ПЕТДСЕТ И ПЪРВИ ВЪПРОС.

Размер: px
Започни от страница:

Download "ПЕТДСЕТ И ПЪРВИ ВЪПРОС."

Препис

1 1 ПЕТДСЕТ И ПЪРВИ ВЪПРОС. ЗА ПОГРЕБЕНИЕТО НА ХРИСТА Следва да разгледаме погребението на Христа. Относно него се пита за четири неща: Първо, дали е подобавало Христос да бъде погребан. Второ, за начина на погребването му. Трето, дали тялото му се е разпаднало в гроба. Четвърто, за времето, през което лежал в гроба. Раздел 1. Дали е подобавало Христос да бъде погребан 1 Начева се тъй. Изглежда, че не е подобавало Христос да бъде погребан. 1. Наистина, в Псалома, 87:5 сл., за Христа е речено: Стана като човек без сила, свободен сред мъртвите. Но в гроба се полагат телата на мъртвите: което очевидно противоречи на свободата. Следователно, както изглежда, не е подобавало тялото на Христа да бъде погребано. 2. Освен това на Христа не бивало да се случи нищо, което да не е спасително за нас. Но това, дето Христос бил погребан, не изглежда да има някакво отношение към спасението на човеците. Следователно не е подобавало Христос да бъде погребан. 3. Освен това очевидно не е подобавало Бог, който е по-горе от небесата, да бъде погребан в земята. А онова, което подобава на мъртвото тяло Христово, се приписва на Бога поради единението. Оказва се, следователно, че не е подобавало Христос да бъде погребан. Противно на това е обаче казаното от Господа у Матея, 26:10, за жената, която го миросала: Тя извърши добро дело за Мене, и по-нататък: Като изля това миро върху тялото Ми, тя Ме приготви за погребение. 1 Cf. S. th., III q.52 a.4; In I Cor., XV lect.1; Compend. theol., 234.

2 2 Отговарям с думите, че е подобавало Христос да бъде погребан. Първо, за да бъде препотвърдена истинността на смъртта: понеже в гроба бива положен единствено онзи, който наистина е умрял. Затова у Марка, 15:44 сл., четем, че преди да нареди да погребат Христа, Пилат проверил внимателно, дали този е мъртъв. Второ, защото чрез това, дето Христос възкръснал от гроба, на погребаните се дава надежда за възкресение: съгласно реченото у Иоана, 5:25 сл.: Всички, които са в гробовете, ще чуят гласа на Сина Божий, и като чуят, ще оживеят. Трето, за пример на ония, които чрез Христовата смърт умират духовно за греховете, сиреч които са скрити от човешките вълнения (Пс., 30:21). Поради което в Посланието до колосяните, 3:3, е речено: Умряхте, и вашият живот е скрит с Христа в Бога. Затова и кръстените, които чрез Христовата смърт умират за греховете, чрез потапянето, така да се каже, биват погребани с Христа: съгласно реченото в Посланието до римляните, 6:4: Ние се погребахме с Него чрез кръщението в смъртта. И тъй, на първото възражение трябва да се отговори, че дори и погребан, Христос се оказал свободен сред мъртвите, доколкото гробът не го е погълнал така, щото да му попречи да възкръсне и излезе от него. На второто трябва да се отговори, че както смъртта на Христа е съдействувала за спасението ни, така е сторило и погребението. Поради което Иероним 2 отбелязва: Благодарение погребението на Христа възкръсваме. А по повод реченото у Исая, 53:9: Отредиха Му гроб със злодейци, глосата пояснява: Предал на Бога Отца езичниците, които живеели в нечестие, ала които спечелил със смъртта и погребението си. На третото пък следва да се отвърне, че, както е казано в документите на Ефеския събор 3, никое от нещата, които спасяват човеците, не принася неправда Богу: въпросните неща го показват не като уязвим, ами като милостив. И на друго място пак в същите документи 4 четем: Бог не смята за несправедливо нищо, което е повод за човешко спасение. Та ти никога не бива да смяташ Божията природа за толкова жалка, че някога да може да бъде подложена на неправди. 2 In Mc., 14:63. 3 Conc. Ephes., III 9; Theodoctus Ancyrensis, hom Ibid., III 10; Theodoctus Ancyrensis, hom.2.

