Т ОПЛИНЕН С ТРЕС ПТИЦИ ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ТОПЛИННИЯ СТРЕС ПРИ ПТИЦИ. Feed Safety for Food Safety

Размер: px
Започни от страница:

Download "Т ОПЛИНЕН С ТРЕС ПТИЦИ ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ТОПЛИННИЯ СТРЕС ПРИ ПТИЦИ. Feed Safety for Food Safety"

Препис

1 Т ОПЛИНЕН С ТРЕС ПТИЦИ ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ТОПЛИННИЯ СТРЕС ПРИ ПТИЦИ Feed Safety for Food Safety

2 ТОПЛИНЕНСТРЕС КАКВО Е ТОПЛИНЕН СТРЕС? Терморегулация Поддържането на постоянна телесна температура изисква баланс между произведената и излъчваната от тялото топлина. Метаболизмът на топлокръвните животни изгаря енергията, получена от храната и я превръща в използваема енергия, необходима за всички физиологични процеси, при което се произвежда топлина. Нивото на използваната енергия и съответно на произведената топлина се увеличава с продуктивността на животните: допълнителна енергия е нужна за производството на месо и яйца. Терминът топлинен стрес се отнася за ситуации на висока температура на околната среда, при която от тялото не може да се излъчи достатъчно топлина чрез обичайните механизми за топлоотдаване. Повишеното топлинно натоварване е вредно за здравето на животното. В зависимост от климатичните условия наблюдаваме две категории топлинен стрес : Освен, че предизвикват нарастваща смъртност, косвените скрити въздействия на топлинния стрес водят до: Намалена консумация на фураж и продуктивност Синдром на пропускливите черва Намален имунен статус Влошено качество на трупа Иконимически последици В допълнение към избора на управленски мерки, система на отглеждане и генетика, продуктивността на животните може да бъде стабилизирана и чрез използване на подходящи хранителни мерки. Остър топлинен стрес: бързо повишаване на температурата за кратко време Хроничен топлинен стрес: висока температура на околната среда за дълги периоди от време Термонеутрална зона при птици C с влажност < 40% Консумация на фураж Термонеутрална зона Терморегулация Температура на Най-ниска критична температура околната среда Най-висока критична температура Рис.1: Термонеутралната температурна зона позволява излъчване на достатъчно телесна топлина към околната среда. Тази оптимална температурна зона варира в зависимост от възрастта, вида и продуктивността на животните.

3 POULTRY ВЪЗМОЖНИ РЕШЕНИЯ ДОБАВКИ / РЕШЕНИЯ ЗА ФУРАЖА Про- и Пребиотици Чревното здраве е основа за висока продуктивност и е в риск по време на топлинен стрес. Намалената консумация на фураж и промените в хранителните навици увреждат чревната микрофлора. В тази ситуация употребата на пробиотици... Стабилизира чревната микрофлора и предотвратява възпалението и патологичната пропускливост на червата Подпомага храносмилането и резорбцията на хранителни вещества Поддържа чревното здраве и продуктивността на животните Контролира риска от размножаване на патогени и случаите на хранителни инфекции Токсинбайндери Типични симптоми на топлинен стрес са пропускливите черва и увредения метаболизъм. Микотоксините застрашават целостта на стомашночревната бариера. Освен това причиняват оксидативен стерс и увреждат дейността на черния дроб. Токсинбайндерите помагат за Предотвратяват цитотоксичните ефекти на микотоксините върху ентероцитите и гоблетовите клетки Ограничават образуването на свободни радикали вследствие на микотоксините Защитатват черния дроб и детоксикиращите ензими, участващи в обезвреждането на микотоксините Здрави черва Възпалени черва Кръвен ток P Патогени Токсини Хранителни вещества Рис.2: Здравите черва са необходими за резорбцията на хранителните вещества и за защита срещу патогени. Когато чревната лигавица е възпалена и силно пропусклива, ентероцитите и връзките между тях са увредени. Бариерната функция не може повече да се поддържа, нарушава се резорбцията на хранителни вещества.

