III. Задачата за самостоятелна работа e качена в групата и в сайта на гимназията. Задача за самостоятелна работа -Да се напише реферат на тази тема.

Размер: px
Започни от страница:

Download "III. Задачата за самостоятелна работа e качена в групата и в сайта на гимназията. Задача за самостоятелна работа -Да се напише реферат на тази тема."

Препис

1 УЧИТЕЛ МАГДЕЛЕНА РАДУЛОВА ЗА /вторник/ ПЪРВИ ЧАС - 8 КЛАС ПРЕДМЕТ- ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ отравяния. ТЕМА ЗА ЧАСА: Хранителни инфекции.немикробни хранителни I.Темата е качена директно във фейсгрупата и в сайта на гимназията. II.Темата е изпратена в съобщения на SHKOLO до учениците и родителите. III. Задачата за самостоятелна работа e качена в групата и в сайта на гимназията. Задача за самостоятелна работа -Да се напише реферат на тази тема. ХРАНИТЕЛНИ ОТРАВЯНИЯ Повечето хранителни отравяния протичат със сходна клинична картина, но причината за тяхното възникване е различна. Най-честите причини за хранителни интоксикации са замърсяване на храната с патогенни (болестотворни) микроорганизми, техните токсини, отровни растения и замърсяване с различни химични съединения или тежки метали. През летните месеци преобладават хранителни отравяния следствие замърсяване на храната с микроорганизми и техните токсини. При подходящи условия бактериите се размножават в храната и същевременно отделят токсини. Най-честите изолиращи се причинители са стафилококи и салмонели. Замърсяването на храната може да стане във всеки един етап от транспортирането и съхранението на хранителните продукти до тяхното приготвяне и сервиране. Най-честата причина за замърсяване на храната са грешките в санитарно-хигиенната поддръжка. Термичната обработка има важно значение за унищожаването на попаднали в храната микроорганизми. Но някои от тях са значително по-устойчиви и дори и след нея остават жизнеспособни. Най-често храната, в която се развиват патогенни микроорганизми или се продуцират токсини променя своите органолептични качества мирис, вкус, цвят, консистенция. Но не са редки случаите, в които вкусът не се променя.

2 Симптомите от страна на стомашно-чревния тракт са гадене, повръщане, диария, коликообразни болки, отпадналост, възможно е и повишаване на температурата, повишено образуване на газове (метеоризъм) и други. В непастьоризираното мляко може да има жизнеспособни бактерии от видовете Escherichia coli, Staphylcoccus aureus, Campylobacter и други. В консервирани храни и сурови колбаси могат да се съдържа причинителят на ботулизма Clostridium botulini, който продуцира невротропен токсин. Салмонелите се развиват най-често в млечни продукти, яйца и месо. Най-често симптомите се проявяват до няколко часа след консумацията на замърсените хранителни продукти обикновено 4-6 часа. Този кратък инкубационен период е характерен за бактериите, които продуцират токсини. Причината е, че вече образуваните токсини оказват директен увреждащ ефект при попадането си върху стомашната и чревна лигавица. При бактерии, които не образуват токсини инкубационният период е по-дълъг, като може да варира от 24 до 72 часа в някои случаи. Често пациентите се оплакват, че след преминаване на острата фаза на стомашно-чревното разстройство може да персистират по-дълго време симптоми на чревен дискомфорт, както и чувствителност към част от храните. В тези случаи се препоръчва щадящ хранителен режим за подълъг период от време. Интоксикацията с отровни гъби и билки също влиза в рубриката на хранителните отравяния. Най-честата причина е, че се срещат отровни двойници, които могат да бъдат сбъркани с ядливите растения и съответно да доведат до отравяния. Не толкова редки са и интоксикациите при консумация на морски дарове и определени видове риба. Често стридите могат да бъдат преносител на различни видове чревни бактерии, като основна опасност представлява бързо настъпващото обезводняване и успоредно проявяващият се електролитен дисбаланс. Някои видове риби се хранят и с водорасли. Когато водораслите произвеждат токсини те се натрупват в самите риби и при консумацията им от човека се води до интоксикация. Токсините, които се образуват от водораслите се наричат сигуатоксини, а самата интоксикация е позната като цигуатера. Най-честите симптоми, които предизвиква са от страна на стомашно-чревния тракт и периферната нервна система. Пациентите се оплакват от чувство на гадене и повръщане броени часове след консумация на съдържащата токсини риба. По-късно се появява диария и общ коремен дискомфорт. От страна на периферната нервна система изтръпване на крайниците, чувство на мравучкане, евентуално парене по хода на нерва, намалена до пълна загуба на кожна чувствителност и други. От основно значение е адекватното и своевременно лечение на бързото обезводняване на организма. Особена опасност крие дехидратацията при бременни жени и малки деца. Усложнение от страна на чревния тракт е наличието на кръв в изпражненията. Възможни са също повишаване на телесната температура, която трудно се поддава на терапия, както и влошаване на зрението.

3 ВТОРИ ЧАС - 8 КЛАС ПРЕДМЕТ- ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ ТЕМА ЗА ЧАСА: Хранителни инфекции.немикробни хранителни отравяния. I.Темата е качена директно във фейсгрупата и в сайта на гимназията II.Темата е изпратена в съобщения на SHKOLO до учениците и родителите. III. Задачата за самостоятелна работа e качена в групата и в сайта на гимназията. Задача за самостоятелна работа -Да се изброят основните разлики между микробните и немикробните хранителни отравяния. НЕМИКРОБНИ ХРАНИТЕЛНИ ОТРАВЯНИЯ 1. Характеристика заболявания, възникнали след употреба на храна, съдържаща токсични вещества от немикробен произход. 2. Видове отравяния: а) с токсични вещества, естествено образувани в храните от: растения: картофи, съдържащи соланин (зелени), поради което прорасналите и омекнали картофи се бракуват!!! горчиви кайсиеви и бадемови ядки (циановодород); фасулено брашно (суровият зрял фасул съдържа отровни в-ва, които се обезвреждат при варене); зелен фасул, зърнени продукти, в които има части от отровни растения (татул, куче грозде и др.плевели), прибрани при механизирано събиране. гъби отровни, затова се допускат само проверени!!!; храни от животински произход : някои видове риби образуват отровни в-ва по време на хвърлянето на хайвера, които се концентрират в хайвера и в черния дроб; миди, хранещи се с определени едноклетъчни; месо от животни, погълнали отровни в-ва. б) от нехранителни продукти, погрешно употребени като храна; в) с хим.замърсители и примеси към хран.продукти, напримемер след пръскане с химични препарати на суровините; реколта, прибрана по време, когато това е забранено. г) от неправилно употребени добавки, например: вместо готварска сол (неправилно съхраняване); добавки в колбаси и др. д) с токсични вещества инцидентно попаднали в храната: по погрешка или криминално, поради което има забрана на достъп на външни хора в кухнята

