XLIII. За сторените от Христа чудеса изобщо

Размер: px
Започни от страница:

Download "XLIII. За сторените от Христа чудеса изобщо"

Препис

1 1 ЧЕТИРИДЕСЕТ И ТРЕТИ ВЪПРОС. ЗА СТОРЕНИТЕ ОТ ХРИСТА ЧУДЕСА ИЗОБЩО Следва да се спрем на сторените от Христа чудеса. Най-напред на чудесата изобщо; сетне на отделните родове чудеса; накрая специално на преображението му. Относно първото се задават четири въпроса. Първо, дали Христос е трябвало да върши чудеса. Второ, дали ги е вършил с божествена сила. Трето, по кое време е наченал да върши чудеса. Четвърто, дали чрез чудесата била в достатъчна степен показана божествеността му. Раздел 1. Дали Христос е трябвало да върши чудеса 1 Начева се тъй. Изглежда, че Христос не е бивало да върши чудеса. 1. Наистина, стореното от Христа е трябвало да се съгласува с казаното от него. Но сам той заявява у Матея, 16:4: Род лукав и прелюбодеен иска личба, но личба няма да му се даде, освен личбата на пророк Иона. Следователно той не е трябвало да върши чудеса. 2. Освен това, ако при второто си пришествие Христос ще дойде със сила и слава голяма, съгласно казаното у Матея, 24:30; при първото си пришествие той идва слаб, съгласно реченото у Исая, 53:3: Мъж на скърби и изпитал недъзи. Само че вършенето на чудеса е свързано по-скоро със сила, нежели със слабост. Следователно при първото му пришествие не е подобавало да върши чудеса. 3. Освен това Христос е дошъл, за да спаси людете чрез вярата: съгласно реченото в Посланието до евреите, 12:2: Имаха пред очи началника и завършителя на вярата Иисуса. Ала чудесата приумаляват заслугата на вярата: поради което Господ заявява у Иоана, 4:48: Ако не видите личби и чудеса, няма да повярвате. Следователно, както изглежда, Христос не е бивало да върши чудеса. 1 Cf. De ratione fidei, 7.

2 2 Противно на това е обаче, дето у Иоана, 11:47, от името на противниците му е речено: Какво да правим? Тоя Човек върши много чудеса. Отговарям с думите, че Бог поверява човеку вършенето на чудеса поради две причини. Първо и основно, за да потвърди той истината, на която учи. Понеже онова, което е по вяра, надхвърля човешкия разум и не може да бъде доказано с човешки аргументи, ами е доказуемо чрез аргумента на божествената сила: така че, когато някой върши дела, които единствен Бог може да извърши, хората вярват, че говореното от него идва от Бога; също както, ако човек донесе подпечатано с кралски печат писмо, хората вярват, че съдържанието му изразява кралската воля. Второ, за да се покаже присъствието на Бога в човека чрез благодатта на Светия Дух: така че, доколкото човекът върши Божиите дела, хората вярват, щото Бог обитава в него по благодат. Поради което в Посланието до галатяните, 3:5, е речено: Той ви дарува Духа и прави между вас чудеса. Що се отнася до Христа, то и двете тези неща е трябвало да бъдат явени на людете: че Бог е в него по благодатта не на осиновението, ами на единението; и че свръхестественото му учение е от Бога. Ето защо напълно е подобавало да върши чудеса. Поради което сам той заявява у Иоана, 10:38: Макар на Мене и да не вярвате, на делата повярвайте. И пак там, 5:36: Делата, които Ми даде Отец да извърша, свидетелствуват за Мене. И тъй, на първото възражение трябва да се отговори, че думите личба няма да му се даде, освен личбата на пророк Иона следва да бъдат разбрани според Хризостом 2 в смисъл, че тогава те нямало да получат знак, какъвто искали, сиреч от небето : а не че нямало да им даде никакъв знак. Или пък, че той правил личби не заради тях, които знаел като окаменели, ами за да пречисти другите. Затова въпросните личби са дадени не тям, ами на другите. На второто трябва да се отговори, че макар Христос да е дошъл по немощ, което се проявява в страданията му, той е дошъл и чрез силата Божия, според Второто послание до коринтяните, 13:4. Което трябвало да бъде показано чрез чудесата. 2 In Mt., hom.43.