4 ВЪЗМОЖНИ РЕШЕНИЯ ДОБАВКИ / РЕШЕНИЯ ЗА ФУРАЖА Безводен бетаин Поддържането на осморегулацията по време на топлинен стрес е от решаващо значение за чревните ентероцити. Безводният бетаин с неговите силни осмотични свойства въздейства по няколко начина на чревно и метаболитно ниво: Подпомага чревната осморегулация в периоди на висок осмоларитет вътре в чревния лумен като подобрява задържането на водата Поддържа оптимална доставка на електролити дори и в трудни ситуации като респираторна алкалоза и намалена консумация на фураж Доставя допълнителни метилни групи, необходими за компенсиране на стреса (производство на адреналин), имунната реакция и нарушения синетз на протеин и ДНК/РНК Безводният бетаин се абсорбира с приоритет през тънките черва и по различни механизми помага за поддържане на продуктивността и добрата кондиция на животните по време на топлинен стрес: Предотвратява силната жажда и голямата консумация на вода с техните отрицателни последици върху качеството на постелята Увеличава количеството на аминокиселини за синтез на протеини, чрез ре-метилиране на метионина и осигурява повече глицин Спестява от енергията, необходима за осморегулацията (за работа на йонните помпи) което стабилизира продуктивността и ефективността на фуража в условия на висока влажност и висока температура на околната среда ИНТРАЦЕЛУЛАРНО БЕТАИН КЛЕТЪЧНА МЕМБРАНА ЙОННА ПОМПА ЕКСТРАЦЕЛУЛАРНО Рис.3: Безводният бетаин подпомага йонния баланс и задържането на вода в ентероцитите. Загубите на вода от клетката са по-малко и йонните помпи консумират по-малко енергия.

5 POULTRY ДОБАВКИ / РЕШЕНИЯ ЗА ФУРАЖА ДОБАВКИ / РЕШЕНИЯ ВЪВ ФЕРМАТА Микроелементи Топлинният стерс застрашава оптималната доставка на минерали в организма, т.к. предизвиква намалена консумация на фураж и промени в осмоларитета на чревното съдържимо. Кръвната циркулация към периферните части на тялото се увеличава за сметка на циркулацията към храносмилателния апарат което води до по-висок оксидативен стерс. Добавянето на органични микроелементи помага да се преодолее недостига им и осигурява по-добър минерален статус... Поддържа качеството на яйчната черупка, влошена поради респираторната алкалоза Подобрява оплодяемостта и люпимостта при родителите Усилва имунния отговор в ситуации на топлинен стерс Подпомага бариерната функция на червата чрез ограничаване на оксидативния стрес и възпалението и подобрява чревния интегритет Приложение с водата По време на топлинен стрес на животните трябва да се осигури достатъчно количество чиста и студена вода през цялото време. Използването на водоразтворими продукти, съдържащи вещества като... Бетаин Микроелементи Пробиотици Витамини Антиоксиданти Етерични масла...подпомага животните да се справят по-лесно и да се възстановят по-бързо от последиците на топлинния стрес. Добвките, приложени с водата позволяват бързо и краткосрочно облекчаване на симптомите на топлинен стрес.

6 ТОПЛИНЕН СТРЕС ПРИ ПТИЦИ Топлинният стрес виляе отрицателно върху... Консумация на фураж & прираст Носливост, размер & качество на яйцата Оплодяемост & люпимост Хомогенност на стадото Ефективност на ваксинациите Устойчивост на болести Качество на трупа Постеля & здраве на стъпалата Птиците са по-чувствителни към температурен стерс от бозайниците, т.к. тяхната телесна температура е по-висока (41 C). Температурният диапазон за оптимална продуктивност при птиците е между C, с изключение на първите дни от живота, когато е необходима по-висока температура. При излизане от оптималния температурен диапазон птиците ще се опитат да възстановят топлинния си баланс чрез промени в поведението. Мениджмънт Намирането на оптимална комбинация от управленски мерки е критично важно за поддържане на продуктивността при стада в условия на топлинен стрес. Взимайки предвид очакваната продължителност на периода с топлинен стрес, трябва да помислите за: Оптимизация на фуражните рецепти & времето за хранене Осигуряване на добавки, облекчаващи птиците Осигуряване на прясна вода с оптимален дебит Използване на системи за охлаждане на водата Охлаждане на помещенията Настройка на вентилацията Намаляване на гъстотата, ако е възможно Топлина & Влага По-малка консумация на фураж Промяна в кръвната циркулация Недостиг на хран. вещества Нарушена микробиота Недостиг на кислород Оксидативен стрес Пропускливи & възпалени черва Намалена продуктивност & ефективност Повишена смъртност Намалена печалба

