Утвърдил:... Стойна Делчева Директор на ОбУ Христо Ботев ПРОГРАМА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА РАННОТО НАПУСКАНЕ НА УЧИЛИЩЕ година Приета на Педагогическ

Размер: px
Започни от страница:

Download "Утвърдил:... Стойна Делчева Директор на ОбУ Христо Ботев ПРОГРАМА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА РАННОТО НАПУСКАНЕ НА УЧИЛИЩЕ година Приета на Педагогическ"

Препис

1 Утвърдил:... Стой Делчева ОбУ Христо Ботев ПРОГРАМА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА РАННОТО НАПУСКАНЕ НА УЧИЛИЩЕ Приа Педагогически съв, решение 2, протокол 16 / г. и утвърден със заповед директа РД-10-11/ г.

2 2 I. Принципи щта програма за превенция то пускане Училищта програма за превенция отпадано е основен инструмент за планиране дейностите по задържане децата в. Основта концепция програмата е, че отпадано е педагогически проблем и са нужни педагогически средства за преодолявано му: социалните дейности не са достатъчни, а само допълващи. Необходима е промя в цялостта щ среда: промя в използваните педагогически моди, в ните програми, в ганизацията ния процес, във взаимодействио с родителите. Интеркултурното и интерактивното образование е й-добрата педагогическа основа за преодолявано отпадано: пример за това са усилията щата, въвели СИП Фолкл носите - ромски фолкл, каквото е и шо. Програмата се основава няколко принципа: Всеки ученик може да бъде отличник. Всеки ученик е добър в нещо. Представата за това, в какво е добър един ученик може да е различ от това, коо ние си представяме като добър в... Един ученик може да е добър по математика, но друг може да е добър в това да бъде лидер и да ганизира осталите, или да е добър в това да се иентира в гата, или да е добър музикант. Нашият подход е: да открием тази област, в която даденият ученик е добър; да му помогне да се превърне в отличник в тази област като дазвие своите зния и умения по приемлив за обществото чин; чрез това, в коо е добър да развие допълнителни зния и умения и в осталите области, които са заложени в ните програми. Поставяне високи очаквания. Всеки човек се стреми да постигне това, коо се очаква от него. Много често развитио ромските деца се предопределя от ниските очаквания, които околните (особено учителите) имат за тях. Следователно, за да постигат по-добри резултати децата и да се развиват постоянно, пред тях трябва да се поставят все по-нови и по-високи очаквания. На всяко едно де трябва да се покаже, че то може да успява - от там татък да му се поставят все по-високи цели и очаквания. Всяко де трябва да се учи да вярва, че «Аз мога да...» и «Аз искам да...»

3 3 Училищо може да бъде привлекателно за всяко де! За да бъде то привлекателно е необходимо децата, техните родители и местта общност, от която са част, да припозват то като своя институция. За това е нужно от ед стра те да мират нещо от своята култура в, то да представлява благоприят среда за всяко едно де, както и то да бъде ангажирано с живота местта общност. От друга стра е необходимо всички да виждат практическата полза от то: ните програми и целият ен процес дапокриват области, които дават умения за живота. Училищо може да бъде добре функционираща система. Добре ганизираното е й-сигурта гаранция за привличано, задържано и успеха учениците. Добре ганизираното умее да приобщава и овластява родителите, има ресурси да предлага по-широк спектър от образователни възможности извън едносменното обучение в клас и прилага модерни педагогически моди работа (вкл. интеркултурно и интерактивно образование). II. АНАЛИЗ НА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА МЕРКИТЕ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА РАННОТО НАПУСКАНЕ НА УЧИЛИЩЕ ПРЕЗ ИЗМИНАЛАТА УЧЕБНА ГОДИНА. Програмата за превенция то пускане е продължение програмите, които бяха реализирани в предходните три ни в ОбУ ХристоБотев. В този смисъл тя е обвърза с традицията и опита педагогическите специалисти, които са фмирали предразположения и гласи за по-ползотв и качестве работа при реализирано мерките за превенция отпадано. Техните мнения и препъки безспно са ед от силните страни Програмата. Политиките ОбУ Христо Ботев по отношение превенция то пускане стоящата си поставиха за цел да се акцентира върху специфични за шо правления. Те бяха актуализирани и съгласувани с Региол програмата за маляване дела преждевременно пуслите образователта система РУО - Пловдив.

