ХАРАКТЕРИСТИКА НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА

Размер: px
Започни от страница:

Download "ХАРАКТЕРИСТИКА НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА"

Препис

1 Наименование на учебната Код: ВЕE30 Семестър: 5 дисциплина: Електрически машини I Кредити: 8 Л 3 часа Семинарни упражнения (СУ) СУ 2 часа ЛУ 2 часа Курсова работа (КР) ЛЕКТОР: Доц. д-р Георги Тодоров Тодоров (ЕФ), тел.: , gtto@tu-sofia.bg Доц. д-р Радослав Лазаров Спасов (ЕФ), тел.: , rls@tu-sofia.bg Технически Университет-София СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНАТА ПРОГРАМА: Задължителна дисциплина за студентите от специалност Електротехника на Електротехническия факултет на ТУ- София за образователно-квалификационна степен бакалавър. ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: Целта на обучението по дисциплина е студентите да получат знания свързани с проблемите на електромагнитното и електромеханичното преобразуване на енергията в трансформаторите и индукционните (асинхронните) машини. Изучават се принципите, на които се основава това преобразуване, понятията, величините и методите, използвани при изследване на процесите в електрическите машини. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: Разглеждат се основните конструктивни схеми, елементите и изпълнението на трансформатори и индукционните (асинхронните) машини. Изучава се тяхната теория, работни състояния и характеристики във връзка с приложенията при проектиране и експлоатация. Анализират се електромагнитните, електромеханичните и топлинните процеси с използване на математични модели и апарат за изследване главно на стационарни режими. Дават се кратки сведения за преходните процеси и тяхното аналитично третиране. Изучават се аналитичните и експериментални методи за определяне на параметрите на трансформаторите и индукционните (асинхронните) машини. ПРЕДПОСТАВКИ: Необходими са познания, придобити при изучаване на курсовете по Висша математика, Материалознание, Теоретична електротехника, Машинни елементи и механизми, Електрически измервания, Полупроводникова електроника и Електротехнически материали. МЕТОД ЗА ПРЕПОДАВАНЕ: Лекции, изнасяни по традиционен метод (с използване на нагледни материали, табла, слайдове) и с използване на мултимедиен проектор. Семинарни упражнения, по време на които се решават задачи с използване на ръководство за семинарни упражнения. Лабораторни упражнения, които се провеждат в специално оборудвани за целта лаборатории с използване на написано за целта ръководство. За всяко лаб.упржнение всеки от студентите представя самостоятелно изработен протокол. МЕТОДИ НА ИЗПИТВАНЕ И ОЦЕНЯВАНЕ: Писмен изпит в края на 5 семестър (общо 80%), семинарните упражнения (15%) и лабораторни упражнения (15%). ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА: 1. Ангелов А., Д. Димитров. Електрически машини, ДИ Техника, ч. I, 1976, ч. II, Димитров Д., И. Ваклев, Д. Сотиров, М. Стоянов. Ръководство за изпитване на електрически машини. ДИ Техника, Ваклев И., Г. Божилов. Ръководство за семинарни упражнения по електрически машини Копылов И. П. Электрические машины, Высшая школа; Логос, Москва, 2000, ISBN (Высшая школа); ISBN (Логос).

2 Наименование на учебната дисциплина: Електрически апарати I Семинарни упражнения (СУ) Курсова работа (КР) Код: BEE31 Семестър: 5 Л 3 часа СУ 1 час ЛУ 2 часа Брой кредити: 7 ЛЕКТОРИ: Проф. дтн инж. Илиана Йорданова Маринова (ЕФ), тел.: , iliana@tu-sofia.bg проф. дтн инж. Иван Стоянов Ячев (EФ), тел.: , yatchev@tu-sofia.bg Технически университет-софия СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНИЯ ПЛАН: Задължителна дисциплина за всички студенти редовно обучение по специалност Електротехника на Електротехническия факултет за образователно-квалификационната степен бакалавър. ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: Целта на курса е запознаване с основните конструкции, системи и явления в електрическите апарати с цел избор, поддържане и експлоатация, както и с възможностите на методите за проектиране, конструиране и изпитване на електрически апарати. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: Основни теми: Топлинни процеси, електродинамични сили, магнитни вериги, електромагнитни системи, теоретични модели за анализ и изследване на електромагнитни системи. Принципи на действие, функции и конструкции на отделните видове електрически апарати. Запознаване с възможностите на методите за проектиране, конструиране и изпитване. Електрически апарати за управление, за разпределение и защита, електромагнитни изпълнителни устройства и др. ПРЕДПОСТАВКИ: Математика, Физика, Теоретична електротехника, Измервателна електротехника, Електротехнически материали. МЕТОД ЗА ПРЕПОДАВАНЕ: Лекции, семинарни упражнения за решаване на задачи с използване на ръководство за семинарни упражнения, лабораторни упражнения с използването на стендове за изследване на процеси и явления в електрическите апарати и ръководство за лабораторни упражнения. Протоколи от лабораторните упражнения с резултатите от изследванията и анализ, защита на протоколите. В процеса на обучение преподаваните в лекциите знания се конкретизират, задълбочават и индивидуализират чрез разработването на самостоятелни инженерни задачи в курсовите работи. МЕТОДИ НА ИЗПИТВАНЕ И ОЦЕНЯВАНЕ: Писмена работа на студента по 2 въпроса и една задача от дисциплината с отчитане на индивидуалните резултати от лабораторните упражнения и курсовата работа. ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА: 1. Александров А. Електрически апарати, ч. I, Електромагнитни и топлинни проблеми, Херон Прес, София, 2002, 337, ISBN Александров А. и др. Ръководство за семинарни упражнения по електрически апарати. София, 2000, Писарев А. и др. Ръководство за лабораторни упражнения по електрически апарати. Техника, София, 1976, 113.

