Slide 1

Размер: px
Започни от страница:

Download "Slide 1"

Препис

1 Разделно събиране на отпадъците Kavakli Municipality Lead Partner Project title: For a Better Life 2007CB16IPO Straldzha Municipalitya Partner

2 Какво е рециклиране? Рециклирането е повторно използване на материали за направата на нещо друго. Рециклирането е начин за превръщане на стари неща в нови, начин за превръщане на битови отпадъци в нови продукти, които купуваме и използваме. Много неща, които мислим, че са отпадък могат да бъдат преработени в нови изделия и по тази начин да се използват отново: пластмасови бутилки, вестници, кашони, кенове, буркани, бутилки и много други.

3 Рециклираща инсталация

4 Рециклиране на Излязло от употреба електрическо и електронно оборудване

5

6 Визуално шоу с 6000 компактдиска е направила българска дизайнерска фирма във Варна - окачени 6000 диска върху специализирана мрежа за риболов, опъната на входа на Морската градина и изглеждаща като голяма светлинна стена.

7 Какво е разделно събиране на отпадъците? За да бъдат рециклирани голяма част от хартията, стъклото, метала, пластмасите и всичко останало, което може да се използва повторно, решението е те да се събират разделно вместо да попадат на сметищата. Ако количеството на боклука бъде намалено, разходите по обезвреждането му ще бъдат понижени. Трябва да променим начина, по който сме изхвърляли боклука години наред. Когато убедим всички да участват и работим заедно, разделното събиране ще бъде по-ефективно. От нас зависи да положим известно усилие. Така че, ако досега не сте изхвърляли разделно отпадъците си, започнете да го правите. Правете всичко, което допринася за опазването на околната среда и намалява количеството на боклуците. Така малките ежедневни усилия, които полагате ще имат пряк и незабавен ефект върху заобикалящия ни свят.

8

9 Опаковки За какво използваме опаковките? Опаковките са съдовете, изделията, в които продуктите се купуват, продават и транспортират. Опаковките са важна част от всичко, което купуваме. Повечето храни и напитки стигат до нас в някаква опаковки представете си какво би било, ако това не беше така! Опаковките са направени от множество различни материали, включително хартия и картон, стъкло, стомана, пластмаси и алуминий. Опаковката има четири основни предназначения: Да съхранява храната. Да съдържа изделията, така че те да могат да се транспортират лесно и сигурно. Да описва и идентифицира съдържащото се в нея, така че потребителите да получат информация за съдържанието, теглото и предназначението на продукта. Да предпазва изделията от счупване и разпиляване.

10 Как да намалим опаковките? Опаковките спомагат за това продуктите да не отиват на боклука, но те самите в крайна сметка се превръщат в отпадък. Трябва да опитаме да намалим количеството на опаковките, които хвърляме като: Избираме опаковки, направени от рециклирани материали. По този начин сме сигурни, че за направата на опаковката са били използвани възможно по-малко природни ресурси и енергия. Избираме опаковки, които могат да бъдат рециклирани. Така продължаваме цикъла на опаковката. Избираме продуктите според това дали начинът на опаковане е възможно най-подходящият за предназначението на продукта. По този начин не използваме по-голямо количество опаковки от необходимото.

11 Откъде да започнем? Обърнете внимание къде се намират найблизките контейнери за разделно събиране. Обяснете на семейството си ползата от разделното събиране на отпадъците. Попитайте за разделно събиране на отпадъците в офиса. Обърнете се с въпроси към организацията, отговорна за разделното събиране на отпадъците във вашата община. Не забравяйте, че разделното събиране е само първата стъпка в зеленото ежедневие. Информирайте се за още начини да пестите енергия и ресурси, и да намалите екологичния си отпечатък.

12 Има много причини, които могат да ни накарат сериозно да се замислим за това колко полезно и важно е да събираме отпадъците си разделно. Ето няколко от тях: за да щадим природните си ресурси; за да е по-чисто, по-спретнато и подредено мястото където живеем; за да осигурим едно добро бъдеще за нашите деца.