4 4 Положител стра Програмата е нейта обвързаност със Стратегията то. Стратегията е работеща, защото е съобразе с циолните стратегии, актуализира е и отразява спецификата то и регио. Тя съдържа конкрни и реално изпълними цели. Безспно сил стра Програмата е вслушвано в мненио родители, учители и социални работници. Това доприся за отваряно образователта институция, изгражда връзки и доверие между ученици, родители, учители и общността селото, предполага ново отношение към ученика, отчита индивидуалните причини за пускано. Осъществе е връзката то с ЦМЕДТ Амалепе, която е своеобразен медиат при общувано с ромската общност. Училищо разработва и прилага редица други дейности, сочени към справяно с отпадане от. Това е развиващият се Родителски клуб, който вече чвърта активно участва в щния живот и се явява незаменим механизъм за включване родителите. Друг вид връзка с родителите е иновативта практика за провеждане интерактивни родителски срещи. Особено успеш практика е водено регистър учениците в риск от отпадане, който се актуализира непрекъсто и следи в реално време състоянио децата в риск при ефективно взаимодействие директ, учител, родител и други заинтересовани институции като ДПС - град Хисар, Агенция за закрила до - с. Калояново и др. В чалото първия ен срок се състави регистър застрашените от отпадане 5 ученици. През м г. общият брой учениците в риск е 11. Инфмацията впоследствие беше въведен в електронния регистър към РУО Пловдив. На тези деца бяха създадени индивидуални профили и инфмацията в тях се обобщаваше и актуализираше ежеседмично. Тук се прави ализ личностни възможности и дефицити учениците и въз основа тях бяха създадени индивидуални програми за работа с всеки застрашен от отпадане ученик. Към всеки ученик в риск бе създаден екип за работа, който включва учител ставник, класен ръководител, ученик ставник. През следващите месеци бяха представени текущи отчни справки и в края та се представиха отчи учителите-ставници и учениците-ставници. Учителите предадоха като доклади подробно попълнените профили учениците.

5 5 Беше посочено, че с учениците е работено индивидуално в определено време спед индивидуалните планове, които също подлежаха отч от директа. В отчите тези планове са посочени дейностите, ните предми, темите и постигтите резултати с всеки ученик. За учениците бяха определени средства, с които те бяха подпомогти за закупуване помагала и средства за работа в клас. Екипът разгледа окончателните резултати от първия и втия срок и установи, че работата е успеш и няма отпадл ученик, двама за преместени в СФО, пади вършване 16 ни. Задържаните в то ученици завършиха та, като двама от тях остаха да повтарят класа /ученици от VI клас/. Необходимо да се засили вниманио именно към тях като се посят отново в домове им и се установи постоян връзка с техните родители. А успешно работилите ученици ставници получиха гради /грамоти и книги/ за своята добре свърше работа. III. ЦЕЛИ НА ПРОГРАМАТА Обща цел програмата: Да открием тази област, в която даденият ученик е добър. Да му помогнем да се превърне в отличник в тази област, като дазвие своите зния и умения по приемлив за обществото чин. Чрез това, в коо е добър, да развие допълнителни зния и умения и в осталите области, които са заложени в ните програми, т.е. да прави прехода от това, в коо ученикът е отличник към осталото, в коо обществото има очаквания да бъде отличник. Специфични цели: Намаляване отсъствията с 20 % Намаляване отпадлите ученици до 0 % Увеличаване успеха от тестовото оценяване ученици в риск с ед единица от предходта Включване учениците в риск в различни фми ИИД 90 % Включване учениците в риск в индивидални и групови консултации по ни предми 90 % IV. ЦЕЛЕВА ГРУПА НА УЧЕНИЦИТЕ В РИСК:

6 6 Включват се ученици, които нередовно посещават, роми, слабо владеещи български език, с нисък стандарт живот, труд адаптация към щта среда, слаба мотивация, недостатъчен родителски контрол, миграция, ранни бракове. Целевата група ще бъде включе в регистър учениците, застрашени от отпадане. V. ДЕЙНОСТИ ПО ИЗГОТВЯНЕ И ПРИЕМАНЕ НА ПРОГРАМАТА 1. Представяне проект и идея за Училищ програма педагогическия колектив. Определяне отговен екип, който ще бъде товарен за изготвяно програмата: учителят по Фолкл носите ; отговник за дейностите по активизиране учениците; отговник за дейностите с родителите. (Геги Кънчев, Силвия Богданова, Мариянка Пенева) 2. Идентификация учениците в риск и създаване регистър. 3. Изработване : - индивидуал програма за работа с ученик в риск от отпадане и - профил за всеки ученик от целевата група. 4. Създаване Екип за индивидуал работа с всеки отделен ученик от целевата група. 5. Среща с Обществения съв, Ученическия парламент и с Родителския клуб. Запозване с проекта и с идеята за Училищта програма. Представяне екипа, който ще я изготвя. Консултиране с тях за евентуалните изисквания към програмата мерките за нейното реализилане. 6. Приемане окончателния вариант Програмата педагогически съв. VI. ДЕЙНОСТИ НА ПРОГРАМАТА 1. Въвеждане ИД Фолкл носите (Проект Подкрепа за успех ); 2. Дейности за активизиране учениците: сфмиране и дейност Ученически парламент; 3. Дейност за активизиране учениците и работа с учениците в риск от отпадане: въвеждане практиката ученици - ставници ;