3 Наименование на учебната дисциплина: Техника на високите напрежения Код: ВЕЕ32 Семестър: 5 Л 2 часа ЛУ 2 часа Брой кредити: 5 ЛЕКТОР: проф. д-р инж. Валентин Колев (ЕФ), тел.: , vkolev@tu-sofia.bg Технически университет - София САТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНИЯ ПЛАН: Задължителна дисциплина за студенти от специалност Електротехника на Електротехнически факултет, образователноквалификационна степен бакалавър. ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: Целта на курса е да се запознаят студентите с физиката на разряда и пробива в изолационните конструкции за високо напрежение, оценката на електрическата якост при въздействие на обявени напрежения и пренапрежения, принципите на координация на изолацията и изпитвателните методи и процедури. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: Курсът е обособен в три раздела: електрическа якост на изолационни конструкции, пренапрежения в електроенергийната система и изпитване на изолационни конструкции. В първата част се разглеждат механизмът и закономерностите, на които се подчинява разрядът в газови и течни диелектрици и пробивът в твърди и комбинирани изолации. Принципите на координация на изолацията се дават при изучаването на волт-секундните характеристики на съоръженията. Във втората част се разгреждат теорията на възникване и методите за моделиране, изследване и измерване на трайните и комутационните пренапрежения. Разглежда се физиката на възникване и развитие на мълнията и формирането на атмосферните пренапрежения. Дават се основните методи на оразмеряване на мълниезащитата. Описват се принципите на защита от пренапрежения, като основно внимание е отделено на конструкцията и характеристиките на вентилните отводи и начина на избор. В третата част на курса се дават методите на провеждане на изпитвания на изолациите конструкции. ПРЕДПОСТАВКИ: Знания по Теоретична електротехника и Електротехнически материали. МЕТОД НА ПРЕПОДАВАНЕ: Лекции с използване на мултимедия, лабораторни упражнения с протоколи. МЕТОДИ НА ИЗПИТВАНЕ И ОЦЕНЯВАНЕ: Писмен изпит (70%), лабораторни упражнения (20%), защита на протоколи (10%).. ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА: 1. Лекции. 2. High Voltage Engineering: Fundamentals, Kuffel, Zaengel, Kuffel, 2000.

4 Наименование на учебната дисциплина: Телекомуникации ЛЕКТОРИ: Код: BEE33 Семестър: 5 Л 2часа ЛУ 1 часа Брой кредити: 4 Доц. д-р Панагиев (ФТК), тел.: , Технически университет-софия СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНИЯ ПЛАН: Задължителна инженерна дисциплина за редовни студенти по специалност Електротехника Електротехническия факултет при Технически университет - София за образователноквалификационната степен бакалавър. ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: Целта на обучението по Tелекомуникации е да се дадат на студентите в систематизиран вид знания за принципите на работа, основните функции и специфичните особености на телекомуникационните системи и мрежи. Студентите, приключили обучението си, ще познават техниката и процесите в различните телекомуникационни системи и мрежи. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: Телекомуникационни канали и сигнали, преносни системи, мултиплексни системи, предаване на данни, комутационни системи, трафично проектиране, телекомуникационни мрежи, интегрални мрежи ISDN, BISDN, АТМ. Радиовълни, антени и радиотехнически системи. Радиопредавателни и радио приемни устройства, телевизия, мобилни и персонални комуникации. ПРЕДПОСТАВКИ: Математика, Физика, Теоретична електротехника, Цифрова и микропроцесорна техника МЕТОД ЗА ПРЕПОДАВАНЕ: Лекции с използване на слайдове. Лабораторни упражнения, изпълнявани на лабораторни постановки и на реални телекомуникационни системи. МЕТОДИ НА ИЗПИТВАНЕ И ОЦЕНЯВАНЕ: Писмен изпит (80%), тестове на лабораторните упражнения (20%). ЕЗИК НА ПРЕПОДАВАНЕ: Български ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА: 1. Христов Х., C. Мирчев. Телекомуникации общ курс. С., Нови знания, 2004.; 2. Мирчев С. Цифрови комутационни съобщителни системи. С., Нови знания, 2001.; 3. Добрев Д., Л. Йорданова. Радиокомуникации, част I и ІІ С., Сиела, 1999.; 4. Пенчева Е. GSM комуникации. С., Нови знания, Добрев, Д. и Л. Йорданова. Приемане на радио и телевизионни програми чрез спътници и по кабел. С., Електроинвест,1996.; 6. Duren J., P. Kastelein and F. Schoute. Fixed and Mobile Telecommunications: Networks, Systems and Services, Addison- Wesley, 1996.; 7. Understanding Telecommunications, Volume 1 and 2. Ericsson Telecom, Telia and Studentlitteratur, 1998.

5 Наименование на учебната Код: BEE34 Семестър: 5 дисциплина: Осветителна и инсталационна техника Л 2 часа ЛУ 1 часа Брой кредити: 4 ЛЕКТОРИ: проф. д-р инж. Захари Иванов (ЕФ), тел.: , zai@tu-sofia.bg Технически университет-софия СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНИЯ ПЛАН: Задължителна учебна дисциплина за студентите от специалност Електротехника на Електротехническия факултет на ТУ- София за образователно-квалификационната степен бакалавър. ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: Целта на обучението е чрез изясняване на основните принципни въпроси, студентите да могат самостоятелно да се справят с проектирането, монтажа и експлоатацията на осветителни тела, пускорегулиращи апарати и осветителни уредби и системи за управление на електроинсталационните съоръжения към тях. Студентите ще се запознаят с екологичните проблеми и електромагнитната съвместимост на светлотехническите изделия. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: В дисциплината Осветителна и инсталационна техника се разглеждат въпроси, свързани с теоретичните основи на светлотехниката, принципа на действие, устройството, параметрите и областта на приложение на различните видове светлинни източници, пускорегулиращи апарати (ПРА) и осветителни тела. Включени са и теми за електромагнитната съвместимост и екологичната безопасност на различните видове светлинни източници и ПРА, проектиране на осветителни уредби, оразмеряване и проектиране на електрически инсталации и системи за управление на осветителни и сигнални уредби. ПРЕДПОСТАВКИ: Електротехника, Физика, Електрически апарати. МЕТОД НА ПРЕПОДАВАНЕ: Лекции, изнасяни с използване на компютри и прожектиране на материали от учебник на водещия преподавател за дисциплината и други нагледни материали. Лабораторни упражнения, които се провеждат в специално оборудвана за целта лаборатория. За всяко лабораторно упражнение всеки от студентите представя самостоятелно изработен протокол. МЕТОДИ НА ИЗПИТВАНЕ И ОЦЕНЯВАНЕ: Писмен изпит в края на пети семестър (80 %), лабораторни упражнения (20 %). ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА: 1. Иванов З. А., Осветителна и инсталационна техника, 261 стр., Авангард Прима, София 2010, ISBN ; 2. Иванов З. А., Пускорегулиращи апарати за разрядни лампи, 229 стр., София, 2003, ISBN ; 3. Иванов З. А., Светлинни източници, 145 стр., второ преработено и допълнено издание, Авангард Прима, София, 2008; ISBN ; 4. Диканаров Г. И., Ръководство за лабораторни упражнения по осветителна и инсталационна техника, АВС Техника, С., 2003; 5. Пачаманов А. С., Електроснабдяване и осветителна техника, част 1: Основи на осветителната техника, част 2: Проектиране на осветителни уредби и електрически инсталации Авангард Прима, София, 2004; 6. Василев Н. И., Промишлено осветление, Техника, С., 1975; 7. Диканаров Г. И., Деянов Д. И., Проектиране на осветителна и

