ЕТИЧЕН КОДЕКС

Размер: px
Започни от страница:

Download "ЕТИЧЕН КОДЕКС"

Препис

1 ЕТИЧЕН КОДЕКС НА АГРАРЕН УНИВЕРСИТЕТ ПЛОВДИВ Етичният кодекс на Аграрен Университет Пловдив (АУ) има за цел да маркира обхвата на академичната етика, действаща в Университета, като регулира поведението и отношенията между всички членове на Университетската общност и да създаде предпоставки за обществено доверие и добронамерени отношения при осъществяване на дейностите в АУ. Етичният кодекс е съобразен с вътрешните правила на Университета и нормите на академичната етика. Той е неразделна част от Вътрешната система за оценяване и поддържане на качеството на обучението и академичния състав и Системата за финансово управление и контрол на АУ Пловдив. ГЛАВА ПЪРВА Общи положения 1. Етичният кодекс (наричан оттук нататък за краткост Кодекс ) включва принципите и правилата за поведение, на които трябва да се основават взаимоотношенията между членовете на Университетската общност в АУ. 2. Университетската общност обхваща студенти, преподаватели, служители, работници, докторанти и специализанти, чиято дейност е свързана с Аграрен Университет Пловдив. 3. Принципите определят основните положения при осъществяване на дейностите в АУ Пловдив. 4. Правилата за поведение определят основните норми на поведение на членовете на Общността и помагат за практическото приложение на принципите. 5. Етичният кодекс е задължителен за всички членове на Университетската общност, независимо от заеманата длъжност, пол, възраст, образование, ранг, научна степен и др. ГЛАВА ВТОРА Принципи Академичната етика е тип професионална етика, която отразява особеностите и уникалността на Университета като институция. Университетската общност на Аграрен университет Пловдив, избирайки да бъдат част от една и съща професионална сфера, споделят ценности, норми и средства на общуване, чиято цел е постигане на морален консенсус и изграждане на академична атмосфера на честност, взаимно уважение, зачитане на авторството и непримиримост към нечестни прояви от всяко естество. Етичният кодекс и правилата в него поставят рамката, в която академичната свобода, основаваща се на автономността на университетската общност, може да бъде упражнявана по отговорен начин. Основна цел на етичните принципи в университетската общност е да се определят границите на приемливо поведение на всичките й членове, професионалната и научна отговорност на преподавателите като учени-изследователи и на студентите като представители на културното гражданство.

2 Дейностите в АУ-Пловдив се осъществяват при спазване на следните основни етични принципи: Законосъобразност Всеки член на Университетската общност строго спазва законодателството на Република България и вътрешно нормативните правила в Университета. Компетентност Всеки член на Университетската общност притежава знания, умения и квалификация за изпълняваната длъжност, като се стреми непрекъснато да ги повишава. Преподавателят подбира компетентно преподаваната професионална информация, както и методите на преподаване и обучение, поддържа постоянна връзка със студентската аудитория. Отговорност Всеки член на Университетската общност носи морална отговорност за действията си при изпълнение на трудовите и учебните си задължения и не накърнява престижа на Университета. Лоялност Лоялността е уважение към университетската институция и морална коректност към образователните й цели, политики и стандарти. Университетската общност има ангажимент да поддържа и издига имиджа на Университета. Представителите на Университетската общност не могат да разкриват информация, която представлява защитена от закона тайна, както и да правят изявления, които ангажират официалната позиция на АУ - Пловдив, без да са изрично упълномощени за това. Прозрачност и отчетност Членовете на Университетската общност осъществяват своята дейност по начин, даващ възможност да се видят ясно техните действия и да се оценят резултатите от извършената работа, като при необходимост дават отчет за своето поведение пред техните преки ръководители и пред всички компетентни органи. Безпристрастност Преподавателите и служителите в Университета извършват дейността си обективно и добросъвестно, като се стремят точно, вярно и безпристрастно да събират, анализират и оценяват всички факти и обстоятелства, свързани с работата им, без да допускат влияние на собствени или чужди интереси. Студентският труд и знания се оценяват обективно и справедливо, в съответствие с предварително обявени и общовалидни критерии. Равнопоставеност и справедливост Между членовете на Университетската общност не се допускат: прояви на дискриминация; протекция и фаворизиране на определени студенти; морална, материална или какъвто и да е вид принуда.