7 POULTRY Клинични симптоми при птици с топлинен стрес За да постигнат облекчение при високи температури, птиците показват някои или всички от изброените по-долу клинични признаци: Отдалечават се от други птици Почиват повече Търсят по-хладни повърхности Повдигат крилата от тялото, за да подобрят топлоотдаването Намалят консумацията на фураж Повишават консумацията на вода Ускоряват дишането Таблицата по-долу дава представа за ефекта на околната температура при различни нива на относителна влажност върху нивото на топлинен стрес при птици. Температура Целенасочена подкрепа с бърз ефект Таб.1: Топлинен индекс < 70: Термонеутрална зона: не са нужни мерки Топлинен индекс 70 75: Лек топлинен стрес, започнете с мерки по мениджмънт Топлинен индекс 76 81: Висок риск от топлинен стрес, непрекъснат мениджмънт Топлинен индекс > 81: Екстремен топлинен стрес, вземете незабавни мерки Мерките за ограничаване на топлинния стрес при птиците трябва да са координирани в различни посоки (отглеждане, хранене, мениджмънт на стадата и др.). От решаващо значение са както профилактичните мерки, така и бързите действия. От гледна точка на храненето, добрата комбинация от фуражни добавки и диетични добавки, особено такива, приложени с водата за пиене, ще подпомогнат устойчивостта и ефективността на птиците. Относителна влажност (%) Целта е да държим на ниски нива смъртността и спада в продуктивността. F C

8 With you all the way! Biochem Zusatzstoffe Handels- und Produktionsgesellschaft mbh Küstermeyerstraße Lohne Germany Phone: +49 (0)

Цинк капки

Цинк капки Zn ПРОФИЛАКТИКА НА ЦИНКОВИЯ ДЕФИЦИТ Цинк Biominerali Цинкът (Zn) е незаменим Биоминерал за биохимичните функции на живите организми. Поддържа ензимната система, клетките и синтеза на белтъчините. Командва

Подробно

untitled

untitled ШАРКА ПО ОВЦЕТЕ И КОЗИТЕ Sheep & Goat pox Шарката по овцете и козите е силно контагиозно вирусно заболяване, характеризиращо се с треска, генерализиран изрив от папули по кожата и кутанните мукози, мултифокални

Подробно

The Cell

The Cell Клетка 1.Клетката основна структурна и функционална единица на живия организъм 2.Прокариотни и еукариотни клетки 3.Клетъчна организация: външна морфология на клетката големина, форма и цвят на клетките

Подробно

Untitled-1

Untitled-1 GT Chemicals U.S.A Продуктова технология LEDRA LTD AGROCHEMICALS ТАНГРА БЪЛГАРИЯ Блу Стар са кристални водоразтворими торове с аминокиселини и витамини, произведени по американска технология, разработени

Подробно

ВИДОВЕ МИКРОРЪЗПРЪСКВАЧИ Микро-напояването ( дъждуването с микро -разпръсквачи ) може да се извършва с много видове и разнообразна гама продукти, коит

ВИДОВЕ МИКРОРЪЗПРЪСКВАЧИ Микро-напояването ( дъждуването с микро -разпръсквачи ) може да се извършва с много видове и разнообразна гама продукти, коит ВИДОВЕ МИКРОРЪЗПРЪСКВАЧИ Микро-напояването ( дъждуването с микро -разпръсквачи ) може да се извършва с много видове и разнообразна гама продукти, които се адаптират за всяка култура и всички климатични