4 ТРЕТИ ЧАС - 8 КЛАС ПРЕДМЕТ- УЧЕБНА ПРАКТИКА ПО ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ ТЕМА ЗА ЧАСА: Хранителни инфекции.немикробни хранителни отравяния. I.Темата е качена като презентация директно във фейсгрупата и в сайта на гимназията. II.Темата е изпратена в съобщения на SHKOLO до учениците и родителите. II. Задачата за самостоятелна работа e качена в групата и в сайта на гимназията. Задача за самостоятелна работа Кои са най-често симптомите при хранителни отравяния от гъби,диви растения и продукти от животински произход?

5 ЧЕТВЪРТИ ЧАС - 8 КЛАС ПРЕДМЕТ- УЧЕБНА ПРАКТИКА ПО ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ ТЕМА ЗА ЧАСА: Хранителни инфекции.немикробни хранителни отравяния I.Темата за УПРАЖНЕНИЕ е качена директно във фейсгрупата и в сайта на гимназията. II.Темата е изпратена в съобщения на SHKOLO до учениците и родителите. III. Задачата за самостоятелна работа e качена в групата и в сайта на гимназията. Задача за самостоятелна работа- В кои случаи се налага да потърсим лекарска помощ и каква терапия се налага?

6 Хранителни инфекции.немикробни хранителни отравяния 1.Симптоми на хранително отравяне. Обикновено се проявяват 2-6 часа след хранене и включват: коремни болки, диария, много вероятно със съдържание на кръв, повишена температура и треска, главоболие, гадене и повръщане, обща слабост (в случай на ботулизъм отпуснато състояние на организма е особено характерен признак). Изключително от значение при повръщане и диария е да не се допусне обезводняване на организма. Ето защо дори и при силно гадене и слабост се налага постоянен прием на течности. За колко време преминава Хранителното отравяне обикновено преминава за няколко дни, дори часа, при повечето хора за часа. Това обаче не важи за всички видове хранително отравяне. 2.Терапия При състоянието се налага постелен и специален хранителен режим. Избягват се твърдите храни, млечните и кофеин съдържащите продукти. За децата задължително се изписва електролитен солеви разтвор. При тежка диария и/или повръщане, особено при малките деца, може да се наложи вливане на венозен разтвор за избягване дехидратацията и солевия дисбаланс на организма, които могат да бъдат фатални. Лекарства следва да се приемат след консултация с лекар. Хранителното отравяне не се лекува с антибиотици. Медикаментите, които се предлагат свободно в аптеките, трябва да облекчават диарията, но те не трябва да се взимат при наличие на кръв в изпражненията или висока температура. Прегледът от лекар, особено при децата, е задължителен. При хранително отравяне с риба и морски продукти, както и гъби, се налага посещение в спешен кабинет за пречистване на храносмилателната система и терапия, която да спомогне елиминирането на токсините от организма. 3.Усложнения Дехидратирането на организма е най-честото и вероятно усложнение при хранително отравяне. При някои видове, според причинителя, са възможни макар и рядко развитие на артрит, проблеми с бъбреците, увреждане на нервната система, оток и възпаление на тъканите около сърцето. При лекар задължително: Лекар задължително трябва да се потърси при: кръв или гной в изпражненията, силна нестихваща болка в корема, симптоми на дехидратация като световъртеж, замаяност,

7 главоболие от светлина, диария и висока температура над 38 о С, особено при децата, след пребиваване в чужбина. Консултацията с лекар следва да се предприеме и когато: диарията продължава повече от 2 дни при децата и 5 при възрастните, когато кърмачето повръща повече от 12 часа, при повръщане и/или диария при бебета до 3 месеца Спешна помощ трябва да се потърси веднага при: силно кървене или наличие на черни или тъмночервени изпражнения, при хранително отравяне след консумация на гъби, риба и морски деликатеси, ботулизъм, при поява на сърдечна аритмия. ПЕТИ ЧАС- 8 КЛАС ПРЕДМЕТ- УЧЕБНА ПРАКТИКА ПО ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ ТЕМА ЗА ЧАСА: Хранителни инфекции.немикробни хранителни отравяния / с риба/. I.Темата за УПРАЖНЕНИЕ е качена директно във фейсгрупата и в сайта на гимназията. II.Темата е изпратена в съобщения на SHKOLO до учениците и родителитe. III. Задачата за самостоятелна работа e качена в групата и в сайта на гимназията. Задача за самостоятелна работа : Как да се предпазим от хранителните отравяния с риба и рибни продукти? Щести ЧАС- 8 КЛАС ПРЕДМЕТ- УЧЕБНА ПРАКТИКА ПО ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ ТЕМА ЗА ЧАСА: Хранителни инфекции.немикробни хранителни отравяния / с гъби/ I.Темата за УПРАЖНЕНИЕ е качена като две презентации директно във фейсгрупата и в сайта на гимназията.

8 II.Темата е изпратена в съобщения на SHKOLO до учениците и родителитe. III. Задачата за самостоятелна работа e качена в групата и в сайта на гимназията. Задача за самостоятелна работа : Какви полезни свойства имат гъбите? Как да се предпазим от хранителните отравяния с гъби?кои гъби имат двойници?. СЕДМИ ЧАС 12 КЛАС ПРЕДМЕТ-ИСТОРИЯ НА МДК ТЕМА ЗА ЧАСА: Създаване и разпространение на славянската писменост и богослужение. I.Темата е качена директно във фейсгрупата и в сайта на гимназията. II.Темата е изпратена в съобщения на SHKOLO до учениците и родителите. III. Задачата за самостоятелна работа e качена в групата и в сайта на гимназията. Задача за самостоятелна работа-да се напише реферат на тази тема.