13 Правила за разделно събиране на хартиени и картонени отпадъци СИН ЦВЯТ 1. Изхвърляй в предоставения съд само хартиени и картонени отпадъци, като например: вестници и списания; празни кутии от сокове и мляко; кашони и други хартиени и картонени опаковки; картонени кутии от сладки, бонбони, яйца, обувки и др.; хартиени торбички и чували. 2. В съдовете за разделно събиране на хартия не се допуска изхвърлянето на: битови отпадъци (например салфетки, санитарни материали, угарки); силно замърсени или омаслени хартиени и картонени отпадъци (напр. мазна кутия от пица); хартии с нанесени специални покрития (напр. метални и пластмасови фолиа); всякакви други отпадъци, които не са хартиени.

14 3. Кутиите и кашоните трябва да са предварително сгънати. 4. Избягвай изхвърлянето в съдовете за разделно събиране на големи опаковки от велпапе и картон. След като ги сгънеш до максимално редуциране на обема, събирай ги на подходящи за целта места и ги предавай на персонала, ангажиран с разделното събиране. Помни! Хартията се приема в заводите за рециклиране само когато е чиста! Ако изхвърлиш при чистата хартия органични отпадъци, мазнини, строителни отпадъци, кални клони и листа, унищожаваш труда на всички преди теб и спираш процеса на рециклиране! Всеки тон рециклирана хартия спасява 13 дървета. 1 килограм рециклирана хартия спестява използването на 32 литра питейна вода. Всеки тон рециклирана хартия спестява използването на 4 квт/ч електроенергия. Хартията може да се рециклира от 5 до 7 пъти, след което се разпада. 90% от всички картонени опаковки могат да се рециклират.

15

16 Правила за разделно събиране на пластмасови и метални отпадъци от опаковки ЖЪЛТ ЦВЯТ 1. Изхвърляй в предоставения съд само пластмасови отпадъци от опаковки, като например: пластмасови бутилки от вода, безалкохолни, олио и бира; кофички от кисело мляко и пластмасови бутилки от прясно мляко; туби и шишета от козметика и санитарни продукти; пластмасови чаши и тарелки /почистени от остатъците от храна/, палета и каси; метални кенчета от напитки и почистени консервени кутии; Капачки от буркани и бутилки; найлонови торбички, стреч фолио и опаковъчно фолио.

17 2. В съдовете за разделно събиране на пластмаса не изхвърляй: блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества; домакински електроуреди, авточасти и др.; отпадъци, които не са пластмасови. 3. Преди да изхвърлиш пластмасовите опаковки: 1) Изпразни ги от съдържанието им и ги почисти /например избърши мазнината с хартиена салфетка или изплакни/; 2) смачкай бутилките, чрез навиване, за да изкараш въздуха и да намалиш обема им, след това ги запуши с капачката. Помни! Пластмасата се разгражда с години и замърсява най-много природата!

18 Внимавай да не изхвърлиш угарка от цигара при пластмасовите отпадъци. Запалените пластмасови отпадъци се гасят много трудно и замърсяват с отровни емисии въздуха. Пластмасата е много лека, а с голям обем. Трябва максимално да я смачкаме, за да съберем повече в камиона. Така спестяваме гориво и намаляваме вредните емисии, изхвърляни във въздуха при транспортиране. Един тон рециклирана пластмаса спестява електричеството на едно българско домакинство за две години; Енергията, отделена при рециклирането на 1 алуминиева кутия, стига за 3 часа телевизионно време; От 1250 кг алуминиеви вторични суровини се получава 1 тон алуминий - алуминият се рециклира изцяло и процесът може да бъде безкраен. Рециклирането на един тон стомана спестява 1.5 тона желязна руда, 40% вода, 75% енергия и 85% по-малко въглеродни емисии във въздуха.

19

20

21 Правила за разделно събиране на стъклени отпадъци от опаковки ЗЕЛЕН ЦВЯТ 1. Изхвърляй в предоставения съд само стъклени отпадъци от опаковки: Бутилки от всякакъв вид и цвят; Стъклени бурканчета и шишета от козметични продукти. Буркани от всякакви храни; 2. В съдовете за разделно събиране на стъкло не изхвърляй: Счупени чаши и чинии; Порцелан и изделия от огнеупорно стъкло; Крушки и луминесцентни лампи; Стъкло от прозорци и огледала; Автомобилни стъкла.

