МИНИСТЕРСТВО НА ТУРИЗМА Културно-туристически ЕДЕН дестинации в България GRO/SME/16/C/071-Tourism

Размер: px
Започни от страница:

Download "МИНИСТЕРСТВО НА ТУРИЗМА Културно-туристически ЕДЕН дестинации в България GRO/SME/16/C/071-Tourism"

Препис

1 МИНИСТЕРСТВО НА ТУРИЗМА Културно-туристически ЕДЕН дестинации в България GRO/SME/16/C/071-Tourism

2 Културно-туристически ЕДЕН дестинации в България GRO/SME/16/C/071-Tourism Споразумение за безвъзмездна финансова помощ GRO/SME/16/C/071 - TOURISM BULCULTOURism Продължителност на проекта: Април 2017 Януари 2018 Стойност на проекта: евро Този материал е част от проект Културно-туристически ЕДЕН дестинации в България GRO/SME/16/C/071-Tourism, финансиран от Програма COSME ( ) на Европейския съюз

3 EDEN е акроним на European Destinations of Excellence (Най-добри европейски дестинации) проект, който популяризира моделите на устойчиво развитие на туризма на територията на целия Европейски съюз. Проектът се базира на национални конкурси, които се провеждат ежегодно и в рамките на които се избира туристическа най-добра дестинация за всяка участваща държава. Чрез подбора на дестинации проектът EDEN ефективно постига целта да привлича вниманието към ценностите, многообразието и общите характеристики на европейските туристически дестинации. Проектът повишава популярността на прохождащите европейски дестинации, създава платформа за обмяна на добри практики на територията на цяла Европа и насърчава работата в мрежа между отличените дестинации. Основната отличителна характеристика на избраните дестинации е поетият от тях ангажимент към социалната, културната и екологичната устойчивост, а целта на тази инициатива е да се спомогне за разтоварване на прекалено посещаваните туристически дестинации.

4 Културно-туристически ЕДЕН дестинации в България GRO/SME/16/C/071-Tourism Целта на проекта е да се привлече вниманието и да се промотират малко познати/нововъзникващи български туристически дестинации на тема Културен туризъм. Проектът се отнася за дестинации, предлагащи специфична форма на туризъм въз основа на техните местни материални културни активи (т.е. културноисторическо наследство или съвременната култура, като традиционните исторически или археологически паметници/обекти, промишлени обекти, музеи, театри, галерии, съвременните архитектурни обекти, модерни градски квартали, етнически джобове на градове). След оценка на подадените предложения ще се определят петте нови ЕДЕН дестинации в областта на културния туризъм един победител и четири дестинации подгласници. На петте избрани дестинации ще бъде извършено професионално фото заснемане и те ще бъдат промотирани в специално изготвени брошури.

5 ЕКИП НА МИНИСТЕРСТВО НА ТУРИЗМА ПО ПРОЕКТА Г-жа Милка Нанова, Ръководител на проекта Тел.: Г-н Никола Маневски, Експерт Маркетинг и публичност N.Manevski@tourism.government.bg Тел.: Г-жа Савина Недялкова Рупелиева, Експерт туризъм S.Rupelieva@tourism.government.bg Тел.: Г-жа Антоанета Чолакова, Технически експерт A.Cholakova@tourism.government.bg Тел.:

6 КРИТЕРИИ ЗА ДОПУСТИМОСТ НА КАНДИДАТИТЕ Всички равнища на регионални/местни органи на властта; Централни и регионални/местни служби и структури на съответните държавни институции/администрации; Регионални и браншови агенции за развитие; Обществени културни институти в т.ч. местни и национални културни и исторически институти, музеи, галерии, театри, клубове и други институции с държавно участие; Неправителствени организации, фондации и сдружения с идеална цел, регистрирани на територията на Република България и имащи право да развиват дейност; Регистрирани регионални туристически асоциации; Институции и организации за подкрепа на бизнеса търговски палати, промишлени и занаятчийски асоциации и др.; Образователни и обучителни институции и организации; Университети и научно-изследователски институции;

7 КРИТЕРИИ ЗА ДОПУСТИМОСТ НА КАНДИДАТИТЕ Туристически бордове и асоциации, вкл. организации за управление на туристическите райони; Обществени културни институти (музеи, библиотеки, читалища, театри, и др., които участват в управлението на дестинацията); Консорциуми, които да съчетаят експертността на различни институции, организации и сдружения на местно или регионално ниво, реализиращи дейности в сферата на културно-историческото наследство (Напр. консорциум между музей, образователна институция и туристически оператор). В този случай, консорциумът може да номинира една водеща организация, която за целите на настоящия конкурс да действа като координатор и контакт с Министерство на туризма и да подаде необходимите документи от името на Консорциума; Допустимите до участие организации, които са регистрирани в големи градове, могат да кандидатстват в конкурса, като представят малко известна дестинация с развит или с потенциал за развитие на културен туризъм; Кандидатът трябва да действа от името на по-широка група заинтересовани лица. В конкурса за българска ЕДЕН дестинация за културен туризъм не могат да участват частни организации/фирми, целящи индивидуална търговска печалба, напр. хотели.