3 3 Раздел 2. Дали Христос е бил погребан по подобаващ начин 5 На второ място се постъпва тъй. Изглежда, че Христос не е бил погребан по подобаващ начин. 1. Наистина, погребението му съответствува на неговата смърт. Ала Христос претърпял най-отблъскаваща смърт: съгласно реченото в Премъдрост Соломонова, 2:20: Да го осъдим на безчестна смърт. Следователно изглежда неподобаващо на Христа да бъде устроено достойно погребение, доколкото бил погребан от важни люде като Иосиф Ариматейски, който бил виден член на съвета, както е казано у Марка, 15:43, и от Никодим, който бил началник иудейски, както четем у Иоана, 3:1. 2. Освен това на Христа не бивало да се случи нищо, което би могло да е пример за излишество. Ала изглежда излишно за погребението на Христа да идва Никодим и да носи около сто литра смес от смирна и алой, както е казано у Иоана, 19:39: още повече, че според Марка, 14:8, жената преварила да помаже тялото му за погребение. Следователно не подобавало това да се прави по отношение на Христа. 3. Освен това в стореното не бива да има вътрешно несъответствие. Ала Христовото погребение от една страна било просто, доколкото Иосиф обви тялото в чиста плащаница, както е речено у Матея, 27:59, а не в злато, драгоценни камъни и коприна, както допълва Иероним 6 ; а от друга страна било пищно, доколкото го погребали с благовония (Иоан, 19:40). Следователно, както излиза, Христос не бил погребан по подобаващ начин. 4. Освен това всичко, що бе писано по-преди за Христа, за наша поука бе писано, както е речено в Посланието до римляните, 15:4. Но в Евангелията относно погребението пише неща, които в никакъв случай не са за наша поука: например че бил погребан в градина, в гроб, в който никой не беше полаган, в нов гроб, изсечен в скала. Следователно начинът на погребване на Христа е бил неподходящ. Противно на това е обаче реченото у Исая, 11:10: И покоят му ще бъде слава. Отговарям с думите, че погребението на Христа е явно подобаващо и то в три отношения. Първо, с оглед потвърждаването на вярата в смъртта и възкресението му. Второ, с оглед засвидетелствуването благочестието на погребалите го. Поради което 5 Cf. In Mt., XXVII; In Io., XIX lect.6. 6 In Mt., IV.

4 4 Августин казва в първа книга на За Божия град 7 : В Евангелията с похвални думи са споменати онези, които се погрижили да увият и погребат внимателно и почтително снетото от кръста тяло на Христа. Трето, с оглед на тайната, чрез която придобиват образа си онези, които са погребани с Христа в смъртта (Рим., 6:4). И тъй, на първото възражение трябва да се отговори, че в смъртта на Христа се проявяват търпението и твърдостта на оногова, който приел смъртта: и то толкова повече, колкото по-отблъскваща била самата смърт. В почтителното погребение пък проличава силата на мъртвия, който е погребан с почести, противно на намерението на убийците му: а също се изобразява отнапред предаността на вярващите, които щели да служат на мъртвия Христос. На второто трябва да се отговори, че казаното от евангелиста Иоан, 19:40, дето го погребали както по обичая си иудеите погребват, напомня, според Августин 8, че при обслужването на мъртвите е редно да бъдат спазвани обичаите на съответния народ. А обичайно за юдейския народ било да намазват телата на мъртвите с различни благовония, за да ги съхранят невредими за по-дълго време. Поради което пак той отбелязва в трета книга на За християнското учение 9, че при всички такива неща виновно е не изпълнението, ами сладострастието на изпълняващия ги. А сетне добавя: Това което при други лица най-често е безчестие, при божественото или пророческото лице е знак за величие. Смирната и алоят поради горчивината си обозначават покаянието, чрез което човек съхранява в себе си Христа без греховна развала. А благоуханието обозначава добрата вест. На третото трябва да се отговори, че със смирна и алой Христовото тяло било намазано, за да бъде съхранено то чисто от развала: което изглежда и е било необходимо. С което ни се дава пример за позволеното лечебно прилагане на някакви скъпоценни вещества за съхраняването на нашето тяло. Увиването на тялото обаче е свързано единствено с позволеното почитание. В такива случаи ние е редно да се задоволяваме с по-обикновени неща. С това обаче според Иероним пак на същото място се означава, че в чист ленен покров увива Христа онзи, който с непорочен ум го приема. Оттук според Беда 10 e и църковният обечай олтарното тайнство да бъде 7 De civ. Dei, I In Io., tr De doctr. christ., III In Mc., IV.

