КОРИЧКА ВЯРА Румяна Попова-Бакърджиева Научавам се бавно да се будя с любов, да посрещам зората с надежда, да усещам отвътре всеки миг на живот, подар

Размер: px
Започни от страница:

Download "КОРИЧКА ВЯРА Румяна Попова-Бакърджиева Научавам се бавно да се будя с любов, да посрещам зората с надежда, да усещам отвътре всеки миг на живот, подар"

Препис

1 КОРИЧКА ВЯРА Румяна Попова-Бакърджиева Научавам се бавно да се будя с любов, да посрещам зората с надежда, да усещам отвътре всеки миг на живот, подарен ми от Бога за нещо... Поезия 2017

2 За слава и любов Премазани от хиляди съмнения, в тревогите за утрешния хляб, след наниз от подеми и падения, живеем някак тихо в този свят. Не ни посочват като измерение за някакви нечувани неща; в душите ни виреят намерения, без никога да станат на дела. И все така се свираме безименно в дълбокото на собственото аз; превръщаме се бавно във пустини, с пресекваща завинаги вода... Такава е и мъдростта на времето да ни изсмуче силно и докрай. А Бог в едно велико сътворение за слава и любов ни е създал.

3 Румяна Попова-Бакърджиева Пробойните са много в тези дни... Пробойните са много в тези дни - нахлуват гняв, тревога и обида! От рано сутрин още ни боли! Приятелите тихо си отиват... Забравяме рождените им дни, децата ни дори не се познават! Загубени в задачи и мечти, душите си заробихме от рано! А смисълът останал е назад - в отминалите спомени, когато разделяхме надежди и комат и пазехме сърцата си богати. Пробойните са много в тези дни, не ни остана вече нищо свято!

4 Дай ми силата да замълча! Дай ми силата да замълча! Смислите се раждат и умират, но след тях остават пустош и тъга! Думите тревожно рикошират върху неукрепнали места в нашите души и... окупират всичките ни сили, до една! Тръгваме, преди да сме отпили истината, тръшваме врата пред мечти, които ни отиват. Думите са повод за война, гвоздеи във вярата забиват и разпъват целия ни свят под властта на силната обида... Боже, научи ме да мълча и да чувам другите, преди да си отида...

5 Румяна Попова-Бакърджиева Мигове на радост Претупах много мигове на радост. Не ги усетих, както подобава, а дар ми бяха, повече от злато, което Бог от обич ми дарява. Пропусках да се вглеждам в синевата, когато се събуждах сутрин рано; не спирах да приседна върху камък, да вдъхна аромата на земята. Не си останах у дома при мама в минутите на споделена вяра, препусках след неща, които нямам и помежду ни се отвори яма Не клекнах до децата на паважа да поиграем прескочи-кобила. По-лесно беше просто да откажа и да изтъкна, че не ми отива... Не подарявах своята надежда, по-често я изгубвах сред обиди. Претупах много мигове небрежно! Сега се моля да не си отидат.

6 Прибирам се Прибирам се след хиляди копнежи. Мечтаех си отдавна за това. Не ми палете лампи! Замълчете да вляза в себе си, да разбера! Отвътре да почувствам без остатък на моя собствен смисъл същността! Отлагах го в торпедото на дните. Не чувах и не виждах досега... Немилостиво темпото пленява душите ни в илюзии и страх. По-бавничко съм жива и създавам, и вярвам, и обичам, и творя. Преглъщам трудно залъците груби от чуждите охоти за света. Преполових живота си без друго! Прибирам се да чуя Същността.

7 Румяна Попова-Бакърджиева Ще поседна Ще поседна сред нищото. Просто така без да мисля и бавно ще дишам... Ще усетя на вятъра тихата длан как докосва косата ми скришом... Топлина ще поеме земята от мен, а пък аз аромат ще попия необятния мирис на пролетен ден завладяваща силна магия! Ще утихнат напълно лица, гласове, запланувани дати с посока... Ще поседна сред нищото като дете да послушам гласа на живота...