22 3. Когато предоставеният съд е препълнен се обърни към персонала, ангажиран с разделното събиране. 4. Преди да изхвърлиш стъклените опаковки: 1) Махни капачките и тапите; 2) Изпразни ги от съдържанието им /и без това са тежки/ 3) По възможност ги изплакни /не е задължително, но помага да не полепва кал и прах/. Помни! Стъклото за бутилки и буркани и плоското стъкло /за прозорци/ се преработват по различен начин, затова не трябва да се смесва. Камъните и порцелана пречат най-много при преработката на стъкло, тъй като не се топят в пещите.

23 На практика стъклото се рециклира безкрайно много пъти /казват, че до 2000/. Рециклирането на една стъклена бутилка спестява енергията, с която вашият компютър може да работи 25 минути, а вашата перална машина 10 минути. 1 тон рециклирано стъкло спестява 600 кг. кварцов пясък; 1 тон рециклирано стъкло спестява 180 кг. сода каустик; 1 тон рециклирано стъкло спестява 315 кг. CO2; Стъклото се рециклира 100%.

24 Различните цветове контейнери се извозват в различен ден от седмицата, което възпрепятства смесването на отпадъка. Изхвърлените в контейнерите се транспортират до сепариращи инсталации, където допълнително се сортират, за да могат да бъдат рециклирани в съответните преработвателни предприятия. Предимства: - По-добро сортиране на материалите преди транспортирането им до сепарираща инсталация. - По-привлекателен външен вид.

25

26

27

28

29 Разделно събиране на негодни батерии Батериите са неразделна част от нашето всекидневие. Повечето от тях съдържат тежки метали като живак, кадмий, олово, цинк и никел, вредни за околната среда и човека. Все по-нарастващата им употреба генерира огромно количество тежки и опасни химикали, които чрез боклука попадат в почвите и способстват за непредсказуеми последици в бъдещето. Необходимо е повишаването на общественото съзнание по проблемите на управлението на негодни за употреба батерии и акумулатори и привличането на потребителите за участие в изгражданите от организацията схеми за събиране.

30 От няколко години в България на много места се виждат специални контейнери, където можете да предадете изхабените си батерии и да не замърсявате средата, в която живеем. След това батериите се събират от лицензирани за извършване на тази дейност фирми и се рециклират. Съдържанието на отрови в различните батерии зависи от вида им дали са литиево-йонни, никел-кадмиеви и т. н. Като цяло батериите могат да съдържат следните опасни за здравето елементи: живак, кадмий, олово, никел, магнезий, цинк, литий, желязо, сребро, живак, различни киселини и др. Почти всички изброени съединения са канцерогенни, водят до мозъчни увреждания, хронични заболявания и са изключително опасни за бременни жени и за новородени деца. Оловото, примерно, засяга някои ензими, уврежда жлези с вътрешна секреция и др. Живачните съединения увреждат лигавиците и кожата, засягат бъбреците, централната нервна система и миокарда.

31 Има батериите за еднократна употреба и акумулаторни батерии които се презареждат. Макар да изглежда, че първите са по-разпространени, като се сметнат акумулаторните батерии във фотоапарати, камери, мобилните и настолни безжични телефони, в органайзери, лаптопи, ръчни електрически инструменти и др., само броят на акумулаторните батерии по брой ще надхвърли населението на България. За батериите като опасен отпадък, по света, а от 2006 година и в България, има специални наредби как да се събират разделно, да се обезвреждат и рециклират.

32 Защо трябва да рециклираме акумулатори? Автомобилен акумулатор е тип акумулатор, доставящ електрическа енергия в автомобила. Той може да бъде Стартерен, доставящ електричество до стартера, светлините и запалителната система на двигателя, или Тягов- използван като основен източник на енергия в електромобила. Обикновено те са оловно-киселинни акумулатори.

