Microsoft PowerPoint Zaribyavane_na_pystyrvovite_reki_APB_A.3_Uzunova

Размер: px
Започни от страница:

Download "Microsoft PowerPoint Zaribyavane_na_pystyrvovite_reki_APB_A.3_Uzunova"

Препис

1 ЗАРИБЯВАНЕ НА ПЪСТЪРВОВИТЕ РЕКИ - ПОЛЗИ И РИСКОВЕ ИЛИ КАК ДА СЪХРАНИМ МЕСТНАТА ИХТИОФАУНА Доц. д-р Елиза Узунова, Софийски Университет, Биологически факултет

2 Съдържание Пъстървовите реки особености и съществуващи проучвания. Какво знаем за пъстървата, обитаваща нашите води? Какво означава огромното генетичното разнообразие на вида? Причини за намаляване и изчезване на локалните популации на вида. Алгоритъм при изпълнение на програми за възстановяване на пъстървовите популации. Оценка за необходимостта от зарибяване. Добри практики за използване на местните популации за развъждане и подходящи режими за отглеждане. Заключение и приоритетни дейности за популациите на речната пъстърва у нас.

3 Пъстървовите реки у нас особености и проучвания Това са типични планински реки, разположени на сравнително голяма надморска височина от 800 до 1500 м, сголямнаклон(над 20%) и бързи течения. Коритата им са тесни, бреговете стръмни, обраснали най-често с иглолистни и смесени гори. Дъната са каменисти, дълбочината варира от 10 до 50 см (в редки случаи до 1,0 1,2м). Средната ширина на тези реки е от 2 до 10 м, дебитът им се колебае в широки граници през отделните сезони. Средногодишните температури на водата са в границите 5-7 С, като не надвишават 18 С през лятото. Кислородното съдържание на водата е над 8 мг/л,ph e 6,0-7,5. Водите обикновено са меки с обща твърдост 1,5 6,3 немски градуса, с изключение на някои карстови райони, където ангажирани достига с опазване до 12 на защитените 14 немски територии градуса. в България

4 Пъстървовите реки у нас особености и проучвания Първите признаци за намаляване на популациите на рибите у нас, както и ангажирането на общественост и съответни институции датират от началото на миналия век. Първите научни изследванията върху динамиката на ихтиофауната в пъстървовата зона на българските реки започват през 1978 г. с разработките на Опитна станция по рибарство (гр.самоков), в сътрудничество с полските колеги T. Penczak и M. Zalewski. След 1990 следват години на спорадични изследвания и безконтролни, с противоречив резултат, опити за възстановяване на ангажирани на защитените територии в България риби с опазване от пъстъровите участъци на нашите реки.

5 Пъстървовите реки у нас особености и проучвания Видовия състав на ихтиофауната е сравнително беден. Доминиращ и в повечето реки единствен вид е речната пъстърва. В реките от водосбора на р. Дунав се среща обикновения и старопланинския главоч, а лешанката, черната и маришката мрени се появяват в долните течения на пъстървовите реки и са индикатор за началото на преходната, пъстървово-мрянова зона. Във всички случаи обаче, числеността и биомасата на съпътстващите речната пъстърва видове е в граници не оказващи влияние, както върху пъстървовите популации, така и върху продуктивните възможности на реките.

6 Каква пъстърва обитава нашите реки? Видът Salmo trutta e единствения с естествено разпространение в нашите вътрешни водоеми. Среща се още в почти цяла Европа, Азия и Северна Африка. През 1758 година, във второто издание на Systema Naturae, шведския естественик Карл фон Линей (Linnaeus, ), класифицира Salmo trutta, като втория подред вид от род Salmo. Англоезичнотонаименованиенапъстървата trout се счита, че води своя произход от латинското tructa, което произлиза от гръцкото troktes, превеждащо се Правилното като изгладнял, найменование лаком. на вида е атлантическа. Речната пъстърва еедин от трите екотипа под които вида съществува понастоящем. Другите два екотипа са езерната и проходната (морска). Изписвания като Salmo trutta fario или m. fario са погрешни. Съществуванетонатритеекотипаесвързанос пост-глациалната съдба на ихтиофауната, която отрежда на едни риби възможността да мигрират в морето за отхранване, на други да останат в реките, а на трети в акваторията на езерата.

