Бъдеще от енергия или Енергията от бъдещето Димитър Черешков Идеята за реактор на бързи неутрони е предложена през 1942 г. от Енрико Ферми. Разбира се

Размер: px
Започни от страница:

Download "Бъдеще от енергия или Енергията от бъдещето Димитър Черешков Идеята за реактор на бързи неутрони е предложена през 1942 г. от Енрико Ферми. Разбира се"

Препис

1 Бъдеще от енергия или Енергията от бъдещето Димитър Черешков Идеята за реактор на бързи неутрони е предложена през 1942 г. от Енрико Ферми. Разбира се, найголям интерес са проявили към тази схема военните: в процеса на експлоатация бързите реактори генерират не само енергия, но и плутоний за ядрени оръжия. Поради тази причина реакторите на бързи неутрони се наричат и бридери (от английски breeder - размножител). Реакторите на бързи неутрони дават възможност да се реализира затворен горивен цикъл (понастоящем не е изпълнен в БН-600). В тези реактори основната суровина, която се ползва е уран- 238, след преработка (извличане на продуктите на делене и добавяне на нови порции уран-238), горивото може да бъде презаредено отново. И тъй като в урано-плутониевия цикъл се образува повече плутоний, отколкото разлага, излишното гориво може да се използва за нови реактори. Основното предимство на този тип реактори е възможността за включване на материали като уран- 238 и торий-232 в горивния цикъл. Това значително разширява горивната база на ядрената енергетика. Освен това този метод може да се използва за преработка на излишъка от оръжеен плутоний, както и за плутоний и младши актиниди (нептуний, америций, кюрий), извлечени от отработеното гориво на реакторите на топлинни неутрони (младшите актиниди представляват много опасна част от радиоактивните отпадъци). В бързите реактори количеството на радиоактивните отпадъци в сравнение с реакторите на топлинни неутрони намалява повече от двадесет пъти. В сравнение с обикновен реактор реакторите на бързи неутрони са по-безопасни: в реактора няма високо налягане, почти няма риск от загуба на топлоносител, поради изпаряване, няма риск от пароциркониева реакция, която е една от причините за експлозиите в атомната електроцентрала във Фукушима. От друга страна, популярният топлоносител натрий реагира бурно с вода, което усложнява проблема с охлаждането на горивото при проектни аварии с разрушаването на активната зона. В активната зона на реактора не трябва да има ефективни неутронни забавители, а вещества с леки ядра като водород са неприемливи. Следователно вода и въглеводороди не могат да бъдат използвани в охлаждащата система на реактора. Това изискване ни принуждава да използваме като топлоносител някой от следните :

2 Газообразни вещества: Възможно е реакторът да се охлажда с хелий. Но поради малкия топлинен капацитет е трудно да се охлаждат мощни реактори по този начин. Течни метали: Натрий, калий - широко използвани в бързи реактори по света. Предимствата са ниска точка на топене и работа при атмосферно налягане, но тези метали се запалват лесно и реагират с вода. Единственият работещ енергиен реактор в света, БН-600, работи точно на натриев топлоносител. Олово, бисмут се използват в БРЕСТ и СВБР реакторите, които в момента се разработват в Русия. От очевидните недостатъци - ако реакторът се охлажда под температурата на замръзване на олово / бисмут - да се затопли е много трудно и дълго. Като цяло има много технологични въпроси по пътя към изпълнението. Живак - Това е тежък метал, затова лошо забавя неутроните. Спектърът на такъв реактор е много бърз и коефициентът на възпроизводство е голям. Живакът е течност при стайна температура, което опростява конструкцията (няма нужда да се загрява контура), освен това е планирано изпращането на живачни пари директно към турбината, което гарантира много висока ефективност при относително ниска температура. За да се тества живакът, реакторът БР-2 е построен с топлинна мощност от 100 kw. Реакторът обаче е работил по-малко от година. Основният недостатък на живака е неговата висока корозионна активност. За пет месеца живакът е разтворил първи контур на реактора, постоянно са се появявали течове. Други недостатъци на живака са: токсичност, висока цена, висока консумация на енергия за изпомпване. В резултат на това живакът е признат за икономически неблагоприятен топлоносител. Уникална характеристика на БР-2 е и изборът на гориво - метален плутоний (сплав от σ-фазен плутоний с галий). Уранът е използван само в зоната на размножаване. Екзотика: Отделна категория - реактори със стопени соли - LFTR - работят на различни видове флуориди на делящите се елементи (уран, торий, плутоний). Два "лабораторни" реактора са построени в Съединените щати в Националната лаборатория на Oak Ridge през 60-те години и оттогава не са осъществени други реактори, въпреки че има много проекти. Сечението на деленето в бързия енергиен диапазон не надвишава 2 барна. Следователно, за осъществяване на верижната реакция с бързи неутрони, е необходимо сравнително висока специфична плътност на делящото се вещество в активната зона в сравнение с топлинните реактори. Това налага използването на специални конструктивни решения, като неутронни отражатели и гориво с висока плътност, които увеличават разходите за изграждане и експлоатация. Радиационните натоварвания върху конструктивните материали също са значително по-високи, отколкото в реакторите на топлинни неутрони.