3 Толерантност Проявата на търпимост и зачитане на чуждото мнение при работа в екип гарантира качествено изпълнение на задълженията и отговорностите на преподаватели, студенти и служители. Почтеност Следвайки основните принципи на академичната етика всеки член на Университетската общност се стреми да осъществява дейностите си честно, коректно и добросъвестно. Колегиалност При изпълнение на задълженията си представителите на Университетската общност са длъжни да се отнасят помежду си възпитано и с уважение, зачитайки правата и достойнството на личността. ГЛАВА ТРЕТА Правила за професионална и научна етика: 1. Всеки член на Университетската общност изпълнява задълженията си честно, безпристрастно и непредубедено. 2. Всеки член на Университетската общност е длъжен да спазва служебната йерархия и стриктно да изпълняват заповедите на висшестоящите органи, освен ако не са в открито противоречие с морални или правни норми. 3. Всеки член на Университетската общност отговаря на поставените му въпроси съобразно функциите и длъжностните си задължения, като при необходимост пренасочва заинтересуваните към компетентните служители. 4. Всеки член на Университетската общност поставя пред своя пряк ръководител своевременно и пълно проблемите, възникнали в процеса на работа. 5. При изпълнение на служебните си задължения членовете на Университетската общност не допускат поведение несъвместимо с добрите нрави, като спазват благоприличие и делови външен вид на работното облекло. 6. Членовете на Университетската общност изпълняват служебните си задължения и управляват повереното им имущество с грижата на добър стопанин, по начин, който изключва каквото и да било съмнение за злоупотреба със служебно положение. 7. В Университета се извършва научна дейност на високо ниво на професионална компетентност, в съответствие с международно сравними професионални стандарти. Членовете на Университетската общност приемат изпълнението само на такива задачи от научноизследователските проекти, за които имат необходимата квалификация и доказан професионален опит.

4 8. Всеки член на Университетската общност се стреми да поддържа и повишава уменията и професионалната си квалификация, използвайки ресурсите на Университета и цялата научна общност, като същевременно подпомага развитието на своите колеги. Спазва се дух на приемственост и се стимулира развитието на младите учени. 9. Всеки член на Университетската общност уважава интелектуалната собственост и не допуска прояви на плагиатство и нарушаване на правото на интелектуална собственост на всяко ниво при изготвяне на проекти, научни трудове, но така също при разработване на курсови и дипломни работи или по време на изпит. Членовете на Университетската общност публикуват оригинални/иновативни научни разработки, като позоваването на чужд опит в дадена сфера трябва да бъде цитирано според изискванията за публикуване на научни разработки. 10. Членовете на Университетската общност, полагащи изпит или разработващи проект, се ръководят от разбирането, че академичното поведение е условие за високото качество на придобитите знания и разчитат единствено на собствената си подготовка като разработват самостоятелно възложените им задачи и точно посочват използваните източници на информация. 11. При изпълнение на служебните си задължения и в обществения живот членовете на Университетската общност следват поведение, което не уронва престижа на Университета. 12. Всеки член на Университетската общност е длъжен да противодейства на корупционни прояви и на други неправомерни дейности в Университета. 13. Комисията по етика се избира от АС при АУ Пловдив по предложение на Ректора на Университета. Ректорът със своя заповед, след направения избор от АС по предходното изречение, конституира Комисията по етика. 14. Комисията по етика разглежда всички въпроси и сигнали свързани с етичното поведение на членовете на Университетската общност, в т. ч. и за наличието или не на конфликт на интереси. ГЛАВА ЧЕТВЪРТА Конфликт на интереси Предмет на тези правила са правоотношенията, възникващи по повод предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси на членовете на Университетската общност, които изпълняват действия по управление, разпореждане, регулиране, оценяване, контрол или друг вид дейност, която предполага конфликт на интереси.

