Общо умение Добронамерено общуване ЯСНО И ТВЪРДО

Размер: px
Започни от страница:

Download "Общо умение Добронамерено общуване ЯСНО И ТВЪРДО"

Препис

1 . Модул 2. В пълно съзнание за другия Общо умение Добронамерено общуване Специфично умение ЯСНО И ТВЪРДО Днес ще се науча... Да отговарям по ясен и твърд начин, но без да съм агресивен Ще имаме нужда от... Само нас самите. План на урока 1 Въведение Има ситуации, в които другите хора ни казват или правят нещо, което не харесваме или което ни разстройва или ядосва. Например, може да се почувстваме разстроени или ядосани когато някой скъса наша тетрадка, ни ощипе или ни каже нещо лошо. Може да споделите ситуация, в която сте се разстроили или ядосали на някого. Без да споменавате имена на съученици, някой иска ли да ни разкаже за ситуация, в която се е разстроил или ядосал тук в училище заради нещо, което друг е направил или казал? Изслушайте учениците и потвърдете техните чувства. 2 Същина Днес ще научим различни начини да реагираме в ситуации, когато други хора ни разстройват или ядосват: 1. Пасивно: Когато не изразяваме това, което чувстваме или мислим, и не се защитаваме. С други думи, не правим нищо или си мълчим. 2. Агресивно: Когато изразяваме това, което чувстваме или мислим, и се защитаваме, но нараняваме другите. 3. : Когато изразяваме това, което чувстваме или мислим, и се защитаваме, без да нараняваме другите.

2 . Запишете тези три понятия на дъската, като използвате следните заглавия: пасивни реакции, агресивни реакции и отстояване на собствена позиция. Сега всички ще станем и прочетем за различни ситуации и различни видове реакции за всяка от тях. Когато чуем всеки вид реакция, ще имаме три избора как да действаме: 1) когато мислим, че реакцията е пасивна ще клекнем долу, все едно се крием; 2) когато мислим, че реакцията е агресивна ще сложим ръце на главата си, все едно сме изненадани; или 3) когато мислим, че реакцията е отстояване на собствена позиция ще протегнем ръце с изпънати длани, все едно казваме: Стоп. Направете движенията няколко пъти преди упражнението. Видовете реакции за всяка ситуация са указани в скоби. Използвайте ги само като ръководство за Вас самите. Когато учениците изпълнят различни движения за една и съща реакция (например, някои сложат ръце на главите си, а други се държат все едно се крият), направете пауза и ги насърчете да помислят защо смятат, че реакцията е пасивна, агресивна или отстояване на позиция. Да започнем! 1. Бени е загубил гумата си и обвинява Любо, че я е откраднал. Крещи му пред учителя: Любо е крадец! Къде ми е гумата? Любо не е взел гумата на Бени и е много ядосан, че Бени го обвинява. - Реакция 1: Любо казва на Бени: Какво ти става, бе, глупак? Ти си крадецът! (Агресивна реакция) - Реакция 2: Любо се разплаква. Не казва нищо и си тръгва. (Пасивна реакция) - Реакция 3: Любо казва на Бени: Не съм взел гумата ти. С радост ще ти помогна, но престани да ми крещиш. () 2. Биляна и Таня седят на един чин. За часа по Социално образование трябва да нарисуват карта на Южна и Северна Америка. Трябва им много пространство и възможност да се концентрират. Биляна бута Таня с лакът, за да освободи повече място на чина, и Таня без да иска съсипва картата, върху която е работила цял ден. - Реакция 1: Таня е много ядосана, защото е съсипала картата си заради Биляна, но не казва нищо и решава да отиде да работи другаде. (Пасивна реакция) - Реакция 2: Таня казва на Биляна: Много съм ядосана, защото заради теб съсипах картата си. Следващия път, просто ми кажи, че ти трябва повече място, а не ме бутай. () - Реакция 3: Таня е много ядосана, защото е съсипала картата си заради Биляна и също бута Биляна. (Агресивна реакция)

