ШУМЕНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ЕПИСКОП КОНСТАНТИН ПРЕСЛАВСКИ КАТЕДРА ТЕОРИЯ И МЕТОДИКА НА ФИЗИЧЕСКОТО ВЪЗПИТАНИЕ И СПОРТНА ТРЕНИРОВКА (ВКЛ. ЛЕЧЕБНА ФИЗКУЛТУРА)

Размер: px
Започни от страница:

Download "ШУМЕНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ЕПИСКОП КОНСТАНТИН ПРЕСЛАВСКИ КАТЕДРА ТЕОРИЯ И МЕТОДИКА НА ФИЗИЧЕСКОТО ВЪЗПИТАНИЕ И СПОРТНА ТРЕНИРОВКА (ВКЛ. ЛЕЧЕБНА ФИЗКУЛТУРА)"

Препис

1 ШУМЕНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ЕПИСКОП КОНСТАНТИН ПРЕСЛАВСКИ КАТЕДРА ТЕОРИЯ И МЕТОДИКА НА ФИЗИЧЕСКОТО ВЪЗПИТАНИЕ И СПОРТНА ТРЕНИРОВКА (ВКЛ. ЛЕЧЕБНА ФИЗКУЛТУРА) МАРИАНА ДИМАНОВА РОХЛЕВА МОДЕЛ ЗА УСЪВЪРШЕНСТВАНЕ НА ПСИХОФИЗИЧЕСКАТА ПОДГОТОВКА НА СТУДЕНТИТЕ ХАНДБАЛИСТИ В УСЛОВИЯТА НА ВИСШЕТО УЧИЛИЩЕ на дисертационен труд за присъждане на образователната и научна степен доктор Научен ръководител: доц. д-р Росен Костадинов Алексиев Шумен, 2014 г.

2 Дисертационният труд е в обем от 170 печатни страници. Включва 24 таблици, 17 фигури, 10 приложения и една схема. Библиографичната справка съдържа 301 източника, от които 209 на български и 92 на английски език. Защитата на дисертационния труд ще се състои на г. от.. часа в зала.. на Шуменския университет Епископ Константин Преславски.

3 ВЪВЕДЕНИЕ В съвременното глобално развитие на спорта, ролята и значението на играта хандбал има свое определено място. Това се дължи на факта, че тя е изключително динамична, емоционална и с неопределен изход до края на протичането ѝ. Включен в голямото семейство на Олимпийските игри, хандбалът се затвърди със своята зрелищност, динамичност и изключително високото ниво на физическите качества на играчите. Специалисти като Кръстев, Н. (1985); Вълчев, Т. (1991); Йотов, Ив. (1999); Славчев, Ап. и Ил. Върбанов, (2003); Nergoard, O. (2011) и др. обръщат внимание на факта, че за да се постигне висока резултатност в играта е необходимо и съответно ниво на физическите качества, в съчетание с техническите и тактическите качества на играча. За тази цел е необходим подходящ подбор от упражнения, които да предизвикат най-високите адаптивни процеси в организма. Самата адаптация се проявява тогава, когато въздействията върху организма са достатъчно големи по сила и продължителност. Динамиката на хандбалната игра предявява изключително големи изисквания спрямо опорно-двигателния апарат, сърдечносъдовата, дихателната и нервната система. Тя е свързана с резки придвижвания и смяна на посоката на движенията. Появява се нужда от точно отдиференциране на движенията по сила, продължителност и посока. Бернщейн, Н. А. (1966) подчертават необходимостта от силно развит мускулно-сензорен апарат и сенсибилизация на отделните анализатори. У нас с изключение на Единните програми и донякъде в учебниците за НСА, проблемите за усъвършенстване на физическите качества в годишния цикъл за тренировка са засегнати бегло. Това се отнася и за студентския хандбал.

