Презентация на PowerPoint

Размер: px
Започни от страница:

Download "Презентация на PowerPoint"

Препис

1 Заедно за по-добър интернет!

2

3 Съдържание: 1. Какви са рисковете онлайн? 2. Повече за интернет насилието. 3. Към кого да се обърнем за помощ? 4. Превенция.

4

5 Деца между 5 и 8 годишна възраст Пишат домашни Търсят информация Играят Общуват с приятели

6 Деца между 9 и 12 годишна възраст Училищни занимания 80 % Игри (индивидуално) 85 % Игри в мрежа: момчета 47 %; момичета 33 % Социални мрежи 41 %

7 Деца между 13 и 16 годишна възраст Училищни занимания 88 % Сваляне на музика/филми 58 % Социални мрежи 80 % Игри (индивидуално): момчета 88 %; момичета 71 % Игри в мрежа: момчета 63 %; момичета 33 %

8 Занимават се още с... Споделяне на музика Изпращане на съобщения Споделяне на текст, снимки и видео Онлайн тормоз Секстинг Блогърство

9 Какви са рисковете онлайн? Онлайн тормоз (интернет насилие) Контакт с неподходящи хора Излагане на неподходящо съдържание Фалшиви профили Споделяне на твърде лична информация Увредена онлайн репутация Зловредни приложения и измами Потъване във виртуалния свят за сметка на реалния развиване на зависимости

10

11 Различен ли е онлайн тормозът от реалния? Онлайн тормозът се случва по всяко време на денонощието и навлиза в твърде лични пространства, като дома на детето, смятани до неотдавна за безопасни. Свидетелите могат да бъдат хиляди и да наблюдават насилието многократно...

12 Онлайн тормозът най-често е между ученици, но и между хора от различни поколения. Учители също стават обект на такова насилие. Деца, обекти на физически тормоз, използват Интернет, за да си го върнат на извършителя от безопасно разстояние

13 Онлайн насилието: водеща заплаха сред децата онлайн! В проучване сред 213 деца на възраст между години 84% споделят, че им се е случвало да бъдат обидени, засрамени или унижени в Интернет. В 87% от случаите децата смятат, че извършителят го е направил за забавление. Най-използвани средства: Фейсбук и Скайп Изразяването на враждебност, омраза, унижаването на другия, агресията и обидата са неразделна част от онлайн-културата на младежите.

14 Рисковете през погледа на децата Как може нещо да ни навреди докато сме си вкъщи, нищо наистина сериозно не може да се случи. момиче, 15 г. Просто искам да се забавлявам без да се тревожа за такива неща, досадно е. момче, 14 г., в отговор на въпроса дали би прочел страницата за безопасност на социалната мрежа, която ползва.

15 Форми на интернет насилие: Детската порнография Подход към непълнолетни през онлайн канали с цел въвличане във виртуален секс или подмамване с цел сексуална злоупотреба Трафик на деца Насилие срещу деца Изпращане на порнографски материали на непълнолетни

16 Порнография, лесно достъпна за непълнолетни - Екстремно насилие и жестокост Расизъм, ксенофобия, подклаждане на етническа и расова вражда Пропаганда или продажба на наркотици Пропаганда на вредно поведение самоубийство, самонараняване, анорексия, булимия

17 Вредно и незаконно съдържание в Интернет Детска порнография, порнография, расизъм и ксенофобия: 130 постъпили сигнала към web112.net от началото на 2011г. НО: Висока търпимост сред децата, незначителен процент споделят, че са били притеснени от такова съдържание (изследване Децата на ЕС онлайн, 2010 г.). Подмамване на дете с цел сексуална злоупотреба (grooming) МАЛКО СТАТИСТИКА 7 постъпили сигнала към web112.net от началото на 2011г. (17 през 2010 г.) Педофилите стават по-изобретателни, но децата се пазят по-умело.

18 Според представително проучване 23% от българските деца между 10 и 14 години, които ползват Интернет, са били подложени на онлайн тормоз. 55% от тях споделят, че са били много разстроени от случилото се.

19

20 Непознатите хора са най-голямата заплаха за децата в Мрежата НЕВЯРНО! Сексуалната злоупотреба е най-страшното последствие от безотговорното поведение онлайн, но мнозинството от децата са подготвени да се предпазят. В повечето случаи заплаха за децата са действията на познати хора, например онлайн тормозът от страна на връстници.