3 . 3. Лили мисли, че е много забавно да си прави шеги с Катя, затова я спъва и Катя пада. - Реакция 1: Катя се изправя и рита Лили. (Агресивна реакция) - Реакция 2: Катя се изправя и казва на Лили: Това не е смешно, Лили. Престани да ме притесняваш или ще кажа на учителя. (Отстояване на позиция) - Реакция 3: Катя се изправя разплакана, но не успява да каже нищо на Лили и си тръгва. (Пасивна реакция) Сега ще прочетем четвъртата ситуация. Този път ще си намерите партньор и заедно ще помислите за начини, по които Габи може да реагира на Касандра, като отстоява позицията си. 4. Учителят пита класа какъв е отговора на задачата по умножение, която са решавали вкъщи. Габи вдига ръка и казва, че отговорът е 4. Учителят казва: Близо си, Габи, но отговорът е 6. Касандра се изсмива и прошепва: Ха! Габи е много глупав! Поканете три или четири двойки да представят реакцията пред класа. След като представят идеята си, попитайте всеки от тях: Мислите ли, че това беше отстояване на позиция? Защо? 3. Обобщение Днес се справихте страхотно с разграничаването между пасивна и агресивна реакция и отстояване на позиция. Защо мислите, че е по-добре да отстояваме позицията си, а не да реагираме пасивно или агресивно в ситуации, които бихме искали да променим? Какви са предимствата на това да отстояваме позицията си в ежедневието? Ако реагираме ясно и твърдо, без агресия, в ситуациите, които ни разстройват или ни ядосват, показваме на другите какво чувстваме и мислим. Ако реагираме агресивно или не направим нищо, ситуацията сигурно ще се повтори или ще се влоши (например, хората може да не престанат да правят това, което ни притеснява и накрая ще се скараме с тях).

4 . Концепции, съвети и често задавани въпроси 1 Основни концепции Да можем да защитаваме или да отстояваме собствените си позиции, без да прибягваме до агресия или да накърняваме правата на другите (Пенева и Мавродиева, 2013). Добронамерено общуване Да проявяваме доброта и уважение към себе си и другите, за да се подобри взаимното благополучие, растеж и разбирателство. Важно е да помогнете на учениците си: Да различават отстояването на позиция от това да са агресивни и да не правят нищо в отговор на ситуация, която ги засяга. Да намират предимствата в това, да отстояват позицията си. Да виждат негативните последици от това да сме агресивни или да не правим нищо, в отговор на ситуация, която ни засяга. Упражнявайте на практика различни начини да отстоявате позицията си в различни ситуации, както в училище, така и извън него. 2 Съвети за учители и родители Отстояването на позиция е умение, което изисква много практика. Важно е учениците да разсъждават върху това как могат да отстояват позицията си в ситуации, които им причиняват неудобство или ги вбесяват. Ние, възрастните, можем да им помогнем, като им зададем въпроси от рода на: Вместо да го удряш, какво можеше да кажеш на своя приятел, така че той да спре да те притеснява? или "Как можеш учтиво да кажеш на съученика си да престане да тормози другите?" Конфликтите, споровете и ежедневната агресия в училище и извън него могат да бъдат възможности за насърчаване на този тип размисъл. Родителите също могат да помогнат за упражняването на отстояването на позиция у дома. Можете например да насърчите децата си често да се упражняват да говорят ясни и твърдо, но не агресивно за това какво чувстват, мислят и искат, като използвате въпроси, като: Без да крещиш, как можеш да кажеш на брат си, че не ти харесва, когато ти взема тетрадките? Много е важно да давате пример във взаимодействията си с децата, като отстоявате позицията си в ситуации, които Ви вбесяват. Например, можете да реагирате настойчиво, когато коригирате децата, след като направят нещо, което Ви притеснява, вместо да откликвате импулсивно (като ги наранявате или блъскате прекомерно, за да ги накарате да се чувстват зле). Друг начин за насърчаване на отстояването на позиция при децата е като ги помолите да ни дадат отзиви за това как самите ние общуваме. Например, когато дадена ситуация ни ядосва и го кажем на друг човек, можем да попитаме децата си: Как се справих? Мислите ли, че реагирах ясно и категорично, но без да съм агресивен?

