Stanovishte_ KDemirevska

Размер: px
Започни от страница:

Download "Stanovishte_ KDemirevska"

Препис

1 СТАНОВИЩЕ От: проф. дбн Климентина Николова Демиревска, ИФРГ, пенсионер по конкурс за заемане на академичната длъжност професор по направление 4.3. Биологически науки, Генетика, обявен от ИФРГ БАН ДВ брой 72/ г. за нуждите на секция Молекулярна генетика към Института по физиология на растенията и генетика (ИФРГ) при БАН с единствен кандидат: доц. д-р Любомир Манолов Стоилов Доц. д-р Любомир Манолов Стоилов представя за цялостната си научна дейност списък с 52 публикации, от които 24 са публикувани в чужбина в списания с IF (в 11 публикации е първи автор), 1 е в международно списание без IF и 16 статии са публикувани в български издания (в 4 публикации е първи автор). Той представя и 1 автореферат на дисертация за присъждане на научната степен Доктор. Към общия брой статии също са включени 10 статии в пълен текст в сборници от научни конгреси, конференции и симпозиуми у нас и в чужбина (в 5 статии е първи автор). В 40% от публикациите доц. д-р Стоилов е на първо място, което е доказателство за личното му участие в разработването и осъществяването на идеи, научно творчество и труд. Освен това той представя списък на 10 резюмета от участия в научни прояви (в 1 резюме е първи автор), както и общ списък за 21 участия в международни (17) и национални (4) конгреси и симпозиуми с публикувани резюмета и постери. Трудовете, които са част от докторската му дисертация, защитена през 1984 г., включват 1 автореферат, 1 статия, публикувана в международно списание с IF, 1 статия, публикувана в българско списание и 1 статия в пълен текст в сборник от младежка школа по генетика. Сумарния IF на публикациите на доц. д-р Любомир Стоилов е 53.04, изчислен въз основа на IF на списанията в годината на публикуване. За мен това е най-правилният начин за представяне на IF. Прави впечатление, че голяма част от статиите, публикувани в чужбина, са в известни престижни списания с висок IF със стойност от 2 и над 2, например списанията Mutation Research, Plant Molecular Biology, Journal of Cell Science, Plant Science, Mutagenesis, Theor. Appl. Gen., Int. J. Rad. Biol., Mut. Res./DNA Repair, BBRC и Mut. Res./Fund. Mech. Mutag.

2 Доц. д-р Стоилов участва в конкурса за заемане на академичната длъжност професор с 13 статии, публикувани в чужбина в списания с IF (в 4 публикации е първи автор), 1 статия, публикувана в международно списание без IF, 9 статии, публикувани в български издания (в 1 е първи автор) и с 4 статии, публикувани в пълен текст в сборници от научни конгреси, конференции и симпозиуми у нас и в чужбина или общо с 27 публикации. Представен е и списък за участията на доц. д-р Стоилов в 14 конгреси и симпозиуми с публикувани резюмета и постери, като 11 от тях са докладвани на международни форуми. Забелязяни са 162 цитирания на всички публикувани работи (138 в чужбина и 4 в България), като забелязаните цитати след доцентурата му през 1997 г. са 73. Доц. д-р Стоилов работи повече от 30 години в областта на молекулярната генетика и молекулярната биология. След завършване на магистратура през 1978 г., той започва работа в Института по генетика Акад. Д. Костов в секцията по Експериментален мутагенез, а по-късно и в секцията Молекулярна генетика, което му дава тематична насоченост с ясно очертан научен профил, изключително важен за по-нататъшните му изследвания и разработки на теми. За повишаване на неговата квалификация, опит и умения доц. д-р Стоилов е използвал прекрасните възможности за посещение и работа в известни чуждестранни лаборатории под формата на 10 специализации, стипендии и научни посещения. Например, през 1985 г. той е бил на специализация с едногодишна стипендия от МААЕ - Виена, (Австрия) в Департамент по Радиационен и химически мутагенез, Силвиус лаборатория, Медицински факултет на Университета в Лайден, Холандия, през 1989 г. за 2 месеца е бил гост-изследовател на същото място, през 1994 г. е бил гостизследовател за 3 месеца като стипендиант на ЕО в Департамента по Радиационен и Химически мутагенез, Силвиус лаборатория, Медицински факултет на Университета в Лайден, Холандия, двукратно през 2001 и 2003 г. е бил гост-изследовател за 3 месеца в университета в Есен, Германия, Институт по генетика, използвал е краткосрочна стипендия на Eвропейската Организация по Молекулярна Биология (ЕМВО), през 2008 г. е бил гост-изследовател за 3 месеца в университета в Майнц, Германия, Институт по генетична токсикология, стипендиант на Немската Изследователска Фондация (DFG) и др. Тази международна активност на доц. д-р Стоилов му дава нови знания, разкрива нови подходи и търсения, създава съвсем друг поглед върху задачите и проблемите в научноизследователската дейност.

