УКАЗАНИЯ за ДИПЛОМАНТИ в специалност Инженерен дизайн, МФ, ТУ-София І. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ 1. Разработването и защитата на дипломни работи е заключителен е

Размер: px
Започни от страница:

Download "УКАЗАНИЯ за ДИПЛОМАНТИ в специалност Инженерен дизайн, МФ, ТУ-София І. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ 1. Разработването и защитата на дипломни работи е заключителен е"

Препис

1 УКАЗАНИЯ за ДИПЛОМАНТИ в специалност Инженерен дизайн, МФ, ТУ-София І. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ 1. Разработването и защитата на дипломни работи е заключителен етап от обучението в специалност Инженерен дизайн за всяка една от образователните степени бакалавър и магистър. 2. Чрез дипломната работа студентът трябва да покаже нивото на усвояване на репродуктивни и продуктивни знания, както и придобити в процеса на обучение творчески умения. 3. Студентът получава право на задание след семестриално завършване на пълния курс на обучение и разполага с десет седмици по учебен план за разработване на дипломната си работа. 4. Ръководителят на дипломната работа не е задължително да бъде от катедра Инженерен дизайн. Когато той е външен специалист, задължително е назначаването на консултант от катедрата. 5. Изборът на тема на дипломната работа се прави съвместно от дипломанта и ръководителя. Дипломантът може и сам да посочи тема, която след обсъждане с преподавателя да бъде приета, модифицирана или сменена по взаимно съгласие. Темата трябва да предполага вземане на самостоятелни дизайнерски решения от страна на дипломанта. 6. Дипломното задание се изготвя по образец, в който задължително се попълват всички точки съгласно настоящите изисквания. 7. Допустимо е задаването на група теми, решаващи широко обхватна задача от няколко дипломанта, като се спазват всички изисквания към заданието и дипломната работа при ясно дефиниране на самостоятелно изработваната част за всеки дипломант от групата. 8. Дипломният ръководител има следните задължения: - Да формулира тема, която отговаря на интересите и възможностите на дипломанта и същевременно на поставените в тези правила изисквания. - Да зададе на дипломанта целите на дипломната работа и процедурите свързани с дипломирането. - Да организира ритмичното изпълнение на дипломната работа и системно да консултира и контролира дипломанта. - Да прави необходимите корекции при завършване на дипломната работа, като не допуска наличието на груби грешки, неспазено дипломно задание и отклонения от приетите изисквания. - Да консултира дипломанта за всички детайли по защитата (изложение, илюстративен материал, отговаряне на въпроси и изявяване на приносите в дипломната работа). 9. Дипломният ръководител допуска или не дипломанта до защита. В първия случай той предлага рецензент.

2 10. Рецензирането се възлага на вътрешен или външен рецензент с образователен ценз магистър или по-висок. То се осъществява по критерии, утвърдени от катедра Инженерен дизайн. 11. Дипломните защити се насрочват в определените по график сесии от факултетен съвет на Машиностроителен факултет. 12. Държавната изпитна комисия оценява дипломните защити по критерии, приети от катедра Инженерен дизайн. ІІ. ИЗГОТВАНЕ И ОФОРМЯНЕ НА ДИПЛОМНАТА РАБОТА Целта на настоящите указания е да помогнат на студентите в дипломното проектиране по отношение на логична структура, обосновка на дизайнерските решения и представяне на конкретно крайно решение. Те не би трябвало да се разглеждат като задължителни и единствени. СТРУКТУРА НА ДИПЛОМНАТА РАБОТА Обемът на дипломната работа за образователно квалификационна степен бакалавър е от 50 до 70 страници, а за образователно квалификационна степен магистър от 70 до 90 страници разпечатан текст. В тях се включват текст и изображения като скици, чертежи, таблици, диаграми и др. Поощрява се разработването на дипломни проекти по заявка на физически или юридически лица, които впоследствие да бъдат реализирани или внедрени за производство. Записката на дипломната работа се подрежда в следния ред: 1. Заглавна страница. 2. Задание. 3. Декларация за авторство 4. Съдържание. 5. Увод. 6. Основен тескт на дипломната работа. 7. Заключение. 8. Използвана литература. 9. Приложения (евентуално). Заглавната страница се оформя в съответствие с предварително зададен от страна на катедрата вид - примерна страница е налична в отделен файл. Заданието за разработване на дипломната работа се оформя от дипломния ръководител и с входни данни от заявителя на разработката (ако има такъв). То съдържа технически данни, изисквания, основание за възлагане (в отделен файл). Съдържанието представя структурата на дипломната работа по страници.

