Project: LOcal products Festivals and Tourism development in cross-border cooperation Greece-Bulgaria, funded under the European Territorial Cooperati

Размер: px
Започни от страница:

Download "Project: LOcal products Festivals and Tourism development in cross-border cooperation Greece-Bulgaria, funded under the European Territorial Cooperati"

Препис

1 Project: LOcal products Festivals and Tourism development in cross-border cooperation Greece-Bulgaria, funded under the European Territorial Cooperation Programme Greece Bulgaria , Subsidy Contract No. B / The programme is funded by the European Union (ERDF) and National funds of Greece and Bulgaria ПРОГНОЗИРАНЕ БРОЯ НА ТУРИСТИЧЕСКИТЕ ПРИСТИГНАИЯ В ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ доц. д-р Преслав Димитров Ръководител на Екипа за изпълнение на Проект LO Югозападен университет Неофит Рилски, Благоевград, България

2 ВЪВЕДЕНИЕ (1 от 7) рансграничните региони на гозападна България и еверна Гърция отбелязват все о-нарастващ брой на уристическите пристигания лед приемането на България Румъния в Европейския съюз рез 2007 г. Европейската рограма за териториално ътрудничество Гърцияългария г. също опринася за трансграничното азвитие на туризма в тези егиони чрез определен брой инансирани от нея проекти.

3 1. ВЪВЕДЕНИЕ (2 от 7) Един от последните проекти финансирани от Европейската програма за териториалн сътрудничество Гърция България г. е и проектът Местни продукти и фестивали и туристическо развитие в трансграничното сътрудничество Гърция-Българи ) LOcal products Festivals and Tourism development in cross-border cooperation Greece- Bulgaria (LOFT)). Проектът си е поставил двойна цел: (i) Да промотира и засили развитието на местните културни събития, които са пряко свързани с местното производство, базирайки се на синергия между съществуващит местни фестивали и изграждането и поддържането на мрежа между организаторите на фестивалите; (ii) Да продължава да промотира местните/ традиционни продукти. В тази връзка, проектът изследва пътища за опазване и промотиране на традиционните продукти и производство посредством роудшоу пътуване и посещение на местните фестивали в региона и посредством съвместни дейности, включващи състезание между местните фестивали и продукти. Изпълнението на тези цели и по-специално предвиденото изследване на въздействиет на местните панаири и фестивали по отношение и на броя на туристическите пристигания е необходимо да бъде подкрепено от известен предварителен анализ и прогнози. Това е валидно с особена сила и по отношение на мрежата от организатор на местни фестивали, която трябва да служи като двигател за по-ускореното развитие на туризма в Югозападна България и Северна Гърция.

4 1. ВЪВЕДЕНИЕ (3 от 7) Проект LOFT ще изготви карта на местните фестивали, ще изследва местните/ традиционни продукти и ще оцени техния потенциал за развитие. Проектът ще предложи на посетителите и заинтересованите страни уебсайт, включващ интерактивна уеб-базирана ГИС, която ще осигури лесна навигация в тези събити продукти и богата информация за тях. За промотирането на местните събития и продукти Проект LOFT ще създаде щандове, по един във всяка държава, като час от роудшоу пътуване с цел посещение на местните фестивали. Проект LOFT също ще предприеме пилотни дейности на местно ниво в двете държави, (напр. 2 нови фестивали-продукти). Устойчивото развитие на проекта се осигурява от изграждането на мрежа от организаторите на местни фестивали, които може да се заемат с функционирането на уебсайта и ежегодното състезание. Като цяло, Проект LOFT ще осигури изключителна стойност за трансграничния регион, тъй като ще засили връзка между културните и икономическите дейности еднаква степен проектът ще окаже голямо положително влияние в трансгранично сътрудничество чрез засилване на културните и икономически отношения, промотирането на местни продукти и бъдещото развитие на туристическите дейности и туристически потоци.

5 1. ВЪВЕДЕНИЕ (4 от 7) Съгласно квалификацията на Европейския съюз, Югозападна България попада в NUTS II регион BG41, известен още и като Югозападен регион, който е съставен в голяма част от област Благоевград (Графика 1). Територията на Югозападна България попада и в географски обхват на туристически регион Рила и Пирин (туристически локус Рила и Пирин ), който през 2009 е посетен от 7.0%, а през 2010 г % от всички българи, които са избрали да прекарат тяхната ваканция в страната. През 2010 г. туристическия регион, към който принадлежи Югозападана България е посетен 18.1% от всички чуждестранни туристи, които са посетили България през летния туристически сезон (Графика 2).

6 1. ВЪВЕДЕНИЕ (5 от 7) Графика 1: NUTS III региони на България

7 ЪВЕДЕНИЕ (6 от 7) ика 2: Туристически они на България

8 1. ВЪВЕДЕНИЕ (7 of 7) Като се вземат под внимание данните за делът на Югозападна Блгария в националния рецептивен туристически пазар, както и общата информац относно състоянието и развитието на българския туристически сектор, мо да пристъпи към търсене и избор на подходящ модел за прогнозиране на броя на туристическите пристигания в този близък границата с Гърция рег Едно възможно решение в това отношение може да бъде намерено в лиц на т.нар. унивариативни методи (DeLurgio, 1998 г., стр.21) и по-специалн лицето на групата от методи на експоненциалното изглаждане. Тази група методи разчита на допускането, че ако за даден икономическ индикатор може да бъде съставен достатъчно дълъг времеви ред, този съ времеви ред ще е отразил всички възможни външни въздействия и влияния предизвикани от възможните външни фактори и по този начин времевият р ще е придобил един вътрешен информационен сигнал, който би могъл д бъде екстраполиран по-нататък в бъдещето. Изграждането на прогнозен модел, особено при прилагането на методите на експоненциалното изглаждане, обаче, налага един по-усложнен и прецизен подход с поставянето на брой ясни цели.