9

10 Създаване и разпространение на славянската писменост и богослужение. I.Увод II.Предпоставки и причини за създаването на славянската писменост 1.Причини и предпоставки 2.Славянските първоучители св.кирил и Методий А)Произход и биографични данни Б)Сарацинската мисия В)Създаване на славянската азбука Г)Т.нар Хазарска мисия Д)Мисията при аланите Преход 3.Великоморавската мисия на св.кирил и Методий 4.Резултати от дейноста във Великоморавия и Блатненското княжество 5.Последните години на Методий III.Дейноста на Кирило методиевите ученици в България. 1.Съдбата на Кирило Методиевите ученици след смърта на Методий ПРЕХОД 2.Възникване на Плисковско Преславската и Охридска книжовни школи 3.Славянски азбуки кирилица и глаголица IV.Формиране на българската народност 1.Фактори за развитието на етногенетичния процес 2.Белези на формираната българска народност V.Заключение Една от най големите заслуги на княз Борис била,че чрез въвеждането на славянската писменост и книжнина наложил България като водещ център на славянската култура още в края на IX в. Създаването и разпространението на славянската писменост били свързани с възникналото съперничество между Изтока и Запада и с опитите на Византия трайно да приобщи към империята славяните от Югоизточна Европа.В новите насоки на византийското мисионерство първо попаднала Великоморавия,но от това събитие се възползвала и България.Делото на Св.Кирил и Методий и разцветът на славянската писменост и книжнина през 9-10 в били най могъщите и оригинални прояви на славянския дух през цялото Средновековие. II.Предпоставки и причини за създаването на славянската писменост 1.Причини и предпоставки Векове наред опитите на Византия да приобщи славяните чрез оръжие и масово преселение не давали резултат.в Константинопол станало ясно,че трябвало да се търсят други пътища.един от тях бил свързан с покръстването им и създаването на възможност да слушат Христовата проповед на свой език.за разлика от западната църква,според която християнското богослужение трябвало да се извършва само на трите свещенни езика : гръцки,латински и еврейски,византийската не приела триезичието поради многоетничния характер на империята.израз на тази политика

11 били осъществените преводи на Светото писание от гръцки на арменски,готски,арабски,хунски и др.така субективните цели на византийската външна плитика се превърнали в предпоставка за културния възход на славянските народи. Използването на гръцки и латински език в България за държавни и църковни цели не удовлетворявало потребностите нито на владетеля,нито на обикновенното население.употребата на чужд и непознат език създало тънка прослойка от знаещи да си служат с него и огромна маса от непросветени.друга причина за въвеждането на славянската писменост и утвърждаването на славянския (старобългарски)език за официален била свързана с желанието на бълг.владетел да парира опасноста от проникване на византийско влияние.опит да се преодолее липсата на собствена писменост били надписите съставени от прабългарски думи с гръцки букви.друг метод бил използването на рунническото писмо от славяните.той бил засвидетелстван от Черноризец Храбър в съчинението му За буквите бидейки езичници чертаеха и гадаеха с черти и резки Една от хипотезите свързана със славянската писменост принадлежи на българския историк Йордан Иванов.През 1906 г въз основа на т.нар. Солунска легенда той направил опит да докаже,че славянската писменост била създадена 200 г преди епохата на св.кирил и Методий от Кирил Кападокийски,който добавил към 24-те букви от гръцката азбука още няколко.в наши дни тази хипотеза не намира подкрепа. 2.Славянските първоучители св.кирил и Методий А)Произход и биографични данни Основните извори за живота и дейноста на Константин и Методий са Пространните жития,написани от техните ученици. Двамата братя произхождали от семейството на византийски провинциални аристократи от Солун.Баща им друнгарият Лъв бил помощник на солунския управител.майка им Мария произхождала от солунските славяни.техния етнически произход все още не е изяснен напълно част от историците смятат,че е гръцки,а други славянски. Сведенията за по-големия брат Методий,преди да приеме монашеското пострижение и името Методий са оскъдни.той бил роден през 815 г.не се знае светското му име,нито причините поради които напуснал военно гражданската служба,като управител на пограничната византийска област в Северна Гърция.Монашеството му започнало в малоазийски манастир при планината Олимп,след което станал игумен на големия манастир Полихронион,близо до Кизик на Мраморно море. Константин бил роден през Още на 14 годишна възраст той написал първото си произведение - Похвала на св.григорий Низиански.След смърта на баща му,през 841г бил изпратен в прочутата Магнаурска школа.негови учители там били бившият солунски митрополит Лъв Математик и бъдещият патриарх Фотий.За кратко време той изучил Омира,геометрията,аритметиката,философски науки,астрономия и др.след завършването си отказал светска кариера и приел монашески сан.станал хартофилакс в патриаршеската библиотека на храма Св.София.По късно започнал работа в Магнаурската школа,където получил прозвището философ.първата публична изява на таланта му била срещу бившия иконоборски патриарх Анис(Йоан Граматик). Б)Сарацинската мисия През 855 заедно с Фотий,Константин изпълнил т.нар. Сарацинска мисия при арабите,на която трябвало да защитят християнската вяра.задачата му в Багдад имала и политически характер.в резултат на неговото посредничество били освободени много византийски военнопленници. В)Създаване на славянската азбука След завръщането си от Сарацинската