3 Уводът съдържа кратка аргументация за избора на тема на дипломната работа, се описват се в резюме целите и практическата приложимост на проекта (разработката). Основният тескт на дипломната работа би следвало да съдържа: 1. Описание на проектирания обект. Проектираният обект представлява това, което ще се проектира промишлен продукт, интериор, графична визия, уеб сайт и др. Описва се какво обхваща проектния процес цялостен дизайн, редизайн, концептуален дизайн и т.н. Описват се предварително зададени условия към проекта например, съществуваща архитектурна среда са интериорен проект, съществуващ продукт на който трябва да се направи редизайн и т.н. 2. Теоретико-аналитично проучване. Целта на тази част от дипломната работа е да се обосноват и дефинират конкретни изисквания за проекта. a. Теоретично описание на съществували/съществуващи продукти - принцип на работа, функционални качества, материали, технологии на производство, параметри и характеристики, които определят неговите функционални, ергономични, екологични, естетически и други качества. b. Сравнителен анализ на най-малко три съществуващи (препоръчително съвременни) решения. Задължително да се анализират от функционална, ергономична, технологична и екологична гледна точка. i. Функционален анализ основни и допълнителни функции. Характеристики, които обезпечават тези функции размери, маса, форма, скорост, мощност, капацитет и др. ii. Ергономичен анализ удобство и безопасност. Характеристики, които определят ергономичните качества размери, форма, материал и др. iii. Използвани технологии и материали iv. Влияние върху околната среда и човешкото здраве. c. Изводи от направения анализ и определяне на функционални, ергономични, технологични и екологични проектни изисквания (тъй нар. design brief). 3. Идеен проект. Целта на тази част от разработката е да се представи процесът на търсене на оптимално решение на поставените проектни изисквания. a. Авторски скици на различни варианти, съпроводени със съответни описания. b. Определяне на основните материали, конструктивни връзки, използване на готови елементи и др. c. Анализ на различните варианти и избиране на този, който найпълно удовлетворява проектните изисквания.

4 4. Работен проект. Целта на тази част от разработката е да се дефинира еднозначно формата на крайното решение. a. Изработване на чертежи с необходимото оразмеряване и техническо описание. b. Изработване на авторски ергономични схеми, които представят параметри, свързани с ергономичните изисквания. c. Определяне на цветове, текстури и фактури и т.н. d. Изработване на визуализации e. Уточняване на материали, конструкция, механизми и др. 5. Изработка на макет / прототип. В книжното тяло се представят снимки на отделни етапи от изработката на макета / прототипа, които са придружени с описание на използваните материали и технологии. Заключението на дипломната работа съдържа описание на окончателния проект и описва доколко той удовлетворява поставените проектни изисквания. Използваната литература се цитира в изложението в квадратни скоби, например [1,2] или [Петров, 2003]. В края на изложението тя се оформя според вече утвърдени стандарти за библиографски описания. Приложенията са с поредна номерация в зависимост от реда на посочването им в основното изложение. ІІІ. ПОДГОТОВКА ЗА ЗАЩИТА НА ДИПЛОМНАТА РАБОТА Оформената според указанията и подвързана (например със спирала) дипломна работа се представя на дипломния ръководител не по-късно от 10 дни преди датата на защитата, след което в канцеларията на катедрата не покъсно от 7 дни преди датата на защитата. Ръководителят на дипломанта препоръчва рецензент (преподавател от катедрата или външен специалист, особено ако разработката е по външна заявка), който се утвърждава от катедрата. Рецензията се депозира в два екземпляра в канцеларията на катедрата най-късно в деня преди датата на защитата. Единият екземпляр се предоставя на дипломанта за запознаване с нея и за подготовка на отговори на поставени въпроси и забележки. Дипломантът изработва табла и/или презентация за защитата. Начинът на представяне на проектното решение се съобразява с характера и спецификата на разработвания обект. Дипломантът подготвя експозе на дипломната си работа, което е препоръчително да консултира с ръководителя си. Експозето е с времетраене до 10 минути и се представя устно. Отговорът на поставените в рецензията въпроси и забележки е в рамките на 3-5 минути.