7 7 4. Дейности за ангажиране родителите: сфмиране и дейност Родителски клуб; 5. Механизми за индивидуал работа със застрашените от отпадане: изготвяне профил застрашените от отпадане, птфолио, индивидуални консултации. Те включват: Изготвяне поименен списък от класните ръководители, в чиито класове има ученици, застрашени от отпадане по различ причи (деца със затруднения в ограмотявано, ученици, чиито родители са в чужби, ученици, в семействата които има случаи ранни бракове, особено в някои групи, в които все още има висок процент ранни бракове, и др.); Изготвяне личен профил тези ученици; Изработване индивидуален тематичен план и календарен график за преодоляване риска (изготвя се съвместно с Ученическия парламент и Родителския клуб) VII. ОПИСАНИЕ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ МЕРКИ Проблем Дейност Очаквани резултати Неангажира ност родителите в щният живот Повишаване мотивацията учениците в риск за участие в щния живот Сфмиране Родителски клуб. Първа сбирка Родителския клуб. Обсъждане ганизационни въпроси. Създаване програма за работа за новата. Ученически парламент. Сфмиране, изб екип, Създаване програма за работа новата. Повишаване присъствио родители в до 10% Повишаване присъствио учениците в риск с 20% Срок ноем ври 2018 ноем ври 2018 Необх одими ресур си Отгово рник М. Пенева С. Богдан ова, ГлКън чев, М. Марин ов

8 8 Нисък успех и прояви агресия ученик в риск Нисък успех и прояви агресия ученик в риск Допускане безпричинни отсъствия от Нисък успех и ниска мотивация за учене Ученик от социално Индивидуал работа в ученици в риск Въвеждане ученици - ставници Въвеждане ИД Фолкл носите - ромски фолкл Закупуване ни помагала, пособия и ници ученици, които не са изплатени дски дбавки. Осигуряване средства за закупуване били ученици в риск със слаби оценки в края та ученици в риск със слаби оценки в края та ученици, пусли ученици в риск със слаби оценки в края та ученици, та та януар и 2019 септе мври 2018 Проек т Всек и учени к ще бъде отлич ник- 2 и прогр ама Раве н шанс ЦМЕ ДТ Амал ипе Кл. Рък-ли Кл. рък-ли Учите ли, преми ли обучен ие

9 9 слабо семейство Ученик от социално слабо семейство Нисък успех и ниска мотивация за учене Слаба мотивация за работа в екип и за ангажиранос т към социално слабите ученици Немотивира ност екипа за превенция за посеия културни институти, културно-музикални и сптни събития Осигуряване средства за застраховане учениците в риск, задължително условие при извеждано им извън. Осигуряване материални стимули учениците в риск, постигли по-високи резултати в обученио, както и за тези, посещавали редовно ните занятия /Разходите се доказват със заверено копие от Дневника относно посочените обстоятелства/. Осигуряване материални стимули учениците, които участват в ученическото самоуправление и са ученици-ставници свои връстници./ Разходите се доказват с Отчен доклад от ученика-ставник за предъка ученици в риск и за постигтите резултати/ Изготвяне механизъм за финсиране работата Екипа за изработване и реализиране пусли ученици, пусли ученици в риск със слаби оценки в края та ученици, пусли ученици, та та та та та

10 10 риск от пускане Допускане безпричинни отсъствия от Допускане безпричинни отсъствия от Допускане безпричинни отсъствия от, нисък успех програма за превенция неизвинени отсъствия и учителите ставници и отчитане средствата. Включване ученици в риск в общощта програма за честване празници. Включване ученици в риск в общощните сптни меротприятия Включване ученици в риск в дейностите по проект Подкрепа за успех пусли ученици, пусли ученици, пусли ученици, пусли та та та Проек т Подк репа за успех Д. Буко ва М. Марин ов Ст. Папазо ва Изготвил:... (М. Пенева, старши учител)

Утвърдил:... Стойна Делчева Директор на ОУ Христо Ботев ПРОГРАМА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА РАННОТО НАПУСКАНЕ НА УЧИЛИЩЕ година Приета на Педагогически

Утвърдил:... Стойна Делчева Директор на ОУ Христо Ботев ПРОГРАМА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА РАННОТО НАПУСКАНЕ НА УЧИЛИЩЕ година Приета на Педагогически Утвърдил:... Стой Делчева ОУ Христо Ботев ПРОГРАМА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА РАННОТО НАПУСКАНЕ НА УЧИЛИЩЕ 2017 2018 Приа Педагогически съв, решение 5, протокол РД-09-15 /12.09.2017 г. и утвърден със заповед директа

Подробно

Slide 1

Slide 1 Програма Намаляване на отпадането на ромски деца от училище 2010-2013 ОТКРИЙТЕ РАЗЛИКИТЕ?! НАШАТА МИСИЯ ДА ПРЕВЪРНЕМ УЧИЛИЩЕТО В МЯСТО ЗА ВСЯКО ДЕТЕ ОСНОВЕН ПОДХОД ЗНАНИЕТО СЕ ПОСТИГА В СПОДЕЛЯНЕТО НА

Подробно

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА СРЕДНО УЧИЛИЩЕ "ХРИСТО БОТЕВ Игр. Павел баня-6155, ул."христо Ботев 13 Директор: S04361/22-06 fax: 04361/22-03

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ХРИСТО БОТЕВ Игр. Павел баня-6155, ул.христо Ботев 13 Директор: S04361/22-06 fax: 04361/22-03 МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА СРЕДНО УЧИЛИЩЕ "ХРИСТО БОТЕВ Игр. Павел баня-6155, ул."христо Ботев 13 Директор: S04361/22-06 fax: 04361/22-03 зам.-директор: 04361/22-05 e-mail: soupb@abv.bg ПРОГРАМА