5 5 празнувано не върху коприна или цветна кърпа, ами върху землист лен: както Господнето тяло било погребано в чист ленен покров. На четвъртото пък следва да се отвърне, че Христос е погребан в градина, за да проличи, че чрез смъртта и погребението му сме освободени от смъртта, която ни е споходила поради сторения тъкмо в райската градина Адамов грях. Спасителят е положен в чужд гроб, както отбелязва Августин в една своя проповед 11, понеже умрял за чуждото спасение: а гробът е обиталището на смъртта. Това също помага да разпознаем крайната му бедност, приета за нас. Защото онзи, който приживе нямал дом, след смъртта си бива приютен в чужд гроб, и който бил гол, бива покрит от Иосиф. В нова гробница бил положен, за да не би, както забелязва Иероним пак на същото място, след възкресението му да си помислим, че друг е възкръснал, след като други тела са останали. Новият гроб може да означава и девствената утроба на Мария. А може да означава и че чрез Христовата смърт всички сме обновени, след като е отпаднала смъртта и развалата. Най-сетне, той бил положен в гробница, изсечена в скалата, за да не би, както твърди Иероним 12, ако беше съградена от много камъни, някой да помисли, че той бил откраднат, като била подкопана основата на гробницата. Затова и голямата скала, с която бил затворен входът, показва, че гробът може да бъде отворен само с усилията на мнозина. Ако пък беше погребан в земята, някои ще рекат, че бил откопан и откраднат, както отбелязва Августин. 13 Мистическото значение на това според Иларий 14 e, че чрез словата на апостолите Христос е въведен в каменното сърце на езичника, разбито чрез тяхното поучение: недодялано и наивно, непознаващо преди това никакъв страх от Бога. И тъй като освен него нищо не бива да прониква в сърцето ни, входът бил затулен с камък. И, както пише Ориген 15, не случайно е написано, че Иосиф увил тялото в чиста плащаница и го положил в новия гроб, след което привалил голям камък: понеже всичко свързано с тялото на Христа е чисто, ново и твърде голямо. 11 Serm. suppos., CCXLVIII. 12 In Mt., IV. 13 Cf. Thomas Aquinas, Catena aurea, In Mt., In Mt., 27:59.

6 6 Раздел 3. Дали тялото на Христа е станало на прах в гроба 16 На трето място се постъпва тъй. Изглежда, че тялото на Христа е станало на прах в гроба. 1. Наистина, както смъртта е наказание за прегрешението на прародителя ни, така и превръщането в прах: понеже в Битие, 3:19, на първия човек е речено: Пръст си и в пръст ще се върнеш. Но Христос приел смъртта, за да ни освободи от смъртта. Следователно тялото му трябвало да стане на прах, за да ни освободи от превръщането ни в прах. 2. Освен това тялото на Христа е имало същата природа като нашите тела. А те започват да се разпадат веднага след смъртта и подлежат на разтление: тъй като с издишването на естествената топлина, идва външната, която причинява разтлението. Излиза, следователно, че така би трябвало да се случи и с Христовото тяло. 3. Освен това, както беше казано, Христос пожелал да бъде погребан, та да даде на людете надежда за възкресение от гроба. Следователно е трябвало и да стане на прах, за да даде надежда за възкресение на превърналите се в прах. Противно на това е обаче реченото в Псалома, 15:10: Не ще дадеш на Твоя светия да види тление : което Дамаскин тълкува в трета книга 17 като имащо предвид тлението в смисъл на разпадане до първоелементите. Отговарям с думите, че не е подобавало тялото на Христа да претърпи разтление или по някакъв начин да стане прах. Защото разтлението на дадено тяло се дължи на слабостта на природата на въпросното тяло, която вече не е в състояние да поддържа единството на това тяло. Само че смъртта на Христа, както беше споменато по-горе, не бива да е поради слабост на природата, за да не помисли някой, че не е била доброволна. Затова той пожелал да умре не от болест, ами от нанесените му страдания, на които се подложил по своя воля. И за да не би смъртта му да бъде приписана на слабостта на природата, не пожелал тялото му да претърпи каквото и да е разтление или да се разпадне в някаква степен: ами, за да покаже божествената сила, пожелал тялото му да остане незасегнато от развала. Затова Хризостом 18 заявява, че за другите 16 Cf. S. th., III q.53 a.1 ad 1; Sent., III d.21 q.1 a.2; In Io., II lect.3; Compend. theol., De fide orth., III Contra Iudaeos et Gentiles (PG 48, 824).