3 Всички публикации на доц. Стоилов отговарят на тематиката на обявения конкурс за заемане на академичната длъжност професор по направление 4.3. Биологични науки, Генетика, за нуждите на секция Молекулярна генетика при ИФРГ. Изследователската дейност на доц. д-р Стоилов е групирана в 2 главни направления, по които са получени основните научни и методични приноси. Първото направление включва цитогенетични и молекулярни аспекти на геномната нестабилност при еукариотите, а второто - висши нива на организация на растителния геном и връзка с транскрипционната активност. Новаторски аспект на изследванията на доц. д-р Стоилов представляват публикациите, анализиращи потенциала на рестрикционните ендонуклеази като индуктори на хромозомни нарушения при еукариотите. Посредством редица съвременни методични подходи за оценка на репарацията на ДНК-скъсванията като нуклеоидна седиментация, алкално елюиране, имунологична детекция (ELISA), кометен анализ и преждевременна хромозомна кондензация (PCC) е анализирана репаративната кинетика на едно- и двойно-верижните ДНК скъсвания, индуцирани от X-лъчи в човешки лимфоцити и възможностите за нейното модулиране. Получени са оригинални резултати както по отношение на ефекта на кофеина като репаративен инхибитор, така и по отношение на натриевия 3 бутират като класически инхибитор на еукариотните хистон-деацетилази и от там на кондензацията на хроматина. С оригинален характер при висшите растения са и данните относно диференциалната индукция на двойно-верижните ДНК скъсвания и наличието на съответна коригираща репаративна активност в рибозомалната ДНК на ечемика. Важен изследователски приоритет са проучванията върху формирането и репарацията на ДНК повреди, индуцирани от ултравиолетовата радиация в ядрения, хлоропластния и митохондриалния геном на ечемика. Получените резултати показват, че при ечемика функционира ефективна светлинно-зависима репаративна система за отстраняване на индуцираните от УВ лъчи ДНК повреди, главно циклобутанови пиримидинови димери, докато тъмнините репаративни активности (вероятно ексцизионната репарация) са слабо застъпени. Посредством използването на широк спектър от съвременни ДНК-маркерни системи като STS, CAP, REMAP, SSR, RAPD, AFLP и RFLP е проучена молекулярната същност на радиационно-провокираната генетична вариабилност при ечемика на молекулярно ниво. Установено е, че най-подходящи подходи представляват AFLP и SSRбазираните маркери, като наблюдаваната микросателитна нестабилност се дължи главно на къси инсерции или делеции в контекста на перфектни ATn повторени секвенции. Проведените изследвания върху връзката между транскрипционната активност и топологичната организация на ДНК по време на ранното покълване на растителни