4 Традицията, успехите и най-вече желанието на студентите да упражняват този спорт ни насочи към изучаване на проблема за физическата подготовка и възможността ѝ да бъде приложена върху непрофесионално трениращите студенти-хандбалисти от УАСГ за тяхната по-висока реализация като граждани на Република България. ГЛАВА ПЪРВА ГЛАВНИ КОМПОНЕНТИ ПРИ ИЗГРАЖДАНЕ НА СИСТЕМАТА ЗА ФИЗИЧЕСКАТА ТРЕНИРОВКА НА ХАНДБАЛИСТА 1.1. СИСТЕМА ЗА СПОРТНА ТРЕНИРОВКА Матвеев, Л. П. (1964) определя системата на спортната тренировка като възможност да се въздейства върху организма с помощта на тренировъчните средства, методи и принципи, насочени към всестранната подготовка. Едни от първите, които разработват този процес на Фарфел, В. (1945) и Озолин, Н. Г.(1949), а по-късно и Матвеев, Л. П. (1967), Желязков, Цв. (1986) и др. Според тях системата се изгражда от елементите и те формират нейната структура, съдържание и насоченост в зависимост от целите и задачите на всеки един етап от подготовката. Зимкин, Н. (1953), Хаджиев, Н. (1991) и Hoffman, I. (2010) посочват, че именно тренировъчните средства и методи, които се използват по време на тренировъчния процес на тези, които оказват положително развитие на физическите качества. Разкриването на сложните взаимоотношения при изграждането на тренировъчния процес са били обект на внимание и на българските специалисти. В този смисъл особено полезни са разработените Национални единни програми, учебните помагала и ръководствата, третиращи взаимоотношенията в системата обект среда. У нас са правени опити за изграждане на нови структури на тренировъчния процес със студентите хандбалисти [Вълчев, Т. (1991); Иванов, Ив. (2000); Йотов, Ив. и Е. Аврамова (2005); Schubert, R. (2011)]. Те обаче са ограничени в рамките на тридесетте учебни сед-

5 мици и третират предимно въпросите на технико-тактическата подготовка и съвсем ограничено тези за физическите качества на хандбалистите студенти. Садовскии, В. Н., анализирайки различните определения на понятието СИСТЕМА, стига до извода, че е по-добре да се говори за определено семейство на понятието система. Берталанфи, Л. (1969) подчертава, че системата е комплекс от взаимодействия на различните компоненти ОСОБЕНОСТИ НА СИСТЕМАТА ЗА СПОРТНА ТРЕНИРОВКА Както у нас, така и в останалите страни подготовката на високоразредните спортисти се планира в годишни или многогодишни тренировъчни цикли. Това се налага за да се установят и контролират тренировъчните натоварвания с цел да се осъществи найрационалното усъвършенстване на биологичното, физиологичното, психологичното дори интелектуалното развитие на играча. Харе, Д. (1973) например, установява, че прекомерното използване на силови упражнения в ранна възраст води до спиране на растежа. Обратно, средните и малките натоварвания го стимулират. Други автори подчертават изискването, тренировъчните натоварвания да са съобразени с функционалното и морфологичното израстване, както и с периодите на повишено развитие на сърдечно-съдовата и диателната система. От своя страна педагозите считат, че цялостния тренировъчен цикъл трябва да е насочен към възпитание, обучение и подобряване на функционалните възможности на трениращите. Карсманович, В. (2007) търси причините в социалния строй. Според него етапите на аматьоризъм и професионализъм са отдавна минали. Сега, счита автора сме във фазата на комерсиализма. Младежите се насочват към зрелищно опасни спортове (карате, кикбокс, бънджи, мото- и автомобилизъм) и намаляват интереса си към класическите спортове. Желязков, Цв.; Д. Дашев (1991) разглеждат тренировъчния процес като сложна система, изградена от други подсистеми. Верхо-

6 шански, Ю. (1998) счита, че именно тези структури създават предпоставка за самоусъвършенстване СТРУКТУРА НА СИСТЕМАТА ЗА СПОРТНА ТРЕНИРОВКА Необходимостта от предварителна подготовка е осъзната още в дълбока древност. Философа Конг-Фу (2800 г. пр.н.е.) предлага използването на периоди за тренировка, възстановяване и участие в състезания. Издадените от Aura Veda-Atarka Veda (1800 г. пр.н.е.) два справочника съдържат указания за последователността и вида на използваните упражнения за постигане на върхово физическо състояние. В писанията на Херодикус (400 г. пр.н.е.) намираме сведения за начините и продължителността на подготовката преди състезания. В наши дни Матвеев, Л. П. (1964) научно обосновава цялостната годишна и многогодишна периодизационна система за подготовка на спортисти. В нея той включва: 1. обективния характер на периодизацията; 2. сезонно-климатичните условия; 3. фазовото развитие на спортната форма и други подсистеми. Както той, така и други специалисти подчертават значението на подготвителните, предсъстезателните, състезателните и преходните мезоцикли в годишния цикъл за тренировка. Волков, Н. И. (1974); Бомпа, Т. (1991), Верхошански, Ю. (1985) и др. подчертават, че продължителността на всеки един зависи от целите и задачите на подготовката, квалификацията на спортиста и пола. Те предлагат включване на допълнителни мезоцикли с различна продължителност (от 2 до 8 седмици), целящи усъвършенстването на едно или друго физическо качество. Кръстев, Н. и кол. (1985) предлагат за професионално трениращи хандбалисти двуциклова програма от 52 седмици с по 15 седмици подготвителни периоди. Souza, I. (2005) препоръчват шестнадесет седмична тренировка, апробирана с бразилския национален отбор подготовка, която съдържа два блока с 4 и 3-седмични мезоцикъла и