12 мисия Константин се оттеглил при Методий в манастира Полихронион.Там двамата братя създали първата азбука на славянски език на езика,който говори населението в Солунско(един от диалектите на българските славяни.този период съвпадал с годината указана от Черноризец Храбър 855 г. Г)Т.нар Хазарска мисия В края на 860 г Константин и Методий били натоварени от императора с т.нар Хазарска мисия.посещението при владетеля на кримските хазари имало не само религиозни цели,а и дипломатически.при хазарите императорските пратеници заварили еврейски и мюсюлмански проповедници,които вече имали сериозни успехи.водените с тях от Константин диспути били записани и години по късно послужили като основа за едно полемично произведение,което Методий превел на старобългарски език.всъщност хазарската мисия не постигнала много.християнството приели едва 200 хазари.от много по-голямо значение били откритите мощи на римския папа св.климент,загинал мъченически по тези земи в нач.на 2 в. С престоя при хазарите бил свързан един любопитен факт в житието им съобщението за намерените от Константин евангелие и псалтир,написани с рошки букви,както и за човек,който говорел на този език.привържениците на т.нар. руски произход на славянската азбука са предимно съветските учени.те настояват за буквално възприемане на текста,който им служи като единствен аргумент.повечето спецялисти смятат,че в оригиналния ръкопис е стояла думата сурски (т.е сирийски,арменски) Д)Мисията при аланите След мисията при хазарите по указания на императора Константин заминал за п-ов Крим.Там трябвало да изпълни някаква дипломатическа задача при аланите в околностите на гр.фула(близо до гр.херсон) Преход Участието на Константин в три поредни мисии му дават достатъчно опитност,която той използвал в християнизацията на Великоморавия. 3.Великоморавската мисия на св.кирил и Методий Когато през 862 г се оформили двата противостоящи си блока Немското кралство и България срещу Великоморавия,княз Ростислав помолил Византия да му изпрати християнски мисионери,проповядващи на славянски език.с това великоморавския княз преследвал две цели : от една страна търсел политически съюзник,а от друга ограничавал немското политическо и културно влияние.поканата на великоморавския княз била отдавна очаквана в Константинопол.Извършената подготовка по съставянето на славянската азбука и направените преводи на най необхоимата богослужебна литература били вече завършени.на следната 863 г,константин и Методий заминали за Велеград,столицата на Великоморавия,където били тържествено посрещнати от княз Ростислав.Освен необходимата богослужебна литература,те водели със себе си неколцина от най- подготвените си ученици. Първоначално във Велеград,а след това и на други места били създадени училища,в които се подготвяли бъдещите просветители и проповедници сред моравците.във Великоморавия двамата братя поставили основите на славянската литургия,която заимствала елементи от римската и византийскта,но като цяло притежавала собствен облик. Един от спорните въпроси,свързани с Великоморавската мисия е относно това каква азбука донесли на моравците светите братя.събраните данни показват,че първите писмени знаци на славянския език били глаголическите..по структура и външен вид глаголицата се отличавала от всички азбучни системи на Среновековна Европа.В края

13 на XIXв. придобила популярност хипотезата на Тейлър-Ягич,според която глаголицата била разработена на основата на гръцки минискул и някои ортографски добавки за отделни букви.днес това становище не се приема от спецялистите слависти. Друг спорен въпрос е свързан с това дали Великоморавия е първата страна,в която е приложена славянската писменост.според едно известие,след диспута с иконобореца Анис св.кирил отишъл да проповядва на българите на р.брегалница и там покръстил 54 х.души.подобно указание има в т.нар.солунска легенда,където се заявява,че Константин Кирил Философ е просветител на българите,а те са богоизбран народ.повечето учени обаче смятат,че това известие е легендарно и цели да покаже особената роля на българите,като първопросветители на славянския род. 4.Резултати от дейноста във Великоморавия и Блатненското княжество Във Великоморавия дейноста на светите братя продължила повече от 40 месеца.през цялото време отстраненото немско духовенство протестирало срещу присъствието им,обвинявайки ги,че проповядват в чужд църковен диоцез на несвещен език.в тази връзка Константин и Методий решили да посетят Константинопол,където да получат указания за бъдещата си дейност и да ръкоположат някои от по изявените си ученици.по пътя трябвало да престоят 6 месеца в княжеството на блатненския княз Коцел,който ги помолил да обучат ученици и с това да положат основите на славянското просвещение в княжеството,близо 50 ученици продължили делото им след тяхното заминаване.морския път за Константинопол минавал през Венеция по това време град подчинен на Византия.По настояване на местното немско духовенство бил организиран публичен диспут,на който Константин по блестящ начин се противопоставил на триезичието и отстоял правото на всеки народ да почита Бога на свой език.след него те се завърнали в Константинопол,където получили поощтрение за дейноста си сред западните славяни и мощите на папа св.климент,които трябвало да отнесат в Рим.Двамата братя били посрещнати тържествено от папа Андриан II ( )заради носените от тях мощи на светеца.славянските книги били поставени върху олтара на църквата Св.Мария Фатан и осветени,което символизирало одобрението на славянската мисия.в продължение на 5 дни в най големите римски църкви се отслужвали славянски литургии,а папата ръкоположил някои от придружаващите Светите братя ученици за дяконии презвитери.в Рим Константин завършил последния си книжовен труд на славянски език Написание на правата вяра.петдесет дни преди смърта си той приел строга монашеска схима и името с което останал в историята Кирил.Св.Кирил починал на 14 февруари 869,а по нареждане на папа Андриан II бил погребан в църквата Сан Клементе. 5.Последните години на Методий След смърта на св.кирил,папа Андриан II изпратил Методий като епископ на славяните при княз Коцел.Методий имал нареждане по време на богослужението да чете първо на латиснки и след това на славянски.независимо от този компромис немското духовенство останало непреклонно в своите стари искания - славянското богослужение и книжнина да бъдат отстранени.епископ Методий бил извикан на съд и осъден в Регенсбург,през 870 с обвинението,че проповядвал в чужд диоцез.методий бил изпратен в манастира Елванген(Германия),където без знаниеот на папата прекарал 2 и половина години.след намесата на новия папа Йоан VII ( ) Методий бил освободен и назначен за архиепископ на Великоморавия.Предвид изострените отношения с немското духовенство,папата му забранил да служи на славянски език.методий нарушил това разпореждане и през 880 г отново бил изправен пред църковен съд,за да докаже необходимоста от славянско богослужение.след великолепна защита,той се

