История на атома

Размер: px
Започни от страница:

Download "История на атома"

Препис

1 Презентацията е изготвена от: Георги и Йосиф Босилкови, 16г., СУ,,Димчо Дебелянов гр. Белене, X клас

2 Какво е атом? Откриване на теория за атома Развитие на теорията за атома Атомът за мирни цели Атомът в нашия живот Атомът Промени в климата Ядрена енергия Ядрени изобретения

3 Атомът е основната градивна частица на веществото и се състои от плътно централно ядро с положителен електричен заряд, заобиколено от облак отрицателно заредени електрони. Атомното ядро на свой ред е изградено от положително заредени протони и електрически неутрални неутрони. Електроните в атома са свързани с ядрото чрез електромагнитна сила.

4 Във физиката и химията е теория за състава на материята и по-точно на веществото, според която то е съставено от отделни единици атоми, а не се поддава на безкрайно делене

5 През 1789 г. Французинът Антоан Лавоазие формулира закон за запазване на масата и дефинира химичния елемент като основна субстанция, която не може да се разделя по химичен път. А през 1799 г., Жозеф Пруст извежда и закона за постоянния състав на химичните съединения. Тези два закона са основата за откритията на англичанина Джон Далтон.

6 Джон Далтон продължава работата на французите, като формулира закона за кратните отношения: Когато два елемента образуват помежду си две или повече съединения, еднакви масови количества от единия елемент се съединяват с различни масови количества от другия елемент, които се отнасят помежду си както цели числа.

7 Джон Далтон ( ) Теория на Далтон

8 Далтон прави извода, че всеки химичен елемент се състои от атоми от един, уникален вид, които не могат да бъдат променяни или разрушавани с химически методи, но могат да се съчетават и да образуват по-сложни химични съединения. Тъй като той стига до това заключение чрез експерименти и анализ на резултатите, това поставя началото на теория на атома.

9

10 Атомът се използва най-често за Атомни Електрически Централи (АЕЦ), като тази в град Козлодуй и недостроената в град Белене.

11 Понякога атомите не могат да бъдат запазвани в дадена среда и предизвикват различни процеси като: Големият взрив (чрез който е създадена нашата Галактика) и Свръхнова (поради която са създадени множество от звездите по небето).

12

13

14 В наши дни той се намира навсякъде по Земята, както и в близост до Слънцето като космически прах и мъглявина. Космически прах Мъглявина

15 Атомите се използват и за създаване на ядрени оръжия като: атомни бомби и ядрени ракети Атомната бомба пусната над Хирошима, Япония Ядрена ракета

16 Неона Кристалите Аргона

17 Промените в световния климат, предизвикващи екстремни явления, могат да силно да засегнат работата на атомните електроцентрали. Морската вода има корозивен характер и не може да се използва в реакторите, затова намаляващите запаси от прясна вода могат да се превърнат в проблем за ядрената енергетика.

18 Остатъчната радиация от най-тежкия ядрен инцидент този в Чернобил към 2008 година възлиза на 0,002 msv годишно в световен мащаб, като в годината на аварията (1986) е била 0,04 msv на човек годишно за цялото Северно полукълбо, и много повисока сред ликвидаторите и райони в непосредствена близост до аварията.

19 Ядрена енергия (използва се и често и като атомна енергия) е енергията, освобождаваща се при разпадането на атомното ядро и намираща приложение в енергетиката за получаване на електричество в резултат на контролирана верижна реакция.

20 Ядрената енергия наистина промени и революционизира света. Противопостави големите сили, притежава и възпиращ ефект срещу опитите за конфликти. Някои инженери и учени не се задоволяват само с използването на ядрена енергия за мирни цели или за произвеждане на ток - те искат да въведат ядрената енергия навсякъде, във всички области на живота.

21 Непосредствено след Втората световна война световните суперсили инвестират време и ресурси за създаването на огромни бомбардировачи, които да хвърлят ядрени бомби. И тъй като ядрените ракети все още са в ранна детска възраст, бомбардировачите на далечни разстояния се оказват най-добрият начин за поразяване на вражеските цели. По време на един от тестовете горещата линия за малко да бъде задействана, защото алармата за дим в реакторното помещение се изключва.