3 Както се вижда, вероятността за улавяне на неутрони с делене на U-235 се увеличава с намаляването на неутронната енергия, затова в обикновените ядрени реактори неутроните се забавят в графит / вода до такава степен, че скоростта им става същата като скоростта на топлинното колебание на атомите в кристалната решетка (оттук и името - топлинни неутрони). А вероятността за делене на U- 238 от топлинни неутрони е 10 милиона пъти по-малка от U-235, поради което е необходимо да се преработи естественият уран в тонове, за да се използва U-235. Ако се погледне втората графика, се забелязва, че при неутроните с 10MeV енергия евтиният U-238 има растящо сечение на деление. Но се появява проблем - неутроните, освободени в резултат на реакцията, имат енергия само от 2 MeV или по-малко (средно ~ 1,25) и това не е достатъчно, за да предизвика самоподдържаща се реакция с U-238. Затова е нужно да се използва реакцията на улавяне.

4 Триконтурни реактори от басейнов тип Интегрален дизайн всички съоръжения от първи контур са разположени в общ обем. Опростена конструкция с много малко тръбопроводи. Недостатък е големият корпус, който трябва да бъде изработен на територията на централата. По време на работа е невъзможно да се извършва инспекция на вътрешнокорпусните устройства. Триконтурни реактори от корпусен тип Характерно за корпусния тип реактори-размножители на бързи неутрони е, че имат относително малки размери на корпуса, което позволява неговия транспорт. Тръбопроводната система е значително по-усложнена, но има възможност за контрол и инспекции.

5 Затворен горивен цикъл в реактори на бързи неутрони Идеята е следната: ако се погледне не напречното сечение на деленето, а напречното сечение на улавянето: при подходяща неутронна енергия (не твърде малка и не твърде голяма), U-238 може да улови неутрон, а след 2 разпадания - да стане плутоний-239: От отработено гориво плутоний може да бъде отделен по химичен път, като може да се направи МОКС-гориво (смес от плутониеви и уранови оксиди), което може да се изгаря както в бързи реактори, така и в конвенционални. Процесът на химична преработка на отработено гориво може да бъде много труден поради високата му радиоактивност и досега не е напълно решен и практически не е разработен (но работата продължава). Разбира се, тези реакции се случват и в обикновените реактори - но поради забавителя (който значително намалява вероятността за улавяне на неутрони) и контролните пръти (които поглъщат някои неутрони), количеството генериран плутоний е по-малко от изгаряния уран-235. За да се генерират повече делящи се вещества, отколкото да се изгарят - трябва да намалят загубите на неутрони от контролните пръти (например, използвайки контролни пръти от обикновен уран), от конструкцията, от топлоносителя и напълно да се премахне забавителя на неутроните (графит или вода). Поради факта, че сечението на делене с бързи неутрони е по-малко от това с топлинни - трябва да се увеличи концентрацията на делящ се материал (U-235, U-233, Pu-239) в сърцевината на реактора от 2-4 до 20% и по-високо. А изработката на новото гориво се провежда в касети с торий / природен уран, разположени около това ядро.

6 За щастие, ако деленето е причинено от бърз неутрон, а не от топлиннен, реакцията произвежда около 1.5 пъти повече неутрони, отколкото в случая на делене с топлинни неутрони - което прави реакцията по-реалистична. Именно това увеличение на броя на генерираните неутрони позволява да се произвежда по-голямо количество гориво, отколкото първоначално. Разбира се, новото гориво не се взема от въздуха, а се произвежда от "безполезния" U-238 и торий. Възможно е да се постигне еквивалентност на радиационната миграция. По отношение на радиационно-миграционната еквивалентност радиоактивността, както и нуклидният състав на изхвърляните отпадъци трябва да бъдат такива, че температурата, стабилността на погребания материал и степента на риск от миграция на нуклиди да приемат стойности подобни или не по-лоши от тези на естествените уранови находища. Затвореният ядрен горивен цикъл на БРЕСТ-ОД300 е проектиран за капацитет от 17.6 t (U, Pu) N / година в режим на изработване при първо горивно натоварване на реактора и 3.5 тона (U, Pu) N / година в режим на регенерация и репродукция на гориво. Според проекта, цикълът е разделен на следните части: - място за производство на плутониев мононитрид; - секция за горивна система и отваряне на горивния прът; - зона за регенерация; - площадка за подготовка на прес-прах и производство на гориво; - площадка за подготовка на черупки и компоненти на горивни пръти; - секция за производство на гориво ТОЕ; - площадка за производство на горивна система ТОС.

