Добивът зависи в много голяма степен от качеството на почвата, напояването и температурата в съответната локация. Добив на суха маса (атротон*): кг./хектар през втората година кг./хектар от третата година При съдържание на вода от 14 % може да се очаква среден добив от кг./хектар (царевични полета). * 1 атротон отговаря на м³ слама (складов капацитет!). **********************************************

ВИДОВЕ МИКРОРЪЗПРЪСКВАЧИ Микро-напояването ( дъждуването с микро -разпръсквачи ) може да се извършва с много видове и разнообразна гама продукти, коит

ВИДОВЕ МИКРОРЪЗПРЪСКВАЧИ Микро-напояването ( дъждуването с микро -разпръсквачи ) може да се извършва с много видове и разнообразна гама продукти, коит ВИДОВЕ МИКРОРЪЗПРЪСКВАЧИ Микро-напояването ( дъждуването с микро -разпръсквачи ) може да се извършва с много видове и разнообразна гама продукти, които се адаптират за всяка култура и всички климатични

Подробно

КАТАЛОГ DEKALB 2019

КАТАЛОГ DEKALB 2019 КАТАЛОГ DEKALB 2019 DKC3939 ТРОЕН шампион РАНЕН ФАО 300 относителна зрялост 89 ХараКтеристиКи тип на зърното ЦъФтеЖ бързо Първоначално развитие толерантност Към засушаване и суховеи адаптивност Към Условията

Подробно

Европейски Социален Фонд 2007 – 2013 Република България Министерство на образованието, младежта и науката Оперативна програма “Развитие на човешките

Европейски Социален Фонд 2007 – 2013 Република България Министерство на образованието,  младежта и науката Оперативна програма  “Развитие на човешките ЛЯТНА ШКОЛА 2013 СРАВНЕНИЕ НА ЕМИСИИТЕ ОТ ВЪГЛЕРОД ПОЛУЧЕНИ ОТ ИЗРАХОДВАНЕТО НА ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ С ТЕЗИ ПОЛУЧЕНИ ОТ ДРУГИ ИЗТОЧНИЦИ НА ЕНЕРГИЯ. АНАЛИЗ НА ПРАВИЛАТА НА ОТЧИТАНЕ НА ЕМИСИИ ОТ ПАРНИКОВИ ГАЗОВЕ

Подробно

Synthese_Sorgho_Fourrager_BUL.indd

Synthese_Sorgho_Fourrager_BUL.indd Фуражно сорго от културата към пълноценно използване. КАМПАНИЯ, ФИНАНСИРАНА С ПОМОЩТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ РАЗЛИЧНИ ВИДОВЕ ФУРАЖНО СОРГО Съществува огромно генетично разнообразие сред сортовете фуражно

Подробно

LEONARDO DA VINCI Transfer of innovation Heritage Story Telling – Quality Interpretation – HeriQ project № 2013 – 1 – BG1 – LEO

LEONARDO DA VINCI Transfer of innovation Heritage Story Telling – Quality Interpretation – HeriQ project № 2013 – 1 – BG1 – LEO МОДУЛ 4 АГРОТЕХНИКА ПОДБОР НА ОБРАЗЦИ И АГРОТЕХНИЧЕСКИ ПОДХОДИ ЗА УСТОЙЧИВО ПРОИЗВОДСТВО НА ЕДНОЗЪРНЕСТ ЛИМЕЦ (Tr.monococcum L.) Проект EINKORN ANCIENT INOVATION II 2014 1 BG01 KA202 001570 Селскостопанска

Подробно

Broschure Oekosem KM-1103 BG - web

Broschure Oekosem KM-1103 BG - web Оekosem ротационен култиватор за обработка на почвата в бразди Машина за работа през цяла годин - за засаждане, сеитба, торене и обработка на царевични стърнища Спестява време, пари и гориво Благодарение

Подробно

Здрави растения по време на суша в 10 стъпки Наръчник за отглеждане на царевица в сухи условия

Здрави растения по време на суша в 10 стъпки Наръчник за отглеждане на царевица в сухи условия Здрави растения по време на суша в 10 стъпки Наръчник за отглеждане на царевица в сухи условия www.kws.bg СЪДЪРЖАНИЕ Толерантност към сушата лесно да се каже, трудно да се определи 3 Толерантност към сушата

Подробно

Microsoft Word Раст.Регулатори rev juli 2012.doc

Microsoft Word Раст.Регулатори rev juli 2012.doc Р А С Т Е Ж Н И Р Е Г У Л А Т О Р И Продукт, фирма 1. АГРИКОЛ Щелер 9/02.04.200 г. Активно вещество 80 % натриев алгинат Концентрация (доза) за употреба 0,5 % воден разтвор 0,5 % воден разтвор 20 г/м 2.