5 . Въпреки че целта на този урок е децата да се научат да се справят самостоятелно с различни ситуации и да отстояват позицията си, необходимо е учителят или възрастният да се намесва незабавно в случай на тормоз, да говори с всички замесени и да спре това поведение. Не забравяйте, че тормозът (тормоз, сплашване, досаждане) се отнася до тези ситуации, в които е налице повторяема (многократна) и систематична (едни и същи хора) агресия между ученици и в която е налице и дисбаланс на силата, поради което жертвата не е в състояние да се защити. 3. Често задавани въпроси Защо е важно да се научим да отстояваме позицията си? По принцип можем да реагираме по три различни начина на ситуации, които ни вбесяват или ни притесняват: пасивно (например да не казваме нищо или да избягваме другия човек); агресивно (като например обидим или ударим другия); или като отстояваме позицията си. Ако отговорим пасивно или агресивно, ситуацията вероятно ще се влоши. Например, ако не направим нищо в отговор на обида или реагираме агресивно, другият човек може да ни нарани още повече. Съответно, ако имаме конфликт с наш приятел и не направим нищо, а преглътнем чувствата си, може да започнем да се чувстваме зле и недоволни. Ако реагираме агресивно, приятелството ни сигурно ще пострада. От друга страна, ако в отговор отстояваме позицията си, това е адекватен начин за налагане на нашите права и зачитане на правата на другите, както и изразяване на това, което чувстваме и мислим, като същевременно се грижим за себе си и отношенията си с другите.

СУ „Отец Паисий“ с природоматематическа насоченост гр. Кърджали

СУ „Отец Паисий“ с природоматематическа насоченост гр. Кърджали Урок: КИБЕР-ТОРМОЗ ДЕФИНИРАНЕ И ВИДОВЕ. ОСНОВЕН ВЪПРОС: КАК МОЖЕМ ДА ДЕФИНИРАМЕ ПОНЯТИЕТО КИБЕРТОРМОЗ? ОБЗОР НА УРОКА: Учениците ще научат разликата между това да бъдеш пасивен наблюдател и човек, който

Подробно

conflicts.pages

conflicts.pages Най-добрият план за решаване на семейни конфликти Поредица за семейните 1 отношения Най-добрият план за решаване на семейните конфликти от Стоян Георгиев 2 Copyright 2017. Semeistvo.bg. Може да се споделя,

Подробно

Издава Фондация П.У.Л.С. по проект Променяйки себе си, даваме бъдеще на децата си, финансиран от Фондация ОАК, Швейцария Фондация П.У.Л.С., ПЕРНИК Тел

Издава Фондация П.У.Л.С. по проект Променяйки себе си, даваме бъдеще на децата си, финансиран от Фондация ОАК, Швейцария Фондация П.У.Л.С., ПЕРНИК Тел Издава Фондация П.У.Л.С. по проект Променяйки себе си, даваме бъдеще на децата си, финансиран от Фондация ОАК, Швейцария Фондация П.У.Л.С., ПЕРНИК Тел. 076/ 60 10 10 www.pulsefoundation.org www.oakfnd.org

Подробно

Агресията при малките деца Знаем, че понякога малките деца стават агресивни. Това агресивно поведение е нормално. Така се учат да бъдат независими, а

Агресията при малките деца Знаем, че понякога малките деца стават агресивни. Това агресивно поведение е нормално. Така се учат да бъдат независими, а Агресията при малките деца Знаем, че понякога малките деца стават агресивни. Това агресивно поведение е нормално. Така се учат да бъдат независими, а поведението се дължи на недостатъчно добре овладян

Подробно

Резюме на „Преглед на работата на ОС по проекта MenCare “

Резюме на „Преглед на работата на ОС по проекта MenCare “ Инициатива Училището кани бащата (част от национална кампания Да бъдеш Баща ) 1 Визиите на национална кампания Да бъдеш Баща (1) За истинския мъж любовта минава през корема не се страхува да си изцапа

Подробно

Трансформация на негативните емоции

Трансформация на негативните емоции www.diyo-coach.com 1 4 Съвета Как Да Получиш Максималното От Този Уебинар 1. Разпечатай работната тетрадка преди да се видим, така би могъл да си отбележиш ключовите моменти и да направиш упражненията,

Подробно

Oбучение на учители

Oбучение на учители Oбучение на учители - работни материали Дейност Групова работа, дискусия Отговорете на въпросите за сътрудничество с родители: - Защо е важно да се привлекат родителите в училищния живот на учащите? -