8 Не съм се преоблякла в чисти мисли Към света Богородица Не съм се преоблякла в чисти мисли. Пред теб заставам с много тегота. Не съумях сърцето да изчистя от болката, обидата, страха... И идвам без подарък, но с надежда да ми протегнеш майчина ръка, да ме нахраниш с необятна нежност, да излекуваш болната душа. За теб говорят много, че умееш да претвориш тъгата в красота, в изсъхналата радост да посееш най-силните и плодни семена. Разказват как повеждаш към небето дори и най-коравите сърца... Откриваш любовта дори където владеят само студ и празнота... Та... Ето ме и мене неуспяла, да се помоля както трябва досега. На твоята закрила се надявам по трудния си път към вечността!

9 Румяна Попова-Бакърджиева Една духовна песен Една духовна песен ме прониза... Молитва си припомних. Затреперих... Коравото ни битие подгизва от болка, ропот, злоба и безверие... Една духовна песен като гилза заседна в мен, разрови подреденото. Видях се в ежедневието отблизо, където всичко е безкрайно преходно... Една духовна песен се превърна в причина да не продължа към нещо, а да поискам тихо да се върна, при себе си и своята човечност... Една духовна песен ми припомни, че в мене има истина и... нежност.

10 И Господ плаче Седим безкрайно натежали от мисли, спомени, тъга... Навън дъждът отново прави огромни локви пред дома. Завивам се с една надежда във кръпки цялата, но ти прибираш тихата си нежност и гледаш вяло настрани... Започва да се спуска здрачът! Помилвай ме! И ми прости! Усещаш ли и Господ плаче за охладнелите души.

11 Румяна Попова-Бакърджиева Замлъкнала съм Към татко Замлъкнала съм. Тихо е. Боли! Очите ти са толкова големи! На масата сме само аз и ти, а помежду ни думи наслоени Но късно е за тях и за това, което не направихме до вчера за другите, за нас и за света Навън задуха Нещо се чумери Като че ли започна да вали Ръцете ми са потни. Не посягай! Остава ни сега да помълчим с надеждата, че още ще останеш

12 Разтичах се да търся орхидеи Разтичах се да търся орхидеи в дебели, неприходни снегове! В зениците корави на злодея усетила съм поглед на дете! Сред пясъчните дюни ще избликне по вярата ми изворна вода! Сърната леопарда ще обикне! Дъгата ще изгрее през нощта! Крадецът ще се върне да остави и повече, отколкото е взел! А грешникът, когато се разкае, ще разбере, че Бог го приел!

13 Румяна Попова-Бакърджиева Емоции по-парещи от огън Нахлуват като вихър посред зима емоции по-парещи от огън. Голямата ми гордост си отива и жестове на обич вече мога. Не се страхувам от неканен вопъл, от хорските одумки, самотата... Душата ми отвсякъде е топла и сигурна в посоката нататък... Дори да не пристъпи никой прага на новите надежди в мен посяти, ще се събуждам и ще ставам рано и ще приготвям масата богато, ще каня всеки, който преминава покрай живота ми, ще го нахраня, сърцето му за вяра ще разтворя, на нови радости ще се осланя. А после ще горим с незнайна сила за себе си, за другите, за Бога! Нахлуват като вихър посред зима емоции по-парещи от огън!

14 Този лъч е различен Този лъч е различен, но не виждаш от гордост... През очите ти той е и слаб, и студен, едноцветен, невзрачен, дори прозаичен Но е истински огън за мен! Той събуди душата ми, стопли духа ми, преобърна света ми, създаде мечта! Затанцувах от смисъл и тръгнах да правя неочаквано ценни неща пих от чуждата болка, раздадох надежда, подарих на живота си нови крила и изпратих надвиснала зима без време, пролет пукна в очите ми, грейна дъга! Дадох прошка и взех плодовете, почерпих с много нежност изстинали близки сърца. Този лъч е различен и влива енергия да сме будни и живи СЕГА!

15 Румяна Попова-Бакърджиева На Митко Душата ми е пълна с твои мисли. На тебе заприличах. Безпределно... Унифицирахме се... Погледни навярно не ни и възприемат по отделно. Мечтите ми се сляха с твоя поглед към бъдещите истини и друми... И спомени се трупат като зестра, и много образи, и много думи... Топим си залъка във общо блюдо. Споделяме взаимната си вяра, че Бог е с нас и всичките етюди с любов е режисирал пред олтара!