Подробно

ТВЪРДИ И ЛЕНТОВИ МАРКУЧИ ЗА КАПКОВО НАПОЯВАНЕ Представяме Ви hirro безшевно екструдирани маркучи за капково напояване. Безшевното екструдиране елимини

ТВЪРДИ И ЛЕНТОВИ МАРКУЧИ ЗА КАПКОВО НАПОЯВАНЕ Представяме Ви hirro безшевно екструдирани маркучи за капково напояване. Безшевното екструдиране елимини ТВЪРДИ И ЛЕНТОВИ МАРКУЧИ ЗА КАПКОВО НАПОЯВАНЕ Представяме Ви hirro безшевно екструдирани маркучи за капково напояване. Безшевното екструдиране елиминира възможността за прегъване и нарушаване на дебита

Подробно

ПРОЛЕТНИЦИТЕ РАЗПОЛАГАТ С МНОГО КРАТКО ВРЕМЕ ЗА ЗАЛАГАНЕ НА ДОБИВНИЯ ПОТЕНЦИАЛ ПРЕДИ ЛЯТНОТО ЗАСУШАВАНЕ УСКОРЯВАНЕТО НА РАЗВИТИЕТО ИМ ПРЕЗ ПЕРИОДА С П

ПРОЛЕТНИЦИТЕ РАЗПОЛАГАТ С МНОГО КРАТКО ВРЕМЕ ЗА ЗАЛАГАНЕ НА ДОБИВНИЯ ПОТЕНЦИАЛ ПРЕДИ ЛЯТНОТО ЗАСУШАВАНЕ УСКОРЯВАНЕТО НА РАЗВИТИЕТО ИМ ПРЕЗ ПЕРИОДА С П ПРОЛЕТНИЦИТЕ РАЗПОЛАГАТ С МНОГО КРАТКО ВРЕМЕ ЗА ЗАЛАГАНЕ НА ДОБИВНИЯ ПОТЕНЦИАЛ ПРЕДИ ЛЯТНОТО ЗАСУШАВАНЕ УСКОРЯВАНЕТО НА РАЗВИТИЕТО ИМ ПРЕЗ ПЕРИОДА С ПО-БЛАГОПРИЯТНИ КЛИМАТИЧНИ УСЛОВИЯ ЧРЕЗ ДОПЪЛНИТЕЛНО

Подробно

Стандарти. Норми

Стандарти. Норми Европейски сертификати за дървесни пелети EN plus и Д-р. Инж. Димитър Младенов Председател на УС на Асоциацията за Енергийно Оползотворяване на Биомасата Дървесните пелети са горивен продукт, формиран

Подробно

Microsoft PowerPoint - Klimat Vit&Osam

Microsoft PowerPoint - Klimat Vit&Osam Климатична характеристика на водосборните басейни на реките Вит и Осъм автор: Кристина Гърциянова Географски институт при БАН, секция Физическа География Климатична подялба на Европа по Алисов - климатични

Подробно

АНАЛИЗ НА СЪСТОЯНИЕТО НА АТМОСФЕРНИЯ ВЪЗДУХ В ГРАД СОФИЯ ПРЕЗ 1999 ГОДИНА

АНАЛИЗ НА СЪСТОЯНИЕТО НА АТМОСФЕРНИЯ ВЪЗДУХ В ГРАД СОФИЯ  ПРЕЗ 1999 ГОДИНА СЪСТОЯНИЕ НА АТМОСФЕРНИЯ ВЪЗДУХ В СОФИЯ ПО ДАННИ ОТ ПУНКТОВЕТЕ НА СТОЛИЧНА РИОКОЗ ПРЕЗ 2009 ГОДИНА Общи данни Столичната регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве продължи наблюдението

