Microsoft Word - BLazarov-Evaluation.doc

Размер: px
Започни от страница:

Download "Microsoft Word - BLazarov-Evaluation.doc"

Препис

1 ОЦЕНКА НА ПОСТИЖЕНИЯТА НА УЧЕНИЦИТЕ ПО МАТЕМАТИКА В КРАЯ НА IV КЛАС ОТ ТЕОРЕТИЧНИЯ МОДЕЛ КЪМ ТЕХНОЛОГИЯТА И НЕЙНАТА РЕАЛИЗАЦИЯ Борислав Лазаров ВЪВЕДЕНИЕ Знанията и уменията по български език и литература (БЕЛ), и математика (МАТ) са определящи за комуникационните възможности на учениците след завършване на начално образование. За някои ученици това е и краят на обучението в училище. За по-голямата част, обаче, тези знания са фундаментът, върху който ще се надграждат знанията и уменията им в следващите фази на средното образование и в университета. Поради това както Министерството на образованието и науката (МОН), така и цялото ни общество е заинтересовано да има достоверна информация за степента, в която заложените образователни изисквания се покриват от учениците, завършващи 4. клас. За тази цел през февруари 2003 г. Дирекция Политика в средното образование на МОН възложи на Националния институт по образование (НИО) да проведе изследването, за което става дума по-долу. То беше реализирано в рамките на проект на НОИ за измерване на знанията и уменията на учениците от екип с ръководител Росица Пенкова и координатор Борислав Лазаров. По-долу е дадена основната рамка на измерването, както и анализа на резултатите по математика на ученици от 4. клас за едно училище. В приложение 1 е даден екипът, реализирал изследването по математика.

2 ЦЕЛИ И СПЕЦИФИКИ НА ИЗСЛЕДВАНЕТО Основната цел на изследването е да се установи степента, в която Държавните образователни изисквания (ДОИ) по БЕЛ и МАТ се покриват от учениците, завършващи 4. клас. За постигането на тази цел екипът, реализиращ изследването си постави следните подцели. 1. Създаване на система от индикатори и съответни на тях репери за адекватно отчитане степента на усвояване на учебното съдържание, предвидено в ДОИ, по български език и литература и математика. 2. Разработване на съдържателна рамка за измерване достиженията на учениците в съответствие с ДОИ по БЕЛ и МАТ. 3. Разработване на технология с висока степен на надеждност за измерване, както и реализиране на технологията. 4. Анализ на резултатите и изготвяне на препоръки за управленчески решения. Специфични за оценката на математическите знания и умения в изследването бяха няколко момента. 1. Формата на тестовите единици да е максимално близка до задачите, включени в учебниците, а стилът да е традиционен за съответните предмети. 2. Измерванията да се проведат в рамките на учебния процес, без да внасят допълнително напрежение в програмата. 3. Резултатите да бъдат лесно адаптивни към скалата, възприета в училище, но и да дават възможност за надеждни изводи и обосновани препоръки за управленчески решения. 4. Срокът за реализиране на изследването да се съгласува с найудачното време за учениците, като от една страна материалът, включен в индикаторите е преподаден, а от друга страна не е пропуснато времето за оформяне на срочните и годишни оценки.

3 ИЗБОР НА МЕТОДИКА Отчитайки целите и спецификите на изследването, при избора на метод за измерване натежа изискването да се работи с познати схеми, за да бъдат процесите на смущения много по-ниски, а времето за адаптиране да е незначително. Така резултатите отразяват без допълнителни изкривявания състоянието на ученическите знания и умения в светлината на ДОИ. Нашата позиция е, че подобен ефект не може да се постига от международни измервания [2], където националните специфики на учебния процес практически не се отчитат. Заложени бяха традиционни за БЕЛ и МАТ в българското училище схеми, познати както на учениците, така и на учителите, разбираеми и лесно приложими. В основата на провеждане на измерването е залегнал динамичният метод на Полард-Нобъл [4] във вариант, адаптиран от автора за целите на изследването. Избрана беше двустъпкова схема: Първоначално учениците работят по тест в който за всеки индикатор са включени два репера: Л и Т (условно лесна и трудна задача) (Приложение 3). В зависимост от резултата от първата стъпка, всеки ученик продължава с тест, в който реперите са или само от типа ЛЛ, или от типа ТТ, или отново всичките са от типа ЛТ. Методът позволява изследваните ученици да се разпределят в три групи според постигнатите резултати: Група А ученици, които не са овладели учебното съдържание според ДОИ за конкретното образователно равнище. Група В и група С ученици, които покриват ДОИ в различна степен: група B усвоили са учебния материал до равнище, което им позволява да продължат образованието си в следващата степен; група С усвоили са отлично учебния материал и са проявили способности, които дават основание да се предполага, че ще развиват по-нататък успешно своята компетентност по съответния предмет (Приложение 2). Методът е избран по няколко причини.