33 Съдържание на химични елементи, които вредят сериозно на нас и околната среда: Олово - Оловото е сиво-бял, мек и пластичен метал със силен метален блясък. Разтваря се в киселини и се окислява при обикновена температура, но се пасивира - образува тънка оксидна кора, която го предпазва от понататъшно окисление. Съединенията му са отровни. Олово се добива главно от минералите галенит, церусит и англезит. Приложение - за сплави, химични апаратури, изолатор на кабели, акумулатори, за защита от радиоактивни лъчения, за куршуми, сачми и др. Съгласно действащото в България законодателство в тази област - НАРЕДБА за батерии и акумулатори и за негодни за употреба батерии и акумулатори се»забранява се изхвърлянето на НУБА в съдове за битови отпадъци» Съдовете за събиране на негодни батерии и акумулатори (НУБА)трябва да отговарят на следните изисквания: 1. да бъдат корозивно устойчиви спрямо веществата, съдържащи се в отпадъците от батерии и акумулатори, и материалът, от който са изработени, да не взаимодейства с тях; 2. да бъдат устойчиви на външни въздействия в условията на депото

34

* РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Министерство на околната среда и водите Регионална инспекция по околната среда и водите - София РЕШЕНИЕ На основание чл. 78, ал.

* РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Министерство на околната среда и водите Регионална инспекция по околната среда и водите - София РЕШЕНИЕ На основание чл. 78, ал. * РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Министерство на околната среда и водите Регионална инспекция по околната среда и водите - София РЕШЕНИЕ На основание чл. 78, ал. 9 във връзка с чл. 3, ал. 3 и от Закона за управление

Подробно

ДО

ДО Образец 1 Съгласно чл. 71, ал. 1 от ЗУО Р Е П У Б Л И К А Б Ъ Л Г АР И Я М и н и с т е р с т в о н а о к о л н а т а с р е д а и в о д и т е Р Е Г И О Н А Л Н А И Н С П Е К Ц И Я Х А С К О В О Р Е Ш Е

Подробно

Образец 4

Образец 4 Р Е ПУ Б Л И К А БЪЛГАР И Я М и н и с т е р с т в о н а о к о л н а т а с р е д а и в о д и т е РЕГИОНАЛНА ИНСПЕКЦИЯ ПО ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ МОНТАНА РЕШЕНИЕ 06 РД 193 05 от 03.06.2019 г. На основание

Подробно

Образец 4

Образец 4 Р Е ПУ Б Л И К А БЪЛГАР И Я М и н и с т е р с т в о н а о к о л н а т а с р е д а и в о д и т е РЕГИОНАЛНА ИНСПЕКЦИЯ ПО ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ МОНТАНА РЕШЕНИЕ 06 РД 193 04 от 01.02.2019 г. На основание

Подробно

ДО

ДО Р Е П У Б Л И К А Б Ъ Л Г АР И Я М и н и с т е р с т в о н а о к о л н а т а с р е д а и в о д и т е Р Е Г И О Н А Л Н А И Н С П Е К Ц И Я Х А С К О В О Р Е Ш Е Н И Е 14-ДО-200-00 от 08.04.2013 г. На основание

Подробно

Слайд 1

Слайд 1 BULGARIA - TURKEY IPA CROSS-BORDER PROGRAMME CCI Number: 2007CB16IPO008 Kavakli Municipality Lead Partner Project title: For a Better Life 2007CB16IPO008-2011-2-051 Straldzha Municipalitya Partner През

Подробно

МЕДИА МОНИТОРИНГ 08 МАРТ 2019 г. Член на:

МЕДИА МОНИТОРИНГ 08 МАРТ 2019 г. Член на: МЕДИА МОНИТОРИНГ 08 МАРТ 2019 г. Член на: Източник: Мениджър Заглавие: Тези страни произвеждат най-голямо количество е-отпадъци в света Линк: https://www.manager.bg/klasacii/strani-koito-proizvezhdat-nay-golyamokolichestvo-e-otpadci-v-sveta

Подробно

ДО

ДО Образец Съгласно чл. 7, ал. 4 от ЗУО Р Е П У Б Л И К А Б Ъ Л Г АР И Я М и н и с т е р с т в о н а о к о л н а т а с р е д а и в о д и т е Р Е Г И О Н А Л Н А И Н С П Е К Ц И Я Х А С К О В О Р Е Ш Е Н И

Подробно

Copy of Приложение 1-Техн. спец.

