Термично състояние на магнитопровода на статора при дефекти

Размер: px
Започни от страница:

Download "Термично състояние на магнитопровода на статора при дефекти"

Препис

1 Избрани глави от теоретичната електротехника Вид на обучението: Лекции, семинарни упражнения, лабораторни упражнения Код: CEPP0 Семестър: Л - 2 часа СУ-2 часа ЛУ- час Брой кредити: 5 ЛЕКТОР: Доц. д-р инж. Симеон Владов (ФА), тел: , каб.2420, Технически университет-софия СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНИЯ ПЛАН: Задължителна дисциплина за редовни и задочни студенти по специалностите: Електротехника и Електроенергетика и електрообзавеждане към Електрофакултета на ТУ-София, за допълващо обучение. ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: Да запознае студентите с основните подходи за описване на процесите в линейни електрически вериги и с методите за анализ на тези процеси при постоянни и периодични режими. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: Разглеждат се основните понятия и закони в областта на електрическите и линейните магнитни вериги; стационарни синусоидални режими; преобразувания, методи и теореми за анализ на линейни ел. вериги; резонанс; ел. вериги с индуктивни връзки; анализ на периодични несинусоидални режими в линейни ел. вериги, симетрични и несиметрични трифазни вериги при статичен товар. ПРЕДПОСТАВКИ: Основни понятия по Висша математика I и II и Физика I и II. МЕТОД ЗА ПРЕПОДАВАНЕ: Както лекциите, така и семинарните упражнения се представят на черна дъска. Лабораторните упражнения се провеждат с макети и измервателни уреди. Студентите изработват протоколи, които се проверяват от водещия. Включена е и курсова работа, по време на която студентите се запознават и използват софтуерния продукт за анализ и синтез на електрически вериги Pspice. МЕТОДИ НА ИЗПИТВАНЕ И ОЦЕНЯВАНЕ: Контролна работа с две задачи по време на семестъра и защита на протоколите от лаб. упражнения и курсовата работа. Писмен изпит в края на трети семестър. Начинът на провеждане на изпита и критериите за оценка са изложени на таблото на катедрата. ЕЗИК НА ПРЕПОДАВАНЕ: български ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА:. К. Брандиски, Ж. Георгиев, В. Младенов, Р. Станчева., "Учебник по теоретична електротехника - Част I", ИК КИНГ 2004, ISBN , София.; 2. К. Брандиски, Ж. Георгиев, В. Младенов, Р. Станчева., "Учебник по теоретична електротехника - Част II", ИК КИНГ 2004, ISBN , София; 3. К. Брандиски, и др., "Ръководство за семинарни упражнения по теоретична електротехника -Част I", ИК КИНГ 2004, ISBN , София; 4. К. Брандиски и др., "Ръководство за семинарни упражнения по теоретична електротехника - Част II", ИК КИНГ 2004, ISBN , София; 5. К. Г. Брандиски, В. М. Младенов, К.П. Станчев, "Ръководство за решаване на задачи по теоретична електротехника с PSPICE", Сиела 2002, София; 6. К. Брандиски и др., "Ръководство за лабораторни упражнения по теоретична електротехника", ИК КИНГ 2007, 200 ISBN , София; 7. Брандиски, К. и др., CAD системи в електротехниката, Сиела, София, 2002.

2 Електроснабдяване Вид на обучението: Лекции, Лабораторни упражнения, курсов проект Код: СEPP02 Семестър: Л 2 ч., ЛУ ч. Брой кредити: 5 ЛЕКТОР: Доц. д-р инж. Николай Матанов (ЕФ), тел ; nsm@tu-sofia.bg Технически Университет - София СТАТУT НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНИЯ ПЛАН: Задължителна дисциплина за студенти по специалност Електроенергетика и електрообзавеждане от учебния план за допълващо обучение за ОКС Магистър на Електротехнически факултет при Технически Университет София. ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: Целта на курса е студентите да се запознаят с основните изисквания и принципи на проектиране, изграждане и експлоатация на електроснабдителните системи на производствени (промишлени, минни, строителни, селскостопански) предприятия, фирми и др. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: В курса се разглеждат основни въпроси свързани със структурата и свойствата на електроснабдителните системи; методите за пресмятане на изчислителните товари; определянето на местоположението, броят и мощността на подстанциите в промишлени и др. предприятия; изискванията за проектиране на електрическите инсталации на ниско напрежение; отчитане на особеностите в изчисляването на специални електрически инсталации; изборът на защитна и комутационна апаратура в електрическите инсталации на ниско напрежение. Съществено място е отделено на ефективното подобряването на фактора на мощността на потребителите на електроенергия и влиянието на качеството на напрежение върху работата на консуматорите; ефективни режими на консумация и икономията на електроенергия в електроснабдителните системи на предприятията. ПРЕДПОСТАВКИ: Необходими са знанията по дисциплините Теоретична електротехника, Електрически мрежи и системи, Електрически централи и подстанции, Електрически апарати и Релейна защита. МЕТОД НА ПРЕПОДАВАНЕ: Лекции изнасяни с помощта на нагледни материали, табла, диапозитиви и слайдове. На основата на теоретичния материал се провеждат лабораторни упражнения на стендове и опитни постановки в лаборатория 230, които създават условия студентите да придобият практически знания и умение. МЕТОДИ НА ИЗПИТВАНЕ И ОЦЕНЯВАНЕ: Текуща оценка през семестъра. ЕЗИК НА ПРЕПОДАВНЕ: български. ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА:. Василев Н. И., С. Т.Сидеров, Електроснабдяване на промишлени предприятия, Техника, София, 990; 2. Василев Н., С. Сидеров, Ръководство по проектиране на електроснабдителни системи на промишлени предприятия, С., Техника, 988; 3. Willis H. Lee, Power Distribution Planning Reference Book, Marcel Dekker, 997; 4. Miller Timothy J. E., Reactive Power Control in Electric Systems, Wiley-Interscience, 982.