4 зародиши установяват наличието на пряка корелация между транскрипционната активност и конформацията на ДНК. Поредица от изследвания на доц. д-р Стоилов му дава възможност да формулира хипотезата, че суперспиралната бримкова организация на ДНК в растителния геном има динамичен характер, опосредстван от транскрипционната активност на клетките в хода на ранното прорастване на семената. Подробната и прецизна авторска справка за научните приноси на доц. д-р Стоилов дава възможност за изчерпателно вникване в получените оригинални резултати и тяхната полезност. Доц. д-р Стоилов има внушително ръководство и участие в много добре финансирани 4 международни и 5 национални проекти на обща стойност USD, Euro и 1 млн и лв. Малцина учени в БАН биха могли да представят такава справка за участие в проекти с подобно финансиране. Той е бил научен ръководител на проект с МААЕ-Виена, национален координатор на международен проект за техническо сътрудничество на MAAE Виена с участието на 12 държави от Югоизточна и Централна Европа, участник в проект на NATO, участник в проект с МААЕ- Виена, ръководител на проект по програма Геномика към НФНИ-МОН, участник в 4 проекти към НФНИ-МОН. Доц. д-р Стоилов участва активно и в подготовката на младите кадри. Той има 2-ма успешно защитили редовни докторанти, 2 зачислени докторанти (1 редовен и 1 свободен докторант), 1 отчислен по собствено желание редовен докторант и 4 успешно защитили дипломанти. Чете 2 лекционни курса в Биологически факултет на СУ Кл. Охридски, Магистърска програма към катедра Генетика по въпросите на Структурни хромозомни преустройства и Мутационни изменения в ДНК, както и ръководи 2 курса упражнения по Методи за анализ на първични повреди и тяхното възстановяване в дефинирани ДНК последователности при растенията и Анализ на ДНК-скъсвания в растителния геном към същата катедра. От 2004 г. доц. д-р Стоилов е ръководител на секция Молекулярна генетика в Институт по генетика Акад. Д. Костов при БАН, а от в Институт по Физиология на растенията и генетика при БАН. От г. е Зам. Директор на ИГ при БАН, а от 2010 г. Зам. Директор на ИФРГ при БАН. Изпълнява сериозно и с отговорност поетите административни задължения. Участва в редакционни колегии на чуждестранни (Plant Mutation Reports, Open Toxicology Journal, Journal of Carcinogenesis and Mutagenesis) и национални издания (Journal of Genetics and Applied Physiology).

5 ЗАКЛЮЧЕНИЕ Въз основа на прегледаните материали по конкурса, тяхната актуалност и значимост, оригиналните фундаментални приноси, ефективната дейност по отношение на ръководство и участие в изключително добре финансирани международни и национални проекти, удачните специализации и посещения на известни международни лаборатории, активното ръководство на докторанти и дипломанти, успешното участие в лекционни курсове, както и моите лични впечатления за кандидата като учен, ръководител на секция и зам директор, ми дават основание да считам, че доц. д-р Любомир Манолов Стоилов напълно отговаря на изискванията от Правилника на МОМН и БАН за прилагане на ЗРАСРБ и Правилника с решение на НС на ИФРГ при БАН за заемане на академичната длъжност професор по направление Биологически науки, Генетика, за нуждите на секция Молекулярна генетика при ИФРГ. 2 януари 2012 г. Подпис:... (Проф. дбн Климентина Н. Демиревска)

Microsoft Word - Recenzia-Kapralov.doc

Microsoft Word - Recenzia-Kapralov.doc СТАНОВИЩЕ по конкурс за заемане на академичната длъжност Доцент по професионално направление Химически науки, шифър 4.2. (Органична и органометална химия) обявен в Държавен вестник, бр. 44/29.05.2018 г.

Подробно

До Председателя на Научния съвет на ИЕ при БАН

До Председателя на Научния съвет на ИЕ при БАН До Председателя на Факултетния съвет на Физическия факултет на СУ Кл. Охридски Р Е Ц Е Н З И Я от Проф. Кирил Борисов Благоев Относно: Конкурс за присъждане на научното звание доцент по професионалното

Подробно

Microsoft Word - recenzia Rumi Coneva ot A Momchilova.doc

Microsoft Word - recenzia Rumi Coneva ot A Momchilova.doc Р Е Ц Е Н З И Я по конкурс за доцент за нуждите на секция Електроиндуцирани и адхезивни свойства на ИБФБМИ- БАН. Рецензент: професор Албена Момчилова, дбн член на научно жури за избор на доцент съгласно

Подробно

Rezenzija_A.Atanasov

Rezenzija_A.Atanasov Рецензия върху дисертационен труд за придобиване на образователната и научната степен доктор по професионално направление: 4.3. "Биологически науки", научна специалност: шифър 01.06.06. "Генетика" Автор

Подробно

Microsoft Word - E_Paspalanova

Microsoft Word - E_Paspalanova Вх. ЧР-01-294/04.09.2018 г. СТАНОВИЩЕ От: доц. д-р Елена Паспаланова (пенсионер, Департамент Когнитивна наука и психология, Нов български университет) Относно: кандидатурата на доц. Катя Георгиева Стойчева