4 Разделянето на учениците в посочените групи (А, В и С) позволява да се направят адекватни препоръки за управленски решения относно развитието на образованието по БЕЛ и МАТ. Динамичният методът дава по-висока надеждност в сравнение с аналогични статични методи [4]. Учебното съдържание, представено в програмите по БЕЛ и по МАТ позволява прилагане на метода, като се използват познати в учебната практика типове задачи. На настоящият етап методиката не предвижда задълбочени анализи на социоикономически и етнокултурни фактори върху достиженията на учениците. Практиката показва, че твърде усложнените модели затрудняват обзора на проблема, отклоняват вниманието от основните му цели и в някои моменти се превръщат в самоцелни статистически анализи. Но в изследването наред с измерването на постиженията се събират данни и за учебната среда. Анализа на резултатите отчита фактори като 1. Материална обезпеченост на училищата. 2. Кадрова обезпеченост на училищата. 3. Социална среда. 4. Социален микроклимат. ПРИНЦИПИ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ИЗВАДКАТА Работата с прости случайни извадки за цялата популация при изследвания от подобен вид е неоправдана. Тъй като съставът на цялата популация е много разнороден, разпределението на постиженията на всички ученици не се описва с нормално разпределение. В много измервания се наблюдават разпределения от бимодален тип, което води до необходимост от голяма представителна извадка от една страна; от друга страна такива измервания правят изключително скъпа и недостатъчно надеждна процедурата по стандартизиране на инструментариума. Не на последно място, те не дават възможност да се отчете влиянието на социоикономическите и етнокултурни фактори върху резултатите от измерването. С особена острота този проблем ще се почувства при

5 последователни измервания в интервали от 4-5 години. По данни от PISA+, към 2010 г. младежите под 19 годишна възраст ще намалеят с почти 40% спрямо 2000 г. [3]. Всъщност такава екстраполация не отчита динамиката в структурата на тази популация, а прогностиката не отчита ключови фактори в структурата на популацията. Например някои така наречени малцинствени групи към 2010 г ще са преобладаващата част от младите хора, т.е. ще престанат да попадат в категорията малцинства, а ще са определящи за нацията. Това прави наложително в изследванията да се заложат представителни извадки по социоикономически и етнокултурни клъстери. Доколкото пълното определяне на такива клъстери не е в компетенциите на МОН, методиката го визира като параметър, подлежащ на корекции. Така при анализа и изготвянето на препоръки могат да се отчитат следните особености на извадковата процедура: Динамично променяща се популация за различни години, като резултат от демографски промени. Въвеждане на тегла на данните за отделните училища при обобщаване на данните, в зависимост от големината или от други характеристики на училищата. Поради това беше направена стратификация, състояща се в групиране на училищата в хомогенни групи, съобразно специфични показатели. Избраната стратификацията води до: подобряване на ефективността на плана на извадката с цел получаване на по-надеждни извадковите оценки. прилагане на подходящ извадков план за различните групи от ученици (според социоикономически и етнокултурни особености на региона, профил на училище и др.); осигуряване на представителност на всички отделни части на генералната съвкупност; получаване на надеждни оценки за всяка група от ученици. За стратифициращи показатели са използвани географски район, урбанизация (големи градове, малки селища), размер на училище, етнокултурна структура.

6 Априорни изчисления показаха, че необходимата точност и надеждност на извадковите оценки може да се осигури, като във всяка страта се изследват между 50 и 100 ученици за страта за всеки конкретен учебен предмет. Изчисленията са направени при хипотетично нормално разпределение. В този случай за съответната страта такава извадка допуска грешка до 5%. МЕТОДИКА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ИНДИКАТОРИ НА ИЗМЕРВАНЕТО Априорно беше прието оценката на постиженията на учениците да се прави по 10 индикатора, отчитащи спецификата на ДОИ за съответната образователна област. Проведеното изследване показа адекватност на броя на индикаторите както за БЕЛ, така и за МАТ. За всеки индикатор е предвидена система от 8 репера, за 4 от които се използва двустепенна, а за останалите - четиристепенна скала за оценяване. Реперите са съставени на основата на действащата учебна документация и учебни пособия. Тестовите единици, визиращи реперите, са утвърдени след експертна оценка. Използвани са типични формулировки. Схемата за оценяване е обичайната за съответните предмети. По принцип стандартният анализ на тестовите задачи и теста като цяло включва оценка на няколко параметъра, характеризиращи валидността и надеждността [5]. Валидността се предполага априори от избора на индикатори, определени с ДОИ, а надеждността е изследвана в [4]. ИНДИКАТОРИ ЯДРО: ЧИСЛА Сравняване и нареждане на естествени числа. Събиране и изваждане на естествени числа. Умножаване с едноцифрено и двуцифрено число, делене с едноцифрено число. Познаване възприетия ред на действията и употребата на скоби.