6 инсталационна техника, АВС Техника, С., 2002; 8. CIE 97:2005 Guide on the maintenance of indoor electric lighting systems.

7 Наименование на учебната дисциплина: Енергийна техника Код: BEE35 Семестър: 5 Л 2 часа Брой кредити: 2 ЛЕКТОР: проф. д-р инж. Тотьо Иванов Тотев (ЕМФ), тел Технически университет София, СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНАТА ПРОГРАМА: Задължителна дисциплина за редовни студенти от специалност Електротехника на Електротехническия факултет на ТУ София за образователно-квалификационна степен бакалавър. ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: Придобиване на знания за топломеханичната част на една централа и връзката и с електрическата част. Тази връзка се изразява във факта, че енергийните характеристики на топломеханичните съоръжения определят до голяма степен работата на електрическите съоръжения. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: В учебната дисциплина Енергийна техника се изучават основните закони при превръщането на топлинната енергия в работа; закономерностите свързани с пренасянето на топлина в парогенераторите и при другите топлообменни апарати; свойствата на горивата, тяхното изгаряне и произвеждането на пара в парогенераторите; основните принципи на работа на парните турбини и паротурбинните инсталации. Придобива се информация за различните видове термични електроцентрали, като е отделено особено внимание на тези, които имат значение за енергетиката на нашата страна. ПРЕДПОСТАВКИ: Необходими са знания придобити в дисциплините: Физика, Математика. МЕТОД ЗА ПРЕПОДАВАНЕ: Лекции изнасяни по класическия метод на черна дъска. МЕТОДИ ЗА ИЗПИТВАНЕ: Текуща оценка (на основата на писмена работа) в края на V семестър ЕЗИК НА ПРЕПОДАВАНЕ: Български. ЛИТЕРАТУРА: Използване на учебници: Термична част на ТЕЦ с автор Н. Хаджигенова, свитъци със специализирани лекции, аудио-визуална техника.

8 Наименование на учебната дисциплина: Код: ВЕE36 Семестър: 6 Електрически машини II Семинарни упражнения (СУ) Курсова работа (КР) по избор Л 3 часа СУ 2 часа ЛУ 2 часа Кредити: 8 ЛЕКТОР: Доц. д-р Радослав Лазаров Спасов (ЕФ), тел.: , rls@tu-sofia.bg Доц. д-р Георги Тодоров Тодоров (ЕФ), тел.: , gtto@tu-sofia.bg Технически университет-софия СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНИЯ ПЛАН: Задължителна дисциплина за студентите от специалност Електротехника на Електротехническия факултет на ТУ-София за образователно-квалификационна степен бакалавър. ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: Целта на обучението по дисциплина е студентите да получат знания свързани с проблемите на електромагнитното и електромеханичното преобразуване на енергията във въртящите електрически машини. Изучават се принципите, на които се основава това преобразуване в синхронните машини и в колекторните машини за постоянен и променлив ток. Включени са също някои общи въпроси по управление на електрическите машини. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: Разглеждат се устройството, структурата на магнитното поле, параметрите, теорията и характеристиките на синхронните машини, основно при стационарни режими и по-накратко при преходни процеси. Изучават се устройството, магнитното поле, характеристиките и комутацията на постояннотоковите и променливотоковите колекторни машини. Отделено е място на някои специални електрически машини с по-голямо приложение в практиката. Анализират се електромагнитните, електромеханичните и топлинните процеси, свързани с преобразуването на енергията. Използват се математични модели и апарат, характерни за изследването в електротехниката. ПРЕДПОСТАВКИ: Необходими са познания, придобити при изучаване на курсовете по Висша математика, Физика, Механика, Материалознание, Теоретична електротехника, Машинни елементи и механизми, Електрически измервания, Електроника, Електротехнически материали и Електрически машини I. МЕТОД ЗА ПРЕПОДАВАНЕ: Лекции, изнасяни по традиционен метод с използване на нагледни материали, табла и слайдове. Семинарни упражнения, по време на които се решават задачи с използване на ръководство за семинарни упражнения. Лабораторни упражнения, които се провеждат в специално оборудвани за целта лаборатории с използване на написано за целта ръководство. За всяко лаб.упржнение всеки от студентите представя самостоятелно изработен протокол. МЕТОДИ НА ИЗПИТВАНЕ И ОЦЕНЯВАНЕ: Писмен изпит в края на 5 семестър (общо 70%), семинарни упражнения (15%) и лабораторни упражнения (15%). ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА: 1. Ангелов А., Д. Димитров. Електрически машини, ДИ Техника, ч. I, 1976, ч. II, Димитров Д., И. Ваклев, Д. Сотиров, М. Стоянов. Ръководство за изпитване на електрически машини. ДИ Техника, Ваклев И., Г. Божилов. Ръководство за семинарни упражнения по електрически машини Копылов И. П. Электрические машины, Высшая школа; Логос, Москва, 2000, ISBN (Высшая школа); ISBN (Логос).