8 КРИТЕРИИ ЗА ДОПУСТИМОСТ НА ДЕСТИНАЦИИТЕ Дестинации с нисък туристопоток (под туристи годишно); Дестинациите трябва да са нововъзникващи, малко известни, не-традиционни, не попадащи в добре познатите туристически маршрути; Дестинации, които организират специфични събития и/или атракции (напр. панаири, събори, изложения, фестивали, тематични изложби, ритуали, възстановки, чествания и др.), свързани с материалното културно наследство на региона/дестинацията, с което се цели насърчаване и/или промотиране на културния туризъм; Обектите на културното наследство в дестинациите да се използват в туризма и извън силния туристически сезон, т.е. целогодишна туристическа дестинация; Органите за управление на дестинацията да имат доказан капацитет в управление на устойчив туризъм разработени планове, програми, стратегии и др; В допустимите дестинации местните власти трябва да покажат капацитет да управляват своята дестинация по начин, който да гарантира социалната, културната и екологичната устойчивост; В допустимите дестинации трябва да има организации, които притежават необходимия капацитет за реализиране на практики и управление на устойчив туризъм в дестинацията;

9 КРИТЕРИИ ЗА ДОПУСТИМОСТ НА ДЕСТИНАЦИИТЕ Дестинации, в които културният туризъм е организиран сътрудничество между най-релевантните заинтересовани страни; чрез тясно Дестинации, които организират активности за включване на местните жители в туристическото предлагане (напр. дестинации, които насърчават местните предприемачи/жители да се включват в повишаване качеството на преживяването на посетителите).

10 ОЦЕНЯВАНЕ НА ДЕСТИНАЦИИТЕ Първи етап по документи Оценките са от 1 до 5 върху всички критерии, описани във формуляра за кандидатстване. Оценките изразяват описанието на дестинацията от самите кандидатите, правилното попълване на формуляра за кандидатстване и приложения доказателствен материал. Втори етап посещения на място След като бъдат избрани пет от всички дестинации, те ще бъдат посетени от екипа на проекта и външен експерт. След оценяване от екипа, ще бъдат избрани един победител и четири подгласника.

11 РЪКОВОДСТВО ЗА КАНДИДАТИТЕ Пакетът от документи е публикуван на

12 Кандидатите в конкурса могат да бъдат: Индивидуални кандидати Всички организации, формации, сдружения, институции и т.н., които отговарят на критериите за допустимост, могат да участват в конкурса, като представят една дестинация, достойна за определението културнотуристическа ЕДЕН дестинация в България. Консорциум от кандидати В конкурса могат да участват и Консорциуми, които да съчетаят експертността на различни институции, организации и сдружения на местно или регионално ниво, реализиращи дейности в сферата на културно-историческото наследство (Напр. консорциум между музей, образователна институция и туристически оператор). В този случай, Консорциумът номинира една водеща организация, която попълва и подава формуляра за кандидатстване и всички допълнителни документи. За целите на настоящия конкурс водещата организация следва да бъде също и координатор на кандидатурата и контакт с Министерство на туризма.

13 Подаване на формуляра за кандидатстване Формулярът за кандидатстване се подава: в печатна (2 броя подписани и подпечатани копия) И електронна форма (1 брой CD) лично или по пощата не по-късно от г. ДО Г-жа Милка Нанова Ръководител на проект Културно-туристически ЕДЕН дестинации в България GRO/SME/16/C/071-Tourism Министерство на туризма гр. София, Ул. Съборна 1

14 Подаване на формуляра за кандидатстване При попълване на формуляра следвайте техническите инструкции, посочени в него! Когато прилагате документи, отчети, снимки, планове, програми, видео материали, рекламни материали и пр. към своята кандидатура, моля, опишете всеки един документ в печатна и/или електронна форма съгласно списък по образец 1, поместен в края на Ръководството. Изискуемите данни за кандидатурата следва да бъдат попълнени във формуляра за кандидатстване (във формат excel). Максималният брой на символите за попълване на всяко от полетата е фиксиран и не надвишава 1000 знака. Вместимостта на полетата е ограничена до този брой, т.е. символите след 1000-ния знак няма да се визуализират в полето. Формулярът за кандидатстване е неразделна част от всяка кандидатура и съдържа две части.