7 В реакторите на бързи неутрони температурните и радиационните натоварвания са много повисоки, отколкото в обикновените реактори, обяснява Михаил Баканов, главен инженер на Белоярската АЕЦ. - Това води до необходимостта от използване на специални конструктивни материали за реакторния корпус и в реакторните системи. Телата на горивните елементи и горивните касети не са направени от циркониеви сплави, а от специални легирани хромови стомани, които са по-малко склонни към радиационно раздуване. От друга страна реакторният корпус не е подложен на натоварвания, свързани с вътрешното налягане - то е само малко над атмосферното налягане. " Активната зона на реактора на бързи неутрони е устроена като луковица. От слоевете с по 370 горивни касети се образуват три зони с различно обогатяване на уран , 21 и 26% (първоначално е имало само две зони, но за да се изравни енергийното освобождаване, са направени три). Те са заобиколени от странични екрани (одеяла) или зони на възпроизводство, където са разположени групи, съдържащи обеднен или природен уран, състоящи се основно от изотоп 238. Таблетките с обеднен уран са разположени в краищата на горивните елементи над и под активната зона, които образуват крайни екрани (зони на възпроизводство). Разпределение на горивните зони в реактори на бързи неутрони: а - традиционни (хомогенни); б - хетерогенна пръстенна с аксиална вложка; в - хетерогенна модулна; 1 - активна зона; 2 - аксиална (крайна) зона на възпроизводство; 3 - радиална (странична) зона на възпроизводство; 4 - газови кухини; 5 - вложки от суровина за размножаване Горивните касети (ТОК) са комплект от горивни елементи(тое), сглобени в един пакет - тръби от специална стомана, напълнени с таблетки на урановия оксид с различно обогатяване. За да се предотврати докосване на горивните пръчки и топлоносителят да циркулира между тях, върху тръбите се навива тънка тел. Натрият влиза в ТОК през долните отвори за дроселиране и излиза през отворите в горната част. При производството на ТОЕ за зоните на възпроизводство на реакторите на бързи неутрони се използват природен или обеднен уран (от сметища на заводи за обогатяване на гориво),а за активната зона плутоний, натрупан в урановите или плутониевите горивни цикли. Само в плутониевия горивен цикъл се произвеждат горивни клетки (ТОЕ) с различна конструкция и състав за работа в активната зона и в зоната на възпроизводство на вторичното гориво. Когато активната зона на реактора на бързи неутрони е заредена с плутоний, се отделят неутрони за възпроизводство на вторично ядрено гориво (η = 2.88). За да се постигне такъв излишък на неутрони и еднаква стойност на η при натоварване на активната зона на бърз реактор с ураново гориво, неговото обогатяване с U- 235 е необходимо да бъде около 15%; коефициентът на възпроизводство на ядрено гориво (отношение на количеството образувани ядра вторично гориво към количеството на разделилите се ядра) може да достигне стойности (теоретично 2.5). Високата енергийна интензивност и изгаряне на горивото, високата температура на ядрото на активната зона (над 600 C), сложността в

8 организацията на топлоотвеждането намаляват стойността на коефициента на възпроизвеждане до Високо енергийният неутронен спектър на бързия реактор създава такива условия за плутоний-239: при тези неутронни енергии η = За уран-235 величината η = 2.39 е по-ниска в този енергиен спектър на неутроните (с обогатяване от 15%). ОЕ и ТОК в активна зона на БН обвивка, 2,3- таблетки с гориво за зоната на възпроизводство и активната зона, 4- тел, 5-глава на ТОК, 6-ТОЕ, 7- опашка За разлика от други горивни цикли в плутониевия горивен цикъл, скоростта на натрупване на ново ядрено гориво се влияе не само от режима на работа на бързия реактор (коефициент на използване на инсталираната мощност - КИИМ), но и от времето на престой на новото гориво и загубата му при преработката в предприятията от външния горивен цикъл. Следователно, ефективността на разширеното възпроизвеждане на ядрено гориво се определя от времето за удвояване на последното. За съвременните реактори на бързи неутрони времето за удвояване на ядреното гориво е години. Ако времето за удвояване на ядреното гориво е по-кратко от времето за удвояване на ядрената мощност (работеща с такова гориво), тогава необходимостта от ядрено гориво от външни източници изчезва. В този случай, необходимостта от природен уран ще бъде намалена до минимум, определена от количеството на уран-238 за зареждане на зоната на възпроизводство, като се вземат предвид различните загуби. Понастоящем, с цената на химико-технологичната преработка на вторичното гориво и извличането на плутоний от нея, необходимостта от природен уран, капиталовите разходи за изграждане на реактори на бързи неутрони и разходите за произведена електроенергия, плутониевият горивен цикъл значително отстъпва на урановия горивния цикъл в топлинните реактори. За контролиране на реактора се използват 19 компенсиращи пръта, съдържащи бор (неутронен поглътител) за компенсиране на изгарянето на горивото, 2 автоматични контролни пръта (за поддържане на дадена мощност) и 6 пръта на активна защита. Тъй като неутронният фон на урана е малък, се използва подсветка за контролирано пускане на реактора (и управление при ниски нива на мощност) - фотонеутронен източник (гама-излъчвател плюс берилий).