Подробно

1 СТАНОВИЩЕ За научните трудове и учебната дейност на Главен асистент д-р Галина Великова Милева, представени за участие в конкурс за заемане на акаде

1 СТАНОВИЩЕ За научните трудове и учебната дейност на Главен асистент д-р Галина Великова Милева, представени за участие в конкурс за заемане на акаде 1 СТАНОВИЩЕ За научните трудове и учебната дейност на Главен асистент д-р Галина Великова Милева, представени за участие в конкурс за заемане на академичната длъжност доцент в професионално направление

Подробно

ПЪЛНОМОЩНО

ПЪЛНОМОЩНО С Т А Н О В И Щ Е от проф. д-р НАДЕЖДА ПЕТРОВА МАДЖАРОВА, ДМН Хоноруван преподавател към ПУ Паисий Хилендарски Пловдив Относно: конкурс за заемане на академичната длъжност Доцент в областта на висшето

Подробно

Приложение 3:

Приложение 3: ПРИЛОЖЕНИЕ 3 Минимални изисквания към научната и преподавателската дейност на кандидатите за придобиване на научна степен и за заемане на академичните длъжности "главен асистент", "доцент" и "професор"

Подробно

СТАНОВИЩЕ за гл. ас. д-р Надя Георгиева Велинова Соколова по конкурс за заемане на академична длъжност доцент по професионално направление 3.8. Иконом

СТАНОВИЩЕ за гл. ас. д-р Надя Георгиева Велинова Соколова по конкурс за заемане на академична длъжност доцент по професионално направление 3.8. Иконом СТАНОВИЩЕ за гл. ас. д-р Надя Георгиева Велинова Соколова по конкурс за заемане на академична длъжност доцент по професионално направление 3.8. Икономика (счетоводство и одит) от акад. Иван П. Попчев Със

Подробно

С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д-р Виолета Людмилова Мутафчиева УНСС София, катедра Икономика на транспорта и енергетиката Относно: конкурс за заемане на

С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д-р Виолета Людмилова Мутафчиева УНСС София, катедра Икономика на транспорта и енергетиката Относно: конкурс за заемане на С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д-р Виолета Людмилова Мутафчиева УНСС София, катедра Икономика на транспорта и енергетиката Относно: конкурс за заемане на академичната длъжност доцент в СУ «Св.Климент Охридски»

Подробно

Microsoft Word - stanovishte_PStanchev

Microsoft Word - stanovishte_PStanchev СТАНОВИЩЕ по конкурс за професор в област на висше образование 4. Природни науки, математика и информатика, Професионално направление: 4.6 Информатика и компютърни науки, Научна специалност: 01.01.12 Информатика

Подробно

Stan_L_Spiridonova_R_Penev

Stan_L_Spiridonova_R_Penev СТАНОВИЩЕ от проф. дн Радослав Иванов Пенев на научното творчество и преподавателската дейност на гл. ас. д-р Лора Илиева Спиридонова за присъждане на академичната длъжност доцент по област на висше образование

Подробно

Р Е Ц Е Н З И Я

Р Е Ц Е Н З И Я Р Е Ц Е Н З И Я На дисертационния труд ЕФЕКТИВНОСТ И ГЕНЕТИЧЕН КОНТРОЛ НА РЕПАРАЦИЯТА НА ДНК ПОВРЕДИ, ИНДУЦИРАНИ ОТ УЛТРАВИОЛЕТОВА РАДИАЦИЯ В ГЕНОМА НА ЕЧЕМИКА (Hordeum vulgarel) Представен за придобиване

Подробно

Microsoft Word - 4-Pravilnik_ZRAS_IMI.doc

Microsoft Word - 4-Pravilnik_ZRAS_IMI.doc ПРАВИЛНИК за условията и реда за придобиване на научни степени и за заемане на академични длъжности в Института по математика и информатика на БАН Глава първа ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ Чл. 1. (1) Този Правилник урежда

Подробно

Р Е Ц Е Н З И Я От Проф.д-р Ваня Недкова Недкова-Коларова Ръководител Катедра педиатрия, МУ-Плевен Относно: Участие в конкурс за академичната длъжност