7 различен характер на тренировъчната работа. У нас Иванов, И. и Ив. Йотов (2000) съобщават за наличието на три мезоцикъла в подготовката на студентите-хандбалисти, но тяхната продължителност е толкова малка (две седмици), че всъщност се касае за наличието на микроцикли КЛАСИФИКАЦИЯ НА ОСНОВНИТЕ ТРЕНИРОВЪЧНИ СРЕДСТВА И МЕТОДИ ЗА РАЗВИТИЕ НА ФИЗИЧЕСКИТЕ КАЧЕСТВА НА ХАНДБАЛИСТА Опити да се систематизират физическите упражнения са правени още в древността. При подготовката си в древногръцките палестри, войници и граждани са преминавали 3 6 месечна подготовка на три нива: 1. палестра с военно-приложно използване на оръжия; 2. орхестрика ритуални танци и 3. игри с или без уреди и топка. По данни на Воробьев, А. (1971) в гробницата на фараона Аменехмета (1850 г. пр.н.е.) са намерени релефи на рисунки на мъже, които тренират с пясъчни торбички. А това е около 1300 г. преди оповестените от гърците училища-палестри. Пръв, който прави научно обоснована класификация на тренировъчните средства е Фарфел, В. С. (1947). Сравнявайки скоростта на бягането от 100 м до маратон, той изгражда четири основни зони на интензивност. Базирайки се на физиологични изследвания Волков, Н. (1973) и Годик, М. Н. (1982) при класифициране на упражненията взимат в предвид енергоснабдяването на организма при определена по интензивност и продължителност физическа работа. Хаджиев, Н. (2002); Желязков, Цв. и Д. Дашева (2006) ги групират според режима на мускулната дейност на: 1. концентрични (миометрични); 2. ексцентрични (плиометрични); 3. ауксотонични; 4. изометрични и 5. изокинетични. У нас през 1972 г. тренировъчните средства, използвани от атлетите-спринтьори са систематизирани от Д. Димитров според използваните от организма енергетични източници на такива с ниска, средна и висока интензивност.

8 Тренировъчни средства и методи за развитие на бързината Бързината е качество, което подлежи трудно на развитие. Тя е с генетично-вродени заложености. Зациорскии, В. (1966) под това понятие разбира способността на човека да извърши максимален брой двигателни действия в минимален отрязък от време. Теорията разграничава три основни форми за нейното проявление: 1. латетно време на двигателната реакция; 2. бързина на единичното мускулно съкращение и 3. честотата на движенията. Упражненията са разграничени като състезателни, специални и общоразвиващи. Тези за бързина изискват максимална скорост на изпълнение и продължителност на натоварването до 8 10 сек. Според Кръстев, Н., А. Върбанов и Т. Вълчев (1974) бързината в хандбала се характеризира с проявлението на вълни и е с по-голяма продължителност от горепосочената. Като най-разпространен метод се използва повторения, но често в тренировките се включват интервалния променлив метод. Използва се типично атлетически упражнения. Специалистите в хандбала включват различни скоростни комплекси с елементи от хандбалната игра. Rannou, F. и I. Priokx представят тренировъчна програма за хандбалисти, като процес на адаптация спрямо анаеробния метаболизъм и високото ниво на аеробната издръжливост. Те установяват, че моторната дейност в играта се осъществява за сметка на 20% от лактатните, 30% от алактатните и 50% от аеробните процеси. Изследвайки хандбалната игра Cezar, H. установява, че играчът извършва 56 спринта за всеки 67 сек. Предлага бързината да се развива с помощта на кратки натоварвания (3 5 сек), проведени в серии, при честота на пулса уд./мин. В специализираната литература по хандбал не намерихме разработена система за развитието на това качество в годишния цикъл за тренировка.