21 Провокативните профили са опасни! Такива профили създават лошо впечатление у другите, че сме повърхностни или несериозни и могат да привлекат вниманието на злонамерени хора.

22 Нормално е тийнейджър да си публикува голи снимки НЕВЯРНО! Само 4% от тийнейджърите публикуват открито сексуални снимки. Те се разпространяват обаче сред тройно по-широка аудитория. Предизвикателството не е безопасно!

23

24 Не знаеш кой е отсреща! Правила за сигурност на децата в Интернет Правило 1 Не давай лична информация като име, парола, адрес, домашен телефон, училището, в което учиш, месторабота или служебен телефон на родителите си, без тяхно разрешение. Правило 2 Не приемай среща с някой, с когото си се запознал в интернет, без съгласието на твоите родители. Ако те одобрят срещата, нека тя да е на публично място и по възможност да е в присъствие на твои близки или приятели.

25 Правило 3 Не изпращай свои снимки или снимки на твои близки, без преди това да си обсъдил решението си със своите родители. Правило 4 Не отговаряй на съобщения, които са обидни, заплашващи, неприлични или те карат да се чувстваш неудобно. Информирай родителите си за такива съобщения. Правило 5 Внимавай, когато разговаряш в чат. Помни, че хората онлайн често се представят за такива, каквито не са.

26 Правило 6 Не отговаряй на електронна поща, получена от непознат подател. Тя може да съдържа вирус или друга програма, която да увреди твоя компютър. Правило 7 Консултирай се с родителите си преди да свалиш или инсталираш нова програма на компютъра си, както и не прави нищо, което може да увреди компютъра ти или чрез дадено действие от твоя страна да се разкрият данни за теб и семейството ти.

27 Правило 8 Нещата, които правиш в Интернет, не трябва да вредят на други хора или да противоречат на законите. Правило 9 Споделяй с родителите си за начините, чрез които се забавляваш и научаваш нови неща от Интернет. Правило 10 Ако се случи така, че да попаднеш на информация или други неща в Мрежата, които не ти харесват или те плашат по някакъв начин, то можеш да подадеш сигнал в ДАЗД на тел. 02/ , Национална телефонна линия или на адрес:

28

29 Секстинг Изпращането на открито сексуални съобщения, снимки или видео по мобилен телефон или друго дигитално устройство Според различни национални и международни изследвания от 3 до 30% от тийнейджърите са извършвали секстинг

30

31 Все повече зачестяват случаите, когато злонамерени лица крадат снимки и информация от профилите на потребителите на популярната социална мрежа, след което се регистрират в друга такава и се представят за оригинала. Други пък използват този метод, за да припечелят пари, възползвайки се от добрината на хората, като направят профил или страница във Фейсбук за дарения.

32 На този етап единственото, което могат да направят потърпевшите в подобни случаи, е да пишат на администраторите на съответния сайт и те от своя страна да изтрият фалшивия профил. Най-големият проблем в Интернет е доказването на това кой кой е. В мрежата всичко може да се копира и подправи за разлика от живия контакт, при който могат да се покажат лични карти и паспорти. Руски хакер обяви наскоро 1,5 милиона пароли от Facebook за продажба.

33

34 Не са един и два примерите, когато някой е бил зарязан от гадже или пък се е скарал лошо с приятел, и по този начин решава да му отмъсти, като започва да го злепоставя пред останалите, влизайки в неговия образ и пускайки компрометиращи съобщения.

35

36 Вредни ли са електронните игри? Игрите с насилие повишават нивото на агресивност, но ефектът е краткотраен. Има връзка между игрите с насилие и нивото на агресия на играчите, но няма доказателства тази връзка да е причинноследствена.

37

38 1. Търговски измами 2. Pump-and-dump схеми 3. Клик-измами (Click-through frauds) 4. Мними търгове 5. Ескроу измами 6. Фишинг 7. Фарминг 8. Гугъл-бомби 9. Нигерийски измами 10. Кражба на банкови сертификати

39 3. Към кого да се обърнем за помощ?

40 3. Към кого да се обърнем за помощ?

41 3. Към кого да се обърнем за помощ? 3. Към кого да се обърнем за помощ?

42 3. Към кого да се обърнем за помощ? 3. Към кого да се обърнем за помощ?

43 3. Към кого да се обърнем за помощ?