3 3 На третото пък следва да се отвърне, че чудесата приумаляват заслугата на вярата, доколкото по този начин бива показано твърдоглавието на ония, които не искат да повярват в твърденията на Светото Писание. И все пак по-добре е те чрез чудесата да бъдат обърнати във вяра, нежели да останат изцяло в неверие. Понеже в Първото послание до коринтяните, 14:22, е речено, че знаци са дадени за неповярвалите : именно за да се обърнат те към вярата. Раздел 2. Дали Христос е вършел чудеса с божествена сила 3 На второ място се постъпва тъй. Изглежда, че Христос не е вършел чудеса с божествена сила. 1. Наистина, божествената сила е всемогъща. Само че Христос не е бил всемогъщ във вършенето на чудеса: понеже у Марка, 6:5, е речено, че не можеше да извърши там, сиреч в родината си, никакво чудо. Следователно се оказва, че не е вършел чудеса с божествена сила. 2. Освен това Бог няма защо да се моли. А понякога, за да стори чудеса, Христос се е молил: например при възкресяването на Лазар у Иоана, 11:41 сл., или при умножаването на хлябовете у Матея, 14:19. Следователно, както изглежда, той не е вършел чудеса с божествена сила. 3. Освен това ставащото благодарение на божествена сила не може да стане чрез силата на някое творение. Ала нещата, които правел Христос, са можели да станат и чрез силата на някое творение: поради което и фарисеите заявявали у Лука, 11:15, че Той изгонва бесовете чрез Велзевула, бесовския княз. Следователно Христос, както излиза, не е вършел чудеса с божествена сила. Противно на това е обаче казаното от Господа у Иоана, 14:10: Отец, Който пребъдва в Мене, Той върши делата. Отговарям с думите, че както беше установено в първата част на това съчинение истинските чудеса могат да станат единствено чрез божествена сила: тъй 3 Cf. S. th., III q.13 a.2; Sent., III d.16 q.1 a.3; IV d.5 q.1 a.1 ad 3; Resp. de 86 art., 17; In Io., II lect.1.

4 4 като само Бог е в състояние да промени естествения ред, което именно и представлява чудото. Затова в писмото си до Флавиан 4 папа Лъв напомня, че в Христа има две природи, една, сиреч божествената, която просиява в чудесата ; друга, сиреч човешката, която изнемогва от неправдите ; и че при все това едната действува съвместно с другата : доколкото именно човешката природа е инструмент за божественото действие, а самото човешко действие придобива силата си от божествената природа, както беше установено по-горе. И тъй, на първото възражение трябва да се отговори, че думите не можеше да извърши там никакво чудо не е редно да бъдат отнасяни към безусловната му способност, ами към онова, което може да стане по подобаващ начин: защото чудеса не е подобавало да бъдат сторвани сред неверници. Ето защо и малко по-нататък е добавено: И се чудеше на неверието им. (Марк., 6:6). В този смисъл и в Битие, 18:17, е казано: Ще скрия ли от Авраама, каквото искам да направя?. И пак там, 19:22: Аз не мога да свърша делото, докле ти не стигнеш там. На второто трябва да се отговори, че по повод реченото у Матея, 14:19: Взе петте хляба и двете риби, погледна към небето, благослови и ги разчупи, Хризостом 5 отбелязва: За Христа трябва да вярваме, че е от Отца и че е равен нему. За да покаже както едното, така и другото, той върши чудеса понякога с могъществото си, понякога молейки се. При по-дребни неща, например за умножаването на хлябовете, отправя поглед към небето; при по-значими и присъщи единствено Богу, например при опрощаването на греховете или възкресяването на мъртвите, действува със собствената си сила. А това, дето според Иоана, 11:41, при възкресяването на Лазар вдигнал очи към небето, не било защото се нуждаел от помощ, ами за да даде пример. Затова сам той пояснява: Това казах за народа, който стои наоколо, за да повярват, че Ти си Ме пратил. На третото пък следва да се отвърне, че Христос прогонвал демоните по начин, различен от насилственото им прогонване от демони. Понеже демоните биват прогонвани от телата чрез силата на по-висшите демони тъй, щото те да продължат да владеят душата: защото дяволът не се опълчва срещу собственото си царство. А Христос пропъждал демоните не само от тялото, ами в още по-голяма степен и от душата. Ето защо Господ отрекъл богохулното твърдение на иудеите, че отхвърля 4 Ep., XXVIII 4. 5 In Mt., hom.49.