Подробно

ДНИ НА МЕДИЙНАТА ГРАМОТНОСТ (февруари 2019) План за урок на тема Онлайн тормоз - нетикет за 1-4 клас, в две части Тук можете да прочетете подробен пла

ДНИ НА МЕДИЙНАТА ГРАМОТНОСТ (февруари 2019) План за урок на тема Онлайн тормоз - нетикет за 1-4 клас, в две части Тук можете да прочетете подробен пла ДНИ НА МЕДИЙНАТА ГРАМОТНОСТ (февруари 2019) План за урок на тема Онлайн тормоз - нетикет за 1-4 клас, в две части Тук можете да прочетете подробен план на урок на тема Онлайн тормоз - нетикет за ученици

Подробно

Microsoft Word - 12-Teacher_Getting Loopy BGG.docx

Microsoft Word - 12-Teacher_Getting Loopy BGG.docx СЪЗДАВАНЕ НА ЦИКЛИ Времетраене на урока: 30 минути. Основната продължителност на урока включва само дейностите. Въвеждащите и обобщаващи предложения могат да се използват за задълбочаване на знанията,

Подробно

Профил на социалния стил Pat Jones Петък, 2012, Октомври 26 Социален стил СТИЛ Насочен към задачата D C B A 1 Насочен към задаване на

Профил на социалния стил Pat Jones Петък, 2012, Октомври 26 Социален стил СТИЛ Насочен към задачата D C B A 1 Насочен към задаване на Социален стил СТИЛ Насочен към задачата D C B A 1 Насочен към задаване на въпроси ------ Аналитичен ------ -------- Напорист -------- 2 3 ВИЕ ----- Дружелюбен ----- ----- Експресивен ----- 4 Насочен към

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation и представят РИСКОВЕТЕ ОНЛАЙН ЗА ДЕТЕТО Част IV: Ръководство за родители на деца на възраст 16 18 години На тази възраст рисковете рязко намаляват, тъй като младият човек вече има изградени собствени навици

Подробно

Microsoft Word - E1-11-bg.doc

Microsoft Word - E1-11-bg.doc Основна цел Педагогически указания E: Оценяване на съобщение E1 / 11 Степен на трудност 1 Междинна цел 1: Дайте значение на вашето съобщение Оперативна цел Предварителни умения Брой на предложените упражнения

Подробно

Slide 1

Slide 1 16 НОЕМВРИ МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ТОЛЕРАНТНОСТТА ПРЕЗЕНТАЦИЯ НАСЪРЧАВАНЕ НА ТОЛЕРАНТНОСТТА В ОБЩУВАНЕТО РАЗПРОСТРАНЯВАТ: МЕСТНА КОМИСИЯ ЗА БОРБА СРЕЩУ ПРОТИВООБЩЕСТВЕНИТЕ ПРОЯВИ НА МАЛОЛЕТНИТЕ И НЕПЪЛНОЛЕТНИТЕ

Подробно

ПОРТФОЛИО

ПОРТФОЛИО Старши учител начален етап в СУ,, Христо Смирненски гр. Койнаре Началният учител е този, който за първи път въвежда децата в храма на науката! Тук започва тяхната подготовка за бъдещи творци на материални

Подробно

ЗАЩИТНИ ПСИХОЛОГИЧНИ МЕХАНИЗМИ Антония Цокова Психолог

ЗАЩИТНИ ПСИХОЛОГИЧНИ МЕХАНИЗМИ Антония Цокова Психолог ЗАЩИТНИ ПСИХОЛОГИЧНИ МЕХАНИЗМИ Антония Цокова Психолог ЗАЩИТНИ МЕХАНИЗМИ Психологически стратегии, чрез които хората редуцират или избягват на подсъзнателно равнище негативните състояния конфликти, тревожност

Подробно

ЕКСПЛОДИРАЩИ ТОЧКИ ГЛАВА 1 МАШИНИ Добре дошли на борда на нашето приключение. Това е математическо приключение базирано върху една моя история (аз съм