Подробно

Microsoft Word - Заявление за регистрация на торове

Microsoft Word - Заявление за регистрация на торове Приложение 1 З А Я В Л Е Н И Е ЗАРЕГИСТРАЦИЯ НА ТОРОВЕ, ПОДОБРИТЕЛИ НА ПОЧВАТА, БИОЛОГИЧНО АКТИВНИ ВЕЩЕСТВА И ХРАНИТЕЛНИ СУБСТРАТИ И ПОЛУЧАВАНЕ НА УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ПУСКАНЕ НА ПАЗАРА И УПОТРЕБА Попълва

Подробно

Folie 1

Folie 1 Природата на образува отпадъци, но хранителни вещества и местообитания за нов живот! Ние не сме наследили земята от нашите деди, а сме я взели на заем от децата си! Уилям Шекспир 1 Компостиране Ферментация

Подробно

Microsoft Word - Prinosi.docx

Microsoft Word - Prinosi.docx Научни приноси на трудовете (авторска справка) Приноси с оригинален характер 1. Селекционирани и официално признати два нови сорта сливи от вида Prunus domestica L. Синева - сертификат 10932 от 28.02.2011г.,

Подробно

NEW IDEAS CONSULT Ltd. Нови идеи за вашия успех! Гр. София, ул. Братя Миладинови 16, тел: ; Мярка 4.1 Инвестиции в земеделски

NEW IDEAS CONSULT Ltd. Нови идеи за вашия успех! Гр. София, ул. Братя Миладинови 16, тел: ; Мярка 4.1 Инвестиции в земеделски Мярка 4.1 Инвестиции в земеделски стопанства Подпомагането по подмярката ще бъде насочено към модернизиране на земеделските стопанства /ЗС/, включително преструктуриране и модернизиране на стопанства в

Подробно

CULTIRAPID R-LINE ЗА ПРЕДСЕИТБЕНА ПОДГОТОВКА НА ПОЧВАТА Комбинатора CULTIRAPID R-line е изключително иновативно оборудване за предсеитбена подготовка

CULTIRAPID R-LINE ЗА ПРЕДСЕИТБЕНА ПОДГОТОВКА НА ПОЧВАТА Комбинатора CULTIRAPID R-line е изключително иновативно оборудване за предсеитбена подготовка CULTIRAPID R-LINE ЗА ПРЕДСЕИТБЕНА ПОДГОТОВКА НА ПОЧВАТА Комбинатора CULTIRAPID R-line е изключително иновативно оборудване за предсеитбена подготовка на почвата и оформяне на леглото за семената. Представлява

Подробно

U-PVC Водопроводни системи под налягане

U-PVC Водопроводни системи под налягане U-PVC Водопроводни системи под налягане U-PVC Водопроводни системи под налягане пречистена вода PVC-U са произведени в съответствие със стандартите EN 1452-2. ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ Тръбите U-PVC (непластифициран

Подробно

Folie 1

Folie 1 Енергиен и CO 2 баланс на различните процеси за третиране на отпадъците Волфганг Мюлер Universität Innsbruck Institut für Infrastruktur Arbeitsbereich Umwelttechnik Professur Abfallbehandlung und Ressourcenmanagement

Подробно

Нещо ново под слънцето. CLIMACONTROL 3 толерантни към суша и високи температури kws хибриди

Нещо ново под слънцето. CLIMACONTROL 3 толерантни към суша и високи температури kws хибриди Нещо ново под слънцето. CLIMACONTROL 3 толерантни към суша и високи температури kws хибриди www.kws.bg Какво се случва, когато сушата и високите температури станат ежедневие? И как трябва да сме подготвени

Подробно

BR 30/4 C Bp Pack Много компактната и тежаща само 14 kg лека подопочистваща машина на батерии BR 30/4 C Bp Pack е иновативната и мощна алтернатива на

BR 30/4 C Bp Pack Много компактната и тежаща само 14 kg лека подопочистваща машина на батерии BR 30/4 C Bp Pack е иновативната и мощна алтернатива на Много компактната и тежаща само 14 kg лека подопочистваща машина на батерии е иновативната и мощна алтернатива на ръчното почистване на твърди подови настилки на площи от 20 до 200 m². Подът е сух веднага