Copy of Приложение 1-Техн. спец. Приложение 1 ТЕХНИЧЕСКА СПЕЦИФИКАЦИЯ Артикул Изисквания Ориенти Мярка Опаковка ровъчни кол-ва 1. Прах за пране - бяло 600 Кг 2 кг Да е подходящ за всички видове тъкани. Да не алергизира. Мостра. 2. Прах

Подробно

ЕВРОПЕЙСКА КОМИСИЯ Брюксел, г. C(2019) 930 final ANNEX ПРИЛОЖЕНИЕ към Делегирано решение на Комисията за определяне на списък на отраслите и

ЕВРОПЕЙСКА КОМИСИЯ Брюксел, г. C(2019) 930 final ANNEX ПРИЛОЖЕНИЕ към Делегирано решение на Комисията за определяне на списък на отраслите и ЕВРОПЕЙСКА КОМИСИЯ Брюксел, 15.2.2019 г. C(2019) 930 final ANNEX ПРИЛОЖЕНИЕ към Делегирано решение на Комисията за определяне на списък на отраслите и подотраслите, за които се счита, че са изложени на

Подробно

nomenklatura 2010_korigirana_MTITS

nomenklatura 2010_korigirana_MTITS ПОЧИСТВАЩИ ПРЕПАРАТИ 1 2 3 4 5 6 7 Белина - обикновена, за цялостна дезинфекция, съдържа до 20 гр. хлор/л., пластмасова бутилка, 1 л. Кислол обикновен, за дезинфекция и измиване на санитарни възли, мивки,

Подробно

План на урок: Хранилка за птици Развиване на умения за търсене, оценка и систематизиране на информация в тематична област Домашен бит и техника за 2 к

План на урок: Хранилка за птици Развиване на умения за търсене, оценка и систематизиране на информация в тематична област Домашен бит и техника за 2 к План на урок: Хранилка за птици Развиване на умения за търсене, оценка и систематизиране на информация в тематична област Домашен бит и техника за 2 клас Цел на урока: те използват поне 2 стратегии за

Подробно

Р Е П У Б Л И К А Б Ъ Л Г А Р И Я М и н и с т е р с т в о н а о к о л н а т а с р е д а и в о д и т е РЕГИОНАЛНА ИНСПЕКЦИЯ ПО ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ

Р Е П У Б Л И К А Б Ъ Л Г А Р И Я М и н и с т е р с т в о н а о к о л н а т а с р е д а и в о д и т е РЕГИОНАЛНА ИНСПЕКЦИЯ ПО ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ Р Е П У Б Л И К А Б Ъ Л Г А Р И Я М н с т е р с т в о н а о к о л н а т а с р е д а в о д т е РЕГИОНАЛНА ИНСПЕКЦИЯ ПО ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ гр.хасковоп РЕШЕНИЕ 14 ДО - 191 01 от 2.11.201 г. На основане

Подробно

Проект „Интегриран проект за водния цикъл на гр

Проект „Интегриран проект за водния цикъл на гр ПРОЕКТ ИЗГРАЖДАНЕ НА РЕГИОНАЛНА СИСТЕМА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ОТПАДЪЦИТЕ В РЕГИОН ВЕЛИКО ТЪРНОВО Процедура с референтен : BG161PO005/10/2.10/07/22 Изграждане на регионални системи за управление на отпадъците

Подробно

_DW913_DW915_DW918__BG.indd

_DW913_DW915_DW918__BG.indd 359203-71 BG Превод на оригиналните инструкции DW913 DW915 DW918 DW919 N094270 (OCT10) Авторски права DEWALT фиг. 1 фиг. 2 f e a g b c d 2 АКУМУЛАТОРЕН ПРОЖЕКТОР С БЯЛА СВЕТЛИНА DW913, DW915, DW918, DW919

Подробно

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ОБЛАСТ ПЛЕВЕН О Б Щ И Н А Л Е В С К И 5900 Левски, бул. България 58, тел / , факс 0650 / ,