44 3. Към кого да се обърнем за помощ? - по мобилен телефон на номер от 10 до 16 часа (15 ст. с ДДС на обаждане) - от стационарен телефон от 10 до 16 ч. на номер 02/ по Скайп на blobbg - от 10 до 16 часа - по електронна поща на helpline@online.bg - по всяко време

45 * Единственото нещо, от което трябва да се страхуваме, е самият страх.

46 4. Превенция Има три начина да се свърши нещо направи го сам, наеми друг да го направи или го забрани на децата си - Мона Крейн

47 Обучение, правила и свобода Ефективната превенция обединява и трите елемента децата имат нужда от познания, граници, но и от свобода да експериментират и да поемат рискове. Това е единственият начин, по който децата могат да учат.

48 * Младите хора имат голяма полза от положителни послания и положителни ролеви модели. Уважителното поведение наистина е нормално повечето деца не прилагат тормоз.

49 Родителският контрол... Три четвърти от европейските родители посочват, че постоянно или често обсъждат с децата си с какво те се занимават в Интернет. Повечето родители, българските включително, забраняват определи дейности на децата в Интернет, като първо място държи забраната да пазаруват онлайн над 80 на сто. Затова пък 85% от българските родители позволяват на децата си да свалят музика, игри и филми от Интернет, докато в Германия този процент е 38.

50 Само 5 процента от родителите в България и Румъния използват програми за филтриране на съдържание или за родителски контрол на домашните компютри, ползвани от децата им, съобщиха от Центъра за безопасен интернет.

51 Използване на различни програми за родителски контрол: (безплатно) Програмата, разработена от Фондация Делфин може да се свали безплатно от сайта

52 Kaspersky Internet Security CyberMama Windows Vista

53 Използвани източници: Internet free info

54 Благодаря Ви за вниманието!

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation и представят РИСКОВЕТЕ ОНЛАЙН ЗА ДЕТЕТО Част III: Ръководство за родители на деца на възраст 13 15 години Това е най-рисковата възраст, в която тийнейджърите започват да експериментират и да изпробват

Подробно

Slide 1

Slide 1 . Международна конференция Жените на Балканите в следващите 100 23-24 март 2019г. гр. Стара Загора ЛЕКТОР: КОМИСАР ЯВОР КОЛЕВ «КИБЕР ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СРЕЩУ ЖЕНИ И МОМИЧЕТА НОВИТЕ ФОРМИ НА НАСИЛИЕ» Все по-лесният

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation и представят РИСКОВЕТЕ ОНЛАЙН ЗА ДЕТЕТО Част IV: Ръководство за родители на деца на възраст 16 18 години На тази възраст рисковете рязко намаляват, тъй като младият човек вече има изградени собствени навици

Подробно

Self-completion 9-10 B-C BG

Self-completion 9-10 B-C BG ПРЕХВЪРЛЕТЕ ИДЕНТИФИКАЦИОН НИТЕ НОМЕРА (ID ) ОТ ГЕНЕРАЛНИЯ КОНТАКТЕН ЛИСТ КОД НА СТРАНАТА 0 3 ID НА СТАРТОВАТА ТОЧКА ID НА АДРЕСА ИМЕ И ID НА ИНТЕРВЮЕРА РАЗДЕЛ ВСИЧКИ ОТГОВАРЯТ НА ТЕЗИ ВЪПРОСИ МОЛЯ, ПРОЧЕТИ:

Подробно

Урок: Синият кит зловеща игра или измислена новина? 1 Основен въпрос Как може да разбереш рисковете от играта Син кит и кога ставаш зависим от нея? Об

Урок: Синият кит зловеща игра или измислена новина? 1 Основен въпрос Как може да разбереш рисковете от играта Син кит и кога ставаш зависим от нея? Об Урок: Синият кит зловеща игра или измислена новина? 1 Основен въпрос Как може да разбереш рисковете от играта Син кит и кога ставаш зависим от нея? Обзор на урока Учениците ще научат, да разпознават белезите

Подробно

Оценка на познанията за сигурността в интернет Резултатите, описани в настоящия доклад, се базират на проведено анкетно проучване сред учениците в гр.