9 2. ЦЕЛИ Задачата по изграждането на прогнозен модел с прилагането на методит на експоненциалното изглаждане в Югозападна България, се състои в решаването на няколко основни проблеми: (i) Намиране на подходящ общ показател, на чиято основа да се изгот прогнозите; (ii) Определяне вида на времевия ред или т.нар. прогнозен профил (Gardner, 1987: ) (Hyndman, Koehler, Ord и Snyder, 2008:11-23) и качеств на данните в профила, въз основата на който да се избере подходящия ме за прогнозиране; (iii) Избор на подходяща прогнозна техника; (iv) Изготвяне на дългосрочни прогнози въз основа на избраната прогноз техника, избрания прогнозен метод (до 2024 г. включително); (v) Сравняване на резултатите от различните прогнозни техники (прогнозни модели) въз основа на грешките в прогнозите; (vi) Определяне на размера на туризма в Югозападна България в определена степен, така че прогнозата (прогнозите) за гореспоменатия индикатор да може да бъде (бъдат) конкретизирана по отношение нуждит на този регион.

10 3. МЕТОДОЛОГИЯ И ОСНОВНИ РЕЗУЛТАТИ (1 от 19) По отношение на първия проблем, посочен по-горе, т.е. за трудностите в намирането на един подходящ общ показател, въз основа на който да се изготвя прогнозите, може да се посочи, че тези трудности произтичат от липсата на надеждност и устойчивост на съществуващите данни за различните видове индикатори за туристическото търсене, особено по отношение на времето. По-голямата част от съществуващите показатели са непостоянни по отношение на обхвата си в различните времеви периоди и липсват достатъчни данни, които да позволят изграждането на достатъчно дълги времеви редове. Единственият показател, който позволява да се изгради сравнително дълъг времеви ред е индикаторът брой на чуждестранните посетители с цел отдих и почивка, който продължава да бъде подържан както от бившата Държавна агенция по туриз (понастоящем част от Министерство на икономиката), така и от Националния статистически институт като част от показателя брой на чуждестранните граждан посещаващи България с български цели. Като се вземат предвид годишните данни, налични по отношение на показателя брой на чуждестранните посетители с цел отдих и почивка, може да се постро времеви ред от 49 времеви периода (Графика 3) от 1964 г. до последната отчете стойност през 2012 г.

11 3. МЕТОДОЛОГИЯ И ОСНОВНИ РЕЗУЛТАТИ (2 от19) ика 3: а стра ители отдих вка иода 2012.)

12 3. МЕТОДОЛОГИЯ И ОСНОВНИ РЕЗУЛТАТИ (3 от 19) Вторият проблем за определянето на вида на времевия ред или т.нар прогнозен профил обикновено се решава чрез сравняване на времевия ред с една предварително определена класификация на методите за експоненциално изглаждане или с изведените от тези прогнозни профили под формата на криви на развитие. Както посочват Хиндеман, Кйолер, Орд и Снайдер (Hyndman, Koehler, Ord и Snyder, 2008:11-12), тази предварително определена класификация на експоненциал изглаждащите методи води началото си таксономията на Пигълс (Pegles, 1969: Тя в последствие е разширена от Гарднър (Gardner, 1985:1-28) и модифицирана от Хиндманд и кол. (Hyndman et al., 2002, 2008) и допълнително развита от Тейлър (Taylor, 2003: ), който предлага класификационен набор от петнадесет модела (Табл. Табл. 1: Класификация на прогнозните методи Трендови компонент N (Няма) Сезонен компонент A (Адитвен) M (Мултипликативен) N (Няма) N,N N,A N,M A (Адитивен) A,N A,A A,M A d (Адитивен с затихващо нарастване) A d,n A d,a A d,m M (Мултипликативен) M,N M,A M,M M d (Мултипликативен с затихващо нарастване) M d,n M d,a M d,m Източник: Hynd et al. (2008), p

13 ЕТОДОЛОГИЯ И ОСНОВНИ УЛТАТИ (4 от 19) фика 4: Прогнозни профили на елите за експоненциално аждане според Гарднър rdner, 1987) Източник: Гарднър (Gardner, 1987), стр. 175 Източник: Hynd et al. (2008), p

14 3. МЕТОДОЛОГИЯ И ОСНОВНИ РЕЗУЛТАТИ (5 от 19) Една просто сравнение на времевия ред на показателя брой на чуждестраннит посетители в България с цел отдих и почивка за периода г. с класификациите на Хиндеман и кол. (Hyndman et al.) и Тейлър (Taylor) показват, точно този времеви ред може да се отнесе към една от следните групи от прогнозни модели ( прогнозни профили, съгласно квалификацията на Гарднър (i) към профила линейна тенденция без сезонна компонента ( A,N вариация съгласно моделите на Тейлър); или (ii) към профила линейна тенденция с мултипликативна сезонност (A,M модел); или (iii) към профила линейна тенденция с адитивна сезонност (A,A модел). Двете последни групи от профили отразяващи сезонността, могат де се приемат при условия, че сезонните профи се използват за описание на съществуващите циклични колебания на времевите редове. Един по-детайлен преглед на разглеждания времеви ред, въз основата на изменението в неговите максимуми и минимуми, показва, че са налични няколк вида цикли, заложени във времевия ред, а именно: (i) цикли на Кичин от 3 до 5 години (Kitchin, 1923); (ii) цикли на Жюглар от 7 до 11 години (Juglar, 1862); (iii) цикл на Лабрус от 10 до 12 години (Kuzyk & Yakovets, 2006) (iv) цикли на Кузнец от 15 до 25 години (Kuznets, 1930). Тази констатация може да бъде използван по-нататък в процеса на избор на подходяща прогнозна техника.

15 3. МЕТОДОЛОГИЯ И ОСНОВНИ РЕЗУЛТАТИ (6 от 19) Констатацията, че времевият ред на показателя брой на чуждестранните посетители с цел отдих и почивка за периода г. притежава ясно изразени различни видове цикли и че той съответства или на профила линейна тенденция с мултипликативна сезонност (A,M модел), или н профила линейна тенденция с адитивна сезонност (А,А модел), осигурява решение на третия проблем, а именно проблема избора и използването на подходящ прогнозен метод. Както подчертават Хиндеман и кол., тези профили съответстват на метода за тройното експоненциално изглаждане при наличието на мултипликативна или адитивна сезонност, известен като метода на Холт-Уинтърс.