7 Каква пъстърва обитава нашите реки? В течение на еволюцията, през всичките хиляди години, всеки отделен регион, във всяка река, се развила уникална вариация на вида Salmo trutta, която преди всичко е перфектно адаптирана към конкретното местообитание. Разнообразието на оцветяване, размери, поведение на речната пъстърва, било забелязано още от френския зоолог Ласепед (Lacépède, ), който отбелязва, че в сбирката на Ботаническа градина в Париж, в различните реки са представени седем - осем варианта на речната пъстърва.

8 Описаният значителен полиморфизъм на вида се поражда от различията в състава на дънния субстрат, химичния състав на водата, надморската височина, градиента, температурния режим, вида и количеството на храната, както и много други фактори, които определят специфични условия на обитание и съответните адапатционни процеси. Това означава, че пъстървите имат генетичен потенциал, който ги прави изключително приспособими към променящата се среда. И тъй-като нашите реки и езера са засегнати от въздействието на еутрофикация, отнемане на води и нейзбежните климатични промени, надеждата е, че тази адаптивност ще помогне на пъстървата, за да оцелее.

9 Причини за намаляване и изчезване на локалните популации на вида Намаляване на пригодността на местообитанията Ограничаване на възможностите за разселване Преулов Хронично или инцидентно замърсяване на водите Зарибяване с неместни популации

10 Намаляване на пригодността на местообитанията Промяна във физическите параметри на водоема водно ниво (естествени силни колебания, поради поройния характер на реките, изземване на водни обеми, скорост на водата, промяна в дънен субстрат и др.

11 Ограничаване на възможностите за разселване Фрагментиранетонарекитеможедабъдекакто естествено (водопади, скални късове и др.), така и изкуствено (баражи, мостове, канали и др.). Резултат обеззарибяване на участъци от реките с подходящ хабитат.

12 Хронично или инцидентно замърсяване на водите Заустване на битови и промишлени отпадни води; чрез подпочвени, подземни води от земеделски площи или друг източник (рядко в пъстъровите реки, но поради по-високата чувствителност на ихтиофауната от тези участъци и с по-тежки последствия). Замътване на водата при преминаване през речни участъци на техника, коли и тн.

13 Зарибяване с неместни популации Два са възможните изхода от това начинание: (1) Интродуцираните риби не оцеляват. Пъстървовите популации проявяват широк спектър фенотипни и биологични вариации (миграционен диапазон, време и място на хвърляне на хайвера, темп на нарастване). Подобни различия са индикация за специални (местни) адаптации, необходими за повишаване на шансовете за оцеляване в определена среда и са показали, че са специфични за всяко отделна популация. Пъстървовите риби с произход от дадена река (или дори приток) оцеляват по-добре в тази среда, отколкото въведена риба (като отглеждана във ферми или от друга река).

14 Зарибяване с неместни популации (2) Интродуцираната риба измества местната популация. Не рядко рибки с произход от съвсем друга река, могат да се окажат поустойчиви, по-агресивни и най-вече в количества, които ще дадат отражение на генетичния фонд на пъстървата от съответната река. Но с годините, новите обитатели на реката могат да покажат по-слаба адаптираност към локалните условия и да изчезнат.

15 Алгоритъм при изпълнение на програми за възстановяване на пъстървовите популации 1. Анализ на състоянието на местообитанията (1) и на състоянието на популацията (2). 2. Приоритизиране на мерките (3). Мерките могат да включват: 2.1. Премахване на потенциално негативните фактори 2.2. Забрана за риболов 2.3. Зарибяване 3. Проследяване гр. Враца, на г. резултатите от приложените мерки (4).

16 Зарибяването последно решение на проблема Зарибянето не само не е панацея за проблема с намаляващите пъстървови популации, но тази мярка може да е и причина за изчезване на автохтонната популация! Затова първо, трябвадасенаправинаучнообоснованаоценканатовадали въобще е необходимо зарибяване и ако да - къде, как и с колко риби.

17 Оценка за необходимостта от зарибяване Съществуват три основни стратегии, които намират приложение в управлението на пъстрвовите популации: 1) спиране на всякакво зарибяване с пъстърва, наричано още стратегия на генетичното убежище ; 2) зарибяване с малки рибки получени от местни родители; 3) зарибяване с малки рибки от същия вид, но от родителски индивиди с произход от други региони. Оценката за стратегията, коятощесевъзприеме, трябва да се базира на система от показатели (критерии), свързани пряко или косвено със състоянието на популацията на речната пъстърва. Подбора на достъпни критерии, допринася оценката да се калкулира лесно и с познати методи.

