РЕЦЕНЗИЯ За научните трудове, педагогическата и художественотворческа дейност на доц. д-р. Емилия Константинова по обявения от АМТИИ конкурс за профес

Размер: px
Започни от страница:

Download "РЕЦЕНЗИЯ За научните трудове, педагогическата и художественотворческа дейност на доц. д-р. Емилия Константинова по обявения от АМТИИ конкурс за профес"

Препис

1 РЕЦЕНЗИЯ За научните трудове, педагогическата и художественотворческа дейност на доц. д-р. Емилия Константинова по обявения от АМТИИ конкурс за професор по Артмениджмънт и арторганизации 8.1. Професионално направление Теория на изкуствата От: доц. д-р Живка Бушева По обявения от АМТИИ конкурс за професор по Артмениджмънт и арторганизации се е явила доц. д-р Емилия Константинова, която е и единственият кандидат, решил да се включи за участие в този конкурс. Документацията, която доц. д-р Емилия Константинова е представила за обявения конкурс е пълна и изчерпателна. Тя включва списък с научни публикации след успешната защита на докторската й дисертация и поконкретно монография, учебни програми и статии в научни сборници, както и информация за нейните изяви в сферата на художествено творческата дейност. Емилия Константинова завършва Европейски колеж по икономика и управление в Пловдив като бакалавър по корпоративна икономика през 2008г. Преди това е работила като деловодител и секратар на катедра Обществени науки в ПУ. От 2000г. е управител на артгалерия, което продължава и по настоящем. Тя е опитен и утвърдан галерист в Пловдив. През 2009 г. завършва магистърската програма по артмениджмънт в АМТИИ Пловдив. През същата година започва докторантура в НХА и през 2011г. упесно защита своята докторска дисертация. В края на 2011г. започва като хоноруван преподавател в магистърсските специалности Артмениджмънт и ПР на арторганизации в АМТИИ Пловдив, а през 2014 е назначена за асистент.

2 През 2015 става доцент по артмениджмънт и финансиране на изкуството в същите магистърски специалности. Емилия Константинова успя сравнително бързо да навлезе в преподателската дейност и да се представя като добър преподавател в магистърските специалности Артмениджмънт и ПР на арторганизации. За 9 години, след завършване на магистатурата и до сега кандидатът за професор Емилия Константинова наистина постига много за кратко време защитава докторска дисертация, става доцент, а сега вече е в процедура за професор. Творческата и професионална биография на кандидата говори за сериозни постижения и управленски опит в сферата на изобразителните изкуства Дейността на професор по артмениджмънт и арторганизации, съобразно обявения от АМТИИ конкурс включва както научните и педагогически посоки, така и различни творчески изяви. В настоящата рецензия ще се опитаме да разделим тези различни сфери на изява, с акцент върху научното творчество и особено това намерило проява в монографията, както и в научните доклади, като отделим внимание и на учебно преподавателскатата сфера. Сред представените научни разработки, най-голямо внимание за служава монографичната разработка на Емилия Константинова, с която кандидатства за профсор, озаглавена Бизнес модели на арторганизации. Да се пише за бизнес модели в сферата на изкуството е сериозно предизвикателство. Бизнес моделът всъщност е начинът, по който една организация печели парите си и си осигурява издръжката и евентуално печалбата. Неоспорим факт е, че повечето арторганизации, както у нас така и по света трудно си осигуряват самоиздръжка и често разчитат на държавни или общински субсидии, на спонсорство, дарителство и други от този порядък. В този порядък на разсъждения, избраната тема е много трудна за изследване. Бизнес моделите са обект на особено внимание от страна теоретиците в последните десетилетия, но за тях в областта на изкуствата, особено у нас, липсват сериозни изследвания.