7 ЯДРО: РАВНИННИ ФИГУРИ Чертаене на отсечка с дадена дължина и ъгъл с дадена мярка. Чертаене на триъгълник и правоъгълник. ЯДРО: ИЗМЕРВАНЕ Познаване на паричните единици, мерните единици за дължина, маса и време; преминаване от една мерна единица в друга. Умение да се извършват действия с еднородни мерни единици. ЯДРО: МОДЕЛИРАНЕ Моделиране с числов израз на ситуации, описвани с изразите с повече, с по-малко, пъти по-голямо, пъти по-малко. Задачи за покупко-продажби, обиколки и лица. КАЧЕСТВЕН АНАЛИЗ Съгласно със заложената методика, не покриват стандарта в ДОИ учениците, постигнали 0-3 точки в съответния индикатор (група А); учениците, постигнали 4-10 точки в съответния индикатор (група В) и учениците, постигнали точки (група С) покриват стандарта, като тези от група С се справят отлично. На основание на получените статистически данни от измерването в СОУ Трайко Симеонов Шумен (проведено от Донка Шишкова), могат да се направят следните изводи, които могат да се приемат като типични за ученици от средно голям град. 1. Учениците от 4. клас в разглежданото училище покриват стандартите, заложени в ДОИ в ядро ЧИСЛА, с изключение на реда на действие и употреба на скоби, където 20 % от учениците не покриват стандарта. При това със сравняване, подреждане, събиране и изваждане учениците като цяло се справят отлично. Тъй като редът на действие фигурира в учебните програми и в следващото образователно ниво, може да се очаква, че тези пропуски ще бъдат отстранени и не се

8 налагат допълнителни изменения в тази част от учебната програма. 2. Над 60 % от учениците покриват стандартите в ядро ГЕОМЕТРИЧНИ ФИГУРИ. Прави впечатление, че съвсем малка част от тях се справят отлично с този материал, като стандарт отличен при чертането на отсечка и ъгъл със зададени мерки не е постигнат от нито един ученик. Геометрията се изучава основно в клас, затова такива постижения могат да се считат за нормални. 3. Стандартите в ядро ИЗМЕРВАНЕ се покриват от 56 % по индикатор познаване на паричните единици, мерни единици за дължина, маса и време; преминаване от една мерна единица в друга. Доколкото този индикатор е определящ за общата грамотност на личността, постигнатият процент показва необходимостта от корекции в програмите. Индикаторът умение да се извършват действия с еднородни мерни единици показва, че 32 % от учениците не покриват стандарта. Този абсолютно задължителен минимум знания и умения може да се окаже непреодолима пречка за понататъшното усвояване на учебния материал по природоматематическите дисциплини. 4. Стандартите в ядро МОДЕЛИРАНЕ не се покриват съответно от 20% и 56% от учениците по двата индикатора. Тези показатели биха могли да се коригират и в следващото образователно ниво. ЛИТЕРАТУРА [1] Implementation of Education & Training 2010 Work Programme, Working group MST Progress report, Nov [2] Банков, К., Постиженията на учениците по математика от средното училище в края на 20. век. Резултати от международното изследване TIMSS-R, Математика и информатика, бр г.

9 [3] Грамотност и умения за следващото общество първи резултати от PISA+, 2003 г. [4] Pollard, G., K.Noble. Dynamic Assessment Methods with Substantially Enhanced Reliability and Efficiency. Mathematics Competitions, vol.15 #2, [5] Е. Стоименова. Измерителни качества на тестове. Нов Български Университет, ПРИЛОЖЕНИЕ 1. Работна група по математика Методика: Борислав Лазаров Съставители на тестове и експертна оценка: Борислав Лазаров, Николай Райков, Мария Лилкова, Провеждане на измерването: Николай Райков, Таня Трендафилова, Донка Шишкова, Емил Карлов Обработка и статистически анализ: Борислав Лазаров, Божана Божичкова, Качествен анализ: Борислав Лазаров ПРИЛОЖЕНИЕ 2. ИНСТРУКЦИЯ за провеждане на тестване Тестването се извършва в паралелки от 1., 4. и 8. клас в предварително уточнени училища. Тестват се едни и същи ученици по български език и математика.