16 Необятна благодат Усещаш ли покоя на душата в милувката на Божията длан? Съзнаваш или не, но сме богати с това, което Господ ни е дал - посоката и вярата в сърцето и избора свободно да летим, да се издигнем и да сме, където и непростимото ще можем да простим. Виж - семенцата някога посети сега подхранват малкия ни свят. Усещаш ли покоя на сърцето това е необятна благодат!

17 Румяна Попова-Бакърджиева Когато някой иска да прозре Когато някой иска да прозре и да докосне смисъла в сърцето, посят от Бог за вечни векове - притихва, вперил поглед към небето Замлъкват в него всички ветрове, постигнатото губи свойто име; с душата на обичано дете той чувства красотата на всемира И вижда невидени чудеса, усеща неочаквана надежда Чрез ласката на Божията длан като че ли за първи път проглежда Когато някой иска да прозре, ще се сниши и ще намери вечност!

18 Към децата ми искам да ви дам. Дори да бъде твърда, ще е сладка. И ще забравите какво е глад, ще се наситите като на сватба. Ще отшуми звукът от тишина и ще разцъфнат ялови дървета. В душите ви ще зрее красота. И ще е хубаво, и ще е светло! Ще оцените малките неща и мравката дори ще е приятел! искам да ви дам и смисъл за пътеките нататък!

КАРТИЧКИ, SMS-И, ПОЖЕЛАНИЯ ЗА СВЕТИ ВАЛЕНТИН 2019

КАРТИЧКИ, SMS-И, ПОЖЕЛАНИЯ ЗА СВЕТИ ВАЛЕНТИН 2019 Валентин (Вальо )/Валентина(Валя) Произхожда от латинското дума "валео", което значи да бъдеш здрав. Името придобива особена по пулярност преди близо век след излизането на рома на на Жорж Санд "Валентин".

Подробно

Презентация на PowerPoint

Презентация на PowerPoint Слънцето е за всички! Небето е за всички! Многоцветната дъга е за всички! Тревите и цветята са за всички! Независимо от етнос, култура, образование, семейно положение и статус в обществото ВСИЧКИ НИЕ,

Подробно

Свети Димитър

Свети  Димитър Денят на прошката Колко хубаво и колко приятно е братя да живеят заедно! (Пс.132:1) Така Бог изразява радостта си, когато хората живеят в мир и разбирателство, като родни братя. Колко е хубаво, когато

Подробно

КАРТИЧКИ ЗА ВЕЛИКДЕН 2018

КАРТИЧКИ ЗА ВЕЛИКДЕН 2018 Христос Возкресе! Да славим името Господне и да се радваме на неговата благост! Да пребъде! **** Честито Въскресение Христово! Да бъде волята на нашия Създател! Да сме живи да сме здрави! 1 / 10 Христос

Подробно

Молитва към Ангела Пазител

Молитва към Ангела Пазител Молитва към Ангела Пазител www.prophet-elias.com Молитва към Ангела Пазител Свети Ангеле Христов! Припадам пред тебе и те моля, свети пазителю мой, който си ми даден още от светото Кръщение, за да пазиш

Подробно

Jesus Heals the Blind Bulgarian PDA

Jesus Heals the Blind Bulgarian PDA Библия за Деца представя Исус Изцерява Слепецът Написана от: Edward Hughes Илюстрирана от: Janie Forest Адаптирана от: Ruth Klassen Преведена от: Никола Димитров Произведена от: Bible for Children www.m1914.org

Подробно

Jesus Feeds 5000 People Bulgarian

Jesus Feeds 5000 People Bulgarian Библия за Деца представя Исус Нахранва 5000 Човека Написана от: Edward Hughes Илюстрирана от: Janie Forest Адаптирана от: Ruth Klassen Преведена от: Никола Димитров Произведена от: Bible for Children www.m1914.org

Подробно

Jesus the Great Teacher Bulgarian PDA

Jesus the Great Teacher Bulgarian PDA Библия за Деца представя Великият Учител Исус Написана от: Edward Hughes Илюстрирана от: Byron Unger и Lazarus Адаптирана от: E. Frischbutter и Sarah S. Преведена от: Никола Димитров Произведена от: Bible