Оценка на познанията за сигурността в интернет Резултатите, описани в настоящия доклад, се базират на проведено анкетно проучване сред учениците в гр. Оценка на познанията за сигурността в интерт Резултатите, описани в настоящия доклад, се базират на проведено анкетно проучва сред учениците в гр. София, проведено в рамките на съвместен проект на Софийски

Подробно

СУ „Отец Паисий“ с природоматематическа насоченост гр. Кърджали

СУ „Отец Паисий“ с природоматематическа насоченост гр. Кърджали Урок: КИБЕР-ТОРМОЗ ДЕФИНИРАНЕ И ВИДОВЕ. ОСНОВЕН ВЪПРОС: КАК МОЖЕМ ДА ДЕФИНИРАМЕ ПОНЯТИЕТО КИБЕРТОРМОЗ? ОБЗОР НА УРОКА: Учениците ще научат разликата между това да бъдеш пасивен наблюдател и човек, който

Подробно

pravila_za_bezopasen_internet_DAZD_2019

pravila_za_bezopasen_internet_DAZD_2019 ПРАВИЛА за безопасност на децата и учениците в компютърната мрежа в детската градина, училището и в интернет Тези правила са разработени от Държавната агенция за закрила на детето, в партньорство с Главна

Подробно

ДНИ НА МЕДИЙНАТА ГРАМОТНОСТ (февруари 2019) Допълнителни насоки към урок и родителската среща за онлайн тормоз (5-7. клас) Тук можете да прочетете под

ДНИ НА МЕДИЙНАТА ГРАМОТНОСТ (февруари 2019) Допълнителни насоки към урок и родителската среща за онлайн тормоз (5-7. клас) Тук можете да прочетете под ДНИ НА МЕДИЙНАТА ГРАМОТНОСТ (февруари 2019) Допълнителни насоки към урок и родителската среща за онлайн тормоз (5-7. клас) Тук можете да прочетете подробна информация за това как използват интернет българските

Подробно

Данни за използването на мобилни устройства в България

Данни за използването на мобилни устройства в България Данни за използването на мобилни устройства в България януари 2016 Пиеро97 Мобилно потребление в България Процент от хората, ползващи смартфон 48% 3 456 000 смартфона са в употреба (48% от цялото население).

Подробно

Financing for Development UNICEF’s key asks and action points

Financing for Development   UNICEF’s key asks and action points «Моят глас е важен» Резултати, изводи и препоръки София, 2015 г. Информационна и социална кампания за правото на детско участие Цели на кампанията: Проучване на мнението на децата по въпроси, които ги

Подробно

Slide 1

Slide 1 ФИШИНГ Какво е фишинг (на англ. phishing )? Фишинг ( phishing ) зарибяване, произлиза от fishing риболов, защото електронните съобщения, които се разпращат, са като въдици. Престъпниците създават имейл

Подробно

Агресията при малките деца Знаем, че понякога малките деца стават агресивни. Това агресивно поведение е нормално. Така се учат да бъдат независими, а

Агресията при малките деца Знаем, че понякога малките деца стават агресивни. Това агресивно поведение е нормално. Така се учат да бъдат независими, а Агресията при малките деца Знаем, че понякога малките деца стават агресивни. Това агресивно поведение е нормално. Така се учат да бъдат независими, а поведението се дължи на недостатъчно добре овладян

Подробно

Microsoft Word - orden de proteccion - BG.doc

Microsoft Word - orden de proteccion - BG.doc ФОРМУЛЯР ЗА МОЛБА ЗА НАЛАГАНЕ НА СПЕШНИ МЕРКИ Този документ е преведен за да се улесни разбирането му, но може да бъде попълнен и на испански език. ОБРАЗЕЦ НА МОЛБА ЗА НАЛАГАНЕ НА СПЕШНИ МЕРКИ ДАТА: ЧАС:

Подробно

Microsoft PowerPoint - design-presentationNFS

Microsoft PowerPoint - design-presentationNFS За ученици от 2-ри до 7-ми клас; За ученици с желание за изучаване на съвременни науки За учители, които желаят да въведат иновация в своите часове. Няма значение дали ученикът рисува добре на ръка Необходими

Подробно

Регистрация на профил в Google и работа с облака Google Drive (Google Диск) I. Създаване на Google акаунт Първо зареждате или

Регистрация на профил в Google и работа с облака Google Drive (Google Диск) I. Създаване на Google акаунт Първо зареждате   или Регистрация на профил в Google и работа с облака Google Drive (Google Диск) I. Създаване на Google акаунт Първо зареждате www.google.com или www.google.bg. Няма значение кой адрес ще напишете. Най-вероятно