3 Осветителни уредби Вид на обучението: Лекции, Лабораторни упражнения, Курсова работа Код: СEPP03 Семестър: Л - 3 ч., ЛУ ч. Брой кредити: 5 ЛЕКТОРИ: Доц. д-р инж. Захари Иванов (ЕФ), тел , zai@tu-sofia.bg Гл. ас. д-р инж. Ива Петринска (ЕФ), тел , ipetrinska@tu-sofia.bg Технически университет-софия СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНИЯ ПЛАН: Дисциплина за студентите по специалност Електроенергетика и електрообзавеждане от учебния план за допълващо обучение за ОКС Магистър на Електротехническия факултет на ТУ-София. ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: Целта на обучението по Осветителни уредби е студентите да разширят знанията си и възможностите за реализация в областта на проектирането и експлоатацията на интегралното осветление, повишаване ефективността на изкуственото осветление. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: Разглеждат се теми, свързани с профила на специалността от теоретичните основи на светлотехниката и колориметрията; нормиране на количествените и качествените показатели на изкуственото осветление; проектиране на естествено осветление, вътрешни осветителни и облъчвателни уредби; проектиране на прожекторно, улично и тунелно осветление. ПРЕДПОСТАВКИ: Висша математика, Техническо документиране, Програмиране, Електроника, Теоретична електротехника, Електрически апарати, Електрически мрежи и системи, Осветителна и инсталационна техника. МЕТОД НА ПРЕПОДАВАНЕ: Лекции, изнасяни с помощта на нагледни материали, диапозитиви, табла и слайдове. Лабораторни упражнения, изпълнявани по ръководство, текущ контрол, протоколи и защита. Курсова работа изработвана по ръководство за проектиране, предоставени разработени в катедрата специализирани програми за РС за обработка на данни и решаване на трудоемки светлотехнически задачи, текущ контрол и защита. МЕТОДИ НА ИЗПИТВАНЕ И ОЦЕНЯВАНЕ: Писмен изпит след края на първи семестър(70%), лабораторни упражнения(5%), курсова работа(5%). ЕЗИК НА ПРЕПОДАВАНЕ: български. ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА:. Андрейчин Р. и др., Наръчник по осветителна техника - том І и том ІІ, Техника, София, 977; 2. Справочная книга по светотехнике - под ред. на Айзенберг, Москва, 995; 3. Вичев С., А. Тодорова, Г. Дюстабанов, Г. Диканаров, Справочник по енергетика - том 4, АВС Техника, София, 998; 4. Иванов З. A., Осветителна и инсталационна техника, Авангард Прима, София, 200; 5. Пачаманов А., Планиране, контрол и управление на енергопотреблението, Авангард Прима, София, 2002; 6. Диканаров Г. И., Ръководство за лабораторни упражнения по осветителна и инсталационна техника, АВС Техника, София, 2002; 7. Пачаманов А., Б. Прегьов, Д. Бибев, Специални осветителни уредби (учебно помагало за лабораторни упражнения и самостоятелна подготовка), ТУ-София, 2003; 8. Пачаманов А., Ръководство - работна тетрадка за курсова работа по осветителни уредби, Авангард Прима, София, 2005.

4 Електрообзавеждане на роботизирани системи Вид на обучението: Лекции, Лабораторни упражнения, Семинарни упражнения Код: СEPP04 Семестър: Л - 2 ч., ЛУ - ч., СУ - ч. Брой кредити: 5 ЛЕКТОР: Доц. д-р инж. Светлана Цветкова (ЕФ), тел , stzvet@tu-sofia.bg Технически университет - София СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНИЯ ПЛАН: Задължителна учебна дисциплина за студенти от специалност Електроенергетика и електрообзавеждане от учебния план за допълващо обучение за ОКС Магистър на Електротехническия факултет при Технически Университет София. ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: Целтa нa обучението е paзшиpявaнето и зaдълбочaвaнето нa познaниятa на студентите в облaсттa нa роботизираните системи и пpиложението им пpи различни производствени процеси. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: В дисциплината Електрообзавеждане на роботизирани системи се дават основни сведения за роботизираните системи: класификация, приложение, поколения роботи, структурни и кинематични схеми, видове задвижвания. Основно внимание е отделено на електрическата част на роботизираните системи. Разглеждат се въпросите, свързани с електромеханичните задвижвания, статичните и динамични натоварвания, както и системите им за управление; сензорните устройства, захващащите устройства; системите за управление на отделни роботи и роботизирани комплекси. В лабораторните упражнения студентите се запознават с методи за изпитване, настройка и експлоатация на задвижвания за промишлени роботи. ПРЕДПОСТАВКИ: Електротехника, Физика, Електроника, Електрически машини, Основи на автоматизацията, Автоматизирано електрозадвижване, Електрообзавеждане. МЕТОД НА ПРЕПОДАВАНЕ: Лекции с използване на мултимедийна техника, лабораторни упражнения с протоколи и семинарни упражнения включващи решаването на задачи за проектиране на електрообзавеждането на промишлен робот. МЕТОДИ НА ИЗПИТВАНЕ И ОЦЕНЯВАНЕ: Писмен изпит в края на първи семестър (70%), лабораторни упражнения (5%), семинарни упражнения (5%). ЕЗИК НА ПРЕПОДАВАНЕ: български ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА:. Цанев Ц. Б., С. Г. Цветкова, Електрическа част на роботизирани системи, София, АВС Техника, 2005; 2. Белянин Л. Н., Робототехнические системы для машиностроения, Москва, Машиностроение, 986; 3. Будаков С. и др., Проектирование манипуляторов промишленых роботов и роботизированных комплексов, Москва, ВьIсшая школа, 986; 4. Йънг Дж. Ф., Роботика, София, Техника, 979; 5. Кулашова В. С., Н. А. Лакеты, Дистанционно управление роботы и манипулаторы, Москва, Машиностроение, 986; 6. Петрик Э. А., Основы теории распознавания образов, Москва, Сов. радио, 980; 7. Шахинпур М., Курс роботехники, Москва, Мир, 990.

5 Режими на Електроенергийните системи Вид на обучението Лекции, (Л) Семинарни (СУ) Лабораторни упражнения (ЛУ) Код: CEPP05 Л-2 ч.; СУ- ч; ЛУ- ч Семестър: Брой кредити: 5 ЛЕКТОР: доц. д-р инж. Димо Стоилов (ЕФ), тел , dstoilov@tu-sofia.bg Технически Университет София СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНИЯ ПЛАН: Задължителна дисциплина за редовни и задочни студенти от специалността ЕЕ и ЕО, модул Електрически мрежи и системи, допълващо обучение. ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: Да даде на студентите теоретични и практическа познания по характерни режими на работа на електроенергийните системи (ЕЕС), по методите за предварителното им планиране, а така също по принципите и технологията на управлението им. Да се запознаят с изискванията към обединените ЕЕС и режимите им на работа. Да добият представа за изследванията на характерни режими при планиране развитието на ЕЕС. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: Тя запознава студентите с оперативното планиране и управлението на режимите на ЕЕС. Представят се основните модели и методите на математическото програмиране за решение на режимните задачи прогнозиране на товарите, изчисляване и оптимизация на установените режими на ЕЕС, икономичен диспечинг, избор на състава и разпределение на натоварването между работещите в паралел агрегати, хидротермична координация, оптимизация на режимите по напрежение и реактивна мощност, оценка на състоянието на ЕЕС. Разглеждат се и въпроси свързани с паралелната работа и развитието на ЕЕС. ПРЕДПОСТАВКИ: Необходими са познания по висша математика, електрически мрежи и системи, хидро- и топлоенергетика, електрически машини. МЕТОД НА ПРЕПОДАВАНЕ: Лекциите се изнасят чрез презентации с портативен компютър и по класически начин. Лабораторните упражнения се изпълняват чрез учебен и професионален софтуер за моделиране на ЕЕС. Семинарните упражнения се провеждат под формата на дискусия и решаване на задачи, след като ръководителят е направил основно изложение на темата. МЕТОДИ НА ИЗПИТВАНЕ И ОЦЕНЯВАНЕ: Писмен изпит след края на VIII-ми семестър. Оценката по дисциплината се формира от изпита (с коефициент на тежест 70%) и от участие в упражнения (30%). ЕЗИК НА ПРЕПОДАВАНЕ: Български. ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА:. Стоилов Д., Янев К., Режими на електроенергийни системи, София, Издателство на ТУ- София, Wood A.J. and B.F.Wollenberg, Power Generation, Operation & Control, John Wiley and Sons, Second Edition, New York, Стоилов Д., Учебно ръководство по Режими на ЕЕС, ТУ-София, Николов Д., Електрически мрежи и системи, С., Техника, Горнштейн В.М., Методы оптимизиции режимов энергосистем, Москва, Энергия, 98.