18 Оценка на необходимостта от зарибяване Оценката се базира на произведение от баловете на четири основни критерия. Крайният резултат (А) е базата за приоритизиране на местата за зарибяване и се изчислява по следния начин: А= Р х П х М х З, където Р - състояние на популацията; П - наличие на риболовна преса; М - пригодност на местообитанията; З - зарибявания в предходнни години. Необходимостта от извършване на зарибяване се определя според броя на точките, които събира даден воден басейн (или определена част от него). Високият брой точки определя и висока необходимост от зарибяване.

19 Скала за оценяване на необходимостта от зарибяване Сбор (А) Необходимост от зарибяване 0-20 Липсва Умерена Висока Над 120 Много висока

20 Състояние на популацията на пъстървата (Р) Оценката на състоянието на популацията е вероятно най-трудния момент не само от гледна точка на теренни проучвания, но и в аспект анализ на данните и тяхното тълкуване. Товаетака, поради факта, че използваните показатели за оценка, а именно численост, биомаса, размерна структура, зависятотмногофактори. Нормалните (референтните) стойности за всеки отделен водоем варират в широки граници. Тази висока вариабилност се определя от хидрологични, морфологични и биологични фактори. Всяка река или езеро или участък от тях имат капацитет (продуктивност) да поддържат определен брой риби.

21 Състояние на популацията на пъстървата Състоянието на локалната популация на пъстърва се отчита във всеки отделен воден басейн. Основнен критерии за състоянието й е плътността (числеността на рибите на единица площ). Могат да се включат и допълнителни показатели, като биомаса и размерна стурктура на локалната популация. Задължително е изследването да се проведе върху множество ключови пунктове по реката, подбрани на базата на морфологичните и хидрологични особености на съответния водоем. Задължително с електрофишер, но данните от риболовци също могат да се отчитат. Не бива да се правят сравнения с данни от проучвания на други реки у нас, поради съществените различия, които съществуват в продуктивността на реките.

22 Състояние на популацията на пъстървата Средни стойности за числеността (бр/ха) и биомасата (кг/ха) на речната пъстърва по водосбори (по Диков и съавт.1986 ) Разрешен Забранен Водосб Общо риболов риболов ор бр/ха кг/ха бр/ха кг/ха бр/ха кг/ха Въча Места Вит Струма Чая Искър Велека

23 Състояние на популацията на пъстървата Примерна скала при определяне на числеността на пъстървовата популация в реки над 1000 м ндв (Р) Оценка Плътност Статус (бр./ha) 1 Над 600 Много висока Висока Средна Ниска 5 0 Липсва А= Р х П х М х З

24 Наличност на подходящи местообитания (М) Като подходящи местообитания се отчитат, както тези за малките и подрастващи рибки, така и тези за възрастните екземпляри. Най-висок брой точки (5) се дават на речни басейни с добро общо състояние на хабитатите и добро състояние на качеството на водата. Респективно най-нисък бал получават местата за които се прецени, че не притежават необходимите характеристики подходящи за пъстървовите популации и същевременно качеството на водата е компрометирано. Трябва да се отчитат и фактори, като фрагментиране на местообитанията (естествено и/или изкуствено); пресъхване на речен участък или цялото поречие. Последното не позволява оцеляемост на рибите целогодишно и такива участъци не се препоръчва да бъдат зарибявани.

25 Наличност на подходящи местообитания Оценка Състояние на хабитата 1 Пресъхва в определени години (периоди), силно поройни участъци 2 Лошо (малко или отсътвие на подходящ хабитат) 3 Задоволително (подоптимално наличие на хабитат) 4 Добро (оптимален хабитат за някои възрастови групи, наличие на прагове, водовземане) 5 Отлично (оптимален хабитат за всички възрастови групи) А= Рх П х М х З

26 Наличие на риболовна преса (П) Освен разрешеният риболов, трябва да се отчитат и данните от извършени проверки и установен бракониерски риболов. Докато спортният риболов, най-често се извършва в по-лесно достъпни места, то често бракониерския се осъществява в отдалечени от основните пътища и пътеки места, където конторла е затруднен. Отсътвие на риболовци се предполга в местата със забранен риболов за предходен период.

27 Наличие на риболовна преса Оценк Численост на а риболовците 1 Отсъстват риболовци 2 Ниска 3 Умерена 4 Висока 5 Много висока А= Р х П х М х З

28 Зарибявания в предходен период (З) Този критерий е много важен по няколко причини. Първо, защото той ще определи дали въобще в дадения пункт да се извършва зарибяване. Второ, кога да се извърши следващото зарибяване. Итрето, какъв да бъде подхода на зарибяване, който ще се прилага в дадения район. Оценка (0) по този показател ограничава всяко зарибяване, като целта е да се даде възможност местните популации, да не бъдат смесвани генетично с привнесени риби от стопанства, произхождащи от други речни басейни. Ниска оценка получават местата, които са зарибявани скоро предходната година или преди две години.