Подробно

6+ НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ ЗА КИБЕР ХИГИЕНА ПОД ПАТРОНАЖА НА КОМИСАР МАРИЯ ГАБРИЕЛ РЪКОВОДСТВО ЗА РОДИТЕЛИ Практически съвети и напътсвия

6+ НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ ЗА КИБЕР ХИГИЕНА ПОД ПАТРОНАЖА НА КОМИСАР МАРИЯ ГАБРИЕЛ РЪКОВОДСТВО ЗА РОДИТЕЛИ Практически съвети и напътсвия 6+ НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ ЗА КИБЕР ХИГИЕНА ПОД ПАТРОНАЖА НА КОМИСАР МАРИЯ ГАБРИЕЛ РЪКОВОДСТВО ЗА РОДИТЕЛИ Практически съвети и напътсвия СЪДЪРЖАНИЕ 1 0 П Р Е П О Р Ъ К И К Ъ М Р О Д И Т Е Л И Т Е стр. 2-5

Подробно

119. СРЕДНО УЧИЛИЩЕ АКАДЕМИК МИХАИЛ АРНАУДОВ СОФИЯ 1113, УЛ. ЛАТИНКА 11, , ВЪТРЕШНИ ПРАВИЛА ЗА ИЗПОЛЗВАН

119. СРЕДНО УЧИЛИЩЕ АКАДЕМИК МИХАИЛ АРНАУДОВ СОФИЯ 1113, УЛ. ЛАТИНКА 11, , ВЪТРЕШНИ ПРАВИЛА ЗА ИЗПОЛЗВАН ВЪТРЕШНИ ПРАВИЛА ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПРЕДОСТАВЕНИТЕ ОТ 119. СУ СЛУЖЕБНИ ПОЩИ И АКАУНТИ ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ чл. 1 (1) Настоящите вътрешни правила определят правата, задълженията и отговорностите на потребителите

Подробно

СРЕДНО УЧИЛИЩЕ СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ ГРАД АКСАКОВО, ВАРНЕНСКА ОБЛАСТ ул. Митко Палаузов 27 а ; тел: 052/ ; тел/факс 052/ ; soua

СРЕДНО УЧИЛИЩЕ СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ ГРАД АКСАКОВО, ВАРНЕНСКА ОБЛАСТ ул. Митко Палаузов 27 а ; тел: 052/ ; тел/факс 052/ ;   soua А Н А Л И З на резултатите от проведена анкета през месец октомври 2018 г. сред учениците от V XІI класове, относно оценка степента на противодействие на училищния тормоз между децата и учениците в училище

Подробно

Програма от теми за беседи, лекции, дискусии, тренинги, филми във връзка с превантивната дейност на МКБППМН през 2019 година ТЕМА Лектор Предназначени

Програма от теми за беседи, лекции, дискусии, тренинги, филми във връзка с превантивната дейност на МКБППМН през 2019 година ТЕМА Лектор Предназначени Програма от теми за беседи, лекции, дискусии, тренинги, филми във връзка с превантивната дейност на МКБППМН през 2019 година ТЕМА Лектор Предназначение 1. Закон за борба срещу противообществените прояви

Подробно

Педиатрични медико-правни звена

Педиатрични медико-правни звена Педиатрични медико-правни звена Съдържание 1. Определение 2. Цели 3. Рамка 4. Протичане на приема в ПМПЗ 5. Заключение 1 Определение: Педиатрично медико-правно звено Звено, което се занимава с приема на

Подробно

СРЕДНО УЧИЛИЩЕ НАЙДЕН ГЕРОВ Гр.Пловдив ул.кемера 27 УТВЪРЖДАВАМ: ДИРЕКТОР:. / Е.НАЧЕВ/ - П Л А Н на комисията по изпълне

СРЕДНО УЧИЛИЩЕ НАЙДЕН ГЕРОВ Гр.Пловдив ул.кемера 27 УТВЪРЖДАВАМ: ДИРЕКТОР:. / Е.НАЧЕВ/ - П Л А Н на комисията по изпълне СРЕДНО УЧИЛИЩЕ НАЙДЕН ГЕРОВ Гр.Пловдив ул.кемера 27 e-mail:sou_naidengerov@abv.bg УТВЪРЖДАВАМ: ДИРЕКТОР:. / Е.НАЧЕВ/ - П Л А Н на комисията по изпълнение на Координационния механизъм за взаимодействие