6 Код: CЕРР06 Семестър: Автоматизирано електрозадвижване Вид на обучението: Брой кредити: 5 Лекции, Лабораторни упражнения Л 2 ч., ЛУ - ч. ЛЕКТОРИ: доц. д-р инж. Вълчан Георгиев (EФ), тел.: , vulchy@tu-sofia.bg Технически университет-софия СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНИЯ ПЛАН: Задължителна дисциплина за студенти по специалност Eлектроенергетика и електрообзавеждане от учебния план за допълващо обучение за ОКС Магистър на Електротехническия факултет при Технически Университет София. ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: Целта на дисциплината е да осигури необходимата теоретична подготовка за анализ на статичните и динамични режими на електромеханичните системи, които формират съвременните електрозадвижвания. Да разясни на база теоретичния анализ класическите и модерните принципи на управление и да демонстрира тяхното практическо реализиране. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: Разглежда се съвместната работа на електронната система за управление, електродвигателя и производствения механизъм (машина, транспортно средство) със съответните им математически модели в статичен и динамичен режим. Разгледани са класическите средства за управление на постояннотокови и променливотокови електродвигатели. Това е оправдано поради интензивното им използване. Основно внимание в курса се обръща на електрозадвижванията, изградени с високочестотни електронни системи за управление. Специално внимание е отделено на векторното управление на променливотокови двигатели, заради неговата перспективност и масовото му навлизане в практиката. Всички разглеждани типове електрозадвижвания се сравняват не само по качеството на регулиране, което осигуряват, а и по техните енергетични показатели. Посочва се икономическата целесъобразност за тяхното приложение. ПРЕДПОСТАВКИ: Електрически машини, Полупроводникова електроника, Теоретична електротехника І, Механика, Машинни елементи и механизми, Основи на автоматизацията от бакалавърската образователно-квалификационна степен. МЕТОД ЗА ПРЕПОДАВАНЕ: Лекции и лабораторни упражнения с протоколи, изработвани от студентите и проверявани от преподавателя. МЕТОДИ НА ИЗПИТВАНЕ И ОЦЕНЯВАНЕ: Оценката по дисциплината се формира на база оценка от писмен изпит след края на курса и оценка върху лабораторните упражнения. ЕЗИК НА ПРЕПОДАВАНЕ: български. ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА:. Ключев В., Теория на електрозадвижването, Техника, С Михов М., Управление на електромеханични системи, ТУ-София, С

7 Наименование на учебната дисциплината: Електроника Код: CEPP07 Семестър: 2 Вид на обучението: Лекции и лабораторни упражнения Л - 3 часа ЛУ - часа Брой кредити: 6 ЛЕКТОРИ: Доц. д-р инж. Николай Хинов (ФЕТТ), тел.: , каб.34, hinov@tusofia.bg Технически университет София СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНИЯ ПЛАН: Задължителна дисциплина за редовни студенти направление "Електротехника и автоматика", Електротехнически факултет и факултет по Автоматика на ТУ - София, допълващо обучение. ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: Целта на обучението по "Полупроводникова електроника" е студентите да получат знания по съвременните електронни елементи, принципа на действие, основните съотношения, особеностите и приложенията на линейните и импулсните устройства за обработка на сигналите в електронните системи, на устройствата за преобразуване на електрическа енергия - токоизправители, зависими и автономни инвертори, постояннотокови и променливотокови регулатори и стабилизатори. Лабораторните упражнения покриват и допълват с подробности материала, изучаван в лекциите. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: Разглеждат се теми, отнасящи се до съвременните електронни елементи, принципа на действие, основните съотношения, особеностите и приложенията на линейните и импулсните устройства за обработка на сигналите в електронните системи, на устройствата за преобразуване на електрическа енергия -токоизправители, зависими и автономни инвертори, постояннотокови и променливотокови регулатори и стабилизатори ПРЕДПОСТАВКИ: Необходими са познания по математика, физика, теоретична електротехника. МЕТОД ЗА ПРЕПОДАВАНЕ: Лекции, изнасяни с помощта на нагледни материали. Лабораторни упражнения, изпълнявани по учебни помагала и протоколи, изработвани от студентите и проверявани от преподавателя. МЕТОДИ НА ИЗПИТВАНЕ И ОЦЕНЯВАНЕ: Писмен изпит в края на трети семестър. ЕЗИК НА ПРЕПОДАВАНЕ: български. ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА: Попов Е. И., Хинов Н.Л. "Полупроводникова електроника" Издателство на ТУ - София, 2009; Христов, М., Т. Василева, Е. Манолов, "Полупроводникови елементи", С., Нови знания, 2007; Начев Н.А., Кръстев Г.Г., Градинаров Н. П., Попов Е. И., Анчев М. Хр. "Промишлена електроника", Издателство на ТУ - София, 994, 999; Градинаров Н.П., Попов Е.И., Анчев М.Хр., Хинов Н.Л. "Ръководство за лабораторни упражнения по електроника", Издателство на ТУ - София, 2004; Цанов, М., Копаранов Ф., Фурнаджиев И. "Ръководство за лабораторни упражнения по полупроводникови елементи", С., Нови знания, 2008.