Подробно

KÉP! (vmilyen folyadékos)

KÉP! (vmilyen folyadékos) ТЕЧНО ЗДРАВЕ! НОВ ЧЛЕН НА ГРУПАТА АНТИОКСИДАНТНИ ПРОДУКТИ АКТИВНИ СЪСТАВКИ Екстракт от цитрусови биофлавоноиди Барбадоска череша Екстракт от шипки ДОБРИЯТ СТАР ПРИЯТЕЛ: Витамин C ПОЛЗИТЕ ОТ ВИТАМИН C Благодарение

Подробно

НАЙ-ДОБРИТЕ ЗАМЕСТИТЕЛИ НА МЕСОТО Кои растителни храни са най-добрите заместители на месото и животинските продукти, и как да ги включим в постното си

НАЙ-ДОБРИТЕ ЗАМЕСТИТЕЛИ НА МЕСОТО Кои растителни храни са най-добрите заместители на месото и животинските продукти, и как да ги включим в постното си НАЙ-ДОБРИТЕ ЗАМЕСТИТЕЛИ НА МЕСОТО Кои растителни храни са най-добрите заместители на месото и животинските продукти, и как да ги включим в постното си меню? Продукти от соя соево месо, тофу и темпе Най-популярният

Подробно

Годжи Бери-Goji Berry Разсад Фиданки Дръвчета (Лиций Мерджан Лициум)-Овощен Разсадник ЕЛИТ

Годжи Бери-Goji Berry Разсад Фиданки Дръвчета (Лиций Мерджан Лициум)-Овощен Разсадник ЕЛИТ Годжи Бери-Goji Berry Разсад Фиданки Дръвчета (Лиций Мерджан Лициум)-Овощен Разсадник ЕЛ 1 / 5 Годжи Бери-Goji Berry Разсад Фиданки Дръвчета (Лиций Мерджан Лициум)-Овощен Разсадник ЕЛ Цени на фиданки Годжи

Подробно

Лична справка за приносите на доц.д-р Запрянка Николаева Шиндарска, ФВМ, ЛТУ-София кандидат за заемане на академична длъжност професор в професионално

Лична справка за приносите на доц.д-р Запрянка Николаева Шиндарска, ФВМ, ЛТУ-София кандидат за заемане на академична длъжност професор в професионално Лична справка за приносите на доц.д-р Запрянка Николаева Шиндарска, ФВМ, ЛТУ-София кандидат за заемане на академична длъжност професор в професионално направление 6.3. Животновъдство, област на висше образование

Подробно

Презентация PowerPoint

Презентация PowerPoint Комплексна програма за поддържане на когнитивните функции на главния мозък Какво представлява ONESTACK от Coral Club? ONESTACK нов подход в решаването на задачите по комплексно оздравяване на организма.

Подробно

Механизми за натрупване на СО 2 при водораслите. Ролята на RUBISCO. Фотореспирация. Типове транспортни протеини. Типове въглеродни анхидрази и клетъчн

Механизми за натрупване на СО 2 при водораслите. Ролята на RUBISCO. Фотореспирация. Типове транспортни протеини. Типове въглеродни анхидрази и клетъчн Механизми за натрупване на СО 2 при водораслите. Ролята на RUBISCO. Фотореспирация. Типове транспортни протеини. Типове въглеродни анхидрази и клетъчна локализация. Ролята на карбоксизомите и пиреноида.

Подробно

Hoval Firmengruppe

Hoval Firmengruppe Кондензен газов котел UltraGas предимства Кондензен газов котел UltraGas UltraGas (15-90) Иновативна кондензна технология за еднофамилни и многофамилни домове. UltraGas (125-2000D) Голямо спестяване на

Подробно

GPI Document

GPI Document Дата: Кол. 22.3.209 г. ALPHA3 32-60 80 Забележка! Показаната снимка може да се различава от реалната. Продуктов номер: 9937964 Високоефективна циркулационни помпа с потопен ротор за циркулация на течности