10 Първият тест е един за всички ученици от съответната паралелка. Вторият тест на всеки ученик се определя от резултатите на първия. Оценката става по следната схема: за получен верен отговор на задача от категория Л 2 точки, а за задача от категория Т 4 точки. По преценка на проверяващия се дават точки за частични резултати. Времетраене на тест за 1. клас 30 мин; на 4. и 8. клас 100 мин. Учениците могат да ползват инструменти за чертаене, листове за чернова, но не и изчислителна техника от какъвто и да е характер. Отговорите на задачите се вписват в листа с условията. Видът на втория тест се определя от резултата на първия по следната схема: За 4. и 8. клас: при сбор от точките до 10 включително ЛЛ; при сбор от точките над 45 включително ТТ; иначе ЛТ. За 1. клас: при сбор от точките до 5 включително ЛЛ; при сбор от точките над 23 включително ТТ; иначе ЛТ. Попълва се информационната карта. ВСИЧКИ писмени работи се предават на ръководителя на проекта, за което се подписва двустранно констативен протокол за извършената работа. ПРИЛОЖЕНИЕ 3. Първоначален тест

11

УТВЪРДИЛ: Директор : (име, фамилия, подпис) ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ЗИП МАТЕМАТИКА 3. клас 32 седмици х 1 ч. седмично = 32 ч. годишно Месец Седм

УТВЪРДИЛ: Директор : (име, фамилия, подпис) ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ЗИП МАТЕМАТИКА 3. клас 32 седмици х 1 ч. седмично = 32 ч. годишно Месец Седм УТВЪРДИЛ: Директор :...... (име, фамилия, подпис) ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ЗИП МАТЕМАТИКА 3. клас 32 седмици х 1 ч. седмично = 32 ч. годишно Месец Седмица на тема Тема на урока 09 1. 1. Начален преговор.

Подробно

Microsoft Word - UIP_mat_7klas_

Microsoft Word - UIP_mat_7klas_ Приложение 2 УЧЕБНО-ИЗПИТНА ПРОГРАМА ПО МАТЕМАТИКА ЗА НАЦИОНАЛНОТО ВЪНШНО ОЦЕНЯВАНЕ В КРАЯ НА VII КЛАС І. Вид и времетраене Изпитът от националното външно оценяване е писмен. Равнището на компетентностите

Подробно

Разпределение ИУЧ МАТ 4. клас.

Разпределение ИУЧ МАТ 4. клас. УТВЪРДИЛ: Директор:... (Име, фамилия, подпис) ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ИУЧ по предмета Математика 4. клас 34 седмици х 1 ч. седмично = 34 ч. годишно Месец Седмица на тема Тема на урока Очаквани резултати

Подробно

ГОДИШНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА УЧЕБНОТО СЪДЪРЖАНИЕ ПО МАТЕМАТИКА 4. КЛАС ЦЕЛИ И ЗАДАЧИ НА ОБУЧЕНИЕТО ПО МАТЕМАТИКА 32 учебни седмици по 4 часа 128 часа Усво

ГОДИШНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА УЧЕБНОТО СЪДЪРЖАНИЕ ПО МАТЕМАТИКА 4. КЛАС ЦЕЛИ И ЗАДАЧИ НА ОБУЧЕНИЕТО ПО МАТЕМАТИКА 32 учебни седмици по 4 часа 128 часа Усво ГОДИШНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА УЧЕБНОТО СЪДЪРЖАНИЕ ПО МАТЕМАТИКА 4. КЛАС ЦЕЛИ И ЗАДАЧИ НА ОБУЧЕНИЕТО ПО МАТЕМАТИКА 32 учебни седмици по 4 часа 128 часа Усвояване на числата над 1000, съответните правила за действията

Подробно

УТВЪРДИЛ Директор: (Име, фамилия, подпис) Първи учебен срок 18 седмици х 4 часа седмично = 72 часа ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по учебния предмет

УТВЪРДИЛ Директор: (Име, фамилия, подпис) Първи учебен срок 18 седмици х 4 часа седмично = 72 часа ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по учебния предмет УТВЪРДИЛ Директор: (Име, фамилия, подпис) Първи учебен срок 18 седмици х 4 часа седмично = 72 часа ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по учебния предмет математика за 1. клас по ред Учебна седмица по ред

Подробно

Разпределение ИУЧ МАТ 2 клас 2019

Разпределение ИУЧ МАТ 2 клас 2019 УТВЪРДИЛ Директор:... (име, фамилия, подпис) ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ИУЧ по предмета Математика 2. клас 32 седмици х 1 ч. седмично = 32 ч. годишно Месец Седмица на Тема на урока Очаквани резултати от обучението

Подробно

ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ПРОФ. ПЕНЧО НИКОЛОВ РАЙКОВ гр. ТРЯВНА УТВЪРДИЛ Директор:... (Виолета Иванова) ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПО МАТЕМАТИКА ЗА 1 КЛАС ЗА ИЗБИР

ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ПРОФ. ПЕНЧО НИКОЛОВ РАЙКОВ гр. ТРЯВНА УТВЪРДИЛ Директор:... (Виолета Иванова) ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПО МАТЕМАТИКА ЗА 1 КЛАС ЗА ИЗБИР ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ПРОФ. ПЕНЧО НИКОЛОВ РАЙКОВ гр. ТРЯВНА УТВЪРДИЛ Директор:... (Виолета Иванова) ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПО МАТЕМАТИКА ЗА 1 КЛАС ЗА ИЗБИРАЕМИТЕ УЧЕБНИ ЧАСОВЕ за 2018/2019 учебна година първи

Подробно

МАТЕМАТИКА ЗА 1. КЛАС МЕТОДИЧЕСКИ АКЦЕНТИ И РЕШЕНИЯ

МАТЕМАТИКА ЗА 1. КЛАС МЕТОДИЧЕСКИ АКЦЕНТИ И РЕШЕНИЯ Традиции и съвременни подходи в обучението по математика в 1. клас 1 Учебен комплект на издателство Просвета с автори Юлияна Гарчева и Ангелина Манова 2 3 Към комплекта има още: Електронен учебник с разработени

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ от доц. дпн Милен Замфиров Относно представен дисертационен труд и автореферат Докторант: Константинос Евангелос Сотиру Тема: Развитие на соц

РЕЦЕНЗИЯ от доц. дпн Милен Замфиров Относно представен дисертационен труд и автореферат Докторант: Константинос Евангелос Сотиру Тема: Развитие на соц РЕЦЕНЗИЯ от доц. дпн Милен Замфиров Относно представен дисертационен труд и автореферат Докторант: Константинос Евангелос Сотиру Тема: Развитие на социални компетенции у зрително затруднени ученици Научен

Подробно

Microsoft Word - Techn zad 2017-M1

Microsoft Word - Techn zad 2017-M1 ТЕХНИЧЕСКА СПЕЦИФИКАЦИЯ за предоставяне на достъп до специализирана уеб-базирана електронна платформа, позволяваща провеждане на Национално онлайн външно оценяване на дигиталните компетентности на учениците

Подробно

ГОДИШЕН ДОКЛАД ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРОВЕДЕНОТО САМООЦЕНЯВАНЕ НА КАЧЕСТВОТО ОТ ЦЕНТЪР ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ КЪМ ЛИЦЕНЗИОНЕН. ЗА г. СЪДЪРЖАНИЕ I. ЦЕЛ

ГОДИШЕН ДОКЛАД ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРОВЕДЕНОТО САМООЦЕНЯВАНЕ НА КАЧЕСТВОТО ОТ ЦЕНТЪР ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ КЪМ ЛИЦЕНЗИОНЕН. ЗА г. СЪДЪРЖАНИЕ I. ЦЕЛ ГОДИШЕН ДОКЛАД ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРОВЕДЕНОТО САМООЦЕНЯВАНЕ НА КАЧЕСТВОТО ОТ ЦЕНТЪР ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ КЪМ ЛИЦЕНЗИОНЕН. ЗА г. СЪДЪРЖАНИЕ I. ЦЕЛ НА САМООЦЕНЯВАНЕТО 1. Основни цели 2. Специфични цели

Подробно

ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПО ОБРАЗОВАТЕЛНО НАПРАВЛЕНИЕ МАТЕМАТИКА JUMP MATH ЧЕТВЪРТА Б ГРУПА четири педагогически ситуации седмично месец седмица ядро т

ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПО ОБРАЗОВАТЕЛНО НАПРАВЛЕНИЕ МАТЕМАТИКА JUMP MATH ЧЕТВЪРТА Б ГРУПА четири педагогически ситуации седмично месец седмица ядро т ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПО ОБРАЗОВАТЕЛНО НАПРАВЛЕНИЕ МАТЕМАТИКА JUMP MATH ЧЕТВЪРТА Б ГРУПА четири педагогически ситуации седмично месец седмица ядро тема очаквани резултати забележка ІХ 1 Броене / 2 /

Подробно

Microsoft Word - module 3.doc

Microsoft Word - module 3.doc МАТЕМАТИЧЕСКИ КОМПЕТЕНЦИИ И ОСНОВНИ КОМПЕТЕНЦИИ ПО НАУКА И ТЕХНИКА ИНСТРУМЕНТ 8 КЛЮЧОВИ КОМПЕТЕНЦИИ Юли 2009 Учебна програма: Инструмент 8 ключови компетенции за учене през целия живот Партньор: Университет