22 И въпреки обещаващия старт, напредъкът в конвенционалната технология при самолетите и презареждането им във въздуха отхвърлят ползата от атомните самолети. Притесненията относно безопасността на такъв самолет води и до спирането на проекта в началото на 60-те години на миналия век.

23 По време на Студената война командирите на НАТО се страхуват, че Съветският съюз ще използва тактически ядрени оръжия За целта компаниятa Chrysler разработва танк, специално създаден да издържи дори на ядрена атака, наречен TV-8. След внимателно проучване на проекта обаче, американската армия решава, че TV-8 осигурява незначителни предимства пред нормалните танкове и проектът е спрян завинаги.

24 Галилеевите Луни на Юпитер притежават множество възхитителни възможности. Основна сред тях е възможността на повърхността им да има океани, поспециално на Европа или Ганимед. А където има вода, има шанс и за живот. Инженерите от НАСА са вдъхновени от тази възможност. Учените започват работа към новия космически кораб.по време на обсъждането на бюджета обаче се оказва, че това е твърде скъп проект за организацията. След което го замразяват и преминават към по-малки и хитроумни технологии, за изследване на луните

25 Ето и идеята на Ford - амбициозен дизайн, имащ за цел да постави ядрен реактор в нормална кола. Наречена Nucleon, концептуалната кола на Ford е разработвана със замах. След като първоначалната реклама около Nucleon затихва, поразумните хора осъзнават, че би било твърде опасно милиони миниатюрни ядрени реактори да щъкат из градовете и магистралите на САЩ. Така че проектът спира.

26 Разбиването на лед всъщност е изключително важна професия в студените северни морета. Преди падането на Съветския съюз ледоразбивачите бяха нещо обичайно, а всички сериозни ограничения се въртяха само около това колко гориво биха могли да носят. За да решат веднъж завинаги проблема, съветските корабостроители монтират ядрен реактор върху ледоразбивач, създавайки "Ленин" - кораба, който е не само първият ядрен ледоразбивач, но и първият ядрен повърхностно движещ се кораб в света

27 По време на 50-годишнината след потеглянето си, "Ленин" е откаран в Мурманск, където днес играе ролята на музей. До този момент корабът остава известен артефакт от ранната ядрена ера и е един от най-известните кораби на всички времена.

28 След като наблюдава залезите в Саудитска Арабия, д-р Манли Нейтланд осъзнава, че една добре проектирана подземна ядрена експлозия може да освободи битум от петролните пясъци и да предложи бърз и ефективен начин за извличане на нефта. В крайна сметка канадското правителство решава да се откаже заради екологията, но и като мярка за мир и лишаване от възможност канадските ядрени устройства да попаднат в съветски ръце. След спирането на проекта, планът на Нейтланд остава само като коментар в канадската минна история.

29 По времето на Студената война Съединените щати са загрижени особено от сухопътната война със Съветския съюз в Европа. Затова разработват различни странни видове оръжия, за да се борят срещу руснаците. И когато стане дума за малки ядрени оръжия всички се сещат и за т. нар. ядрени куфарчета. Това са вероятно най-странните ядрени версии на обикновените военновременни оръжия.

30 Повечето от описаните дотук ядрени устройства са свързани с военни технологии и употреба, но един чикагски предприемач - Луис Ларсен - вярва, че бъдещето на ядрените реактори е да бъдат използвани у дома. И ако на някои хора идеята изглежда несериозна, то американското министерство на енергетиката вече внася значителни средства за научни изследвания в работата на Заводни, още от 2013 година насам. Така че нека изчакаме още известно време, за да видим какво ще се случи.