9 Тренировъчни средства и методи за развитие на силата Според определението на Желязков, Цв. и Д. Дашева (2000), силата представлява способността на човека да въздейства или противодейства на физическите обекти посредством мускулно напрежение и системата от лостове на своето тяло. Повечето автори разглеждат силата като: 1. концентричномиометрично мускулно усилие; 2. концентрично-плиометрично усилие; 3. статично мускулно усилие и 4. изокинетично усилие. В голямото разнообразие от различни видове сила, повечето автори се конкретизират на: 1. максимална сила; 2. динамична (експлозивна) сила и 3. силова издръжливост. Йотов, Ив. (2011) изследвайки отделните силови фактори подчертава голямото значение на различните видове сила в подготовката на хандбалиста Методи и средства за развитие на максималната сила Всред хандбалните среди са разпространени предимно два метода за нейното развитие: повторения и на краткотрайните максимални усилия. Верхошански, Ю. (1985) определя първия метод като изпълнение с повторения в серии с една и съща или увеличаваща се тежест. Използва се пирамидалния метод за тренировка. При втория метод се използват големи максимални тежести с малък брой повторения. Поради характера на играта, често в практиката се включва и изометричния метод. Според Hettinger, T и E. Muller (1953), изометричния метод е значително по-икономичен, пести време и енергия Методи и средства за развитие на динамичната сила Това е основната сила, която най-често се използва по време на играта. Необходимо е проява на максималните силови качества на мускула при техните най-високи контрактивни възможности. Тя се проявява при стартиранията, рязката смяна на посоката на придвижване, скоростта на хвърлящата ръка, финтовите и залъгващите движения и др. Използват се атлетически и специфични хандбални уп-

10 ражнения (скокове, прескоци, стартове, къси отсечки или специални комплекси с хандбални елементи). Най-често използвания метод е повторения, като натоварванията протичат в серии. Кузнецов, В. (1970) приема, че съществува взривна и бърза сила. Той извежда две уравнения, които са зависими от ускорението и големината на преодоляваното съпротивление. Като понятие взривната сила е прието да се разбира приложението на голяма сила за възможно най-кратко време. Използваните тренировъчни средства могат да се систематизират в три групи: 1. упражнения със съпротивление по-голямо от състезателното; 2. такива, при които съпротивлението и скоростта на изпълнението са равни със състезателното и 3. упражнения, при които съпротивлението е по-малко, а скоростта на изпълнението по-висока от състезателната. В хода на тренировката треньорите сами избират в какъв обем да използват трите вида упражнения. Kvorning, T. (2006) и Fubz, A. (2008) считат, че при влошаване на скоростния елемент, съотношението в трите групи упражнения трябва да е 20:30:50%. При влошаване на силовия елемент е вече 45:25:30%. Според спорта всеки може да разработи своя методика за усъвършенстване на това качество. Димитров, Ат. (2008) предлага такава за скиорите-алпийци. Широко разпространен е плиометричният метод. Верхошанскии, Ю. (1992) го терминува като ударен. Метода се базира на отстъпващо-преодоляващата работа на мускулите под въздействие на външни сили (скок от високо на ниско и отново на високо). Много хандбални треньори, особено от Европа, използват този метод като включват допълнително и тежести (плътни топки, пясъчни торбички и др.). Тренировките протичат в 3 4 серии с 9 10 повторения, интензивност % и почивни паузи, съответно 1 и 3 минути. 10