7 7 живи и дейни люде говорят делата им: отидат ли си те, забравят се и последните. В Христа обаче е точно обратното: преди кръста всичко е скръбно и малозначимо; а когато бил разпнат, стореното придобило блясък, за да проумееш, че не обикновен човек бил разпнат. И тъй, на първото възражение трябва да се отговори, че доколкото не бил подвластен на греха, Христос не бил длъжен да умира и става на прах. Той по своя воля приел смъртта за наше спасение, поради споменатите по-горе основания. Ако обаче тялото му беше подложено на разтление или разпад, това би било във вреда на човешкото спасение: понеже не бихме повярвали, че в него има божествена сила. Затова в Псалома, 29:10, е речено: Каква полза от кръвта ми, кога сляза в гроба?. Което според глосата ще рече: Ако тялото ми изтлее, ще бъде пропиляна ползата от пролятата кръв. На второто трябва да се отговори, че с оглед направата на уязвимата природа тялото на Христа било подвластно на разтление: макар и да не е такова с оглед заслужаващото разтление, което е грехът. Ала божествената сила предпазила Христовото тяло от разтлението, както и го въкресила от смъртта. На третото пък следва да се отвърне, че тялото на Христа възкръснало от гроба благодарение на божествената сила, която не знае никакви граници. Ето защо това, че Христос възкръснал от гроба, е достатъчен аргумент, дето благодарение на божествената сила людете ще възкръснат не само от гробовете, ами и от прахта, в която са се превърнали. Раздел 4. Дали Христос бил в гроба само един ден и две нощи 19 На четвърто място се постъпва тъй. Изглежда, че Христос не е бил в гроба само един ден и две нощи. 1. Наистина, сам той казва у Матея, 12:40: Както Иона беше в утробата китова три дни и три нощи, тъй и Син Човеческий ще бъде в сърцето на земята три дни и три нощи. Но в сърцето на земята ще рече в гроба. Следователно в гроба не е бил само един ден и две нощи. 19 Cf. Sent., III d.21 q.2 a.2 ad 5 sq.; In Mt., XII; In I Cor., XV lect.1; Compend. theol., 236.