Подробно

Кариера

Кариера Социални проблеми на младежите в Кърджали За Вас работиха Мелтем Али, Беркай Вели, Танер Караибрям и Христо Момчев С участието : г-жа Нели Карабашева Кариера Избор на бъдещата кариера е може би най-важния

Подробно

Противообществени прояви на малолетните и непълнолетните лица през 2017 година

Противообществени прояви на малолетните и непълнолетните лица през 2017 година ПРОТИВООБЩЕСТВЕНИ ПРОЯВИ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ НА МАЛОЛЕТНИТЕ И НЕПЪЛНОЛЕТНИТЕ ЛИЦА ПРЕЗ 2017 ГОДИНА Малолетни и непълнолетни лица, водени, заведени и снети от отчет в детските педагогически стаи (ДПС) за извършени

Подробно

Презентация PowerPoint

Презентация PowerPoint Годишен отчет на педагогическите съветници за учебната 2015 2016 година Консултативна дейност Индивидуално консултиране на ученици, свързано с разрешаване на проблемни ситуации; с личностно, интелектуално

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Европейска програма Eразъм+, КД1, Пътуваща дигитална класна стая на 21 век науки, литература и технологии втора фаза, 2017 1 BG01 KA101 035816 д-р Еленора Лилова Илияна Илиева 16.07.2017 г. 29.06.2017

Подробно

Р Е П У Б Л И К А Б Ъ Л Г А Р И Я М И Н И С Т Е Р С К И С Ъ В Е Т Н А Ц И О Н А Л Н А К О М И С И Я З А Б О Р Б А С Т Р А Ф И К А Н А Х О Р А Час на к

Р Е П У Б Л И К А Б Ъ Л Г А Р И Я М И Н И С Т Е Р С К И С Ъ В Е Т Н А Ц И О Н А Л Н А К О М И С И Я З А Б О Р Б А С Т Р А Ф И К А Н А Х О Р А Час на к Час на класния ръководител на тема "Трафик на хора рискове и последствия" 5 7 клас Материалът е подготвен от ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО Представянето на темата за трафика е доста деликатно във

Подробно

ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТТА НА ФОНДАЦИЯ АСИСТ ПОМАГАЩИ ТЕХНОЛОГИИ ЗА 2015 Г. За нас... 2 Цели за 2015 г Дейности, осъществени през 2015 г Цел 1: Ин

ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТТА НА ФОНДАЦИЯ АСИСТ ПОМАГАЩИ ТЕХНОЛОГИИ ЗА 2015 Г. За нас... 2 Цели за 2015 г Дейности, осъществени през 2015 г Цел 1: Ин ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТТА НА ФОНДАЦИЯ АСИСТ ПОМАГАЩИ ТЕХНОЛОГИИ ЗА 2015 Г. За нас... 2 Цели за 2015 г.... 4 Дейности, осъществени през 2015 г.... 5 Цел 1: Информация и популяризиране на помагащи технологии за

Подробно

Издава Фондация П.У.Л.С. по проект Променяйки себе си, даваме бъдеще на децата си, финансиран от Фондация ОАК, Швейцария Фондация П.У.Л.С., ПЕРНИК Тел

Издава Фондация П.У.Л.С. по проект Променяйки себе си, даваме бъдеще на децата си, финансиран от Фондация ОАК, Швейцария Фондация П.У.Л.С., ПЕРНИК Тел Издава Фондация П.У.Л.С. по проект Променяйки себе си, даваме бъдеще на децата си, финансиран от Фондация ОАК, Швейцария Фондация П.У.Л.С., ПЕРНИК Тел. 076/ 60 10 10 www.pulsefoundation.org www.oakfnd.org

Подробно

О Б Щ И Н А К У Б Р А Т ОБЩИНСКА ПРОГРАМА ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО ЗА 2019 ГОДИНА ЦЕЛ: I ПОДОБРЯВАНЕ ЗДРАВЕТО НА ДЕЦАТА Дейности 1.1. Повишаване информира

О Б Щ И Н А К У Б Р А Т ОБЩИНСКА ПРОГРАМА ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО ЗА 2019 ГОДИНА ЦЕЛ: I ПОДОБРЯВАНЕ ЗДРАВЕТО НА ДЕЦАТА Дейности 1.1. Повишаване информира О Б Щ И Н А К У Б Р А Т ОБЩИНСКА ПРОГРАМА ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО ЗА 2019 ГОДИНА ЦЕЛ: I ПОДОБРЯВАНЕ ЗДРАВЕТО НА ДЕЦАТА Дейности 1.1. Повишаване информираността на децата за разпространението на ХИВ/СПИН болести,

Подробно

Зареди въпроса.