Подробно

Full page photo print

Full page photo print ПРОГРАМА за превенция на ранното напускане на учениците Принципи: І. Всеки ученик може да бъде отличник! 1. Да открием тази област, в която даденият ученик е добър; 2. Да му помогнем да се превърне в отличник

Подробно

Утвърдил: Директор: / Силвия Аврамова / ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ Д.ПЕТРОВ С Л И В Е Н гр.сливен; ул. П.Д.Петков 36; тел.: МЕХАНИЗЪМ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА РА

Утвърдил: Директор: / Силвия Аврамова / ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ Д.ПЕТРОВ С Л И В Е Н гр.сливен; ул. П.Д.Петков 36; тел.: МЕХАНИЗЪМ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА РА Утвърдил: Директор: / Силвия Аврамова / ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ Д.ПЕТРОВ С Л И В Е Н гр.сливен; ул. П.Д.Петков 36; тел.: 66 76 87 МЕХАНИЗЪМ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА РАННОТО НАПУСКАНЕ НА УЧИЛИЩЕ ЗА УЧЕБНАТА 2018-2019 Г.

Подробно

ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ИКОНОМИКА И ТУРИЗЪМ ПРОФ. Д-Р АСЕН ЗЛАТАРОВ ГР. ПЕТРИЧ 2850 Петрич, ул. Отец Паисий 2, тел. +359/745/ , pgit_p

ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ИКОНОМИКА И ТУРИЗЪМ ПРОФ. Д-Р АСЕН ЗЛАТАРОВ ГР. ПЕТРИЧ 2850 Петрич, ул. Отец Паисий 2, тел. +359/745/ ,   pgit_p ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ИКОНОМИКА И ТУРИЗЪМ ПРОФ. Д-Р АСЕН ЗЛАТАРОВ ГР. ПЕТРИЧ 2850 Петрич, ул. Отец Паисий 2, тел. +359/745/2-29-29, e-mail: pgit_petrich@mail.bg УЧИЛИЩНА ПРОГРАМА за превенция и намаляване

Подробно

СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ВАСИЛ ЛЕВСКИ, ГЪЛЪБОВО гр. Гълъбово 6280, тел:0418/ , УТВЪРЖДАВАМ: ДИРЕКТОР:... /Нели Кючукова/ ПЛАН ЗА ОСИГ

СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ВАСИЛ ЛЕВСКИ, ГЪЛЪБОВО гр. Гълъбово 6280, тел:0418/ , УТВЪРЖДАВАМ: ДИРЕКТОР:... /Нели Кючукова/ ПЛАН ЗА ОСИГ СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ВАСИЛ ЛЕВСКИ, ГЪЛЪБОВО гр. Гълъбово 6280, тел:0418/ 6-25-60, e-mail:sougl@abv.bg УТВЪРЖДАВАМ: ДИРЕКТОР:... /Нели Кючукова/ ПЛАН ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ОБЩА И ДОПЪЛНИТЕЛНА ПОДКРЕПА НА УЧЕНИЦИ

Подробно

ОСНОВНИ ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНА РАБОТА НА УЧЕНИЦИТЕ

ОСНОВНИ ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНА РАБОТА НА УЧЕНИЦИТЕ СРЕДНО УЧИЛИЩЕ НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ ГР. ЦАРЕВО 0590 5 20 18 Директор; 5 20 13 Зам.директор; 5 20 31 Канцелария 0590 5 20 18 Утвърждавам: Д.Фелонова Директор П Р О Г Р А М А ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА РАННОТО НАПУСКАНЕ

Подробно

ГОДИШЕН ПЛАН НА ДЕЙНОСТИТЕ КЪМ ОБЩИНСКА СТРАТЕГИЯ ЗА ПОДКРЕПА ЗА ЛИЧНОСТНОТО РАЗВИТЕ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ Г. НА ОБЩИНА ГЪРМЕН Приет с Решение 6

ГОДИШЕН ПЛАН НА ДЕЙНОСТИТЕ КЪМ ОБЩИНСКА СТРАТЕГИЯ ЗА ПОДКРЕПА ЗА ЛИЧНОСТНОТО РАЗВИТЕ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ Г. НА ОБЩИНА ГЪРМЕН Приет с Решение 6 ГОДИШЕН ПЛАН НА ДЕЙНОСТИТЕ КЪМ ОБЩИНСКА СТРАТЕГИЯ ЗА ПОДКРЕПА ЗА ЛИЧНОСТНОТО РАЗВИТЕ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ 2019-2020 Г. НА ОБЩИНА ГЪРМЕН Приет с Решение 620 от Протокол 50 от 04.04.2019 г. Гърмен, 2019 г.