Р Е Ц Е Н З И Я От Проф.д-р Ваня Недкова Недкова-Коларова Ръководител Катедра педиатрия, МУ-Плевен Относно: Участие в конкурс за академичната длъжност Р Е Ц Е Н З И Я От Проф.д-р Ваня Недкова Недкова-Коларова Ръководител Катедра педиатрия, МУ-Плевен Относно: Участие в конкурс за академичната длъжност Професор Област на висше образование 7. Здравеопазване

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ от професор Георги Стоянов Карастоянов, д.пс.н., за дисертационния труд на Татяна Георгиева Предова на тема ЛИДЕРЪТ В ЮНОШЕСКА ВЪЗРАСТ В КОНТ

РЕЦЕНЗИЯ от професор Георги Стоянов Карастоянов, д.пс.н., за дисертационния труд на Татяна Георгиева Предова на тема ЛИДЕРЪТ В ЮНОШЕСКА ВЪЗРАСТ В КОНТ РЕЦЕНЗИЯ от професор Георги Стоянов Карастоянов, д.пс.н., за дисертационния труд на Татяна Георгиева Предова на тема ЛИДЕРЪТ В ЮНОШЕСКА ВЪЗРАСТ В КОНТЕКСТА НА УЧИЛИЩНАТА СРЕДА представен за придобиване

Подробно

С Т А Н О В И Щ Е От: Проф.доктор Татяна Стефанова Хубенова-Делисивкова, Институт за икономически изследвания на БАН Относно: конкурс за доцент по про

С Т А Н О В И Щ Е От: Проф.доктор Татяна Стефанова Хубенова-Делисивкова, Институт за икономически изследвания на БАН Относно: конкурс за доцент по про С Т А Н О В И Щ Е От: Проф.доктор Татяна Стефанова Хубенова-Делисивкова, Институт за икономически изследвания на БАН Относно: конкурс за доцент по професионално направление 3.8 Икономика, научна специалност

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ

РЕЦЕНЗИЯ РЕЦЕНЗИЯ По конкурс за заемане на академичната длъжност ПРОФЕСОР По специалността 4.3.биологични науки (физиология на растенията хормонална регулация на растенията) съгласно обявата в ДВ 90 от 16.11.2012

Подробно

ПЪТНА КАРТА

ПЪТНА КАРТА Приложение 1 Количествени изисквания за заемане на академичната длъжност Професор в УНСС І. Задължителни условия по ЗРАСРБ (Чл.29) 1. Да са придобили образователната и научна степен "доктор". 2. Да са

Подробно

Stanovishte E Penkova

Stanovishte E Penkova Становище от доц. д-р Евгения Пенкова, УНСС София, член на научно жури по конкурса за заемане на академичната длъжност ПРОФЕСОР, по професионално направление 3.7. Администрация и управление/социално управление

Подробно

СТАНОВИЩЕ от проф. д-р Павел Георгиев Павлов, член на научно жури, съгласно заповед на Ректора на ВСУ Черноризец Храбър 960 / г. Относно: к

СТАНОВИЩЕ от проф. д-р Павел Георгиев Павлов, член на научно жури, съгласно заповед на Ректора на ВСУ Черноризец Храбър 960 / г. Относно: к СТАНОВИЩЕ от проф. д-р Павел Георгиев Павлов, член на научно жури, съгласно заповед на Ректора на ВСУ Черноризец Храбър 960 / 14.03. 2011г. Относно: конкурс за получаване на академичната длъжност доцент

Подробно

УНИВЕРСИТЕТСКА МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ «Д-Р ГЕОРГИ СТРАНСКИ ЕАД - ПЛЕВЕН ул. Г.Кочев 8а, тел , fax ,

УНИВЕРСИТЕТСКА МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ «Д-Р ГЕОРГИ СТРАНСКИ ЕАД - ПЛЕВЕН ул. Г.Кочев 8а, тел , fax , УНИВЕРСИТЕТСКА МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ «Д-Р ГЕОРГИ СТРАНСКИ ЕАД - ПЛЕВЕН ул. Г.Кочев 8а, тел. 886 444, fax. 804 212, www.umbalpln.com, e-mail :umbal@umbalpln.com С Т А Н О В И Щ Е от Проф.д-р

Подробно

rec_va_prof-i-yordanov

rec_va_prof-i-yordanov Р Е Ц Е Н З И Я по конкурса за заемане на академичната длъжност професор за научна специалност 4.3 Биологически науки (Физиология на растенията, шифър 01.06.16), обявен в ДВ бр. 95/02.12.2011 г.) за нуждите