15 Част А: Обща информация за кандидата В тази част на формуляра следва да предоставите информация за организацията, която кандидатства, както и данни за нейния законен представител. Информацията трябва да съдържа данни за контакт с организацията и нейния представител. Към тази част приложете документ, удостоверяващ правния статус на организацията и разрешението ѝ да развива дейност, ако е налично такова. Ако кандидатът е Консорциум от организации (напр. Консорциум между музей, образователна институция и туристически оператор), формулярът за кандидатстване и всички допълнителни документи се подават от водещата организация в Консорциума. Необходимо е във Формуляра в Част А да се опишат пълните наименования и на останалите партньори и основният им предмет на дейност

16 Част Б: Специфична информация 1. Характеристики на дестинацията В тази точка кандидатът следва да опише дестинацията, културните и исторически обекти в нея и дейностите, които се реализират на нейна територия и които я определят като отлична туристическа дестинация. Тук можете да приложите аудиовизуални и печатни документи, материали и снимки, които дават детайлна представа за дестинацията и могат да я определят като културно-туристическа ЕДЕН дестинация. В тази секция попада и информация за достъпността и посещаемостта на дестинацията, където трябва да споменете наличието на транспорт от и до нея, както и изградената пътна мрежа. Можете да приложите снимков материал или карти в подкрепа на подадената информация. За представяне броя на посетителите, бихте могли да предоставите данни от провеждани статистически проучвания в местата за настаняване или пунктовете от автобусните и жп линии в дестинацията.

17 Част Б: Специфична информация 2. Опазване на околната среда В тази точка кандидатът трябва да сподели информация относно качеството и състоянието на природните компоненти и човешката дейност за подобряването им. Можете да приложите данни от измерване качеството на въздуха, документи и/или снимков материал за наличието на възобновяеми източници на енергия, както и условия за разделно събиране на отпадъци. За удостоверяване на реализираните дейности за опазване и управление на околната среда, можете да приложите копия от програми и планове, снимкови и рекламни материали на събития, семинари, работни срещи, акции по залесяване и т.н.

18 Част Б: Специфична информация 3. Здраве и безопасност Секцията Здраве и безопасност следва да съдържа информация относно наличието на санитарни помещения в обектите на културното и историческо наследство, както и наличието на обществени такива. Посочете техния брой и споменете дали има санитарни помещения адаптирани за хората с увреждания на опорно-двигателния апарат. Към тази точка трябва да дадете информация за наличието на медицинско обслужване и пожарникарски екипи в дестинацията. Ако такива липсват, посочете най-близката локация, която ги предлага и споменете на какво разстояние се намира тя от дестинацията. Можете да приложите карта или документ удостоверяващ наличието на тези услуги в дестинацията.

19 Част Б: Специфична информация 4. Развлекателни дейности и услуги В тази секция опишете всички места в рамките на дестинацията, предлагащи развлекателна дейност (театри, кина, концертни зали, читалища, музеи, спортни клубове и др.), както и събитията, които се организират в тях. Приложете копия на месечни програми и/или плакати, постери и др. от реализирани развлекателни събития. Опишете и други развлекателни събития, които се организират в дестинацията фестивали, концерти, демонстрации на местни занаяти, възстановки на исторически събития. Удостоверете информацията чрез аудиовизуални материали на състоялите се събития, програми, плакати, брошури, линкове към уеб-страници, където са промотирани и др. Тук е необходимо да предложите и най-малко един културнотуристически маршрут от региона, който включва и кандидатстващата дестинация. Маршрутът може да е вече известен или пък да е Ваша нова идея, която възнамерявате да предложите на потенциалните туристи и/или смятате, че би била атрактивна за тях. Напр.: интересен би бил маршрут, който комбинира обектите на културно-историческото наследство с природните елементи в региона.

20 Част Б: Специфична информация 5. Преживявания и практики Към преживяванията трябва да опишете тези две преживявания, които в най-голяма степен мотивират туристите да посещават дестинацията. Тук НЕ включвайте места за настаняване като мотив на туристите да посещават дестинацията (напр. наличието на хотел от висока класа, предлагащ рекреативни услуги, не се числи към преживяване, което мотивира посетителите да посещават културно-туристическа дестинация). В тази секция следва да посочите и 5 дейности/преживявания, които силно препоръчвате на потенциалните туристи като незабравимо преживяване (напр. участието в международен фестивал на народната носия, участие в празниците и др.). Можете да приложите аудиовизуален и снимков материал, линкове към уеб-сайтове, рекламни материали и др. информация като допълнение към описанието на препоръчаните 5 преживявания.

21 Част Б: Специфична информация 6. Информация и информационни табели В тази секция посочете наличието, броя и характера на указателните табели към дестинацията и тези към обектите на културното и историческо наследство в нея. Споменете налице ли са карти и друга печатна публична информация за щадящо използване и опазване на околната среда в дестинацията. Подкрепете тази информация със снимков или картографски материал и/или с копия на съдържанието и формата на предоставяната публична информация.

22 Част Б: Специфична информация 7. Наличие и качество на инфраструктурата и на местата за настаняване В тази секция следва да опишете наличната инфраструктура в дестинацията асфалтирани пътища към обектите на културното и историческо наследство в дестинацията и тяхното състояние към дата на подаване на кандидатурата, паркинги към посочените обекти, детски площадки и др. Приложете снимков материал или други документи за доказване на информацията. Качеството на местата за настаняване (наличие на квалифициран персонал; служители, владеещи чужди езици; организиране на посещения до културните и исторически обекти или природни забележителности и др.) удостоверете с копия на квалификационните документи на служителите, брошури и други рекламни материали за предлаганите от местата за настаняване услуги.

