PowerPoint Sunusu

Размер: px
Започни от страница:

Download "PowerPoint Sunusu"

Препис

1 ХАРАКТЕРИСТИКИ НА КУЛТУРНИЯ И ЛЕГЕНДАРЕН ТУРИЗЪМ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И ВЪЗМОЖНОСТИ Проект: "Path of legends - establishment of new partnerships for development of sustainable culturalhistorical tourism, CB Програма ИНТЕРРЕГ ИПП за трансгранично сътрудничество България-Турция Изготвила: Лина Анастасова

2 Културният туризъм задоволява определени туристически потребности, които имат обективен характер. Те възникват на определен етап от социално-икономическото развитие на обществото, съответстващ на настъпилите промени в начина на живот и труд. Туристическите потребности са динамична съвкупност от нужди, насочени към възстановяване и усъвършенстване на човешката личност, опосредствани от акта на туристическото пътуване.

3 КУЛТУРЕН ТУРИЗЪМ СЪЩНОСТНА ХАРАКТЕРИСТИКА Културният туризъм е проблематична концепция, състояща се от два елемента: култура и туризъм. Дефинирането на дискутирания термин стои в центъра на Проекта за изследване на културния туризъм при Европейската асоциация за туризъм, свободно време и образование (ATLAS, 1991). Тя е възприела дефиницията на Ирландския туристически борд (ITB) и гласи: Културният туризъм е пътуване, предприето с намерение да се обогати нечия представа за европейските културни ценности". [1:12-15] Тази дефиниция е доусъвършенствана от ATLAS в две направления: Концептуална дефиниция: Движение на хора към културни атракции, далеч от постоянното им местожителство, с цел събиране на нова информация и преживявания, за задоволяване на културни нужди". Техническа дефиниция: Всички движения на хора до специфични културни атракции като: исторически обекти, артистични и културни прояви, изкуство и драма, извън постоянното им местожителство." Разделителната граница между тези две постановки е мотивацията на туристите.

4 ХАРАКТЕРНИ ЧЕРТИ НА КУЛТУРНИЯ ТУРИЗЪМ Културният туризъм задоволява определени туристически потребности, които се характеризират с някои особености: Обективният характер на туристическите потребности ги поставя в пряка връзка с общите, които обикновено се разглеждат като материални, социални и духовни; Избирателност и съподчиненост на структурата на потребностите; Динамичност на потребностите по време и място; Субективно проявление на туристическите потребности; Икономическа реализация на туристическите потребности.

5 КУЛТУРНО- ТУРИСТИЧЕСКИ АТРАКЦИИ НА БЪЛГАРИЯ

6 България се нарежда на призовото трето място по културно-историческо наследство в Европа. Страната ни е земя на седем цивилизации, които през последните 4000 години много интензивно са се развивали на днешните български земи - праисторическата, древногръцката, римската, древнотракийската, византийската, българската и ислямската. Седем велики цивилизации и всичко това пада върху плещите на държавата, тъй като тя отговаря стопроцентово за паметниците на културата. Имаме 11 български обекта, включени в ЮНЕСКО за материалното и нематериалното световно културно наследство, което от своя страна издига техния престиж на фона на много други културни туристически продукти и повишава тяхната стойност.

7 През 1979 г. в листата за световно наследство на ЮНЕСКО под номер 42 е вписана Боянската църква - един от деветте паметника на България в нея.

8 Друга забележителност от списъка на ЮНЕСКО са Ивановските скални църкви. Представлява манастирски комплекс от около 20 броя средновековни църкви, параклиси и килии, като са открити следите на повече от 300 помещения.

9 Казанлъшката гробница, която се намира в пределите на днешния град, е открита случайно на 19 април 1944 г. под могилен насип. Включена е в списъка на защитените обекти на ЮНЕСКО.

10 Свещарската гробница се намира в североизточна България, на 2,5 км. югозападно от село Свещари (Разград) и е едно от най-сензационните открития през 1982 г. при разкопките на източния некропол.