9 Наименование на учебната дисциплина: Електрически апарати II Семинарни упражнения (СУ) Код: BEE37 Семестър: 6 Л 3 часа СУ 1 час ЛУ 2 часа Брой кредити: 7 Курсова работа (КР) по избор ЛЕКТОРИ: Проф. дтн инж. Иван Стоянов Ячев (EФ), тел.: , yatchev@tu-sofia.bg Проф. дтн инж. Илиана Йорданова Маринова (ЕФ), тел.: , iliana@tu-sofia.bg Технически университет - София СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНИЯ ПЛАН: Задължителна дисциплина за редовни студенти по специалността Електротехника на Електротехнически Факултет на Технически университет-софия за образователно-квалификационната степен бакалавър. ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: Тя дава насоченост към усвояване на инженерни знания и умения у специалистите в създаването на проектни разработки с използването на електрически апарати, като ръководители в производствени, ремонтни търговски и експлоатационни организации с обекти на дейности, свързани с електрическите апарати. На основата на това тези специалисти изучават специфичната терминология, същността на определящите параметри, показатели и характеристиките на електрическите апарати, придобиват знания и умения при избиране, предлагане на пазара, произвеждане и ремонт на същите. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА:Разглежданията в Електрически апарати II са насочени към: изолационни системи, електрически разряд и електрическа дъга, комутации в електрическите контури, контакти и контактни системи. Изучават се процеси и режими на апаратите, от които се определят параметрите, показателите и характеристиките на апаратите, техните възможности при експлоатация и изискванията им към защитите срещу опасни за тях и за електротехническите съоръжения претоварвания. ПРЕДПОСТАВКИ: Учебната дисциплина Електрически апарати II използува знания, придобити от изучените фундаментални и инженерно образователните науки математика, физика, химия, механика, теоретична електротехника, материалознание, измервателна техника и др., както и програмиране и използване на изчислителна техника. МЕТОД ЗА ПРЕПОДАВАНЕ: Лекциите се изнасят с помощта на съвременни учебнотехнически средства. Лабораторните упражнения се изпълняват по ръководство за лабораторни упражнения, и протоколи, изработвани от студентите и проверявани от преподавателя. В процеса на обучение преподаваните в лекциите знания се конкретизират, задълбочават и индивидуализират чрез семинарните занятия и разработването на самостоятелни инженерни задачи в курсовите работи. МЕТОДИ НА ИЗПИТВАНЕ И ОЦЕНЯВАНЕ: Писмен изпит в края на шести семестър (60%), лабораторни упражнения (20%), курсова работа (20%). ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА: 1. Александров А., И.Ячев, Електрически апарати, част 2, Комутационни и изолационни проблеми. С., Авангард Прима, София 2010, ISBN Личев, А.И. Електрически апарати. С., Техника, Чунихин, А.А. Электрические аппараты. М., Энергия, Писарев, А.Н., А. Личев. Ръководство за лабораторни упражнения по комутационни апарати за ниско напрежение. С., Техника, Писарев, А.Н. и др. Ръководство за лабораторни упражнения по електрически апарати. С. Техника, 1976.

10 Наименование на дисциплината: Код: BEE38 Семестър: 6 Преобразователна техника Л 2 часа ЛУ 2 часа Брой кредити: 5 ЛЕКТОРИ: Доц. д-р Кръстьо Хинов (ЕФ), тел.: , k_hinov@tu-sofia.bg Доц. д-р Захари Зарков (ЕФ), тел.: , zzza@tu-sofia.bg Технически университет София СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНАТА ПРОГРАМА: Задължителна дисциплина за студентите от специалност Електротехника на Електротехническия факултет на Технически университет - София за образователно-квалификационната степен бакалавър. ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: Целта на обучението по дисциплина е да запознае студентите с принципите на работа на електронните преобразователи и тяхното приложение в практиката. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: Лекционният курс запознава студентите с основните силови електронни схеми за преобразуване на променливо напрежение в постоянно (AC-DC) или променливо (AC-AC) със зададени параметри, а също за преобразуване на постоянно напрежение в променливо (DC-AC) или постоянно (DC-DC) със зададени параметри. Изучават се също принципите на работа на утвърдени в практиката схемни решения на електронни преобразуватели, както и тенденциите в развитието и приложенията на преобразувателите. Лабораторните упражнения създават практически умения на студентите за експериментално изследване на лабораторни образци на електронни преобразуватели, компютърното моделиране и изследване на характеристиките им. ПРЕДПОСТАВКИ: Познания по: електротехника, електроника, микропроцесорна техника, електрически машини. МЕТОД ЗА ПРЕПОДАВАНЕ: Лекции с използване на медиен проектор, слайдове, компютърни модели, схеми, характеристики, получени при лабораторни измервания. За подпомагане усвояването на лекционния материал, по дисциплината е подготвен и отпечатан учебник. Лабораторните упражнения включват моделиране, симулиране и експериментално изследване на електронни преобразуватели. За всяко упражнение, всеки студент представя и защитава самостоятелно изработен протокол. МЕТОДИ НА ИЗПИТВАНЕ И ОЦЕНЯВАНЕ: Писмен изпит в края на 6-ти семестър с коефициент на тежест 0,52 и оценката от лабораторните упражнения с коефициент на тежест 0,48. ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА: 1. Минчев, М., Й. Шопов, Е. Рац. Преобразувателна техника. С., Авангард Прима, Лазаров, В., З. Зарков, Л. Стоянов. Възобновяеми енергийни източници и електрически генератори. С., Авангард Прима, Анчев, М. Силови електронни устройства. ТУ София, Бобчева, М., С. Табаков, П. Горанов. Преобразувателна техника. С., Техника, Браун, М. Токозахранващи устройства. С., Техника, Rashid, M.H. Power Electronics Handbook. Academic Press, 2001.

