РЕЦЕНЗИЯ върху дисертационния труд на инж. Камал Смаил Мохаммед Ал Барнзжи със заглавие: ИЗВЛИЧАНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ ОТ ГОЛЕМИ МАСИВИ ОТ ДАННИ С ЦЕЛ УВЕЛИ

Размер: px
Започни от страница:

Download "РЕЦЕНЗИЯ върху дисертационния труд на инж. Камал Смаил Мохаммед Ал Барнзжи със заглавие: ИЗВЛИЧАНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ ОТ ГОЛЕМИ МАСИВИ ОТ ДАННИ С ЦЕЛ УВЕЛИ"

Препис

1 РЕЦЕНЗИЯ върху дисертационния труд на инж. Камал Смаил Мохаммед Ал Барнзжи със заглавие: ИЗВЛИЧАНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ ОТ ГОЛЕМИ МАСИВИ ОТ ДАННИ С ЦЕЛ УВЕЛИЧАВАНЕ НА КОНКУРЕНТНОСПОСОБНОСТТА НА ПРЕДПРИЯТИЯТА за придобиване на образователната и научна степен ДОКТОР по научна специалност 4.6. Информатика и компютърни науки (Информатика) от проф. д-р Идилия Александрова Бачкова ХТМУ, кат. Автоматизация на производството бул. Кл. Охридски 8, 1756 София Тел , е-mail: 1 с т р.

2 1. КРАТКИ БИОГРАФИЧНИ ДАННИ И ХАРАКТЕРИСТИКА НА НАУЧНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА КАНДИДАТА Камал Смаил Мохаммед Ал-Барнзжи е роден на г. в Ирак. Има завършени бакалавърска и магистърска образователни степени по "Компютърни науки", като последната е придобита през 2011 г. от Технологичния Университет "Джавахарлал Неру" в Хидерабад, Индия. Бакалавърската степен е от Университета Дохук в едноименния град в Ирак и е придобита през 2006 г. От 2011 г работи като преподавател и изследовател в Университета Рапарин в град Рапарин, Иракски Кюрдистан, като води упражнения и лекционни курсове за магистри и бакалаври към катедрите "Компютърни науки" и "Математика". В периода г. е ръководител на катедра Компютърни науки в Университета Рапарин. От декември 2015 г. е докторант в ХТМУ-София, катедра "Информатика". Докторантурата е по европейската програма Erasmus Marhaba. Научните интереси на Камал Смаил са в следните области: бази данни, анализ на големи данни (Big Data), машинно обучение (Machine Learning). Камал Смаил Moхаммед е участвал в разработката на голям брой проекти, свързани предимно с разработката на бази данни за различни области. 2. ПРЕГЛЕД НА ДИСЕРТАЦИОННИЯ ТРУД И АНАЛИЗ НА РЕЗУЛТАТИТЕ Представният ми за рецензия дисертационен труд е написан на 155 страници и включва 5 глави, приноси, списък на цитираната и използвана литература, и списък с авторските публикации по темата на дисертацията. Представени са и списъци на фигури (58 бр.), таблици (13 бр.) и съкращения. Дисертацията е в областта на големите масиви от данни (Big Data) и извличането на закономерности (информация и знание) от тях, една от основните технологии, на която се опира Четвъртата индустриална революция (Индустрия 4.0) и интернет на нещата. Темата на дисертационния труд е изключително актуална и значима, поради натрупаните, вследствие на развитието и използването на информационните технологии, огромни количества данни, които могат да бъдат използвани за подобряване на мениджмънта и управлението на редица разнообразни процеси и дейности в съвременния свят. Основната идея на дисертацията, е свързана със създаването на разширима, детайлна рамка за разработка и прилагане на различни алгоритми в областта на големите масиви от данни, с цел повишаване на добавената стойност, а оттам и конкурентноспособността на предприятията. Акцентът е поставен върху алгоритми, които могат да се възползват от паралелната мощ на съвременните изчислителни устройства и системи. Темата на дисертацията изисква знания, както от областта на натрупване, обработка и съхранение на големи масиви от данни и софтуерно инженерство, така също и добро познаване на методите на изкуствения интелект и машинното обучение за извличане на информация и знание. 2 с т р.