11 РИЛСКИ МАНАСТИР Сред пазвите на Рила, на 1147 м надморска височина, на десния бряг на Рилска река, се намира най-забележителният паметник на българската култура и архитектура от епохата на Възраждането, известен като Светата Рилска обител. Векове наред той е играл изключителна роля в българската история, в борбата на народа ни за духовна и политическа свобода.

12 Мадарският конник е единственият скален релеф в Европа от ранното Средновековие. Представлява скален релеф, изсечен върху отвесна скала на 23 м. височина, през VIII в. сл. Хр. Мадарски конник е включен в Списъка на световното културно наследство и е обявен за глобален символ на България.

13 Несъмнено обаче обектът привличащ най-много посетители е Несебър - стария град. Той е обявен за архитектурен и археологически резерват през 1956 г., а през 1983 г. културните паметници в града са прибавени към списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

14 Интересен вид туристическа атракция е интересът към отделните производства, които също са дали началото на крупни фестивали. Пример в нашата страна са Празникът на розата и Празникът на виното. Легендите и митовете са неразделна част от българския туризъм и от комплексния туристически продукт, който предлагаме. Туризмът е усещане, туризмът е преживяване, от което остават спомени. В културния туризъм всичко това се гради от легендите и митовете за посетените обекти. Те създават едно приятно очакване да отидеш и да видиш, да си представиш митичните герои. България като културна туристическа дестинация може и следва да се продава чрез митовете и легендите, създадени в тринадесет вековната ни история. Никой не знае от къде тръгват те, но те създават магията и тайнствения образ на културните забележителности. Имаме какво да покажем и какво да разкажем.

15 Велико Търново и Царевец колко велика е била България, как са живели нашите предци. И Балдуиновата кула, името на която се свързва с легендата, че в нея бил затворен латинския император Балдуин Фландърски, пленен от българския цар Калоян след битката при Одрин през 1205 г; Известен като българския Йерусалим Рилския манастир е уникална културноисторическа атракция, и легендата, за светеца Иван Рилски; Древният град Аполония, днешен Созопол и храма на древногръцкия бог Аполон; Старият град Пловдив, основан преди 6000 години, развиващ се на седем хълма. Има какво да се разкаже и за античния театър на Филипополис, разположен в Стария град, на южния склон на Трихълмието. Белоградчишките скали, гледката, от които е толкова уникална, че сякаш е декор от приказка и легендата за двете забележителни фигури Монахът и Монахинята; Копривщица, пълна с паметници и къщи-музеи, в които туристите попадат във великите времена на България, когато българите храбро се борят за своята свобода; Най-малкият град в България Мелник и легендите за Мелнишките манастири и Роженския манастир; Седемте рилски езера, легендата за които разказва, че са се образували от сълзите на жена гигант, която плачела за своя любим; Представете си сега и огнения танц на нестинарите и предсказанията, които правят по време на транс.

16 ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И ВЪЗМОЖНОСТИ ПРЕД КУЛТУРНИЯ ТУРИЗЪМ НА БЪЛГАРИЯ Предизвикателствата пред българския културен туризъм са пряко свързани с действащото законодателство в страната, което определя водеща роля в разработването на културно-историческото наследство да имат общините. Практически тази им роля не се изпълнява целенасочено, от конкретните им дейности и ангажименти към ежедневните нужди на обществото. Дори възможностите за кандидатстване за финансиране от европейските фондове за разработване на културните обекти не се възприемат като приоритет. По този начин прилагането на приетата Стратегия за културен туризъм не се реализира пълноценно. Практиката в други страни е наложила използването на подхода на аутсорсинг, прехвърляне на функции от общинските органи към неправителствени организации, фирми или граждански сдружения. С практическото прилагане на подхода се разширява принципът на децентрализация и е ефективна насока за приобщаването на обектите.