Подробно

Презентация на PowerPoint

Презентация на PowerPoint ЦМЕДТ АМАЛИПЕ W W W. A M A L I P E. CO M ОБРАЗОВАТЕЛНИЯТ МЕДИАТОР В ПРАКТИКАТА НА ЦЕНТЪР АМАЛИПЕ: ПОСРЕДНИК ЗА ЕФЕКТИВНОТО ВКЛЮЧВАНЕ НА ДЕЦА И РОДИТЕЛИ 2018 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Подробно

ОУ ” Христо Смирненски ”- с

ОУ ” Христо Смирненски ”- с ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ДУШО ХАДЖИДЕКОВ ГР.ПЛОВДИВ, УЛ. БОГОМИЛ 32, 633 863; 631 728 ; факс 633 863 ; e-mail : ouhadjidekov@abv.bg УТВЪРДИЛ:. ДИРЕКТОР : Грозденка Николова У Ч И Л И Щ Н А П Р О Г Р А М А З А П

Подробно

(Microsoft Word - \317\360\350\353\356\346\345\355\350\345 3.docx)

(Microsoft Word - \317\360\350\353\356\346\345\355\350\345 3.docx) РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Министерство на образованието и науката Регионално управление на образованието гр. Русе Изх. 02- /.2016 г. ДО Г-Н СТЕФКО БУРЖИЕВ ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ РУСЕ Относно: отчет за резултатите

Подробно

Програма за превенция на ранното напускане на училище - коригиран

Програма за превенция на ранното напускане на училище - коригиран Утвърждавам: Директор: Димитър Петров УЧИЛИЩНА ПРОГРАМА за превенция на ранното напускане на училище 2017/2018 учебна година Приета на заседание на ПС Протокол 14 от 12.09.2017 год. Утвърдена със Заповед

Подробно

"}/ г УТВЪРДИЛ: Тер /Директор/ / -~-~~-~ Іва! У'~. П РО ГРАМА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ОТПАДАНЕТО НА ДЕЦА ОТ УЧИЛИЩЕ 64 ОУ Цар Симеон Велики" Гр. София кв. Сим

}/ г УТВЪРДИЛ: Тер /Директор/ / -~-~~-~ Іва! У'~. П РО ГРАМА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ОТПАДАНЕТО НА ДЕЦА ОТ УЧИЛИЩЕ 64 ОУ Цар Симеон Велики Гр. София кв. Сим "}/ г УТВЪРДИЛ: Тер /Директор/ / -~-~~-~ Іва! У'~. П РО ГРАМА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ОТПАДАНЕТО НА ДЕЦА ОТ УЧИЛИЩЕ 64 ОУ Цар Симеон Велики" Гр. София кв. Симеоново ул. Симеоновска" 1 2018-2019 учебна година Изготвили:

Подробно

УТВЪРЖДАВАМ! ДИРЕКТОР:... /С. ЗАФИРОВА/ 7700 Гр.Търговище ул. Кап. Данаджиев 22 УЧИЛИЩНА ПРОГРАМА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА РАВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ И ЗА ПРИОБЩАВАН

УТВЪРЖДАВАМ! ДИРЕКТОР:... /С. ЗАФИРОВА/ 7700 Гр.Търговище ул. Кап. Данаджиев 22 УЧИЛИЩНА ПРОГРАМА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА РАВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ И ЗА ПРИОБЩАВАН УТВЪРЖДАВАМ! ДИРЕКТОР:... /С. ЗАФИРОВА/ УЧИЛИЩНА ПРОГРАМА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА РАВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ И ЗА ПРИОБЩАВАНЕ НА ДЕЦАТА И УЧЕНИЦИТЕ ОТ УЯЗВИМИТЕ ГРУПИ 2017-2018 учебна година Настоящата Програма е приета

Подробно

УТВЪРЖДАВАМ:... УЧИЛИЩНА СТРАТЕГИЯ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ РАННОТО НАПУСКАНЕ НА УЧИЛИЩЕ ЗА УЧЕБНАТА 2016/2017

УТВЪРЖДАВАМ:... УЧИЛИЩНА СТРАТЕГИЯ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ РАННОТО НАПУСКАНЕ НА УЧИЛИЩЕ ЗА УЧЕБНАТА 2016/2017 УТВЪРЖДАВАМ:... УЧИЛИЩНА СТРАТЕГИЯ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ РАННОТО НАПУСКАНЕ НА УЧИЛИЩЕ ЗА УЧЕБНАТА 2016/2017 І. Въведение Въвеждането на Училищна програма за превенция ранното напускане на училище се налага от това,

Подробно

Проект BG05M20P Подкрепа за успех ГРАФИК НА ЧАСОВЕТЕ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНОТО ОБУЧЕНИЕ ПО ПРОЕКТ ПОДКРЕПА ЗА УСПЕХ В ОБЕДИНЕНО УЧИЛИЩЕ ХРИСТО Б

Проект BG05M20P Подкрепа за успех ГРАФИК НА ЧАСОВЕТЕ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНОТО ОБУЧЕНИЕ ПО ПРОЕКТ ПОДКРЕПА ЗА УСПЕХ В ОБЕДИНЕНО УЧИЛИЩЕ ХРИСТО Б ГРАФИК НА ЧАСОВЕТЕ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНОТО ОБУЧЕНИЕ ПО ПРОЕКТ ПОДКРЕПА ЗА УСПЕХ В ОБЕДИНЕНО УЧИЛИЩЕ ХРИСТО БОТЕВ СЕЛО ДЪЛГО ПОЛЕ, ОБЩИНА КАЛОЯНОВО, ОБЛАСТ ПЛОВДИВ 1. ГРУПА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА II КЛАС