Подробно

Fokkamel Extra ОСНОВНИ ПРЕДИМСТВА ü Антибактериално действие üü Автоматично и ръчно хранене üü Сигурно и лесно отглеждане üü Млечно съдържание 80% the

Fokkamel Extra ОСНОВНИ ПРЕДИМСТВА ü Антибактериално действие üü Автоматично и ръчно хранене üü Сигурно и лесно отглеждане üü Млечно съдържание 80% the Fokkamel Extra ОСНОВНИ ПРЕДИМСТВА ü Антибактериално действие Автоматично и ръчно хранене Сигурно и лесно отглеждане Млечно съдържание 80% the (st)art of growing (t) +32(0)14 24 85 10 (f) +32(0)14 21 39

Подробно

д-рам ЛИНИЯ ДОПЪЛВАЩИ ФУРАЖИ За всички видове животни, птици, декоративни птици и гризачи tel.: , ,

д-рам ЛИНИЯ ДОПЪЛВАЩИ ФУРАЖИ За всички видове животни, птици, декоративни птици и гризачи tel.: , , ЛИНИЯ ДОПЪЛВАЩИ ФУРАЖИ За всички видове животни, птици, декоративни птици и гризачи IMMUNOβETA ДОПЪЛВАЩ ФУРАЖ, СЪДЪРЖАЩ ФУРАЖНИ ДОБАВКИ Естественият избор за добро чревно здраве и отлични икономически

Подробно

TWE AP01 Videolux

TWE AP01 Videolux Кухненски ФПЧ 2,5 Прах Дим миризми Акари Отходни миризми Мухъл Химикали ЛОС Микроби Филтрира Разгражда Убива Овлажнява Механични замърсители Химични замърсители 化学污染 Биологични замърсители Помага при сух

Подробно

Факторът магнезий 1

Факторът магнезий 1 СЪДЪРЖАНИЕ МАГНЕЗИЙ - МИНЕРАЛЪТ, КОЙТО СЕ БОРИ СЪС СЪРДЕЧНИТЕ БОЛЕСТИ И ПАЗИ ЗДРАВИ КРЪВОНОСНИТЕ СЪДОВЕ... з Една типична история... 4 Сърдечното заболяване - епидемията на двадесети век 5 Храненето и

Подробно

New product information wording - Jan BG

New product information wording - Jan BG 25 January 2018 EMA/PRAC/35613/2018 Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) Нов текст в продуктовата информация извадки от препоръките на PRAC относно сигнали Приети от PRAC на 8 11 януари 2018

Подробно

Cover T book_Iz Izk 4

Cover T book_Iz Izk 4 Утвърдил Директор:. (име, фамилия, подпис) ПРИМЕРНО ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по предмета ЧОВЕКЪТ И ПРИРОДАТА за 4. клас Годишен брой часове за изучаване на предмета в 4. клас 68 часа. по Учебна

Подробно

ПРОЛЕТНИЦИТЕ РАЗПОЛАГАТ С МНОГО КРАТКО ВРЕМЕ ЗА ЗАЛАГАНЕ НА ДОБИВНИЯ ПОТЕНЦИАЛ ПРЕДИ ЛЯТНОТО ЗАСУШАВАНЕ УСКОРЯВАНЕТО НА РАЗВИТИЕТО ИМ ПРЕЗ ПЕРИОДА С П

ПРОЛЕТНИЦИТЕ РАЗПОЛАГАТ С МНОГО КРАТКО ВРЕМЕ ЗА ЗАЛАГАНЕ НА ДОБИВНИЯ ПОТЕНЦИАЛ ПРЕДИ ЛЯТНОТО ЗАСУШАВАНЕ УСКОРЯВАНЕТО НА РАЗВИТИЕТО ИМ ПРЕЗ ПЕРИОДА С П ПРОЛЕТНИЦИТЕ РАЗПОЛАГАТ С МНОГО КРАТКО ВРЕМЕ ЗА ЗАЛАГАНЕ НА ДОБИВНИЯ ПОТЕНЦИАЛ ПРЕДИ ЛЯТНОТО ЗАСУШАВАНЕ УСКОРЯВАНЕТО НА РАЗВИТИЕТО ИМ ПРЕЗ ПЕРИОДА С ПО-БЛАГОПРИЯТНИ КЛИМАТИЧНИ УСЛОВИЯ ЧРЕЗ ДОПЪЛНИТЕЛНО