ЕКСПЛОДИРАЩИ ТОЧКИ ГЛАВА 1 МАШИНИ Добре дошли на борда на нашето приключение. Това е математическо приключение базирано върху една моя история (аз съм ЕКСПЛОДИРАЩИ ТОЧКИ ГЛАВА 1 МАШИНИ Добре дошли на борда на нашето приключение. Това е математическо приключение базирано върху една моя история (аз съм Джеймс), която не е истинска. Когато бях дете, аз

Подробно

ЛЮБОВТА В СЕМЕЙСТВОТО

ЛЮБОВТА В СЕМЕЙСТВОТО 5. Аз, ти и ние Идеалистичният ни подход към интимните връзки. Любов и влюбване Предизвикателства пред съвременното партньорство Смисълът на съвременното партньорство Условия за изграждане на «ние», без

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Подкрепата на Европейската комисия за представянето на тази публикация не представлява одобрение на съдържанието,което отразява само възгледите на авторите, и Комисията не носи отговорност за каквото и

Подробно

Self-Advocacy

Self-Advocacy РЕГИОНАЛНО ДРУЖЕСТВО ЗА ПОДКРЕПА НА ЛИЦА С УМСТВЕНИ ЗАТРУДНЕНИЯ ГР. ВИДИН Проект: Лицата с интелектуални затруднения и техните фундаментални права Самозастъпничество Модул 3 Кой упражнява контрол? Кой

Подробно

Свети Димитър

Свети  Димитър Денят на прошката Колко хубаво и колко приятно е братя да живеят заедно! (Пс.132:1) Така Бог изразява радостта си, когато хората живеят в мир и разбирателство, като родни братя. Колко е хубаво, когато

Подробно

ГРИЖОВНОСТ Често подценяваме значимостта на едно докосване, усмивка, мила дума, изслушващо ухо, искрен комлимент или малък жест на грижовност всички т

ГРИЖОВНОСТ Често подценяваме значимостта на едно докосване, усмивка, мила дума, изслушващо ухо, искрен комлимент или малък жест на грижовност всички т ГРИЖОВНОСТ Често подценяваме значимостта на едно докосване, усмивка, мила дума, изслушващо ухо, искрен комлимент или малък жест на грижовност всички те имат силата да преобърнат нечий живот. Лео Бушалиа

Подробно

"СЕГА И ЗАВИНАГИ" ЙИИТ ИЗПЪЛНЕН СЪС СЪМНЕНИЯ КЪМ НУР

СЕГА И ЗАВИНАГИ ЙИИТ ИЗПЪЛНЕН СЪС СЪМНЕНИЯ КЪМ НУР Йиит се ядосва, виждайки видеото със свалянето на плакатите. Иджлял се опитва да се сприятели с Назан. Предлага й да отидат да се разкрасят и след това заедно с мъжете да обядват. В това време Нур и Айтюл

Подробно

"СЕГА И ЗАВИНАГИ" - КЕРЕМ ЗАПОЧВА ДА ПОКАЗВА ЗЛОВЕЩАТА СИ СЪЩНОСТ

СЕГА И ЗАВИНАГИ - КЕРЕМ ЗАПОЧВА ДА ПОКАЗВА ЗЛОВЕЩАТА СИ СЪЩНОСТ Нур се колебае дали да отиде на почивка с Керем. Започва да си събира багажа. Санджактар вижда частично наредения пъзел и разбира, че Хазал го е изпратила. Пръска наредената част по земята. Извинява се

Подробно

План на урок: Хранилка за птици Развиване на умения за търсене, оценка и систематизиране на информация в тематична област Домашен бит и техника за 2 к

План на урок: Хранилка за птици Развиване на умения за търсене, оценка и систематизиране на информация в тематична област Домашен бит и техника за 2 к План на урок: Хранилка за птици Развиване на умения за търсене, оценка и систематизиране на информация в тематична област Домашен бит и техника за 2 клас Цел на урока: те използват поне 2 стратегии за

Подробно

1-11 Figuri ukaz.doc

1-11 Figuri ukaz.doc «Фигури» 1-11 Ниво 1 Упражнение 1 Цели Приложение (примери) - Разпознаване и разполагане, изразяване с точност и яснота, използвайки ориентирите дясно/ляво и горе/долу. - Запознаване и обучение в четене