Подробно

44.. СРЕДНО УЧИЛИЩЕ НЕОФИТ БОЗВЕЛИ гр. София, ул. Плакалница 45 тел. : 02/ ; 02/ УТВЪРЖДАВАМ: Татяна

44.. СРЕДНО УЧИЛИЩЕ НЕОФИТ БОЗВЕЛИ гр. София, ул. Плакалница 45   тел. : 02/ ; 02/ УТВЪРЖДАВАМ: Татяна УТВЪРЖДАВАМ: Татяна Михайлова /Директор на 44. СУ Неофит Бозвели / ПРОГРАМА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА РАННОТО НАПУСКАНЕ НА УЧИЛИЩЕ 2018/2019 УЧЕБНА ГОДИНА Настоящата програма е приета на заседание на педагогическия

Подробно

СРЕДНО УЧИЛИЩЕ АРГИРА ЖЕЧКОВА - ГРАД СЛИВЕН град Сливен, бул. Стефан Караджа 2А тел: (044)624672, факс:(044) , Утвъ

СРЕДНО УЧИЛИЩЕ АРГИРА ЖЕЧКОВА - ГРАД СЛИВЕН град Сливен, бул. Стефан Караджа 2А тел: (044)624672, факс:(044) ,   Утвъ СРЕДНО УЧИЛИЩЕ АРГИРА ЖЕЧКОВА - ГРАД СЛИВЕН град Сливен, бул. Стефан Караджа 2А тел: (044)624672, факс:(044) 636314, e-mail: argira_school@abv.bg Утвърдена със заповед РД 06 427/14.09.2018 г. на директора

Подробно

Училищен план за противодействие на училищния тормоз (вариант 1)

Училищен план за противодействие на училищния тормоз (вариант 1) СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ИВАН ВАЗОВ, ГР. СТАРА ЗАГОРА УЧИЛИЩЕН ПЛАН ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА УЧИЛИЩНИЯ ТОРМОЗ за учебната 2016/2017 г. Приет на заседание на ПС с Протокол 18/ 07.09.2016 г. Планът за училищния тормоз

Подробно

ПК 3100, град Мездра Тел.: 0910/ директор област Враца 0910/ канцелария ул. Георги Димитров 32 Факс: 0910/92325 e mail

ПК 3100, град Мездра Тел.: 0910/ директор област Враца 0910/ канцелария ул. Георги Димитров 32 Факс: 0910/92325 e mail ПК 3100, град Мездра Тел.: 0910/924-58 директор област Враца 0910/923-25 канцелария ул. Георги Димитров 32 Факс: 0910/92325 e mail vazov_school@abv.bg, www.vazov-school.com УТВЪРЖДАВАМ: МАРИЕЛА ГОРАНОВА

Подробно

ПРОФЕСИОНАЛНА ТЕХНИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ ВАРНА ПРОГРАМА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА РАННОТО НАПУСКАНЕ НА УЧЕНИЦИ ОТ ПТГ - ВАРНА ЗА УЧЕБНАТА 2018 / 2019 год. 1

ПРОФЕСИОНАЛНА ТЕХНИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ ВАРНА ПРОГРАМА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА РАННОТО НАПУСКАНЕ НА УЧЕНИЦИ ОТ ПТГ - ВАРНА ЗА УЧЕБНАТА 2018 / 2019 год. 1 ПРОФЕСИОНАЛНА ТЕХНИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ ВАРНА ПРОГРАМА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА РАННОТО НАПУСКАНЕ НА УЧЕНИЦИ ОТ ПТГ - ВАРНА ЗА УЧЕБНАТА 2018 / 2019 год. 1 Училищната програма за превенция на ранното напускане на ученици

Подробно

ПРОФИЛИРАНА ГИМНАЗИЯ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ ГР.ЕЛХОВО Адрес: ул. Ангел Вълев 39 тел.: тел.: ; УТВЪР

ПРОФИЛИРАНА ГИМНАЗИЯ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ ГР.ЕЛХОВО Адрес: ул. Ангел Вълев 39   тел.: тел.: ; УТВЪР ПРОФИЛИРАНА ГИМНАЗИЯ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ ГР.ЕЛХОВО Адрес: ул. Ангел Вълев 39 E-mail: highschool_elhovo@abv.bg тел.: 0478 88067 тел.:0478 88068; УТВЪРДИЛ: ДИРЕКТОР: / ЙОВКА ДРАГОЕВА / УЧИЛИЩНА СТРАТЕГИЯ

Подробно

81 СРЕДНО УЧИЛИЩЕ «ВИКТОР ЮГО» гр. СОФИЯ, ул. «Бъднина» 3 УТВЪРЖДАВАМ: ЕЛЕНА НАЛБАНТОВА Директор ПРОГРАМА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА РАННОТО

81 СРЕДНО УЧИЛИЩЕ «ВИКТОР ЮГО» гр. СОФИЯ, ул. «Бъднина» 3 УТВЪРЖДАВАМ: ЕЛЕНА НАЛБАНТОВА Директор ПРОГРАМА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА РАННОТО 81 СРЕДНО УЧИЛИЩЕ «ВИКТОР ЮГО» гр. СОФИЯ, ул. «Бъднина» 3 e-mail:sou81@abv.bg УТВЪРЖДАВАМ: ЕЛЕНА НАЛБАНТОВА Директор ПРОГРАМА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА РАННОТО НАПУСКАНЕ НА УЧИЛИЩЕ Учебна2018 2019 година Приет с