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Подвижните генетични елементи като ДНК молекулярни маркери за анализ на естественото и мутантно генетично разнообразие, видово и сортово идентифициране в род Triticeae. гл. ас. д-р Георги Бончев Секция

Подробно

Р Е Ц Е Н З И Я

Р Е Ц Е Н З И Я С Т А Н О В И Щ Е на проф. д-р Атанас Харалампиев Дерменджиев, член на Научното жури в конкурс за заемане на академичната длъжност Доцент в научна област 4. Природни науки, математика и информатика, професионално

Подробно

Microsoft Word - recenzia P. Petrov

Microsoft Word - recenzia P. Petrov Р Е Ц Е Н З И Я на дисертационен труд за придобиване на образователна и научна степен доктор Тема: Управление на промяната при внедряване на съвременни образователни технологии Автор: Петър Веселинов Петров

Подробно

СТАНОВИЩЕ

СТАНОВИЩЕ С Т А Н О В И Щ Е от проф. Искра Витанова Иванова дбн, член на научно жури, определeно със заповед I-4/18.01.2019 на Института по микробиология - БАН по конкурс за професор по 4.3 Биологически науки (микробиология-еkстремофили),

Подробно

ВОЕННА АКАДЕМИЯ „ГЕОРГИ СТОЙКОВ РАКОВСКИ”

ВОЕННА АКАДЕМИЯ „ГЕОРГИ СТОЙКОВ РАКОВСКИ” ВОЕННА АКАДЕМИЯ ГЕОРГИ СТОЙКОВ РАКОВСКИ С Т А Н О В И Щ Е от.проф.д.ик.н. Кирил Петров Ангелов Технически университет-софия Стопански факултет на научните трудове, представени по конкурса за заемане на

Подробно

Р Е Ц Е Н З И Я

Р  Е  Ц  Е  Н  З  И  Я Р Е Ц Е Н З И Я от проф. д-р инж. Румен Дончев Недков, член на Научно жури съгласно Заповед РД38-26/22.04.2016 на Ректора на СУ Св.Кл.Охридски и Протокол No 1/27.0.2016 г от заседание на Научното жури

Подробно

СТАНОВИЩЕ на доц. д-р Климент Минев Найденов, ръководител на Катедра Регионално развитие, ГГФ член на научно жури в конкурс за заемане на академичната

СТАНОВИЩЕ на доц. д-р Климент Минев Найденов, ръководител на Катедра Регионално развитие, ГГФ член на научно жури в конкурс за заемане на академичната СТАНОВИЩЕ на доц. д-р Климент Минев Найденов, ръководител на Катедра Регионално развитие, ГГФ член на научно жури в конкурс за заемане на академичната длъжност доцент в Област на висше образование 1. Педагогически

Подробно

СТАНОВИЩЕ от доц. д-р Милена Кирилова Филипова, катедра Мениджмънт и маркетинг, Стопански факултет при ЮЗУ Неофит Рилски, Благоевград член на научно ж

СТАНОВИЩЕ от доц. д-р Милена Кирилова Филипова, катедра Мениджмънт и маркетинг, Стопански факултет при ЮЗУ Неофит Рилски, Благоевград член на научно ж СТАНОВИЩЕ от доц. д-р Милена Кирилова Филипова, катедра Мениджмънт и маркетинг, Стопански факултет при ЮЗУ Неофит Рилски, Благоевград член на научно жури в конкурс за заемане на академична длъжност ДОЦЕНТ

Подробно

Microsoft Word - stanoviste_sv_mihaleva

Microsoft Word - stanoviste_sv_mihaleva СТАНОВИЩЕ за научните трудове и учебната дейност на ас. д-р Александра Данкова Парашкевова, представени за участие в конкурс за заемане на академична длъжност доцент в професионално направление 3.7. Администрация

Подробно

СТАНОВИЩЕ

СТАНОВИЩЕ СТАНОВИЩЕ от доц. д-р Хрисула Атанас Недялкова - У - тет Проф. д-р Асен Златаров по конкурс за заемане на академичната длъжност доцент Научна област: Педагогически науки Професионално направление: 1.2.

Подробно