8 Наименование на дисциплината: Код: CEPP08 Семестър: 2 Устойчивост на електроенергийните системи Вид на обучението: Брой кредити: 5 Лекции, Семинарни упражнения, Лабораторни упражнения Л 2 часа; СУ-час; ЛУ - час ЛЕКТОР: Доц. д-р инж. Рад Станев, катедра: Електроенергетика, тел.: , rstanev@tu-sofia.bg Технически университет-софия СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНИЯ ПЛАН: Задължителна за редовни и задочни студенти по специалност Електроенергетика и електрообзавеждане на Електротехнически факултет" при Технически Университет София за образователно-квалификационна степен "Бакалавър" и допълващо обучение. ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: Целта на курса е да се усвоят аналитичните методи за оценка на статичната и динамичната устойчивост на електроенергийната система и локалните подсиситеми. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: Разглеждат параметрите на елементите на електроенергийната система (ЕЕС) и характеристиките им в установен и динамичен режим на работа. Представят се методите за моделиране и изследване на статичната и динамична устойчивост по ъгъл и по напрежение на ЕЕС. Показва се влиянието на регулаторите на синхронните източници и противоаварийната системна автоматика върху устойчивостта на ЕЕС. ПРЕДПОСТАВКИ: Необходими са познания по дисциплините: математика, електротехника, техническа механика, електрически машини, електрически мрежи, основи на автоматиката и токове на къси съединения. МЕТОД ЗА ПРЕПОДАВАНЕ: Лекции, семинарни и лабораторни упражнения с протоколи, изработвани от студентите и проверявани от преподавателя. Задачи за текущ контрол. МЕТОДИ НА ИЗПИТВАНЕ И ОЦЕНЯВАНЕ: Изпит с коефициент на тежест 0.60 и оценка от семинарните и от лабораторните упражнения с коефициент на тежест по 0.2. ЕЗИК НА ПРЕПОДАВАНЕ: български. ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА:. Нотов П., Ст.Неделчева, Електроенергетика, част I, С., Печатна база,ту- София, Нотов П., Ст.Неделчева, Електроенергетика, част II, С., Печатна база,тu-софия, 20

9 3. Нотов П., Герасимов, К.К.,Преходни процеси в електроенергийните системи, Печатна база,ту-софия, Нотов П., К.Герасимов, Ръководство за решаване на задачи по преходни процеси, Техника, С., 990 2

10 Електрообзавеждане на производствени процеси Вид на обучението Лекции, Лабораторни упражнения Код: СEPP09 Семестър: 2 Л 2 ч., ЛУ ч. Брой кредити: 4 ЛЕКТОРИ: Доц. д-р инж. Вълчан Георгиев, (ЕФ), тел.: , vulchy@tu-sofia.bg Технически университет-софия СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНИЯ ПЛАН: Задължителна учебна дисциплина за студенти на специалност Електроенергетика и електрообзавеждане от учебния план за допълващо обучение за ОКС Магистър на Електротехнически факултет на ТУ София. ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: След завършване на курса студентите трябва да могат да изследват електрическите товари на електрообзавежданията на производствените процеси използвани в различни отрасли на промишлеността, строителството, хранителновкусовата и текстилната промишленост имаща случаен характер, да използват технически средства за експериментални изследвания и да прилагат математически методи за оценка на характеристиките им. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: Основни теми: Електрически режими за работа на електрообзавеждането; Вероятностно-статистически характеристики на случайни процеси; Апаратура за експериментално изследване на режимите на работа; Апроксимиране на експериментални данни; Електрозаваряване; Електрическа дъга при заваряване с постоянен ток; Електрическа дъга при заваряване с променлив ток; Източниците за захранване на електрическа дъга; Електрообзавеждане в строителството; Електрообзавеждане на бетонови възли; Електрообзавеждане на хлебозавод; Електрообзавеждане в текстилната промишленост; Интензификация на електротехнологичния просес при електролиза. Нестационарни режими. ПРЕДПОСТАВКИ: Познания по Mатематика теория на вероятностите и математическа статистика; Теоретични основи на електротехниката; Електрически машини; Автоматизирано електрозадвижване; Електроснабдяване; Електрообзавеждане. МЕТОДИ ЗА ПРЕПОДАВАНЕ: Лекции и лабораторни упражнения с протоколи и защитата им. МЕТОДИ НА ИЗПИТВАНЕ И ОЦЕНЯВАНЕ: Писмен изпит в края на курса. ЕЗИК НА ПРЕПОДАВАНЕ: български ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА:. Господинов В., Б. Бойчев, Електрообзавеждане на производствени процеси, АВС Техника, С., 2009; 2. Стоянов Ст., Ц. Цанев, Електрообзавеждане на производствени агрегати, Техника, С., 990; 3. Стоянов Ст., В. Господинов, Електрообзавеждане на специални механизми (записки от лекции); 4. Записки за лабораторни упражнения по Електрообзавеждане на производствени процеси, 997.

11 Код: CЕРР0 Семестър: 2 Електрическа част на електрически централи и подстанции Вид на обучението: Лекции, семинарни и Часове за седмица Брой кредити:6 лабораторни упражнения, курсов проект Л-3ч.; СУ-ч.; ЛУ- ч. ЛЕКТОР: Доц. д-р Красимир Боев (ЕФ), тел.: 96527, boevkr@tu-sofia.bg Технически Университет- София СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНАТА ПРОГРАМА: Задължителна учебна дисциплина за редовни и задочни студенти, допълващо обучение, по специалност Електроенергетика и електрообзавеждане на Електротехническия факултет на ТУ-София за достигане на образователно- квалификационна степен Магистър. ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: Дисциплината е фундаментална за специалността и цели да създаде солидна теоретична и практическа база за усвояване на следващите специализирани учебни дисциплини. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: Дисциплината се занимава с теоретични и практически проблеми на електрообзавеждането в електрическите централи и подстанции. Тези проблеми включват технологически особености, избор на апаратура и тоководеши части, главни електрически схеми и схеми за собствени нужди, разпределителни уредби, системи за управление, компановки на електрическите централи и подстанции. ПРЕДПОСТАВКИ: Необходими са познания по Основи на електротехниката, Електротехнически материали, Електрически измервания, Електрически апарати, Електрически машини, и др. МЕТОД НА ПРЕПОДАВАНЕ: Лекции, изнасяни с помощта на нагледни материали, детайли и възли от електрически съоръжения и слайдове за прожектиране. Семинарни упражнения с указания и примерни решения по курсовия проект. Лабораторни упражнения, изпълнявани на функционални физически модели с използване на цифрова и компютърна техника. Изработване и защита на курсов проект. МЕТОДИ НА ИЗПИТВАНЕ И ОЦЕНЯВАНЕ: Контролна работа в края на втори семестър. ЕЗИК НА ПРЕПОДАВАНЕ: български. ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА:. Етърски Ст.И., Електрическа част на електрически централи, София, Техника, Хинков Д.И., Проектиране на електрически разпределителни уредби, София, ТУ, Хинков Д.И., Дистанционно управление на електрически централи, София, ТУ, Боев Кр., А. Овчаров, А. Крумов, Е. Димитрова, Ръководство за курсов проект по електрически подстанции, София, СИЕЛА, 200.