23 Част Б: Специфична информация 7. Наличие и качество на инфраструктурата и на местата за настаняване В тази част от формуляра за кандидатстване е необходимо да попълните таблица, в която да впишете броя на местата за настаняване в дестинацията и тези на разстояние максимум 30 мин от нея, т.е. ако дестинацията разполага с 3 хотела и 5 къщи за гости, а в периметър на 30 минути от нея има още 10 хотела и 25 други места за настаняване (къщи за гости, апартаменти, къмпинг и др.), в таблицата следва да напишете 13 хотела и 30 други места за настаняване. По този начин трябва да попълните и останалите елементи от таблицата. В тази точка следва да посочите и допълнителните услуги, които се предлагат в дестинацията (напр. обществен достъп до интернет и др.), и да подкрепите твърденията си със съответните документи.

24 Част Б: Специфична информация 8. Активности на местното население и популяризиране дестинацията на Към активностите, в които са ангажирани местните жители, споменете всички събития, които са били организирани към момента, като посочите техния брой и както и процента на местните жители които са взели участие в тях. Приложете съответните документи, снимки, програми и т.н. за удостоверяване на информацията. Посочете и броя на постоянно пребиваващите местни жители в дестинацията. Тук следва да посочите и начините, по които получавате обратна връзка от посетителите за качеството на обслужване и на предлаганите услуги в дестинацията (напр. наличие на книга за мнения и препоръки и нейната достъпност, провеждане на анкети за сондиране на мнението на посетилите дестинацията и др.). Към текста следва да добавите и начина, по който сте се справили до момента с подадени жалби и какви мерки сте взели за ограничаване на последващи такива. Упоменете броя на жалбите, с които сте се справили и броя на тези, които все още не сте успели да разрешите.

25 Част Б: Специфична информация 8. Активности на местното население и популяризиране дестинацията на В тази точка опишете и начините, по които се популяризира дестинацията (напр. събития, кампании, брошури, реклами в интернет и др.), и приложете съответните програми, планове, копия от рекламни материали, брошури, линкове към уеб-сайтове, където дестинацията се рекламира и др.

26 Част Б: Специфична информация 9. Законодателство строително право В тази секция следва да посочите законодателната политика, която се прилага към местната архитектура. Ако в дестинацията са налични сгради със статут на паметник на културата, трябва да приложите всички документи, които удостоверяват, че реконструирането и реставрацията (ако са се провеждали такива) на тези сгради е извършено в съответствие с изискванията на орган на местната власт, който отговаря за градоустройственото и жилищно строителство. Трябва да посочите и мерките, които са предприети за интегриране на реконструирания и/или реставриран обект в местната стратегия за туризъм.

27 Част Б: Специфична информация 10. Организация и управление Посочете организационната структура на кандидата. Удостоверете капацитета на служителите в организацията, отговорни за управлението и координацията на дейностите в кандидатстващата дестинация, като се консултирате със звено Човешки ресурси и приложите документи, верифициращи квалификации, професионален опит, компетенции и т.н. на споменатите служители. Посочете и броя на постоянния персонал, както и на външните сътрудници в организацията. За целите на установяване на административния капацитет за управление на дестинацията, опишете техническата база и посочете броя на персонала, заети в управлението на дестинацията като цяло, а не само представителите от кандидатстващата организация (напр. постоянен персонал, квалификация, оборудване на офиси, използване на съвременни комуникационни системи и др.). Удостоверете информацията със съответните документи. В тази секция посочете и всички съдружия, които кандидатстващата организация е разработила заедно с други административни органи, неправителствени организации, организирани групи, частни организации, хотели, професионални институти и т.н. относно развитие на културен туризъм и туризъм като цяло. Посочете цялата налична информация относно степента на сътрудничество.

28 Част Б: Специфична информация 11. Социална, културна и екологична устойчивост Характеристиките на управлението на дестинацията, които гарантират социална, културна и екологична устойчивост на района, са от ключово значение и следва да бъдат детайлно описани в тази точка. Посочете как дестинацията се гарантира социална устойчивост, т.е. до колко културният туризъм в региона е подобрил условията на живот на местните жители, развил е пазара на труда, създал е нови знания и др. Посочете как дестинацията повишава информираността на местните жители и широката публика за ценността на местното материално културно наследство (напр.: организиране на публични срещи, образователни и/или информационни програми и др. с местните жители и широката публика, целящи повишаване на вниманието към важността и стойността на местните материални културни активи и предоставящи насоки за тяхното адекватно опазване). Посочете всички останали форми, чрез които дестинацията гарантира своята културна устойчивост (напр.: стриктно спазване на Закон за закрила и развитие на културата и релеватното специализирано законодателство; инвестиции в реставрация и консервация на културни и исторически материални активи; финансова, административна или др. подкрепа за развитие на проучвания и научни изследвания в областта на културното и историческото наследство и др.).