5 5 бесовството чрез силата на демоните. Първо, защото Сатаната не се противопоставя на себе си. Второ, за да послужи за пример на ония, които отхвърляли бесовството чрез Божия Дух. Трето, защото не би могъл да прогони бесовството, ако не го надвие чрез божествената сила. Четвърто, защото нито делата му, нито плодовете на тези му дела могат да имат нещо сходно със Сатаната: тъй като Сатаната жадувал да разпръсне събраното от Христа. Раздел 3. Дали Христос е наченал да върши чудеса, когато на сватбата в Кана превърнал водата във вино 6 На трето място се постъпва тъй. Изглежда, че Христос не е наченал да върши чудеса, когато на сватбата в Кана превърнал водата във вино. 1. Наистина, в За детството на Спасителя четем, че още като малко момче Христос вършел чудеса. А чудото с превръщането на водата във вино сторил на тридесет или тридесет и първата си година. Следователно се оказва, че не тогава е наченал да върши чудеса. 2. Освен това Христос е вършел чудеса благодарение на божествената сила. А тя е била в него от самото му зачеване: тъй като оттогава бил Бог и човек. Следователно той очевидно от самото начало е вършел чудеса. 3. Освен това Христос започнал да събира ученици след кръщението и изкушението си: както четем у Матея, 4:18 сл., и у Иоана, 1:35 сл. А учениците се събрали при него най-вече заради чудесата: както например у Лука, 5:4 сл., е казано, че привлякъл към себе си Петър, когато онзи се изумил на чудото с улавянето на рибите. Следователно още преди чудото на сватбата Христос изглежда е вършел чудеса. Противно на това е обаче реченото у Иоана, 2:11: Тури начало на чудесата Си в Кана Галилейска. Отговарям с думите, че Христос вършел чудеса, за да потвърди учението си и за да покаже божествената си сила. Ето защо той, от една страна, не е трябвало да върши чудеса преди да започне да поучава. А не е било редно да поучава преди да 6 Cf. S. th., III q.36 a.4 ad 3; In Io., II lect.1; XV lect.5.

6 6 достигне зряла възраст: както беше установено по-горе, когато ставаше дума за кръщението. От друга страна чрез чудесата е трябвало да покаже божествеността си така, щото людете да повярват в истината на човековостта му. Затова, както отбелязва Хризостом в коментара си върху Иоана 7, Христос правилно не е наченал да дава личби от ранна възраст: понеже людете биха сметнали въплъщението за въображаемо и биха го разпнали преждевременно. И тъй, на първото възражение трябва да се отговори, че пак според Хризостом 8 от думите на Иоан Кръстител: За да стане Той явен на Израиля, затова дойдох да кръщавам с вода, става ясно, щото личбите, които според някои Христос давал още от детството си, са лъжи и измислици. Защото ако Христос би вършел чудеса още от най-ранна възраст, Иоан би го познал и множеството не би имало нужда от учител, който този да му посочи. На второто трябва да се отговори, че божествената сила действувала в Христа съобразно необходимото за човешкото спасение, заради което той приел плътта. Затова вършел чудеса така, щото да не накърни вярата в истинността на плътта. На третото пък следва да се отвърне, че похвално за учениците е, дето последвали Христа, при все че не го били виждали да сторва чудеса, както твърди Григорий в една своя хомилия. 9 И според Хризостом 10 било най-много необходимо да дава личби тогава, когато учениците били вече събрани, когато се били вече обрекли нему и виждали, какво се случва. Поради което пак там е добавено, че учениците повярвали в него, не защото тогава повярвали за пръв път, ами защото повярвали поиздълбоко и по-цялостно. Или пък за ученици призовал онези, които предстояло да му станат ученици, както тълкува това място Августин в За съгласието между евангелистите In Io., hom Ibid., hom Gregorius Magnus papa, In Evang., I hom In Io., hom De consensu evang., II 17.