8 8 2. Освен това Григорий заявява в пасхалната си хомилия 20, че както Самсон среднощ отворил портите на Газа, така Христос възкръснал в полунощ, отваряйки портите адови. Но след като възкръснал, не бил вече в гроба. Значи не е бил в гроба две цели нощи. 3. Освен това чрез смъртта на Христа светлината надвила мрака. А нощта е свързана с тъмнината, пък денят със светлината. Следователно по-подобаващо би било Христос да е в гроба два дни и една нощ, нежели обратното. Противно на това е обаче казаното от Августин в четвърта книга на За Троицата 21 : От вечерта на погребението до утрото на възкресението са тридесет и шест часа ; сиреч цяла нощ, цял ден и още една цяла нощ. Отговарям с думите, че времето, прекарано от Христа в гроба, представя резултата от Христовата смърт. Наистина, по-горе беше казано, че чрез смъртта на Христа сме освободени от две смърти, от смъртта на душата и от смъртта на тялото. Това именно означават двете нощи, които Христос прекарал в гроба. Но смъртта му, която се дължала не на грях, ами била прието от боголюбие, имала смисъла не на нощ, а на ден. Затова тя е обозначена чрез целия ден, през който Христос бил в гроба. Така че Христос е подобавало да бъде в гроба един ден и две нощи. И тъй, на първото възражение трябва да се отговори, че според Августин в За съгласието между евангелистите 22 някои, не познавайки достатъчно Писанието, причисляват към нощта онези три часа от шестия до деветия, в които слънцето е затъмнено; а към деня онези три, през които то огрява земята, сиреч от деветия час до залеза. Защото следва предстоящата съботна нощ: така че, ако тя бъде взета заедно с деня си, ще имаме две нощи и два дена. След събота обаче идва нощта на първата събота, сиреч на изгряващия неделен ден, в който Господ възкръснал. Така че не може да става дума за три дена и три нощи. Остава, следователно, да се върнем към обичайната словоупотреба в Писанието, където цялото се разбира от частта : което означава да мислим като един естествен ден една нощ и един ден. Така като първи ден се брои последната част от петъка, в който Христос умрял и бил погребан; като втори 20 Gregorius Magnus papa, In Evang., II hom De Trinitate, IV De consensu evang., III 24.

9 9 целият ден с неговите двадесет и четири дневни и нощни часове; а следващата нощ се отнася към третия ден. Защото, както е отбелязано пак на същото място, както първите дни били броени от светлината към нощта поради предстоящото падение на човеците; така сегашните биват броени от мрака към светлината поради възкресението на човека. На второто трябва да се отговори, че, както заявява Августин на същото място от Четвърта книга на За Троицата, Христос възкръснал на зазоряване, когато се появява някаква светлина, но все пак остава нещо и от нощната тъмнина: поради което и у Иоана, 20:1, за жените е речено, че дохождат до гроба рано, докле е още тъмно. Поради тази именно тъмнина Григорий твърди, че Христос е възкръснал среднощ: не разделяйки нощта на две равни части, ами в рамките на самата нощ. Зазоряването може да бъде наречено част както на нощта, така и на деня, поради връзката му и с едната, и с другия. На третото пък следва да се отвърне, че при Христовата смърт светлината, обозначена чрез единия ден, надмогнала мрака, доколкото премахнала тъмнината на двете нощи, сиреч на двойната наша смърт, както беше казано.

Тома от Аквино сума на теологията Част III София, 2012

Тома от Аквино сума на теологията Част III София, 2012 Тома от Аквино сума на теологията Част III София, 2012 Всички права запазени. Нито една част от тази книга не може да бъде размножавана или предавана по какъвто и да било начин без изричното съгласие на

Подробно

XLIII. За сторените от Христа чудеса изобщо

XLIII. За сторените от Христа чудеса изобщо 1 ЧЕТИРИДЕСЕТ И ТРЕТИ ВЪПРОС. ЗА СТОРЕНИТЕ ОТ ХРИСТА ЧУДЕСА ИЗОБЩО Следва да се спрем на сторените от Христа чудеса. Най-напред на чудесата изобщо; сетне на отделните родове чудеса; накрая специално на

Подробно

Молитва към Ангела Пазител

Молитва към Ангела Пазител Молитва към Ангела Пазител www.prophet-elias.com Молитва към Ангела Пазител Свети Ангеле Христов! Припадам пред тебе и те моля, свети пазителю мой, който си ми даден още от светото Кръщение, за да пазиш

Подробно

Good Kings Bad Kings Bulgarian PDA

Good Kings Bad Kings Bulgarian PDA Библия за Деца представя Добри Царе, Лоши Царе Написана от: Edward Hughes Илюстрирана от: Lazarus Адаптирана от: Ruth Klassen Преведена от: Никола Димитров Произведена от: Bible for Children www.m1914.org

Подробно

LXXXIV. За покаянието като тайнство

LXXXIV. За покаянието като тайнство 1 ОСЕМДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТИ ВЪПРОС. ЗА ПОКАЯНИЕТО КАТО ТАЙНСТВО Следва да разгледаме тайнството покаяние. Във връзка с това най-напред трябва да се спрем на самото покаяние; сетне на резултата от него; после