16 3. МЕТОДОЛОГИЯ И ОСНОВНИ РЕЗУЛТАТИ (7 от 19) Математическия запис на метода на Холт-Уинтърс за мултипликативна сезонност е, както следв По отношение изглаждането на равнището (основата) B : B t Yt ( 1 )( Bt 1 Tt 1) 0 1 S t L По отношение изглаждането на тенденцията Т : T t 0 1 ( Bt Bt 1 ) (1 ) Tt 1 По отношение изглаждането на сезонния фактор S : S t Y St L 0 1 B t ( 1 ) t По отношение изчисляването на окончателната прогноза Ft+m за t+m периода напред в бъдещето F t m ) ( Bt 1 mtt 1 St m L, Където α, β и γ са изглаждащите константи респективно за равнището, тенденцията и сезонността, които могат да приемат стойности между 0 и 1.

17 3. МЕТОДОЛОГИЯ И ОСНОВНИ РЕЗУЛТАТИ (8 от 19) Респективно, математическия запис на метода на Холт-Уинтърс за адитивната сезонност е, както след По отношение изглаждането на равнището (основата) B : B t Y S ) (1 )( B T ) 0 1 ( t t L t 1 t 1 По отношение изглаждането на тенденцията Т : T t 0 1 ( Bt Bt 1 ) (1 ) Tt 1 По отношение изглаждането на сезонния фактор S : S t ( Y B ) (1 ) S 0 1 t t t L По отношение изчисляването на окончателната прогноза Ft+m за t+m периода напред в бъдещето: F t m Bt 1 mtt 1 St m L, Където α, β и γ са изглаждащите константи респективно за равнището, тенденцията и сезонността, които могат да приемат стойности между 0 и 1.

18 3. МЕТОДОЛОГИЯ И ОСНОВНИ РЕЗУЛТАТИ (9 от 19) Респективно, инициализацията на стойностите на равнището B, тенденцията Т и сезонността се осъществява посредством следния набор от уравнения: По отношение изглаждането на равнището (основата) B0 : По отношение изглаждането на тенденцията Т0 : По отношение изглаждането на сезонния фактор S0 : S 0 1 N Където: N j 1 Y L( j 1) i A j i 1,2,..., L, A j L Y i 1 L( j 1) i L j 1,2,..., N, а Aj представлява средната стойност на Y в j-тия цикъл на разглеждания времеви ред.

19 3. МЕТОДОЛОГИЯ И ОСНОВНИ РЕЗУЛТАТИ (10 от 19) В тази ситуация би било полезно, ако избрания метод за прогнозиране чрез експоненциално изглаждане методът на тройното експоненциално изглаждане (методът на Холт-Уинтърс), се тества в двете си версии на мултипликативна и адитивна сезонност, тъй като темпът на нарастване на измененията в различните видове цикли предоставя очевидни доказателства в подкрепа на която и да е от двете версии. Тези тестове могат допълнително да бъдат разширени до покриването на всички видове икономически цикли, които могат да бъдат открити във времевия ред на показателя брой на чуждестранните посетители с отдих и почивка за периода г. Това ще осигури основа за сравняване на резултатите по отношение на грешката в прогнозите и тяхното минимизиране по отношение на критерия среден абсолютен процент на грешката (MAPE). Наборът от изглаждащи константи, който е избран да бъде апробиран в гореописани тестове е съответно α=0.2, β=0.4 и γ=0.6. Стойностите на коефициентите са преднамерено избрани като предварително фиксирани, бидейки едни от найпопулярните при този вид прогнозиране, като по този начин позволяват да се очертае ефекта на циклите във времевия ред върху получените прогнози. За целите на визуализация на резултатите от прилагането на различните видове мето за прогнозиране за минали и бъдещи периоди, както и за визуализация на полученит грешки при сравняване на прогнозните стойности с реално наблюдаваните за миналите времеви периоди. Тези резултати са представени в таблична и графична форма в Табл. 2, Табл. 3 и Графики 5 и 6.

20 A,M: (α=0,2, β=0,4, γ=0,6), L=4 T0 166, METHODOLOGY AND MAIN RESULTS (11 of 19) Year number of foreign visitors Total number of foreign visitors with recreation and holiday aims (in thousands) Bt Tt St Ft+m, A,M, L=4 I II III IV V VI , , , , , , , , , , , , , , , , , , Табл. 2: Пример за калкулиране на , , , , , , , , , прогнози с използването на метода на , , , , , , Холт-Уинтърс, A,M модел, L=4 ( , , , годишен цикъл на Кичин , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , Project: LOcal products Festivals and Tourism development in cross-border cooperation Greece-Bulgaria, 2020 funded under the European Territorial Cooperation Programme

21 3. МЕТОДОЛОГИЯ И ОСНОВНИ РЕЗУЛТАТИ (12 of 19) Графика 5: Плотиране на прогнозните резултати, постигнати чрез метода на Холт-Уинтърс, А,А модел, L=20 (цикли с двайсет времеви периоди)

22 3. МЕТОДОЛОГИЯ И ОСНОВНИ РЕЗУЛТАТИ (12 of 18) Табл. 3: Обобщение на получените прогнозни изчисления чрез метода на Холт-Уинтърс а Ft+m, A,M, L=4 Ft+k, A,M L=8 Общ брой на чуждестранните посетители с цел отдих и почивка (в хил. лева) Ft+m, A,M L=12 Ft+m, A,M L=20 Ft+m, A,M L=24 Ft+m, A,A L=4 Ft+m, A,A L=8 Ft+m, A,A L=12 Ft+m, A,A L= Ft+ L

23 ЕТОДОЛОГИЯ И ОСНОВНИ РЕЗУЛТАТИ (14 от19) фика 6: Плотиране на резултатите прогнозните изчисления постигнати чрез използването на метода на Холт-Уинтъ и and A,A модели, L=4,8,12,20,24