29 Зарибявания в предходен период Оценка Извършени зарибявания 0 Района не е зарибяван никога 1 Района е зарибяван в предходната година 2 Района е зарибен преди 2 години 3 Района е зарибен преди 3 години 4 Района е зарибен преди повече от 3 години А= Рх П х М х З

30 Река /участък Р М П З Резултат (А) Категория ххххххххххх липсва ххххххххххх Липсва ххххххххххх Висока ххххххххххх Висока ххххххххххх Липсва Ххххххххххх Висока ххххххххххх Много висока Сбор (А) 0-20 Липсва Умерена Висока Над 120 хххххххххххх Много висока Необходимост от зарибяване ххххххххххххх Умерен ххххххххххххх Мн.висок ххххххххххх Умерен ххххххххх Много висока Умерена

31 Какво представлява научнообоснования подход при провеждане на възстановяване чрез зарибяване? При преценка, че това е единствения шанс за възстановяване на пъстъровата популация в даден водоем, следва да се разработи цялостна схема на процеса на възстановяване. Действието въвеждане на риби във водоема или зарибяване е само един детайл. При необходимост от възстановяване и поддържане на числеността на диви популации пъстървови риби, възможен подход е т.нар подкрепящо развъждане.

32 Какво представлява подкрепящото развъждане? Подкрепящото развъждане включва улавяне на възрастни екземпляри от диви, местни популации, размножаване в изкуствени условия и освобождаване на потомството им обратно в естествените им местообитания, за да се смесят с дивия сегмент от същата популация.

33 Трудности при реализацията на подкрепящото развъждане Разграничаване на местни от интродуцирани риби Генетични анализи Отглеждане на рибки с висока оцеляемост Спазване на специфични правила на развъждане Фенотипно различие Информация за провеждани зарибявания Създаване на условия близки до естествените Правилно разселване на етап малки рибки

34 Маточно стадо Животните за разплод трябва да се събират от естествените, диви популации в рамките на речната система, в която ще бъде освободено тяхното потомство. Индивиди, получени от други реки или рибовъдни стопанства не трябва да се използват като животни за разплод. Животните за разплод трябва да се събират от местата на хвърляне на хайвера. Животните за разплод, не трябва да се подбират, при събирането им от реките, за да се подобри конкретен компонент на стадото. Тоест екземплярите трябва да бъдат събирани на случаен принцип. Вслучай, когато трябва да се извърши реинтродукции за възстановяване на пъстърова популация в напълно обеззарибена река, животните за разплод трябва се вземат от най-близката река с налична популация, където запасите се считат за стабилни и може да се осъществи изземване на животните за разплод без да се увреди донорната популация. За предпочитанене е донорната река да има хидрофизични характеристики и подобни на тази в приемащата реката.

35 Брой на родителските риби Броят на рибите за разплод, взети от реката/езеро, трябва да бъде директна функция от броя на необходимото потомството. Във всяко стадо, броят на възрастните риби за разплод е далеч по-малък от общия брой на рибите (N). Броят на рибите, които допринасят с гени към следващото поколение е известно като ефективен размер на популацията (Ne) и за пъстървовите риби той е средно една трета от N. Може да се възпримат препоръките, базирани на изследователския опит на датските и финландските рибостопански анализи, в които се препоръчва: дивите риби за разплод да са минимум 25 двойки. Някои изследователи препоръчват да са поне 50 двойки. Рибите не трябва да се задържат в люпилнята за хвърляне на хайвер в следващите години. Това ще намали на риска от близкородствено кръстосване и загуба на генетично разнообразие.

36 Период на размножаване и оплождане Най-добрата практика е да не се изчакват всички риби да узреят и тогава да се премине към тяхното размножаване, защото обикновено в природата процесът на съзряване е разтегнат до няколко седмици. Всяка риба достигнала полова зрялост трябва да се издои, независимо че в момента няма други готови за размножаване риби. Сперматозоидите от различни мъжки риби никога не трябва да се смесват, практика често прилагана в рибовъдните ни стопанства, тъй като конкуренцията между сперматозоидите ще доведе до това един или няколко мъжки риби да оплодят хайвера на повечето женски. Може да се смеси хайвера от няколко женски, ислед това да се раздели на партиди, отговарящи на броя на наличните мъжки индивиди.

