Наръчник за деца, живеещи в институции, предоставящи резидентнa грижа

Подобни документи
Издава Фондация П.У.Л.С. по проект Променяйки себе си, даваме бъдеще на децата си, финансиран от Фондация ОАК, Швейцария Фондация П.У.Л.С., ПЕРНИК Тел

Center for the Study of Democracy Presentation

Трансформация на негативните емоции

NSPCC Child Trafficking booklet - Bulgarian

WHOLE: Wellbeing and Healthy Choices for Older Adults and their Carers

Editable Intel® Education powerpoint template

1 Лоша работа е да си без глава Карл Кобалински не е най-умният човек на света. Само че хайде да ви видя как ще обясните тази работа на жената в карир

Презентация на PowerPoint

Self-Advocacy

conflicts.pages

Презентация на PowerPoint

Microsoft Word - socialen_plan_2020

Rich Man Poor Man Bulgarian PDA

ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ЗА ТРЕТА ПОДГОТВИТЕЛНА ГРУПА ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА КЛЮЧ. ТЕМИ УЧ. СЕДМ. ТЕМА ОБРАЗОВАТЕЛНО ЯДРО ОЧАКВАНИ РЕЗУ

Rich Man Poor Man Bulgarian CB

Financing for Development UNICEF’s key asks and action points

PowerPoint Presentation

Self-completion 9-10 B-C BG

Аз съм в детската градина 2 2 А 4-5 години Познавателна книжка на...

Jesus the Great Teacher Bulgarian PDA

Slide 1

From Persecutor to Preacher Bulgarian

Резюме на „Преглед на работата на ОС по проекта MenCare “

КАРТИЧКИ, SMS-И, ПОЖЕЛАНИЯ ЗА СВЕТИ ВАЛЕНТИН 2019

Jesus the Great Teacher Bulgarian

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

УТВЪРЖДАВАМ:... УЧИЛИЩНА СТРАТЕГИЯ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ РАННОТО НАПУСКАНЕ НА УЧИЛИЩЕ ЗА УЧЕБНАТА 2016/2017

Резултати от дейността в Национален Юрочайлд форум България месец септември, 2018 г. Тема на месеца: Справедливо ли е отношението в обществото към хор

Jesus Heals the Blind Bulgarian PDA

Препис:

Наръчник за деца, живеещи в институции, предоставящи резидентнa грижа

Хей, здравей! Добре дошла! Аз се казвам Иво и съм доброволец. Тук съм, за да ти помогна да се запознаеш с мястото, което ще стане твой дом. Преди години аз също съм живял тук, а сега имам собствен дом и семейство. Ти как се казваш?

Мария. Всеки тук е добре дошъл, Мария! Тук можеш да намериш приятели и значими възрастни, които се грижат за нуждите на всяко дете. Тук има различни деца, говорят различни езици, цветът на кожата им е различен, имат различни религии. Всяко дете има своето индивидуално защитено пространство и еднакви права, които е важно всички да уважават. Знаеш ли, Мария, какво значи права на хората?

Да! Право е нещо като защита на моите нужди и достойнство. Като правото да съм свободна и да се развивам, докато раста. Имам право и на семейство! Браво, Мария, точно така! Тук всички деца, независимо от различията си, имат еднакви права.

Всички нужди са взети под внимание и от първостепенно значение е най-добрият интерес на децата. Където и по света да отидеш, Мария, в друг град или държава, ти и твоите близки можете да станете граждани на това място. Ти имаш правото да казваш коя си, откъде идваш и да изразяваш свободно мнение по всички въпроси, които засягат теб и твоето семейство.

А кой ще иска да чуе моето мнение? Всички възрастни около теб и тези, които се грижат за теб, трябва да се съобразяват с това твое основно право. Имаш право да се обучаваш и да търсиш информация по всички въпроси, които те интересуват. А кой ще ми дава тази информация? Всички възрастни, грижещи се за теб, имат задължението да ти предоставят всякаква информация. Те ще ти разкажат всичко на езика, на които ти говориш и разбираш.

О-о-о, това е чудесно! Значи мога да продължа да ходя на училище и да научавам все нови и нови неща за света? Разбира се, Мария! Това е едно от основните права, застъпено и в Конвенцията, за която вече говорихме.

И ще мога да се забавлявам, да пея и да танцувам. Ти знаеш ли какви чудни танци знам? Нося ги в сърцето си оттам, откъдето идвам! Разбира се, Мария! Ще можеш да покажеш своята култура и да се запознаеш с културата и вярванията на другите деца.

Тук всичко е осигурено и ще имаш твоя стая, легло, място да учиш и да се забавляваш, винаги прясна храна, а може да се научиш и сама да си я приготвяш, ще можеш да се забавляваш и да си почиваш.

Знаеш ли, ако някой ден някой иска да ти причини нещо, което на теб не ти харесва, кара те да правиш неща, които те карат да се чувстваш уплашена, засрамена или да изпитваш вина, тогава кажи Това не ми харесва!. Ако някой те кара да извършваш тежък физически труд и ти обещава заплащане, но това е тежко и непосилно за теб, отново имаш право да не го правиш. Ако някой ти предлага, каквито и да било наркотици, не ги взимай. Тези вещества са отровни, водят да унищожаване на тялото, мозъка и психиката ти! Важно е да не се притесняваш и да разказваш за това на хората, които се грижат за теб в Дома. Важно е също да не се страхуваш - всички институции, които работят за Закрила на детето, са на твоя страна и ще те защитят.

МОИТЕ ПРАВА 2021 Автор: Екатерина Велева и екип на Фондация П.У.Л.С. Издател: Фондация П.У.Л.С. Тел. 076/ 60 10 10 e-mail: pulse.women@gmail.com www.pulsfoundation.org Художник: Николай Димитров Графично оформление: КАЯ Продукшънс ISBN 978-619-7615-01-2 ISBN 978-619-7615-02-9 (pdf) This publication has been produced with the financial support of the Rights, Equality and Citizenship Programme of the European Union. The contents of this publication are the sole responsibility of its author and can in no way be taken to reflect the views of the European Commission. Project title: SUPPORTS - Supporting Children in the delicate phase between adolescence and adulthood while leaving alternative care facilities.

Тук, в този дом, ще намериш спокойствие, приятелска среда и грижещи се възрастни, с които ще чертаеш пътя на твоето израстване, твоя план за живота.