7 7 Раздел 4. Дали сторените от Христа чудеса са били достатъчни, за да покажат божествеността му 12 На четвърто място се постъпва тъй. Изглежда, че сторените от Христа чудеса не са били достатъчни, за да покажат божествеността му. 1. Наистина, на Христа е собствено присъщо да е Бог и човек. Но сторените от Христа чудеса са били вършени и от други. Следователно те очевидно не са били достатъчни, за да покажат божествеността му. 2. Освен това, няма нищо по-голямо от божествената сила. Но някои са вършели по-големи чудеса от Христа: понеже у Иоана, 14:12, е речено: Който вярва в Мене, делата, що Аз върша, и той ще върши, и по-големи от тях ще върши. Излиза, следователно, че сторените от Христа чудеса не са били достатъчни, за да покажат божествеността му. 3. Освен това от частното не проличава в достатъчна степен общото. Но всяко сторено от Христа чудо е някакво частно дело. Следователно от никое от тях не може да проличи в достатъчна степен божествеността на Христа, която има всеобхватна сила за всички неща. Противно на това е обаче казаното от Господа у Иоана, 5:36: Делата, които Ми даде Отец да извърша, свидетелствуват за Мене. Отговарям с думите, че сторените от Христа чудеса са били достатъчни, за да покажат божествеността му, поради три причини. Първо, с оглед самия вид на делата, които надхвърляли всяка способност на тварна сила и затова можели да станат единствено чрез божествена такава. Тъкмо поради това прогледналият слепец казал според Иоан, 9:32 сл.: Открай век не се е чуло, някой да е отворил очи на слепороден. Ако Той не беше от Бога, не можеше да направи нищо. Второ, поради начина на чудодействието: понеже вършел чудеса със собствената си способност, а не молейки се като останалите. Поради което у Лука, 6:19, е речено, че от Него излизаше сила и изцеряваше всички. Което показва, според Кирил 13, че не приел друга сила: ами, бидейки по самото си естество Бог, разпрострял собствената си сила над болните. И поради това сторил безброй още чудеса. Затова и 12 Cf. Sent., III d.16 q.1 a.3; C. Gent., I 6; IV 55; Quodl., II q.1 ad 4; In Io., V lect.6; XV lect In Lc., 6:10 (PG 72, 588).

8 8 по повод реченото у Матея, 8:16: С една дума изгони духовете и излекува всички болни, Хризостом 14 отбелязва: Забележи, колко много излекувани споменават мимоходом евангелистите, като не посочват поименно всеки един, ами с една дума указват неизразимото море на чудесата. Оттук проличава, че той има равна сила с Бога Отца, съгласно реченото у Иоана, 5:19: Което твори Отец, това твори също и Синът ; и пак там, 5:21: Както Отец възкресява мъртви и оживотворява, тъй и Синът оживотворява, които иска. Трето, заради самото учение, според което той е Бог: понеже, ако това не беше вярно, нямаше да се потвърди чрез сторени от божествената сила чудеса. Затова у Марка, 1:27, е речено: Какво е това ново учение, та и на нечисти духове Той властно заповядва, и те Му се покоряват? И тъй, на първото възражение трябва да се отговори, че то идва от страна на езичниците. Августин го привежда в посланието си до Волусиан 15 : Никакви подходящи личби, казват те, не можели да бъдат ясен знак за такова величие. Понеже онова призрачно пречистване, с което прогонвал демоните, лечението на немощните, възвръщането живота на мъртвите и всички останали споменати чудеса са малки за Бога. На което Августин отговаря на същото място: Признаваме, че такива неща са вършели и пророците. Но както Мойсей, така и останалите пророци пророкували и възславяли до небесата Господ Иисус. Поради което той пожелал също да стори такива неща, за да не изглежда лишено от смисъл стореното от тях, ако и той не го върши. Само дето е трябвало да върши и нещо собствено присъщо нему: да се роди от Дева, да възкръсне от мъртвите, да се възнесе на небето. Който смята, че това е малко за Бога, не зная какво още очаква. Нима, ставайки човек, е трябвало да създаде друг свят, та да повярваме, че той е, от когото е създаден светът? Но в този свят не може да бъде създаден нито по-голям, нито равен нему: а ако би създал по-малък, това вече основателно би било смятано за нещо по-незначително. Така или иначе, Христос вършел по по-превъзходен начин нещата, правени от другите. Поради което пак Августин 16 казва по повод реченото у Иоана, 15:24: Ако не бях сторил между тях делата, които никой друг не е сторил, и т.н., следното: Сред Христовите дела не се вижда никое по-голямо от възкресяването на мъртвите: а същото, както знаем, вършели 14 In Mt., hom Ep. CXXXVII In Io., tr.91.