29 Част Б: Специфична информация 11. Социална, културна и екологична устойчивост В тази секция трябва да отбележите как дестинацията се справя с намаляване на използването на автомобили в региона (напр. % на посетителите достигнали до дестинацията с влак или друг обществен транспорт, разстоянието в км на обособена пешеходна зона в централната градска част, разстоянието в км на велосипедните алеи в дестинацията и т.н.). Опишете как дестинацията се справя с намаляването на консумацията на вода и електроенергия. Необходимо е да посочите %, с който тази консумация е намаляла на глава от населението за 2016 г. в сравнение с 2015 и 2014 години.

30 За дестинацията победител и за четирите подгласника са предвидени следните промоционални дейности: Интегриране на 5-те ЕДЕН дестинации в фициалната ЕДЕН платформа на България Интегриране на 5-те ЕДЕН дестинации в модул Културен туризъм на официалния туристически портал на България чрез статии, публикации на досиетата, мултимедийни материали и видео презентации, предоставени от представителите на дестинацията; Професионално заснемане на дестинацията победител и 4-те подгласници, които ще бъдат използвани за изготвянето на рекламни материали, подготовка на досиетата на победителите и публикуване на официалната ЕДЕН платформа на България

31 За дестинацията победител и за четирите подгласника са предвидени следните промоционални дейности: Отпечатване на промоционални брошури за избраните дестинации на английски и български език, които ще бъдат разпространявани чрез представители на самите кандидатстващи организации в дестинацията, чрез туристически информационни центрове и националния туристически информационен център; Публикации в медии относно избраните дестинации; Участие в официалната церемония по награждаване на представители на 5-те избрани културно-туристически ЕДЕН дестинации; Сертификати за награждаване на избраните културно-туристически ЕДЕН дестинации; Мултимедийна презентация на избраните културно-туристически ЕДЕН дестинации.

32 БЛАГОДАРИМ ВИ ЗА ВНИМАНИЕТО! ЕКИПЪТ НА ПРОЕКТА ОСТАВА НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ИНФОРМАЦИЯ И СЪДЕЙСТВИЕ. УСПЕХ НА ВСИЧКИ КАНДИДАТИ!

Сдружение "МИГ Харманли"

Сдружение МИГ Харманли Утвърждавам:...П* /Величко Сянков Председател на УС/ *Заличена информация на осн.чл.2 от ЗЗЛД ОБЯВА за прием на проектни предложения по подмярка 7.6. - Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване

Подробно

София 1000, бул. Ал. Дондуков 11, ет. 2 тел./факс / ; Проучване на общественото мнение отн

София 1000, бул. Ал. Дондуков 11, ет. 2 тел./факс / ;     Проучване на общественото мнение отн София 1000, бул. Ал. Дондуков 11, ет. 2 тел./факс 987 13 14/ 987 33 05; www.bam-bg.org, e-mail: office@bam-bg.org Проучване на общественото мнение относно изпълнението на Общински план за развитие (ОПР)

Подробно

ПРИЛОЖЕНИЕ 1 ОТ ОБЩИНСКИ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА КАЙНАРДЖА г. ИНДИКАТИВНА ФИНАНСОВА ТАБЛИЦА

ПРИЛОЖЕНИЕ 1 ОТ ОБЩИНСКИ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА КАЙНАРДЖА г. ИНДИКАТИВНА ФИНАНСОВА ТАБЛИЦА ПРИЛОЖЕНИЕ 1 ОТ ОБЩИНСКИ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА КАЙНАРДЖА 2014-2020 г. ИНДИКАТИВНА ФИНАНСОВА ТАБЛИЦА ИНДИКАТИВНА ФИНАНСОВА ТАБЛИЦА /лева/ СТРАТЕГИЧЕСКА ЦЕЛ 1. РАЗВИТИЕ НА КОНКУРЕНТНОСПОСОБНА ОБЩИНСКА

Подробно

Polititki na EC v regionalen aspekt

Polititki na EC v regionalen aspekt УниБИТ - София Специалност Информационни ресурси на туризма Дисциплина Политиката на ЕС в регионален аспект по отношение на туризма 1. 1.1. Регионална политика на ЕС /политика на регионите/ 1.2. Туризмът

Подробно

Комуникационна кампания за популяризиране на дестинациите ЕДЕН в България III издание (BG EDEN Campaign III) ОН-ЛАЙН БЮЛЕТИН ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ЕДЕН ДЕСТИ

Комуникационна кампания за популяризиране на дестинациите ЕДЕН в България III издание (BG EDEN Campaign III) ОН-ЛАЙН БЮЛЕТИН ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ЕДЕН ДЕСТИ Комуникационна кампания за популяризиране на дестинациите ЕДЕН в България III издание (BG EDEN Campaign III) ОН-ЛАЙН БЮЛЕТИН ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ЕДЕН ДЕСТИНАЦИИ, СЪЗДАДЕН ПО ПРОЕКТ КОМУНИКАЦИОННА КАМПАНИЯ ЗА