5 ІV. ОЦЕНЯВАНЕ И ЗАЩИТА НА ДИПЛОМНА РАБОТА Оценката на дипломната работа като книжно тяло (форма и съдържание) и на представянето на дипломанта по време на защитата се формира въз основа на посочените по-долу критерии за оценяване. от рецензента КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНЯВАНЕ от Държавната изпитна комисия (ДИК) по форма по съдържание по форма по съдържание Спазване на указанията относно оформянето на дипломната работа: - обем; номерация на страници, фигури, таблици; цитирана литература и т. н. Графично оформяне на книжното тяло вкл. и качество на изработка на скиците, рисунките и чертежите и т.н. Съответствие на темата и заданието със съдържанието и на заглавията с нейни отделни раздели. Обхватност на литературния обзор и анализ. Усвояване и свобода на боравене със специализираната терминология. Съответствие с изискванията за презентация. Качество на илюстративния материал (скици, рисунки, чертежи и други). Езикова култура и използване на специализирана терминология. Изчерпателност и аргументираност по въпроси на рецензента и ДИК. Разбираемост и адекватност на езика и стила на изложението. Придобити знания по отделни дисциплини; тяхното продуктивно и творческо прилагане при решаването на практически задачи Наличие на макет или прототип. Наличие на правописни и механични грешки. Аргументираност на твърденията и на избора на решения, обхват и методична изчерпателност на разработката Оригиналност на презентирането. Грешки по същество и противоречия с изучавани теоретични постановки. Оригиналност / иновативност / новост/прил ожност на разработката. Този документ е разработен на основание Правилника за обучение на студентите от ТУ-София и е приет на заседание на катедрения съвет на катедра Инженерен дизайн от г.

УКАЗАНИЯ ЗА РАЗРАБОТВАНЕ И ПРОЦЕДУРА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ЗАЩИТА НА ДИПЛОМНА РАБОТА НА СТУДЕНТИТЕ ОТ СПЕЦИАЛНОСТ „СТРОИТЕЛНИ КОНСТРУКЦИИ” ОКС „МАГИСТЪР”

УКАЗАНИЯ ЗА РАЗРАБОТВАНЕ И ПРОЦЕДУРА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ЗАЩИТА НА ДИПЛОМНА РАБОТА НА СТУДЕНТИТЕ ОТ СПЕЦИАЛНОСТ „СТРОИТЕЛНИ КОНСТРУКЦИИ” ОКС „МАГИСТЪР” ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР АРХИТЕКТУРЕН ФАКУЛТЕТ Катедра Строителство на сгради и съоръжения УКАЗАНИЯ ЗА РАЗРАБОТВАНЕ И ПРОЦЕДУРА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ЗАЩИТА НА ДИПЛОМНА РАБОТА НА СТУДЕНТИТЕ

Подробно

УКАЗАНИЯ ЗА РАЗРАБОТВАНЕ И ПРОЦЕДУРА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ЗАЩИТА НА ДИПЛОМНА РАБОТА НА СТУДЕНТИТЕ ОТ СПЕЦИАЛНОСТ „СТРОИТЕЛСТВО НА СГРАДИ И СЪОРЪЖЕНИЯ” СЪС

УКАЗАНИЯ ЗА РАЗРАБОТВАНЕ И ПРОЦЕДУРА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ЗАЩИТА НА ДИПЛОМНА РАБОТА НА СТУДЕНТИТЕ ОТ СПЕЦИАЛНОСТ „СТРОИТЕЛСТВО НА СГРАДИ И СЪОРЪЖЕНИЯ” СЪС ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР АРХИТЕКТУРЕН ФАКУЛТЕТ Катедра Строителство на сгради и съоръжения УКАЗАНИЯ ЗА РАЗРАБОТВАНЕ И ПРОЦЕДУРА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ЗАЩИТА НА ДИПЛОМНА РАБОТА НА СТУДЕНТИТЕ