11 Наименование на учебната дисциплина: Проектиране на електрически машини Код: ВЕЕ39 Семестър: 6 Л 3 часа ЛУ 2 часа Кредити: 6 Курсов проект (КП) ЛЕКТОР: Доц.д-р инж. Георги Тодоров (ЕФ), тел.: , gtto@tu-sofia.bg Технически университет София СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНИЯ ПЛАН: Задължителна учебна дисциплина за студентите от специалност Електротехника в Електротехническия факулт на ТУ-София за образователно-квалификационната степен бакалавър. ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: Целта на курса е да даде на студентите знания за конструкцията и методите за проектиране (изчисляване и конструиране) на основните видове електрически машини и трансформатори с общо предназначение. След завършването му студентите трябва: да знаят основните конструкции, форми на изпълнение, системи на охлаждане и степени на защита на отделните видове електрически машини ; да определят електромагнитните натоварвания, да изчисляват намотъчните данни и размерите на магнитопроводите на електрическите машини ; да правят електромагнитни изчисления за установен режим на работа. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: Разглеждат се принципите за избор на електромагнитните натоварвания и определяне на геометричните размери и намотъчни данни на електрическата и магнитната системи на отделните видове въртящи електрически машини и силови трансформатори. Разглеждат се: основните форми на конструктивно изпълнение, начинът на монтаж, степените на защита, системите на охлаждане; методите за извършване на електромагнитните, топлинни и вентилационни изчисления. ПРЕДПОСТАВКИ: Техническо документиране, Материалознание, Теоретична електротехника, Машинни елементи и механизми, Електротехнически материали, Електрически машини. МЕТОД ЗА ПРЕПОДАВАНЕ: Лекции, с използване на нагледни материали мултимедийни презентации, табла, слайдове, детайли и възли от разглобени електрически машини. Лабораторни упражнения, изпълнявани по индивидуални задачи под ръководството на преподавателя. Курсов проект по индивидуално задание и защита. МЕТОДИ НА ИЗПИТВАНЕ И ОЦЕНЯВАНЕ: Оценката се формира от писмен изпит (80%) и лабораторната работа (20%). Изпитът се признава за успешно положен когато се наберат най-малко 40% от максималната оценка. За допускане до изпит е необходимо студентите да са предали и защитили сполучливо курсовия проект. Курсовият проект се оценява отделно. ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА: 1. Копилов И., Ф. Горяинов, Б. Клоков, В.Морозкин, Б. Токарев. Проектиране на електрически машини. С., Техника, 1988.; 2. Генов С., А. Дачев. Проектиране на силови трансформатори. С., Техника, 1990.; 3. Тодоров Г., С. Шишкова, Г. Ганев. Ръководство-работна тетрадка по проектиране на електромаханични устройства. Първа част Трифазен асинхронен двигател, С., БПС, 2004, ISBN

12 Наименование на дисциплината: Номер: BEE40 Семестър: 6 Мениджмънт Брой кредити: Л 2 часа 4 Семинарни упражнения (СУ) СУ 1 час ЛЕКТОР: Проф. д.ик.н. инж.- мат. Кирил Ангелов (СФ), тел.: Технически Университет София СТАТУТ НА ДИСЦИПЛИНАТА В УЧЕБНИЯ ПЛАН: Задължителна дисциплина за редовни студенти от специалност Електротехника на Електротехнически факултет, ТУ София за образователно-квалификационна степен бакалавър. ЦЕЛИ НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА: Целта на учебната дисциплина Мениджмънт е да даде на студентите базови знания в областта на управлението на стопанските организации, да ги запознае със съвременни подходи на управление и да изгради у студентите практически умения за решаване на управленски проблеми. ОПИСАНИЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА: Разглеждат се теми, свързани с основните въпроси на управлението на стопанските организации. Проследява се развитието на управленската теория, разглежда се същността на бизнес организациите и тяхната вътрешна и външна среда, изясняват се подходите за вземане на управленски решения. Разглеждат се основните мениджърски функции и особеностите на тяхното прилагане в главните функционални области на мениджмънта на стопанските организации: маркетинг, иновационен мениджмънт, производствен инженеринг и мениджмънт, мениджмънт на човешките ресурси. ПРЕДПОСТАВКИ: Използват знанията получени по дисциплината Икономика. МЕТОД НА ПРЕПОДАВАНЕ: Лекции, изнасяни с помощта на шрайбпроектор и слайдове. Семинарни упражнения, на които студентите обсъждат казуси, правят тестове, решават практически задачи, участват в делова игра, изучават опита на успели мениджъри. За семинарните упражнения се използват предварително подготвени казуси, тестове, делова игра, видеофилми. МЕТОДИ НА ИЗПИТВАНЕ И ОЦЕНЯВАНЕ: Две едночасови писмени текущи оценки в средата и края на семестъра. ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЛИТЕРАТУРА: 1. Ганчев П., О. Томов, Индустриален инженеринг и мениджмънт, ТУ-София, Ангелов, Кирил, Ръководство за упражнения по мениджмънт, С., МП Издателство на ТУ-София, 2005г. 3. Aldag R., T. Stearns, Management, South-Western Publishing CO., 1995, ISBN Amrine H.T., J. A. Ritchey, O. S. Hurlley, Manufacturing Organization and Management, Prentice-Hall, 1992

Microsoft Word - BsEE_III_201802_Bul

Microsoft Word - BsEE_III_201802_Bul Електрически машини I Семинарни упражнения Лабораторни упражнения, Kурсова работа Код: ВsEE30 Семестър: 5 Л 3 часа СУ 2 часа ЛУ 2 часа КР Брой кредити: 9 Доц. д-р Стоян Божков (ИПФ - Сливен), email: s_bozhkov@abv.bg,

Подробно

Специалност Промишлена топлоенергетика - учебен план

Специалност Промишлена топлоенергетика - учебен план ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - СОФИЯ КОЛЕЖ ПО ЕНЕРГЕТИКА И ЕЛЕКТРОНИКА УТВЪРЖДАВАМ Ректор: проф. д-р инж. M. Христов Дата: Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Срок на обучение:

Подробно

ЦЕНТЪР ПО ИНФОРМАТИКА И ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан EN372 ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕ Актуализирана : Протокол.16 от г. лекто

ЦЕНТЪР ПО ИНФОРМАТИКА И ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан EN372 ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕ Актуализирана : Протокол.16 от г. лекто ЦЕНТЪР ПО ИНФОРМАТИКА И ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан EN372 ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕ Актуализирана : Протокол.16 от 17.06.2016 г. лектор д-р Гинко Георгиев АНОТАЦИЯ Курсът Електроснабдяване

Подробно

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ Ректор: /проф. д-р инж. М. Христов/ Дата: Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Срок на обучение: Форма на обучение: Бакалавър Инженер

Подробно

Microsoft Word - Uplan_FTC_BTC.doc

Microsoft Word - Uplan_FTC_BTC.doc ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ Ректор: /проф. д-р К. Веселинов/ Дата: Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Бакалавър Инженер телекомуникации Срок на обучение: Форма

Подробно

Microsoft Word - aiutB_kr.doc

Microsoft Word - aiutB_kr.doc ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - СОФИЯ ФИЛИАЛ ПЛОВДИВ Утвърждавам, Ректор: (проф. д-р инж. К. Веселинов) Дата :...2007 г. УЧЕБЕН ПЛАН на специалност АВТОМАТИКА, ИНФОРМАЦИОННА И УПРАВЛЯВАЩА ТЕХНИКА Професионално