37 Отглеждане на личинки Съществуват иновативни аквакулутурни техники, които се базират на създаването на условия близки до естествените. Риби отглеждани "като диви", показват по-висока преживяемост след освобождаването им в реките. Тезитехникивключватотглежданенарибанадприроднисубстрати (землени канали, които могат да бъдат обогатени с природни зони, като убежища от камъни, коренища), които насърчават развитието на правилната камуфлажна окраска, придобиват умения да избягват хищници, храненето им се допълва с диети с естествена жива храна, за да се подобри способността за търсене на храна. Хранителни фуражи и естествена храна, трябва да се предоставя на малките рибки по различно време на денонощието, в горната част на басейна, за да се симулира дрифт на безгръбначни. Препоръчва се рибките да се отглеждат и държат в люпилня за минимален период от време (до достигане на тегло от около гр.), необходим за преодоляване на установените трудности на естественото възпроизводство.

38 Изводи и приоритетни дейности Речната пъстърва не е подмината от процеса на глобализация риби с произход от различни части на Европа могат да се открият в реки и езера на територията на България. В грижите си за дивите пъстървови популации, трябва да приложим основополагащия в медицината принцип рrimum non nocere (лат. първо не вреди)! Забрана на любителска дейност в областта на зарибяването. Разработване и стриктно изпълнение на национален план за зарибявание и създване на национален регистър на провежданите зарибявания.

39 Изводи и приоритетни дейности Идентифициране на пъстървови популации незасегнати от дейности като зарибяване, тоест откриване и регистриране на местни риби. Средствата (при наличие на такива), трябва да се насочат към изграждане на локални, некомерсиални ферми убежища на местни популации пъстървови, функциониращи за целите на поддържащото развъждане! Прилагането дори само на първите две стъпки от алгоритъма за възстановяване на застаршените популации, а именно отстраняване на негативно действащите фактори и забрана за риболов ще дадат бърз и осезаем положителен резултат.

40 БЛАГОДАРЯ ЗА ВНИМАНИЕТО ВЪПРОСИ?

Екип: Командировка Формуляр GPS Полеви формуляр за мониторинг на риби в реки Обща информация Дата: Начален час: Краен час: Област: Община: Населено мя

Екип: Командировка Формуляр GPS Полеви формуляр за мониторинг на риби в реки Обща информация Дата: Начален час: Краен час: Област: Община: Населено мя Екип: Командировка Формуляр GPS Полеви формуляр за мониторинг на риби в реки Обща информация Дата: Начален час: Краен час: Област: Община: Населено място: Местност: НП/ПП: РИОСВ: Водоем: ДГС/ДЛС: Отдел:

Подробно

„Теренни проучвания на разпространение на видове/оценка на състоянието на видове и хабитати на територията на цялата страна – I фаза” .

„Теренни проучвания на разпространение на видове/оценка на състоянието на видове и хабитати на територията на цялата страна – I фаза” . Оперативна прграма Околна среда 2007 2013 ПРОЕКТ DIR - 5113024-1-48 Теренни проучвания на разпространение на видове/оценка на състоянието на видове и хабитати на територията на цялата страна I фаза Бенефициент:

Подробно

ЕВРОПЕЙСКА КОМИСИЯ Брюксел, г. C(2017) 2842 final ANNEX 1 ПРИЛОЖЕНИЕ към Директива на Комисията за изменение на Директива 2008/56/ЕО на Евро

ЕВРОПЕЙСКА КОМИСИЯ Брюксел, г. C(2017) 2842 final ANNEX 1 ПРИЛОЖЕНИЕ към Директива на Комисията за изменение на Директива 2008/56/ЕО на Евро ЕВРОПЕЙСКА КОМИСИЯ Брюксел, 17.5.2017 г. C(2017) 2842 final ANNEX 1 ПРИЛОЖЕНИЕ към Директива на Комисията за изменение на Директива 2008/56/ЕО на Европейския парламент и на Съвета по отношение на примерните

Подробно

ПРИЛОЖЕНИЕ 1 НИМХ-МОН: През нощта в Южна България валежите ще са интензивни, придружени с гръмотевици. И утре ще се развива значителна купеста и купес

ПРИЛОЖЕНИЕ 1 НИМХ-МОН: През нощта в Южна България валежите ще са интензивни, придружени с гръмотевици. И утре ще се развива значителна купеста и купес ПРИЛОЖЕНИЕ 1 НИМХ-МОН: През нощта в Южна България валежите ще са интензивни, придружени с гръмотевици. И утре ще се развива значителна купеста и купесто-дъждовна облачност, ще има превалявания от дъжд,