14 завърнал в Константинопол.Там новия император Василий I Македонец( )задържал някои от придружаващите Методий ученици и с тяхна помощ отворил славянско училище,което оглавил игумен Арсений. Предполага се че на връщане от Константинопол Методий преминал България,където остава за кратко време при българския княз Борис.При повторния си престой във Велеград Методий завършил окончателно със славянския превод на библията.дейноста му накарала немското духовенство,начело с епископ Вихинг да започне борба за прогонване на великоморавския арехиепископ.за прогонването му се обявил и новия векикоморавски княз Светополк,който бил поклонник на немската култура и латинско богослужение.преди смърта си Методий ръкоположил за свой заместник един от учениците си Горазд.На 6 ти април 885 г Методий починал и бил погребан в съборната църква във Велеград. III.Дейноста на Кирило методиевите ученици в България. 1.Съдбата на Кирило Методиевите ученици след смърта на Методий След погребението на Методий пристигнала папската була на Стефан V ( ),която забранявала славянското богослужение.немското духовенство,начело с епископ Вихинг започнало жестока разправа с учениците на Методий,която била засвидетелствана в Пространното житие на св.климент Охридски.Обвинени че подготвят бунт против княза те били бити,затваряни и продаване в робство.някои от учениците попаднали на робския пазар във Венеция,където пратеник на византийския император ги откупил от еврейски търговци и ги изпратил в Константинопол.Сред прогонените били също Климент,Наум и Ангеларий,които през 886 г след много препятствия се добрали до българската крепост Белград.Там местният военен управител (боритаркан) ги препратил в Плиска при Борис. ПРЕХОД : Тримата методиеви ученици не се насочили случайно към България.Те търсели,не само лично спасение,но и осигурено бъдеще за славянското просвещение.според Пространното житие на Климент Охридски, те закупнели за България... и се надявали,че Бългрария била готова да им даде спокойствие. 2.Възникване на Плисковско Преславската и Охридска книжовни школи В Плиска княз Борис посрещнал учениците изключително радушно и им осигурил необходимите условия за почивка и работа над книгите.тримата били настанени в домовете на най-богатите и верни на княза боляри Есхач и Чеслав.Наскоро след това Ангеларий починал. В следващите няколко месеца княз Борис заедно с отците начертал план за развитие на славянското книжовно просвещение.в него се предвиждало създаването на две средища за обучение на бълг.църковен клир и за просветно книжовна дейност.едното се създало в югозападните български земи в областа Кутмичевица (дн.македония ) с център Охрид Охридско Деволско,а другото в Североизточна България с център Плиска : Плисковско Преславско.През същата 866 г от Константинопол в Бългрария пристигнали няколко от откупените във Венеция ученици,които веднага били включени в книжовното дело.сред тях бил и бъдещият епископ Константин Преславски. В Охрид и Девол Климент разгърнал широка просветителска дейност.сменен бил дотогавашния управител в облата Курт с Домета,който трябвало да подпомага Климент.Създадени били множество училища и скрипториуми,в които закипяла денонощна книжовна дейност.климент започнал опростяване на глаголическата азбука,която в новия си вид била наречена кирикица Той измислил други писмена,по-ясни от тия които изнамерил Кирил.В поверената му област в периода

15 той обучил над 3500 ученици,мнозина от които били положени за дякони и презвитери.в този период в двете книжовни школи били направени множество преписи и допълнения на вече преведени от гръцки богослужебни книги..обучавали се учители и свещенослужители,като най подготвените от тях били ръкоположени за духовници в новопстроените църкви и манастири.необходимите богослужебни книги били размножени и започнало въвеждането на славянското богослужение.така на славянския език,на който говорела по голямата част от населението се създала книжнина и той станал първия славянски литературен език. През 893 г след възцаряването на Симеон Климент бил ръкоположен за епископ.неговата учителска дейност поел Наум.Престоят му в Македония продължил до 900 г,когато се завърнал в столицата Преслав,където оглавил княжеския скрипториум.в последствие със съдействието на Борис създал книжовна школа в Плиска,с център манастира край Голямата Базилика.Той напътствал в книжовната дейност едни от най изтъкнатите дейци на Плисковско Преславската школа Йоан Екзарх и Константин Преславски,Черноризец Храбър,Черноризец Докс и самия син на Борис Симеон,който стоял в центъра на интелектуалния кръг от книжовници.на 23 декември 910 г пет години след оттеглянето си в манастир край Охрид Наум починал.климент умира на 23 юли 916 в построения от него манастир Св.Панталейнон в Охрид.След смърта си Климент,Наум,заедно със своите учители и сподвижници - Кирил,Методий,Горазд,Сава,Ангеларий били канонизирани за светци от Бълг.църква. 3.Славянски азбуки кирилица и глаголица Според някои автори Климент не създал т.нар.кирилица,в която били съчетани елементи от гръцкото скорописно писмо и глаголицата,а въвежда само т.нар. кръгла глаголица.реформата била дело на книжовниците от Плисковско Преславската школа,които тръгват по пътя на въвеждане на букви от гръцката азбука.самата реформа не може да се свърже с конкретно име - тя се развива продължително и по естествен път. 4.Значение на Кирило методиевото дело за християнизацията на БГ.- Дейноста на Кирило Методиевите ученици довела до изтласкването на гръцкия език от богослужението и до замяната му със славнски.постепенно византийското духовенство било заменено с българско.климент станал първия епископ,който проповядва на славянски език.според някои автори тази длъжност той поел по искане на Симеон. IV.Формиране на българската народност. 1.Фактори за развитието на етногенетичния процес С разпространението на славянската писменост и книжнина се положили основите на българската християнска култура.именно тя станала последния фактор в процеса на формиране на единната българска народност. Друг фактор съдействал за развитието на този процес била самота държава.общата територия,върху която живеели славяни и прабългари,съвместните строителни,военни и дипломатически начинания действали обединяващо за тях.след като през първата половина на 9в границите на България се разширили и в нейните предели били включени почти всички славянски племена от Мизия,Тракия и Македония,съществуващите пречки между различните Славинии били окончателно премахнати. Процесът на създаване на българска народност получул силен тласък след покръстването.новата вяра действала обединяващо,чрез въведените задължителни за всички поданици догми и обреди.след покръстването в България започнали да действат няколко правни сборника Законът за съдене на хората,номоканонът и др.без да отменят напълно съществуващото обичайно право те съдействали за