Подробно

Isaiah Sees the Future Bulgarian PDA

Isaiah Sees the Future Bulgarian PDA Библия за Деца представя Исая вижда бъдещето Написана от: Edward Hughes Илюстрирана от: Jonathan Hay Адаптирана от: Mary-Anne S. Преведена от: Nikola Dimitrov Произведена от: Bible for Children www.m1914.org

Подробно

Jesus Feeds 5000 People Bulgarian

Jesus Feeds 5000 People Bulgarian Библия за Деца представя Исус Нахранва 5000 Човека Написана от: Edward Hughes Илюстрирана от: Janie Forest Адаптирана от: Ruth Klassen Преведена от: Никола Димитров Произведена от: Bible for Children www.m1914.org

Подробно

Деяния на светите Апостоли, глава 16 ПАВЕЛ И СИЛА ПЕЯТ В ТЪМНИЦАТА

Деяния на светите Апостоли, глава 16 ПАВЕЛ И СИЛА ПЕЯТ В ТЪМНИЦАТА БИБЛИЯ ЗА ДЕЦА УЧЕБНО ПОМАГАЛО ПО РЕЛИГИЯ ЗА НАЧАЛЕН КУРС ПРЕВОД ОТ РУСКИ ЕЗИК ДИМИТРИНА ГЕРГОВА,МИХАИЛ КАТЕРИНСКИ ПРИ ЩРАКВАНЕ С МИШКАТА СЕ ПОЯВЯВА ТЕКСТ И СЕ СМЕНЯ СЛАЙДА Деяния на светите Апостоли,

Подробно

From Persecutor to Preacher Bulgarian PDA

From Persecutor to Preacher Bulgarian PDA Библия за Деца представя От Гонител в Проповедник Написана от: Edward Hughes Илюстрирана от: Janie Forest Адаптирана от: Ruth Klassen Преведена от: Никола Димитров Произведена от: Bible for Children www.m1914.org

Подробно

From Persecutor to Preacher Bulgarian

From Persecutor to Preacher Bulgarian Библия за Деца представя От Гонител в Проповедник Написана от: Edward Hughes Илюстрирана от: Janie Forest Адаптирана от: Ruth Klassen Преведена от: Никола Димитров Произведена от: Bible for Children www.m1914.org

Подробно

Slide 1

Slide 1 БИБЛИЯ ЗА ДЕЦА УЧЕБНО ПОМАГАЛО ПО РЕЛИГИЯ ЗА НАЧАЛЕН КУРС ПРЕВОД ОТ РУСКИ ЕЗИК ДИМИТРИНА ГЕРГОВА,МИХАИЛ КАТЕРИНСКИ ПРИ ЩРАКВАНЕ С МИШКАТА СЕ ПОЯВЯВА ТЕКСТ И СЕ СМЕНЯ СЛАЙДА Деяния на светите Апостоли,

Подробно

PDF: Освещаване на храм „Света Богородица - Достойно есть“, село Кранево

PDF: Освещаване на храм „Света Богородица - Достойно есть“, село Кранево 09/06/2019 Освещаване на храм Света Богородица Достойно есть, село Кранево На 8 юни 2019 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи пълния чин за освещаване на

Подробно

Noah and the Great Flood Bulgarian PDA

Noah and the Great Flood Bulgarian PDA Библия за Деца представя Ной И Големият Потоп Написана от: Edward Hughes Илюстрирана от: Byron Unger и Lazarus Адаптирана от: M. Maillot и Tammy S. Преведена от: Никола Димитров Произведена от: Bible for

Подробно

Rich Man Poor Man Bulgarian PDA

Rich Man Poor Man Bulgarian PDA Библия за Деца представя Богаташът и беднякът Написана от: Edward Hughes Илюстрирана от: M. Maillot и Lazarus Адаптирана от: M. Maillot и Sarah S. Преведена от: Никола Димитров Произведена от: Bible for

Подробно

Jesus the Great Teacher Bulgarian PDA

Jesus the Great Teacher Bulgarian PDA Библия за Деца представя Великият Учител Исус Написана от: Edward Hughes Илюстрирана от: Byron Unger и Lazarus Адаптирана от: E. Frischbutter и Sarah S. Преведена от: Никола Димитров Произведена от: Bible