Подробно

Microsoft Word - nnaredba5.doc

Microsoft Word - nnaredba5.doc НАРЕДБА 5 от 1.08.2003 г. за условията и реда за разработване на планове за действие за растителни и животински видове Издадена от министъра на околната среда и водите и министъра на земеделието и горите,

Подробно

Slide 1

Slide 1 гр. София, бул. Витоша 31-33, тел/факс 02/98 175 89, www.bgfish.com, Международна конференция ИНТЕЛИГЕНТЕН И СИН РАСТЕЖ- НОВИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА СИНЯТА ИКОНОМИКА В РЕГИОНА НА ЧЕРНО МОРЕ. Аквакултура, възможности

Подробно

LEONARDO DA VINCI Transfer of innovation Heritage Story Telling – Quality Interpretation – HeriQ project № 2013 – 1 – BG1 – LEO

LEONARDO DA VINCI Transfer of innovation Heritage Story Telling – Quality Interpretation – HeriQ project № 2013 – 1 – BG1 – LEO МОДУЛ 4 АГРОТЕХНИКА ПОДБОР НА ОБРАЗЦИ И АГРОТЕХНИЧЕСКИ ПОДХОДИ ЗА УСТОЙЧИВО ПРОИЗВОДСТВО НА ЕДНОЗЪРНЕСТ ЛИМЕЦ (Tr.monococcum L.) Проект EINKORN ANCIENT INOVATION II 2014 1 BG01 KA202 001570 Селскостопанска

Подробно

Презентация на обучение

Презентация на обучение Растеж и производителност на естествените гори от черен бор (Pinus nigra Arn.) в районана град Велинград Филип Устабашиев e-mail: filip_ust@abv.bg Лесотехнически университет - София Обект на настоящата

Подробно

Slide 1

Slide 1 АНАЛИЗ НА НЯКОИ ХАРАКТЕРИСТИКИ НА РЕЛЕФА В ПРИРОДЕН ПАРК БЪЛГАРКА Диана Илиева Малинова Лесотехнически университет София Природен парк (ПП) Българка е обявен през 2002 година с цел опазване, възстановяване

Подробно

ЖИВОТ ЗА ЦАРСКИЯ ОРЕЛ Andras Kovacs/RaptorImages Проектът Живот за царския орел (LIFE 12/NAT/BG/000572) се изпълнява с финансовата подкрепа на програм

ЖИВОТ ЗА ЦАРСКИЯ ОРЕЛ Andras Kovacs/RaptorImages Проектът Живот за царския орел (LIFE 12/NAT/BG/000572) се изпълнява с финансовата подкрепа на програм ЖИВОТ ЗА ЦАРСКИЯ ОРЕЛ Проектът Живот за царския орел (LIFE 12/NAT/BG/000572) се изпълнява с финансовата подкрепа на програма LIFE+ на ЕС. Той има за цел да увеличи популацията на царския орел и да намали

Подробно

ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЕВРОПЕЙСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ФОНД ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ: ЕВРОПА ИНВЕСТИРА В СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ Програ

ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЕВРОПЕЙСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ФОНД ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ: ЕВРОПА ИНВЕСТИРА В СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ Програ ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ 2014-2020 ЕВРОПЕЙСКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ФОНД ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ: ЕВРОПА ИНВЕСТИРА В СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ Програма за развитие на селските райони 2014-2020 МЯРКА 1

Подробно

НАЙ-КРАСИВИТЕ МЕСТА НА ПЛАНЕТАТА (КОИТО СКОРО МОЖЕ ДА ИЗЧЕЗНАТ...) Хората приемат природата за даденост, която няма как да загубят. Но тя постоянно се

НАЙ-КРАСИВИТЕ МЕСТА НА ПЛАНЕТАТА (КОИТО СКОРО МОЖЕ ДА ИЗЧЕЗНАТ...) Хората приемат природата за даденост, която няма как да загубят. Но тя постоянно се НАЙ-КРАСИВИТЕ МЕСТА НА ПЛАНЕТАТА (КОИТО СКОРО МОЖЕ ДА ИЗЧЕЗНАТ...) Хората приемат природата за даденост, която няма как да загубят. Но тя постоянно се променя. Климатичните промени са динамични и са заплаха

Подробно

ПАРКОВА И ЛАНДШАФТНА АРХИТЕКТУРА - А3 Лекция 11 Компоненти на ландшафтната архитектура Вода и водни площи