Подробно

Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони: Европа инвестира в селските райони ОБЯВА за прием на проектни предложения по процедура BG06

Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони: Европа инвестира в селските райони ОБЯВА за прием на проектни предложения по процедура BG06 ОБЯВА за прием на проектни предложения по процедура BG06RDNP001-19.246 _7.5_Мярка 5 Инвестиции за публично ползване в инфраструктура за отдих, туристическа инфраструктура към Стратегията за водено от общностите

Подробно

ЕВРОПЕЙСКИ СПОРТНИ СЪБИТИЯ С НЕСТОПАНСКА ЦЕЛ

ЕВРОПЕЙСКИ СПОРТНИ СЪБИТИЯ С НЕСТОПАНСКА ЦЕЛ ЕВРОПЕЙСКИ СПОРТНИ СЪБИТИЯ С НЕСТОПАНСКА ЦЕЛ Какви са целите на европейските спортни събития с нестопанска цел? Тази дейност е насочена към подкрепа за: доброволчеството в спорта; социалното приобщаване

Подробно

Европейски съюз ЕВРОПЕЙСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ФОНД ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЕВРОПА ИНВЕСТИРА В СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ СНЦ МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА ОБЩИНА МАРИЦ

Европейски съюз ЕВРОПЕЙСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ФОНД ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЕВРОПА ИНВЕСТИРА В СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ СНЦ МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА ОБЩИНА МАРИЦ Европейски съюз ЕВРОПЕЙСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ФОНД ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЕВРОПА ИНВЕСТИРА В СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ СНЦ МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА ОБЩИНА МАРИЦА Утвърждавам:... п/п.. Председател на УС на МИГ Община

Подробно

Комуникационна кампания за популяризиране на дестинациите ЕДЕН в България III издание (BG EDEN Campaign III) ОН-ЛАЙН БЮЛЕТИН ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ЕДЕН ДЕСТИ

Комуникационна кампания за популяризиране на дестинациите ЕДЕН в България III издание (BG EDEN Campaign III) ОН-ЛАЙН БЮЛЕТИН ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ЕДЕН ДЕСТИ Комуникационна кампания за популяризиране на дестинациите ЕДЕН в България III издание (BG EDEN Campaign III) ОН-ЛАЙН БЮЛЕТИН ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ЕДЕН ДЕСТИНАЦИИ, СЪЗДАДЕН ПО ПРОЕКТ КОМУНИКАЦИОННА КАМПАНИЯ ЗА

Подробно

ПРОЕКТ „ПЪТЯТ НА ХУДОЖНИКА“

ПРОЕКТ „ПЪТЯТ НА ХУДОЖНИКА“ ПЪТЯТ НА ХУДОЖНИКА Project CB005.1.23.103 CBC programme "Interreg-IPA CBC Bulgaria-Turkey" for the years 2014-2020 The project is co-funded by the European Union through the Interreg- IPA CBC Bulgaria-Turkey

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation От Естония до Хърватска: интелигентни мерки за икономия на енергия за общински сгради в страните от Централна и Източна Европа INTENSE За проекта Основна причина за иницииране повишаване на енергопотреблението

Подробно

Приоритет, Цел, Мярка, Дейност Средства местните власти на Средства държавния бюджет на Фондове на ЕС, друга чуждестранна и донорска помощ Цел 1: Инст

Приоритет, Цел, Мярка, Дейност Средства местните власти на Средства държавния бюджет на Фондове на ЕС, друга чуждестранна и донорска помощ Цел 1: Инст Приоритет, Цел, Мярка, Дейност Средства местните власти на Средства държавния бюджет на Фондове на ЕС, друга чуждестранна и донорска помощ Цел 1: Институционално укрепване на местната власт за постигане

Подробно

Здравейте,

Здравейте, Здравейте, Клуб Приятели на Природен парк Врачански Балкан предлага следния проект за Проект на годината : Обща информация за проекта Име: Изграждане на Мултифункционален център за ключови природозащитни

Подробно

Slide 1

Slide 1 Трансгранична икономика в Румъния и България, опазваща природното и културно наследство РАБОТНА СРЕЩА гр. Добрич, 20.07.2016 ВИСШЕ УЧИЛИЩЕ ПО МЕНИДЖМЪНТ, ЗАЛА 203 Проект за трансгранично сътрудничество,

Подробно

SUGAR TEMPLATE

SUGAR TEMPLATE Община Целе Враца, 6 юли, 2011 БЪДЕЩИ МЕРКИ ВИЗИЯ (1) През 2030 град Целе ще се превърне в един от найекологичните и благоприятни за живот градове в Словения с ефективна система за градска логистика и

Подробно

Областна администрация Смолян Регионална библиотека Николай Вранчев в чест на 11 май - професионалният празник на библиотекаря ОБЯВЯВАТ КОНКУРС за Биб