Подробно

Untitled-1

Untitled-1 GT Chemicals U.S.A Продуктова технология LEDRA LTD AGROCHEMICALS ТАНГРА БЪЛГАРИЯ Блу Стар са кристални водоразтворими торове с аминокиселини и витамини, произведени по американска технология, разработени

Подробно

Р Е П У Б Л И К А Б Ъ Л Г А Р И Я М и н и с т е р с т в о н а з е м е д е л и е т о, х р а н и т е и г о р и т е Д и р е к ц и я П а з а р н и м е р к

Р Е П У Б Л И К А Б Ъ Л Г А Р И Я М и н и с т е р с т в о н а з е м е д е л и е т о, х р а н и т е и г о р и т е Д и р е к ц и я П а з а р н и м е р к Р Е П У Б Л И К А Б Ъ Л Г А Р И Я М и н и с т е р с т в о н а з е м е д е л и е т о, х р а н и т е и г о р и т е Д и р е к ц и я П а з а р н и м е р к и и о р г а н и з а ц и и н а п р о и з в о д и т

Подробно

Microsoft Word - Лимациди 9.doc

Microsoft Word - Лимациди 9.doc ЛИМАЦИДИ (МОЛЮСКОЦИДИ) Продукт, Производител 1 АГРИМЕТАЛ 2 ЛИМАТАК Де Сангос СА, Франция Разрешение 1266- ПРЗ-2/21.04.2015 г. Валидно до: 31.05.2022 г. Заповед РД 11-1761/10.11.2014 г. Активно вещество

Подробно

Microsoft Word - wastenomore_Dimo Stefanov.doc

Microsoft Word - wastenomore_Dimo Stefanov.doc Институт по зеленчукови култури Марица - Пловдив О Т Ч Е Т Относно ИЗПИТВАНЕ НА ВЕРМИКОМПОСТ WASTENOMORE, С ПРОИЗХОД КАЗАНЛЪК ПРОИЗВОДИТЕЛ ДИМО СТЕФАНОВ Изготвили: ас. Цветанка Динчева и гл. ас. д-р Иванка

Подробно

Министерство на земеделието и храните Оперативен анализ за основни земеделски култури (Бюлетин 5/2015) София, 28 октомври 2015 г.

Министерство на земеделието и храните Оперативен анализ за основни земеделски култури (Бюлетин 5/2015) София, 28 октомври 2015 г. Министерство на земеделието и храните Оперативен анализ за основни земеделски култури (Бюлетин 5/2015) София, 28 октомври 2015 г. Съдържание 1 Проведени основни селскостопански мероприятия към 22.10.2015

Подробно

ПАУЛОВНИЯ БЮЛЕТИН 1 СЪВЕТИ И УКАЗАНИЯ КАК ДА УСТАНОВИМ НАСАЖДЕНИЕ ОТ ПАУЛОВНИЯ? 1) ИЗБОР НА МЯСТОТО ЗА ЗАСАЖДАНЕ. Мястото трябва да бъде почва, която

ПАУЛОВНИЯ БЮЛЕТИН 1 СЪВЕТИ И УКАЗАНИЯ КАК ДА УСТАНОВИМ НАСАЖДЕНИЕ ОТ ПАУЛОВНИЯ? 1) ИЗБОР НА МЯСТОТО ЗА ЗАСАЖДАНЕ. Мястото трябва да бъде почва, която КАК ДА УСТАНОВИМ НАСАЖДЕНИЕ ОТ ПАУЛОВНИЯ? 1) ИЗБОР НА МЯСТОТО ЗА ЗАСАЖДАНЕ. Мястото трябва да бъде почва, която свободно се отцежда, имаща достъп до пълна слънчева светлина и вода, най-малко 1 мегалитър

Подробно

Модул 1: Храна Обсъждане на ядливи растения Време 80 минути Материали Свежи зеленчуци от всяка част на растенията, напр. морков, грах/ зелен фасул, до

Модул 1: Храна Обсъждане на ядливи растения Време 80 минути Материали Свежи зеленчуци от всяка част на растенията, напр. морков, грах/ зелен фасул, до Модул : Храна Обсъждане на ядливи растения Време 0 минути Материали Свежи зеленчуци от всяка част на растенията, напр. морков, грах/ зелен фасул, домат зеле, картоф, целина, лук, брюкселско зеле, броколи.