3 Първа глава представлява кратко въведение в големите масиви от данни, в което също са дефинирани целта и задачите на дисертационния труд. Целта е формулирана като изграждане на детайлна рамка на хибридна система за препоръки в облак за извличане на закономерности от големи масиви от данни. Формулирани са 10 основни задачи, свързани с постигане на целта, стартирайки от анализа на съвременното състояние на изследванията в областта; предлагане на съвременна рамка и алгоритми за разработката на хибридна система за препоръки на базата на големи масиви от данни; разработката и имплементацията на нови алгоритми за извличане на бизнес интелигентност от големи масиви от данни, както и такива за съвместно филтриране за целите на генериране на препоръки върху големи масиви от данни и анализ на текст с оглед на предсказване (прогнози) върху големи данни; интеграция на всички модули и тестване на системата за различни множества от данни; експериментална оценка на всички алгоритми, използвани в рамката; заключения и препоръка за бъдещо усъвършенстване на системата. Във втора глава, в обем от 24 страници е направен литературен обзор на големите масиви от данни (характеристики, класификация, процеси) и на използваните технологии, свързани с извличането на информация и знания от тях, както и анализ на ползата от обработка на големи данни за бизнеса и повишаване на неговата конкурентноспособност. Анализирани са някои системи за препоръки и предсказване, ориентирани към големи данни. Главата завършва с изводи и формулиране на целта на дисертацията, като са очертани 5 подцели. В Трета глава, която е в обем от 31 страници, на базата на дефиниране на основните предизвикателства пред извличането на информация от големи данни са анализирани различни методи и рамки за извличане на закономерности (информация) от големи данни, като: Hadoop Framework, Apache Mahout, Apache Spark, NoSQL databases и Cloud Computing. В тази глава също са анализирани алгоритмите за машинно обучение и са дискутирани възможностите на различни библиотеки за машинно обучение за работа с големи данни, като Apache Mahout, Apache Spark. И тази глава завършва с изводи. Четвърта глава е в обем от 48 страници и в нея е представена една съществена част от разработката по дисертационния труд. Представена е същността на системите за препоръки, класификацията на тези системи и са анализирани различни технологии, използвани за тяхната реализация, като метода на съвместното филтриране, технологиите за филтриране на базата на съдържание, хибридно филтриране, препоръки базирани на знания и др. - като представители на традиционните техники, и такива на модерните, съвременни методи за изготвяне на препоръки, като базираните на контекст или семантично базираните методи и др. Дискутирани са различни примери на машини за препоръки, както и съществуващите рамки за тяхната разработка. Разгледани са различни мерки за сходство и за оценка на алгоритмите и 3 с т р.

4 качеството на направените препоръки. Предложени и разработени са 2 метода за съвместно филтриране на базата на памет (базирани на потребители и базирани на елементи) за генериране на препоръки за голям брой структурирани данни, използвайки Apache Mahout на Hadoop Framework. Получените резултати са сравнени по отношение на качеството на генерираните препоръки с оглед на получаване на подобри резултати чрез включване на предимствата и отстраняване на недостатъците на всеки един от методите. Главата завършва с изводи. В пета глава (обем от 38 страници) е предложена архитектурата на облачно базирана хибридна система за препоръки, (Framework for Cloud Based Hybrid Recommender System) като са представени методите и алгоритмите, използвани от системата. На първо място това са алгоритмите за съвместно филтриране, базирани на памет и на модели, а след това алгоритъмът за анализ на мнение, който е свързан с обработка на естествен език и текстови анализ за извличане на знания от различни текстови материали и източници. Системата комбинира резултатите от съвместното изпълнение на различните методи и алгоритми. В дисертацията са цитирани 107 литературни източника. Всички литературни източници са на английски език, като близо 90% от тях са публикувани през последните 5 години. 3. ОЦЕНКА НА СЪОТВЕТСТВИЕТО МЕЖДУ АВТОРЕФЕРАТА И ДИСЕРТАЦИОННИЯ ТРУД Авторефератът е в обем от 55 страници и е изготвен в съответствие с изискванията, като адекватно отразява основните положения и приносите на дисертационния труд, съдържа целите и задачите на дисертационния труд, представя по подходящ начин предложените подходи и методи, използваните средства и получените резултати. Известно разминаване има при отразяване на приносите, които в автореферата са 8, а в дисертацията 6, но смисълът е запазен и не са включвани нови приноси. Недостатък на автореферата е и липсата на номерация на разделите, което затруднява проследяването на съответствието с дисертационния труд. 4. ХАРАКТЕРИСТИКА И ОЦЕНКА НА ПРИНОСИТЕ В ДИСЕРТАЦИОННИЯ ТРУД Направените от докторанта изводи в края на всяка глава на дисертацията отразяват правилно постигнатото, но някои от резултатите не са достатъчно добре прецизирани. Съгласна съм с направената в края на дисертацията самооценка на приносите, с изключение на последния дефиниран принос в автореферата, който по-скоро представлява някакъв извод или обобщение. Приносите в дисертационния труд оценявам като научно-приложни и приложни: o Към научно-приложните приноси спадат: 4 с т р.