24 3. МЕТОДОЛОГИЯ И ОСНОВНИ РЕЗУЛТАТИ (15 от 19) Въз основа на графиките в Табл. 3 и Графика 6, могат да бъдат очертани три основни вида прогнози по отношение на броя на чуждестранните посетители с цел отдих и почивка за 2024 г., както следва: Песимистична прогноза (прогноза с най-ниска стойност) изчислена чрез метода на Холт-Уинтърс, A,A модел, L=8 (цикъл с 8 времеви периоди) с α=0.2, β=0.4 and γ=0.6: чуждестранни посетители; Прогноза с най-нисък среден абсолютен процент на грешката (MAPE) изчислена чрез метода на Холт-Уинтърс, A,A модел, L=20 (цикъл с 20 времеви периода) с α=0.2, β=0.4 and γ=0.6: чуждестранни посетители; Възможно най-оптимистична прогноза (прогнозата с най-висока стойност) изчислена чрез метода на Холт-Уинтърс, A,M модел, L=24 (цикъл с 24 времеви периоди) с α=0.2, β=0.4 and γ=0.6: чуждестранни посетители.

25 3. МЕТОДОЛОГИЯ И ОСНОВНИ РЕЗУЛТАТИ (16 от 19) Всички тези прогнози, прогнозите представени в Табл.3 и Графика 6, притежават един основен недостатък те са изготвени за общия показател брой на чуждестранните посетители в България с цел отдих и почивка, което означава че те се отнасят до цялата българска туристическа индустрия а не региона на Югозападна България. За да се превъзмогне този недостатък и за да се реши проблем vi определяне на размера на туризма в Югозападна България в определена степен, така че прогнозата (прогнозите) за гореспоменатия индикатор да може да бъде (бъдат) конкретизирана по отношение нуждите на този регион, е необходимо да се направи известна модификация.

26 3. МЕТОДОЛОГИЯ И ОСНОВНИ РЕЗУЛТАТИ (17 от 19) Един от начините за постигане на това конкретизиране е чрез използването н коефициент на тежест, които да покаже дела на чуждестранните посетител с намерение да практикуват туризъм в Югозападна България. По този начин уравнения (4) и (8) могат да бъдат модифицирани в уравнения (12) и (13), ка следва: (12) F SWB t m K (( ) RT Bt 1 mtt 1 St m L ), (13) F SWB t m K B mt S ) RT ( t 1 t 1 t m L Където: KRT представлява коефициента на дела на чуждестранните посетители с цели да практикуват туризъм в местния туристически рецептивен пазар на Югозападна България.

27 3. МЕТОДОЛОГИЯ И ОСНОВНИ РЕЗУЛТАТИ (18 от 19) Нито Националния статистически институт (НСИ), нито Министерство на икономиката и енергетиката, нито друга структура на българското правителство не поддържа редовно събирани статистически данни за броя на чуждестранните постетители с цел отдих и почивка в отделните региони на България. Все пак, както вече беше посочено през 2010 г. туристическият регион, към който принадлежи Югозападна България, е посетен от 18,1% от всички чуждестранни туристи, които са посетили България през летния туристическ сезон. Този процент може да бъде използван като подходящ стойност на KRT (коефициент на дела на чуждестранните посетители в региона на Югозападна България).

28 3. МЕТОДОЛОГИЯ И ОСНОВНИ РЕЗУЛТАТИ(19 от 19) След като е определена стойността на KRT и при използването на уравнения (12) и (13), както и данните от предходните графики и таблици, могат лесно да бъдат изчислени и прогнозите за показателя брой на чуждестранните посетители с цел отдих и почивка до 2024 г. Един дори по-прост начин за извършване на необходимите изчисления е да с умножат вече получените и представени по-горе песимистична, най-оптимистична и с най малко равнище на MAPE прогнози за показателя брой на чуждестранните посетители с цел отдих и почивка с десетичната стойност на KRT, т.е , както следва: Песимистична прогноза (прогноза с най-ниска стойност) изчислена чрез метода Холт-Уинтърс, A,A модел, L=8 (цикъл с 8 времеви периоди) с α=0.2, β=0.4 and γ=0.6: FetT+12 = x = чуждестранни посетители; Прогноза с най-нисък среден абсолютен процент на грешката (MAPE) изчислена чрез метода на Холт-Уинтърс, A,A модел, L=20 (цикъл с 20 времеви периода) с α=0 β=0.4 and γ=0.6: FetT+12 = x = чуждестранни посетители; Възможно най-оптимистична прогноза (прогнозата с най-висока стойност) изчислена чрез метода на Холт-Уинтърс, A,M модел, L=24 (цикъл с 24 времеви периоди) с α=0.2, β=0.4 and γ=0.6: FetT+12 = x = чуждестранни посетители.

29 4. ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Представените песимистична, най-оптимистична и с най ниско равнище на MAP прогнози за броя на туристическите пристигания в Югозападна България показват към 2024 г. тя може да варира между и Тази разлика между песимистичната и най-оптимистичната прогноза може да бъде преодоляна с интензивни маркетингови и промоционални усилия, включително и трансграничен маркетинг с регионите от Северна Гърция. Последните могат да бъдат използвани като имиджови ракети носители и емитивни туристически пазари. Представената в настоящата презентация технология за прогнозиране, макар и с много недостатъци, може да бъде приложена и по отношение на общините и др видове регионални административни единици в други страни, които имат недостатъчно и нестабилни статистически данни по отношение на своя туризъм. Основното условие за използването на тази прогнозна технология е да се разпола с устойчив времеви ред за поне един общ показател за туризма, какъвто е броят чуждестранните посетители и поне някакви насоки, някаква следа, както за размера на туристическия сектор, така и за размера на съответния туристически регион.

30 БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ВНИМАНИЕТО!!! доц. д-р Преслав Димитров Ръководител на Екипа за изпълнение на Проект в Югозападен университет Неофит Рилски, Ул. Крали Марко 2, Благоевград 2700, България LOFT online:

_5. ???????????? ?3????????? ?? ????????????? ?? ?????????? ?? 2005 ?.