Подробно

От Лука свето Евангелие, глава 24 От Иоанна свето Евангелие, глава 20 ИИСУС СЕ ЯВЯВА НА УЧЕНИЦИТЕ СИ

От Лука свето Евангелие,  глава 24 От Иоанна свето Евангелие, глава 20 ИИСУС СЕ ЯВЯВА НА УЧЕНИЦИТЕ СИ БИБЛИЯ ЗА ДЕЦА УЧЕБНО ПОМАГАЛО ПО РЕЛИГИЯ ЗА НАЧАЛЕН КУРС ПРЕВОД ОТ РУСКИ ЕЗИК ДИМИТРИНА ГЕРГОВА,МИХАИЛ КАТЕРИНСКИ ПРИ ЩРАКВАНЕ С МИШКАТА СЕ ПОЯВЯВА ТЕКСТ И СЕ СМЕНЯ СЛАЙДА От Лука свето Евангелие, глава

Подробно

Jesus the Great Teacher Bulgarian

Jesus the Great Teacher Bulgarian Библия за Деца представя Великият Учител Исус Написана от: Edward Hughes Илюстрирана от: Byron Unger и Lazarus Адаптирана от: E. Frischbutter и Sarah S. Преведена от: Никола Димитров Произведена от: Bible

Подробно

Програма на Неделното училище при храм Свети Пророк Илия та учебна година с благословията на предстоятеля на Православен храм Свети Пророк

Програма на Неделното училище при храм Свети Пророк Илия та учебна година с благословията на предстоятеля на Православен храм Свети Пророк Програма на Неделното училище при храм Свети Пророк Илия 2018-2019 -та учебна година с благословията на предстоятеля на Православен храм Свети Пророк Илия протойерей Емилиян Костадинов софия 2018 ПРОГРАМА

Подробно

Jesus Heals the Blind Bulgarian PDA

Jesus Heals the Blind Bulgarian PDA Библия за Деца представя Исус Изцерява Слепецът Написана от: Edward Hughes Илюстрирана от: Janie Forest Адаптирана от: Ruth Klassen Преведена от: Никола Димитров Произведена от: Bible for Children www.m1914.org

Подробно

Rich Man Poor Man Bulgarian CB

Rich Man Poor Man Bulgarian CB Библия за Деца представя Богаташът и беднякът Написана от: Edward Hughes Илюстрирана от: M. Maillot и Lazarus Адаптирана от: M. Maillot и Sarah S. Преведена от: Никола Димитров Произведена от: Bible for

Подробно

Samuel Gods BoyServant Bulgarian

Samuel Gods BoyServant Bulgarian Библия за Деца представя Самуил Божият Млад Слуга Написана от: Edward Hughes Илюстрирана от: Janie Forest Адаптирана от: Lyn Doerksen Преведена от: Никола Димитров Произведена от: Bible for Children www.m1914.org

Подробно

ЕКСПЛОДИРАЩИ ТОЧКИ ГЛАВА 1 МАШИНИ Добре дошли на борда на нашето приключение. Това е математическо приключение базирано върху една моя история (аз съм

ЕКСПЛОДИРАЩИ ТОЧКИ ГЛАВА 1 МАШИНИ Добре дошли на борда на нашето приключение. Това е математическо приключение базирано върху една моя история (аз съм ЕКСПЛОДИРАЩИ ТОЧКИ ГЛАВА 1 МАШИНИ Добре дошли на борда на нашето приключение. Това е математическо приключение базирано върху една моя история (аз съм Джеймс), която не е истинска. Когато бях дете, аз

Подробно

Language: български (Bulgarian) Provided by: Bible League International. Съвременен превод Copyright and Permission to Copy Taken from the Bulgarian E

Language: български (Bulgarian) Provided by: Bible League International. Съвременен превод Copyright and Permission to Copy Taken from the Bulgarian E Language: български (Bulgarian) Provided by: Bible League International. Съвременен превод Copyright and Permission to Copy Taken from the Bulgarian Easy-to-Read Version 2000 by Bible League International.