5 Конфликт на интереси е всеки частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективното изпълнение на правомощията или задълженията по служба на лице, заемащо отговорна длъжност. Членовете на Университетската общност не могат да участват при обсъждането, подготовката, участие в дейности, вземането и изпълнението на решения, когато те или свързани с тях лица са заинтересувани или когато имат със заинтересуваните лица отношения, пораждащи основателни съмнения в тяхната безпристрастност. При възлагането на служебна задача, чието изпълнение може да доведе до конфликт между служебните им задължения и техните частни интереси, членовете на Университетската общност следва своевременно да уведомят своя пряк ръководител. Членовете на Университетската общност, на които станат известни факти и обстоятелства за възникнал конфликт на интереси в звеното, в което са назначени или се обучават, трябва да докладват на прекия си ръководител. Ако фактите и обстоятелствата за възникнал конфликт на интереси са свързани с прекият ръководител, или същият не вземе отношение по тях, обстоятелствата се докладват на Ректора на Университета. Когато членовете на Университетската общност се съмняват дали дадена дейност е съвместима със служебните им задължения, те трябва да обсъдят това със своя пряк ръководител, а ако той не вземе отношение с по-горестоящия ръководител. Членовете на Университетската общност не трябва да използват служебното си положение за осъществяване на свои лични или на семейството си интереси, не следва да участват в дейности, които са несъвместими с техните длъжности, функции и задължения. Членовете на Университетската общност, напуснали АУ Пловдив, не трябва да злоупотребяват с информацията, която им е станала известна във връзка с длъжността, която са заемали, или с функциите, които са изпълнявали. Всички сигнали за конфликт на интереси, касаещи членовете на Университетската общност в Университета се разглеждат от Комисията по етика, която докладва на Ректора, също така изготвя становище и го представя пред академичния съвет. Членовете на Университетската общност подават декларация за предотвратяване и разкриване конфликт на интереси преди започването или по време на изпълнението на правомощието или задължението по служба, за което е съществувало или е възникнало обстоятелството, представляващо частен интерес. Всеки член на Университетската общност може да подава сигнал за конфликт на интереси. Когато се констатира конфликт на интереси, съответният член на Университетската общност се отстранява от дадената дейност по решение на Ректора.

6 ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ 1. Етичният кодекс на Аграрен университет Пловдив е разработен в съответствие със Закона за висшето образование (чл. 56, ал. 1, т. 2), Правилника за устройството и дейността на Университета и нормите на академичната етика. Етичният кодекс влиза в сила от датата на неговото утвърждаване от Академичния съвет на АУ-Пловдив. 2. Промени в Кодекса се правят на разширено заседание на Комисията по етика, което включва Ректорът на Университета и Деканите на Факултетите. Промените в Кодекса се утвърждават от Академичния съвет на АУ-Пловдив. 3. Този Кодекс се публикува на интернет страницата на Университета за запознаване от членовете на Университетската общност. 4. Този Кодекс е задължителен за всички членове на Университетската общност. При неспазване на правилата за професионална и научна етика и нормите за поведение членовете на Университетската общност носят дисциплинарна отговорност съгласно Кодекса на труда. 5. При назначаване на служители и преподаватели в Аграрен Университет Пловдив всеки от тях подписва декларация, че е запознат със съдържанието на Етичния кодекс. 6. Настоящият Eтичен кодекс е утвърден с Решение на АС 11 от 5 май 2017 г.

ГЛАВА ПЪРВА ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ Чл. 1. Този кодекс определя правилата за поведение на работещите в 36 СУ и има за цел да повиши общественото доверие в техн

ГЛАВА ПЪРВА ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ Чл. 1. Този кодекс определя правилата за поведение на работещите в 36 СУ и има за цел да повиши общественото доверие в техн ГЛАВА ПЪРВА ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ Чл. 1. Този кодекс определя правилата за поведение на работещите в 36 СУ и има за цел да повиши общественото доверие в техния професионализъм и морал, както и да издигне престижа

Подробно

ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ Димитровград, ул. П. Евтимий, 12, тел / , (факс), Е Т И Ч Е Н К О Д Е К

ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ Димитровград, ул. П. Евтимий, 12, тел / , (факс),   Е Т И Ч Е Н К О Д Е К ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ Димитровград, ул. П. Евтимий, 12, тел. 0391 / 63 205, 66 281 (факс), e-mail: aleko_dg@abv.bg Е Т И Ч Е Н К О Д Е К С НА УЧИЛИЩНАТА ОБЩНОСТ ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ Чл. 1. (1) Този

Подробно

ЕТИЧЕН КОДЕКС НА ЛЕСОТЕХНИЧЕСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ Етичният кодекс на ЛТУ се приема на основание традициите и добрите практики на ЛТУ при спазване на етични