Областна администрация Смолян Регионална библиотека Николай Вранчев в чест на 11 май - професионалният празник на библиотекаря ОБЯВЯВАТ КОНКУРС за Биб Областна администрация Смолян Регионална библиотека Николай Вранчев в чест на 11 май - професионалният празник на библиотекаря ОБЯВЯВАТ КОНКУРС за Библиотека на годината и Библиотекар на годината конкурсът

Подробно

Slide 1

Slide 1 Подобряване на ефективността на подбора на служители в държавната администрация Дейност 3 Разработване на платформа за провеждане на тестове и портал jobs.government.bg Встъпителна конференция 15 ноември

Подробно

О Б Я В А МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА ГЛАВИНИЦА-СИТОВО КРАЙДУНАВСКА ДОБРУДЖА ОТКРИВА ПРОЦЕДУРА ЗА ПОДБОР НА ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪ

О Б Я В А МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА ГЛАВИНИЦА-СИТОВО КРАЙДУНАВСКА ДОБРУДЖА ОТКРИВА ПРОЦЕДУРА ЗА ПОДБОР НА ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪ О Б Я В А МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА ГЛАВИНИЦА-СИТОВО КРАЙДУНАВСКА ДОБРУДЖА ОТКРИВА ПРОЦЕДУРА ЗА ПОДБОР НА ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО МЯРКА 7.2. ИНВЕСТИЦИИ В

Подробно

СПИСЪК НА ПРОЕКТНИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ, КОИТО НЕ СЕ ДОПУСКАТ ДО ТЕХНИЧЕСКА И ФИНАНСОВА ОЦЕНКА ПО ПРОЦЕДУРА BG05SFOP ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА

СПИСЪК НА ПРОЕКТНИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ, КОИТО НЕ СЕ ДОПУСКАТ ДО ТЕХНИЧЕСКА И ФИНАНСОВА ОЦЕНКА ПО ПРОЦЕДУРА BG05SFOP ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА СПИСЪК НА ПРОЕКТНИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ, КОИТО НЕ СЕ ДОПУСКАТ ДО ТЕХНИЧЕСКА И ФИНАНСОВА ОЦЕНКА ПО ПРОЦЕДУРА BG05SFOP001-2.006 ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ЧРЕЗ ПОДБОР НА ПРОЕКТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

Подробно

Microsoft Word - info regionalni panairi

Microsoft Word - info regionalni panairi РЕГИОНАЛНИ ПАНАИРИ НА УЧЕБНИТЕ КОМПАНИИ 7 8 май 2015 г. Обща информация Регионалните панаири на учебните компании се провеждат за трета поредна година, като част от националната квалификация за Националното

Подробно

МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА Приложение 9 София 1040, бул. Ал. Стамболийски 17 ПРОВЕРКА НА АДМИНИСТРАТИВНО СЪОТВЕТСТВИЕ И ДОПУСТИМОСТ Административни дан

МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА Приложение 9 София 1040, бул. Ал. Стамболийски 17 ПРОВЕРКА НА АДМИНИСТРАТИВНО СЪОТВЕТСТВИЕ И ДОПУСТИМОСТ Административни дан ПРОВЕРКА НА АДМИНИСТРАТИВНО СЪОТВЕТСТВИЕ И ДОПУСТИМОСТ Административни данни попълва се от Комисия за оценка и разглеждане на постъпилите проекти Номер на проектното предложение (попълва се номера вх.

Подробно

<4D F736F F D20CFEBE0ED2020ECEBE0E4E5E6EAE820E4E5E9EDEEF1F2E E3EEE4E8EDE0>

<4D F736F F D20CFEBE0ED2020ECEBE0E4E5E6EAE820E4E5E9EDEEF1F2E E3EEE4E8EDE0> ОБЩИНСКИ ПЛАН ЗА МЛАДЕЖТА 2014 година /Приет с Решение 195 по Протокол 28/30.01.2014 г. на Общинския съвет - Завет/ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ПРЕД МЛАДЕЖТА В ОБЩИНА ЗАВЕТ В община Завет от общо 16184 население,

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Проект: BG051PO001-4.3.04-0052 Развитие на център за електронни форми на дистанционно обучение в Лесотехнически университет Безвъзмездна финансова помощ в размер на 648 744,71 лева. Продължителност 24

Подробно

О Б Щ И Н А Р У С Е

О Б Щ И Н А  Р У С Е Проект Подкрепа за достоен живот ПРОГРАМА ЗА ФИНАНСИРАНЕ Оперативна програма Развитие на човешките ресурси по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG 051PO001-5.2.09 "Алтернатини", предоставяне

Подробно

Microsoft PowerPoint - Presentation Outschool 2008

Microsoft PowerPoint - Presentation Outschool 2008 Приоритетно направление 4: Подобряване на достъпа до образование и обучение Области на интервенция: 4.1 Достъп до образование и обучение на групи в неравностойно положение 4.2 Децата и младежта в образованието