_5. ???????????? ?3????????? ?? ????????????? ?? ?????????? ?? 2005 ?. ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ ЛИ БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ ПРЕЗ XXI ВЕК? Гл. ас. д-р Стефан Стефанов Катедра "Математика и статистика", СА "Д. А. Ценов" - Свищов (Продължение от брой 3) Резюме: В работата се разглеждат измененията

Подробно

Slide 1

Slide 1 БЪЛГАРИЯ ТУРИСТИЧЕСКИ ПЪТУВАНИЯ България през 2015 туристическа статистика 7.1 млн. посещения на чуждестранни туристи по всички видове цели в България през 2015 г -2,9% спад в броя на чуждестранните посещения

Подробно

Институт за управление на проекти и програми

Институт за управление на проекти и програми ИНСТИТУТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ МЕЖДИННА ОЦЕНКА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ОБЛАСТНАТА СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЛАСТ РУСЕ ЗА ПЕРИОДА 2014-2020 г. ОСР, гр. Русе, 29.06.2017 г. Петя Донова Областната

Подробно

Пътувания на българи в чужбина и посещения на чужденци в България през март 2019 година

Пътувания на българи в чужбина и посещения на чужденци в България през март 2019 година ПЪТУВАНИЯ НА БЪЛГАРИ В ЧУЖБИНА И ПОСЕЩЕНИЯ НА ЧУЖДЕНЦИ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ МАРТ 2019 ГОДИНА Пътуванията на български граждани в чужбина през март 2019 г. са 478.3 хил. (табл. 1 от приложението), или с 3.5%

Подробно

Пътувания на българи в чужбина и посещения на чужденци в България през април 2019 година

Пътувания на българи в чужбина и посещения на чужденци в България през април 2019 година ПЪТУВАНИЯ НА БЪЛГАРИ В ЧУЖБИНА И ПОСЕЩЕНИЯ НА ЧУЖДЕНЦИ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ АПРИЛ 2019 ГОДИНА Пътуванията на български граждани в чужбина през април 2019 г. са 620.8 хил. (табл. 1 от приложението), или с 2.4%

Подробно

Пътувания на българи в чужбина и посещения на чужденци в България през юни 2019 година

Пътувания на българи в чужбина и посещения на чужденци в България през юни 2019 година ПЪТУВАНИЯ НА БЪЛГАРИ В ЧУЖБИНА И ПОСЕЩЕНИЯ НА ЧУЖДЕНЦИ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ЮНИ 2019 ГОДИНА Пътуванията на български граждани в чужбина през юни 2019 г. са 717.1 хил. (табл. 1 от приложението), или с 5.9% над

Подробно

Пътувания на българи в чужбина и посещения на чужденци в България през юли 2019 година

Пътувания на българи в чужбина и посещения на чужденци в България през юли 2019 година ПЪТУВАНИЯ НА БЪЛГАРИ В ЧУЖБИНА И ПОСЕЩЕНИЯ НА ЧУЖДЕНЦИ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ЮЛИ 2019 ГОДИНА Пътуванията на български граждани в чужбина през юли 2019 г. са 779.5 хил. (табл. 1 от приложението), или със 7.2%

Подробно

Пътувания на българи в чужбина и посещения на чужденци в България през декември 2018 година

Пътувания на българи в чужбина и посещения на чужденци в България през декември 2018 година ПЪТУВАНИЯ НА БЪЛГАРИ В ЧУЖБИНА И ПОСЕЩЕНИЯ НА ЧУЖДЕНЦИ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ 2018 ГОДИНА Пътуванията на български граждани в чужбина през декември 2018 г. са 478.4 хил. (табл. 1 от приложението), или

Подробно

Пътувания на българи в чужбина и посещения на чужденци в България през ноември 2018 година

Пътувания на българи в чужбина и посещения на чужденци в България през ноември 2018 година ПЪТУВАНИЯ НА БЪЛГАРИ В ЧУЖБИНА И ПОСЕЩЕНИЯ НА ЧУЖДЕНЦИ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ НОЕМВРИ 2018 ГОДИНА Пътуванията на български граждани в чужбина през ноември 2018 г. са 426.3 хил. (табл. 1 от приложението), или

Подробно

Пътувания на българи в чужбина и посещения на чужденци в България през септември 2018 година

Пътувания на българи в чужбина и посещения на чужденци в България през септември 2018 година ПЪТУВАНИЯ НА БЪЛГАРИ В ЧУЖБИНА И ПОСЕЩЕНИЯ НА ЧУЖДЕНЦИ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ 2018 ГОДИНА Пътуванията на български граждани в чужбина през септември 2018 г. са 633.4 хил. (табл. 1 от приложението),

Подробно

ПЪТУВАНИЯ НА БЪЛГАРИ В ЧУЖБИНА И ПОСЕЩЕНИЯ НА ЧУЖДЕНЦИ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ 2015 ГОДИНА

ПЪТУВАНИЯ НА БЪЛГАРИ В ЧУЖБИНА И ПОСЕЩЕНИЯ НА ЧУЖДЕНЦИ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ 2015 ГОДИНА ПЪТУВАНИЯ НА БЪЛГАРИ В ЧУЖБИНА И ПОСЕЩЕНИЯ НА ЧУЖДЕНЦИ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ 2015 ГОДИНА Пътуванията на български граждани в чужбина през септември 2015 г. са 450.9 хил. (табл. 1 от приложението),

Подробно

Пътувания на българи в чужбина и посещения на чужденци в България през октомври 2016 година

Пътувания на българи в чужбина и посещения на чужденци в България през октомври 2016 година ПЪТУВАНИЯ НА БЪЛГАРИ В ЧУЖБИНА И ПОСЕЩЕНИЯ НА ЧУЖДЕНЦИ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ОКТОМВРИ 2016 ГОДИНА Пътуванията на български граждани в чужбина през октомври 2016 г. са 404.0 хил. (табл. 1 от приложението), или

Подробно

14

14 ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ ЛИ БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ ПРЕЗ XXI ВЕК? Доц. д-р Стефан Стефанов катедра "Математика и статистика" СА "Д. А. Ценов" - Свищов (Продължение от брой 1/003) Резюме: В работата се разглеждат измененията