11 Методи и средства за развитие на скоростната (бързата) сила Скоростната, бързата сила представлява способността на мускулите да съобщят на дадена маса ускорение близко до максималното. Според Матвеев, Л. П.; Озолин Н. Г.; Верхошанскии Ю. и др. съществуват изключително много терминологични нюанси и е трудно да се постави рязка граница между тях. В зависимост от вида спорт, упражненията насочени към развитие на бързата сила са групирани в две направления. Първата група са упражнения, при които скоростта на изпълнението има доминираща роля, при релативно малко външно съпротивление. Втората група са упражнения, където скоростта на изпълнението е по-ниска за сметка на по-голямо съпротивление. Редица треньори, работещи с хандбалисти Кръстев, Н. (1985); Baumgarter, A. (1990) и Herodek, V. (2004) използват упражненията като включват към тях и различни утежнения, като при упражненията от първа група съпротивлението не е по-голямо от 20 30%, а при втората група 40 45%. Йотов, Ив. (2011) предлага апробирана в практиката схема за развитие на скоростната сила, която съдържа упражнения с тежести, многоскоци, хвърляне на плътна топка, скокове на скрин и др. Автора препоръчва използването на повторния, максималния, динамичния и плиометричния метод за тренировка Методи и средства за развитие на силовата издръжливост Бубе, Х. и кол. (1972) вероятно дава най-точното определение на силовата издръжливост: под това понятие се разбира способността на работещите мускули да се съпротивляват на умората, предизвикана от многократни съкращения и продължителна работа с голяма и субмаксимална интензивност. В спортните игри се използват различни упражнения с утежнения бягане в пясък, сняг, срещу наклон, теглене на тежест, продъл- 11

12 жителни комплекси от игрови упражнения, понякога с използване на тежки жилетки или колани и др. В европейските системи за тренировка преобладават именно игровите комплекси с или без утежнения. Повтарят се многократно с малка пауза за почивка и интензивност от 87 до 95%. За ефективността на този метод Зациорсии, В. (1966) съобщава, че с помощта на изометрични упражнения при използване на 60% тежест в цикъл пет секунди работа, две почивки и работа до отказ, за пет тренировъчни седмици силовата издръжливост се е подобрила с 217%! Кузнецов, В. (1970) е първия специалист, разработил и внедрил методика за развитие и поддържане нивото на това качество, която успешно се използва в почти всички спортове. Сложността при развитието му идва от това, че продължителната работа изисква наличие на кислород, а вътрешно-мускулно миофибрилите работят предимно в анаеробна среда. Като най-разпространени методи се използват повторния и кръговия Методи и средства за развитие на силовата ловкост Динамиката на хандбалната игра предполага богато разнообразие на двигателни действия, използването на различни прийоми, преместване на тялото и крайниците в различни посоки с различна скорост, темп и ритъм. Често тези упражнения са асиметрични, което затруднява в още по-голяма степен спортиста. Именно поради тези характерни особености на играта, Кузнецов, В. (1970) счита, че в спортните игри от особено значение е да се усъвършенства скоростносиловия потенциал, да се подобри работата на централната нервна система, скоростта на аферентните и еферентните импулсии, да се увеличи чувствителността на различните анализатори (слухов, тактилен, за натиск, зрителен, чувство на големината на приложената сила и др.). Тук той въвежда понятието силова ловкост, която се характеризира с умението при бързо променящите се условия на играта, 12

13 изключително точно да се диференцира времето за проявлението на различна по величина и режим мускулна дейност. Основните тренировъчни средства са подбрани динамични упражнения, изпълнявани с висока интензивност, продължителност от 15 до 20 сек и почивна пауза от 1 2 мин. Освен в източните школи, този вид тренировка е разпространена всред хандбалните треньори в Швеция, Хърватска, Германия и др. страни. Molthahn, D. (2008), Fuhr,A. (2008) и Mroz, S (2011) са разработили комплекси от упражнения подобряващи нивото на това качество, които съдържат както същинските спортни упражнения, така и специално-подготвителни. Изпълняват се с максимална скорост, в серии от 2 3 повторения. Броя на сериите може да достигне до 5 6. Някои специалисти препоръчват да се използва освен повторния и метода до отказ, като по този начин се съчетава работата за силова издръжливост и силова ловкост. Независимо, че изискванията за интензивността са високи, Димитров, Д. (1972) подчертава, че тя трябва да осигури проявление на правилна, икономична и ефективна спортна техника. Използването на упражнения за силова ловкост все още не е намерило пълна реализация в тренировъчния процес при хандбалистите Тренировъчни средства и методи за развитие на издръжливостта Зациорскии, В. (1966) определя издръжливостта като способността на организма да изпълнява продължително време определена дейност, без да снижава нейната ефективност. Западните специалисти влагат по-различно тълкуване на това понятие. Casprsen, I. (1985) и Shepard, R. (1993) например говорят за наличието на физическа подготовка, физическа активност и физически упражнения, идентифицирайки ги като издръжливост. 13