Подробно

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ Ректор: /проф. д-р инж. К. Веселинов/ Дата: Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Срок на обучение: Форма на обучение: Бакалавър Инженер

Подробно

Microsoft Word - imB_kr

Microsoft Word - imB_kr ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - СОФИЯ ФИЛИАЛ ПЛОВДИВ Утвърждавам, Ректор: /п/ (проф. д-р инж. К. Веселинов) Дата : 10.12.2008 г. УЧЕБЕН ПЛАН на специалността ИНДУСТРИАЛЕН МЕНИДЖМЪНТ Професионално направление:

Подробно

aiut_rb.xls

aiut_rb.xls 1 Висша математика - 1част 1 60 30 30 2+2+0 90 150 5 2 Физика 1 60 30 30 2+0+2 75 135 5 3 Икономика 1 45 30 15 2+1+0 60 105 4 4 Програмиране и използване на компютри - 1част 1 45 15 30 1+0+2 90 135 5 5

Подробно

У Ч Е Б Е Н П Л А Н

У Ч Е Б Е Н П Л А Н ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ ФИЛИАЛ ПЛОВДИВ УТВЪРЖДАВАМ: Ректор: (проф. д-р инж. К.Веселинов) Дата:... 200.. г Образователно - квалификационна степен: Професионална квалификация: Професионален бакалавър

Подробно

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ ВАРНА катедра Електроенергетика УТВЪРЖДАВАМ! РЕКТОР: /Проф. д-р инж. В. Вълчев / К О Н С П Е К Т ЗА ДЪРЖАВЕН ИЗПИТ НА СТУДЕНТИТ

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ ВАРНА катедра Електроенергетика УТВЪРЖДАВАМ! РЕКТОР: /Проф. д-р инж. В. Вълчев / К О Н С П Е К Т ЗА ДЪРЖАВЕН ИЗПИТ НА СТУДЕНТИТ УТВЪРЖДАВАМ! РЕКТОР: /Проф. д-р инж. В. Вълчев / К О Н С П Е К Т ЗА ДЪРЖАВЕН ИЗПИТ НА СТУДЕНТИТЕ ЗАВЪРШВАЩИ ОБРАЗОВАТЕЛНОКВАЛИФИКАЦИОННА СТЕПЕН "БАКАЛАВЪР" ОТ СПЕЦИАЛНОСТ "ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКА" РАЗДЕЛ I.

Подробно

Microsoft Word - kstB_kr.doc

Microsoft Word - kstB_kr.doc Учебен план съгласно ЕСТК FTE фундаментални дисциплини; TBE T тип на образователно-квалификационната степен: B - бакалаври, M - магистри ; CS - Компютърни системи и технологии ; пореден номер на дисциплината;

Подробно

Microsoft Word - UP-FFOE_ECTS_Bg.doc

Microsoft Word - UP-FFOE_ECTS_Bg.doc Учебен план съгласно MEEN No М магистри ЕЕN Eлектроинженерство No реден номер на дисциплината Лекции (Л), семинарни упражнения (СУ), лабораторни упражнения (ЛУ) седмично; изпит (И), текуща оценка (ТО);

Подробно

ХАРАКТЕРИСТИКА НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА

ХАРАКТЕРИСТИКА НА УЧЕБНАТА ДИСЦИПЛИНА Висша математика I Лекции, Семинарни упражнения Код: PEPP01 Семестър: 0 Часове : Л-15 ч., СУ-15 ч. Брой кредити: 5 ЛЕКТОРИ: Доц. д-р Иван Петров (ФПМИ), каб.2547, тел. 965 2494, Технически Университет-София

Подробно

№ ТЕХНИЧEСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ РЕКТОР: (проф. д-р М. Христов) Дата: Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Бакалавър Машинен инженер Срок на обучение: Форма на обучение:

Подробно

Термично състояние на магнитопровода на статора при дефекти

Термично състояние на магнитопровода на статора при дефекти Избрани глави от теоретичната електротехника Вид на обучението: Лекции, семинарни упражнения, лабораторни упражнения Код: CEPP0 Семестър: Л - 2 часа СУ-2 часа ЛУ- час Брой кредити: 5 ЛЕКТОР: Доц. д-р инж.

Подробно

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ Ректор: /проф. д-р инж. М. Христов/ Срок на обучение: Форма на обучение: 4 години редовна У Ч Е Б Е Н П Л А Н

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ Ректор: /проф. д-р инж. М. Христов/ Срок на обучение: Форма на обучение: 4 години редовна У Ч Е Б Е Н П Л А Н ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ Ректор: /проф. д-р инж. М. Христов/ Срок на обучение: Форма на обучение: 4 години редовна У Ч Е Б Е Н П Л А Н за образователно-квалификационна степен бакалавър

Подробно

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ– СОФИЯ

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ– СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ Ректор: /проф. инж. Марин Христов/ Дата: Образователно-квалификационна степен : Професионална квалификация: Магистър Магистър-инженер Срок на обучение: Форма на обучение: 1,5 години редовна

Подробно

Microsoft Word - UchPlan_IUEIKU_3_za_1_kurs

Microsoft Word - UchPlan_IUEIKU_3_za_1_kurs СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ УЧЕБЕН ПЛАН Утвърждавам, (подпис) Професионално направление: 3.8. Икономика Специалност: Икономика Магистърска програма: Икономика и управление в енергетиката,

Подробно

Microsoft Word - UPlan-Sliven_MSTP_bak.doc

Microsoft Word - UPlan-Sliven_MSTP_bak.doc ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ К О Л Е Ж С Л И В Е Н УТВЪРЖДАВАМ Ректор: /проф. др инж. К. Веселинов/ Дата:... Образователноквалификационна степен: Професионален бакалавър Професионална квалификация: 1.