Подробно

СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ПАРТНЬОРСТВО Днес... в град Сливен, МЕЖДУ УЧИТЕЛИ НА... КЛАС В 4 ОУ ДИМИТЪР ПЕТРОВ, СЛИВЕН И РОДИТЕЛ/И НА..., УЧЕНИК В УЧИ

СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ПАРТНЬОРСТВО Днес... в град Сливен, МЕЖДУ УЧИТЕЛИ НА... КЛАС В 4 ОУ ДИМИТЪР ПЕТРОВ, СЛИВЕН И РОДИТЕЛ/И НА..., УЧЕНИК В УЧИ СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ПАРТНЬОРСТВО Днес... в град Сливен, МЕЖДУ...... УЧИТЕЛИ НА... КЛАС В 4 ОУ ДИМИТЪР ПЕТРОВ, СЛИВЕН И...... РОДИТЕЛ/И НА..., УЧЕНИК В УЧИЛИЩЕТО. Се сключи настоящето споразумение за партньорство

Подробно

Microsoft Word - D2-12.doc

Microsoft Word - D2-12.doc Педагогически указания D2 / 12 Основна цел Степен на трудност 2 D : Осъществяване на писмено съобщение Междинна цел 1: Съставяне на писмено съобщение Оперативна цел Предварителни умения Брой на предложените

Подробно

Презентация на PowerPoint

Презентация на PowerPoint Слънцето е за всички! Небето е за всички! Многоцветната дъга е за всички! Тревите и цветята са за всички! Независимо от етнос, култура, образование, семейно положение и статус в обществото ВСИЧКИ НИЕ,

Подробно

Center for the Study of Democracy Presentation

Center for the Study of Democracy Presentation Свободно движение за ЛГБТИ двойките в България: човешки истории Международна конференция, София 8 ноември 2018 This project was funded by the European Union s Rights, Equality and Citizenship Programme

Подробно

Десислава Цокова ЗАБАВНИ ОБУЧИТЕЛНИ ИГРИ С LEARNING APPS НЕОБХОДИМИ РЕСУРСИ Компютър, интернет за създаването и ползването им. Регис

Десислава Цокова ЗАБАВНИ ОБУЧИТЕЛНИ ИГРИ С LEARNING APPS НЕОБХОДИМИ РЕСУРСИ Компютър, интернет за създаването и ползването им. Регис Десислава Цокова dtsokova@pgaz.org ЗАБАВНИ ОБУЧИТЕЛНИ ИГРИ С LEARNING APPS НЕОБХОДИМИ РЕСУРСИ Компютър, интернет за създаването и ползването им. Регистрация. ВЪВЕДЕНИЕ LearningApps.org е Web сайт, подкрепящ

Подробно

Изследване на строежа и съответствието между формите на музика, слово и движения в упражнението Колко сме доволни Следователно, щом дойде Светлината,

Изследване на строежа и съответствието между формите на музика, слово и движения в упражнението Колко сме доволни Следователно, щом дойде Светлината, Изследване на строежа и съответствието между формите на музика, слово и движения в упражнението Колко сме доволни Следователно, щом дойде Светлината, тя създава образи, форми. Във формите се виждат вече

Подробно

СРЕДНО УЧИЛИЩЕ СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ ГРАД АКСАКОВО, ВАРНЕНСКА ОБЛАСТ ул. Митко Палаузов 27 а ; тел: 052/ ; тел/факс 052/ ; soua

СРЕДНО УЧИЛИЩЕ СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ ГРАД АКСАКОВО, ВАРНЕНСКА ОБЛАСТ ул. Митко Палаузов 27 а ; тел: 052/ ; тел/факс 052/ ;   soua А Н А Л И З на резултатите от проведена анкета през месец октомври 2018 г. сред учениците от V XІI класове, относно оценка степента на противодействие на училищния тормоз между децата и учениците в училище

Подробно

портфолио

портфолио ПОРТФОЛИО на Катина Лалкова Старши учител по Биология и ЗО и Човекът и природата в СУ Никола Войводов гр. Враца ЛИЧНИ ДАННИ Име, фамилия:катина Лалкова Настояща месторабота: старши учител по Биология и