9 9 и пророците. Ала Христос сторвал нещо, което никой друг не бил сторвал. Възразяват ни, че и други са вършили неща, несторвани нито от него самия, нито от когото и да е другиго. Само че за никого от древните не четем да е лекувал с такава сила множеството пороци, болести и страдания на смъртните. Да не говорим за ония, които срещал и излекувал с една само дума. У Марка, 6:56, е казано: Където и да влизаше Той, в села ли, в градове ли или в колиби, навсякъде поставяха болните по тържищата и Го молеха да се допрат поне до полата на дрехата Му; и колкото души се допираха до Него, изцеряваха се. Това никой друг не правел с тях. Така именно следва да се разбират думите с тях : не сред тях, не пред тях, ами именно с тях, понеже ги изцерявал. При това никой друг не вършел делата, сторвани от него с тях: понеже който и друг човек да ги вършел, вършел ги благодарение на Христа; докато той ги вършел от себе си, а не благодарение на другите. На второто трябва да се отговори, че, тълкувайки думите на Иоана, Августин 17 заявява: Кои са тези велики дела, които вярващите в него трябвало да сторят? Дали, преминавайки оттам, сенките им лекували болните? Защото по-велико е сянката да лекува, нежели полата на дрехата. Впрочем, когато Христос изрекъл тези слова, с тях препоръчал стореното и извършеното от него. Понеже когато казва: Отец, Който пребъдва в Мене, Той върши делата, какво са делата, ако не изговорените от него думи? Плодът на въпросните думи била тяхната вяра. А когато учениците проповядвали Евангелието, повярвали им не малцина, ами цели народи. Нима не казаното от собствената му уста накарало оня богат мъж да си тръгне тъжен от него: и при все това по-късно, след като един не го послушал, мнозина сторили проповядваното от него, когато той заговорил чрез учениците си? Та ето, той сторил по-велики дела, когато за него говорели повярвалите, нежели когато сам той говорел на слушащите го. Наистина, все още смущава, дето тези велики дела вършел чрез апостолите: само че, когато говори за този, който вярва в Мене, той няма предвид единствено тях. Чуй: Който вярва в Мене, делата, що Аз върша, и той ще върши. Първо аз ги върша, а сетне и той: понеже аз сторвам нещо, за да го стори и той. Какви са тези дела, ако не човек от нечестив да стане праведен? Това Христос сторва в него, ала не без него. Това бих нарекъл по-велико дело дори от сътворяването на небето и земята: защото небе и земя ще отминат, а спасението и оправданието на предопределените ще останат. А на небето ангелите са делата Христови. Нима не по- 17 Ibid., tr.71 sq.

10 10 големи от тези дела върши онзи, който съдействува на Христа за оправданието си? Нека който може, сам прецени, дали по-велико дело е сътворяването на праведните, нежели изправлението на нечестивите. Във всеки случай ако двете са равни от гледна точка на могъществото, второто е по-велико по милосърдие. При това нищо не ни принуждава да разбираме израза и по-големи от тях да върши като имащ предвид всички дела на Христа. Той по всяка вероятност е имал предвид сторените от него точно в онзи час. А тогава той произнасял словата на вярата: и бездруго по-малко е да прогласяваш словата на правдата, което той правел без нас, нежели да изправяш нечестивия, което той сторва в нас, за да го правим и ние. На третото пък следва да се отвърне, че когато някое частно дело е собствено присъщо на дадено действуващо, чрез въпросното частно дело се потвърждава цялата сила на действуващото: така, доколкото разсъждението е собствено присъщо на човека, това, че някой е човек, се проявява в разсъждаването му върху някое частно положение. По същия начин, доколкото да върши чудеса със собствената си сила е присъщо единствено Богу, от всяко чудо, сторено чрез собствената му сила, в достатъчна степен проличава, че Христос е Бог.

Тома от Аквино сума на теологията Част III София, 2012

Тома от Аквино сума на теологията Част III София, 2012 Тома от Аквино сума на теологията Част III София, 2012 Всички права запазени. Нито една част от тази книга не може да бъде размножавана или предавана по какъвто и да било начин без изричното съгласие на

Подробно

От Лука свето Евангелие, глава 24 От Иоанна свето Евангелие, глава 20 ИИСУС СЕ ЯВЯВА НА УЧЕНИЦИТЕ СИ