Подробно

Пътувания на българи в чужбина и посещения на чужденци в България през април 2016 година

Пътувания на българи в чужбина и посещения на чужденци в България през април 2016 година ПЪТУВАНИЯ НА БЪЛГАРИ В ЧУЖБИНА И ПОСЕЩЕНИЯ НА ЧУЖДЕНЦИ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ АПРИЛ 2016 ГОДИНА Пътуванията на български граждани в чужбина през април 2016 г. са 466.3 хил. (табл. 1 от приложението), или с 26.2%

Подробно

Пътувания на българи в чужбина и посещения на чужденци в България през юли 2016 година

Пътувания на българи в чужбина и посещения на чужденци в България през юли 2016 година ПЪТУВАНИЯ НА БЪЛГАРИ В ЧУЖБИНА И ПОСЕЩЕНИЯ НА ЧУЖДЕНЦИ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ЮЛИ 2016 ГОДИНА Пътуванията на български граждани в чужбина през юли 2016 г. са 577.2 хил. (табл. 1 от приложението), или с 9.2% над

Подробно

Пътувания на българи в чужбина и посещения на чужденци в България през февруари 2017 година

Пътувания на българи в чужбина и посещения на чужденци в България през февруари 2017 година ПЪТУВАНИЯ НА БЪЛГАРИ В ЧУЖБИНА И ПОСЕЩЕНИЯ НА ЧУЖДЕНЦИ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ФЕВРУАРИ 2017 ГОДИНА Пътуванията на български граждани в чужбина през февруари 2017 г. са 366.8 хил. (табл. 1 от приложението), или

Подробно

Пътувания на българи в чужбина и посещения на чужденци в България през януари 2017 година

Пътувания на българи в чужбина и посещения на чужденци в България през януари 2017 година ПЪТУВАНИЯ НА БЪЛГАРИ В ЧУЖБИНА И ПОСЕЩЕНИЯ НА ЧУЖДЕНЦИ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ЯНУАРИ 2017 ГОДИНА Пътуванията на български граждани в чужбина през януари 2017 г. са 369.5 хил. (табл. 1 от приложението), или с

Подробно

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation Европейски потребителски центрове (ECC-Net) Устойчивото потребление в България Гласът на потребителите 08 Септември 2016 г. УНСС, гр. София Кои сме ние Създадена 2005 Съфинансира се от Европейската комисия

Подробно

ПРОЕКТ „ПЪТЯТ НА ХУДОЖНИКА“

ПРОЕКТ „ПЪТЯТ НА ХУДОЖНИКА“ ПЪТЯТ НА ХУДОЖНИКА Project CB005.1.23.103 CBC programme "Interreg-IPA CBC Bulgaria-Turkey" for the years 2014-2020 The project is co-funded by the European Union through the Interreg- IPA CBC Bulgaria-Turkey

Подробно

17

17 ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ ЛИ БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ ПРЕЗ XXI ВЕК? Доц. д-р Стефан Стефанов катедра "Математика и статистика" СА "Д. А. Ценов" - Свищов (Продължение от брой 4/2003) Резюме: В работата се разглеждат измененията

Подробно

До Председателя на научно жури Определено със Заповед РД 925/ На Ректора на ЮЗУ Неофит Рилски СТАНОВИЩЕ От доц. д-р Илинка Сергеева Терзийск

До Председателя на научно жури Определено със Заповед РД 925/ На Ректора на ЮЗУ Неофит Рилски СТАНОВИЩЕ От доц. д-р Илинка Сергеева Терзийск До Председателя на научно жури Определено със Заповед РД 925/07.05.2019 На Ректора на ЮЗУ Неофит Рилски СТАНОВИЩЕ От доц. д-р Илинка Сергеева Терзийска, Преподавател в катедра Туризъм към Стопански факултет

Подробно

4 Aπριλίου 2003

4 Aπριλίου 2003 НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ ПРЕЗ 2016 ГОДИНА В ОБЛАСТ ГАБРОВО Текуща демографска ситуация в област Габрово през 2016 година: Населението на областта продължава да намалява и застарява; Задълбочава

Подробно

Пътувания на българи в чужбина и посещения на чужденци в България през юли 2017 година

Пътувания на българи в чужбина и посещения на чужденци в България през юли 2017 година ПЪТУВАНИЯ НА БЪЛГАРИ В ЧУЖБИНА И ПОСЕЩЕНИЯ НА ЧУЖДЕНЦИ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ЮЛИ 2017 ГОДИНА Пътуванията на български граждани в чужбина през юли 2017 г. са 665.7 хил. (табл. 1 от приложението), или с 15.3%

Подробно

ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ "ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР" ЗАГЛАВИЕ курсова работа по. на.., специалност. фак. номер: ******** Варна, 2008 г.

ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР ЗАГЛАВИЕ курсова работа по. на.., специалност. фак. номер: ******** Варна, 2008 г. ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ "ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР" ЗАГЛАВИЕ курсова работа по. на.., специалност. фак. номер: ******** Варна, 28 г. 2 Задача Да се изследва влиянието на вноса и износа на върху брутния

Подробно

НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ В СОФИЙСКА ОБЛАСТ ПРЕЗ 218 ГОДИНА Към 31 декември 218 г. населението на Софийска област е 229 41 души, което представлява 1.9% от населението на Югозападен район и 3.3%

Подробно

ТЕРИТОРИАЛНО СТАТИСТИЧЕСКО БЮРО СЕВЕРОИЗТОК ОТДЕЛ СТАТИСТИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ДОБРИЧ" НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ В ОБЛАСТ ДОБРИЧ ПРЕЗ 2017 ГОДИНА (

ТЕРИТОРИАЛНО СТАТИСТИЧЕСКО БЮРО СЕВЕРОИЗТОК ОТДЕЛ СТАТИСТИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ДОБРИЧ НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ В ОБЛАСТ ДОБРИЧ ПРЕЗ 2017 ГОДИНА ( НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ В ОБЛАСТ ДОБРИЧ ПРЕЗ 2017 ГОДИНА (ОКОНЧАТЕЛНИ ДАННИ) Брой и структури на населението Към 31 декември 2017 г. населението на област Добрич е 176 145 души, което представлява