17 Приоритетни усилия и координация се налага със съседните ни страни за основните балкански културни коридори: - Виа Егнасия наименован е на римския пра консул Егнасио, които е управлявал част от територията на Мала Азия. Изходната точка маршрута е Константинопол, а продължението му е - Солун, Охрид, Вльора, Адриатическо море и завършва в Рим. Това е коридорът по които се разпространява Християнството в Европа. На българска територия са основната част от северните му разклонения. Виа Понтика е културен коридор, който преминава през Румъния, България и Турция. Той следва основно бреговете на Черно море - от вливането на река Дунав до град Трабзон. Виа Диагоналис (Виа Рагуса) е културен маршрут, който е част от сухоземния Път на коприната на наша територия. На запад продължава през Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватска, Словения и завършва в Италия. - Дунавският културен коридор свързва всички страни, през които преминава р. Дунав. Обекти за посещение са древноримските укрепени територии и архитектурните стилове, формирани след Ренесанса в Европа. - София - Охрид е религиозен културен коридор. Изходна точка е Софийската Света гора, преминава през Косово и Метохия в Сърбия, манастирите край Битоля и завършва в Охрид, където са изградени 365 църкви. От гр. Русе е културният коридор, който преминава меридионално през страната ни - В. Търново, проходите на Стара планина, Стара Загора, Пловдив, Асеновград и завършва на п-в Атон (Света гора). Отговорностите за развитието на културния туризъм са свързани и с утвърждаване на функциите по повишаване образователното ниво и укрепване патриотичното възпитание на подрастващите.

18 Културният туризъм е дете на двама родители Културата и Туризма, резултат от брак, макар и по сметка, между тях. Ето защо, тенденциите за развитието на културния туризъм до голяма степен отразяват тенденциите за ролята на културното наследство и на туризма в днешния и утрешния свят. Днес, в епохата на глобализация и невиждана мобилност, културното наследство определя избора на човека на среда за живеене. Средите с памет все по-трайно започват да привличат хора, дейности и инвестиции. През последните години културният туризъм се развива като една от най-успешните туристически индустрии в света. Делът на туристическите пътувания, мотивирани от културата и културното наследство непрекъснато нараства. Туристическата практика утвърждава културното наследство като истинска златна мина за развитието на националните икономики.

19 Връзката между културните и природни ресурси на България я правят атрактивна и конкурентноспособна туристическа дестинация. България е държава с голям потенциал на туристическо развитие, състоящ се в нейното културно наследство. В резултат мога да обобщя, че материалното и нематериалното културно богатство и природните забележителности могат да бъдат двигател за икономическия растеж на България, тъй като стимулират не само местната икономика, а и националната.

20 Културата и туризмът са не само фактори, пряко генериращи богатства. Те могат да постигнат и редица непреки резултати. Поконкретно културният туризъм може да активира взаимодействия между различни икономически отрасли, като например: туризъм и човешки ресурси; туризъм и транспорт; туризъм и занаятчийство; туризъм и индустрия; туризъм и селско стопанство; туризъм и търговия; туризъм и природа; туризъм и образование; туризъм и услуги. Той насърчава местното население да опазва своята култура и пробужда в него осъзнаването и гордостта от историческите корени.

21 В заключение бих искала да подчертая, че нашето културно-историческо наследство, създавано и трупано през хилядолетията, е нашият най-добър образ пред Европа и света. Това е истинското богатство, с което разполага цялото общество. То трябва да бъде оценявано, преоткривано, използвано в найдобрия смисъл на думата, да бъде защитено, да бъдат насърчавани инвестициите в него, които ще се върнат многократно. Това трябва да бъде грижа на държавата, на институциите, на цялото общество. Местният и международен туризъм продължава да е най-приложимото средство за културен обмен. Той дава достъп не само до традициите и атмосферата на миналото, а и до ценностите и особеностите в съвременния бит на тези общества.

22 Благодаря за вниманието!