От Лука свето Евангелие,  глава 24 От Иоанна свето Евангелие, глава 20 ИИСУС СЕ ЯВЯВА НА УЧЕНИЦИТЕ СИ БИБЛИЯ ЗА ДЕЦА УЧЕБНО ПОМАГАЛО ПО РЕЛИГИЯ ЗА НАЧАЛЕН КУРС ПРЕВОД ОТ РУСКИ ЕЗИК ДИМИТРИНА ГЕРГОВА,МИХАИЛ КАТЕРИНСКИ ПРИ ЩРАКВАНЕ С МИШКАТА СЕ ПОЯВЯВА ТЕКСТ И СЕ СМЕНЯ СЛАЙДА От Лука свето Евангелие, глава

Подробно

Jesus Feeds 5000 People Bulgarian

Jesus Feeds 5000 People Bulgarian Библия за Деца представя Исус Нахранва 5000 Човека Написана от: Edward Hughes Илюстрирана от: Janie Forest Адаптирана от: Ruth Klassen Преведена от: Никола Димитров Произведена от: Bible for Children www.m1914.org

Подробно

Молитва към Ангела Пазител

Молитва към Ангела Пазител Молитва към Ангела Пазител www.prophet-elias.com Молитва към Ангела Пазител Свети Ангеле Христов! Припадам пред тебе и те моля, свети пазителю мой, който си ми даден още от светото Кръщение, за да пазиш

Подробно

Isaiah Sees the Future Bulgarian PDA

Isaiah Sees the Future Bulgarian PDA Библия за Деца представя Исая вижда бъдещето Написана от: Edward Hughes Илюстрирана от: Jonathan Hay Адаптирана от: Mary-Anne S. Преведена от: Nikola Dimitrov Произведена от: Bible for Children www.m1914.org

Подробно

От Иоана свето Евангелие, глава 9 ИИСУС ИЗЦЕЛЯВА СЛЕПИЯ  

От Иоана свето Евангелие,  глава 9 ИИСУС ИЗЦЕЛЯВА СЛЕПИЯ     БИБЛИЯ ЗА ДЕЦА УЧЕБНО ПОМАГАЛО ПО РЕЛИГИЯ ЗА НАЧАЛЕН КУРС ПРЕВОД ОТ РУСКИ ЕЗИК ДИМИТРИНА ГЕРГОВА, МИХАИЛ КАТЕРИНСКИ ПРИ ЩРАКВАНЕ С МИШКАТА СЕ ПОЯВЯВА ТЕКСТ И СЕ СМЕНЯ СЛАЙДА От Иоана свето Евангелие, глава

Подробно

LXXXIV. За покаянието като тайнство

LXXXIV. За покаянието като тайнство 1 ОСЕМДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТИ ВЪПРОС. ЗА ПОКАЯНИЕТО КАТО ТАЙНСТВО Следва да разгледаме тайнството покаяние. Във връзка с това най-напред трябва да се спрем на самото покаяние; сетне на резултата от него; после

Подробно

Slide 1

Slide 1 БИБЛИЯ ЗА ДЕЦА УЧЕБНО ПОМАГАЛО ПО РЕЛИГИЯ ЗА НАЧАЛЕН КУРС ПРЕВОД ОТ РУСКИ ЕЗИК ДИМИТРИНА ГЕРГОВА,МИХАИЛ КАТЕРИНСКИ ПРИ ЩРАКВАНЕ С МИШКАТА СЕ ПОЯВЯВА ТЕКСТ И СЕ СМЕНЯ СЛАЙДА Деяния на светите Апостоли,

Подробно

Language: български (Bulgarian) Provided by: Bible League International. Съвременен превод Copyright and Permission to Copy Taken from the Bulgarian E

Language: български (Bulgarian) Provided by: Bible League International. Съвременен превод Copyright and Permission to Copy Taken from the Bulgarian E Language: български (Bulgarian) Provided by: Bible League International. Съвременен превод Copyright and Permission to Copy Taken from the Bulgarian Easy-to-Read Version 2000 by Bible League International.