31

32

Физика на елементарните частици СВЕТЪТ, ПОГЛЕДНАТ ОТ НЕПОЗНАТ ЪГЪЛ Силвио Стойков АЕГ Гео Милев -гр.русе

Физика на елементарните частици СВЕТЪТ, ПОГЛЕДНАТ ОТ НЕПОЗНАТ ЪГЪЛ Силвио Стойков АЕГ Гео Милев -гр.русе Физика на елементарните частици СВЕТЪТ, ПОГЛЕДНАТ ОТ НЕПОЗНАТ ЪГЪЛ Силвио Стойков АЕГ Гео Милев -гр.русе 31.03.2019 СЪДЪРЖАНИЕ Въведение История на частиците Квантова теория Кварки и лептони Фермиони-първо

Подробно

Microsoft Word - VypBIOL-08-ZZ-Energiata.doc

Microsoft Word - VypBIOL-08-ZZ-Energiata.doc ВЪПРОС 8 ЗАКОН ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА МЕХАНИЧНАТА ЕНЕРГИЯ Във въпроса Закон за запазване на механичната енергия вие ще се запознаете със следните величини, понятия и закони, както и с основните единици за измерване:

Подробно

(ФЯЕЧ2012-2)

(ФЯЕЧ2012-2) Фундаментални частици и взаимодействия ФАЯЕЧ/2012 2(1) Физиката на елементарните частици изучава: фундаменталните съставящи (constituents), които изграждат веществото (matter); фундаменталните взаимодействия

Подробно

УТВЪРДИЛ Директор:... (Име, фамилия, подпис) ПРИМЕРНО ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по учебния предмет физика и астрономия за 10. клас Брой учебни ч

УТВЪРДИЛ Директор:... (Име, фамилия, подпис) ПРИМЕРНО ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по учебния предмет физика и астрономия за 10. клас Брой учебни ч УТВЪРДИЛ Директор:... (Име, фамилия, подпис) ПРИМЕРНО ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по учебния предмет физика и астрономия за 10. клас Брой учебни часове (по учебен план): 72 часа Вид урочна единица

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Въведение в ускорителите на заредени частици Ангел Х. Ангелов Институт за ядрени изследвания и ядрена енергетика БАН СЪДЪРЖАНИЕ 1. Дефиниция за ускорител на заредени частици. 2. Източници на заредени частици.

Подробно

Град/село:. Училище:. Утвърдил, директор:. КАЛЕНДАРНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по учебния предмет физика и астрономия за 10. клас Брой учебни часове (п

Град/село:. Училище:. Утвърдил, директор:. КАЛЕНДАРНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по учебния предмет физика и астрономия за 10. клас Брой учебни часове (п Град/село:. Училище:. Утвърдил, директор:. КАЛЕНДАРНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по учебния предмет физика и астрономия за 10. клас Брой учебни часове (по учебен план): 72 часа Брой часове през първия учебен

Подробно

IMH'I'AS'Lecture'ALL'UCII'r'19

IMH'I'AS'Lecture'ALL'UCII'r'19 ИНСТРУМЕНТАЛНИ МЕТОДИ ЗА АНАЛИЗ АТОМНА СПЕКТРОХИМИЯ ЛЕКЦИЯ 2 КВАНТОВА ПРИРОДА НА МИКРОСВЕТА. АТОМНИ СПЕКТРИ Химия ІІ курс редовно, летен семестър 2019 Pag Лекция 2 КВАНТОВА ПРИРОДА НА МИКРОСВЕТА. АТОМНИ

Подробно

Microsoft Word - Ucheben plan_HimiaiFizika_bachelor.doc

Microsoft Word - Ucheben plan_HimiaiFizika_bachelor.doc С О Ф И Й С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т СВ. К Л И М Е Н Т О Х Р И Д С К И УЧЕБЕН ПЛАН Утвърждавам, Професионално направление: ПЕДАГОГИКА НА ОБУЧЕНИЕТО ПО (подпис) Специалност: ХИМИЯ И ФИЗИКА Образователно-

Подробно

Външни релефообразуващи процеси

Външни релефообразуващи процеси ПОЛИТИЧЕСКА КАРТА НА СВЕТА СЪДЪРЖАНИЕ 1. КАКВО Е ПОЛИТИЧЕСКА КАРТА? 2. ДЪРЖАВА 3. ОСНОВНИ ФОРМИ НА УПРАВЛЕНИЕ 4. ГРУПИРАНЕ НА ДЪРЖАВИТЕ 5. МЕЖДУНАРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ 1. КАКВО Е ПОЛИТИЧЕСКА КАРТА? Политическата