Подробно

СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ СТОПАНСКИ ФАКУЛТЕТ У Ч Е Б Е Н П Л А Н Утвърждавам:... Утвърден от Академически съвет с протокол... /... Про

СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ СТОПАНСКИ ФАКУЛТЕТ У Ч Е Б Е Н П Л А Н Утвърждавам:... Утвърден от Академически съвет с протокол... /... Про СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ СТОПАНСКИ ФАКУЛТЕТ У Ч Е Б Е Н П Л А Н Утвърждавам:... Утвърден от Академически съвет с протокол... /... Професионално направление: 3.7. Администрация и управление

Подробно

СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ СТОПАНСКИ ФАКУЛТЕТ У Ч Е Б Е Н П Л А Н Утвърждавам:... Утвърден от Академически съвет с протокол... /... Про

СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ СТОПАНСКИ ФАКУЛТЕТ У Ч Е Б Е Н П Л А Н Утвърждавам:... Утвърден от Академически съвет с протокол... /... Про СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ СТОПАНСКИ ФАКУЛТЕТ У Ч Е Б Е Н П Л А Н Утвърждавам:... Утвърден от Академически съвет с протокол... /... Професионално направление: 3.7. Администрация и управление

Подробно

Microsoft Word - plan_mag_red_5s_MEIT.doc

Microsoft Word - plan_mag_red_5s_MEIT.doc С О Ф И Й С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т СВ. К Л И М Е Н Т О Х Р И Д С К И УЧЕБЕН ПЛАН Утвърждавам, Професионално направление: ФИЗИЧНИ НАУКИ 4.1. Образователно- квалификационна... (подпис) степен: магистър

Подробно

Мехатроника

Мехатроника ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ Утвърждавам РЕКТОР: (проф.дтн. инж. Георги Михов) Дата:. год. Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Срок на обучение: Форма на обучение: Магистър

Подробно

Учебен план бакалаври

Учебен план бакалаври Т Е Х Н И Ч Е С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т С О Ф И Я УТВЪРЖДАВАМ Ректор:... / Проф. дтн инж. Г. Михов / Дата:. Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Срок на обучение: Форма на

Подробно

ЦЕНТЪР ПО ИНФОРМАТИКА, ТЕХНИЧЕСКИ И ПРИРОДНИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан: EN 598 ПЛАНИРАНЕ И ИЗГРАЖДАНЕ НА КОМПЮТЪРНИ МРЕЖИ Дата: прот. 5

ЦЕНТЪР ПО ИНФОРМАТИКА, ТЕХНИЧЕСКИ И ПРИРОДНИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан: EN 598 ПЛАНИРАНЕ И ИЗГРАЖДАНЕ НА КОМПЮТЪРНИ МРЕЖИ Дата: прот. 5 ЦЕНТЪР ПО ИНФОРМАТИКА, ТЕХНИЧЕСКИ И ПРИРОДНИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан: EN 598 ПЛАНИРАНЕ И ИЗГРАЖДАНЕ НА КОМПЮТЪРНИ МРЕЖИ Дата: прот. 5/19.11.2010 Актуализирана: Прот. 16 от 17.06.2016 г.

Подробно

Microsoft Word - MF_UP_Mehatronics_mag_last.doc

Microsoft Word - MF_UP_Mehatronics_mag_last.doc ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ Утвърждавам РЕКТОР: (проф.д-р инж. К. Веселинов) Дата:... 2008 год. Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Срок на обучение: Форма на обучение: Магистър

Подробно

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА З А П О В Е Д РД / г. На основание чл. 25, ал. 4 от Закона за администрацията и във връзка с

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА З А П О В Е Д РД / г. На основание чл. 25, ал. 4 от Закона за администрацията и във връзка с МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА З А П О В Е Д РД 09-1576/ 19.09.2006 г. На основание чл. 25, ал. 4 от Закона за администрацията и във връзка с чл. 13, ал. 1 от Закона за професионалното образование

Подробно

С О Ф И Й С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т “СВ

С О Ф И Й С К И  У Н И В Е Р С И Т Е Т    “СВ С О Ф И Й С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т СВ. К Л И М Е Н Т О Х Р И Д С К И Утвърждавам,... (подпис) УЧЕБЕН ПЛАН Професионално направление: ПЕДАГОГИКА НА ОБУЧЕНИЕТО ПО Специалност: Модул Учител по химия и

Подробно

Microsoft Word - Ucheben plan_HimiaiFizika_bachelor.doc

Microsoft Word - Ucheben plan_HimiaiFizika_bachelor.doc С О Ф И Й С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т СВ. К Л И М Е Н Т О Х Р И Д С К И УЧЕБЕН ПЛАН Утвърждавам, Професионално направление: ПЕДАГОГИКА НА ОБУЧЕНИЕТО ПО (подпис) Специалност: ХИМИЯ И ФИЗИКА Образователно-

Подробно

СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ ФАКУЛТЕТ : Стопански У Ч Е Б Е Н П Л А Н Утвърждавам:... Утвърден от Академически съвет с протокол... /... П

СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ ФАКУЛТЕТ : Стопански У Ч Е Б Е Н П Л А Н Утвърждавам:... Утвърден от Академически съвет с протокол... /... П СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ ФАКУЛТЕТ : Стопански У Ч Е Б Е Н П Л А Н Утвърждавам:... Утвърден от Академически съвет с протокол... /... Професионално направление: 3.8 Икономика ОКС магистър

Подробно

ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - В А Р Н А С Т О П А Н С К И Ф А К У Л Т Е Т КАТЕДРА ИКОНОМИКА И УПРАВЛЕНИЕ НА ТЪРГОВИЯТА УТВЪРЖДАВАМ:. (Проф. д-р Пламен Ил

ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - В А Р Н А С Т О П А Н С К И Ф А К У Л Т Е Т КАТЕДРА ИКОНОМИКА И УПРАВЛЕНИЕ НА ТЪРГОВИЯТА УТВЪРЖДАВАМ:. (Проф. д-р Пламен Ил ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - В А Р Н А С Т О П А Н С К И Ф А К У Л Т Е Т КАТЕДРА ИКОНОМИКА И УПРАВЛЕНИЕ НА ТЪРГОВИЯТА УТВЪРЖДАВАМ:. (Проф. д-р Пламен Илиев) У Ч Е Б Н А П Р О Г Р А М А ПО ДИСЦИПЛИНАТА: ИНВЕСТИЦИОННА

Подробно

Учебен план (пример)

Учебен план (пример) П ЛОВДИВСКИ УНИВЕРСИТЕТ ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ България 4000 гр. Пловдив ул. Цар Асен 24; Централа: (032) 261 261 Ректор: (032) 631 449 факс (032) 628 390 e-mail: rector@uni-plovdiv.bg ФИЗИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ УТВЪРЖДАВАМ:

Подробно

Microsoft Word - MF_UP_ MU_ mag-ActualiziranOK.doc

Microsoft Word - MF_UP_ MU_ mag-ActualiziranOK.doc ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ РЕКТОР: /проф. д-р К. Веселинов/ Дата:... 2006 год. Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Магистър Магистър - инженер Срок на обучение:

Подробно

Microsoft Word - UchPlan_IkUprObrazovanie_5_za_1_kurs

Microsoft Word - UchPlan_IkUprObrazovanie_5_za_1_kurs СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ УЧЕБЕН ПЛАН Утвърждавам, (подпис) Професионално направление: 3.8 Икономика Образователно-квалификационна степен: Магистър Специалност: Икономика Срок на обучение:

Подробно

УЧЕБЕН ПЛАН - ОБЩА СТРУКТУРА

УЧЕБЕН ПЛАН - ОБЩА СТРУКТУРА Име на документа Учебен план на специалност ИИ Страница: 1 от 22 УЧЕБЕН ПЛАН - Обща структура специалност ИНДУСТРИАЛНО ИНЖЕНЕРСТВО ОКС БАКАЛАВЪР 1. Задължителни дисциплини Б00З401 Висша математика - І

Подробно

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ Т Е Х Н И Ч Е С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т С О Ф И Я Шифър УТВЪРДИЛ: РЕКТОР: (проф. дтн инж. Георги Михов) К Л А С И Ф И К А Т О Р НА АКРЕДИТИРАНИТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ НАПРАВЛЕНИЯ И СПЕЦИАЛНОСТИ, ПО КОИТО СЕ

Подробно

Учебен план (пример)

Учебен план (пример) П Л О В Д И В С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ България 4000 гр. Пловдив ул. Цар Асен 24; Централа: (032) 261 261 Ректор: (032) 631 449 факс (032) 628 390 e-mail: rector@uni-plovdiv.bg Ф

Подробно

ЦЕНТЪР ПО ИНФОРМАТИКА И ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан: CS 206 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ Приета: прот. 8 от г.; Актуализирана

ЦЕНТЪР ПО ИНФОРМАТИКА И ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан: CS 206 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ Приета: прот. 8 от г.; Актуализирана ЦЕНТЪР ПО ИНФОРМАТИКА И ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан: CS 206 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ Приета: прот. 8 от 28.04.2005 г.; Актуализирана прот. 16 от 17.06.2016 г. Лектор: Акад. Проф. Иван

Подробно

Microsoft Word - UchPlan_Logistika_17_03_11_ikonomisti

Microsoft Word - UchPlan_Logistika_17_03_11_ikonomisti СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ УЧЕБЕН ПЛАН Утвърждавам, (подпис) Професионално направление: 3.8. Икономика Специалност: Икономика Магистърска програма: Икономика и управление на логистиката

Подробно

Microsoft Word - Stop Upr bak za 2 i 3 kurs

Microsoft Word - Stop Upr bak za 2 i 3 kurs Софийски университет Свети Климент Охридски УЧЕБЕН ПЛАН Утвърждавам, Шифър 3. Социални, стопански и правни науки Професионално Образователно-квалификацион (подпис) направление: 3.7 Администрация и управление

Подробно

Код на дисциплината Семестър Форма на контрол Лекции Упражнения Семинарни Общо Кредити Кредити за извън аудиторна заетост Семестър Форма на контрол Ле

Код на дисциплината Семестър Форма на контрол Лекции Упражнения Семинарни Общо Кредити Кредити за извън аудиторна заетост Семестър Форма на контрол Ле Код на дисциплината Семестър Форма на контрол Лекции Упражнения Семинарни Общо Кредити Кредити за извън аудиторна заетост Семестър Форма на контрол Лекции Упражнения Семинарни Общо Кредити Кредити за извън

Подробно

МИННОТЕХНОЛОГИЧЕН ФАКУЛТЕТ УЧЕБЕН ПЛАН ПРОФЕСИОНАЛНО НАПРАВЛЕНИЕ: 5.7. АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ СПЕЦИАЛНОСТ: МАРКШАЙДЕРСТВО И ГЕОДЕЗИЯ ОБР

МИННОТЕХНОЛОГИЧЕН ФАКУЛТЕТ УЧЕБЕН ПЛАН ПРОФЕСИОНАЛНО НАПРАВЛЕНИЕ: 5.7. АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ СПЕЦИАЛНОСТ: МАРКШАЙДЕРСТВО И ГЕОДЕЗИЯ ОБР МИННОТЕХНОЛОГИЧЕН ФАКУЛТЕТ УЧЕБЕН ПЛАН ПРОФЕСИОНАЛНО НАПРАВЛЕНИЕ: 5.7. АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ СПЕЦИАЛНОСТ: МАРКШАЙДЕРСТВО И ГЕОДЕЗИЯ ОБРАЗОВАТЕЛНО - КВАЛИФИКАЦИОННА СТЕПЕН: МАГИСТЪР ПРОФЕСИОНАЛНА

Подробно

LW 132

LW 132 ЦЕНТЪР ПО ИКОНОМИЧЕСКИ И УПРАВЛЕНСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан: BA 344 УПРАВЛЕНИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ Приета: прот. 13/11.03.2016 г. Лектор: АНОТАЦИЯ Доц. д-р Юлия Йоргова В съвременните

Подробно

Научно –изследователски проект – отчет

Научно –изследователски проект – отчет СТАНДАРТИ ЗА РАЗРАБОТВАНЕ НА УЧЕБНА ДОКУМЕНТАЦИЯ ПРАВИЛНИК ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ЗАЕМАНЕ НА АКАДЕМИЧНИ ДЛЪЖНОСТИ ВИСШЕ УЧИЛИЩЕ ПО МЕНИДЖМЪНТ ВАРНА 2011 Настоящият документ представя Стандарти за разработване

Подробно

Учебен план (пример)

Учебен план (пример) П ЛОВДИВСКИ УНИВЕРСИТЕТ ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ България 000 гр. Пловдив ул. Цар Асен 2; Централа: (02) 261 261 Ректор: (02) 61 9 факс (02) 628 90 e-mail: rector@uni-plovdiv.bg ФИЗИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ УТВЪРЖДАВАМ:

Подробно