Подробно

Баумит Солидо Е225 Циментова замазка за всички подови конструкции n Пести място на обекта n Не се разпилява материал n За подово отопление без допълни

Баумит Солидо Е225 Циментова замазка за всички подови конструкции n Пести място на обекта n Не се разпилява материал n За подово отопление без допълни Солидо Е Циментова замазка за всички подови конструкции n Пести място на обекта n Не се разпилява материал n За подово отопление без допълнителни добавки 0-FP-0 Идеи с бъдеще. Солидо Е Качеството на марката

Подробно

4 Aπριλίου 2003

4 Aπριλίου 2003 СТОПАНСКА КОНЮНКТУРА БИЗНЕС АНКЕТИ НА НСИ 1,2,3, ЮЛИ 19 ГОДИНА През юли 19 г. общият показател на бизнес климата 4 остава приблизително на равнището си от предходния месец (фиг. 1 от приложението). Понижение

Подробно

Министерство на земеделието, храните и горите Оперативен анализ за основни земеделски култури (Бюлетин 22/2019) София, 5 юни 2019 г.

Министерство на земеделието, храните и горите Оперативен анализ за основни земеделски култури (Бюлетин 22/2019) София, 5 юни 2019 г. Министерство на земеделието, храните и горите Оперативен анализ за основни земеделски култури (Бюлетин 22/2019) София, 5 юни 2019 г. Съдържание 1 Проведени основни селскостопански мероприятия към 30.05.2019

Подробно

Министерство на земеделието и храните Оперативен анализ за основни земеделски култури (Бюлетин 10/2015) София, 2 декември 2015 г.

Министерство на земеделието и храните Оперативен анализ за основни земеделски култури (Бюлетин 10/2015) София, 2 декември 2015 г. Министерство на земеделието и храните Оперативен анализ за основни земеделски култури (Бюлетин 10/2015) София, 2 декември 2015 г. Съдържание 1 Проведени основни селскостопански мероприятия към 26.11.2015

Подробно

НАЙ-КРАСИВИТЕ МЕСТА НА ПЛАНЕТАТА (КОИТО СКОРО МОЖЕ ДА ИЗЧЕЗНАТ...) Хората приемат природата за даденост, която няма как да загубят. Но тя постоянно се

НАЙ-КРАСИВИТЕ МЕСТА НА ПЛАНЕТАТА (КОИТО СКОРО МОЖЕ ДА ИЗЧЕЗНАТ...) Хората приемат природата за даденост, която няма как да загубят. Но тя постоянно се НАЙ-КРАСИВИТЕ МЕСТА НА ПЛАНЕТАТА (КОИТО СКОРО МОЖЕ ДА ИЗЧЕЗНАТ...) Хората приемат природата за даденост, която няма как да загубят. Но тя постоянно се променя. Климатичните промени са динамични и са заплаха

Подробно

Министерство на земеделието и храните Оперативен анализ за основни земеделски култури (Бюлетин 2/2015) София, 7 октомври 2015 г.

Министерство на земеделието и храните Оперативен анализ за основни земеделски култури (Бюлетин 2/2015) София, 7 октомври 2015 г. Министерство на земеделието и храните Оперативен анализ за основни земеделски култури (Бюлетин 2/2015) София, 7 октомври 2015 г. Съдържание 1 Проведени основни селскостопански мероприятия към 01.10.2015

Подробно

ТВЪРДИ И ЛЕНТОВИ МАРКУЧИ ЗА КАПКОВО НАПОЯВАНЕ Представяме Ви hirro безшевно екструдирани маркучи за капково напояване. Безшевното екструдиране елимини

ТВЪРДИ И ЛЕНТОВИ МАРКУЧИ ЗА КАПКОВО НАПОЯВАНЕ Представяме Ви hirro безшевно екструдирани маркучи за капково напояване. Безшевното екструдиране елимини ТВЪРДИ И ЛЕНТОВИ МАРКУЧИ ЗА КАПКОВО НАПОЯВАНЕ Представяме Ви hirro безшевно екструдирани маркучи за капково напояване. Безшевното екструдиране елиминира възможността за прегъване и нарушаване на дебита