Подробно

НПМГ „Акад. Л. Чакалов“

НПМГ „Акад. Л. Чакалов“ НПМГ Акад. Л. Чакалов Профил: Софтуерни и хардуерни науки Създаване на профила През 2013 година създаден профил Информатика Първия випуск се дипломира през 2018 година когато се честваше 50 години от създаването

Подробно

Анализ на резултатите

Анализ на резултатите Анализ на резултатите от външното оценяване в ІVа клас през учебната 17/18 година в ОУ Проф.П.Н.Райков В началото на учебната годината учениците в класа бяха 17, в края на първи срок едно дете се премести,

Подробно

Разпределение МАТ 2 клас 2019

Разпределение МАТ 2 клас 2019 УТВЪРДИЛ: Директор :... /име, фамилия, подпис/ ПРИМЕРНО ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА УЧЕБНОТО СЪДЪРЖАНИЕ ПО ПРЕДМЕТА МАТЕМАТИКА ЗА 2. КЛАС Седмица на урока Вид на урока Тема на урочната единица Очаквани

Подробно

СТОПАНСКА АКАДЕМИЯ „Д

СТОПАНСКА АКАДЕМИЯ „Д Основи на статистиката (Учебник) Проф. д-р Поля Ангелова автор Проф. д-р Петър Банчев рецензент Доц. д-р Величко Петров рецензент Академично издателство Ценов Свищов 4 СЪДЪРЖАНИЕ Предговор... 11 Тема първа.

Подробно

МОДЕЛ НА НАЦИОНАЛНОТО ВЪНШНО ОЦЕНЯВАНЕ ПО МАТЕМАТИКА В Х КЛАС ЗА УЧЕБНАТА ГОДИНА 1. Цели на НВО в Х клас съгласно чл. 44, ал. 1 от Наредба 1

МОДЕЛ НА НАЦИОНАЛНОТО ВЪНШНО ОЦЕНЯВАНЕ ПО МАТЕМАТИКА В Х КЛАС ЗА УЧЕБНАТА ГОДИНА 1. Цели на НВО в Х клас съгласно чл. 44, ал. 1 от Наредба 1 МОДЕЛ НА НАЦИОНАЛНОТО ВЪНШНО ОЦЕНЯВАНЕ ПО МАТЕМАТИКА В Х КЛАС ЗА УЧЕБНАТА 019 00 ГОДИНА 1. Цели на НВО в Х клас съгласно чл. 44, ал. 1 от Наредба 11 за оценяване на резултатите от обучението на учениците:

Подробно

ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО СТРОИТЕЛСТВО, АРХИТЕКТУРА И ГЕОДЕЗИЯ ВАСИЛ ЛЕВСКИ ВАРНА бул. Сливница 189, тел.: ; тел./факс: ; tcc_var

ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО СТРОИТЕЛСТВО, АРХИТЕКТУРА И ГЕОДЕЗИЯ ВАСИЛ ЛЕВСКИ ВАРНА бул. Сливница 189, тел.: ; тел./факс: ;   tcc_var ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО СТРОИТЕЛСТВО, АРХИТЕКТУРА И ГЕОДЕЗИЯ ВАСИЛ ЛЕВСКИ ВАРНА бул. Сливница 189, тел.: 756-756; тел./факс:745-937; e-mail: tcc_varna@yahoo.com Училищен план за насърчаване и повишаване

Подробно

АКАДЕМИЧЕН СТАНДАРТ ЗА УЧЕБНА ДИСЦИПЛИНА ОСНОВИ НА ОБРАЗНАТА ДИАГНОСТИКА. РЕНТЕНОГРАФСКИ МЕТОДИ 1. Цел на обучението по дисциплината Целта на обучение

АКАДЕМИЧЕН СТАНДАРТ ЗА УЧЕБНА ДИСЦИПЛИНА ОСНОВИ НА ОБРАЗНАТА ДИАГНОСТИКА. РЕНТЕНОГРАФСКИ МЕТОДИ 1. Цел на обучението по дисциплината Целта на обучение АКАДЕМИЧЕН СТАНДАРТ ЗА УЧЕБНА ДИСЦИПЛИНА ОСНОВИ НА ОБРАЗНАТА ДИАГНОСТИКА. РЕНТЕНОГРАФСКИ МЕТОДИ 1. Цел на обучението по дисциплината Целта на обучението по дисциплината е огласено в раздел Анотация в учебната

Подробно

Входящи тестове

Входящи тестове Ученици правят истории от думи в картини на Майстора и бабините ракли С думи открити в картини на Майстора или в предмети от бабините ракли, свои истории съставяха учениците включени в проекта Приятно

Подробно

Годишното тематично разпределение по Компютърно моделиране за 4. клас N седмица Тема очаквани резултати Методи бележки и коментари Първи учебен срок Т