3 В този смисъл, монографичната разработка на на Емилия Константинова Бизнес модели на арторганизации е посветена на значима, слабо изследвана и трудна за интерпретация проблематика. Авторът трябва да бъде поздравен за смелостта да изследва избраната сложна и трудна за обхващане тема. Проблемите за бизнес моделите са изключително значими, като се имат пред вид новите условия, в които те се променят коренно не само за бизнеса, но най-вече за арторганизациите, голяма част от които не могат самостоятелно да се справят с финансовите проблеми. В България арторганизациите, които са намерили начин сами да си осигуряват издръжката и да имат печалба, веротно се броят на пръсти или са свързани с някакви други организации и различни дейности. Монографията на Емилия Константинова представлява сериозно и задълбочено авторово изследване на въпросите свързани с различните теории и постановки относно същността, особеностите, елементите и различните видове бизнес модели приложими в организациите, занимаващи се с изкуство. В разработката авторът показва задълбочени и многообхватни теоретични познания, както и сериозна компетентност относно конкретни бизнес модели въобще и в частност в сферата на изкуството. Проучени анализирани и отразени подходящо са световно известни бизнес модели, тяхната история и характеристики. Монографичната разработка на Емилия Константинова е развита в четиринадесет отделни части, свързани с вътрешна логика и последователно изясняване на общи, конкретни и частни въпроси. Проучени, подбрани, анализирани и систематизирани са особено подходящи конкретни примери. Изследвани системно, използвани и интерпретирани са определено голям брой литературни източници. Понятието бизнес модел е представено чраз сравнителен анализ на постановките на различни водещи в тази област авторитети. Интерпретациите са изключително задълбочени и обусловени и от съответните конкретни примери. Разгледани са основните елементи на бизнес модела. Изследавани и изяснени са релациите бизнес модел стратегия, бизнес модел и бизнес план, както и взаимовръзките с проблемите на предприемачеството и иновациите в изкуството.

4 Задълбочени и определено авторова сполука са сравнителните анализи, които съпътстват цялостната разработка. Съществен приносен момент в монографичната разработка на Емилия Константинова е сполучливият сравнителен анализ на отделните бизнес модели в сферата на изкуството, представен и в много подходящ табличен вид. Същевременно липсва откроено лично становище по разглеждания проблем, което се очаква от кандидат за професура. В монографията се повдига и подлага на анализ един изключително значим проблем, а именно за значението, проучване на историята и опита на световно известни арторганизаци и творци в областта на изкуството. Обстойно проучени и описани са конкретни бизнес модели, свързани както с големи световни класически арторганизации, таки и бизнес модели от нашето съвремие. Впечатляващ е например анализът и обстояното разглеждане на бизнес модела на Кристо и Жан Клод, реализиран нееднократно и намерил своя апогей в Плаващите кейове на езерота Изео в Италия. Вероятно личното проучване на място при посещението на изключителното произведение на Кристо в италианското езеро са помогнали на Емия Константинова за хубавия и емоционален анализ. Чудесен е и сравнителния анализ, отразен в таблица на двата противоположни бизнес модела Червен океан и този на Син океан, прилаган от Кристо. Разработката определено би спечелила, ако Емилия Константинова беше издирила и отразила в анализите, примери на наши арторганизации с различни бизнес модели. Като обобщение на изтъкнатото до тук, следва да отбележим, че монографичната разработка ще е изключително полезна и важна за ръководителите на арторганизации от всички сфери на изкуството, особено за тези, които са иновативно настроени, мислещи и търсещи. Монографията Бизнес модели на арторганизиции ще бъде особено полезна и за студентите магистри, не само от специалности Артмениджмънт и ПР на арторганизации от АМТИИ, но и на всички специалности в други висши училища по изкуствата, които при това имат и определена нагласа към финансова проблематика.