5 Анализирани са същността, предизвикателствата и проблемите, свързани с извличането на информация от големи масиви данни, както и методите за обработка и съхранение на големи данни; Анализирани са някои от основните програмни средства за обработка и извличане на информация от големи данни; Анализирани са алгоритмите за машинно обучение и библиотеките за машинно обучение, ориентирани към работа с големи данни; Анализирани са мерки за подобие (similarity measures) и показатели за оценка (evaluation metrics), използвани за целите на системата за препоръки и оценяване на вземаните решения; Предложена е софтуерна рамка на облачно базирана хибридна система за препоръки, (Framework for Cloud Based Hybrid Recommender System) за извличане на информация от големи данни; Разработени са алгоритми за съвместно филтриране за генериране на препоръки от големи масиви с данни, на основата на най-популярните техники за съвместно филтриране, а именно: базирани на потребител и базирани на продукт представители на методите, базирани на памет и ALS от тези, базирани на модел; Разработени са алгоритми за анализ на мнение за текстов анализ и предсказване на тенденции от големи етикирани множества от данни. За целта са използвани и адаптирани два от най-известните алгоритми за класификация: Naïve Bayes и Support Vector Machine; Разработени са два типа Хибридни Системи за Препоръки, които са нови и различни от съществуващите хибридни системи. В първия тип са използвани само алгоритми за съвместно филтриране, а системата за препоръки е базирана на каскадна хибридизация. Във втория тип са използвани алгоритми за анализ на мнение, а системата за препоръки е базирана на смесена хибридизация. o Към приложните приноси отнасям следните приноси: Предложената Облачно базираната хибридна система за препоръки е реализирана на платформата Hadoop, използвайки Apache Mahout, инструмент за машинно обучение, за осигуряване на мащабируема система за ефективна обработка на големи масиви от данни. Алгоритмите на предложената платформа са реализирани чрез използването на мащабируемите библиотеки за машинно обучение Apache Mahout и Apache Spark; Проведени са експерименти с цел оценяване представянето на всички алгоритми и модели на предложената платформа. За оценка на работата на алгоритмите са използвани средноквадратична грешка (RMSE) и известни 5 с т р.

6 критерии (крос-валидация и др.) за оценка на различните модели и системи за препоръки. Резултатите от оценката, базирани на известни комплекти от данни (с известни етикирани данни) потвърждават, че разработените хибридни системи дават по-точни препоръки. 5. МНЕНИЕ ЗА ПУБЛИКАЦИИТЕ НА ДИСЕРТАНТА ПО ТЕМАТА НА ДИСЕРТАЦИОННИЯ ТРУД В списъка с авторски публикации са представни 5 труда, от които 1 е публикуван в руското списание Engineering and Automation Problems с IF 0.133, 2 са публикувани в български специализирани списания Автоматика и информатика и International virtual journal for science, techniques and innovation for the industry MTM, 1 - в университетското списание Science, Engineering and Education, както и 1 доклад на международна конференция, проведена в България. Всичките 5 публикации са в съавторство с ръководителя на дисертанта, като в 4 от публикациите Камал Ал-Барнзжи е на първо място. Липсва самостоятелна публикация. Считам, че в публикациите са отразени основните постижения на дисертационния труд, като по този начин той е получил необходимата публичност сред специалистите в това професионално направление. 6. КРИТИЧНИ БЕЛЕЖКИ И КОМЕНТАРИ Нямам критични бележки, с които да оспорвам основните научно-приложни и приложни приноси на докторанта. Част от критичните бележки и коментари по дисертационния труд, отправени в рамките на вътрешната защита на докторанта, са взети под внимание в окончателната версия на дисертационния труд. Акцентирам върху някои неотчетени и/или по-късно констатирани критични забележки: Към дисертационния труд не е приложена декларация за оригиналност съгласно чл.11 (2) от ППЗРАСРБ на ХТМУ. Обемът на обзора, представен във Втора глава и от части в Трета, Четвърта и Пета глави е твърде голям, като са забелязани и следните тематични повторения: o Раздел 2.7. към Втора глава съвпада тематично с раздел 2.4 на същата глава; o Раздел 3.2. към Трета глава е излишен или трябва да бъде отнесен към Втора глава; o Раздел и съвпадат тематично и разглеждат библиотеката Apache Mahout. Следва да са в един раздел; o Раздел и съвпадат тематично и разглеждат Apache Spark. Следва да са в един раздел; o Раздел 5.2 към Пета глава е излишен и съвпада тематично със съдържанието на Четвърта Глава. 6 с т р.