9 Проблеми при експлоатацията на реакторите-размножители Според Михаил Баканов, през първите години на експлоатация основните трудности са свързани с радиационното подуване и напукване на горивото. Тези проблеми обаче са били скоро решени, били са разработени нови материали - както за гориво, така и за ТОЕ. Но дори и сега кампаниите са ограничени не толкова от изгаряне на гориво (което при БН-600 достига 11%), а от ресурса на материалите, от които се произвеждат гориво, горивни пръти и горивни клетки. По-нататъшните оперативни проблеми са били свързани главно с изтичане на натрий от втори контур, химично активен и запалим метал, който бързо реагира на контакт с въздуха и водата. През 2009 г. френският реактор Феникс, който също е имал такива проблеми, е бил окончателно спрян. Възможности за трансмутация В 1 т ОЯГ, извлечен от реактор ВВЕР, се съдържат кг уран-235 и 238, 5-10 кг плутоний, продукти на делене (1,2-1,5 кг цезий-137, 770 г технеций-90, 500 г стронций-90, 200 г йод-129, г самарий-151), минорни актиниди (500 г нептуний-237, г америций-241 и 243, 60 г курий- 242 и 244), както и в по-малко количество радиоизотопи на селен, цирконий, паладий, калай и други елементи. За трансмутацията на актинидите от значение е реакцията на делене, която трансформира дългоживущите и силно радиотоксични актиниди в краткоживущи и помалко токсични продукти на делене. Други реакции, като например радиационно залавяне или (n;2n), превръщат даден вид актинид в друг вид без да оказват голям ефект върху радиотоксичността. Въпреки това тези реакции са полезни, тъй като трансформират актинидите с малка вероятност за делене в актиниди с висока вероятност за делене. По време на трансмутацията на актинидите се генерира и малко количество енергия, която се освобождава в процеса на делене. Актинидите, които са определящи за високата радиоактивност на отработеното ядрено гориво и следователно трябва да бъдат подложени на трансмутация, са нептуний, америций и кюрий. Понеже топлинните неутрони не са толкова ефективни в предизвикването на делене на актинидите, както неутроните с по-високи енергии, конвенционалните леководни реактори не биха могли самостоятелно да бъдат използвани за трансмутацията на актинидите. Реакторите на бързи неутрони много по-ефективно,,унищожават актинидите, тъй като вероятността за делене е значително по-висока при бързите неутрони, отколкото при топлинните неутрони. Ето защо съоръженията, работещи в спектъра на бързите неутрони, са много по-предпочитани за рециклиране на плутоний и за отстраняване на актинидите, намиращи се в ОЯГ. Друг важен фактор, който трябва да се вземе под внимание, когато се разглежда трансмутацията на актинидите, е влиянието на зареденото количеството актиниди върху стабилността на реактора по време на нормална експлоатация. Например, наличието на актиниди може да доведе до транзиенти (преходни процеси) или локални пикове на неутронния поток в обема на реактора, повлиявайки общата реактивност и стабилност на активната зона.

10 Np-237 може да се преобразува както в топлинни, така и в бързи реактори. Целият америций е податлив на трансмутация при интензивен неутронен поток, използвайки реакции на улавяне и делене. Кюрият не е подходящ за трансмутация, тъй като сеченията на делене и улавяне на основните изотопи (Cm-242 и Cm-244) са доста малки. Двустепенен горивен цикъл Когато се експлоатират реактори на топлинни неутрони, дори чрез рециклиране на ОЯГ с използване на MOX или REMIX, се използва само част от енергията, потенциално съдържаща се в урана. Главно се изгарят 235U и малко количество от 238U чрез делящите се изотопи 239Pu и 241Pu, които се образуват от него в реактора. Освен това, проблемите на околната среда не са разрешени, тъй като високо радиотоксични елементи се натрупват - изотопи на плутоний, които не се делят в топлинния спектър на неутроните, второстепенни актиниди, чийто праг на енергията на разделяне е около 1 МеВ и някои продукти на делене, например, 99 Tc, 129I, 150Gd с периоди на полуразпад от десетки до стотици хиляди години. Двустепенният горивен цикъл, използващ бързи реактори, може да намали количеството на радиоактивните отпадъци и да спести ресурсите на уран. Трансмутацията на трансуранови елементи е най-ефективна в бързи реактори. Тъй като повечето от трансурановите елементи са способни да се разделят под действието на бързи неутрони, те също участват в производството на енергия и помалко от тях ще отидат във високоактивни отпадъци.

11 Реакторите на топлинни неутрони са основните източници на плутоний, но този плутоний съдържа около една трета от четните изотопи на плутония (240Pu + 242Pu). Той се отделя и преобразува в MOX гориво за реактори размножители с коефициент на умножение най-малко 1,2, а ОЯГ от тях има много по-малък дял четни плутониеви изотопи. Този чист плутоний, извлечен от ОЯГ на бързите реактори (заедно с всеки оръжеен плутоний за уползотворяване), след това се превръща в MOX гориво за топлинни реактори и съставлява около 30% от тяхното гориво. Другите 70% обогатен преработен уран се използват в MOX горивото, вместо да се използва обеднен уран. Плутоният и по-голямата част от урана не напускат системата и се уползотворяват. Младшите актиниди се изгарят в бързи реактори. Броят на продуктите на делене, които трябва да бъдат отстранени като отпадъци в двукомпонентната система, е много по-малък, отколкото при използване на еднокомпонентна система с топлинни реактори. Спадът в активността на отпадъците е много побърз. Както и при отпадъците от REMIX, те може да бъдат преработени за извличане на ценни продукти на делене, като изотопите Cs, Sr и Tc. Промишлени реактори При промишлените проекти на реактори на бързи неутрони, като правило се използват конструктивни схеми с течно-метален топлоносител. Това обикновено е или течен натрий, или евтектична сплав (по-точно, течна смес) на олово с бисмут. Разтопени соли (урановият флуорид) също се считат за охлаждащи течности, но тяхното използване се счита за неперспективно. Експерименталните реактори на бързи неутрони се появяват през 50-те години. През 60-те и 80-те години в САЩ, СССР и няколко европейски страни активно се работи по създаването на индустриални реактори на бързи неутрони.