16 създаването на една общовалидна за цялата страна система от закони.особено значение имало въвеждането на смесените бракове между славяните и прабългарите. В развитието на средновековната българска култура се открояват два периода..първия обхваща времето от създаването на бълг.държава до средата на 9 в.той се характеризира със езическата традиция и липсата на собствена писменост.след покръстването започнало началото на нов етап,свързан с преодоляване на различията между двата етноса в духовното и материалното творчество.новата религия се превърнала в източник на непознати дотогава идеи и сюжети,които допринесли за оформянето на облика на старобългарската култура.с въвеждането на славянската писменост,тя се превърнала в неразделна част от културата на средновековния християнски свят.въздействие върху нейното развитие оказало и византийското влияние в областа на ;литературата,живописта и др. 2.Белези на формираната българска народност Изграждането на просветните школи в Плиска и Охрид създало условия за преодоляване на двуезичието и налагането на общ български език.той разграничил българите от другите и предпазил народа ни от асимилация в годините на византийско и османско владичество.наред с общия език втори белег на изградилата се българска народност било народностното самосъзнание.през 9-10 в то имало двоен характер.от една страна българите се чувствали като славяни и следователно близки с останалите славянски народи.от друга те имали съзнание,че са отделен,сам за себе си народ със собствени черти.така българския народ имал съзнанието,че не е просто славянски народ,но едновременно,че е български. Създаването на бълг.народност било придружено утвърждаването на едно общо название за всички принадлежащи към нея.името българи се употребявало постоянно в съчиненията на византийските и западноевропейските автори от втората половина на 9 в.същото название свидетелства и за наличието на един вече изграден народ със свой собствен облик. V.Заключение : Делото на Кирил и Методий се превърнало в едно от най ярките събития в Европа през вторта половина на 9в.Замисала му да реши византийския проблем със славяните прекрачил границите на империята и оказал влияние на среднодунавските славянски княжества.неблагоприятните стечения на обстоятелствата в края на века,свързани със опитите на немското духовенство за забрана разпростанението на славянската култура парирали неговото действие. Пренесено в България от най видните Кирило Методиеви ученици делото на солунските първоапостоли намерило благоприятни условия за разпространение.в годините преди Симеоновия Златен век,чрез техния прием били положени основите на славянското просвещение и книжовност.това не само спасило тяхното дело,но и българскта държава станала център на славянската култура и източник на културно влияние сред другите народи.

17

КОСТАДИН ПАМПОВ ЗНАКЪТ Y И КРЪСТЪТ РАЗМИСЛИ Сред руините на средновековна крепост, намираща се в северна Тракия, върху един от Овчите хълмове, били на

КОСТАДИН ПАМПОВ ЗНАКЪТ Y И КРЪСТЪТ РАЗМИСЛИ Сред руините на средновековна крепост, намираща се в северна Тракия, върху един от Овчите хълмове, били на КОСТАДИН ПАМПОВ ЗНАКЪТ Y И КРЪСТЪТ РАЗМИСЛИ Сред руините на средновековна крепост, намираща се в северна Тракия, върху един от Овчите хълмове, били намерени четири керамични плочки! Върху една от тях съвсем

Подробно

Microsoft Word - ХХСК nova.docx

Microsoft Word - ХХСК nova.docx Приложение МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА У Ч Е Б Н А П Р О Г Р А М А за специфична професионална подготовка по учебен предмет ХИГИЕНА НА ХРАНЕНЕТО И СТАНДАРТИ В КЕТЪРИНГА Утвърдена със Заповед

Подробно

1 ИСТОРИЯ НА ПСИХОЛОГИЧЕСКАТА ПОДКРЕПА НА ХОРАТА, ЗА НЕЗАВИСИМ ЖИВОТ За дълъг период от време, обхващащ почти цялата човешка еволюция, раждаемостта е

1 ИСТОРИЯ НА ПСИХОЛОГИЧЕСКАТА ПОДКРЕПА НА ХОРАТА, ЗА НЕЗАВИСИМ ЖИВОТ За дълъг период от време, обхващащ почти цялата човешка еволюция, раждаемостта е 1 ИСТОРИЯ НА ПСИХОЛОГИЧЕСКАТА ПОДКРЕПА НА ХОРАТА, ЗА НЕЗАВИСИМ ЖИВОТ За дълъг период от време, обхващащ почти цялата човешка еволюция, раждаемостта е висока, смъртността при всички възрастови групи също.

Подробно

15 февруари – ПРЕВЕНЦИЯ НА ОСТРИ ВИРУСНИ ИНФЕКЦИИ

15 февруари – ПРЕВЕНЦИЯ НА ОСТРИ ВИРУСНИ ИНФЕКЦИИ 15 февруари ПРЕВЕНЦИЯ НА ОСТРИ ВИРУСНИ ИНФЕКЦИИ ГРИП ИЛИ НАСТИНКА Симптомите на грипа са причина да се обадите на лекар, защото това заболяване е опасно заради усложненията си. Настинките обикновено протичат

Подробно

Microsoft Word - H-1028-annexIII-bg

Microsoft Word - H-1028-annexIII-bg ПРИЛОЖЕНИЕ III ИЗМЕНЕНИЯ КЪМ КРАТКАТА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА И ЛИСТОВКАТА ЗА ПАЦИЕНТА 1 ИЗМЕНЕНИЯ, КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ ВКЛЮЧАТ В СЪОТВЕТНИТЕ ТОЧКИ НА КРАТКИТЕ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ПРОДУКТИТЕ НА МОКСИФЛОКСАЦИН-

Подробно

ОТДЕЛ МАРКЕТИНГ ИЛАН

ОТДЕЛ МАРКЕТИНГ ИЛАН ДКЦ Св. Георги Победоносец - гр. Бургас Ехографията в ежедневната доболнична помощ Д-р Горица Жечева Специалист по образна диагностика Лаборатория за образна диагностика ЕХОГРАФИЯТА В МЕДИЦИНСКАТА ПРАКТИКА

Подробно

Microsoft Word - Septolete Apple PIL.doc

Microsoft Word - Septolete Apple PIL.doc Листовка за пациента Прочетете всичко от тази листовка внимателно, защото тя съдържа важна за вас информация. Този лекарствен продукт се продава без лекарско предписание. Независимо от това, Вие трябва

Подробно

Престъпления, завършили с осъждане, и осъдени лица през второто шестмесечие на 2013 година (предварителни данни)

Престъпления, завършили с осъждане, и осъдени лица през второто шестмесечие на 2013 година (предварителни данни) ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, ЗАВЪРШИЛИ С ОСЪЖДАНЕ, И ОСЪДЕНИ ЛИЦА ПРЕЗ ВТОРОТО ШЕСТМЕСЕЧИЕ НА 013 ГОДИНА (ПРЕДВАРИТЕЛНИ ДАННИ) По предварителни данни на Националния статистически институт през второто на 013 г. с осъдителна

Подробно

55 Константин Мечев БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ IX ВЕК И КИРИПОМЕТОДИЕВОТО ДЕЛО (Към постановката на въпроса) По същината на предмета и тематиката си историята също