Подробно

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation Полимерен комплекс с радиационно-защитни свойства Виолета Митова, Кольо Троев Институт по полимери - БАН Основни проблеми в хуманната медицина - странични ефекти на лекарствените вещества върху нормалните

Подробно

Здраве

Здраве Здраве доц. д-р Маргарита Станкова Венета Василева Нов Български Университет Концепция за здраве Определението отсъствие на болест ; Здраве хармония; Хармония да бъдеш в мир със себе си, обществото, космоса.

Подробно

Microsoft Word - ХХСК nova.docx

Microsoft Word - ХХСК nova.docx Приложение МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА У Ч Е Б Н А П Р О Г Р А М А за специфична професионална подготовка по учебен предмет ХИГИЕНА НА ХРАНЕНЕТО И СТАНДАРТИ В КЕТЪРИНГА Утвърдена със Заповед

Подробно

Доклад От проф Стайка Лалева ОТНОСНО: Изпитване влиянието на Panamin върху млечната продуктивност и заплодяемост при овце СПБМ и прираста при млечни а

Доклад От проф Стайка Лалева ОТНОСНО: Изпитване влиянието на Panamin върху млечната продуктивност и заплодяемост при овце СПБМ и прираста при млечни а Доклад От проф Стайка Лалева ОТНОСНО: Изпитване влиянието на Panamin върху млечната продуктивност и заплодяемост при овце СПБМ и прираста при млечни агнета Целта на настоящето изследване беше да се установи:

Подробно

куркума

куркума 11 подправки за вкусно отслабване WWW.TOPFORMA.BG Вкусът е част от удоволствието на храненето и е важно да го откривате в ежедневното си меню, дори когато искате да отслабнете. Едно от най-важните неща

Подробно

4

4 Производство и съхранение на мляко във фермата Рискове от замърсяване на млякото от патогенни бактерии, микотоксини, химикали, остатъци от ветеринарни лекарства, вкл. антибиотици Това произведение е лицензирано

Подробно

СТОПАНСКА КОНЮНКТУРА БИЗНЕС АНКЕТИ НА НСИ, ЮЛИ 2011 ГОДИНА

СТОПАНСКА КОНЮНКТУРА БИЗНЕС АНКЕТИ НА НСИ, ЮЛИ 2011 ГОДИНА СТОПАНСКА КОНЮНКТУРА БИЗНЕС АНКЕТИ НА НСИ 1, 2, 3, ЮЛИ 11 ГОДИНА През юли 11 г. общият показател на бизнес климата 4 се покачва с.7 пункта спрямо нивото си от предходния месец (фиг. 1), като подобрение

Подробно

Ezinc Superline

Ezinc Superline ИНСТРУКЦИЯ за монтаж и експлоатация на слънчеви колектори EZINC www.erato.bg 2 Основни характеристики Слънчевите системи за битова гореща вода и отопление отговарят на всички изисквания на европейското

Подробно

Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software For evaluation only г. ДИУРЕТИЦИ 1. Сулфонамидни производни Карб

Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software   For evaluation only г. ДИУРЕТИЦИ 1. Сулфонамидни производни Карб ДИУРЕТИЦИ 1. Сулфонамидни производни Карбоанхидразни инхибитори Салуретици 2. Производни с друг строеж Диуретиците действат пряко върху бъбреците. Увеличават скороста на образуване на урина чрез повлияване

Подробно

Глава II: Достижения при изследванията на боровия прашец От 80 - те години на миналия век много китайски изследователски организации, диетолози и експ

Глава II: Достижения при изследванията на боровия прашец От 80 - те години на миналия век много китайски изследователски организации, диетолози и експ Глава II: Достижения при изследванията на боровия прашец От 80 - те години на миналия век много китайски изследователски организации, диетолози и експерти по полени, са провеждали изследвания и изучавали

Подробно