Microsoft PowerPoint - 46A05EE EF.ppt

Подобни документи
ЕВРОПЕЙСКИ СПОРТНИ СЪБИТИЯ С НЕСТОПАНСКА ЦЕЛ

Доклад за оценка на здравната технология съгласно чл. 17, ал. 5 от Наредба 9 от на МЗ

Входящи тестове

Основно училище ВасилЛевски п.код5790 с.торос,общ.луковит,обл.ловеч,ул. Н.Вапцаров 11

ПРОГРАМА НА ТЕМАТИЧНОТО ОБУЧЕНИЕ ЗА ОБУЧИТЕЛИ ПО НАПРАВЛЕНИЕ 4. ОБЩУВАНЕ И РАБОТА С ПОТРЕБИТЕЛИ И ОБЩНОСТИ ПРОГРАМА БИБЛИОТЕКИ - БЪЛГАРИЯ 09.

5Ozenka-prior

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Красимир Маринов Маринов УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВ

Утвърдил: Директор: / Силвия Аврамова / ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ Д.ПЕТРОВ С Л И В Е Н гр.сливен; ул. П.Д.Петков 36; тел.: МЕХАНИЗЪМ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА РА

Invest in New Bulgaria

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Областна администрация Перник ПРАВИЛНИК ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА НА ОБЛАСТНИЯ СЪВЕТ ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЛАСТ ПЕРНИК Глава първа. О

СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ВАСИЛ ЛЕВСКИ, ГЪЛЪБОВО гр. Гълъбово 6280, тел:0418/ , УТВЪРЖДАВАМ: ДИРЕКТОР:... /Нели Кючукова/ ПЛАН ЗА ОСИГ

<4D F736F F D203720CDCF20C8CAD220E220F1E8F1F2E5ECE0F2E020EDE020EFF0E5E4F3F7E8EBE8F9EDEEF2EE20E820F3F7E8EBE8F9EDEEF2EE20EEE1F0E0E7E

ТЕХНОЛОГИЧНО РЕШЕНИЕ ЗА ПОДПОМАГАНЕ И РЕАЛИЗИРАНЕ НА ЕЛЕКТРОННОТО ОБУЧЕНИЕ В ЛЕСОТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ

Система за оценка на опасностите и за контрол на критичните точки (НАССР-Система) НАССР-ПРОЦЕДУРА ПБ ВЕРИФИКАЦИЯ НА НАССР СИСТЕМАТА

Microsoft Word - Recenzia_Darian Pejcheva_From_ Yantsislav Yanakiev.doc

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД - БУРГАС ОПЕРАТИВЕН ПЛАН НА АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД БУРГАС ЗА 2019 г. Годишният оперативен план е разработен в съот

СТАНОВИЩЕ За докторската дисертация на тема : Бизнес комуникация: преговори и презентации. Невербални аспекти" за присъждане на образователната и науч

План за действие на НАЦИД за реализиране на мерките за подобрение от доклада за самооценка по CAF за периода г

Microsoft Word - Action_Plan_Strategy09_last.doc

ПЛАТФОРМА Иновационна борса

ЗАЩИТА НА ИНОВАЦИИТЕ ЧРЕЗ ТЪРГОВСКИ ТАЙНИ И ПАТЕНТИ: РЕШАВАЩИ ФАКТОРИ ЗА ПРЕДПРИЯТИЯТА В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ РЕЗЮМЕ Юли 2017 г.

Проект «ПОДКРЕПА» изпълняван от Държавна агенция за закрила на детето по Оперативна програма «Техническа помощ»

Препис:

НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ПО НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ПО НАРКОМАНИИ ОЦЕНКА НА ЕФЕКТИВНОСТТА НА ПРЕВАНТИВНИ ПРОГРАМИ

Процесът на оценка на Процесът на оценка на резултатите: Връзката между превенция и оценка на ефективността на превантивните дейности е от фундаметално значение за цялостния процес на превенция. Когато говорим за оценка, трябва да имаме предвид различните нива на значение, а именно: процес, резултат, ниво на въздействие.

Оценката като процес Оценката като процес включва систематично събиране на данни по време на реализирането на превантивната програма. Данните включват: - вида дейности, които се осъществяват преди и по време на реализирането на съотвената програма; - реакцията на целевата група по отношение на реализираната програма пита се как и защо има / няма резултат от превантивните интервенции; тук е важен цялостният резултат от интервенциите за съответната целева група.

Оценката като резултат: оценката се извършва след като интервенцията вече е приключила. Тя тества дали и в каква степен са постигнати очакваните резултати, както и се опитва да отговори на фундаменталния въпрос дали интервенцията е била успешна. Акцентира се върху цялостния ефект от интервенцията. Това е общоприетото значение на термина оценка на ефективността.

Оценката като ниво на Оценката като ниво на въздействие: как интервенцията е въздействала на целевата група и дали е успяла да надскочи плета надскочи плета т.е. да достигне до т.е. да достигне до хора и места извън целевата група; Тук се търсят неочаквани резултати, правят се фундаментални изводи както за положителните, така и за отрицателните последствия от интервенцията.