12 Тягови подстанции и контактни мрежи Вид на обучението: Лекции, Лабораторни упражнения, Курсова работа Код: СЕРР Семестър: 2 Л - 3 ч., ЛУ - ч. Брой кредити: 5 ЛЕКТОРИ: Гл. ас. д-р инж. Иван Ангелов (ЕФ), тел , ivanang@tu-sofia.bg Технически университет - София СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНИЯ ПЛАН: Изборна дисциплина за студенти по специалност Електроенергетика и електрообзавеждане от учебния план за допълващо обучение за ОКС Магистър на Електротехническия факултет на ТУ-София. ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: Целта на обучението по Тягови подстанции и контактни мрежи е студентите да получат знания за различни конструктивни решения на тягови подстанции и контактни мрежи участващи в електроснабдяването на електрическия транспорт, за възможностите на изчислителния апарат за оценка на поведението на контактните мрежи при различни климатични въздействия - температура, вятър и лед. По този начин се създават и затвърждават умения на студентите да оценяват и избират комутационни апарати, тоководещи части, контактни проводници, носещи въжета, изолатори и стълбове и да конструират контактни мрежи. Тези умения може да се използват от студентите при обучението им в по-горна магистърска степен, както и в непосредствената им инженерна работа в областта на електрическия транспорт. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: Разглеждат се теми, пряко свързани с профила на специализацията Електрически транспорт като електрообзавеждане на тягови подстанции за електрически транспорт, методи за изчисляване на съоръженията в тях на топлинно и електродинамично натоварване, методи за изчисляването на механично натоварване от опън, вятър и лед на различни видове контактни мрежи за електроснабдяване на електрическия транспорт, избор и оразмеряване на съпътстващите съоръжения, статични и динамични взаимодействия между контактната мрежа и токоприемник, както и с конструктивните им особености. ПРЕДПОСТАВКИ: Необходими са основните познания по Висша математика, Теоретична електротехника, Къси съединения, Техника на високите напрежения, Механика и Материалознание. МЕТОД ЗА ПРЕПОДАВАНЕ: Лекции, изнасяни с помощта на нагледни материали и слайдове. Лабораторни упражнения, изпълнявани по указания на преподавателя, протоколи за упражненията, изработвани от студентите и проверявани от преподавателя. В курсовата работа студентите съставят еднолинейни схеми на тягови подстанции, оразмеряват различни видове контактни мрежи и съоръжения към тях. МЕТОДИ НА ИЗПИТВАНЕ И ОЦЕНЯВАНЕ: Писмен изпит в края на втори семестър. ЕЗИК НА ПРЕПОДАВАНЕ: български ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА:. Kiesling Fr., R. Puschmann, A.Schmieder, Contact Lines for Electric Railways, Publicis, Munich 200; 2. Ибришимова Н., Стационарни съоръжения на електрическия транспорт.

13 Техническа експлоатация на електрически уредби в промишлеността Вид на обучението: Лекции, Лабораторни упражнения Код: СEPP2 Семестър: 2 Л - 2 ч., ЛУ - ч. Брой кредити: 4 ЛЕКТОР: Доц. д-р инж. Светлана Цветкова (ЕФ), тел , stzvet@tu-sofia.bg Технически университет София СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНИЯ ПЛАН: Задължителна дисциплина за студенти от специалност Електроенергетика и електрообзавеждане от учебния план за допълващо обучение за ОКС Магистър на Електротехнически факултет. ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: Целтa нa обучението е paзшиpявaнето и зaдълбочaвaнето нa познaниятa на студентите в облaсттa нa техническата експлоaтaция нa електрическите уредби. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: В дисциплината Техническа експлоатация на електрически уредби в промишлеността се разглеждат основните въпроси от теорията и практиката на експлоатацията (използване, поддържане и ремонт) на електрическите уредби в промишлените предприятия, а именно: основни въпроси от теорията на експлоатацията; експлоатационна надеждност в зависимост от условията на експлоатация; техническа диагностика; стратегии за профилактика; организация на снабдяването с резервни части; техническо обслужване; ремонтна дейност; мрежово планиране и управление и др. Отделено е внимание на експлоатацията на конкретни машини и съоръжения, както и на изискванията на нормативните документи, по отношение на експлоатацията на електрическите уредби в промишлените предприятия. Предвидените лабораторни упражнения имат за цел да се придобие известен практически опит в областта на техническата диагностика, оперативните превключвания, профилактичните изпитвания и настройка на електрическите уредби. ПРЕДПОСТАВКИ: Електротехника, Физика, Електрически машини, Електрообзавеждане, Електрически апарати, Теория на вероятностите и математическата статистика. МЕТОД НА ПРЕПОДАВАНЕ: Лекции с използване на мултимедийна техника, лабораторни упражнения с протоколи. МЕТОДИ НА ИЗПИТВАНЕ И ОЦЕНЯВАНЕ: Две текущи оценки в средата и в края на трети семестър (общо 80%), лабораторни упражнения (20%). ЕЗИК НА ПРЕПОДАВАНЕ: български. ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА:. Цанев Ц. Б., Експлоатация на електрически уредби, София, Техника, 99; 2. Цветкова С., Ръководство за лабораторни упражнения по техническа експлоатация на електрически уредби в промишлеността, Авангард Прима, София, 205; 3. Дедков В. К., Н. А. Северцев, Основные вопросы эксплоатации сложных систем, Москва, Высшая школа, 976; 4. Байхельт Ф., П. Франкен, Надеждность и техническое обслуживание, Москва, Радио и связь, 988; 5. Цанев Ц. Б., П. Василева, Монтаж и експлоатация на електрообзавеждането на промишлени предприятия, Техника, София, 989; 6. Синягин В. Н., Н. А. Афанасиев, С. А. Новиков, Система планово-предупредительного ремонта оборудования и сетей промишленный энергетика, Москва, Энергия, 978; 7. Борисов Ю. С., Организация ремонта и технического обслуживания оборудование, Москва, Машиностроение, 978.