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ОБЛАСТ ПЛЕВЕН О Б Щ И Н А Л Е В С К И 5900 Левски, бул. България 58, тел / , факс 0650 / , РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ОБЛАСТ ПЛЕВЕН О Б Щ И Н А Л Е В С К И 5900 Левски, бул. България 58, тел. 0650 / 8-24-48, факс 0650 / 8-31-95, e-mail: oblevski@abv.bg Д О К Л А Д Относно: Изготвянето на Проект на План-сметка

Подробно

Title Layout

Title Layout Устойчиво развитие ОСНОВНА ЦЕЛ НА ИНДУСТРИЯТА ЗА БЕЗАЛКОХОЛНИ НАПИТКИ Жана Величкова - АПБНБ Безопасност и екологичност на опаковките, предназначени да влизат в контакт с храни, 25.07.2018г.,София АСОЦИАЦИЯ

Подробно

Предложени експерименти 1. Боядисани растения Необходими материали: чаши с вода (толкова, колкото цветове имате), боя за храна, няколко растения (бели

Предложени експерименти 1. Боядисани растения Необходими материали: чаши с вода (толкова, колкото цветове имате), боя за храна, няколко растения (бели Предложени експерименти 1. Боядисани растения Необходими материали: чаши с вода (толкова, колкото цветове имате), боя за храна, няколко растения (бели цветя, зелеви листа, трева, листа на дървете). Експериментът:

Подробно

Германия IBS уред за почистване на части тип М Уредът е с височината на работна маса и с много голяма работна повърхност. Идеален за почистване на осо

Германия IBS уред за почистване на части тип М Уредът е с височината на работна маса и с много голяма работна повърхност. Идеален за почистване на осо Германия IBS уред за почистване на части тип М Уредът е с височината на работна маса и с много голяма работна повърхност. Идеален за почистване на особено големи и тежки части. 1 / 2 Начин на функциониране

Подробно

MOVECO

MOVECO Кръгова икономика и бизнес модели 18 АПРИЛ 2019, СОФИЯ МИЛЕНА ИГНАТОВА СДРУЖЕНИЕ ЕКОСИСТЕМ ЮРЪП WWW.ECOSYSTEMEUROPE.ORG Project co-funded by European Union.funds (ERDF, IPA) Линейна икономика енергия от

Подробно

10.Presentation EcoEnergy_Dec_03_ 2009 PM.ppt Compatibility Mode

10.Presentation EcoEnergy_Dec_03_ 2009 PM.ppt Compatibility Mode Енергиен потенциал на общинските сметища Преглед на съществуващите практики и възможности Павел Манчев София, 3 декември 2009 г. Настояща ситуация населението плаща такса смет фирмите плащат продуктова

Подробно

SMT-D КЛЮЧ ЗА УПРАВЛЕНИЕ Инструкция за монтаж и работа

SMT-D КЛЮЧ ЗА УПРАВЛЕНИЕ Инструкция за монтаж и работа Инструкция за монтаж и работа Съдържание ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНА РАБОТА 3 ОПИСАНИЕ НА ПРОДУКТА 4 АРТИКУЛНИ КОДОВЕ 4 ОБЛАСТ НА ПРИЛОЖЕНИЕ 4 ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ 4 СТАНДАРТИ 4 ЕЛЕКТРИЧЕСКО СВЪРЗВАНЕ 5 МОНТАЖНИ

Подробно

Folie 1

Folie 1 Добре дошли в Горна Австрия Paul Zarzer Правителство на Горна Австрия Дирекция Околна среда & управление на водите Отдел Защита на околната среда Провинция Горна Австрия 18 Региона 444 Общини 1,4 милиона

Подробно

We drive the change to a sustainable society

We drive the  change to a  sustainable society Кръгова икономика!? Да, но с много условия! Боян Рашев 9 април, 2019 г. София Кръговата икономика цели да спре това! Милиарди тонове Потребление на ресурси на световно ниво Строителни материали Руди и

Подробно

Образец 4

Образец 4 Образец 10 Съгласно чл. 45, ал. 7 от ЗУО Р Е П У Б Л И К А БЪЛГАРИЯ М и н и с т е р с т в о н а о к о л н а т а с р е д а и в о д и т е РЕГИОНАЛНА ИНСПЕКЦИЯ ПО ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ грхасково РЕШЕНИЕ