Подробно

Резюме на цялостната предварителна оценка на въздействието Наименование на акта: Период на извършване на оценката: Закон за стратегическото планиране

Резюме на цялостната предварителна оценка на въздействието Наименование на акта: Период на извършване на оценката: Закон за стратегическото планиране Резюме на цялостната предварителна оценка на въздействието Наименование на акта: Период на извършване на оценката: Закон за стратегическото планиране на Република България Водеща институция: Заместник

Подробно

Marriages and births in Bulgaria/bg Statistics Explained Бракове, бракоразводи и раждания в България в началото на 21 век Автор: Национален статистиче

Marriages and births in Bulgaria/bg Statistics Explained Бракове, бракоразводи и раждания в България в началото на 21 век Автор: Национален статистиче Marriages and births in Bulgaria/bg Statistics Explained Бракове, бракоразводи и раждания в България в началото на 21 век Автор: Национален статистически институт на България Данни от ноември 2015 г. Настоящата

Подробно

15

15 ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ ЛИ БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ ПРЕЗ XXI ВЕК? Доц. д-р Стефан Стефанов катедра "Математика и статистика" СА "Д. А. Ценов" - Свищов (Продължение от брой 2/2003) Резюме: В работата се разглеждат измененията

Подробно

Polititki na EC v regionalen aspekt

Polititki na EC v regionalen aspekt УниБИТ - София Специалност Информационни ресурси на туризма Дисциплина Политиката на ЕС в регионален аспект по отношение на туризма 1. 1.1. Регионална политика на ЕС /политика на регионите/ 1.2. Туризмът

Подробно

BG Tourism January - August s pl. balance July 2012

BG Tourism January - August s pl. balance July 2012 МЕЖДУНАРОДЕН ТУРИЗЪМ БЪЛГАРИЯ (ЯНУАРИ АВГУСТ 2012 г.) 2.4% ръст в броя на чуждестранните туристи, посетили България през периода януари август 2012 г. спрямо същия период на 2011 г. Увеличение от 2.19%

Подробно

BG Tourism January - September s pl. balance August 2012

BG Tourism January - September s pl. balance August 2012 МЕЖДУНАРОДЕН ТУРИЗЪМ БЪЛГАРИЯ (ЯНУАРИ СЕПТЕМВРИ 2012 г.) 2.7% ръст в броя на чуждестранните туристи, посетили България през периода януари септември 2012 г. спрямо същия период на 2011 г. Увеличение от

Подробно

Приложение 1 към чл. 16 Формуляр за частична предварителна оценка на въздействието* (Приложете към формуляра допълнителна информация/документи) Инстит

Приложение 1 към чл. 16 Формуляр за частична предварителна оценка на въздействието* (Приложете към формуляра допълнителна информация/документи) Инстит Приложение 1 към чл. 16 Формуляр за частична предварителна оценка на въздействието* (Приложете към формуляра допълнителна информация/документи) Институция: Министерство на икономиката Нормативен акт: Закон

Подробно

*|MC:SUBJECT|*

*|MC:SUBJECT|* Проектът "АГРОЛАБС" има за цел да стимулира производството и разпространението на иновативни селскостопански и хранителни продукти на територията Балкани Средиземно море като организира местни вериги за

Подробно

Slide 1

Slide 1 Софийски университет Св. Климент Охридски Биологически факултет Катедра Екология и опазване на природната среда ТЕМА НА ДИСЕРТАЦИОНЕН ТРУД: Функционални изследвания на ксеротермни дъбови екосистеми в ЗЗ

Подробно

Брутен вътрешен продукт през третото тримесечие на 2015 година (експресни оценки)

Брутен вътрешен продукт през третото тримесечие на 2015 година (експресни оценки) БРУТЕН ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ ПРЕЗ ТРЕТОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2015 ГОДИНА (ЕКСПРЕСНИ ОЦЕНКИ) 1 През третото тримесечие на 2015 г. брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 2.9% спрямо съответното тримесечие на предходната

Подробно

Microsoft Word - BG Tourism January - November s pl. balance do October 2011_ver1.doc

Microsoft Word - BG Tourism January - November s pl. balance do October 2011_ver1.doc МЕЖДУНАРОДЕН ТУРИЗЪМ БЪЛГАРИЯ (ЯНУАРИ НОЕМВРИ 2011 г.) 4.5% ръст в броя на чуждестранните туристи посетили България през периода януари - ноември 2011 г. спрямо същия период на 2010 г. Увеличение от 5.7%

Подробно

4 Aπριλίου 2003

4 Aπριλίου 2003 НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ В ОБЛАСТ КЪРДЖАЛИ ПРЕЗ 2015 ГОДИНА В демографското развитие на област Кърджали се наблюдават идентични с тези за страната, тенденции: продължаващо намаление и застаряване

Подробно

Демографски процеси в област Бургас през 2017 година

Демографски процеси в област Бургас през 2017 година ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ В ОБЛАСТ БУРГАС ПРЕЗ 2017 ГОДИНА Към 31 декември 2017 г. населението на област Бургас е 411 579 души, което представлява 5.8% от населението на страната и нарежда областта на 4-то място

Подробно

НАРЕДБА № 4 ОТ 12 ЯНУАРИ 2009 Г. ЗА МОНИТОРИНГ НА ПОЧВИТЕ

НАРЕДБА № 4 ОТ 12 ЯНУАРИ 2009 Г. ЗА МОНИТОРИНГ НА ПОЧВИТЕ НАРЕДБА 4 ОТ 12 ЯНУАРИ 2009 Г. ЗА МОНИТОРИНГ НА ПОЧВИТЕ Издадена от Министерството на околната среда и водите Обн. ДВ. бр.19 от 13 Март 2009г. Раздел I. Общи положения Чл. 1. С тази наредба се урежда редът