Подробно

04 Chastichna ocenka na vuzdeistvieto

04 Chastichna ocenka na vuzdeistvieto Приложение 1 към чл. 16 от Наредбата за обхвата и методологията за извършване на оценка на въздействието Формуляр за частична предварителна оценка на въздействието* (Приложете към формуляра допълнителна

Подробно

Slide 1

Slide 1 ПРОЕКТ СЪТРУДНИЧЕСТВО ЗА ОПАЗВАНЕ НА БИОРАЗНООБРАЗИЕТО И УСТОЙЧИВО МЕСТНО РАЗВИТИЕ В СТРАНДЖА ПЛАНИНА Предизвикателства в Странджа като природен и биосферен парк, и защитена зона по Натура 2000 Петко Цветков

Подробно

ТАБЛИЦА ЗА ОЦЕНКА НА ПРОЕКТ

ТАБЛИЦА ЗА ОЦЕНКА НА ПРОЕКТ МЕТОДОЛОГИЯ ЗА ТЕХНИЧЕСКА ОЦЕНКА И ОЦЕНКА НА КАЧЕСТВОТО НА ПРОЕКТ от конкурс на Министерство на културата Покана за набиране на проектни предложения Събития за популяризиране на съвременното европейско

Подробно

Microsoft Word - OPERATIVEN_Plan org.doc

Microsoft Word - OPERATIVEN_Plan org.doc ОПЕРАТИВЕН ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА РАВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ ОБЩИНА ПЛОВДИВ 2009 2011 ГОДИНА Оперативна цел 1 Създаване на адаптирана към нуждите на хората с увреждания среда

Подробно

ДП "Българо-германски център за професионално обучение" - клон Смолян

ДП Българо-германски  център за професионално обучение - клон Смолян 4701 гр.смолян, кв.райково, ул. Искра 8 тел.: 0301/2 06 76, 0882 82 66 60, e-mail: info@sm.bgcpo.bg website: www.sm.bgcpo.bg, www.hotelbgcpo.com Учебен корпус Хотел/ Интернат безработни лица, регистрирани

Подробно

Приоритет, специфична цел, мярка П Р О Г Р А М А ЗА РЕАЛИЗАЦИЯ НА ОБЩИНСКИЯ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ ЗА 2019 г. програма, проект, дей

Приоритет, специфична цел, мярка П Р О Г Р А М А ЗА РЕАЛИЗАЦИЯ НА ОБЩИНСКИЯ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ ЗА 2019 г. програма, проект, дей Приоритет, специфична цел, мярка П Р О Г Р А М А ЗА РЕАЛИЗАЦИЯ НА ОБЩИНСКИЯ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ ЗА 2019 г. програма, проект, дейност бенефициент обща стойност лв държавен бюджет общински

Подробно

A9R1oc1x9e_lla9tw_82c.tmp

A9R1oc1x9e_lla9tw_82c.tmp 2 СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ СТОПАНСКИ ФАКУЛТЕТ У Ч Е Б Е Н П Л А Н Утвърждавам: Утвърден от Академически съвет с протокол / Професионално направление: 38 Икономика ОКС магистър Специалност:

Подробно

1.5 - Edinna informatsionna sistema

1.5 - Edinna informatsionna sistema УниБИТ - София Специалност Информационни ресурси на туризма Дисциплина Държавна и регионална политика в туризма 1. ПОЛИТИКА ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ В ТУРИЗМА 1.5. ЕДИННА СИСТЕМА ЗА ТУРИСТИЧЕСКА ИНФОРМАЦИЯ

Подробно

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА АДМИНИСТРАТИВНОПРОЦЕСУАЛНИЯ КОДЕКС (обн., ДВ, бр. 30 от 2006 г.; изм. и доп., бр. 59 и 64 от 2007 г., бр. 94 от 200

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА АДМИНИСТРАТИВНОПРОЦЕСУАЛНИЯ КОДЕКС (обн., ДВ, бр. 30 от 2006 г.; изм. и доп., бр. 59 и 64 от 2007 г., бр. 94 от 200 ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА АДМИНИСТРАТИВНОПРОЦЕСУАЛНИЯ КОДЕКС (обн., ДВ, бр. 30 от 2006 г.; изм. и доп., бр. 59 и 64 от 2007 г., бр. 94 от 2008 г., бр. 35 от 2009 г., бр. 100 от 2010 г., бр. 39

Подробно

Стратегия на Комисията за регулиране на съобщенията

Стратегия на Комисията за регулиране на съобщенията Стратегия на Комисията за регулиране на съобщенията 2019-2021 I. ВЪВЕДЕНИЕ Стратегията на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС, Комисията) за периода 2019-2021 г. е документ, който задава стратегическите

Подробно

I. Програма за реализация на общинския план за развитие на община Черноочене г. Програмата за реализация на общинския план за развитие на об

I. Програма за реализация на общинския план за развитие на община Черноочене г. Програмата за реализация на общинския план за развитие на об I. Програма за реализация на общинския план за развитие на община Черноочене 2014 2020 г. Програмата за реализация на общинския план за развитие на община Черноочене има оперативен характер и конкретизира

Подробно