Подробно

Работете всеки ден и направете вашата планета да заблести като ярка звезда от вашата Светлина! Господ Елисейя 25 март 2013 г. Днес дойдох да дам някол

Работете всеки ден и направете вашата планета да заблести като ярка звезда от вашата Светлина! Господ Елисейя 25 март 2013 г. Днес дойдох да дам някол Работете всеки ден и направете вашата планета да заблести като ярка звезда от вашата Светлина! Господ Елисейя 25 март 2013 г. Днес дойдох да дам няколко напътствия за човечеството на планетата Земя, които

Подробно

Rich Man Poor Man Bulgarian CB

Rich Man Poor Man Bulgarian CB Библия за Деца представя Богаташът и беднякът Написана от: Edward Hughes Илюстрирана от: M. Maillot и Lazarus Адаптирана от: M. Maillot и Sarah S. Преведена от: Никола Димитров Произведена от: Bible for

Подробно

Noah and the Great Flood Bulgarian PDA

Noah and the Great Flood Bulgarian PDA Библия за Деца представя Ной И Големият Потоп Написана от: Edward Hughes Илюстрирана от: Byron Unger и Lazarus Адаптирана от: M. Maillot и Tammy S. Преведена от: Никола Димитров Произведена от: Bible for

Подробно

Rich Man Poor Man Bulgarian PDA

Rich Man Poor Man Bulgarian PDA Библия за Деца представя Богаташът и беднякът Написана от: Edward Hughes Илюстрирана от: M. Maillot и Lazarus Адаптирана от: M. Maillot и Sarah S. Преведена от: Никола Димитров Произведена от: Bible for

Подробно

Jesus the Great Teacher Bulgarian

Jesus the Great Teacher Bulgarian Библия за Деца представя Великият Учител Исус Написана от: Edward Hughes Илюстрирана от: Byron Unger и Lazarus Адаптирана от: E. Frischbutter и Sarah S. Преведена от: Никола Димитров Произведена от: Bible

Подробно

Объркана съм, какво да правя - Здравен сайт на д-р Илия Врабчев за общуването, любовта, секса

Объркана съм, какво да правя - Здравен сайт на д-р Илия Врабчев за общуването, любовта, секса Здравейте, д-р Врабчев! Обръщам се с молба към вас, защото много, ама много съм объркана. Преди има-няма 5 години се запознах с едно момче. Казвам момче, щото аз съм на 32 г., а той на 29. От друг град

Подробно

2_silueta

2_silueta Книгата е издадена с любезната подкрепа на фирма Ивалс Дренски ООД Димитър и Андрей Константинови, автори, 2010 г. Николай Константинов, съставител, 2010 г. Николай Константинов, илюстрации, 2010 г. Людмил

Подробно

V постна неделя - C

V постна неделя - C Бог обича грешника, но не греха Миналата неделя Евангелието ни припомни притчата за блудния син, който прахоса бащиното си имане по блудници, а днес, докато продължаваме да вървим по пътя на покаянието,

Подробно

Поезия - Людмила Билярска - бр

Поезия - Людмила Билярска - бр Цената, която плащаме... Придърпваш дните максимум, до вик. Разтягаш ги със мъка. Или - снаждаш. Но месецът тече немилостив. А колко още има да обхождаш! Посрещаш в къщи. Или - ти си гост. Разказваш им.

Подробно

Good Kings Bad Kings Bulgarian PDA

Good Kings Bad Kings Bulgarian PDA Библия за Деца представя Добри Царе, Лоши Царе Написана от: Edward Hughes Илюстрирана от: Lazarus Адаптирана от: Ruth Klassen Преведена от: Никола Димитров Произведена от: Bible for Children www.m1914.org

Подробно

Светъл коледен празник в училище Никола Вапцаров в гр. Грац, Австрия Родното огнище е най-хубавото място за посрещане на Рождество Христово. Именно то