Подробно

4 Aπριλίου 2003

4 Aπριλίου 2003 БРОЙ, СТРУКТУРА И ОСНОВНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА НАСЕЛЕНИЕТО В ОБЛАСТ СТАРА ЗАГОРА КЪМ 31.12.2016 ГОДИНА Брой и структури на населението Към 31.12.2016 г. населението на област Стара Загора е 321 377 души,

Подробно

ТЕРИТОРИАЛНО СТАТИСТИЧЕСКО БЮРО СЕВЕРОИЗТОК ОТДЕЛ СТАТИСТИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ДОБРИЧ НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ ПРЕЗ 2015 ГОДИНА В ОБЛАСТ ДОБРИЧ (О

ТЕРИТОРИАЛНО СТАТИСТИЧЕСКО БЮРО СЕВЕРОИЗТОК ОТДЕЛ СТАТИСТИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ДОБРИЧ НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ ПРЕЗ 2015 ГОДИНА В ОБЛАСТ ДОБРИЧ (О НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ ПРЕЗ 2015 ГОДИНА В ОБЛАСТ ДОБРИЧ (ОКОНЧАТЕЛНИ ДАННИ) Брой и структури на населението Към 31 декември 2015 г. населението на област Добрич е 180 601 души, което представлява

Подробно

Center for the Study of Democracy Presentation

Center for the Study of Democracy Presentation Индекс на рискове за енергийната сигурност на България Пресконференция гр. София, 25 септември 2013 г. Мартин Цанов, Анализатор, Икономическа програма Съдържание Измерване на енергийната сигурност: значение

Подробно

4 Aπριλίου 2003

4 Aπριλίου 2003 НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ ПРЕЗ 2018 ГОДИНА В ОБЛАСТ ГАБРОВО Демографска ситуация в областта през 2018 година: Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението; Задълбочава се дисбалансът

Подробно

BG-Tourism-Jan-Apr 2006-WTO-OMT Version-(Bulg.)

BG-Tourism-Jan-Apr 2006-WTO-OMT Version-(Bulg.) МЕЖДУНАРОДЕН ТУРИЗЪМ БЪЛГАРИЯ ЮНИ-СЕПТЕМВРИ 2015 г. -7.5% спад в броя на чуждестранните туристи, посетили България през периода юни-септември 2015 г. спрямо 2014 г. Спад от -7.3% при посещенията с цел

Подробно

BG-Tourism-Jan-Apr 2006-WTO-OMT Version-(Bulg.)

BG-Tourism-Jan-Apr 2006-WTO-OMT Version-(Bulg.) МЕЖДУНАРОДЕН ТУРИЗЪМ БЪЛГАРИЯ (ЯНУАРИ МАРТ 2011 г.) 7.4% ръст в броя на чуждестранните туристи посетили България през периода януари - март 2011 г. спрямо същия период на 2010 г. Увеличение от 9.3% при

Подробно

Индекси на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети” през април 2019 година

Индекси на оборота в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети” през април 2019 година IV.2014 X.2014 IV.2015 X.2015 IV.2016 X.2016 IV.2017 X.2017 IV.2018 X.2018 IV.2019 ИНДЕКСИ НА ОБОРОТА В РАЗДЕЛ ТЪРГОВИЯ НА ДРЕБНО, БЕЗ ТЪРГОВИЯТА С АВТОМОБИЛИ И МОТОЦИКЛЕТИ ПРЕЗ АПРИЛ 2019 ГОДИНА 1,2 По

Подробно

БЕЛЕЖКИ

БЕЛЕЖКИ СТАНОВИЩЕ От: проф. д.ик. н. Христо Първанов Първанов Относно: дисертационен труд за присъждане на образователна и научна степен доктор по професионално направление 3.8. Икономика, научна специалност Икономика

Подробно

BG-Tourism-Jan-Apr 2006-WTO-OMT Version-(Bulg.)

BG-Tourism-Jan-Apr 2006-WTO-OMT Version-(Bulg.) МЕЖДУНАРОДЕН ТУРИЗЪМ БЪЛГАРИЯ (ЯНУАРИ ЮНИ 2014 г.) 5.7% ръст в броя на чуждестранните туристи, посетили България през периода януари-юни 2014 г. спрямо същия период на 2013 г. Увеличение от 4% при посещенията

Подробно

БРУТЕН ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ ПРЕЗ ЧЕТВЪРТОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2015 ГОДИНА (ЕКСПРЕСНИ ОЦЕНКИ)

БРУТЕН ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ ПРЕЗ ЧЕТВЪРТОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2015 ГОДИНА (ЕКСПРЕСНИ ОЦЕНКИ) БРУТЕН ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ ПРЕЗ ЧЕТВЪРТОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2015 ГОДИНА (ЕКСПРЕСНИ ОЦЕНКИ) През четвъртото тримесечие на 2015 г. брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 3.1% спрямо съответното тримесечие

Подробно

4 Aπριλίου 2003

4 Aπριλίου 2003 НАСЕЛЕНИЕ И ДЕМОГРАФСКИ ПРОЦЕСИ В ОБЛАСТ ПЕРНИК ПРЕЗ 2018 ГОДИНА Текуща демографска ситуация в областта през 2018 година: Населението на областта продължава да намалява и застарява. Увеличава се абсолютният

Подробно

Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони: Европа инвестира в селските райони ОБЯВА за прием на проектни предложения по процедура BG06

Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони: Европа инвестира в селските райони ОБЯВА за прием на проектни предложения по процедура BG06 ОБЯВА за прием на проектни предложения по процедура BG06RDNP001-19.246 _7.5_Мярка 5 Инвестиции за публично ползване в инфраструктура за отдих, туристическа инфраструктура към Стратегията за водено от общностите

Подробно

2015_09_NC_IAR-bg

2015_09_NC_IAR-bg БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА Управление Емисионно Дирекция Емисионна политика и контрол ЕМИСИОННО-КАСОВА ДЕЙНОСТ НА БНБ юли септември 2015 г. І. Пари в обращение (банкноти и монети извън касите на БНБ) 1. Динамика

Подробно