Подробно

Good Kings Bad Kings Bulgarian PDA

Good Kings Bad Kings Bulgarian PDA Библия за Деца представя Добри Царе, Лоши Царе Написана от: Edward Hughes Илюстрирана от: Lazarus Адаптирана от: Ruth Klassen Преведена от: Никола Димитров Произведена от: Bible for Children www.m1914.org

Подробно

Noah and the Great Flood Bulgarian PDA

Noah and the Great Flood Bulgarian PDA Библия за Деца представя Ной И Големият Потоп Написана от: Edward Hughes Илюстрирана от: Byron Unger и Lazarus Адаптирана от: M. Maillot и Tammy S. Преведена от: Никола Димитров Произведена от: Bible for

Подробно

From Persecutor to Preacher Bulgarian PDA

From Persecutor to Preacher Bulgarian PDA Библия за Деца представя От Гонител в Проповедник Написана от: Edward Hughes Илюстрирана от: Janie Forest Адаптирана от: Ruth Klassen Преведена от: Никола Димитров Произведена от: Bible for Children www.m1914.org

Подробно

From Persecutor to Preacher Bulgarian

From Persecutor to Preacher Bulgarian Библия за Деца представя От Гонител в Проповедник Написана от: Edward Hughes Илюстрирана от: Janie Forest Адаптирана от: Ruth Klassen Преведена от: Никола Димитров Произведена от: Bible for Children www.m1914.org

Подробно

Jesus Heals the Blind Bulgarian PDA

Jesus Heals the Blind Bulgarian PDA Библия за Деца представя Исус Изцерява Слепецът Написана от: Edward Hughes Илюстрирана от: Janie Forest Адаптирана от: Ruth Klassen Преведена от: Никола Димитров Произведена от: Bible for Children www.m1914.org

Подробно

Rich Man Poor Man Bulgarian CB

Rich Man Poor Man Bulgarian CB Библия за Деца представя Богаташът и беднякът Написана от: Edward Hughes Илюстрирана от: M. Maillot и Lazarus Адаптирана от: M. Maillot и Sarah S. Преведена от: Никола Димитров Произведена от: Bible for

Подробно

PravoslavniMisli_14х10_ _redakciyaFIN.indd

PravoslavniMisli_14х10_ _redakciyaFIN.indd Православни мисли за всеки ден София 2016 През 1909 година с разрешение на духовната цензура е издаден Дневник на православния свещеник. Той е живял през 19 век, но името му не е упоменато. Дневникът съдържал

Подробно

Rich Man Poor Man Bulgarian PDA

Rich Man Poor Man Bulgarian PDA Библия за Деца представя Богаташът и беднякът Написана от: Edward Hughes Илюстрирана от: M. Maillot и Lazarus Адаптирана от: M. Maillot и Sarah S. Преведена от: Никола Димитров Произведена от: Bible for

Подробно

Програма на Неделното училище при храм Свети Пророк Илия та учебна година с благословията на предстоятеля на Православен храм Свети Пророк

Програма на Неделното училище при храм Свети Пророк Илия та учебна година с благословията на предстоятеля на Православен храм Свети Пророк Програма на Неделното училище при храм Свети Пророк Илия 2018-2019 -та учебна година с благословията на предстоятеля на Православен храм Свети Пророк Илия протойерей Емилиян Костадинов софия 2018 ПРОГРАМА

Подробно

Деяния на светите Апостоли, глава 16 ПАВЕЛ И СИЛА ПЕЯТ В ТЪМНИЦАТА

Деяния на светите Апостоли, глава 16 ПАВЕЛ И СИЛА ПЕЯТ В ТЪМНИЦАТА БИБЛИЯ ЗА ДЕЦА УЧЕБНО ПОМАГАЛО ПО РЕЛИГИЯ ЗА НАЧАЛЕН КУРС ПРЕВОД ОТ РУСКИ ЕЗИК ДИМИТРИНА ГЕРГОВА,МИХАИЛ КАТЕРИНСКИ ПРИ ЩРАКВАНЕ С МИШКАТА СЕ ПОЯВЯВА ТЕКСТ И СЕ СМЕНЯ СЛАЙДА Деяния на светите Апостоли,

Подробно

ТРЕТА ПАСХАЛНА НЕДЕЛЯ Епархийно светилище Дева Мария от Фатма бр. 2 (4), 15 април 2018

ТРЕТА ПАСХАЛНА НЕДЕЛЯ Епархийно светилище Дева Мария от Фатма бр. 2 (4), 15 април 2018 ТРЕТА ПАСХАЛНА НЕДЕЛЯ Епархийно светилище Дева Мария от Фатма бр. 2 (4), 15 април 2018 ВСТЪПИТЕЛНИ ОБРЕДИ Св: В името на Отца и Сина, и Светия Дух. Св: Благодатта на нашия Господ Исус Христос, любовта

Подробно

Евалд Франк Кръщение, Господна вечеря и миене на крака Гр. Крефелд, 1 издание от 1985 г Въведение Кръщението и вечерята са библейски нареждания, които