ПАРКОВА И ЛАНДШАФТНА АРХИТЕКТУРА - А3 Лекция 11 Компоненти на ландшафтната архитектура Вода и водни площи ПАРКОВА И ЛАНДШАФТНА АРХИТЕКТУРА - А3 Лекция 11 Компоненти на ландшафтната архитектура Вода и водни площи Съдържание Значение на водата Основни характеристики Фактори, влияещи върху водата и водните елементи

Подробно

Р А З Д Е Л 3 ТОМ 2 АРДА РАЗДЕЛ 3 ЗОНИ ЗА ЗАЩИТА НА ВОДИТЕ 1. Териториите, определени за водочерпене за човешка консумация по член 7 на РДВ 1.1. Повър

Р А З Д Е Л 3 ТОМ 2 АРДА РАЗДЕЛ 3 ЗОНИ ЗА ЗАЩИТА НА ВОДИТЕ 1. Териториите, определени за водочерпене за човешка консумация по член 7 на РДВ 1.1. Повър ТОМ 2 АРДА РАЗДЕЛ 3 ЗОНИ ЗА ЗАЩИТА НА ВОДИТЕ 1. Териториите, определени за водочерпене за човешка консумация по член 7 на РДВ 1.1. Повърхностни води В басейна на р. Арда има 6 повърхностни водни тела,

Подробно

AM_Ple_NonLegReport

AM_Ple_NonLegReport 28.5.2018 A8-0178/12 12 Параграф 55 55. призовава, за да се направи системата по-проста и по-прозрачна, действащата система за изчисляване на директните плащания по стълб I, особено в държави членки, в

Подробно

Доклад за превишенията на нормите за ФПЧ10 Д О К Л А Д за превишенията на нормите за ФПЧ10 през зимния сезон на г. за общини Монтана и Видин

Доклад за превишенията на нормите за ФПЧ10 Д О К Л А Д за превишенията на нормите за ФПЧ10 през зимния сезон на г. за общини Монтана и Видин Д О К Л А Д за превишенията на нормите за 1 през зимния сезон на 218-219 г. за общини Монтана и Видин към РОУКАВ Северен/Дунавски На територията, контролирана от РИОСВ Монтана са разположени два стационарни

Подробно

Доклад за оценка на здравната технология съгласно чл. 17, ал. 5 от Наредба 9 от на МЗ

Доклад за оценка на здравната технология съгласно чл. 17, ал. 5 от Наредба 9 от на МЗ Доклад за оценка на здравната технология съгласно чл. 17, ал. 5 от Наредба 9 от 1.12.2015 на МЗ I. Анализ на здравния проблем. 1. Анализът на здравния проблем включва: 1.1. Описание на здравния проблем,

Подробно

Vulture calendar a.indd

Vulture calendar a.indd 2017 Опазване на черните и белоглавите лешояди в те AВТОР: СВЕТОСЛАВ СПАСОВ / БДЗП ЯНУАРИ 2017 Със своите размери, своеобразен външен вид и начин на живот лешоядите са едни от най-впечатляващите птици

Подробно

Slide 1

Slide 1 Ръководител: доц. д-р Теменужка Йовчева ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ ПРОЦЕС ВЪРХУ ОРГАНИЗАЦИОННИТЕ УСЛОВИЯ ЗА ТРАНСФЕР НА ЗНАНИЯ И ТЕХНОЛОГИИ В ПУ, ЧРЕЗ - създаване на условия за оползотворяване на наличния научен

Подробно

Министерство на околната среда и водите Регионална инспекция по околната среда и водите-русе Повишаване ефикасността на работата и подпомагане дейност

Министерство на околната среда и водите Регионална инспекция по околната среда и водите-русе Повишаване ефикасността на работата и подпомагане дейност Министерство на околната среда и водите Регионална инспекция по околната среда и водите-русе Повишаване ефикасността на работата и подпомагане дейността на РИОСВ - Русе с GIS Трансформиране на администрацията

Подробно

<4D F736F F D203720CDCF20C8CAD220E220F1E8F1F2E5ECE0F2E020EDE020EFF0E5E4F3F7E8EBE8F9EDEEF2EE20E820F3F7E8EBE8F9EDEEF2EE20EEE1F0E0E7E

<4D F736F F D203720CDCF20C8CAD220E220F1E8F1F2E5ECE0F2E020EDE020EFF0E5E4F3F7E8EBE8F9EDEEF2EE20E820F3F7E8EBE8F9EDEEF2EE20EEE1F0E0E7E Приложение 7 към т. 1, буква ж НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ИНФОРМАЦИОННИ И КОМУНИКАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ (ИКТ) В СИСТЕМАТА НА ПРЕДУЧИЛИЩНОТО И УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ" 1. НЕОБХОДИМОСТ ОТ ПРОГРАМАТА Достъпът до информационните