Подробно

СРЕЩА С ПРЕДПРИЕМАЧ Ръководство за доброволеца за посещение на ученици Допълнителна дейност към Това е моят бизнес 1

СРЕЩА С ПРЕДПРИЕМАЧ Ръководство за доброволеца за посещение на ученици Допълнителна дейност към Това е моят бизнес 1 СРЕЩА С ПРЕДПРИЕМАЧ Ръководство за доброволеца за посещение на ученици Допълнителна дейност към Това е моят бизнес 1 Джуниър Ачийвмънт България е партньор в тригодишен проект Това е моето бъдеще: изграждане

Подробно

Russian for Tourism РЪКОВОДСТВО ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА ИНДИВИДУАЛНОТО ПРОСТРАНСТВО НА ПРОЕКТА RETOUR По-долу ще намерите някои технически указания, които ще

Russian for Tourism РЪКОВОДСТВО ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА ИНДИВИДУАЛНОТО ПРОСТРАНСТВО НА ПРОЕКТА RETOUR По-долу ще намерите някои технически указания, които ще РЪКОВОДСТВО ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА ИНДИВИДУАЛНОТО ПРОСТРАНСТВО НА ПРОЕКТА RETOUR По-долу ще намерите някои технически указания, които ще ви помогнат да изпитате удовлетворение от възможностите на Индивидуалното

Подробно

ПОРТФОЛИО

ПОРТФОЛИО ПОРТФОЛИО на Даниела Ангелова Иванова начален учител в ОУ Митрополит Авксентий Велешки Лични данни Име: Дата на раждане: Имейл: Даниела Ангелова Иванова 28.05.1968 год. divanova68@abv.bg Телефон: 0879

Подробно

гр. Койнаре, общ. Червен бряг, обл. Плевен, ул. Христо Ботев 1, тел /2423; GSM ; Портф

гр. Койнаре, общ. Червен бряг, обл. Плевен, ул. Христо Ботев 1, тел /2423; GSM ;     Портф гр. Койнаре, общ. Червен бряг, обл. Плевен, ул. Христо Ботев 1, тел. 06573/2423; GSM 0879827292; e-mail: sоu_koinare@abv.bg; www.sоu-koinare.com Портфолио на ВЕСЕЛКА ВЕНОВСКА старши учител в СУ,, Христо

Подробно

"ЧЕРНА ЛЮБОВ": ДВАМА НЕОЧАКВАНИ СЪСЕДИ

ЧЕРНА ЛЮБОВ: ДВАМА НЕОЧАКВАНИ СЪСЕДИ Кемал иска да купи къщата, но Емир също решава да притежава тази къща заради Нихан Вилдан разпитва Емир дали е приключил сделката по придобиването на този имот. Той отговаря, че всеки момент това трябва

Подробно

Как да се справим с кризите в детската възраст В определен момент вашето дете става неуправляемо и неподвластно на какъвто и да било контрол, нито от

Как да се справим с кризите в детската възраст В определен момент вашето дете става неуправляемо и неподвластно на какъвто и да било контрол, нито от Как да се справим с кризите в детската възраст В определен момент вашето дете става неуправляемо и неподвластно на какъвто и да било контрол, нито от страна на родителите, нито от страна на които и да

Подробно

opit_agresiq

opit_agresiq ОПИТ ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА АГРЕСИЯТА Учените свързват агресивния импулс у човека с инстинкта за самосъхранение. Ако не сме агресивни по природа, не можем да се борим за своето физическо, психическо и социално

Подробно

Кариера

Кариера Социални проблеми на младежите в Кърджали За Вас работиха Мелтем Али, Беркай Вели, Танер Караибрям и Христо Момчев С участието : г-жа Нели Карабашева Кариера Избор на бъдещата кариера е може би най-важния

Подробно

Резултати от дейността в Национален Юрочайлд форум България месец септември, 2018 г. Тема на месеца: Справедливо ли е отношението в обществото към хор

Резултати от дейността в Национален Юрочайлд форум България месец септември, 2018 г. Тема на месеца: Справедливо ли е отношението в обществото към хор Резултати от дейността в Национален Юрочайлд форум България месец септември, 2018 г. Тема на месеца: Справедливо ли е отношението в обществото към хората с различна сексуална ориентация в България? Кого

Подробно