Подробно

Р Е П У Б Л И К А Б Ъ Л Г А Р И Я М и н и с т е р с т в о н а з е м е д е л и е т о, х р а н и т е и г о р и т е Д и р е к ц и я П а з а р н и м е р к

Р Е П У Б Л И К А Б Ъ Л Г А Р И Я М и н и с т е р с т в о н а з е м е д е л и е т о, х р а н и т е и г о р и т е Д и р е к ц и я П а з а р н и м е р к Р Е П У Б Л И К А Б Ъ Л Г А Р И Я М и н и с т е р с т в о н а з е м е д е л и е т о, х р а н и т е и г о р и т е Д и р е к ц и я П а з а р н и м е р к и и о р г а н и з а ц и и н а п р о и з в о д и т

Подробно

СТОПАНСКА КОНЮНКТУРА, БИЗНЕС АНКЕТИ НА НСИ, МАРТ 2012 ГОДИНА

СТОПАНСКА КОНЮНКТУРА, БИЗНЕС АНКЕТИ НА НСИ, МАРТ 2012 ГОДИНА СТОПАНСКА КОНЮНКТУРА БИЗНЕС АНКЕТИ НА НСИ 1, 2, 3, МАРТ 12 ГОДИНА През март 12 г. стопанската конюнктура в страната леко се подобрява. Общият показател на бизнес климата 4 се покачва с 2.3 пункта спрямо

Подробно

Министерство на земеделието, храните и горите Оперативен анализ за основни земеделски култури (Бюлетин 38/2019) София, 25 септември 2019 г.

Министерство на земеделието, храните и горите Оперативен анализ за основни земеделски култури (Бюлетин 38/2019) София, 25 септември 2019 г. Министерство на земеделието, храните и горите Оперативен анализ за основни земеделски култури (Бюлетин 38/2019) София, 25 септември 2019 г. Съдържание 1 Проведени основни селскостопански мероприятия към

Подробно

Министерство на земеделието, храните и горите Оперативен анализ за основни земеделски култури (Бюлетин 14/2019) София, 10 април 2019 г.

Министерство на земеделието, храните и горите Оперативен анализ за основни земеделски култури (Бюлетин 14/2019) София, 10 април 2019 г. Министерство на земеделието, храните и горите Оперативен анализ за основни земеделски култури (Бюлетин 14/2019) София, 10 април 2019 г. Съдържание 1 Проведени основни селскостопански мероприятия към 04.04.2019

Подробно

Microsoft Word - Нематоциди 3.doc

Microsoft Word - Нематоциди 3.doc Продукт, Производител 1. АФРОМИЛ Индустриас Афраса, С.А., Испания Разрешение 01428 ПРЗ 1/03.08.2016 г. 31.01.2021 г. Заповед РД 11-1307/19.07.2016 г. 484/08.03.2019 г. 2. БАЗАМИД ГРАНУЛАТ Канешо Сойл Тритмънт

Подробно

Presentazione standard di PowerPoint

Presentazione standard di PowerPoint EU MERCI Съгласувани практически методи и процедури за ефективно изпълнение на политиката и мерките в подкрепа на енергийната ефективност на промишлеността в Европейския съюз EU-MERCI: Информационна база

Подробно

Стопанска конюнктура през декември 2016 година

Стопанска конюнктура през декември 2016 година СТОПАНСКА КОНЮНКТУРА БИЗНЕС АНКЕТИ НА НСИ 1,2,3, ДЕКЕМВРИ 16 ГОДИНА През декември 16 г. общият показател на бизнес климата 4 остава на нивото си от предходния месец (фиг. 1 от приложението). Подобрение

Подробно

СТОПАНСКА КОНЮНКТУРА, БИЗНЕС АНКЕТИ НА НСИ, ЯНУАРИ 2013 ГОДИНА

СТОПАНСКА КОНЮНКТУРА, БИЗНЕС АНКЕТИ НА НСИ, ЯНУАРИ 2013 ГОДИНА СТОПАНСКА КОНЮНКТУРА БИЗНЕС АНКЕТИ НА НСИ 1,2,3, ЯНУАРИ 13 ГОДИНА През януари 13 г. общият показател на бизнес климата 4 се понижава с 3.2 пункта спрямо равнището си от декември 12 г. (фиг. 1 от приложението)

Подробно