7 Забелязват се известни пропуски в структурирането и оформянето на дисертационния труд, както следва: o Излишно въвеждане на подраздели с номера , , , тъй като са единствени. Раздел трябва да се представи като раздел 4.5, тъй като съдържанието е тематично различно от това в раздел 4.4.; o Не са прецизирани заглавията на Трета, Четвърта и Пета глави, както и на някои раздели, като например подраздел , чието заглавие съвпада с това на раздел 2.3.; o Лошо качество на използваните в дисертационния труд формули; o Считам, че заглавие в дисертационен труд под формата на въпрос, като например Why NoSQL? е неподходящо и трябва да се избягва; o Използването на декомпозиция в подраздели на 5-то и 6-то ниво затруднява проследяването на причинно-следствената връзка и при препоръчителния обем за един дисертационен труд трябва да се избягва, като например подраздели x, x, x или x и др. o На някои места в дисертационния труд е налице неправилно цитиране. Литературният източник е цитиран преди края на последното изречение, а трябва позицията му да е след края на параграфа, като например стр.51 литературен източник [32] или стр.52 литературен източник [61]. Целите и задачите на дисертацията са отразени на две места в дисертационния труд в раздели 1.1. и 1.2. на Първа глава (Въведението) и в раздел 2.10 на Втора глава, като има известно разминаване в дефинираните цели и задачи (подцели). Термините рамка и платформа са използвани на много места като синоними, което според мен е грешно, имайки предвид стандартизираните дефиниции на двата термина. Кое е правилното? Твърдението в раздел 3.4.4, че съществуват 3 типа Бази Данни е невярно или не пълно. Защо? 5. ЛИЧНИ ВПЕЧАТЛЕНИЯ ЗА ДИСЕРТАНТА Познавам докторанта Камал Ал-Барнзжи от неговите участия с доклади на 13-тия Международен Конгрес Машини, технологии, материали (МТМ 16) и XXV Международен симпозиум Управление на енергийни, индустриални и екологични системи проведени през 2016 и 2017 години, респективно, където представя компетентно своите изследвания. От участието му на тези научни форуми проличава неговата добра теоретична и базова подготовка, както и задълбочените му практически умения, които му помогнаха да постигне в срок целите на дисертационния труд и да представи една завършена и успешна разработка. 7 с т р.

8 6. ЗАКЛЮЧЕНИЕ Независимо от направените по-горе критични бележки, оценката ми за дисертационния труд, автореферата, научните публикации и приноси на маг. Камал Смаил Мохаммед Ал-Барнзжи е ПОЛОЖИТЕЛНА. Предвид на актуалността на проблема, степента на новост, качеството на разработка, и постигнатите в дисертационния труд научно-приложни и приложни приноси, считам, че дисертационният труд отговаря напълно на изискванията на Закона за развитие на Академичния състав на Р. България и Правилника за условията за придобиване на научни степени и заемане на академични длъжности в ХТМУ-София. Това ми дава основание, да препоръчам на членовете на почитаемото Научно жури да приемат положително дисертационния труд на маг. Камал Смаил Мохаммед Ал-Барнзжи и да му присъдят образователната и научна степен доктор в област на висшето образование - 4. Природни науки, математика и информатика, професионално направление Информатика и компютърни науки (Информатика). София Рецензент:... юни, 2018 г. /проф. д-р Идилия Бачкова/ 8 с т р.

РЕЦЕНЗИЯ на дисертационен труд за присъждане на образователната и научна степен доктор по професионално направление 4.6. Информатика и компютърни наук

РЕЦЕНЗИЯ на дисертационен труд за присъждане на образователната и научна степен доктор по професионално направление 4.6. Информатика и компютърни наук РЕЦЕНЗИЯ на дисертационен труд за присъждане на образователната и научна степен доктор по професионално направление 4.6. Информатика и компютърни науки Научна организация: Химикотехнологичен и металургичен

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р Красен Стефанов Стефанов на дисертационен труд на тема Оперативна съвместимост между цифрови библиотеки за културно наследство з

РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р Красен Стефанов Стефанов на дисертационен труд на тема Оперативна съвместимост между цифрови библиотеки за културно наследство з РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р Красен Стефанов Стефанов на дисертационен труд на тема Оперативна съвместимост между цифрови библиотеки за културно наследство за придобиване на образователната и научна степен доктор,