Подробно

Slide 1

Slide 1 Чернобил - дългосрочното наследство за човечеството Никол Димитрова 199 ОУ Св. Ап, Йоан Богослов гр. София Над 63 хил. туристи са посетили през последните 4 години забранената 30-километрова зона около

Подробно

ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ЯДРЕНА ЕНЕРГЕТИКА ИГОР КУРЧАТОВ ГР. КОЗЛОДУЙ ДОКЛАД СЪХРАНЕНИЕ НА РАДИОАКТИВНИ ОТПАДЪЦИ С МНОГО НИСКА АКТИВНОСТ Въведение Съ

ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ЯДРЕНА ЕНЕРГЕТИКА ИГОР КУРЧАТОВ ГР. КОЗЛОДУЙ ДОКЛАД СЪХРАНЕНИЕ НА РАДИОАКТИВНИ ОТПАДЪЦИ С МНОГО НИСКА АКТИВНОСТ Въведение Съ ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ЯДРЕНА ЕНЕРГЕТИКА ИГОР КУРЧАТОВ ГР. КОЗЛОДУЙ ДОКЛАД СЪХРАНЕНИЕ НА РАДИОАКТИВНИ ОТПАДЪЦИ С МНОГО НИСКА АКТИВНОСТ Въведение Съгласно стратегията за управление на РАО, изграждането

Подробно

Регулираща система и биологична защита

Регулираща система и биологична защита ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ЯДРЕНА ЕНЕРГЕТИКА ИГОР КУРЧАТОВ ГР. КОЗЛОДУЙ ДОКЛАД НА ТЕМА: БЕЗОПАСНА ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА РЕАКТОРИ ВВЕР Увод При експлоатацията на атомни електроцентрали (АЕЦ) съществува вероятност,

Подробно

тема: „Ползите от удължаването на експлоатационния срок на ядрените централи”

тема: „Ползите от удължаването на експлоатационния срок на ядрените централи” тематична област: "Удължаване на срока на експлоатация на ядрени съоръжения" Изготвил: Силвия Кръстева, Студент по специалност Ядрена енергетика в ТУ-София Статистиката в световен мащаб показва, че най-голям

Подробно

Slide 1

Slide 1 1.Въведение Предмет и основни дялове на физиката ФИЗИКА НАУКА ЗА НАЙ-ОБЩИТЕ И НАЙ-ПРОСТИ ФОРМИ НА СЪЩЕСТВУВАНЕ НА МАТЕРИЯТА (ВЕЩЕСТВО И ПОЛЕ), КОИТО ВЛИЗАТ В СЪСТАВА НА ВСИЧКИ СЛОЖНИ МАТЕРИАЛНИ СИСТЕМИ,

Подробно

ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ЯДРЕНА ЕНЕРГЕТИКА ИГОР КУРЧАТОВ ГР. КОЗЛОДУЙ ДОКЛАД СИСТЕМИ ОСИГУРЯВАЩИ БЕЗОПАСНА РАБОТА НА АЕЦ При експлоатацията на атомни

ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ЯДРЕНА ЕНЕРГЕТИКА ИГОР КУРЧАТОВ ГР. КОЗЛОДУЙ ДОКЛАД СИСТЕМИ ОСИГУРЯВАЩИ БЕЗОПАСНА РАБОТА НА АЕЦ При експлоатацията на атомни ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ЯДРЕНА ЕНЕРГЕТИКА ИГОР КУРЧАТОВ ГР. КОЗЛОДУЙ ДОКЛАД СИСТЕМИ ОСИГУРЯВАЩИ БЕЗОПАСНА РАБОТА НА АЕЦ При експлоатацията на атомни електроцентрали (АЕЦ) съществува вероятност, макар

Подробно

Референдумът: Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала? - Център за Политически Изследвания

Референдумът: Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала? - Център за Политически Изследвания Референдумът: Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена е Марин Байчев Многократната и периодичната поява на проблематика за развитието на ядрената енергетика в България