Зареди въпроса. Следващите въпроси се отнасят до различни аспекти, свързани с цифровите медии и цифровите устройства, в това число компютри, лаптопи, ноутбуци, смартфони, таблети, мобилни телефони без връзка с интернет,

Подробно

ЕЛЕКТРОННИТЕ ПЛАТФОРМИ СИЛЕН ИНСТРУМЕНТ ЗА ЗАСИЛВАНЕ ИНТЕРЕСА НА ДЕЦАТА КЪМ УЧЕБНИТЕ ПРЕДМЕТИ Ученето е полезно. Подготвя ни за превратностите на живо

ЕЛЕКТРОННИТЕ ПЛАТФОРМИ СИЛЕН ИНСТРУМЕНТ ЗА ЗАСИЛВАНЕ ИНТЕРЕСА НА ДЕЦАТА КЪМ УЧЕБНИТЕ ПРЕДМЕТИ Ученето е полезно. Подготвя ни за превратностите на живо ЕЛЕКТРОННИТЕ ПЛАТФОРМИ СИЛЕН ИНСТРУМЕНТ ЗА ЗАСИЛВАНЕ ИНТЕРЕСА НА ДЕЦАТА КЪМ УЧЕБНИТЕ ПРЕДМЕТИ Ученето е полезно. Подготвя ни за превратностите на живота, изгражда ни като личности и ни помага да съществуваме.

Подробно

ПРОТИВООБЩЕСТВЕНИ ПРОЯВИ НА МАЛОЛЕТНИ И НЕПЪЛНОЛЕТНИ ЛИЦА ПРЕЗ 2013 ГОДИНА (ПРЕДВАРИТЕЛНИ ДАННИ)

ПРОТИВООБЩЕСТВЕНИ ПРОЯВИ НА МАЛОЛЕТНИ И НЕПЪЛНОЛЕТНИ ЛИЦА ПРЕЗ 2013 ГОДИНА (ПРЕДВАРИТЕЛНИ ДАННИ) ПРОТИВООБЩЕСТВЕНИ ПРОЯВИ НА МАЛОЛЕТНИ И НЕПЪЛНОЛЕТНИ ЛИЦА ПРЕЗ 2013 ГОДИНА (ПРЕДВАРИТЕЛНИ ДАННИ) Малолетни и непълнолетни лица, водени и заведени на отчет и преминали през детските педагогически стаи (ДПС)

Подробно

Противообществени прояви и престъпления на малолетните и непълнолетните лица в област Бургас през 2017 година

Противообществени прояви и престъпления на малолетните и непълнолетните лица в област Бургас през 2017 година ПРОТИВООБЩЕСТВЕНИ ПРОЯВИ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ НА МАЛОЛЕТНИТЕ И НЕПЪЛНОЛЕТНИТЕ ЛИЦА В ОБЛАСТ БУРГАС ПРЕЗ 2017 ГОДИНА Малолетни и непълнолетни лица в област Бургас, водени, заведени и снети от отчет в детските

Подробно

PR_INI

PR_INI ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ 2004 2009 Комисия по вътрешния пазар и защита на потребителите 2008/2173(INI) 20.11.2008 ПРОЕКТОДОКЛАД относно защита на потребителите, по-специално на малолетните лица, при използването

Подробно

Приложение 1

Приложение 1 Приложение 1 Информационен въпросник за училището Моля, попълнете въпросника максимално искрено. Той няма оценъчен, а самооценъчен характер. Не е необходимо да имате утвърдителен отговор към въпросите.

Подробно

Използване на Гугъл Диск

Използване на Гугъл Диск Използване на Гугъл Диск Основни действия, създаване на папки, документи и таблици Какво е Гугъл Диск (или Google Drive)? Google Drive е виртуален облак за съхранение, който може да използвате, за да пренасяте

Подробно

Резюме на „Преглед на работата на ОС по проекта MenCare “

Резюме на „Преглед на работата на ОС по проекта MenCare “ Инициатива Училището кани бащата (част от национална кампания Да бъдеш Баща ) 1 Визиите на национална кампания Да бъдеш Баща (1) За истинския мъж любовта минава през корема не се страхува да си изцапа