5 Наред с монографията, кандидатката има и редица доклади от научни конференции, отпечатани в сборници. Сред тях особено интересни са: Креативни стратегии в управлението на АРТ Базел Маями, Терапия с визуални изкуства в продължителните палеативни грижи, Плаващите кейове на Жан Клод и Кристо феномен на артмениджмънта и др. В документите за конкурса са представени и разработи от кандидатката учебни програми, главно в областта финансиране на изкуството, арторганизации и други свързани с ПР проблелми на изкуството. Съществен и много значим момент в цялостната дейност на Емилия Константинова е този свързан с нейната кураторска дейност в посока на много значими събития на изобразителното изкуство, не само у нас, но и в Германия, Франция, Сащ и др. Тук трябва да прибавим и нейното участие в значими социални проекти и задгранични специализации, свързани преди всичко с художествено творческите й изяви. Организаторските й качества намират силна проява и в участието й като член на организационния комитет на традиционната за АМТИИ международна научна конференция за управленски и маркетингови проблеми в изкуството. Въз основа на представената документация и личните впечатления на рецензента, научните приноси могат да бъдат сумирани в следните сфери. Най-силно открояващата се сфера безспорно са бизнес моделите в сферата на изкуството, които са и продължение на нейните разработки, след хабилитацията като доцент. Друга сфера на научна дейност, в която авторката има определено значими приноси са управвленските проблеми с сферата на изобразителното изкуство. Въз основа на всичко гореизложено, давам положителна оценка на цялостните изследователско теоретични, педагогически и художествено творчески постижения на доц.д-р Емилия Константинова и считам, че тятрябва да бъде избрана за професор. Доц.д-р Живка Бушева

РЕЦЕНЗИЯ За научните трудове, педагогическата и художественотворческа дейност на ас. д-р. Сюзана Арутюнян - Василевска по обявения от АМТИИ конкурс за

РЕЦЕНЗИЯ За научните трудове, педагогическата и художественотворческа дейност на ас. д-р. Сюзана Арутюнян - Василевска по обявения от АМТИИ конкурс за РЕЦЕНЗИЯ За научните трудове, педагогическата и художественотворческа дейност на ас. д-р. Сюзана Арутюнян - Василевска по обявения от АМТИИ конкурс за доцент по Артмениджмънт и маркетинг в изкуството 8.1.

Подробно

ВОЕННА АКАДЕМИЯ „ГЕОРГИ СТОЙКОВ РАКОВСКИ”

ВОЕННА АКАДЕМИЯ „ГЕОРГИ СТОЙКОВ РАКОВСКИ” ВОЕННА АКАДЕМИЯ ГЕОРГИ СТОЙКОВ РАКОВСКИ С Т А Н О В И Щ Е от.проф.д.ик.н. Кирил Петров Ангелов Технически университет-софия Стопански факултет на научните трудове, представени по конкурса за заемане на

Подробно

Microsoft Word - recenzia P. Petrov

Microsoft Word - recenzia P. Petrov Р Е Ц Е Н З И Я на дисертационен труд за придобиване на образователна и научна степен доктор Тема: Управление на промяната при внедряване на съвременни образователни технологии Автор: Петър Веселинов Петров

Подробно

1 СТАНОВИЩЕ За научните трудове и учебната дейност на Главен асистент д-р Галина Великова Милева, представени за участие в конкурс за заемане на акаде

1 СТАНОВИЩЕ За научните трудове и учебната дейност на Главен асистент д-р Галина Великова Милева, представени за участие в конкурс за заемане на акаде 1 СТАНОВИЩЕ За научните трудове и учебната дейност на Главен асистент д-р Галина Великова Милева, представени за участие в конкурс за заемане на академичната длъжност доцент в професионално направление

Подробно

Microsoft Word - E_Paspalanova

Microsoft Word - E_Paspalanova Вх. ЧР-01-294/04.09.2018 г. СТАНОВИЩЕ От: доц. д-р Елена Паспаланова (пенсионер, Департамент Когнитивна наука и психология, Нов български университет) Относно: кандидатурата на доц. Катя Георгиева Стойчева