Българските обекти включени в списакът на Юнеско

Българските обекти включени в списакът на Юнеско Българските обекти включени в списакът на Юнеско Боянската църква Ивановски скални църкви Казанлъшка гробница Мадарски конник Несебър Национален парк Пирин Рилски манастир Национален резерват Сребърна

Подробно

6-1

6-1 доц. д-р Венцислав Велев Стратегически планове за развитието на културата и туризма Стратегически документи за развитие на културата и културния туризъм на национално и регионално ниво: - Проект на Национална

Подробно

ПРИЛОЖЕНИЕ 1 ОТ ОБЩИНСКИ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА КАЙНАРДЖА г. ИНДИКАТИВНА ФИНАНСОВА ТАБЛИЦА

ПРИЛОЖЕНИЕ 1 ОТ ОБЩИНСКИ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА КАЙНАРДЖА г. ИНДИКАТИВНА ФИНАНСОВА ТАБЛИЦА ПРИЛОЖЕНИЕ 1 ОТ ОБЩИНСКИ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА КАЙНАРДЖА 2014-2020 г. ИНДИКАТИВНА ФИНАНСОВА ТАБЛИЦА ИНДИКАТИВНА ФИНАНСОВА ТАБЛИЦА /лева/ СТРАТЕГИЧЕСКА ЦЕЛ 1. РАЗВИТИЕ НА КОНКУРЕНТНОСПОСОБНА ОБЩИНСКА

Подробно

real estates

real estates За контакт 8350 гр. Малко Търново, ул. "Малкотърновска комуна" 3 централа: +359 59523021 факс: +359 59523128 e-mail: info@malkotarnovo.org website: www.malkotarnovo.org Кмет: Илиян Янчев e-mail: mt_kmet@mail.bg

Подробно

ПРОЕКТ „ПЪТЯТ НА ХУДОЖНИКА“

ПРОЕКТ „ПЪТЯТ НА ХУДОЖНИКА“ ПЪТЯТ НА ХУДОЖНИКА Project CB005.1.23.103 CBC programme "Interreg-IPA CBC Bulgaria-Turkey" for the years 2014-2020 The project is co-funded by the European Union through the Interreg- IPA CBC Bulgaria-Turkey

Подробно

Презентация на PowerPoint

Презентация на PowerPoint САМОКОВ МАЛКИЯТ ГРАД НА ГОЛЯМАТА ИСТОРИЯ САМОКОВ ДУХ И ТРАДИЦИИ В ЧЕТИРИ СЕЗОНА Община Самоков: Административен център град Самоков и 24 села Площ: 1209 кв.км Надморска височина: 950 м Население: 35 871

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ЗАКЛЮЧИТЕЛЕН СЕМИНАР ПО ПРОЕКТ КРАСОТАТА НА СТРАНДЖА 27.11.2018 г., гр. Харманли Организатор: СНОЦЖ, гр. Харманли Изпълнител Еврокомпас ЕООД. Лектори: Иван Камбуров главен експерт към Дирекция Природен

Подробно

СТАНОВИЩЕ на доц. д-р Мариана Янева, шифър: Икономика и управление (Туризъм) Относно: дисертационния труд за присъждане на образователната и

СТАНОВИЩЕ на доц. д-р Мариана Янева, шифър: Икономика и управление (Туризъм) Относно: дисертационния труд за присъждане на образователната и СТАНОВИЩЕ на доц. д-р Мариана Янева, шифър: 05.02.18 Икономика и управление (Туризъм) Относно: дисертационния труд за присъждане на образователната и научна степен доктор по научната специалност Икономика

Подробно

II

II ` МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ЮГОЗАПАДЕН УНИВЕРСИТЕТ НЕОФИТ РИЛСКИ ПРАВНО-ИСТОРИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ Благоевград 700, ул. Иван Михайлов N66 УТВЪРЖДАВАМ : Тел.: +59/7/ 88 55 0 РЕКТОР : доц. д-р Борислав

Подробно

Институт за управление на проекти и програми

Институт за управление на проекти и програми ИНСТИТУТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ МЕЖДИННА ОЦЕНКА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ОБЛАСТНАТА СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЛАСТ РУСЕ ЗА ПЕРИОДА 2014-2020 г. ОСР, гр. Русе, 29.06.2017 г. Петя Донова Областната

Подробно

Гл. ас. Снежина Кадиева Индустрия на свободното време 2012 Издателство Наука и икономика Икономически университет Варна

Гл. ас. Снежина Кадиева Индустрия на свободното време 2012 Издателство Наука и икономика Икономически университет Варна Гл. ас. Снежина Кадиева Индустрия на свободното време 2012 Издателство Наука и икономика Икономически университет Варна СЪДЪРЖАНИЕ Предговор... 9 Глава I Определение на понятието свободно време...11 1.