12 2009 г. беше последната в дългата кариера на френския бърз натриев реактор (Phénix). Сега единствената останала в света страна с действащи реактори с бърза мощност е Русия и реакторите БН-600 в 3-ти енергоблок на Белоярската АЕЦ и БН-800 в четвъртия енергиен блок на Белоярската АЕЦ. Азиатските страни (Индия, Япония, Китай, Южна Корея) проявяват интерес към тази област. В Индия се изгражда демонстрационен бърз реактор PFBR-500 с капацитет 500 MW, чието пускане е планирано за 2014 г., но на 1 юли 2017 г. реакторът все още не е пуснат в експлоатация. На следващия етап Индия планира да построи малка серия от четири бързи реактора със същия капацитет. На 8 май 2010 г. в Япония, след четиринадесетгодишно прекъсване на работата, причинено от пожар през 1995 г., когато настъпи изтичане на 640 килограма метален натрий, реакторът Mondju за първи път бил достигнат до критично състояние. Работата по пускането в експлоатация, част от която беше поредица от експериментални включения на реактора на минимално контролирано ниво, била планирана да бъде завършена през 2013 г. През август 2010 г., по време на презареждането, се разрушила единица от системата за презареждане - 12-метрова метална тръба с тегло 3,3 тона, която потънала в натрий. Почти веднага се съобщава, че продължаването на корекционните работи и съответно стартирането е отложено за години. На 27 юни 2011 г. потъналата част бе премахната от реактора Монжу. За да извлекат частите, специалистите трябваше да разглобят горната част на реактора. Самото покачване на тритонната структура на повърхността отнема осем часа.в продължение на няколко години перспективите за Mondzu бяха неясни, финансирането не беше разпределено.през декември 2016 г. японското правителство реши да премахне изцяло АЕЦ Мондзю. През 2022 г. се планира добив на гориво от реактора и завършване на демонтажа през 2047 г. На 10 декември 2015 г. в Русия е пуснат в експлоатация енергиен блок 4 на Белоярската АЕЦ с реактор БН-800 на бързи неутрони.

13 Представители на промишлени реактори на бързи неутрони от руска страна са БН-350, БН-600, БН- 800, от френска- Феникс, Суперфеникс, от американска Ферми-1, от немска КНК-1, КНК-2, СНР-300. Реактор-размножител на бързи неутрони БН-600 Научно- изследователски реактори на бързи неутрони има разработени в СССР/Русия като поголямата част от тях работят с топлоносител натрий (БР-5, ИБР-2, БОР-60) и живак (БР-2), в САЩ основно натрий(ebr-1, FFTF) и живак(clementine), във Великобритания(DFR), във Франция(Rapsodie), в Япония(Jōyō), в Индия (FBTR), в Китай(CEFR). Бъдещи проекти се разработват в Русия(БН-1200, БРЕСТ, СВБР), Китай(CFR-600) и Япония с финансиране от Франция (ASTRID). Заключение Бързите реактори - имат основното предимство, което всеки очаква от термоядрената енергия - човечеството да има достатъчно гориво за хиляди и десетки хиляди години. Него дори не трябва да го добиваме - то вече е добито, и се намира в складове и сметища. Технически проблеми - въпреки че остават, те изглеждат решаеми, а не епични - както в случая на термоядрените реактори.

14 Горивото в затворен горивен цикъл не се появява от въздуха, а от предишно безполезен уран-238 и торий след облъчване в бързия реактор и по-нататъшна химическа обработка за отделяне на полезния плутоний-239 и уран-233 от отработеното гориво. Бързите реактори в сравнение с реакторите на топлинни неутрони дават 1,5 пъти повече неутрони на 1 деление и има достатъчно от тях както за верижната реакция, така и за производството на ново гориво. От икономическа гледна точка - при масово изграждане, бързите реактори са по-скъпи от конвенционалните ядрени реактори, но не прекалено. Масовото изграждане на бързи реактори не е започнало преди време, защото Уран-235 и конвенционално гориво са все още достатъчни за повечето страни в краткосрочен план (15-30 години) и има време да се разработи технологията. Така че, когато евтиният петрол и уран-235 най-сетне свършат, нашите внуци няма да трябва да седят без светлина, ще има на какво да колонизират Марс и бавно ще допилват треските на термоядрения синтез през следващите години. Използвана литература: 1. Белая книга ядерной энергетики. М.:Изд. ГУП НИКИЭТ Лопаткин А.В., Величкин В.И. и др. Радиационная эквивалентность и природоподобие при обращении с радиоактивными отходами. Атомная энергия. 3. И.Н. Бекман. Реакторы на быстрых нейтронах 4. А.А. Акатов, Ю.С. Коряковский. Будущее ядерной энергетики. Реакторы на быстрых нейтронах. 5. В.В. Лемехов, В.С. Смирнов, А.А. Уманский. Минорные актиниды как фактор безопасности уранового старта ядерной энергетики на быстрых реакторах 6. В.И. Бойко, В.В. Шидловский, В.Н. Мещеряков и др. Перспективные ядерные топливные циклы и реакторы нового поколения 7. OECD NEA, Accelerator-driven Systems (ADS) and Fast Reactors (FR) in Advanced Nuclear Fuel Cycles (2002) 8. Nuclear Waste Management and the Nuclear Fuel Cycle, Patricia. A. Baisden, Gregory R. Choppin 9. Smarter Use of Fast-neutron Reactors, by William H. Hannum, Gerald E. Marsh and George S. Stanford