Подробно

PravoslavniMisli_14х10_ _redakciyaFIN.indd

PravoslavniMisli_14х10_ _redakciyaFIN.indd Православни мисли за всеки ден София 2016 През 1909 година с разрешение на духовната цензура е издаден Дневник на православния свещеник. Той е живял през 19 век, но името му не е упоменато. Дневникът съдържал

Подробно

ТРЕТА ПАСХАЛНА НЕДЕЛЯ Епархийно светилище Дева Мария от Фатма бр. 2 (4), 15 април 2018

ТРЕТА ПАСХАЛНА НЕДЕЛЯ Епархийно светилище Дева Мария от Фатма бр. 2 (4), 15 април 2018 ТРЕТА ПАСХАЛНА НЕДЕЛЯ Епархийно светилище Дева Мария от Фатма бр. 2 (4), 15 април 2018 ВСТЪПИТЕЛНИ ОБРЕДИ Св: В името на Отца и Сина, и Светия Дух. Св: Благодатта на нашия Господ Исус Христос, любовта

Подробно

От Иоана свето Евангелие, глава 9 ИИСУС ИЗЦЕЛЯВА СЛЕПИЯ  

От Иоана свето Евангелие,  глава 9 ИИСУС ИЗЦЕЛЯВА СЛЕПИЯ     БИБЛИЯ ЗА ДЕЦА УЧЕБНО ПОМАГАЛО ПО РЕЛИГИЯ ЗА НАЧАЛЕН КУРС ПРЕВОД ОТ РУСКИ ЕЗИК ДИМИТРИНА ГЕРГОВА, МИХАИЛ КАТЕРИНСКИ ПРИ ЩРАКВАНЕ С МИШКАТА СЕ ПОЯВЯВА ТЕКСТ И СЕ СМЕНЯ СЛАЙДА От Иоана свето Евангелие, глава

Подробно

XIX Неделя през годината

XIX Неделя през годината Нашето ДНК Възможно ли е да видим паяжина в тъмна стая? А възможно ли е да почувстваме Божието присъствие, когато душата ни е скована в капана на чувства като страх, тревожност и смут или усещане за вина

Подробно

David the King Part 1 Bulgarian

David the King Part 1 Bulgarian Библия за Деца представя Цар Давид (1-ва част) Написана от: Edward Hughes Илюстрирана от: Lazarus Адаптирана от: Ruth Klassen Преведена от: Никола Димитров Произведена от: Bible for Children www.m1914.org

Подробно

Писмо до монaхиня Ксения

Писмо до монaхиня Ксения Стоян Терзийски, превод от старогръцки, 2010 Фондация Покров Богородичен, 2010 ISBN 978-954-9700-92-3 Ñâåòè Ãðèãîðèé Ïàëàìà Ïèñìî äî ìíîãîïî èòàíàòà ìîíàõèíÿ Êñåíèÿ За страстите, за добродетелите и за

Подробно

КАРТИЧКИ ЗА ВЕЛИКДЕН 2018

КАРТИЧКИ ЗА ВЕЛИКДЕН 2018 Христос Возкресе! Да славим името Господне и да се радваме на неговата благост! Да пребъде! **** Честито Въскресение Христово! Да бъде волята на нашия Създател! Да сме живи да сме здрави! 1 / 10 Христос

Подробно

V постна неделя - C

V постна неделя - C Бог обича грешника, но не греха Миналата неделя Евангелието ни припомни притчата за блудния син, който прахоса бащиното си имане по блудници, а днес, докато продължаваме да вървим по пътя на покаянието,

Подробно

1 Лоша работа е да си без глава Карл Кобалински не е най-умният човек на света. Само че хайде да ви видя как ще обясните тази работа на жената в карир

1 Лоша работа е да си без глава Карл Кобалински не е най-умният човек на света. Само че хайде да ви видя как ще обясните тази работа на жената в карир 1 Лоша работа е да си без глава Карл Кобалински не е най-умният човек на света. Само че хайде да ви видя как ще обясните тази работа на жената в карираното сако. Музей Мори на световните исторически паметници

Подробно