Подробно

Microsoft PowerPoint - PP_EARBD_

Microsoft PowerPoint - PP_EARBD_ ПРИ БАСЕЙНОВ СЪВЕТ БД ИЗТОЧНОБЕЛОМОЛСКИ 11 декември 2007, гр.пловдив след Заседание 7/20.09.2007г на Басейновия съвет инж. Мария Бабукчиева Басейнова дирекция Източнобеломорски район. І кръг срещи КОИ

Подробно

NEW IDEAS CONSULT Ltd. Нови идеи за вашия успех! Гр. София, ул. Братя Миладинови 16, тел: ; Мярка 4.1 Инвестиции в земеделски

NEW IDEAS CONSULT Ltd. Нови идеи за вашия успех! Гр. София, ул. Братя Миладинови 16, тел: ; Мярка 4.1 Инвестиции в земеделски Мярка 4.1 Инвестиции в земеделски стопанства Подпомагането по подмярката ще бъде насочено към модернизиране на земеделските стопанства /ЗС/, включително преструктуриране и модернизиране на стопанства в

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Решения за по-добър живот Европейски съюз Кохезионен фонд МИНИСТЕРСТВО НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ ИЗТОЧНОБЕЛОМОРСКИ РАЙОН ПРОЕКТ НА РАЙОНИ СЪС ЗНАЧИТЕЛЕН ПОТЕНЦИАЛЕН РИСК ОТ НАВОДНЕНИЯ

Подробно

Microsoft PowerPoint - Presentation_SOR_meeting [Kompatibilitási mód]

Microsoft PowerPoint - Presentation_SOR_meeting [Kompatibilitási mód] SORанализ Област Пазарджик Любов Тренкова Гергана Калоянова Цели на проект InnoFOOD SEE създаване на механизми за координиране на научно-изследователския и технологичен подход с политиките в областта на

Подробно

Модул 3: Artenvielfalt Опазване на растенията Време 3 часа Място На открито: в Ботаническата градина Умения Критично мислене, оценяване на връзката ме

Модул 3: Artenvielfalt Опазване на растенията Време 3 часа Място На открито: в Ботаническата градина Умения Критично мислене, оценяване на връзката ме Модул 3: Artenvielfalt Опазване на растенията Време 3 часа Място На открито: в Ботаническата градина Умения Критично мислене, оценяване на връзката между причина и следствие Материали Копие на ролевата

Подробно

НАУЧНИ ТРУДОВЕ НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ , том 48 серия 1.2 Мониторинг на водите в Дунавския басейн Пламен Мънев Драгол Драголов An evaluation of

НАУЧНИ ТРУДОВЕ НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ , том 48 серия 1.2 Мониторинг на водите в Дунавския басейн Пламен Мънев Драгол Драголов An evaluation of Мониторинг на водите в Дунавския басейн Пламен Мънев Драгол Драголов An evaluation of the ecological state of the surface and underground waters in the Danube region was made in the present paper. It is

Подробно

АНАЛИЗ НА СЪСТОЯНИЕТО НА АТМОСФЕРНИЯ ВЪЗДУХ В ГРАД СОФИЯ ПРЕЗ 1999 ГОДИНА

АНАЛИЗ НА СЪСТОЯНИЕТО НА АТМОСФЕРНИЯ ВЪЗДУХ В ГРАД СОФИЯ  ПРЕЗ 1999 ГОДИНА СЪСТОЯНИЕ НА АТМОСФЕРНИЯ ВЪЗДУХ В СОФИЯ ПО ДАННИ ОТ ПУНКТОВЕТЕ НА СТОЛИЧНА РИОКОЗ ПРЕЗ 2009 ГОДИНА Общи данни Столичната регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве продължи наблюдението

Подробно

Microsoft PowerPoint - LIFE2012

Microsoft PowerPoint - LIFE2012 Какво представлява програмата LIFE+? Какво е LIFE+? LIFE+ e финансов инструмент, чрез който се подпомагат приоритетно мерки по разработване и прилагане на политиката за околна среда на Общността LIFE+

Подробно

Защитени зони от мрежата Натура 2000

Защитени зони от мрежата Натура 2000 Защитени зони от мрежата Натура 2000 Европейската екологична мрежа "Натура 2000 представлява мрежа от защитени зони, определени за опазване на природни местообитания и местообитания на животински видове

Подробно