ЕТИЧЕН КОДЕКС НА ЛЕСОТЕХНИЧЕСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ Етичният кодекс на ЛТУ се приема на основание традициите и добрите практики на ЛТУ при спазване на етични ЕТИЧЕН КОДЕКС НА ЛЕСОТЕХНИЧЕСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ Етичният кодекс на ЛТУ се приема на основание традициите и добрите практики на ЛТУ при спазване на етичните принципи на поведение, при създаване на условия

Подробно

Full page photo

Full page photo ГЛАВА ПЪРВА ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ Чл. 1. (1) Този кодекс, наричан още за кратко Етичен кодекс, определя етичните норми и правилата за поведение на служителите по служебно и трудово правоотношение в Областна дирекция

Подробно

None

None МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО БО 900:205 утвъ рж даван е от Разработил Андрей Мил Отдел РБМ Утвърдил/, ' Доц. д-р Щ ид Джунойа, Директор\НЦРРЗ г. й. РАЗПРОСТРАНЕНИЕ Получател /им е и ф ам илия/ Жана

Подробно

Microsoft Word - Етичен кодекс.doc

Microsoft Word - Етичен кодекс.doc ДЕТСКА ГРАДИНА 100, Акад. Пенчо Райков ул.в.търново 2, тел: 02944 25 16; e-mail: n.preslavska@abv.bg Утвърждавам: ДИРЕКТОР: Н.Преславска ЕТИЧЕН КОДЕКС за поведението на учителите, служителите и работниците

Подробно

Детска градина Щастливо детство - с. Бозвелийско, общ. Провадия,обл. Варна Утвърдил:. Директор Юлия Боева ЕТИЧЕН КОДЕКС НА РАБОТЕЩИТЕ В ДГ ЩАСТЛИВО ДЕ

Детска градина Щастливо детство - с. Бозвелийско, общ. Провадия,обл. Варна Утвърдил:. Директор Юлия Боева ЕТИЧЕН КОДЕКС НА РАБОТЕЩИТЕ В ДГ ЩАСТЛИВО ДЕ Утвърдил:. Директор Юлия Боева ЕТИЧЕН КОДЕКС НА РАБОТЕЩИТЕ В ДГ ЩАСТЛИВО ДЕТСТВО Чл.1.(1) Настоящият кодекс определя етичните правила за поведение на учителите, служителите и работниците в ДГ Щастливо

Подробно

ЕТИЧЕН КОДЕКС НА ПЕРСОНАЛА СЛУЖИТЕЛИ И РАБОТНИЦИ В СУ ПЕЙО КРАЧОЛОВ ЯВОРОВ ПЛОВДИВ Глава първа ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ Чл.1. (1)Настоящият кодекс определя етич

ЕТИЧЕН КОДЕКС НА ПЕРСОНАЛА СЛУЖИТЕЛИ И РАБОТНИЦИ В СУ ПЕЙО КРАЧОЛОВ ЯВОРОВ ПЛОВДИВ Глава първа ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ Чл.1. (1)Настоящият кодекс определя етич ЕТИЧЕН КОДЕКС НА ПЕРСОНАЛА СЛУЖИТЕЛИ И РАБОТНИЦИ В СУ ПЕЙО КРАЧОЛОВ ЯВОРОВ ПЛОВДИВ Глава първа ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ Чл.1. (1)Настоящият кодекс определя етичните правила на поведение на персоналаслужители и работници

Подробно

eti4ni_pravila_2009

eti4ni_pravila_2009 РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Областен управител на област Видин Рег. РД05/5/21.12.2009г. УТВЪРЖДАВАМ: /П/ ПЛАМЕН СТЕФАНОВ Областен управител на област Видин ЕТИЧЕН КОДЕКС ЗА ПОВЕДЕНИЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ И НА ЛИЦАТА,

Подробно

Раздел I ОСНОВНИ ПОЛОЖЕНИЯ Чл. 1. Този кодекс определя правилата за поведение на работниците и служителите в Професионална гимназия по икономика гр. П

Раздел I ОСНОВНИ ПОЛОЖЕНИЯ Чл. 1. Този кодекс определя правилата за поведение на работниците и служителите в Професионална гимназия по икономика гр. П Раздел I ОСНОВНИ ПОЛОЖЕНИЯ Чл. 1. Този кодекс определя правилата за поведение на работниците и служителите в Професионална гимназия по икономика гр. Перник, и има за цел да повиши общественото доверие