Подробно

Center for the Study of Democracy Presentation

Center for the Study of Democracy Presentation Индекс на рискове за енергийната сигурност на България Пресконференция гр. София, 25 септември 2013 г. Мартин Цанов, Анализатор, Икономическа програма Съдържание Измерване на енергийната сигурност: значение

Подробно

ПРИЕМ НА СТУДЕНТИ ЗА ОБУЧЕНИЕ

ПРИЕМ НА СТУДЕНТИ ЗА ОБУЧЕНИЕ Област на висшето образование Технически Професионално направление Химични технологии ПРИЕМ НА СТУДЕНТИ ЗА ОБУЧЕНИЕ В ОБРАЗОВАТЕЛНО- КВАЛИФИКАЦИОННА СТЕПЕН МАГИСТЪР Срок за подаване на документи 11.09.

Подробно

тема: Ядрената енергия в България днес и утре Автор: Ралица Андрианова Иванова 16 г., ученичка в 10 клас на СУ Св. св. Кирил и Методий гр. Козлодуй Пл

тема: Ядрената енергия в България днес и утре Автор: Ралица Андрианова Иванова 16 г., ученичка в 10 клас на СУ Св. св. Кирил и Методий гр. Козлодуй Пл тема: Ядрената енергия в България днес и утре Автор: Ралица Андрианова Иванова 16 г., ученичка в 10 клас на СУ Св. св. Кирил и Методий гр. Козлодуй План на доклада: 1. Що е то ядрена енергия и къде се

Подробно

Microsoft Word doc

Microsoft Word doc 12 септември 2015г/13ч00мин: Броят на слънчевите групи петна нараства. Големи коронални дупки и геомагнитна активност (Kp=6) СЛЪНЧЕВА АКТИВНОСТ Слънчевата активност през изминалото денонощие беше ниска.

Подробно

mm

mm С О Ф И Й С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т СВ. К Л И М Е Н Т О Х Р И Д С К И УЧЕБЕН ПЛАН Утвърждавам, Професионално направление: ФИЗИЧЕСКИ НАУКИ 4.1 Образователно- квалификационна... (подпис) степен: МАГИСТЪР

Подробно

Slide 1

Slide 1 Антарктида е континент, обграждащ Южния полюс на Земята. Той е почти изцяло покрит от лед и е найстуденото място на планетата. Антарктида е петия по големина континент, с площ от 13 200 000 km². Въпреки

Подробно

(Microsoft Word - \307\340\344\340\367\3502.doc)

(Microsoft Word - \307\340\344\340\367\3502.doc) Задачи по електричество и магнетизъм 1. Две идентични метални сфери А и B са заредени с един и същ заряд. Когато се намират на разстояние, много по-голямо от радиусите им, те си взаимодействат със сила

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation МАГНИТНО ПОЛЕ ВЪВ ВАКУУМ Лектор: Доц. д-р Т. Йовчева 1 зад. Магнитът 1 действа на магнита 2 със сила F 1 0, 5 N. Определете големината и посоката на силата F 2, с която магнитът 2 действа на магнита 1.

Подробно

Slide 1

Slide 1 ЦЕРН, 17 Септември 2012 Въведение във физика на частиците Владимир Генчев ИЯИЯЕ, БАН, София Съдържание Физическа мотивация История Елементарни частици Структура на елементарните частици Кварков модел Фундаментални

Подробно

Физиката на елементарните частици

Физиката на елементарните частици Физиката на елементарните частици Във физиката на елементарните частици определението за елементарна частица най-общо е частица която взаимодейства силно и има структура.общото понятие за всички елементарни

Подробно

1.2. Годишни такси за обучение на НОВОПРИЕТИ чуждестранни студенти, докторанти и специализанти по чл. 95, ал. 8 от ЗВО граждани на трети за Европейски

1.2. Годишни такси за обучение на НОВОПРИЕТИ чуждестранни студенти, докторанти и специализанти по чл. 95, ал. 8 от ЗВО граждани на трети за Европейски 1.2. Годишни такси за обучение на НОВОПРИЕТИ чуждестранни студенти, по чл. 95, ал. 8 от ЗВО граждани на трети за Европейския съюз държави Регионално развитие и ГГФ Администрация и политика 2 750 EUR 2