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р Красен Стефанов Стефанов на дисертационен труд на тема ИНСТРУМЕНТИ ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА 3D ОБЕКТИ И КОЛЕКЦИИ В ИНТЕРНЕТ за придобив

РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р Красен Стефанов Стефанов на дисертационен труд на тема ИНСТРУМЕНТИ ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА 3D ОБЕКТИ И КОЛЕКЦИИ В ИНТЕРНЕТ за придобив РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р Красен Стефанов Стефанов на дисертационен труд на тема ИНСТРУМЕНТИ ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА 3D ОБЕКТИ И КОЛЕКЦИИ В ИНТЕРНЕТ за придобиване на образователната и научна степен доктор, в област

Подробно

ИНСТИТУТ ПО ОТБРАНА СТАНОВИЩЕ от полковник доц. д-р инж.росен Ст.Илиев, Институт по отбрана Министерство на отбраната, София, бул. Н. Тотлебен 34, сл.

ИНСТИТУТ ПО ОТБРАНА СТАНОВИЩЕ от полковник доц. д-р инж.росен Ст.Илиев, Институт по отбрана Министерство на отбраната, София, бул. Н. Тотлебен 34, сл. ИНСТИТУТ ПО ОТБРАНА СТАНОВИЩЕ от полковник доц. д-р инж.росен Ст.Илиев, Институт по отбрана Министерство на отбраната, София, бул. Н. Тотлебен 34, сл. тел. 02/92 21821 по конкурса за заемане на академична

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ на дисертационна работа за придобиване на ОНС Доктор по докторантска програма от професионално направление 5.4 Енергетика, специалност Промиш

РЕЦЕНЗИЯ на дисертационна работа за придобиване на ОНС Доктор по докторантска програма от професионално направление 5.4 Енергетика, специалност Промиш РЕЦЕНЗИЯ на дисертационна работа за придобиване на ОНС Доктор по докторантска програма от професионално направление 5.4 Енергетика, специалност Промишлена топлотехника с автор: инж. Андрей Христов Андреев

Подробно

БЕЛЕЖКИ

БЕЛЕЖКИ СТАНОВИЩЕ От: проф. д.ик. н. Христо Първанов Първанов Относно: дисертационен труд за присъждане на образователна и научна степен доктор по професионално направление 3.8. Икономика, научна специалност Икономика

Подробно

СТАНОВИЩЕ

СТАНОВИЩЕ РЕЦЕНЗИЯ върху дисертационeн труд за получаване на образователната и научна степен доктор, Автор: маг.инж. Ивайло Пламенов Пенев Тема: ПОДХОД ЗА ПЛАНИРАНЕ И ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПАРАЛЕЛНИ ЗАДАЧИ В РАЗПРЕДЕЛЕНА

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ от професор Георги Стоянов Карастоянов, д.пс.н., за дисертационния труд на Татяна Георгиева Предова на тема ЛИДЕРЪТ В ЮНОШЕСКА ВЪЗРАСТ В КОНТ

РЕЦЕНЗИЯ от професор Георги Стоянов Карастоянов, д.пс.н., за дисертационния труд на Татяна Георгиева Предова на тема ЛИДЕРЪТ В ЮНОШЕСКА ВЪЗРАСТ В КОНТ РЕЦЕНЗИЯ от професор Георги Стоянов Карастоянов, д.пс.н., за дисертационния труд на Татяна Георгиева Предова на тема ЛИДЕРЪТ В ЮНОШЕСКА ВЪЗРАСТ В КОНТЕКСТА НА УЧИЛИЩНАТА СРЕДА представен за придобиване

Подробно

Microsoft Word - Recenzia-Andrey-Sylvia-Oct-2015-final.doc..doc

Microsoft Word - Recenzia-Andrey-Sylvia-Oct-2015-final.doc..doc Р Е Ц Е Н З И Я относно дисертационен труд за придобиване на образователна и научна степен доктор в област на висше образование 4. Природни науки, математика и информатика, Професионално направление: 4.6

Подробно

Microsoft Word - Recenzia_Darian Pejcheva_From_ Yantsislav Yanakiev.doc

Microsoft Word - Recenzia_Darian Pejcheva_From_ Yantsislav Yanakiev.doc БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ ИНСТИТУТ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА ОБЩЕСТВАТА И ЗНАНИЕТО Р Е Ц Е Н З И Я от професор д.с.н. Янцислав Вълчев Янакиев, Директор на Института за перспективни изследвания за отбраната