Подробно

Таблица 1. Замърсители по ЕРЕВВ и РRTR CAS номер Замърсител във въздух (колона 1а) Емисионни прагове (колона 1) във вода (колона1b) в почва (колона1с)

Таблица 1. Замърсители по ЕРЕВВ и РRTR CAS номер Замърсител във въздух (колона 1а) Емисионни прагове (колона 1) във вода (колона1b) в почва (колона1с) Таблица 1. Замърсители по ЕРЕВВ и РRTR CAS номер Замърсител във въздух (колона 1а) Емисионни прагове (колона 1) във вода (колона1b) в почва (колона1с) Праг за пренос на замърсители извън площадката (колона

Подробно

МЕДИА МОНИТОРИНГ

МЕДИА МОНИТОРИНГ WWW.BAR-BG.ORG МЕДИЯ МОНИТОРИНГ 02 февруари 2017 г. Източник: news.bnt.bg Заглавие: МОСВ: През зимата замърсяването на въздуха е по-голямо заради битовото отопление Линк: http://news.bnt.bg/bg/a/zamrsyavaneto-na-vzdukha-e-po-golyama-prez-zimata

Подробно

Folie 1

Folie 1 Природата на образува отпадъци, но хранителни вещества и местообитания за нов живот! Ние не сме наследили земята от нашите деди, а сме я взели на заем от децата си! Уилям Шекспир 1 Компостиране Ферментация

Подробно

Развлечение

Развлечение Развлечение КЛЮЧОДЪРЖАТЕЛИ 6015140078 93076 Цвят - прозрачен 31x73x5 mm Пластмаса 20х40 mm 0.99 лв. 6015140079 93063 Цвят - прозрачен ø40x5 mm Пластмаса ø20 mm 76 0.99 лв. 6015140080 93062 Цвят - прозрачен

Подробно

Microsoft Word - 30niv2.doc

Microsoft Word - 30niv2.doc «Форми» 30-21 Ниво 2 Упражнение1 Цели Приложение (примери) Материал Указания Забележки Разширени обяснения(при мер(и) Самостоятел на работа Примерно решение - Абстрактно запознаване с дробни числа. - Абстрактна

Подробно

ДОХОДИ, РАЗХОДИ И ПОТРЕБЛЕНИЕ НА ДОМАКИНСТВАТА ПРЕЗ НОЕМВРИ 2009 ГОДИНА

ДОХОДИ, РАЗХОДИ И ПОТРЕБЛЕНИЕ НА ДОМАКИНСТВАТА ПРЕЗ НОЕМВРИ 2009 ГОДИНА ДОХОДИ, РАЗХОДИ И ПОТРЕБЛЕНИЕ НА ДОМАКИНСТВАТА ПРЕЗ НОЕМВРИ 2009 ГОДИНА Общият доход средно на лице от домакинство през ноември 2009 г. е 307.07 лв. и спрямо същия месец на 2008 г. намалява с 4.1%. Основната

Подробно

КОНЦЕПЦИЯ на ВиК Перник за намаляване на загубите на вода

КОНЦЕПЦИЯ на ВиК Перник за намаляване на загубите на вода НАЦИОНАЛНО ПЛАНИРАНЕ НА УПРАВЛЕНИЕТО НА УТАЙКИ ОТ ПРЕЧИСТВАТЕЛНИ СТАНЦИИ ЗА ОТПАДЪЧНИ ВОДИ (ПСОВ) В БЪЛГАРИЯ 30-31 ОКТОМВРИ 2013Г. ОПОЛЗОТВОРЯВАНЕ НА УТАЙКИТЕ ОТ ПСОВ ДОБРИ ПРАКТИКИ Българска асоциация

Подробно

ТЕХНИЧЕСКА КАРТА последно издание БОРОЛЕКС СЪС СПЕЦИАЛНИ ЕФЕКТИ Акрилатен латекс със специални ефекти ЗА ВЪТРЕШНО ПРИЛОЖЕНИЕ ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ

ТЕХНИЧЕСКА КАРТА последно издание БОРОЛЕКС СЪС СПЕЦИАЛНИ ЕФЕКТИ Акрилатен латекс със специални ефекти ЗА ВЪТРЕШНО ПРИЛОЖЕНИЕ ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ ТЕХНИЧЕСКА КАРТА 29.01.2015 последно издание БОРОЛЕКС СЪС СПЕЦИАЛНИ ЕФЕКТИ Акрилатен латекс със специални ефекти ЗА ВЪТРЕШНО ПРИЛОЖЕНИЕ ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ: За постигане на специфични ефекти върху върху боядисани

Подробно

ПРИМЕРНО ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по Технологии и предприемачество за 4. клас ПЪРВИ УЧЕБЕН СРОК 18 седмици х 1 час седмично = 18 часа по ред Уч

ПРИМЕРНО ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по Технологии и предприемачество за 4. клас ПЪРВИ УЧЕБЕН СРОК 18 седмици х 1 час седмично = 18 часа по ред Уч ПРИМЕРНО ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по Технологии и предприемачество за 4. клас ПЪРВИ УЧЕБЕН СРОК 18 седмици х 1 час седмично = 18 часа по ред Учебна седмица Тема на урочната единица Очаквани резултати

Подробно

МЕДИА МОНИТОРИНГ 4 септември 2013 г.

МЕДИА МОНИТОРИНГ 4 септември 2013 г. МЕДИА МОНИТОРИНГ 4 септември 2013 г. WWW.BAR-BG.ORG Източник: greentech.bg Заглавие: Бизнесът: законът за отпадъците не реши належащите проблеми Една година след приемането на Закона за управление на отпадъците

Подробно

Акумулатори

Акумулатори Акумулатори Акумулаторът е най-важния и дискутиран елемент в електро велосипеда. Най-често задаваните въпроси са именно свързани с него. Вида на всички акумулатори варира в зависимост от типа, конструкцията,

Подробно

МЕДИА МОНИТОРИНГ 18 ЮЛИ 2018 г. Член на:

МЕДИА МОНИТОРИНГ 18 ЮЛИ 2018 г. Член на: МЕДИА МОНИТОРИНГ 18 ЮЛИ 2018 г. Член на: Източник: Mont.press Заглавие: Компостиращите инсталации - наложителни за общините Линк: https://www.mont-press.com/index.php?article=46848&kind=&rank=4&short=11681

Подробно

НАРЕДБА 3 ОТ 22 МАЙ 2013 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ИНСТАЛАЦИИ, ПРОИЗВЕЖДАЩИ ТИТАНОВ ДИОКСИД В сила от г. Издадена от министъра на околната сре

НАРЕДБА 3 ОТ 22 МАЙ 2013 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ИНСТАЛАЦИИ, ПРОИЗВЕЖДАЩИ ТИТАНОВ ДИОКСИД В сила от г. Издадена от министъра на околната сре НАРЕДБА 3 ОТ 22 МАЙ 2013 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ИНСТАЛАЦИИ, ПРОИЗВЕЖДАЩИ ТИТАНОВ ДИОКСИД В сила от 04.06.2013 г. Издадена от министъра на околната среда и водите Обн. ДВ. бр.49 от 4 Юни 2013г. Глава първа.

Подробно

Приложение 1 ОБЕМ И СТРУКТУРА НА ИНВЕСТИЦИИТЕ ПО ВИДОВЕ АКТИВИ на ППФ "Топлина". по ред АКТИВИ към края на предходната година Относителен дял Стойност

Приложение 1 ОБЕМ И СТРУКТУРА НА ИНВЕСТИЦИИТЕ ПО ВИДОВЕ АКТИВИ на ППФ Топлина. по ред АКТИВИ към края на предходната година Относителен дял Стойност Приложение 1 ОБЕМ И СТРУКТУРА НА ИНВЕСТИЦИИТЕ ПО ВИДОВЕ АКТИВИ на ППФ "Топлина". АКТИВИ към края на пходната година Относителен дял от активите на към 31.12.2008.г. Относителен дял от активите на 1 2 3

Подробно