Подробно

generated pdf

generated pdf Асенова крепост сряда, 12 декември 2018 Асеновата крепост- емблема без доказване Тя е другото име на Асеновград. Знакът, заради който градът няма как да бъде подминат и изкушението, което не можеш да си

Подробно

ECTS код Учебна дисциплина Аудиторни Извънаудиторни Общо АО Л С Лб Х ИО Сп --- О 1-ви семестър 1 Увод в историческото познание

ECTS код Учебна дисциплина Аудиторни Извънаудиторни Общо АО Л С Лб Х ИО Сп --- О 1-ви семестър 1 Увод в историческото познание ECTS код Учебна дисциплина Аудиторни Извънаудиторни Общо АО Л С Лб Х ИО Сп --- О 1-ви семестър 1 Увод в историческото познание 45 30 15 - - 75 75-120 4 И 2 История на Стария свят І част 45 30 15 - - 105

Подробно

Микробиологична диагностика и антибактериална терапия при инфекциозните заболявания

Микробиологична диагностика и антибактериална терапия при инфекциозните заболявания Регионален академичен център Казанлък Координатор - инж. Владимир Чучумишев 13.03.2018 г. Регионален академичен център Казанлък Създаден през 2015 г. По идея и с активното съдействие от акад. Стефан Воденичаров

Подробно

Приоритет, специфична цел, мярка П Р О Г Р А М А ЗА РЕАЛИЗАЦИЯ НА ОБЩИНСКИЯ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ ЗА 2019 г. програма, проект, дей

Приоритет, специфична цел, мярка П Р О Г Р А М А ЗА РЕАЛИЗАЦИЯ НА ОБЩИНСКИЯ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ ЗА 2019 г. програма, проект, дей Приоритет, специфична цел, мярка П Р О Г Р А М А ЗА РЕАЛИЗАЦИЯ НА ОБЩИНСКИЯ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ ЗА 2019 г. програма, проект, дейност бенефициент обща стойност лв държавен бюджет общински

Подробно

Slide 1

Slide 1 Проект: Трансгранична икономика в Румъния и България, опазваща природното и културно наследство Проектен код 15.2.1.034/ 2016 ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ 2018-2023 СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА ИКОНОМИКА, ОПАЗВАЩА ПРИРОДНИТЕ

Подробно

Царица на Августиада Статут Обща информация Конкурсът Царица на Августиада е част от уникалния Фестивал на виното и културното наследство Августиада,

Царица на Августиада Статут Обща информация Конкурсът Царица на Августиада е част от уникалния Фестивал на виното и културното наследство Августиада, Царица на Августиада Статут Обща информация Конкурсът Царица на Августиада е част от уникалния Фестивал на виното и културното наследство Августиада, който се организира ежегодно през месец октомври от

Подробно

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ «АРХ.КАМЕН ПЕТКОВ ПЛОВДИВ УТВЪРЖДАВАМ:... /ДИРЕ

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ «АРХ.КАМЕН ПЕТКОВ ПЛОВДИВ УТВЪРЖДАВАМ:... /ДИРЕ МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ «АРХ.КАМЕН ПЕТКОВ ПЛОВДИВ УТВЪРЖДАВАМ:... /ДИРЕКТОР:Мариана Спасова/ ПРОГРАМА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА РАВНИ

Подробно

Polititki na EC v regionalen aspekt

Polititki na EC v regionalen aspekt УниБИТ - София Специалност Информационни ресурси на туризма Дисциплина Политиката на ЕС в регионален аспект по отношение на туризма 1. 1.1. Регионална политика на ЕС /политика на регионите/ 1.2. Туризмът