Подробно

ПРЕПОРЪКИ И УКАЗАНИЯ ЗА ОФОРМЯНЕТО НА ДИПЛОМНИТЕ ЗАДАНИЯ, ДИПЛОМНИТЕ РАБОТИ И ПРОВЕЖДАНЕТО НА ДИПЛОМНИТЕ ЗАЩИТИ ЗА СПЕЦИАЛНОСТИТЕ В КАТЕДРА ИИТ

ПРЕПОРЪКИ И УКАЗАНИЯ ЗА ОФОРМЯНЕТО НА ДИПЛОМНИТЕ ЗАДАНИЯ, ДИПЛОМНИТЕ РАБОТИ И ПРОВЕЖДАНЕТО НА ДИПЛОМНИТЕ ЗАЩИТИ ЗА СПЕЦИАЛНОСТИТЕ В КАТЕДРА ИИТ ПРЕПОРЪКИ И УКАЗАНИЯ ЗА ОФОРМЯНЕТО НА ДИПЛОМНИТЕ ЗАДАНИЯ, ДИПЛОМНИТЕ РАБОТИ И ПРОВЕЖДАНЕТО НА ДИПЛОМНИТЕ ЗАЩИТИ ЗА СПЕЦИАЛНОСТИТЕ В КАТЕДРА ИИТ 1. Цел на дипломната работа Разработването на дипломната

Подробно

Т Е Х Н И Ч Е С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т С О Ф И Я ФАКУЛТЕТ ПО ЕЛЕКТРОННА ТЕХНИКА И ТЕХНОЛОГИИ Утвърдил: Декан ФЕТТ (доц. Е. Манолов) Дата УКАЗАНИЯ З

Т Е Х Н И Ч Е С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т С О Ф И Я ФАКУЛТЕТ ПО ЕЛЕКТРОННА ТЕХНИКА И ТЕХНОЛОГИИ Утвърдил: Декан ФЕТТ (доц. Е. Манолов) Дата УКАЗАНИЯ З Т Е Х Н И Ч Е С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т С О Ф И Я ФАКУЛТЕТ ПО ЕЛЕКТРОННА ТЕХНИКА И ТЕХНОЛОГИИ Утвърдил: Декан ФЕТТ (доц. Е. Манолов) Дата УКАЗАНИЯ ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ И ПРОВЕЖДАНЕ НА ДИПЛОМНИТЕ ЗАЩИТИ НА

Подробно

Научно –изследователски проект – отчет

Научно –изследователски проект – отчет СТАНДАРТИ ЗА РАЗРАБОТВАНЕ НА УЧЕБНА ДОКУМЕНТАЦИЯ ПРАВИЛНИК ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ЗАЕМАНЕ НА АКАДЕМИЧНИ ДЛЪЖНОСТИ ВИСШЕ УЧИЛИЩЕ ПО МЕНИДЖМЪНТ ВАРНА 2011 Настоящият документ представя Стандарти за разработване

Подробно

НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ ВАСИЛ ЛЕВСКИ ПРАВИЛА И ПРОЦЕДУРИ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА СЕМЕСТРИАЛНИ И ДЪРЖАВНИ ИЗПИТИ В НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ ВАСИЛ ЛЕВСК

НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ ВАСИЛ ЛЕВСКИ ПРАВИЛА И ПРОЦЕДУРИ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА СЕМЕСТРИАЛНИ И ДЪРЖАВНИ ИЗПИТИ В НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ ВАСИЛ ЛЕВСК НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ ВАСИЛ ЛЕВСКИ ПРАВИЛА И ПРОЦЕДУРИ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА СЕМЕСТРИАЛНИ И ДЪРЖАВНИ ИЗПИТИ В НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ ВАСИЛ ЛЕВСКИ София 2019 г. 1 ПРАВИЛА И ПРОЦЕДУРИ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ

Подробно

Microsoft Word - plan_mag_red_5s_MEIT.doc

Microsoft Word - plan_mag_red_5s_MEIT.doc С О Ф И Й С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т СВ. К Л И М Е Н Т О Х Р И Д С К И УЧЕБЕН ПЛАН Утвърждавам, Професионално направление: ФИЗИЧНИ НАУКИ 4.1. Образователно- квалификационна... (подпис) степен: магистър

Подробно

Варненски свободен университет Черноризец Храбър Факултет Международна икономика и администрация Kатедра "Информатика" НАСОКИ за подготовка и защита н

Варненски свободен университет Черноризец Храбър Факултет Международна икономика и администрация Kатедра Информатика НАСОКИ за подготовка и защита н Варненски свободен университет Черноризец Храбър Факултет Международна икономика и администрация Kатедра "Информатика" НАСОКИ за подготовка и защита на дипломна работа за бакалаври от специалност Информатика

Подробно

Sem 0

Sem 0 Дипломантски (магистърски) семинар Въведение Цел на дисциплината Целта на дисциплината е да разшири и задълбочи знанията на студентите, свързани с провеждането на научни изследвания в сферата на информационните

Подробно

АКАДЕМИЧЕН СТАНДАРТ ЗА УЧЕБНА ДИСЦИПЛИНА ОСНОВИ НА ОБРАЗНАТА ДИАГНОСТИКА. РЕНТЕНОГРАФСКИ МЕТОДИ 1. Цел на обучението по дисциплината Целта на обучение

АКАДЕМИЧЕН СТАНДАРТ ЗА УЧЕБНА ДИСЦИПЛИНА ОСНОВИ НА ОБРАЗНАТА ДИАГНОСТИКА. РЕНТЕНОГРАФСКИ МЕТОДИ 1. Цел на обучението по дисциплината Целта на обучение АКАДЕМИЧЕН СТАНДАРТ ЗА УЧЕБНА ДИСЦИПЛИНА ОСНОВИ НА ОБРАЗНАТА ДИАГНОСТИКА. РЕНТЕНОГРАФСКИ МЕТОДИ 1. Цел на обучението по дисциплината Целта на обучението по дисциплината е огласено в раздел Анотация в учебната

Подробно

ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ „ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР”

ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ „ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР” ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР ФАКУЛТЕТ МЕЖДУНАРОДНА ИКОНОМИКА И АДМИНИСТРАЦИЯ КАТЕДРА ИНФОРМАТИКА И ИКОНОМИКА ПРОЦЕДУРНИ СРОКОВЕ специалности Международен маркетинг и Международни икономически

Подробно

Държавни изпити и защити Защита на дипломни работи за ОКС Бакалавър и ОКС Магистър за специалност Бизнес информатика Катедра Информационни технологии

Държавни изпити и защити Защита на дипломни работи за ОКС Бакалавър и ОКС Магистър за специалност Бизнес информатика Катедра Информационни технологии Държавни изпити и защити Защита на дипломни работи за ОКС Бакалавър и ОКС Магистър за специалност Бизнес информатика Катедра Информационни технологии и комуникации 1 Цел на дипломната работа. 2 2 Теми

Подробно

ЮГОЗАПАДЕН УНИВЕРСИТЕТ НЕОФИТ РИЛСКИ - БЛАГОЕВГРАД ТЕХНИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ Катедра Електротехника, електроника и автоматика УКАЗАНИЯ ЗА РАЗРАБОТВАНЕ НА РЕ

ЮГОЗАПАДЕН УНИВЕРСИТЕТ НЕОФИТ РИЛСКИ - БЛАГОЕВГРАД ТЕХНИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ Катедра Електротехника, електроника и автоматика УКАЗАНИЯ ЗА РАЗРАБОТВАНЕ НА РЕ ЮГОЗАПАДЕН УНИВЕРСИТЕТ НЕОФИТ РИЛСКИ - БЛАГОЕВГРАД ТЕХНИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ Катедра Електротехника, електроника и автоматика УКАЗАНИЯ ЗА РАЗРАБОТВАНЕ НА РЕФЕРАТИ за студенти от професионално направление 5.2