Подробно

Десислава Цокова ЗАБАВНИ ОБУЧИТЕЛНИ ИГРИ С LEARNING APPS НЕОБХОДИМИ РЕСУРСИ Компютър, интернет за създаването и ползването им. Регис

Десислава Цокова ЗАБАВНИ ОБУЧИТЕЛНИ ИГРИ С LEARNING APPS НЕОБХОДИМИ РЕСУРСИ Компютър, интернет за създаването и ползването им. Регис Десислава Цокова dtsokova@pgaz.org ЗАБАВНИ ОБУЧИТЕЛНИ ИГРИ С LEARNING APPS НЕОБХОДИМИ РЕСУРСИ Компютър, интернет за създаването и ползването им. Регистрация. ВЪВЕДЕНИЕ LearningApps.org е Web сайт, подкрепящ

Подробно

Трансформация на негативните емоции

Трансформация на негативните емоции www.diyo-coach.com 1 4 Съвета Как Да Получиш Максималното От Този Уебинар 1. Разпечатай работната тетрадка преди да се видим, така би могъл да си отбележиш ключовите моменти и да направиш упражненията,

Подробно

Slide 1

Slide 1 16 НОЕМВРИ МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ТОЛЕРАНТНОСТТА ПРЕЗЕНТАЦИЯ НАСЪРЧАВАНЕ НА ТОЛЕРАНТНОСТТА В ОБЩУВАНЕТО РАЗПРОСТРАНЯВАТ: МЕСТНА КОМИСИЯ ЗА БОРБА СРЕЩУ ПРОТИВООБЩЕСТВЕНИТЕ ПРОЯВИ НА МАЛОЛЕТНИТЕ И НЕПЪЛНОЛЕТНИТЕ

Подробно

Oбучение на учители

Oбучение на учители Oбучение на учители - работни материали Дейност Групова работа, дискусия Отговорете на въпросите за сътрудничество с родители: - Защо е важно да се привлекат родителите в училищния живот на учащите? -

Подробно

opit_agresiq

opit_agresiq ОПИТ ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА АГРЕСИЯТА Учените свързват агресивния импулс у човека с инстинкта за самосъхранение. Ако не сме агресивни по природа, не можем да се борим за своето физическо, психическо и социално

Подробно

ТЕРИТОРИАЛНО СТАТИСТИЧЕСКО БЮРО - ЮГОЗАПАД ПРОТИВООБЩЕСТВЕНИ ПРОЯВИ НА МАЛОЛЕТНИ И НЕПЪЛНОЛЕТНИ В ОБЛАСТ КЮСТЕНДИЛ ПРЕЗ 2016 ГОДИНА Малолетни и непълн

ТЕРИТОРИАЛНО СТАТИСТИЧЕСКО БЮРО - ЮГОЗАПАД ПРОТИВООБЩЕСТВЕНИ ПРОЯВИ НА МАЛОЛЕТНИ И НЕПЪЛНОЛЕТНИ В ОБЛАСТ КЮСТЕНДИЛ ПРЕЗ 2016 ГОДИНА Малолетни и непълн ПРОТИВООБЩЕСТВЕНИ ПРОЯВИ НА МАЛОЛЕТНИ И НЕПЪЛНОЛЕТНИ В ОБЛАСТ КЮСТЕНДИЛ ПРЕЗ 206 ГОДИНА Малолетни и непълнолетни лица, водени и заведени на отчет и преминали през детските педагогически стаи (ДПС) за извършени

Подробно

Presentazione standard di PowerPoint

Presentazione standard di PowerPoint ДУМИТЕ СА КАМЪНИ Това обучение е финансирано в рамките на Европейската програма Права, равенство и гражданство (2014-2020) ПРОЕКТ ДУМИТЕ СА КАМЪНИ 2 ПРОГРАМА 3 ЗА КАКВО ЩЕ ГОВОРИМ ДНЕС? 1. Употребата на

Подробно

Сдружение Българо-Румънски трансграничен институт по медиация Резултати от проведено проучване на нагласите на учениците за толерантност в училищна ср

Сдружение Българо-Румънски трансграничен институт по медиация Резултати от проведено проучване на нагласите на учениците за толерантност в училищна ср Резултати от проведено проучване на нагласите на учениците за толерантност в училищна среда в рамките на кампанията Децата и толерантността За кампанията През м. февруари 2015 г. Сдружение БРТИМ стартира

Подробно