Подробно

Slide 1

Slide 1 ПЛОВДИВ кандидат за европейска столица на културата 2019 ОБЩИНА ПЛОВДИВ Пловдив 2012 Градът на тепетата. Пловдив е с над 3000 години по-стар от Рим и е съвременник на Троя. Дейли телеграф постави на 6-то

Подробно

Външни релефообразуващи процеси

Външни релефообразуващи процеси ПОЛИТИЧЕСКА КАРТА НА СВЕТА СЪДЪРЖАНИЕ 1. КАКВО Е ПОЛИТИЧЕСКА КАРТА? 2. ДЪРЖАВА 3. ОСНОВНИ ФОРМИ НА УПРАВЛЕНИЕ 4. ГРУПИРАНЕ НА ДЪРЖАВИТЕ 5. МЕЖДУНАРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ 1. КАКВО Е ПОЛИТИЧЕСКА КАРТА? Политическата

Подробно

Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони: Европа инвестира в селските райони ОБЯВА за прием на проектни предложения по процедура BG06

Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони: Европа инвестира в селските райони ОБЯВА за прием на проектни предложения по процедура BG06 ОБЯВА за прием на проектни предложения по процедура BG06RDNP001-19.246 _7.5_Мярка 5 Инвестиции за публично ползване в инфраструктура за отдих, туристическа инфраструктура към Стратегията за водено от общностите

Подробно

РЕЗЮМЕ Регионална схема за пространствено развитие на област Плевен Регионалната схема за пространствено развитие на област Плевен представлява страте

РЕЗЮМЕ Регионална схема за пространствено развитие на област Плевен Регионалната схема за пространствено развитие на област Плевен представлява страте РЕЗЮМЕ Регионална схема за пространствено развитие на област Плевен Регионалната схема за пространствено развитие на област Плевен представлява стратегически документ с ясно обусловен пространствен характер

Подробно

IB Park Hotels HRIndustry2019

IB Park Hotels HRIndustry2019 Надеждно партньорство и добавена стойност към събития, които целят мотивиран и сплотен екип Екатерина Христова посланик на гостоприемството и бранд мениджър IB Park Hotels Долината на река Места Целогодишен

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation СОЦИАЛНО ИКОНОМИЧЕСКИ ПРОФИЛ НА ОБЛАСТ ЯМБОЛ Областен управител на област Ямбол В Югоизточната част на България Територия: 3 355,5 кв.км. Население (към 31.12.2016 г.): 122 276 Пет общини: Ямбол, Тунджа,

Подробно

ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ НА ОБЩИНСКИЯ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА АПРИЛЦИ ЗА ПЕРИОДА ГОДИНА

ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ НА ОБЩИНСКИЯ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА АПРИЛЦИ ЗА ПЕРИОДА ГОДИНА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ НА ОБЩИНСКИЯ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА АПРИЛЦИ ЗА ПЕРИОДА 2014 2020 ГОДИНА СТРУКТУРА НА ОПР АПРИЛЦИ Анализ на съвременната ситуация 1. Обща характеристика/профил на общината 2. Конкурентоспособност

Подробно

Созопол покори света

Созопол покори света Курортният град е в челната тройка на най- желаните световни дестинации за 2015 година Созопол попадна сред финалистите в престижна класация на Съвета за Световен туризъм и Пътуване. Българският курортен

Подробно

generated pdf

generated pdf с. Конуш четвъртък, 08 ноември 2018 Кмет: Кирил Кузманов Балджиев Пощенски код: 4268 Тел.: 03341/ 2225 ИСТОРИЯ В края на 14-ти век селото ни се състои от две махали. С течение на времето те се обединяват

Подробно

Приложение 5 ПРОГРАМА ЗА РАЕЛИЗАЦИЯ НА ОПР Стратегическа цел 1 - Развитие и усъвършенстване на инфраструктурата и свързаността на териториите Специфич