Подробно

Stanovishte E Penkova

Stanovishte E Penkova Становище от доц. д-р Евгения Пенкова, УНСС София, член на научно жури по конкурса за заемане на академичната длъжност ПРОФЕСОР, по професионално направление 3.7. Администрация и управление/социално управление

Подробно

Stan_L_Spiridonova_R_Penev

Stan_L_Spiridonova_R_Penev СТАНОВИЩЕ от проф. дн Радослав Иванов Пенев на научното творчество и преподавателската дейност на гл. ас. д-р Лора Илиева Спиридонова за присъждане на академичната длъжност доцент по област на висше образование

Подробно

БЕЛЕЖКИ

БЕЛЕЖКИ СТАНОВИЩЕ От: проф. д.ик. н. Христо Първанов Първанов Относно: дисертационен труд за присъждане на образователна и научна степен доктор по професионално направление 3.8. Икономика, научна специалност Икономика

Подробно

Microsoft Word - Recenzia-Kapralov.doc

Microsoft Word - Recenzia-Kapralov.doc РЕЦЕНЗИЯ на научните трудове и учебната дейност на ас. д-р Виржиния Живкова Иванова, представени за участие в конкурс за заемане на академична длъжност доцент в професионално направление 3.8. Икономика

Подробно

СТАНОВИЩЕ

СТАНОВИЩЕ СТАНОВИЩЕ от доц. д-р Хрисула Атанас Недялкова - У - тет Проф. д-р Асен Златаров по конкурс за заемане на академичната длъжност доцент Научна област: Педагогически науки Професионално направление: 1.2.

Подробно

Sem 1

Sem 1 Дипломантски семинар Методология и изисквания към научните изследвания Методология на научните изследвания Всяко научно изследване е насочено към постигане на определени научни резултати, създаване на

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ на представените трудове за участие по конкурс за доцент по професионално направление 1.1. Теория и управление на образованието (управление н

РЕЦЕНЗИЯ на представените трудове за участие по конкурс за доцент по професионално направление 1.1. Теория и управление на образованието (управление н РЕЦЕНЗИЯ на представените трудове за участие по конкурс за доцент по професионално направление 1.1. Теория и управление на образованието (управление на образованието) Рецензент: проф. Вяра Тодорова Гюрова,

Подробно

Microsoft Word - Recenzia-Kapralov.doc

Microsoft Word - Recenzia-Kapralov.doc СТАНОВИЩЕ за научните трудове и учебната дейност на гл. ас. д-р Галина Димитрова Момчева-Гърдева представени за участие в конкурс за заемане на академична длъжност доцент в професионално направление 4.6.

Подробно

СТАНОВИЩЕ от проф. д-р Павел Георгиев Павлов, член на научно жури, съгласно заповед на Ректора на ВСУ Черноризец Храбър 960 / г. Относно: к

СТАНОВИЩЕ от проф. д-р Павел Георгиев Павлов, член на научно жури, съгласно заповед на Ректора на ВСУ Черноризец Храбър 960 / г. Относно: к СТАНОВИЩЕ от проф. д-р Павел Георгиев Павлов, член на научно жури, съгласно заповед на Ректора на ВСУ Черноризец Храбър 960 / 14.03. 2011г. Относно: конкурс за получаване на академичната длъжност доцент

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р Антон Андонов Относно кандидатурата на гл. ас. д-р Рослана Иванова Моравенова за Доцент по професионално направление 8.3 Музикал

РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р Антон Андонов Относно кандидатурата на гл. ас. д-р Рослана Иванова Моравенова за Доцент по професионално направление 8.3 Музикал РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р Антон Андонов Относно кандидатурата на гл. ас. д-р Рослана Иванова Моравенова за Доцент по професионално направление 8.3 Музикално и танцово изкуство, научна специалност Хореографска