Подробно

ПРОФИЛИРАНА ПРИРОДО-МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ Е к з а р х А н т и м I - В и д и н 3700 Видин, ул. Княз Борис I 25, тел. (094)600912, факс ,е-mail:

ПРОФИЛИРАНА ПРИРОДО-МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ Е к з а р х А н т и м I - В и д и н 3700 Видин, ул. Княз Борис I 25, тел. (094)600912, факс ,е-mail: ПРОФИЛИРАНА ПРИРОДО-МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ Е к з а р х А н т и м I - В и д и н 3700 Видин, ул. Княз Борис I 25, тел. (094)600912, факс 600911,е-mail: pmg-vd@rio-vidin.org УТВЪРЖДАВАМ: Румяна Петрова на

Подробно

ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ХРИСТО БОТЕВ С.КАРАБУНАР Утвърждавам Директор:.. /Катя Михова/ ПРОГРАМА за предоставяне на равни възможности и за приобщаване на децат

ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ХРИСТО БОТЕВ С.КАРАБУНАР Утвърждавам Директор:.. /Катя Михова/ ПРОГРАМА за предоставяне на равни възможности и за приобщаване на децат ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ХРИСТО БОТЕВ С.КАРАБУНАР Утвърждавам Директор:.. /Катя Михова/ ПРОГРАМА за предоставяне на равни възможности и за приобщаване на децата и учениците от уязвими групи Програмата за предоставяне

Подробно

СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ИВАН ВАЗОВ, ГР. СТАРА ЗАГОРА УТВЪРЖДАВАМ:... Директор: Елка Хънтова Заповед 548/ г. ПЛАН ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА УЧИЛИЩНИЯ ТОРМ

СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ИВАН ВАЗОВ, ГР. СТАРА ЗАГОРА УТВЪРЖДАВАМ:... Директор: Елка Хънтова Заповед 548/ г. ПЛАН ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА УЧИЛИЩНИЯ ТОРМ СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ИВАН ВАЗОВ, ГР. СТАРА ЗАГОРА УТВЪРЖДАВАМ:... Директор: Елка Хънтова Заповед 548/05.12.2017 г. ПЛАН ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА УЧИЛИЩНИЯ ТОРМОЗ ЗА УЧЕБНАТА 2017/ 2018 ГОДИНА Планът за училищния

Подробно

СРЕДНО УЧИЛИЩЕ СТЕФАН КАРАДЖА 9650, Каварна, общ. Каварна, обл. Добрич, ул. България 22 Тел , факс Е-mail:

СРЕДНО УЧИЛИЩЕ СТЕФАН КАРАДЖА 9650, Каварна, общ. Каварна, обл. Добрич, ул. България 22 Тел , факс Е-mail: СРЕДНО УЧИЛИЩЕ СТЕФАН КАРАДЖА 9650, Кавар, общ. Кавар, обл. Добрич, ул. България 22 Тел. 0570 8 20 56, факс 0570 8 25 57 Е-mail: sou_kavarna@abv.bg Уеб сайт: sou-kavarna.com Утвърдил: Емил Андонов: Директор

Подробно

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ «АРХ.КАМЕН ПЕТКОВ ПЛОВДИВ УТВЪРЖДАВАМ:... /ДИРЕ

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ «АРХ.КАМЕН ПЕТКОВ ПЛОВДИВ УТВЪРЖДАВАМ:... /ДИРЕ МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО АРХИТЕКТУРА, СТРОИТЕЛСТВО И ГЕОДЕЗИЯ «АРХ.КАМЕН ПЕТКОВ ПЛОВДИВ УТВЪРЖДАВАМ:... /ДИРЕКТОР:Мариана Спасова/ ПРОГРАМА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА РАВНИ

Подробно

Основно училище ВасилЛевски п.код5790 с.торос,общ.луковит,обл.ловеч,ул. Н.Вапцаров 11

Основно училище ВасилЛевски п.код5790 с.торос,общ.луковит,обл.ловеч,ул. Н.Вапцаров 11 Основно училище ВасилЛевски п.код5790 с.торос,общ.луковит,обл.ловеч,ул. Н.Вапцаров 11 e-mail:toros07@mail.bg,служ.тел.0893328108 http://www.oulevski.com УТВЪРЖДАВАМ: ДИРЕКТОР: /Д.Кътовска/ ПРОГРАМА ЗА

Подробно

ПГСС СЕРГЕЙ РУМЯНЦЕВ ГР. ЛУКОВИТ ул. Васил Левски 26 е-mail тел: УТЪРДИЛ: ДИРЕКТОР:... /инж. Румяна Георгиева/ УЧИЛИ