Възможности за рециклиране на плутоний в реактори с вода под налягане

Възможности за рециклиране на плутоний в реактори с вода под налягане Технически университет-софия Катедра Топлоенергетика и ядрена енергетика ДОКЛАД Въздействие на рециклирането на плутоний в реактори с вода под налягане върху материалния баланс на горивния цикъл и остатъчното

Подробно

ВЛИЯНИЕ НА ОТАЖАТЕЛЯ ПРИ ЛЕКОВОДНИ РЕАКТОРИ

ВЛИЯНИЕ НА ОТАЖАТЕЛЯ ПРИ ЛЕКОВОДНИ РЕАКТОРИ ВЛИЯНИЕ НА ОТРАЖАТЕЛЯ ПРИ ЛЕКОВОДНИ РЕАКТОРИ Анелия Иванова Бобочоева Какво ще Ви представя... 1. Ядрени реактори и обзор на решения за отражатели в някои типове реатори. 2. Физическо значение на отражателя

Подробно

ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ЯДРЕНА ЕНЕРГЕТИКА ИГОР КУРЧАТОВ ГР. КОЗЛОДУЙ ДОКЛАД СИСТЕМИ ОСИГУРЯВАЩИ БЕЗОПАСНА РАБОТА НА АЕЦ При експлоатацията на атомни

ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ЯДРЕНА ЕНЕРГЕТИКА ИГОР КУРЧАТОВ ГР. КОЗЛОДУЙ ДОКЛАД СИСТЕМИ ОСИГУРЯВАЩИ БЕЗОПАСНА РАБОТА НА АЕЦ При експлоатацията на атомни ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ЯДРЕНА ЕНЕРГЕТИКА ИГОР КУРЧАТОВ ГР. КОЗЛОДУЙ ДОКЛАД СИСТЕМИ ОСИГУРЯВАЩИ БЕЗОПАСНА РАБОТА НА АЕЦ При експлоатацията на атомни електроцентрали (АЕЦ) съществува вероятност, макар

Подробно

Регулираща система и биологична защита

Регулираща система и биологична защита ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ЯДРЕНА ЕНЕРГЕТИКА ИГОР КУРЧАТОВ ГР. КОЗЛОДУЙ ДОКЛАД НА ТЕМА: БЕЗОПАСНА ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА РЕАКТОРИ ВВЕР Увод При експлоатацията на атомни електроцентрали (АЕЦ) съществува вероятност,

Подробно

тема: „Ползите от удължаването на експлоатационния срок на ядрените централи”

тема: „Ползите от удължаването на експлоатационния срок на ядрените централи” тематична област: "Удължаване на срока на експлоатация на ядрени съоръжения" Изготвил: Силвия Кръстева, Студент по специалност Ядрена енергетика в ТУ-София Статистиката в световен мащаб показва, че най-голям

Подробно

Въздействие на рециклирането на плутоний в реактори с вода под налягане върху материалния баланс на горивния цикъл и остатъчното енергоотделяне на отр

Въздействие на рециклирането на плутоний в реактори с вода под налягане върху материалния баланс на горивния цикъл и остатъчното енергоотделяне на отр Въздействие на рециклирането на плутоний в реактори с вода под налягане върху материалния баланс на горивния цикъл и остатъчното енергоотделяне на отработеното гориво 1 Въведение Златина Манчева, кат.

Подробно

Отрицателна обратна връзка по реактивност при съвременните CANDU реактори от трето поколение

Отрицателна обратна връзка по реактивност при съвременните CANDU реактори от трето поколение Катедра Топлоенергетика и ядрена енергетика Технически Университет - София Отрицателна обратна връзка по реактивност при съвременните CANDU реактори от трето поколение Иван Маринов Симона Митева Съдържание

Подробно

Изработване на термодвойки. Развитие на технологията през 2018 г. До м. август 2018 година бяха изработени 10 термодвойки от хромел алюмел и дълги кер

Изработване на термодвойки. Развитие на технологията през 2018 г. До м. август 2018 година бяха изработени 10 термодвойки от хромел алюмел и дълги кер Изработване на термодвойки. Развитие на технологията през 2018 г. До м. август 2018 година бяха изработени 10 термодвойки от хромел алюмел и дълги керамични тръби с два успоредни отвора. На свободните

Подробно

10.Presentation EcoEnergy_Dec_03_ 2009 PM.ppt Compatibility Mode

10.Presentation EcoEnergy_Dec_03_ 2009 PM.ppt Compatibility Mode Енергиен потенциал на общинските сметища Преглед на съществуващите практики и възможности Павел Манчев София, 3 декември 2009 г. Настояща ситуация населението плаща такса смет фирмите плащат продуктова

Подробно

April 23, 2013

April 23, 2013 April 23, 2013 Работа на парогенераторите при неблагоприятен водо-химичен режим Наличие на хлориди по втори контур Намаляване на проектния вакуум Наличие на множество запушени тръбички от сноповете, водещи

Подробно

Slide 1

Slide 1 Обектът на това проучване са механизмите, чрез които мултисензорите събират информация от реалния свят и я трансформират в електронни сигнали, използвани в информационни и управляващи системи. Описана