Подробно

Р Е Ц Е Н З И Я От доц. д-р Соня Тотева Женкова, дм Медицински университет - София, Катедра по психиатрия Директор на Държавна психиатрична болница за

Р Е Ц Е Н З И Я От доц. д-р Соня Тотева Женкова, дм Медицински университет - София, Катедра по психиатрия Директор на Държавна психиатрична болница за Р Е Ц Е Н З И Я От доц. д-р Соня Тотева Женкова, дм Медицински университет - София, Катедра по психиатрия Директор на Държавна психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм на дисертационен

Подробно

НА ВНИМАНИЕТО НА КОЛЕГИТЕ МАГИСТРИ ОТ МАГИСТЪРСКИТЕ ПРОГРАМИ ПО:

НА ВНИМАНИЕТО НА КОЛЕГИТЕ МАГИСТРИ ОТ МАГИСТЪРСКИТЕ ПРОГРАМИ ПО: СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ.КЛ.ОХРИДСКИ СТОПАНСКИ ФАКУЛТЕТ България, София 1113 Бул. Цариградско шосе 125, бул. 3 Тел.: (+359 2) 873 83 10 Факс: (+359 2) 873 99 41 E-mail: info@feb.uni-sofia.bg SOFIA UNIVERSITY

Подробно

Лидия Любенова – инспектор Учебен отдел

Лидия Любенова – инспектор Учебен отдел С О Ф И Й С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т СВ. К Л И М Е Н Т О Х Р И Д С К И УЧЕБЕН ПЛАН Утвърждавам:... (подпис) Професионално направление: филология Образователно-квалификационна степен: магистър Специалност:

Подробно

1 УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО Катедра Информационни технологии и комуникации Р Е Ц Е Н З И Я От: Доц. д-р Димитър Иванов Петров На

1 УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО Катедра Информационни технологии и комуникации Р Е Ц Е Н З И Я От: Доц. д-р Димитър Иванов Петров На 1 УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО Катедра Информационни технологии и комуникации Р Е Ц Е Н З И Я От: Доц. д-р Димитър Иванов Петров Научна специалност: Приложение на изчислителната техника

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р Красен Стефанов Стефанов на дисертационен труд на тема Оперативна съвместимост между цифрови библиотеки за културно наследство з

РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р Красен Стефанов Стефанов на дисертационен труд на тема Оперативна съвместимост между цифрови библиотеки за културно наследство з РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р Красен Стефанов Стефанов на дисертационен труд на тема Оперативна съвместимост между цифрови библиотеки за културно наследство за придобиване на образователната и научна степен доктор,

Подробно

Приложение 3 ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ ВАРНА ДОКТОРСКИ ПРОГРАМИ ХАРАКТЕРИСТИКА Докторска програма: Икономика и управление /Туризъм/ Област на висшето о

Приложение 3 ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ ВАРНА ДОКТОРСКИ ПРОГРАМИ ХАРАКТЕРИСТИКА Докторска програма: Икономика и управление /Туризъм/ Област на висшето о ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ ВАРНА ДОКТОРСКИ ПРОГРАМИ ХАРАКТЕРИСТИКА Докторска програма: Икономика и управление /Туризъм/ Област на висшето образование: 3. Социални, стопански и правни науки Професионално

Подробно

Slide 1

Slide 1 УНИВЕРСИТЕТСКИ АНКЕТИ 01-01 ПРОУЧВАНЕ НА СТУДЕНТСКОТО МНЕНИЕ ЗА СПЕЦИАЛНОСТТА СПЕЦИАЛНОСТ МЕДИЦИНА IV-ТИ КУРС, МАГИСТЪР Анкетирани 80 бр. В кой курс сте? Коя образователно-квалификационна степен ще придобиете

Подробно

Мехатроника

Мехатроника ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ Утвърждавам РЕКТОР: (проф.дтн. инж. Георги Михов) Дата:. год. Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Срок на обучение: Форма на обучение: Магистър

Подробно

СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ СТОПАНСКИ ФАКУЛТЕТ У Ч Е Б Е Н П Л А Н Утвърждавам:... Утвърден от Академически съвет с протокол... /... Про

СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ СТОПАНСКИ ФАКУЛТЕТ У Ч Е Б Е Н П Л А Н Утвърждавам:... Утвърден от Академически съвет с протокол... /... Про СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ СТОПАНСКИ ФАКУЛТЕТ У Ч Е Б Е Н П Л А Н Утвърждавам:... Утвърден от Академически съвет с протокол... /... Професионално направление: 3.7. Администрация и управление

Подробно

№ ТЕХНИЧEСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ РЕКТОР: (проф. д-р М. Христов) Дата: Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Бакалавър Машинен инженер Срок на обучение: Форма на обучение:

Подробно

СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ СТОПАНСКИ ФАКУЛТЕТ У Ч Е Б Е Н П Л А Н Утвърждавам:... Утвърден от Академически съвет с протокол... /... Про

СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ СТОПАНСКИ ФАКУЛТЕТ У Ч Е Б Е Н П Л А Н Утвърждавам:... Утвърден от Академически съвет с протокол... /... Про СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ СТОПАНСКИ ФАКУЛТЕТ У Ч Е Б Е Н П Л А Н Утвърждавам:... Утвърден от Академически съвет с протокол... /... Професионално направление: 3.7. Администрация и управление

Подробно

ЦЕНТЪР ПО ИНФОРМАТИКА И ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан EN372 ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕ Актуализирана : Протокол.16 от г. лекто

ЦЕНТЪР ПО ИНФОРМАТИКА И ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан EN372 ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕ Актуализирана : Протокол.16 от г. лекто ЦЕНТЪР ПО ИНФОРМАТИКА И ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан EN372 ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕ Актуализирана : Протокол.16 от 17.06.2016 г. лектор д-р Гинко Георгиев АНОТАЦИЯ Курсът Електроснабдяване

Подробно

БЕЛЕЖКИ

БЕЛЕЖКИ СТАНОВИЩЕ От: проф. д.ик. н. Христо Първанов Първанов Относно: дисертационен труд за присъждане на образователна и научна степен доктор по професионално направление 3.8. Икономика, научна специалност Икономика

Подробно

Microsoft Word - MF_UP_ MU_ mag-ActualiziranOK.doc

Microsoft Word - MF_UP_ MU_ mag-ActualiziranOK.doc ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ РЕКТОР: /проф. д-р К. Веселинов/ Дата:... 2006 год. Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Магистър Магистър - инженер Срок на обучение:

Подробно

Microsoft Word - UchPlan_IkUprObrazovanie_5_za_1_kurs

Microsoft Word - UchPlan_IkUprObrazovanie_5_za_1_kurs СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ УЧЕБЕН ПЛАН Утвърждавам, (подпис) Професионално направление: 3.8 Икономика Образователно-квалификационна степен: Магистър Специалност: Икономика Срок на обучение:

Подробно

Вид на учебните дисциплини- З, И, Ф Изпити Текущи оценки ECTS- кредити Всичко задължителни занятия Лекции Семинарни занятия Практически упражнения С О

Вид на учебните дисциплини- З, И, Ф Изпити Текущи оценки ECTS- кредити Всичко задължителни занятия Лекции Семинарни занятия Практически упражнения С О Вид на учебните дисциплини- З, И, Ф Изпити Текущи оценки ECTS- кредити Всичко задължителни занятия Лекции Семинарни занятия Практически упражнения С О Ф И Й С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т СВ. К Л И М Е Н

Подробно

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ

ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ УТВЪРЖДАВАМ Ректор: /проф. д-р инж. К. Веселинов/ Дата: Образователно-квалификационна степен: Професионална квалификация: Срок на обучение: Форма на обучение: Бакалавър Инженер

Подробно

Slide 1

Slide 1 УНИВЕРСИТЕТСКИ АНКЕТИ 1-1 ПРОУЧВАНЕ НА СТУДЕНТСКОТО МНЕНИЕ ЗА СПЕЦИАЛНОСТТА СПЕЦИАЛНОСТ МЕДИЦИНСКА СЕСТРА, ОКС БАКАЛАВЪР КУРС ДАТА НА ПРОВЕЖДАНЕ АНКЕТИРАНИ ЛИЦА I 18.3. г. 44 бр. II 1.3. г. 43 бр. III

Подробно