Подробно

Microsoft Word - Recenzia-Kapralov.doc

Microsoft Word - Recenzia-Kapralov.doc СТАНОВИЩЕ за научните трудове и учебната дейност на д-р Иванка Тодорова Банкова, представени за участие в конкурс за заемане на академична длъжност доцент в професионално направление 3.7. Администрация

Подробно

С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д-р Виолета Людмилова Мутафчиева УНСС София, катедра Икономика на транспорта и енергетиката Относно: конкурс за заемане на

С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д-р Виолета Людмилова Мутафчиева УНСС София, катедра Икономика на транспорта и енергетиката Относно: конкурс за заемане на С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д-р Виолета Людмилова Мутафчиева УНСС София, катедра Икономика на транспорта и енергетиката Относно: конкурс за заемане на академичната длъжност доцент в СУ «Св.Климент Охридски»

Подробно

Microsoft Word - V.Vasilev

Microsoft Word - V.Vasilev Вх. ЧР-01-302/11.09.2018 г. Р Е Ц Е Н З И Я на научните трудове, учебната и научна дейност на доц. д-р Катя Георгиева Стойчева, представени за участие в конкурс за заемане на академична длъжност професор

Подробно

СТАНОВИЩЕ за научните трудове и учебната дейност на д-р Николина Невинова Грозева (ак. дл., н.ст., име, презиме, фамилия) представени за участие в кон

СТАНОВИЩЕ за научните трудове и учебната дейност на д-р Николина Невинова Грозева (ак. дл., н.ст., име, презиме, фамилия) представени за участие в кон СТАНОВИЩЕ за научните трудове и учебната дейност на д-р Николина Невинова Грозева (ак. дл., н.ст., име, презиме, фамилия) представени за участие в конкурс за заемане на академична длъжност доцент в професионално

Подробно

Microsoft Word - stanoviste_sv_mihaleva

Microsoft Word - stanoviste_sv_mihaleva СТАНОВИЩЕ за научните трудове и учебната дейност на ас. д-р Александра Данкова Парашкевова, представени за участие в конкурс за заемане на академична длъжност доцент в професионално направление 3.7. Администрация

Подробно

УНИВЕРСИТЕТ ПО АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ

УНИВЕРСИТЕТ ПО АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ С Т А Н О В И Щ Е от проф. д-р арх. Антон Величков Гугов ОТНОСНО: материалите, представени за участие в конкурс за заемане на академичната длъжност доцент по научната специалност Архитектура на сградите,

Подробно

С Т А Н О В И Щ Е от доц. д-р Марияна Тонева Кузманова, член на Научното жури за публична защита на дисертационния труд на Ани Владимирова Атанасова н

С Т А Н О В И Щ Е от доц. д-р Марияна Тонева Кузманова, член на Научното жури за публична защита на дисертационния труд на Ани Владимирова Атанасова н С Т А Н О В И Щ Е от доц. д-р Марияна Тонева Кузманова, член на Научното жури за публична защита на дисертационния труд на Ани Владимирова Атанасова на тема: "Клъстерната интеграция за повишаване конкурентоспособността

Подробно

СТАНОВИЩЕ

СТАНОВИЩЕ РЕЦЕНЗИЯ от доц. д-р Виолета Мутафчиева Бакалова катедра Икономика на транспорта Университет за национално и световно стопанство Относно: дисертационен труд за присъждане на образователна и научна степен

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ на научните трудове и учебната дейност на асистент доктор Николина Невинова Грозева, представени за участие в конкурс за заемане на академичн

РЕЦЕНЗИЯ на научните трудове и учебната дейност на асистент доктор Николина Невинова Грозева, представени за участие в конкурс за заемане на академичн РЕЦЕНЗИЯ на научните трудове и учебната дейност на асистент доктор Николина Невинова Грозева, представени за участие в конкурс за заемане на академична длъжност доцент в професионално направление 3.8 Икономика

Подробно