Какво се разбира под понятието оценка : Какво се разбира под понятието оценка : Под оценка се разбира и приложението на социологически методи за осигуряване на критерии за класифициране на оценката, като например: експериментално решена оценка включва използването на конторлна и /или експериментална група; всяко едно условие се изпитва и от двете групи като контролната група се подлага на интервенцията, а експерименталната не (или експерименталната група се подлага на неуместна интервенция); и на двете групи се прави предварителен тест и тест след прилагане на интервенцията, като обикновено се отчитат също случайните и съпътстващи експеримента условия;

Събиране на данни: Събиране на данни: това е друг начин за реализиране на процеса на оценка; Качествено събиране на данни става чрез интервюиране или пряко наблюдение; това дава възможност за гъвкавост при анализа и възможност за генериране на нови идеи, хипотези и теории; резултатите се представят описателно; Количествено събиране на данни използват се стандартни методи за събиране на информация, които представляват стабилна емпирична база данни; тук се грижим за експерименталните решения, които включват употребата на комплект от статистически анализи; този вид се използва за пробване на хипотези и проверка на теории.

Познавателни цели: Познавателни цели: Да решим кой метод да изберем - това е тясно обвързано с постигането на познавателната цел на оценката на конкретната превантивна програма; описателна система на оценка на програмата прави се чрез мониторинг, документиране и събиране на различни видове интервенции; тук не се открива нов феномен, нито се формулира нова хипотеза; обяснителна оценка има за цел именно да развие има за цел именно да развие нови идеи и теории; не тества хипотези и резултатите при нея са обикновено предварителни; утвърждаваща оценка тества хипотези, използвайки обикновено прости методи тестване на контролната група, емпирично събиране на данни и т.н.

Планиране на оценката: Планиране на оценката: Всяка оценка има следните цели: резултати, обвързани с първоначално поставени цели и целева група; какво се случва в действителност; защо се случва; резултати от различните дайности; възможни бъдещи резултати от дейностите; кой какво прави; как се използват ресурсите; логистична подкрепа; времева рамка; взаимоотношенията в екипа, който осъществява дейностите.

Подготовка Съсредоточаваме се върху екипа, който осъществява превенцията. За всяка оценка е важно къде се провежда интервенцията и какъв е идентифицираният проблем. Трябва да се има предвид, че употребата на ПАВ е проблем, който се дължи на съвкупност от причини и фактори, не само на една причина. Взаимодействието между различните фактори е ключът към злоупотребата с ПАВ. Въпросът е да се намерят точно тези фактори, които са пряка причина за злоупотребата. Оценителят се опитва да открие кои от идентифицираните фактори лежат в основата на употребата, от идентифицираните фактори лежат в основата на употребата, като не забравя и приоритетните цели на програмата. Важно е също да се обсъжда методологията, която ще бъде или е избрана. Оценката е силно обвързана с избараната методология.

Преглед на предмета: Преглед на предмета: Изучавайки предмета на интервенцията, можем да разберем очакваните ефекти. Важно е да разберем как целите на интервенцията ще въздействат върху идентифицирания проблем. Често се случва разрешението, което е предприето за даден проблем всъщност да не кореспондира с проблема. Ако методологията бъде избрана правилно, този проблем ще се избегне. Трябва да съществува съгласие между следните компоненти: нуждата от интервенция, целите на интервенцията и обяснението й.

Методология този елемент на оценката изследва дали методите, използвани при интервенцията са подходящи; защо са избрани точно те и съществуват ли други мотиви (извън оценката на нуждите), които са наложили техния избор. Методологията е тясно свързана с екипа, Методологията е тясно свързана с екипа, доколкото се обсъжда и избира от него. доколкото се обсъжда и избира от него.

Изследване на процеса: Изследване на процеса: Кога и как прицелната група се включва в планирането, изпълнението и оценката на процеса. Какви въпросници са подготвени за целевата група и екипа, как е мотивиран екипът за работа и как са разпределени ролите в него. Кой отговаря за цялостното изпълнение на програмата. Добре е да се аналазират предварително ролите, които ще изпълняват участниците в процеса, за да се разбере по пълно самата интервенция. Тук най важно е да съществува комуникация. Комуникация не само като техническо умение, а като истински процес на човешко общуване, обсъждане, споделяне на мисли и впечатления. Планиране на необходимите ресурси: Взема се предвид колко време ще продължи интервенцията, какви методи ще бъдат използвани и доколко успешна ще е тя. За всяка оценка е важно да се планират ресурсите човешки и финансови.

Планиране на процеса Планиране на процеса Това е етап, който спомага и за по доброто обощаване и анализиране на данните от интервенцията. Процесът на планиране не означава просто изготвяне на план, а също планиране на сътрудничеството и ангажиментите. При планирането трябва да се включат всички участници в осъществяването на интервенцията. Ако обаче интервенцията е свързана с публичност, определено е трудно в планирането да свързана с публичност, определено е трудно в планирането да бъде включена и целевата група ( представител) Ако разбира се превенцията е основана предимно на участието на хора от общността, то тогава тези хора трябва задължително да бъдат включени в планирането, в противен случай рискуваме интервенцията да се провали. Спонсориращата организация също трябва да бъде включена със свои представители.

В края на процеса на оценка е интересно да се види какви очаквания са имали всички участници при планирането на интервенцията и какви са резултатите в действителност. Задължително трябва да се попита целевата група, с какво тези интервенции са й помогнали, как се променили нагласите и живота й като цяло. Участниците трябва да се запитат Направихме ли всичко, което бяхме обещали?

Период на осъществяване на Период на осъществяване на програмата Трябва да съдържа: Кратко описание на основните интервенции Кратко описание на основните интервенции историческо развитие, цели на оценката; Информация за инидикаторите на оценката, които могат да включват главната цел или подцелите; Описание на методите, които ще се използват при оценката; Описание на отговорностите на тези, които участват в оценката; Разписание; Какви начини за обратна връзка ще се използват. Ако всичко това се спази, оценката ще бъде направена лесно и изводите ще бъдат реалистични и разбираеми. Полезно е да се прави едновременно външна на резултатите и вътрешна на екипа, оценка.