55 Константин Мечев БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ IX ВЕК И КИРИПОМЕТОДИЕВОТО ДЕЛО (Към постановката на въпроса) По същината на предмета и тематиката си историята също 55 Константин Мечев БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ IX ВЕК И КИРИПОМЕТОДИЕВОТО ДЕЛО (Към постановката на въпроса) По същината на предмета и тематиката си историята също е точна наука. Но за разлика от математиката например,

Подробно

НЕЗАБРАВИМО ПРИЯТЕЛСТВО

НЕЗАБРАВИМО      ПРИЯТЕЛСТВО НЕЗАБРАВИМО ПРИЯТЕЛСТВО МЕЖДУ КИРИЛ - ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И ЕДНО ЕВРЕЙСКО СЕМЕЙСТВО В БЪЛГАРИЯ - ФАНИ И ЙОСЕФ ЮЛЗАРИ ПАТРИАХ КИРИЛ ФАНИ ЮЛЗАРИ ЙОСЕФ ЮЛЗАРИ БЕТИ АЛФАСА - ЮЛЗАРИ Настоящата книга е превод

Подробно

НАЦИОНАЛНА ТЪРГОВСКО-БАНКОВА ГИМНАЗИЯ ГРАД СОФИЯ 1408, бул. Витоша 91, тел , факс , ЗАПОВЕД от

НАЦИОНАЛНА ТЪРГОВСКО-БАНКОВА ГИМНАЗИЯ ГРАД СОФИЯ 1408, бул. Витоша 91, тел , факс ,   ЗАПОВЕД от НАЦИОНАЛНА ТЪРГОВСКО-БАНКОВА ГИМНАЗИЯ ГРАД СОФИЯ 1408, бул. Витоша 91, тел. 02 952 08 57, факс 02 952 30 25, e-mail: tbg1@abv.bg ЗАПОВЕД 2021-1121 от 6.02.2019 г. На основание чл. 258, ал. 1 и чл. 259,

Подробно

untitled

untitled ШАРКА ПО ОВЦЕТЕ И КОЗИТЕ Sheep & Goat pox Шарката по овцете и козите е силно контагиозно вирусно заболяване, характеризиращо се с треска, генерализиран изрив от папули по кожата и кутанните мукози, мултифокални

Подробно

4

4 Производство и съхранение на мляко във фермата Рискове от замърсяване на млякото от патогенни бактерии, микотоксини, химикали, остатъци от ветеринарни лекарства, вкл. антибиотици Това произведение е лицензирано

Подробно

Деяния на светите Апостоли, глава 16 ПАВЕЛ И СИЛА ПЕЯТ В ТЪМНИЦАТА

Деяния на светите Апостоли, глава 16 ПАВЕЛ И СИЛА ПЕЯТ В ТЪМНИЦАТА БИБЛИЯ ЗА ДЕЦА УЧЕБНО ПОМАГАЛО ПО РЕЛИГИЯ ЗА НАЧАЛЕН КУРС ПРЕВОД ОТ РУСКИ ЕЗИК ДИМИТРИНА ГЕРГОВА,МИХАИЛ КАТЕРИНСКИ ПРИ ЩРАКВАНЕ С МИШКАТА СЕ ПОЯВЯВА ТЕКСТ И СЕ СМЕНЯ СЛАЙДА Деяния на светите Апостоли,

Подробно

Съобщение Дата: 11 май 2018 г. До: Висшите ръководители, общите президентства на помощните организации, областните седемдесетници, президентите на кол

Съобщение Дата: 11 май 2018 г. До: Висшите ръководители, общите президентства на помощните организации, областните седемдесетници, президентите на кол Съобщение Дата: 11 май 2018 г. До: Висшите ръководители, общите президентства на помощните организации, областните седемдесетници, президентите на кол, мисия и окръг, епископите и президентите на клон,

Подробно

СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ ФАКУЛТЕТФИЛОСОФСК У Ч Е Б Е Н П Л А Н Утвърждавам:... Утвърден от Академически съвет с протокол... /... Проф

СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ ФАКУЛТЕТФИЛОСОФСК У Ч Е Б Е Н П Л А Н Утвърждавам:... Утвърден от Академически съвет с протокол... /... Проф СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ ФАКУЛТЕТФИЛОСОФСК У Ч Е Б Е Н П Л А Н Утвърждавам:... Утвърден от Академически съвет с протокол... /... Професионално направление: Философия ОКС магистър Специалност:

Подробно

Спасианна Русева срещи с успеха

Спасианна Русева срещи с успеха Спасианна Русева срещи с успеха Съдържание Предговор...7 Проф. Минко Балкански...9 Проф. Боян Христофоров... 27 Проф. Юлия Кръстева... 43 Проф. Жорж Стамон (Георги П. Стамов)... 85 Д-р Дарина Кръстинова...

Подробно

Презентация на PowerPoint

Презентация на PowerPoint САМОКОВ МАЛКИЯТ ГРАД НА ГОЛЯМАТА ИСТОРИЯ САМОКОВ ДУХ И ТРАДИЦИИ В ЧЕТИРИ СЕЗОНА Община Самоков: Административен център град Самоков и 24 села Площ: 1209 кв.км Надморска височина: 950 м Население: 35 871

Подробно

New product information wording - Jan BG

New product information wording - Jan BG 25 January 2018 EMA/PRAC/35613/2018 Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) Нов текст в продуктовата информация извадки от препоръките на PRAC относно сигнали Приети от PRAC на 8 11 януари 2018

Подробно

Oxycodone: CMDh scientific conclusions and grounds for the variation, amendments to the product information and timetable for the implementation - PSU

Oxycodone: CMDh scientific conclusions and grounds for the variation, amendments to the product information and timetable for the implementation - PSU Приложение I Научни заключения и основания за промяна на условията на разрешението(ята) за употреба 1 Научни заключения Предвид оценъчния доклад на PRAC относно ПАДБ за оксикодон, научните заключения са,

Подробно

Хранителни добавки, изготвени на базата на хранителните ни традиции. Резвирол и Комфортекс Анелия Кузева Медицински Университет, София

Хранителни добавки, изготвени на базата на хранителните ни традиции.  Резвирол и Комфортекс  Анелия Кузева  Медицински Университет, София Хранителни добавки, изготвени на базата на хранителните ни традиции Ресвирол и Комфортекс Анелия Кузева Медицински Университет, София Съвременната наука за хранене подчертава значението на хранителните