Подробно

ПРОФИЛИРАНА ПРИРОДОМАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ ГЕО МИЛЕВ СТАРА ЗАГОРА ул. Августа Траяна 44, п.к. 302 телефони: директор: 042/605062, зам. директор:042/624

ПРОФИЛИРАНА ПРИРОДОМАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ ГЕО МИЛЕВ СТАРА ЗАГОРА ул. Августа Траяна 44, п.к. 302 телефони: директор: 042/605062, зам. директор:042/624 ПРОФИЛИРАНА ПРИРОДОМАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ ГЕО МИЛЕВ СТАРА ЗАГОРА ул. Августа Траяна 44, п.к. 302 телефони: директор: 042/605062, зам. директор:042/624408, канцелария: 042/627688, факс: 042/605062; e-mail:

Подробно

&

& ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО СТРОИТЕЛСТВО, АРХИТЕКТУРА И ГЕОДЕЗИЯ ВАСИЛ ЛЕВСКИ - БЛАГОЕВГРАД Гр. Благоевград 2700, ул. Т. Александров 56, тел.:073/88-53-10 e-mail: pgsag_blagoevgrad@abv.bg Утвърждавам: Директор:

Подробно

• ВИСШЕ ТРАНСПОРТНО УЧИЛИЩЕ "ТОДОР КАБЛEШКОВ" Утвърждавам: Проф. дтн инж.-мат. Петър Колев Ректор ЕТИЧЕН КОДЕКС София, 2009 г. 1 СЪДЪРЖАНИЕ Част I. Общи положения Част II. Принципи и правила на етично поведение

Подробно

Колеж по Мениджмънт, Търговия и Маркетинг - София

Колеж по Мениджмънт, Търговия и Маркетинг - София Колеж по Мениджмънт, Търговия и Маркетинг София ЕТИЧЕН КОДЕКС НА КОЛЕЖ ПО МЕНИДЖМЪНТ, ТЪРГОВИЯ И МАРКЕТИНГ - СОФИЯ София 2016 Глава първа ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ Чл.1. /1/ Етичният кодекс на Колеж по МТМ формира

Подробно

ЕТИЧЕН КОДЕКС НА РАБОТЕЩИТЕ С ДЕЦА ЕТИЧЕН КОДЕКС на ДГ 123 ШАРЛ ПЕРО Глава първа ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ Чл. 1. (1) Настоящият Етичен кодекс определя етичните

ЕТИЧЕН КОДЕКС НА РАБОТЕЩИТЕ С ДЕЦА ЕТИЧЕН КОДЕКС на ДГ 123 ШАРЛ ПЕРО Глава първа ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ Чл. 1. (1) Настоящият Етичен кодекс определя етичните ЕТИЧЕН КОДЕКС НА РАБОТЕЩИТЕ С ДЕЦА ЕТИЧЕН КОДЕКС на ДГ 123 ШАРЛ ПЕРО Глава първа ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ Чл. 1. (1) Настоящият Етичен кодекс определя етичните и морални норми като конкретизира стандартите на поведение

Подробно

НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ ВАСИЛ ЛЕВСКИ ПРАВИЛА И ПРОЦЕДУРИ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА СЕМЕСТРИАЛНИ И ДЪРЖАВНИ ИЗПИТИ В НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ ВАСИЛ ЛЕВСК

НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ ВАСИЛ ЛЕВСКИ ПРАВИЛА И ПРОЦЕДУРИ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА СЕМЕСТРИАЛНИ И ДЪРЖАВНИ ИЗПИТИ В НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ ВАСИЛ ЛЕВСК НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ ВАСИЛ ЛЕВСКИ ПРАВИЛА И ПРОЦЕДУРИ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА СЕМЕСТРИАЛНИ И ДЪРЖАВНИ ИЗПИТИ В НАЦИОНАЛНА СПОРТНА АКАДЕМИЯ ВАСИЛ ЛЕВСКИ София 2019 г. 1 ПРАВИЛА И ПРОЦЕДУРИ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ

Подробно

ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ БЛАГОЕВГРАД Утвърдена от Областен управител на област Благоевград със Заповед ОА-РК-184 от г. ВЪТРЕШНИ ПРАВИЛА ЗА ОР

ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ БЛАГОЕВГРАД Утвърдена от Областен управител на област Благоевград със Заповед ОА-РК-184 от г. ВЪТРЕШНИ ПРАВИЛА ЗА ОР ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ БЛАГОЕВГРАД Утвърдена от Областен управител на област Благоевград със Заповед ОА-РК-184 от 02.04.2013 г. ВЪТРЕШНИ ПРАВИЛА ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА НА КОМИСИЯТА ЗА РАБОТА С ПРЕДЛОЖЕНИЯ

Подробно

Приложение 3

Приложение 3 ДЪРЖАВНА КОМИСИЯ ПО СИГУРНОСТТА НА ИНФОРМАЦИЯТА Д Л Ъ Ж Н О С Т Н А Х А Р А К Т Е Р И С Т И К А за длъжността Младши експерт в отдел: Сигурност на комуникационни и информационни системи дирекция: Защита

Подробно

ЕТИЧЕН КОДЕКС НА УЧИТЕЛИТЕ И СЛУЖИТЕЛИТЕ НА 96. СУ Л.Н.ТОЛСТОЙ Раздел I ОСНОВНИ ПОЛОЖЕНИЯ Чл. 1. Този кодекс определя правилата за поведение на работн

ЕТИЧЕН КОДЕКС НА УЧИТЕЛИТЕ И СЛУЖИТЕЛИТЕ НА 96. СУ Л.Н.ТОЛСТОЙ Раздел I ОСНОВНИ ПОЛОЖЕНИЯ Чл. 1. Този кодекс определя правилата за поведение на работн ЕТИЧЕН КОДЕКС НА УЧИТЕЛИТЕ И СЛУЖИТЕЛИТЕ НА 96. СУ Л.Н.ТОЛСТОЙ Раздел I ОСНОВНИ ПОЛОЖЕНИЯ Чл. 1. Този кодекс определя правилата за поведение на работниците и служителите в 96. СУ Л.Н.Толстой - гр. София

Подробно

ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПРОФ. Д-Р АСЕН ЗЛАТАРОВ - ВИДИН ЕТИЧЕН КОДЕКС ЗА ПОВЕДЕНИЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ В РАЗДЕЛ І ОСНОВНИ ПОЛОЖЕНИЯ Чл.1. Този кодекс опреде

ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПРОФ. Д-Р АСЕН ЗЛАТАРОВ - ВИДИН ЕТИЧЕН КОДЕКС ЗА ПОВЕДЕНИЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ В РАЗДЕЛ І ОСНОВНИ ПОЛОЖЕНИЯ Чл.1. Този кодекс опреде ЕТИЧЕН КОДЕКС ЗА ПОВЕДЕНИЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ В РАЗДЕЛ І ОСНОВНИ ПОЛОЖЕНИЯ Чл.1. Този кодекс определя правилата за поведение на работниците и служителите в ПГ Проф. д-р Асен Златаров гр. Видин и има за цел

Подробно

Утвърждавам: със Заповед 617/ г. Ирена Милушева, Директор на ДГ Малкият принц ЕТИЧЕН КОДЕКС ЗА ПОВЕДЕНИЕТО НА УЧИТЕЛИТЕ, СЛУЖИТЕЛИТЕ И РАБОТ

Утвърждавам: със Заповед 617/ г. Ирена Милушева, Директор на ДГ Малкият принц ЕТИЧЕН КОДЕКС ЗА ПОВЕДЕНИЕТО НА УЧИТЕЛИТЕ, СЛУЖИТЕЛИТЕ И РАБОТ Утвърждавам: със Заповед 617/14.09.2016 г. Ирена Милушева, Директор на ДГ Малкият принц ЕТИЧЕН КОДЕКС ЗА ПОВЕДЕНИЕТО НА УЧИТЕЛИТЕ, СЛУЖИТЕЛИТЕ И РАБОТНИЦИТЕ в ДГ МАЛКИЯТ ПРИНЦ Приет с решение на ПС с Протокол

Подробно

Проследяване на индивидуалните постижения на детето по образователни направления

Проследяване на индивидуалните постижения на детето по образователни направления УТВЪРДИЛ... НАДЕЖДА ТОПУЗЛИЕВА Директор на ДГ 2 Заповед... ЕТИЧЕН КОДЕКС НА РАЕБОТЕЩИТЕ С ДЕЦА В ДГ 2 СНЕЖАНКА СЪДЪРЖАНИЕ 1. ВЪВЕДЕНИЕ 2 2. НОРМАТИВНА ОСНОВА 2 3. РАЗДЕЛ ПЪРВИ ОСНОВНИ ПОЛОЖЕНИЯ И ЦЕННОСТИ