Подробно

Становище От проф. д-р Пенка Костова Тодорова ВТУ Св.св.Кирил и Методий за дисертационен труд за придобиване на образователната и научна степен доктор

Становище От проф. д-р Пенка Костова Тодорова ВТУ Св.св.Кирил и Методий за дисертационен труд за придобиване на образователната и научна степен доктор Становище От проф. д-р Пенка Костова Тодорова ВТУ Св.св.Кирил и Методий за дисертационен труд за придобиване на образователната и научна степен доктор в област на висше образование 1. Педагогически науки,

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ върху дисертационен труд за придобиване на образователна и научна степен доктор по научна специалност Автоматизирани системи за обработка на

РЕЦЕНЗИЯ върху дисертационен труд за придобиване на образователна и научна степен доктор по научна специалност Автоматизирани системи за обработка на РЕЦЕНЗИЯ върху дисертационен труд за придобиване на образователна и научна степен доктор по научна специалност Автоматизирани системи за обработка на информация и управление Автор на дисертационния труд:

Подробно

СТАНОВИЩЕ от доц. д-р Пелагия Мих. Терзийска преподавател в ЮЗУ "Неофит Рилски", Благоевград Относно: дисертационен труд на тема ИНОВАТИВЕН МОДЕЛ ЗА П

СТАНОВИЩЕ от доц. д-р Пелагия Мих. Терзийска преподавател в ЮЗУ Неофит Рилски, Благоевград Относно: дисертационен труд на тема ИНОВАТИВЕН МОДЕЛ ЗА П СТАНОВИЩЕ от доц. д-р Пелагия Мих. Терзийска преподавател в ЮЗУ "Неофит Рилски", Благоевград Относно: дисертационен труд на тема ИНОВАТИВЕН МОДЕЛ ЗА ПРЕПОДАВАНЕ НА НАУКА ПРИ УЧЕНИЦИ С ДИСЛЕКСИЯ за присъждане

Подробно

ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д-р Павел Георгиев Павлов Варненски свободен университет Черноризец Храбъ

ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д-р Павел Георгиев Павлов Варненски свободен университет Черноризец Храбъ ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д-р Павел Георгиев Павлов Варненски свободен университет Черноризец Храбър Относно: дисертационен труд за присъждане на образователна

Подробно

СТАНОВИЩЕ на дисертационен труд за получаване на образователната и научна степен доктор на тема: АКУСТИЧНО-ФОНЕТИЧНО МОДЕЛИРАНЕ ЗА РАЗПОЗНАВАНЕ НА ДЕТ

СТАНОВИЩЕ на дисертационен труд за получаване на образователната и научна степен доктор на тема: АКУСТИЧНО-ФОНЕТИЧНО МОДЕЛИРАНЕ ЗА РАЗПОЗНАВАНЕ НА ДЕТ СТАНОВИЩЕ на дисертационен труд за получаване на образователната и научна степен доктор на тема: АКУСТИЧНО-ФОНЕТИЧНО МОДЕЛИРАНЕ ЗА РАЗПОЗНАВАНЕ НА ДЕТСКА РЕЧ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК Научна специалност: Информатика

Подробно

СТАНОВИЩЕ

СТАНОВИЩЕ РЕЦЕНЗИЯ от доц. д-р Виолета Мутафчиева Бакалова катедра Икономика на транспорта Университет за национално и световно стопанство Относно: дисертационен труд за присъждане на образователна и научна степен

Подробно

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Красимир Маринов Маринов УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВ

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Красимир Маринов Маринов УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВ УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Красимир Маринов Маринов УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО Научна специалност Маркетинг Относно: дисертационен

Подробно

1 УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО Катедра Информационни технологии и комуникации Р Е Ц Е Н З И Я От: Доц. д-р Димитър Иванов Петров На

1 УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО Катедра Информационни технологии и комуникации Р Е Ц Е Н З И Я От: Доц. д-р Димитър Иванов Петров На 1 УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО Катедра Информационни технологии и комуникации Р Е Ц Е Н З И Я От: Доц. д-р Димитър Иванов Петров Научна специалност: Приложение на изчислителната техника

Подробно

От Проф. д-р Виктория Цветанова Дойчева, дм, Катедра Епидемиология", Медицински университет- София Относно дисертационен труд за придобиване на образо

От Проф. д-р Виктория Цветанова Дойчева, дм, Катедра Епидемиология, Медицински университет- София Относно дисертационен труд за придобиване на образо От Проф. д-р Виктория Цветанова Дойчева, дм, Катедра Епидемиология", Медицински университет- София Относно дисертационен труд за придобиване на образователна и научна степен ДОКТОР" по научната специалност