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ от проф. д.изк. Елисавета Борисова Вълчинова-Чендова за дисертационния труд на ТИМОТЕЙ НИКОЛАЕВИЧ ГАЕВСКИ // ЙЕРОМОНАХ ЗОТИК, докторант в кат

РЕЦЕНЗИЯ от проф. д.изк. Елисавета Борисова Вълчинова-Чендова за дисертационния труд на ТИМОТЕЙ НИКОЛАЕВИЧ ГАЕВСКИ // ЙЕРОМОНАХ ЗОТИК, докторант в кат РЕЦЕНЗИЯ от проф. д.изк. Елисавета Борисова Вълчинова-Чендова за дисертационния труд на ТИМОТЕЙ НИКОЛАЕВИЧ ГАЕВСКИ // ЙЕРОМОНАХ ЗОТИК, докторант в катедра Практическо богословие, СУ Св. Климент Охридски,

Подробно

Microsoft Word - Заявление за регистрация на торове

Microsoft Word - Заявление за регистрация на торове Приложение 1 З А Я В Л Е Н И Е ЗАРЕГИСТРАЦИЯ НА ТОРОВЕ, ПОДОБРИТЕЛИ НА ПОЧВАТА, БИОЛОГИЧНО АКТИВНИ ВЕЩЕСТВА И ХРАНИТЕЛНИ СУБСТРАТИ И ПОЛУЧАВАНЕ НА УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ПУСКАНЕ НА ПАЗАРА И УПОТРЕБА Попълва

Подробно

Scanned Image

Scanned Image РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ВИСШ АДВОКАТСКИ СЪВЕТ ул. Цар Калоян На 1-а 1000 София тел. 986-28-61 987-55-13 факс 987-65-14 е-тан: жена/ааъ; до ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА НАКАЗАТЕЛНАЪАКОЛЕГИЯ НАВЪРХОВНИЯКАСАЦИОНЕНСЪД СТАНОВИЩЕ

Подробно

From Persecutor to Preacher Bulgarian PDA

From Persecutor to Preacher Bulgarian PDA Библия за Деца представя От Гонител в Проповедник Написана от: Edward Hughes Илюстрирана от: Janie Forest Адаптирана от: Ruth Klassen Преведена от: Никола Димитров Произведена от: Bible for Children www.m1914.org

Подробно

ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, ЗАВЪРШИЛИ С ОСЪЖДАНЕ, И ОСЪДЕНИ ЛИЦА ПРЕЗ ПЪРВОТО ШЕСТМЕСЕЧИЕ НА 2013 ГОДИНА (ПРЕДВАРИТЕЛНИ ДАННИ)

ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, ЗАВЪРШИЛИ С ОСЪЖДАНЕ, И ОСЪДЕНИ ЛИЦА ПРЕЗ ПЪРВОТО ШЕСТМЕСЕЧИЕ НА 2013 ГОДИНА (ПРЕДВАРИТЕЛНИ ДАННИ) ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, ЗАВЪРШИЛИ С ОСЪЖДАНЕ, И ОСЪДЕНИ ЛИЦА ПРЕЗ ПЪРВОТО ШЕСТМЕСЕЧИЕ НА 2013 ГОДИНА (ПРЕДВАРИТЕЛНИ ДАННИ) По предварителни данни на Националния статистически институт през първото шестмесечие на

Подробно

УТВЪРДИЛ: Директор: (Име, фамилия, подпис) ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по учебния предмет околен свят за 1. клас ПЪРВИ УЧЕБЕН СРОК 16 седмици х 1

УТВЪРДИЛ: Директор: (Име, фамилия, подпис) ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по учебния предмет околен свят за 1. клас ПЪРВИ УЧЕБЕН СРОК 16 седмици х 1 УТВЪРДИЛ: Директор: (Име, фамилия, подпис) ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по учебния предмет околен свят за 1. клас ПЪРВИ УЧЕБЕН СРОК 16 седмици х 1 час седмично = 16 часа по ред Учебна седмица по ред

Подробно

Microsoft Word - orden de proteccion - BG.doc

Microsoft Word - orden de proteccion - BG.doc ФОРМУЛЯР ЗА МОЛБА ЗА НАЛАГАНЕ НА СПЕШНИ МЕРКИ Този документ е преведен за да се улесни разбирането му, но може да бъде попълнен и на испански език. ОБРАЗЕЦ НА МОЛБА ЗА НАЛАГАНЕ НА СПЕШНИ МЕРКИ ДАТА: ЧАС:

Подробно

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Заместник -министър на земеделието и храните Изх г. ДО МИНИСТЪРА НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ ПРОФ. ДСН ДИМИТЪР ГРЕКОВ Д О К

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Заместник -министър на земеделието и храните Изх г. ДО МИНИСТЪРА НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ ПРОФ. ДСН ДИМИТЪР ГРЕКОВ Д О К РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Заместник -министър на земеделието и храните Изх.......2013 г. ДО МИНИСТЪРА НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ ПРОФ. ДСН ДИМИТЪР ГРЕКОВ Д О К Л А Д от г-н Явор Гечев заместник-министър на земеделието

Подробно

Slide 1

Slide 1 Кръгла маса Взаимодействие за прилагане изискванията на Директивата 2012/29/ЕС Видин, 12 март 2015 г. ИСДП Изисквания на Директивата: Член 22 от Директива 2012/29/ЕС изисква държавата да гарантира, че

Подробно

From Persecutor to Preacher Bulgarian

From Persecutor to Preacher Bulgarian Библия за Деца представя От Гонител в Проповедник Написана от: Edward Hughes Илюстрирана от: Janie Forest Адаптирана от: Ruth Klassen Преведена от: Никола Димитров Произведена от: Bible for Children www.m1914.org

Подробно

НАЙ-ДОБРИТЕ ЗАМЕСТИТЕЛИ НА МЕСОТО Кои растителни храни са най-добрите заместители на месото и животинските продукти, и как да ги включим в постното си

НАЙ-ДОБРИТЕ ЗАМЕСТИТЕЛИ НА МЕСОТО Кои растителни храни са най-добрите заместители на месото и животинските продукти, и как да ги включим в постното си НАЙ-ДОБРИТЕ ЗАМЕСТИТЕЛИ НА МЕСОТО Кои растителни храни са най-добрите заместители на месото и животинските продукти, и как да ги включим в постното си меню? Продукти от соя соево месо, тофу и темпе Най-популярният

Подробно