Приложение 5 ПРОГРАМА ЗА РАЕЛИЗАЦИЯ НА ОПР Стратегическа цел 1 - Развитие и усъвършенстване на инфраструктурата и свързаността на териториите Специфич Приложение 5 ПРОГРАМА ЗА РАЕЛИЗАЦИЯ НА ОПР Стратегическа цел 1 - Развитие и усъвършенстване на инфрата и свързаността на териториите Специфични цели Специфична цел:сц1.1: Изграждане и подобряване на техническата

Подробно

Slide 1

Slide 1 Трансгранична икономика в Румъния и България, опазваща природното и културно наследство РАБОТНА СРЕЩА гр. Добрич, 20.07.2016 ВИСШЕ УЧИЛИЩЕ ПО МЕНИДЖМЪНТ, ЗАЛА 203 Проект за трансгранично сътрудничество,

Подробно

Microsoft Word - B AM MSWORD

Microsoft Word - B AM MSWORD 18.5.2015 B8-0455/3 3 Параграф 23 23. счита, че в съответствие с ангажираността на ЕС спрямо принципите на правовата държава и основните ценности налице е спешна нужда от провеждане на реформи в Турция

Подробно

Комуникационна кампания за популяризиране на дестинациите ЕДЕН в България III издание (BG EDEN Campaign III) ОН-ЛАЙН БЮЛЕТИН ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ЕДЕН ДЕСТИ

Комуникационна кампания за популяризиране на дестинациите ЕДЕН в България III издание (BG EDEN Campaign III) ОН-ЛАЙН БЮЛЕТИН ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ЕДЕН ДЕСТИ Комуникационна кампания за популяризиране на дестинациите ЕДЕН в България III издание (BG EDEN Campaign III) ОН-ЛАЙН БЮЛЕТИН ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ЕДЕН ДЕСТИНАЦИИ, СЪЗДАДЕН ПО ПРОЕКТ КОМУНИКАЦИОННА КАМПАНИЯ ЗА

Подробно

ЕЛЕКТРОТЕХНИКАТА В БЪЛГАРИЯ СЪСТОЯНИЕ И ПЕРСПЕКТИВИ

ЕЛЕКТРОТЕХНИКАТА В БЪЛГАРИЯ СЪСТОЯНИЕ И ПЕРСПЕКТИВИ РЕИНДУСТРИАЛИЗАЦИЯ КАКВО И КАК? Технологии, иновации конкурентоспособност, интелигентен растеж, ФНТС, 13/3/14 Румен Атанасов 1 Дискусията в Европа Съобщение на ЕК По-силна европейска промишленост за растеж

Подробно

ПОСЛЕДНА ФАЗА M / L

ПОСЛЕДНА ФАЗА M / L ПОСЛЕДНА ФАЗА M / L ПОМОРИЕ Град Поморие е един от най-древните ове на територията на България. Основан през IV в. преди н.е. под названието Анхиало, около солено езеро /лагуна/, което древните тракийци

Подробно

София 1000, бул. Ал. Дондуков 11, ет. 2 тел./факс / ; Проучване на общественото мнение отн

София 1000, бул. Ал. Дондуков 11, ет. 2 тел./факс / ;     Проучване на общественото мнение отн София 1000, бул. Ал. Дондуков 11, ет. 2 тел./факс 987 13 14/ 987 33 05; www.bam-bg.org, e-mail: office@bam-bg.org Проучване на общественото мнение относно изпълнението на Общински план за развитие (ОПР)

Подробно

По повод Европейската година на културното наследство 2018 Центърът за развитие на човешките ресурси, Информационният център Европа Директно София и Е

По повод Европейската година на културното наследство 2018 Центърът за развитие на човешките ресурси, Информационният център Европа Директно София и Е По повод Европейската година на културното наследство 2018 Центърът за развитие на човешките ресурси, Информационният център Европа Директно София и Европейският потребителски център България ОРГАНИЗИРАТ

Подробно

Microsoft Word - 4_анкета туристи_v2 финал.docx

Microsoft Word - 4_анкета туристи_v2 финал.docx Анализ на резултатите от анкетното проучване сред посетителите на Община Ботевград, част от Изследване във връзка с изготвяне на анализ, проучване на обществените нагласи и комуникационна стратегия за

Подробно