Светъл коледен празник в училище Никола Вапцаров в гр. Грац, Австрия Родното огнище е най-хубавото място за посрещане на Рождество Христово. Именно то Светъл коледен празник в училище Никола Вапцаров в гр. Грац, Австрия Родното огнище е най-хубавото място за посрещане на Рождество Христово. Именно то - огнището бе центърът в декора за детския празник

Подробно

ПОЖЕЛАНИЯ ЗА ИМЕН ДЕН НА АЛЕКСАНДЪР -30 АВГУСТ 2016

ПОЖЕЛАНИЯ ЗА ИМЕН ДЕН НА  АЛЕКСАНДЪР -30 АВГУСТ 2016 Дълго младей, век поживей, много се смей и във всичко успей! Честит Празник! Нека дните ти бъдат изпълнени с радост, вечерите с топлина, а годините с младост! Вярвай в трудните моменти, смей се когато

Подробно

Изповедта при децата Автор: прот. Вадим Леонов Изповедта за децата е много важен етап в техния живот. В този момент, когато те започнат да разбират, ч

Изповедта при децата Автор: прот. Вадим Леонов Изповедта за децата е много важен етап в техния живот. В този момент, когато те започнат да разбират, ч Изповедта при децата Автор: прот. Вадим Леонов Изповедта за децата е много важен етап в техния живот. В този момент, когато те започнат да разбират, че носят отговорност за своите постъпки не само пред

Подробно

From Persecutor to Preacher Bulgarian PDA

From Persecutor to Preacher Bulgarian PDA Библия за Деца представя От Гонител в Проповедник Написана от: Edward Hughes Илюстрирана от: Janie Forest Адаптирана от: Ruth Klassen Преведена от: Никола Димитров Произведена от: Bible for Children www.m1914.org

Подробно

Isaiah Sees the Future Bulgarian PDA

Isaiah Sees the Future Bulgarian PDA Библия за Деца представя Исая вижда бъдещето Написана от: Edward Hughes Илюстрирана от: Jonathan Hay Адаптирана от: Mary-Anne S. Преведена от: Nikola Dimitrov Произведена от: Bible for Children www.m1914.org

Подробно

Относно работата ви на 23-то число Господ Сурия 23 март 2014 г. АЗ СЪМ Сурия. Идвам да поздравя всички Светли души, които отправяте на всяко 23-то чис

Относно работата ви на 23-то число Господ Сурия 23 март 2014 г. АЗ СЪМ Сурия. Идвам да поздравя всички Светли души, които отправяте на всяко 23-то чис Относно работата ви на 23-то число Господ Сурия 23 март 2014 г. АЗ СЪМ Сурия. Идвам да поздравя всички Светли души, които отправяте на всяко 23-то число призив за преобразуване на отрицателната карма за

Подробно

Трансформация на негативните емоции

Трансформация на негативните емоции www.diyo-coach.com 1 4 Съвета Как Да Получиш Максималното От Този Уебинар 1. Разпечатай работната тетрадка преди да се видим, така би могъл да си отбележиш ключовите моменти и да направиш упражненията,

Подробно

"СЕГА И ЗАВИНАГИ" - НУР ПРЕДПРИЕМА ОТЧАЯНА СТЪПКА, КАТАСТРОФИРА

СЕГА И ЗАВИНАГИ - НУР ПРЕДПРИЕМА ОТЧАЯНА СТЪПКА, КАТАСТРОФИРА Нур заявява на Йиит, че го мрази от дъното на душата си и че вече се отвращава от него. Хуква навън, качва се на колата си и потегля. Йиит я следва. Керем отново отива в къщата на Нур. Забелязва, че е

Подробно

Поезия - Людмила Билярска - бр

Поезия - Людмила Билярска - бр На утрото Мълчание пролазва вече дни, като при болест, като при несгода. Сега, сега е време да вали. Плодът на час едрее търси влага. Пред погледа му сухата земя, напукана от жажда кафенее. И мравките

Подробно

From Persecutor to Preacher Bulgarian

From Persecutor to Preacher Bulgarian Библия за Деца представя От Гонител в Проповедник Написана от: Edward Hughes Илюстрирана от: Janie Forest Адаптирана от: Ruth Klassen Преведена от: Никола Димитров Произведена от: Bible for Children www.m1914.org