Подробно

Е Т И Ч Е Н К О Д Е К С Раздел I ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ Чл.1.(1) С този кодекс се установяват принципите на професионална етика, равнопоставеност и лоялна кон

Е Т И Ч Е Н К О Д Е К С Раздел I ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ Чл.1.(1) С този кодекс се установяват принципите на професионална етика, равнопоставеност и лоялна кон Е Т И Ч Е Н К О Д Е К С Раздел I ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ Чл.1.(1) С този кодекс се установяват принципите на професионална етика, равнопоставеност и лоялна конкуренция при пазарното поведение на всеки член на БНАЕМПК.

Подробно

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ-СОФИЯ

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ-СОФИЯ Утвърждавам: проф. д-р Виктор Златков, дм Ректор на МУ-София ПРАВИЛНИК ЗА АТЕСТИРАНЕ НА АКАДЕМИЧНИЯ СЪСТАВ НА МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ-СОФИЯ РАЗДЕЛ І ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ Чл. 1. Този правилник се издава на основание

Подробно

ЕТИЧЕН КОДЕКС

ЕТИЧЕН КОДЕКС ПРОФЕСИОНАЛНА ТЕХНИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ ВАРНА ЕТИЧЕН КОДЕКС НА УЧИЛИЩНАТА ОБЩНОСТ при ПТГ-Варна 1. Училището е място, където се изгражда сплотена училищна общност на ученици, учители, непедагогически персонал

Подробно

ГИМНАЗИЯ С ПРЕПОДАВАНЕ НА ЧУЖДИ ЕЗИЦИ ЙОАН ЕКЗАРХ ВАРНА кв. Чайка, п.к. 148, 9010 Варна, тел./факс , тел , ЕТИ

ГИМНАЗИЯ С ПРЕПОДАВАНЕ НА ЧУЖДИ ЕЗИЦИ ЙОАН ЕКЗАРХ ВАРНА кв. Чайка, п.к. 148, 9010 Варна, тел./факс , тел ,   ЕТИ ГИМНАЗИЯ С ПРЕПОДАВАНЕ НА ЧУЖДИ ЕЗИЦИ ЙОАН ЕКЗАРХ ВАРНА кв. Чайка, п.к. 148, 9010 Варна, тел./факс 302 373, тел. 302 361, e-mail: veg_varna@abv.bg ЕТИЧЕН КОДЕКС НА УЧИЛИЩНАТА ОБЩНОСТ НА ГПЧЕ ЙОАН ЕКЗАРХ

Подробно

ДЕТСКА ГРАДИНА 3 ЗВЕЗДИЧКА - ОБЩИНА ВАРНА Варна, ул. Ж.Кюри 14, тел.052/460528; Утвърждавам Директор: Б.Генкова...

ДЕТСКА ГРАДИНА 3 ЗВЕЗДИЧКА - ОБЩИНА ВАРНА Варна, ул. Ж.Кюри 14, тел.052/460528; Утвърждавам Директор: Б.Генкова... ДЕТСКА ГРАДИНА 3 ЗВЕЗДИЧКА - ОБЩИНА ВАРНА Варна, ул. Ж.Кюри 14, тел.052/460528; 460529 e-mail: dg3zvezdichka@abv.bg Утвърждавам Директор: Б.Генкова... Заповед 680 от 12.09.2017 г. Решение на педагогически

Подробно

ДГ НЕЗАБРАВКА БЯЛА СЛАТИНА 3200, Бяла Слатина, ул. Дондуков 33, тел , Утвърждавам! Директор:... (Мария Димитро

ДГ НЕЗАБРАВКА БЯЛА СЛАТИНА 3200, Бяла Слатина, ул. Дондуков 33, тел ,   Утвърждавам! Директор:... (Мария Димитро ДГ НЕЗАБРАВКА БЯЛА СЛАТИНА 3200, Бяла Слатина, ул. Дондуков 33, тел. 0879978759, email: dg_nezabravka@mail.bg Утвърждавам! Директор:... (Мария Димитрова) Заповед 27/15.09.2017 г. ЕТИЧЕН КОДЕКС ГЛАВА ПЪРВА

Подробно