Подробно

U-PVC Водопроводни системи под налягане

U-PVC Водопроводни системи под налягане U-PVC Водопроводни системи под налягане U-PVC Водопроводни системи под налягане пречистена вода PVC-U са произведени в съответствие със стандартите EN 1452-2. ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ Тръбите U-PVC (непластифициран

Подробно

Hoval Firmengruppe

Hoval Firmengruppe Кондензен газов котел UltraGas предимства Кондензен газов котел UltraGas UltraGas (15-90) Иновативна кондензна технология за еднофамилни и многофамилни домове. UltraGas (125-2000D) Голямо спестяване на

Подробно

ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ЯДРЕНА ЕНЕРГЕТИКА ИГОР КУРЧАТОВ ГР. КОЗЛОДУЙ ДОКЛАД СЪХРАНЕНИЕ НА РАДИОАКТИВНИ ОТПАДЪЦИ С МНОГО НИСКА АКТИВНОСТ Въведение Съ

ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ЯДРЕНА ЕНЕРГЕТИКА ИГОР КУРЧАТОВ ГР. КОЗЛОДУЙ ДОКЛАД СЪХРАНЕНИЕ НА РАДИОАКТИВНИ ОТПАДЪЦИ С МНОГО НИСКА АКТИВНОСТ Въведение Съ ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ЯДРЕНА ЕНЕРГЕТИКА ИГОР КУРЧАТОВ ГР. КОЗЛОДУЙ ДОКЛАД СЪХРАНЕНИЕ НА РАДИОАКТИВНИ ОТПАДЪЦИ С МНОГО НИСКА АКТИВНОСТ Въведение Съгласно стратегията за управление на РАО, изграждането

Подробно

Приложение на методите на Рунге Кута за решаване на уравненията за отравяне на ядрения реактор 1. Въведение В доклада са направени поредица от изчисле

Приложение на методите на Рунге Кута за решаване на уравненията за отравяне на ядрения реактор 1. Въведение В доклада са направени поредица от изчисле Приложение на методите на Рунге Кута за решаване на уравненията за отравяне на ядрения реактор 1. Въведение В доклада са направени поредица от изчисления върху уравненията за отравяне на ядрения реактор

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ на дисертационна работа за придобиване на ОНС Доктор по докторантска програма от професионално направление 5.4 Енергетика, специалност Промиш

РЕЦЕНЗИЯ на дисертационна работа за придобиване на ОНС Доктор по докторантска програма от професионално направление 5.4 Енергетика, специалност Промиш РЕЦЕНЗИЯ на дисертационна работа за придобиване на ОНС Доктор по докторантска програма от професионално направление 5.4 Енергетика, специалност Промишлена топлотехника с автор: инж. Андрей Христов Андреев

Подробно

Акумулатори

Акумулатори Акумулатори Акумулаторът е най-важния и дискутиран елемент в електро велосипеда. Най-често задаваните въпроси са именно свързани с него. Вида на всички акумулатори варира в зависимост от типа, конструкцията,

Подробно

PowerPoint-presentatie

PowerPoint-presentatie Система за управление на атмосферни води 1 Основните проблеми, свързани с наводненията в урбанизираните територии произтичат от атмосферните води. ЛИПСА НА ДОБРО УПРАВЛЕНИЕ. Градоустройство, свързано с

Подробно

mm

mm С О Ф И Й С К И У Н И В Е Р С И Т Е Т СВ. К Л И М Е Н Т О Х Р И Д С К И УЧЕБЕН ПЛАН Утвърждавам, Професионално направление: ФИЗИЧЕСКИ НАУКИ 4.1 Образователно- квалификационна... (подпис) степен: МАГИСТЪР

Подробно

AM_Ple_LegReport

AM_Ple_LegReport 11.1.2018 A8-0392/296 296 Катлен Ван Бремпт, Йо Лайнен от името на групата S&D Член 26 параграф 5 уводна част 5. Произведените от горскостопанска биомаса биогорива, нетранспортни течни горива от биомаса

Подробно

Microsoft Word - Prilozenie 2.doc

Microsoft Word - Prilozenie 2.doc Приложение 2 към чл.12 ВТОРИЧНИ ГРАНИЦИ ЗА ЦЕЛИТЕ НА РАДИАЦИОННИЯ КОНТРОЛ, ПЛАНИРАНЕ НА ЗАЩИТАТА И ОЦЕНКА НА ДОЗИТЕ 1. За осигуряване на радиационна защита на персонала и населението, съгласно изискванията

Подробно

ИНДУСТРИАЛНИ ГОРЕЛКИ С РАЗДЕЛНА КОНСТРУКЦИЯ, РАБОТЕЩИ НА ГАЗ, НАФТА ИЛИ КОМБИНИРАНИ СЕРИЯ ER Индустриалните горелки от серия ER са специално разработе

ИНДУСТРИАЛНИ ГОРЕЛКИ С РАЗДЕЛНА КОНСТРУКЦИЯ, РАБОТЕЩИ НА ГАЗ, НАФТА ИЛИ КОМБИНИРАНИ СЕРИЯ ER Индустриалните горелки от серия ER са специално разработе СЕРИЯ Индустриалните горелки от серия са специално разработени за инсталации с много големи топлинни мощности. Тези горелки позволяват да се реализира гъвкава модулна горивна система, която може да включва