Годишното тематично разпределение по Компютърно моделиране за 4. клас N седмица Тема очаквани резултати Методи бележки и коментари Първи учебен срок Т Годишното тематично разпределение по Компютърно моделиране за 4. клас N седмица Тема очаквани резултати Методи бележки и коментари Първи учебен срок Тема 1. Информация 1 1 Видове информация Познава начините

Подробно

Уважаеми колеги, Тази учебна програма е разработена от екипа на Obrazovanieto.info. Тя е свързана с използването на Дигитална Математика/IT Математика

Уважаеми колеги, Тази учебна програма е разработена от екипа на Obrazovanieto.info. Тя е свързана с използването на Дигитална Математика/IT Математика УЧЕБНА ПРОГРАМА ПО ДИГИТАЛНА МАТЕМАТИКА ЗА II КЛАС (ВЪВЕЖДАНЕ НА ДИСЦИПЛИНАТА ПО ПРОЕКТ ИНОВАТИВНО УЧИЛИЩЕ ) КРАТКО ПРЕДСТАВЯНЕ НА УЧЕБНАТА ПРОГРАМА Обучението по Дигитална математика в начален етап е

Подробно

3_3

3_3 Дейност 3.3. Изследване върху адаптацията на инструментите за учене през целия живот в трансграничния регион България- Гърция (области Благоевград, Смолян, Кърджали и Хасково) /РЕЗЮМЕ/ Определението за

Подробно

PIRLS Резултати от Международното изследване на уменията за четене на учениците от 4. клас

PIRLS Резултати от  Международното изследване на уменията за четене на учениците от 4. клас КАЧЕСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО ИЗВОДИ И ПРЕПОРЪКИ Заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование 29.10.2018 г. София, 2018 www.copuo.bg Качество на образованието

Подробно

1 УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО Катедра Информационни технологии и комуникации Р Е Ц Е Н З И Я От: Доц. д-р Димитър Иванов Петров На

1 УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО Катедра Информационни технологии и комуникации Р Е Ц Е Н З И Я От: Доц. д-р Димитър Иванов Петров На 1 УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО Катедра Информационни технологии и комуникации Р Е Ц Е Н З И Я От: Доц. д-р Димитър Иванов Петров Научна специалност: Приложение на изчислителната техника

Подробно

ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ Инвестира във вашето бъдеще! РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО, МЛАДЕЖТА И НАУКАТА Пр

ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ Инвестира във вашето бъдеще! РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО, МЛАДЕЖТА И НАУКАТА Пр РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО, МЛАДЕЖТА И НАУКАТА Проект: BG051PO001-3.1.08 0018 Усъвършенстване на системите за управление в Колеж по икономика и администрация - Пловдив І. Основни

Подробно

План за действие за създаване на Български облак за отворена наука Съдържание 1. Визия BOSC Реализация на BOSC Забележки... 5

План за действие за създаване на Български облак за отворена наука Съдържание 1. Визия BOSC Реализация на BOSC Забележки... 5 План за действие за създаване на Български облак за отворена наука Съдържание 1. Визия... 2 2. BOSC... 3 3. Реализация на BOSC... 3 4. Забележки... 5 1. Визия Българският облак за отворена наука (BOSC)

Подробно

Slide 1

Slide 1 XIV Международна конференция Лидерство и управление на хора 06 08 юни 2013 г., Албена ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА ЗА ОЦЕНКА НА КОМПЕТЕНЦИИТЕ НА РАБОТНАТА СИЛА Този документ е изготвен с финансовата помощ на

Подробно

БЕЛЕЖКИ

БЕЛЕЖКИ СТАНОВИЩЕ От: проф. д.ик. н. Христо Първанов Първанов Относно: дисертационен труд за присъждане на образователна и научна степен доктор по професионално направление 3.8. Икономика, научна специалност Икономика

Подробно

Презентация на PowerPoint

Презентация на PowerPoint Проект Оптимизиране на структурата и подобряване на ефективността на ИАРА Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма Административен капацитет, съфинансирана от Европейския съюз

Подробно

Microsoft PowerPoint - SOKO_prez12.ppt

Microsoft PowerPoint - SOKO_prez12.ppt Вътрешна система за оценяване и поддържане на качеството на обучението и на академичния състав в ХТМУ Сеня Терзиева, Димитър Тенчев, Санчи Ненкова ХИМИКОТЕХНОЛОГИЧЕН И МЕТАЛУРГИЧЕН УНИВВРСИТЕТ Изходни

Подробно

НАРЕДБА № 6 ОТ 28 МАЙ 2001 Г. ЗА РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА УЧЕБНОТО ВРЕМЕ ЗА ДОСТИГАНЕ НА ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНИЯ МИНИМУМ ПО КЛАСОВЕ, ЕТАПИ И СТЕПЕНИ НА ОБРАЗОВАНИЕ