ПГСС СЕРГЕЙ РУМЯНЦЕВ ГР. ЛУКОВИТ ул. Васил Левски 26 е-mail тел: УТЪРДИЛ: ДИРЕКТОР:... /инж. Румяна Георгиева/ УЧИЛИ ПГСС СЕРГЕЙ РУМЯНЦЕВ ГР. ЛУКОВИТ ул. Васил Левски 26 е-mail pgss_lukovit@abv.bg, тел: 0697 5 25 77 УТЪРДИЛ: ДИРЕКТОР:... /инж. Румяна Георгиева/ УЧИЛИЩНА ПРОГРАМА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА РАННОТО НАПУСКАНЕ НА УЧИЛИЩЕ

Подробно

Програма за превенция на ранното напускане на училище

Програма за превенция на ранното напускане на училище ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ, ГРАД ХАСКОВО 6300, гр. Хасково,бул. Г.С.Раковски 24, тел. 038 622642; e-mail:ou_rilski @abv.bg УТВЪРЖДАВАМ: Тонка Ченгелова 1 / 6 Директор ПРОГРАМА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА РАННОТО

Подробно

36 СУ Максим Горки гр. София; ул. Пирински проход 35; тел /канцелария/; /директор/; факс: ,

36 СУ Максим Горки гр. София; ул. Пирински проход 35; тел /канцелария/; /директор/; факс: , 36 СУ Максим Горки гр. София; ул. Пирински проход 35; тел. 02 858 61 48 /канцелария/; 02 858 61 49 /директор/; факс: 02 858 61 49, e-mail: soy_36@abv.bg, www.36 SOU.com Утвърдил:... /Светла Нотева-директор/

Подробно

ОБЕДИНЕНО УЧИЛИЩЕ СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ, С. ЧЕРВЕНЦИ Утвърдил Директор-П. Пенчева УЧИЛИЩНА ПРОГРАМА ЗА ОБРАЗОВАТЕЛНА ИНТ

ОБЕДИНЕНО УЧИЛИЩЕ СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ, С. ЧЕРВЕНЦИ Утвърдил Директор-П. Пенчева УЧИЛИЩНА ПРОГРАМА ЗА ОБРАЗОВАТЕЛНА ИНТ ОБЕДИНЕНО УЧИЛИЩЕ СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ, С. ЧЕРВЕНЦИ ou_iv_rilski@abv.bg, 0878 637 061 Утвърдил Директор-П. Пенчева УЧИЛИЩНА ПРОГРАМА ЗА ОБРАЗОВАТЕЛНА ИНТЕГРАЦИЯ НА ДЕЦАТА И УЧЕНИЦИТЕ ОТ ЕТНИЧЕСКИТЕ МАЛЦИНСТВА

Подробно

СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ИВАН ВАЗОВ, ГР. СТАРА ЗАГОРА УТВЪРЖДАВАМ:... Директор: Елка Хънтова Заповед 2023/ ПРОГРАМА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА РАННОТО НАПУСКАНЕ

СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ИВАН ВАЗОВ, ГР. СТАРА ЗАГОРА УТВЪРЖДАВАМ:... Директор: Елка Хънтова Заповед 2023/ ПРОГРАМА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА РАННОТО НАПУСКАНЕ СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ИВАН ВАЗОВ, ГР. СТАРА ЗАГОРА УТВЪРЖДАВАМ:... Директор: Елка Хънтова Заповед 2023/08.09.2017 ПРОГРАМА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА РАННОТО НАПУСКАНЕ НА УЧИЛИЩЕ ОТ УЧЕНИЦИТЕ В СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ИВАН ВАЗОВ,

Подробно

СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ХРИСТО БОТЕВ 5870 гр. Долни Дъбник, Област Плевен, ул. Христо Янчев 58 тел.: Директор: 06514/20-47, , канцелария: 06514/22-31

СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ХРИСТО БОТЕВ 5870 гр. Долни Дъбник, Област Плевен, ул. Христо Янчев 58 тел.: Директор: 06514/20-47, , канцелария: 06514/22-31 СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ХРИСТО БОТЕВ 5870 гр. Долни Дъбник, Област Плевен, ул. Христо Янчев 58 тел.: Директор: 06514/20-47, 0879548700, канцелария: 06514/22-31, e-mail: sou_dabnik@abv.bg; Web: www.soudabnik.com

Подробно

СРЕДНО ЕЗИКОВО УЧИЛИЩЕ СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ 2600, гр. Дупница, ул. Страхил войвода 5, тел. (0701) , , П

СРЕДНО ЕЗИКОВО УЧИЛИЩЕ СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ 2600, гр. Дупница, ул. Страхил войвода 5, тел. (0701) , ,   П СРЕДНО ЕЗИКОВО УЧИЛИЩЕ СВ. ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ 2600, гр. Дупница, ул. Страхил войвода 5, тел. (0701) 5 25 45, 4 17 38, www.souphd.info, souphd@abv.bg ПЛАН за та дейност Виолета Инкьова Директор СЕУ Св.

Подробно

ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ”СВ

ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ”СВ ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ ХРИСТО БОТЕВ С.ДОБРОМИРКА ОБЩИНА СЕВЛИЕВО,ОБЛАСТ ГАБРОВО Тел.: 06738/2266 Е- mail адрес: ou.dobromirka@abv.bg УТВЪРЖДАВАМ ДИРЕКТОР: Йорданка Георгиева ПРОГРАМА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА РАННОТО НАПУСКАНЕ

Подробно