Подробно

ТЕХНОЛОГИЧНО РЕШЕНИЕ ЗА ПОДПОМАГАНЕ И РЕАЛИЗИРАНЕ НА ЕЛЕКТРОННОТО ОБУЧЕНИЕ В ЛЕСОТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ

ТЕХНОЛОГИЧНО РЕШЕНИЕ ЗА ПОДПОМАГАНЕ И РЕАЛИЗИРАНЕ НА ЕЛЕКТРОННОТО ОБУЧЕНИЕ В ЛЕСОТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ЗА ДИСТАНЦИОННО ОБУЧЕНИЕ БЪЛГАРСКИ ВИРТУАЛЕН УНИВЕРСИТЕТ МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА VI-та НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ЕЛЕКТРОННО ОБУЧЕНИЕ

Подробно

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Надя Димитрова Миронова Относно: дисертационен труд за присъждане на об

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Надя Димитрова Миронова Относно: дисертационен труд за присъждане на об УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Надя Димитрова Миронова Относно: дисертационен труд за присъждане на образователна и научна степен доктор по научна специалност

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ на дисертационен труд за присъждане на образователната и научна степен доктор в област на висше образование: 1. Педагогически науки, професио

РЕЦЕНЗИЯ на дисертационен труд за присъждане на образователната и научна степен доктор в област на висше образование: 1. Педагогически науки, професио РЕЦЕНЗИЯ на дисертационен труд за присъждане на образователната и научна степен доктор в област на висше образование: 1. Педагогически науки, професионално направление 1.2. Педагогика, научна специалност

Подробно

СТАНОВИЩЕ От: доц. д-р Добрин Жеков Добрев ИУ Варна Относно: дисертационен труд за присъждане на образователна и научна степен доктор по НС Икономика

СТАНОВИЩЕ От: доц. д-р Добрин Жеков Добрев ИУ Варна Относно: дисертационен труд за присъждане на образователна и научна степен доктор по НС Икономика СТАНОВИЩЕ От: доц. д-р Добрин Жеков Добрев ИУ Варна Относно: дисертационен труд за присъждане на образователна и научна степен доктор по НС Икономика и управление (Индустриален бизнес) в УНСС. Автор на

Подробно

Microsoft Word - recenzia P. Petrov

Microsoft Word - recenzia P. Petrov Р Е Ц Е Н З И Я на дисертационен труд за придобиване на образователна и научна степен доктор Тема: Управление на промяната при внедряване на съвременни образователни технологии Автор: Петър Веселинов Петров

Подробно

ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР РЕЦЕНЗИЯ На дисертационен труд на тема: Препоръчителен модел на трудова безопасност за предотвратяван

ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР РЕЦЕНЗИЯ На дисертационен труд на тема: Препоръчителен модел на трудова безопасност за предотвратяван ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР РЕЦЕНЗИЯ На дисертационен труд на тема: Препоръчителен модел на трудова безопасност за предотвратяване на пътнотранспортни произшествия в Република Турция,

Подробно

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д. ик.н. Румен Върбанов Стоянов Стопанска академия Д. А. Ценов Свищов, фак

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д. ик.н. Румен Върбанов Стоянов Стопанска академия Д. А. Ценов Свищов, фак УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д. ик.н. Румен Върбанов Стоянов Стопанска академия Д. А. Ценов Свищов, факултет Мениджмънт и маркетинг, катедра Бизнес информатика,

Подробно

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО Р Е Ц Е Н З И Я От: Академик д.т.н. Кирил Любенов Боянов Институт по Информационни и комуникационни те

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО Р Е Ц Е Н З И Я От: Академик д.т.н. Кирил Любенов Боянов Институт по Информационни и комуникационни те УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО Р Е Ц Е Н З И Я От: Академик д.т.н. Кирил Любенов Боянов Институт по Информационни и комуникационни технологии, Българска академия на науките Относно: дисертационен

Подробно

Р Е Ц Е Н З И Я на дисертационен труд за получаване на образователната и научна степен доктор Област на висше образование: 4. Природни науки, математи

Р Е Ц Е Н З И Я на дисертационен труд за получаване на образователната и научна степен доктор Област на висше образование: 4. Природни науки, математи Р Е Ц Е Н З И Я на дисертационен труд за получаване на образователната и научна степен доктор Област на висше образование: 4. Природни науки, математика и информатика, Професионално направление: 4.4. Науки