Евалд Франк Кръщение, Господна вечеря и миене на крака Гр. Крефелд, 1 издание от 1985 г Въведение Кръщението и вечерята са библейски нареждания, които Евалд Франк Кръщение, Господна вечеря и миене на крака Гр. Крефелд, 1 издание от 1985 г Въведение Кръщението и вечерята са библейски нареждания, които се практикуват в повечето християнски и свободни църкви,

Подробно

Slide 1

Slide 1 БИБЛИЯ ЗА ДЕЦА УЧЕБНО ПОМАГАЛО ПО РЕЛИГИЯ ЗА НАЧАЛЕН КУРС ПРЕВОД ОТ РУСКИ ЕЗИК ДИМИТРИНА ГЕРГОВА,МИХАИЛ КАТЕРИНСКИ ПРИ ЩРАКВАНЕ С МИШКАТА СЕ ПОЯВЯВА ТЕКСТ И СЕ СМЕНЯ СЛАЙДА Деяния на светите Апостоли,

Подробно

Samuel Gods BoyServant Bulgarian

Samuel Gods BoyServant Bulgarian Библия за Деца представя Самуил Божият Млад Слуга Написана от: Edward Hughes Илюстрирана от: Janie Forest Адаптирана от: Lyn Doerksen Преведена от: Никола Димитров Произведена от: Bible for Children www.m1914.org

Подробно

XIX Неделя през годината

XIX Неделя през годината Нашето ДНК Възможно ли е да видим паяжина в тъмна стая? А възможно ли е да почувстваме Божието присъствие, когато душата ни е скована в капана на чувства като страх, тревожност и смут или усещане за вина

Подробно

Elisha, Man of Miracles Bulgarian

Elisha, Man of Miracles Bulgarian Онлайн Библия за Деца представя Елисей, Мъж на Чудеса Написана от: Edward Hughes Илюстрирана от: Lazarus Адаптирана от: Ruth Klassen Преведена от: Никола Димитров Произведена от: Genesis Research Corporation

Подробно

Писмо до монaхиня Ксения

Писмо до монaхиня Ксения Стоян Терзийски, превод от старогръцки, 2010 Фондация Покров Богородичен, 2010 ISBN 978-954-9700-92-3 Ñâåòè Ãðèãîðèé Ïàëàìà Ïèñìî äî ìíîãîïî èòàíàòà ìîíàõèíÿ Êñåíèÿ За страстите, за добродетелите и за

Подробно

PDF: Освещаване на храм „Света Богородица - Достойно есть“, село Кранево

PDF: Освещаване на храм „Света Богородица - Достойно есть“, село Кранево 09/06/2019 Освещаване на храм Света Богородица Достойно есть, село Кранево На 8 юни 2019 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи пълния чин за освещаване на

Подробно

Noah and the Great Flood Bulgarian

Noah and the Great Flood Bulgarian Онлайн Библия за Деца представя НойИГолемият Потоп Написана от: Edward Hughes Илюстрирана от: Byron Unger and Lazarus Адаптирана от: M. Maillot and Tammy Stetski Преведена от: Никола Димитров Произведена

Подробно

Без Светия Дух духът на човека се разпада и разсипва чрез греха на безброй смърти, безброй несъщества и лъжесъщества. Защото и тук са в сила всеистинн

Без Светия Дух духът на човека се разпада и разсипва чрез греха на безброй смърти, безброй несъщества и лъжесъщества. Защото и тук са в сила всеистинн Без Светия Дух духът на човека се разпада и разсипва чрез греха на безброй смърти, безброй несъщества и лъжесъщества. Защото и тук са в сила всеистинните слова на Спасителя: който не събира с Мене, той

Подробно

Относно работата ви на 23-то число Господ Сурия 23 март 2014 г. АЗ СЪМ Сурия. Идвам да поздравя всички Светли души, които отправяте на всяко 23-то чис

Относно работата ви на 23-то число Господ Сурия 23 март 2014 г. АЗ СЪМ Сурия. Идвам да поздравя всички Светли души, които отправяте на всяко 23-то чис Относно работата ви на 23-то число Господ Сурия 23 март 2014 г. АЗ СЪМ Сурия. Идвам да поздравя всички Светли души, които отправяте на всяко 23-то число призив за преобразуване на отрицателната карма за

Подробно