Подробно

Slide 1

Slide 1 16 НОЕМВРИ МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ТОЛЕРАНТНОСТТА ПРЕЗЕНТАЦИЯ НАСЪРЧАВАНЕ НА ТОЛЕРАНТНОСТТА В ОБЩУВАНЕТО РАЗПРОСТРАНЯВАТ: МЕСТНА КОМИСИЯ ЗА БОРБА СРЕЩУ ПРОТИВООБЩЕСТВЕНИТЕ ПРОЯВИ НА МАЛОЛЕТНИТЕ И НЕПЪЛНОЛЕТНИТЕ

Подробно

Поезия - Людмила Билярска - бр

Поезия - Людмила Билярска - бр Светът ни Този свят е побрал и възторг и омраза, детски смях, вик от болка, глас на пролет в олук, тишина, зазоряване, гневни звуци на лава, свечеряване, залез, зов на птица, зъл студ, бяг на хищник, стрелба,

Подробно

Практиката на Белия Път Господ Сурия 26 март 2013 г. АЗ СЪМ Сурия. Днес идвам от Великото Централно Слънце с радостното чувство, че мога да дам още ед

Практиката на Белия Път Господ Сурия 26 март 2013 г. АЗ СЪМ Сурия. Днес идвам от Великото Централно Слънце с радостното чувство, че мога да дам още ед Практиката на Белия Път Господ Сурия 26 март 2013 г. АЗ СЪМ Сурия. Днес идвам от Великото Централно Слънце с радостното чувство, че мога да дам още едно Послание на вас, устремените към Светлината Божии

Подробно

Samuel Gods BoyServant Bulgarian

Samuel Gods BoyServant Bulgarian Библия за Деца представя Самуил Божият Млад Слуга Написана от: Edward Hughes Илюстрирана от: Janie Forest Адаптирана от: Lyn Doerksen Преведена от: Никола Димитров Произведена от: Bible for Children www.m1914.org

Подробно

Седемнадесета глава НОВИ НЕЩА Когато излязоха от сладкарницата, не знаеха какво да правят. - Ако се върна в къщи каза Елито, - трябва да скучая. - Да

Седемнадесета глава НОВИ НЕЩА Когато излязоха от сладкарницата, не знаеха какво да правят. - Ако се върна в къщи каза Елито, - трябва да скучая. - Да Седемнадесета глава НОВИ НЕЩА Когато излязоха от сладкарницата, не знаеха какво да правят. - Ако се върна в къщи каза Елито, - трябва да скучая. - Да се поразходим тогава. - Добре. - Колко е часът? Забравил

Подробно

Slide 1

Slide 1 БИБЛИЯ ЗА ДЕЦА УЧЕБНО ПОМАГАЛО ПО РЕЛИГИЯ ЗА НАЧАЛЕН КУРС ПРЕВОД ОТ РУСКИ ЕЗИК ДИМИТРИНА ГЕРГОВА,МИХАИЛ КАТЕРИНСКИ ПРИ ЩРАКВАНЕ С МИШКАТА СЕ ПОЯВЯВА ТЕКСТ И СЕ СМЕНЯ СЛАЙДА Деяния на светите Апостоли,

Подробно

David the King Part 1 Bulgarian

David the King Part 1 Bulgarian Библия за Деца представя Цар Давид (1-ва част) Написана от: Edward Hughes Илюстрирана от: Lazarus Адаптирана от: Ruth Klassen Преведена от: Никола Димитров Произведена от: Bible for Children www.m1914.org

Подробно

XIX Неделя през годината

XIX Неделя през годината Нашето ДНК Възможно ли е да видим паяжина в тъмна стая? А възможно ли е да почувстваме Божието присъствие, когато душата ни е скована в капана на чувства като страх, тревожност и смут или усещане за вина

Подробно

НА ИЗЧЕЗВАНЕ ПИЕСА Мария Колюшева

НА ИЗЧЕЗВАНЕ ПИЕСА Мария Колюшева НА ИЗЧЕЗВАНЕ ПИЕСА Мария Колюшева Тази пиеса не е мелодрама, тя е по- скоро многопластова творба, изпълнена с много метафори. Един ще я разбере дословно като едно пътуване към дома, към България, която

Подробно