НАРЕДБА № 6 ОТ 28 МАЙ 2001 Г. ЗА РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА УЧЕБНОТО ВРЕМЕ ЗА ДОСТИГАНЕ НА ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНИЯ МИНИМУМ ПО КЛАСОВЕ, ЕТАПИ И СТЕПЕНИ НА ОБРАЗОВАНИЕ НАРЕДБА 6 ОТ 28 МАЙ 2001 Г. ЗА РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА УЧЕБНОТО ВРЕМЕ ЗА ДОСТИГАНЕ НА ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНИЯ МИНИМУМ ПО КЛАСОВЕ, ЕТАПИ И СТЕПЕНИ НА ОБРАЗОВАНИЕ ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

Подробно

ЮГОЗАПАДЕН УНИВЕРСИТЕТ НЕОФИТ РИЛСКИ ПРАВНО-ИСТОРИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ КАТЕДРА ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА 2700 Благоевград, ул. Иван Михайлов 66; 073 /

ЮГОЗАПАДЕН УНИВЕРСИТЕТ НЕОФИТ РИЛСКИ ПРАВНО-ИСТОРИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ КАТЕДРА ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА 2700 Благоевград, ул. Иван Михайлов 66; 073 / ЮГОЗАПАДЕН УНИВЕРСИТЕТ НЕОФИТ РИЛСКИ ПРАВНО-ИСТОРИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ КАТЕДРА ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА 2700 Благоевград, ул. Иван Михайлов 66; 073 / 88 55 01; info@swu.bg; www.swu.bg КВАЛИФИКАЦИОННА ХАРАКТЕРИСТИКА

Подробно

КРЪГЛА МАСА НА ТЕМА:

КРЪГЛА МАСА НА ТЕМА: КРЪГЛА МАСА София, 14.09.2018 г. Модели за договаряне на минимална работна заплата (МРЗ) на основа на създадения Модел на обективна оценка на производителността на труда и обвързването й с договарянето

Подробно

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Министерство на културата З А П О В Е Д РД 09.. г. На основание чл. 13д, ал. 2, т. 2 от Закона за професионалното образование и обу

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Министерство на културата З А П О В Е Д РД 09.. г. На основание чл. 13д, ал. 2, т. 2 от Закона за професионалното образование и обу РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Министерство на културата З А П О В Е Д РД 09.. г. На основание чл. 13д, ал. 2, т. 2 от Закона за професионалното образование и обучение, при спазване изискванията на чл. 66, ал. 1 и

Подробно

Приложение на методите на Рунге Кута за решаване на уравненията за отравяне на ядрения реактор 1. Въведение В доклада са направени поредица от изчисле

Приложение на методите на Рунге Кута за решаване на уравненията за отравяне на ядрения реактор 1. Въведение В доклада са направени поредица от изчисле Приложение на методите на Рунге Кута за решаване на уравненията за отравяне на ядрения реактор 1. Въведение В доклада са направени поредица от изчисления върху уравненията за отравяне на ядрения реактор

Подробно

ДОКЛАД ЗА НАПРЕДЪКА

ДОКЛАД ЗА НАПРЕДЪКА НАЦИОНАЛНА СИСТЕМА ЗА ОЦЕНКА НА КОМПЕТЕНЦИИТЕ Разширяване капацитета и обхвата на Националната система за оценка на компетенциите - MyCompetence (Проект No BG05M9OP001-1.013-0001-C01) ДОКЛАД ЗА НАПРЕДЪКА

Подробно

ТЕХНОЛОГИЧНО РЕШЕНИЕ ЗА ПОДПОМАГАНЕ И РЕАЛИЗИРАНЕ НА ЕЛЕКТРОННОТО ОБУЧЕНИЕ В ЛЕСОТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ

ТЕХНОЛОГИЧНО РЕШЕНИЕ ЗА ПОДПОМАГАНЕ И РЕАЛИЗИРАНЕ НА ЕЛЕКТРОННОТО ОБУЧЕНИЕ В ЛЕСОТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ЗА ДИСТАНЦИОННО ОБУЧЕНИЕ БЪЛГАРСКИ ВИРТУАЛЕН УНИВЕРСИТЕТ МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА VI-та НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ЕЛЕКТРОННО ОБУЧЕНИЕ

Подробно

Microsoft Word - recenzia P. Petrov

Microsoft Word - recenzia P. Petrov Р Е Ц Е Н З И Я на дисертационен труд за придобиване на образователна и научна степен доктор Тема: Управление на промяната при внедряване на съвременни образователни технологии Автор: Петър Веселинов Петров

Подробно