Подробно

10. Линейни оптимизационни модели – обща постановка

10. Линейни оптимизационни модели – обща постановка 0. Линейни оптимизационни модели обща постановка Пример Разполагате с 26 бр. самолети от тип А и 5 бр. самолети от тип В. Задачата е да се пренесе възможно по-голямо количество от разполагаем товар, при

Подробно

Р Е П У Б Л И К А Б Ъ Л Г А Р И Я

Р Е П У Б Л И К А   Б Ъ Л Г А Р И Я Р Е П У Б Л И К А Б Ъ Л Г А Р И Я М И Н И С Т Е Р С К И С Ъ В Е Т ПРОЕКТ П О С Т А Н О В Л Е Н И Е... от... 2016 година ЗА изменение и допълнение на нормативни актове на Министерския съвет М И Н И С Т

Подробно

Европейски Социален Фонд 2007 – 2013 Република България Министерство на образованието, младежта и науката Оперативна програма “Развитие на човешките

Европейски Социален Фонд 2007 – 2013 Република България Министерство на образованието,  младежта и науката Оперативна програма  “Развитие на човешките ЛЯТНА ШКОЛА 2013 СРАВНЕНИЕ НА ЕМИСИИТЕ ОТ ВЪГЛЕРОД ПОЛУЧЕНИ ОТ ИЗРАХОДВАНЕТО НА ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ С ТЕЗИ ПОЛУЧЕНИ ОТ ДРУГИ ИЗТОЧНИЦИ НА ЕНЕРГИЯ. АНАЛИЗ НА ПРАВИЛАТА НА ОТЧИТАНЕ НА ЕМИСИИ ОТ ПАРНИКОВИ ГАЗОВЕ

Подробно

Microsoft Word - VypBIOL-08-ZZ-Energiata.doc

Microsoft Word - VypBIOL-08-ZZ-Energiata.doc ВЪПРОС 8 ЗАКОН ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА МЕХАНИЧНАТА ЕНЕРГИЯ Във въпроса Закон за запазване на механичната енергия вие ще се запознаете със следните величини, понятия и закони, както и с основните единици за измерване:

Подробно

Измервания и Анализи I Измерването е лесно Endura анализатори на горивни газове Повече стабилност. По-малко тревоги. Трудното вече е лесно.

Измервания и Анализи I Измерването е лесно Endura анализатори на горивни газове Повече стабилност. По-малко тревоги. Трудното вече е лесно. Измервания и Анализи I Измерването е лесно Endura анализатори на горивни газове Повече стабилност. По-малко тревоги. Трудното вече е лесно. За приложения с най-суровите технологични условия ние направихме

Подробно

тема: Ядрената енергия в България днес и утре Автор: Ралица Андрианова Иванова 16 г., ученичка в 10 клас на СУ Св. св. Кирил и Методий гр. Козлодуй Пл

тема: Ядрената енергия в България днес и утре Автор: Ралица Андрианова Иванова 16 г., ученичка в 10 клас на СУ Св. св. Кирил и Методий гр. Козлодуй Пл тема: Ядрената енергия в България днес и утре Автор: Ралица Андрианова Иванова 16 г., ученичка в 10 клас на СУ Св. св. Кирил и Методий гр. Козлодуй План на доклада: 1. Що е то ядрена енергия и къде се

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Въведение в ускорителите на заредени частици Ангел Х. Ангелов Институт за ядрени изследвания и ядрена енергетика БАН СЪДЪРЖАНИЕ 1. Дефиниция за ускорител на заредени частици. 2. Източници на заредени частици.

Подробно

Slide 1

Slide 1 СИСТЕМИ ЗА ДИАГНОСТИКА И ЗАРЕЖДАНЕ НА АВТОКЛИМАТИЦИ Напълно автоматизирани и лесни за употреба, машините за климатици на Robinair са разработени за достъпна поддръжка на различните климатични системи в

Подробно

Отчет за изпълнение на Плана за оптимизиране на разходите на Топлофикация София ЕАД за 2018 г. в изпълнение на чл. 18, ал.1 от Наредба Е-РД-04-4 от 14

Отчет за изпълнение на Плана за оптимизиране на разходите на Топлофикация София ЕАД за 2018 г. в изпълнение на чл. 18, ал.1 от Наредба Е-РД-04-4 от 14 Отчет за изпълнение на Плана за оптимизиране на разходите на Топлофикация София ЕАД за 2018 г. в изпълнение на чл. 18, ал.1 от Наредба Е-РД-04-4 от 14 юли 2016 г. на Министерство на енергетиката В изпълнение

Подробно

от 25 до 35 KW Дизайн и технология за вашия комфорт

от 25 до 35 KW Дизайн и технология за вашия комфорт от 25 до 35 KW Дизайн и технология за вашия комфорт Семпли линии и елегантност Перфектна комбинация от отлични характеристики и стилен дизайн. Газовият котел ROMSTAL Habitat се отличава с изчистена линия,

Подробно

Базов сценарий (бизнес на всяка цена) Пр Показатели Описание Обяснения към базовия сценарий 2003 Помощна колона мярка

Базов сценарий (бизнес на всяка цена) Пр Показатели Описание Обяснения към базовия сценарий 2003 Помощна колона мярка Базов сценарий (бизнес на всяка цена) Пр Описание Обяснения към базовия сценарий 2003 Помощна колона мярка 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 1 Население 2 Население в района на ЧРБУ Реалистична

Подробно