14 2

Специалност Промишлена топлоенергетика - учебен план

Специалност Промишлена топлоенергетика - учебен план ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - СОФИЯ КОЛЕЖ ПО ЕНЕРГЕТИКА И ЕЛЕКТРОНИКА УТВЪРЖДАВАМ Ректор: проф. д-р инж. M. Христов Дата: Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Срок на обучение:

Подробно

ЦЕНТЪР ПО ИНФОРМАТИКА И ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан EN372 ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕ Актуализирана : Протокол.16 от г. лекто

ЦЕНТЪР ПО ИНФОРМАТИКА И ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан EN372 ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕ Актуализирана : Протокол.16 от г. лекто ЦЕНТЪР ПО ИНФОРМАТИКА И ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан EN372 ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕ Актуализирана : Протокол.16 от 17.06.2016 г. лектор д-р Гинко Георгиев АНОТАЦИЯ Курсът Електроснабдяване

Подробно

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ Ректор: /проф. д-р инж. К. Веселинов/ Дата: Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Срок на обучение: Форма на обучение: Бакалавър Инженер

Подробно

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ Ректор: /проф. д-р инж. М. Христов/ Дата: Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Срок на обучение: Форма на обучение: Бакалавър Инженер

Подробно

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ ВАРНА катедра Електроенергетика УТВЪРЖДАВАМ! РЕКТОР: /Проф. д-р инж. В. Вълчев / К О Н С П Е К Т ЗА ДЪРЖАВЕН ИЗПИТ НА СТУДЕНТИТ

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ ВАРНА катедра Електроенергетика УТВЪРЖДАВАМ! РЕКТОР: /Проф. д-р инж. В. Вълчев / К О Н С П Е К Т ЗА ДЪРЖАВЕН ИЗПИТ НА СТУДЕНТИТ УТВЪРЖДАВАМ! РЕКТОР: /Проф. д-р инж. В. Вълчев / К О Н С П Е К Т ЗА ДЪРЖАВЕН ИЗПИТ НА СТУДЕНТИТЕ ЗАВЪРШВАЩИ ОБРАЗОВАТЕЛНОКВАЛИФИКАЦИОННА СТЕПЕН "БАКАЛАВЪР" ОТ СПЕЦИАЛНОСТ "ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКА" РАЗДЕЛ I.

Подробно

Microsoft Word - aiutB_kr.doc

Microsoft Word - aiutB_kr.doc ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - СОФИЯ ФИЛИАЛ ПЛОВДИВ Утвърждавам, Ректор: (проф. д-р инж. К. Веселинов) Дата :...2007 г. УЧЕБЕН ПЛАН на специалност АВТОМАТИКА, ИНФОРМАЦИОННА И УПРАВЛЯВАЩА ТЕХНИКА Професионално

Подробно

Microsoft Word - UP-FFOE_ECTS_Bg.doc

Microsoft Word - UP-FFOE_ECTS_Bg.doc Учебен план съгласно MEEN No М магистри ЕЕN Eлектроинженерство No реден номер на дисциплината Лекции (Л), семинарни упражнения (СУ), лабораторни упражнения (ЛУ) седмично; изпит (И), текуща оценка (ТО);

Подробно

Microsoft Word - imB_kr

Microsoft Word - imB_kr ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - СОФИЯ ФИЛИАЛ ПЛОВДИВ Утвърждавам, Ректор: /п/ (проф. д-р инж. К. Веселинов) Дата : 10.12.2008 г. УЧЕБЕН ПЛАН на специалността ИНДУСТРИАЛЕН МЕНИДЖМЪНТ Професионално направление:

Подробно

ХАРАКТЕРИСТИКА НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА

ХАРАКТЕРИСТИКА НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА Висша математика I Лекции, Семинарни упражнения Код: PEPP01 Семестър: 0 Часове : Л-15 ч., СУ-15 ч. Брой кредити: 5 ЛЕКТОРИ: Доц. д-р Иван Петров (ФПМИ), каб.2547, тел. 965 2494, Технически Университет-София

Подробно

aiut_rb.xls

aiut_rb.xls 1 Висша математика - 1част 1 60 30 30 2+2+0 90 150 5 2 Физика 1 60 30 30 2+0+2 75 135 5 3 Икономика 1 45 30 15 2+1+0 60 105 4 4 Програмиране и използване на компютри - 1част 1 45 15 30 1+0+2 90 135 5 5

Подробно

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ– СОФИЯ

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ– СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ Ректор: /проф. инж. Марин Христов/ Дата: Образователно-квалификационна степен : Професионална квалификация: Магистър Магистър-инженер Срок на обучение: Форма на обучение: 1,5 години редовна

Подробно

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА З А П О В Е Д РД / г. На основание чл. 25, ал. 4 от Закона за администрацията и във връзка с

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА З А П О В Е Д РД / г. На основание чл. 25, ал. 4 от Закона за администрацията и във връзка с МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА З А П О В Е Д РД 09-1576/ 19.09.2006 г. На основание чл. 25, ал. 4 от Закона за администрацията и във връзка с чл. 13, ал. 1 от Закона за професионалното образование

Подробно

У Ч Е Б Е Н П Л А Н

У Ч Е Б Е Н П Л А Н ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ ФИЛИАЛ ПЛОВДИВ УТВЪРЖДАВАМ: Ректор: (проф. д-р инж. К.Веселинов) Дата:... 200.. г Образователно - квалификационна степен: Професионална квалификация: Професионален бакалавър

Подробно

Microsoft Word - BsEE_III_201802_Bul

Microsoft Word - BsEE_III_201802_Bul Електрически машини I Семинарни упражнения Лабораторни упражнения, Kурсова работа Код: ВsEE30 Семестър: 5 Л 3 часа СУ 2 часа ЛУ 2 часа КР Брой кредити: 9 Доц. д-р Стоян Божков (ИПФ - Сливен), email: s_bozhkov@abv.bg,

Подробно

Мехатроника

Мехатроника ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ Утвърждавам РЕКТОР: (проф.дтн. инж. Георги Михов) Дата:. год. Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Срок на обучение: Форма на обучение: Магистър

Подробно

Microsoft Word - UPlan-Sliven_MSTP_bak.doc

Microsoft Word - UPlan-Sliven_MSTP_bak.doc ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ К О Л Е Ж С Л И В Е Н УТВЪРЖДАВАМ Ректор: /проф. др инж. К. Веселинов/ Дата:... Образователноквалификационна степен: Професионален бакалавър Професионална квалификация: 1.