Подробно

1 РЕЦЕНЗИЯ върху дисертационен труд за придобиване на образователна и научна степен доктор Автор на дисертационния труд: маг. инж. Любомира Илиева Дим

1 РЕЦЕНЗИЯ върху дисертационен труд за придобиване на образователна и научна степен доктор Автор на дисертационния труд: маг. инж. Любомира Илиева Дим 1 РЕЦЕНЗИЯ върху дисертационен труд за придобиване на образователна и научна степен доктор Автор на дисертационния труд: маг. инж. Любомира Илиева Димитрова Тема на дисертационния труд: Създаване и изследване

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ от доц. д.п.н. Наталия Христова Павлова катедра Методика на обучението по математика и информатика Факултет по математика и информатика ШУ Еп

РЕЦЕНЗИЯ от доц. д.п.н. Наталия Христова Павлова катедра Методика на обучението по математика и информатика Факултет по математика и информатика ШУ Еп РЕЦЕНЗИЯ от доц. д.п.н. Наталия Христова Павлова катедра Методика на обучението по математика и информатика Факултет по математика и информатика ШУ Епископ Константин Преславски на дисертационен труд за

Подробно

СТАНОВИЩЕ oт проф. д-р Маргарита Теодосиева, Русенски университет А. Кънчев на дисертационния труд за присъждане на образователната и научна степен до

СТАНОВИЩЕ oт проф. д-р Маргарита Теодосиева, Русенски университет А. Кънчев на дисертационния труд за присъждане на образователната и научна степен до СТАНОВИЩЕ oт проф. д-р Маргарита Теодосиева, Русенски университет А. Кънчев на дисертационния труд за присъждане на образователната и научна степен доктор в област на висше образование 4. Природни науки,

Подробно

Microsoft Word - stanovishte_PStanchev

Microsoft Word - stanovishte_PStanchev СТАНОВИЩЕ по конкурс за професор в област на висше образование 4. Природни науки, математика и информатика, Професионално направление: 4.6 Информатика и компютърни науки, Научна специалност: 01.01.12 Информатика

Подробно

ncbcv

ncbcv СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ ФИЛОСОФСКИ ФАКУЛТЕТ КАТЕДРА ПУБЛИЧНА АДМИНИСТРАЦИЯ С Т А Н О В И Щ Е от доц. д-р Александър Иванов Маринов Софийски Университет Св. Климент Охридски относно дисертационния

Подробно

-.docx

-.docx СТАНОВИЩЕ от проф. д-р Христина Костадинова Лалабонова, дмн, Ръководител катедрa Лицево-челюстна хирургия при МУ- ФДМ- Пловдив, специалист по Орална хирургия, Лицево-челюстна хирургия, Обща дентална медицина,

Подробно

СТАНОВИЩЕ върху дисертационен труд за даване на образователна и научна степен ДОКТОР Автор на дисертационния труд: Емилия Радева Колева Тема на дисерт

СТАНОВИЩЕ върху дисертационен труд за даване на образователна и научна степен ДОКТОР Автор на дисертационния труд: Емилия Радева Колева Тема на дисерт СТАНОВИЩЕ върху дисертационен труд за даване на образователна и научна степен ДОКТОР Автор на дисертационния труд: Емилия Радева Колева Тема на дисертационния труд: Автоматизирана система за оценка на

Подробно

РЕЗЕНЦИЯ На дисертационен труд на тема: Техника на безопасността на труда на аварийните екипи в базовите GSM станции представен от Осман Тургут доктор

РЕЗЕНЦИЯ На дисертационен труд на тема: Техника на безопасността на труда на аварийните екипи в базовите GSM станции представен от Осман Тургут доктор РЕЗЕНЦИЯ На дисертационен труд на тема: Техника на безопасността на труда на аварийните екипи в базовите GSM станции представен от Осман Тургут докторант на самостоятелна подготовка към катедра Строителство

Подробно

Югозападен университет Неофит Рилски - Благоевград РЕЦЕНЗИЯ от доц. д-р Десислава Георгиева Стоилова катедра Финанси и отчетност, Стопански факултет,

Югозападен университет Неофит Рилски - Благоевград РЕЦЕНЗИЯ от доц. д-р Десислава Георгиева Стоилова катедра Финанси и отчетност, Стопански факултет, Югозападен университет Неофит Рилски - Благоевград РЕЦЕНЗИЯ от доц. д-р Десислава Георгиева Стоилова катедра Финанси и отчетност, Стопански факултет, ЮЗУ Неофит Рилски Благоевград Относно: дисертационен

Подробно