Подробно

ИЗМЕНЕНИЯ към Международната конвенция за безопасност на човешкия живот на море от 1974 г. с измененията и допълненията Приети с Резолюция MSC.282(86)

ИЗМЕНЕНИЯ към Международната конвенция за безопасност на човешкия живот на море от 1974 г. с измененията и допълненията Приети с Резолюция MSC.282(86) ИЗМЕНЕНИЯ към Международната конвенция за безопасност на човешкия живот на море от 1974 г. с измененията и допълненията Приети с Резолюция MSC.282(86) на Комитета по морска безопасност на Международната

Подробно

Microsoft Word - Pinch_Technology_tetr.doc

Microsoft Word - Pinch_Technology_tetr.doc ТОПЛИННА ИНТЕГРАЦИЯ (ПИНЧ ТЕХНОЛОГИЯ) УЧЕБНА ТЕТРАДКА 2 3 1. ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ НА ИНТЕГРАЦИЯТА НА ТОПЛИННИ ПРОЦЕСИ 1.1. ВЪВЕДЕНИЕ Фиг. 1.1. Условно представяне на ТС и основните групи параметри. 4 5 1.2.

Подробно

Системи за глобално позициониране

Системи за глобално позициониране СИСТЕМИ ЗА ГЛОБАЛНО ПОЗИЦИОНИРАНЕ GPS Системи за глобално позициониране Global Positioning System - GPS Спътникови навигационни системи: За определяне на местоположението Измерване на разстоянието Времето

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Ще пътуваме ли до Марс? drawn by Christiaan Huygens На Луната и планетите живеят интелигентни същества! 1704 Джакомо Маралди предполага, че тъмните места около полюсите биха могли да са разтопен материал.

Подробно

2.1. Годишни такси за обучение на студенти, докторанти и специализанти граждани на Република България, на друга държава членка на Европейския съюз, ил

2.1. Годишни такси за обучение на студенти, докторанти и специализанти граждани на Република България, на друга държава членка на Европейския съюз, ил 2.1. Годишни такси за обучение на студенти, граждани на Република България, на друга държава членка на Европейския съюз, или на друга държава страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство,

Подробно

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Заместник-министър на образованието и науката З А П О В Е Д РД 09- / 2019 г. На основание чл. 93, ал. 1 от Закона за предучилищното

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Заместник-министър на образованието и науката З А П О В Е Д РД 09- / 2019 г. На основание чл. 93, ал. 1 от Закона за предучилищното РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Заместник-министър на образованието и науката З А П О В Е Д РД 09- / 2019 г. На основание чл. 93, ал. 1 от Закона за предучилищното и училищното образование, във връзка с чл. 13в. от

Подробно

Parlament doc

Parlament doc 1 Депутати обкъждат присъединяването на Сърбия към ЕС Петък, 16 Юли 2010 FrogNews Присъединяването на Сърбия към Европейския съюз (ЕС) е в интерес, както за България, така и за стабилността на Западните

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ТЪМНАТА СТРАНА НА МАТЕРИЯТА В. Голев СУ Св.Климент Охридски 5 януари 2019 г. Бургас Космическата обсерватория «Планк» на ESA през 2013 г. публикува своите данни за състава на наблюдаемата Вселена. Обикновената

Подробно

generated pdf

generated pdf Европейската нощ на учените идва в Бургас с 14 събития на 4 локации петък, 27 септември 2019 Публикувано от: Радостин Рачев * Очакват ви интересни демонстрации, опити и експерименти 13-тата поредна Европейска

Подробно

ПРИЕМ НА СТУДЕНТИ ЗА ОБУЧЕНИЕ

ПРИЕМ НА СТУДЕНТИ ЗА ОБУЧЕНИЕ Област на висше образование Технически науки Професионално направление Химични технологии ПРИЕМ НА СТУДЕНТИ ЗА ОБУЧЕНИЕ В ОБРАЗОВАТЕЛНО- КВАЛИФИКАЦИОННА СТЕПЕН МАГИСТЪР Срок за подаване на документи 02.09.

Подробно