Подробно

Microsoft Word - Uplan_FTC_BTC.doc

Microsoft Word - Uplan_FTC_BTC.doc ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ Ректор: /проф. д-р К. Веселинов/ Дата: Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Бакалавър Инженер телекомуникации Срок на обучение: Форма

Подробно

ХАРАКТЕРИСТИКА НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА

ХАРАКТЕРИСТИКА НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА Наименование на учебната Код: ВЕE30 Семестър: 5 дисциплина: Електрически машини I Кредити: 8 Л 3 часа Семинарни упражнения (СУ) СУ 2 часа ЛУ 2 часа Курсова работа (КР) ЛЕКТОР: Доц. д-р Георги Тодоров Тодоров

Подробно

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ Ректор: /проф. д-р инж. М. Христов/ Срок на обучение: Форма на обучение: 4 години редовна У Ч Е Б Е Н П Л А Н

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ Ректор: /проф. д-р инж. М. Христов/ Срок на обучение: Форма на обучение: 4 години редовна У Ч Е Б Е Н П Л А Н ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ Ректор: /проф. д-р инж. М. Христов/ Срок на обучение: Форма на обучение: 4 години редовна У Ч Е Б Е Н П Л А Н за образователно-квалификационна степен бакалавър

Подробно

Microsoft Word - plan_mag_red_5s_MEIT.doc

Microsoft Word - plan_mag_red_5s_MEIT.doc С О Ф И Й С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т СВ. К Л И М Е Н Т О Х Р И Д С К И УЧЕБЕН ПЛАН Утвърждавам, Професионално направление: ФИЗИЧНИ НАУКИ 4.1. Образователно- квалификационна... (подпис) степен: магистър

Подробно

Microsoft Word - kstB_kr.doc

Microsoft Word - kstB_kr.doc Учебен план съгласно ЕСТК FTE фундаментални дисциплини; TBE T тип на образователно-квалификационната степен: B - бакалаври, M - магистри ; CS - Компютърни системи и технологии ; пореден номер на дисциплината;

Подробно

МИННОТЕХНОЛОГИЧЕН ФАКУЛТЕТ УЧЕБЕН ПЛАН ПРОФЕСИОНАЛНО НАПРАВЛЕНИЕ: 5.7. АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ СПЕЦИАЛНОСТ: МАРКШАЙДЕРСТВО И ГЕОДЕЗИЯ ОБР

МИННОТЕХНОЛОГИЧЕН ФАКУЛТЕТ УЧЕБЕН ПЛАН ПРОФЕСИОНАЛНО НАПРАВЛЕНИЕ: 5.7. АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ СПЕЦИАЛНОСТ: МАРКШАЙДЕРСТВО И ГЕОДЕЗИЯ ОБР МИННОТЕХНОЛОГИЧЕН ФАКУЛТЕТ УЧЕБЕН ПЛАН ПРОФЕСИОНАЛНО НАПРАВЛЕНИЕ: 5.7. АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ СПЕЦИАЛНОСТ: МАРКШАЙДЕРСТВО И ГЕОДЕЗИЯ ОБРАЗОВАТЕЛНО - КВАЛИФИКАЦИОННА СТЕПЕН: МАГИСТЪР ПРОФЕСИОНАЛНА

Подробно

Научно –изследователски проект – отчет

Научно –изследователски проект – отчет СТАНДАРТИ ЗА РАЗРАБОТВАНЕ НА УЧЕБНА ДОКУМЕНТАЦИЯ ПРАВИЛНИК ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ЗАЕМАНЕ НА АКАДЕМИЧНИ ДЛЪЖНОСТИ ВИСШЕ УЧИЛИЩЕ ПО МЕНИДЖМЪНТ ВАРНА 2011 Настоящият документ представя Стандарти за разработване

Подробно

№ ТЕХНИЧEСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ РЕКТОР: (проф. д-р М. Христов) Дата: Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Бакалавър Машинен инженер Срок на обучение: Форма на обучение:

Подробно

Microsoft Word - MF_UP_ MU_ mag-ActualiziranOK.doc

Microsoft Word - MF_UP_ MU_ mag-ActualiziranOK.doc ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ РЕКТОР: /проф. д-р К. Веселинов/ Дата:... 2006 год. Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Магистър Магистър - инженер Срок на обучение:

Подробно

ХАРАКТЕРИСТИКА НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА

ХАРАКТЕРИСТИКА НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА Наименование на учебната дисциплина: Математика III Код: FBEE17 Семестър: 3 Лекции и семинарни упражнения Л - 2 часа СУ - 2 часа Брой кредити: 7 ЛЕКТОРИ: Доц. д-р Зорница Петрова (ФПМИ), каб.2562, тел.

Подробно

Учебен план бакалаври

Учебен план бакалаври Т Е Х Н И Ч Е С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т С О Ф И Я УТВЪРЖДАВАМ Ректор:... / Проф. дтн инж. Г. Михов / Дата:. Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Срок на обучение: Форма на

Подробно

Microsoft Word - MF_UP_Mehatronics_mag_last.doc

Microsoft Word - MF_UP_Mehatronics_mag_last.doc ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ Утвърждавам РЕКТОР: (проф.д-р инж. К. Веселинов) Дата:... 2008 год. Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Срок на обучение: Форма на обучение: Магистър

Подробно

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ Т Е Х Н И Ч Е С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т С О Ф И Я Шифър УТВЪРДИЛ: РЕКТОР: (проф. дтн инж. Георги Михов) К Л А С И Ф И К А Т О Р НА АКРЕДИТИРАНИТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ НАПРАВЛЕНИЯ И СПЕЦИАЛНОСТИ, ПО КОИТО СЕ

Подробно

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА У Ч Е Б Н А П Р О Г Р А М А за задължителна професионална подготовка по учебен предмет УЧЕБНА ПРАКТИКА: ПО СИСТЕМИ ЗА АВТОМАТИЗАЦИЯ УТВЪРДЕНА СЪС ЗАПОВЕД РД 09-1618/10.12.2008

Подробно

УЧЕБЕН ПЛАН - ОБЩА СТРУКТУРА

УЧЕБЕН ПЛАН - ОБЩА СТРУКТУРА Име на документа Учебен план на специалност ТГС Страница: 1 от 22 УЧЕБЕН ПЛАН - Обща структура специалност ТОПЛО- И ГАЗОСНАБДЯВАНЕ ОКС БАКАЛАВЪР 1. Задължителни дисциплини Б00З401 Висша математика - І

Подробно

Microsoft Word - UchPlan_IUEIKU_3_za_1_kurs

Microsoft Word - UchPlan_IUEIKU_3_za_1_kurs СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ УЧЕБЕН ПЛАН Утвърждавам, (подпис) Професионално направление: 3.8. Икономика Специалност: Икономика Магистърска програма: Икономика и управление в енергетиката,

Подробно

УЧЕБЕН ПЛАН - ОБЩА СТРУКТУРА

УЧЕБЕН ПЛАН - ОБЩА СТРУКТУРА Име на документа Учебен план на специалност ИИ Страница: 1 от 22 УЧЕБЕН ПЛАН - Обща структура специалност ИНДУСТРИАЛНО ИНЖЕНЕРСТВО ОКС БАКАЛАВЪР 1. Задължителни дисциплини Б00З401 Висша математика - І

Подробно

СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ СТОПАНСКИ ФАКУЛТЕТ У Ч Е Б Е Н П Л А Н Утвърждавам:... Утвърден от Академически съвет с протокол... /... Про

СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ СТОПАНСКИ ФАКУЛТЕТ У Ч Е Б Е Н П Л А Н Утвърждавам:... Утвърден от Академически съвет с протокол... /... Про СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ СТОПАНСКИ ФАКУЛТЕТ У Ч Е Б Е Н П Л А Н Утвърждавам:... Утвърден от Академически съвет с протокол... /... Професионално направление: 3.7. Администрация и управление

Подробно

ПРИЛОЖЕНИЕ 6. Специалности в средните училища 1. Техник на прецизна техника; 2. Машинен оператор; 3. Машинен монтьор; 4. Техник на селскостопанска тех

ПРИЛОЖЕНИЕ 6. Специалности в средните училища 1. Техник на прецизна техника; 2. Машинен оператор; 3. Машинен монтьор; 4. Техник на селскостопанска тех ПРИЛОЖЕНИЕ 6. Специалности в средните училища 1. Техник на прецизна техника; 2. Машинен оператор; 3. Машинен монтьор; 4. Техник на селскостопанска техника; 5. Монтьор на селскостопанска техника; 6. Машинен

Подробно

СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ ФАКУЛТЕТ : Стопански У Ч Е Б Е Н П Л А Н Утвърждавам:... Утвърден от Академически съвет с протокол... /... П

СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ ФАКУЛТЕТ : Стопански У Ч Е Б Е Н П Л А Н Утвърждавам:... Утвърден от Академически съвет с протокол... /... П СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ ФАКУЛТЕТ : Стопански У Ч Е Б Е Н П Л А Н Утвърждавам:... Утвърден от Академически съвет с протокол... /... Професионално направление: 3.8 Икономика ОКС магистър

Подробно

mm

mm С О Ф И Й С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т СВ. К Л И М Е Н Т О Х Р И Д С К И УЧЕБЕН ПЛАН Утвърждавам, Професионално направление: ФИЗИЧЕСКИ НАУКИ 4.1 Образователно- квалификационна... (подпис) степен: МАГИСТЪР

Подробно

Microsoft Word - UPlan-MF-M-bak.doc

Microsoft Word - UPlan-MF-M-bak.doc ЕХНЧЕС УНВЕРСЕ СФЯ Утвърждавам, РЕР: /проф. д-р.веселинов/ Дата: 16.03.2011 год. бразователно-квалификационна степен: рофесионална квалификация: Бакалавър Машинен инженер Срок на обучение: Форма на обучение:

Подробно

ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - В А Р Н А С Т О П А Н С К И Ф А К У Л Т Е Т КАТЕДРА ИКОНОМИКА И УПРАВЛЕНИЕ НА ТЪРГОВИЯТА УТВЪРЖДАВАМ:. (Проф. д-р Пламен Ил

ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - В А Р Н А С Т О П А Н С К И Ф А К У Л Т Е Т КАТЕДРА ИКОНОМИКА И УПРАВЛЕНИЕ НА ТЪРГОВИЯТА УТВЪРЖДАВАМ:. (Проф. д-р Пламен Ил ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - В А Р Н А С Т О П А Н С К И Ф А К У Л Т Е Т КАТЕДРА ИКОНОМИКА И УПРАВЛЕНИЕ НА ТЪРГОВИЯТА УТВЪРЖДАВАМ:. (Проф. д-р Пламен Илиев) У Ч Е Б Н А П Р О Г Р А М А ПО ДИСЦИПЛИНАТА: ИНВЕСТИЦИОННА

Подробно

Microsoft Word - UchPlan_Logistika_17_03_11_ikonomisti

Microsoft Word - UchPlan_Logistika_17_03_11_ikonomisti СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ УЧЕБЕН ПЛАН Утвърждавам, (подпис) Професионално направление: 3.8. Икономика Специалност: Икономика Магистърска програма: Икономика и управление на логистиката

Подробно

ЦЕНТЪР ПО ИНФОРМАТИКА И ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан: CS 206 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ Приета: прот. 8 от г.; Актуализирана

ЦЕНТЪР ПО ИНФОРМАТИКА И ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан: CS 206 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ Приета: прот. 8 от г.; Актуализирана ЦЕНТЪР ПО ИНФОРМАТИКА И ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан: CS 206 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ Приета: прот. 8 от 28.04.2005 г.; Актуализирана прот. 16 от 17.06.2016 г. Лектор: Акад. Проф. Иван

Подробно

Microsoft Word - UP_Mehatronics_bak_last_korig-1.doc

Microsoft Word - UP_Mehatronics_bak_last_korig-1.doc ЕХНЧЕС УНВЕРСЕ СФЯ Утвърждавам, РЕР: /проф. д-р.веселинов/ Дата:... 2009 год. бразователно-квалификационна степен: рофесионална квалификация: Бакалавър Машинен инженер Срок на обучение: Форма на обучение:

Подробно

ФАКУЛТЕТ ПО АГРОНОМСТВО – УЧЕБНИ ПЛАНОВЕ ЗА ОКС „БАКАЛАВЪР”

ФАКУЛТЕТ ПО АГРОНОМСТВО – УЧЕБНИ ПЛАНОВЕ ЗА ОКС „БАКАЛАВЪР” УТВЪРЖДАВАМ: ФАКУЛТЕТ ИКОНОМИКА УЧЕБНИ ПЛАНОВЕ ЗА ОКС БАКАЛАВЪР 1.ОБЛАСТ: 3.0 СОЦИАЛНИ, СТОПАНСКИ И ПРАВНИ НАУКИ НАПРАВЛЕНИЕ: 3.8 ИКОНОМИКА СПЕЦИАЛНОСТ: АГРАРНА ИКОНОМИКА ; ФОРМА НА ОБУЧЕНИЕ : ЗАДОЧНА

Подробно

АМГ - учебен план бакалаври

АМГ - учебен план бакалаври С О Ф И Й С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т СВ. К Л И М Е Н Т О Х Р И Д С К И УЧЕБЕН ПЛАН (корекции до 1.07.011) Утвърждавам, Професионално направление: 4.1. ФИЗИКА... Образователно- квалификационна (подпис)...

Подробно

СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ СТОПАНСКИ ФАКУЛТЕТ У Ч Е Б Е Н П Л А Н Утвърждавам:... Утвърден от Академически съвет с протокол... /... Про

СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ СТОПАНСКИ ФАКУЛТЕТ У Ч Е Б Е Н П Л А Н Утвърждавам:... Утвърден от Академически съвет с протокол... /... Про СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ СТОПАНСКИ ФАКУЛТЕТ У Ч Е Б Е Н П Л А Н Утвърждавам:... Утвърден от Академически съвет с протокол... /... Професионално направление: 3.7. Администрация и управление

Подробно