14 Най-разпространеното становище е издръжливостта да се раздели на обща и специална. Борилкович, В. (1982), използвайки дискриминантния анализ предложи тя да се разграничава според използваните енергетични източници на пет зони: 1. анаеробно-алактатна; 2. анаеробно-гликолитична; 3. анаеробно-аеробна; 4. аеробно-анаеробна и 5. аеробна. В зависимост от използваните тренировъчни средства всяко едно попада в някои от зоните и развива съответната издръжливост. Всички упражнения с ниска интензивност както атлетически (крос, дълги отсечки, колоездене, велоергометър и др.), така и специфично хандбални (разигравания в нападение и защита, подавания със смяна на местата по двойки четворки и др.) с продължителност от 2 до 120 мин предизвикват активиране на аеробните процеси и усъвършенстват общата издръжливост. Намаляването на продължителността на натоварването и увеличаването на интензивността, до границите на средната (85%), развива темповата издръжливост. Според редица специалисти това е отлично средство за усъвършенстване на техниката, тактиката и най-вече на анаеробно-аеробните процеси в организма [Nett, T. (1959); Keul. I. (1977)] Rannou, F. (2001)]. Специалната издръжливост в хандбала се усъвършенства с помощта на атлетически бягания, колоездачни пробези, на велоергометър и др. тренировъчни средства. Изискванията са работата да протича в серии, продължителност от 20 до 60 сек, висока интензивност (95 98%) и продължителни паузи за почивка. Frlan, B. (1983) и Илиев, И. (1995) предлагат това да се контролира по честотата на пулса, който е в границите уд./мин. Специфични хандбални упражнения, индивидуално или колективно изпълнявани при същите изисквания на методиката развиват специалната хандбална издръжливост. Acsiente, Al. (2007) съобщава, че в практиката на Шведския национален отбор са включени комплекси от упражнения, съдържащи бяга- 14

15 ния, скокове, подаване с придвижване и др. при висока интензивност, многократни повторения (6 10) в серии (4 5). Като метод посочените автори използват предимно повторения, но поне два пъти седмично включват интервалния метод Тренировъчни средства и методи за развитие на ловкостта Ловкостта се утвърждава като едно изключително важно качество на хандбалистите. С негова помощ той може да променя бързо посоката на движенията, да се изплъзва и да предприема действия, неразгадани за противника и най-вече да реализира попадения от най-различни положения. Бернщейн, Н. А. (1966) счита, че ловкостта е способността да се извършат необходимите движения или действия правилно, точно и бързо в пълна координация и съгласуваност с анализаторите (зрителен, тактичен, за време, пространство и дистанция, както и усещането за големината на приложената сила, чувство за време и др.). Създаването на ефективна връзка между централната нервна система и анализаторите подпомага спортиста да прецени, възприеме, обработи и даде съответен мускулен отговор и в най-сложната ситуация. Анализаторите са много чувствителни и всяко тяхно подобрение води и до съответно ниво на ловкостта. Биков, К. (1954) например, съобщава, че чувството за тежина, ако се промени само с 1/17 част от теглото веднага се получава информация в централната нервна система, издава се съответна заповед и корекция за формата, големината и посоката на движението. Зрителния анализатор може да улови два кванта енергия, но възприема и до 5 милиона по-силно дразнене. Движението, преместването на телата се улавя като най-ниския праг е енергията на трепкащата светлина от 200 км разстояние и т.н. За подобряване на ловкостта се използват преимуществено гимнастически и акробатически упражнения, скокове на батут, бяга- 15

16 ния, провирания между стойки, промяна на посоката на бягане, зигзаг бягане и др. На ловкостта треньорите от Европа отделят особено внимание. Ежегодно в списание Handball training се публикуват повече от 50 статии, третиращи въпросите на методиката за развитие на ловкостта. Хипотеза Направения литературен обзор показва, че в трактовките, отнасящи се до физическата подготовка на студентите-хандбалисти няма достатъчно яснота. Третират се предимно въпроси на професионалния хандбал, който по своята структура и съдържание се различава съществено от студентския. Разработването на една съвременна, целогодишна тренировъчна програма за усъвършенстване структурата и съдържанието на физическата подготовка като част от цялостния тренировъчен процес, запълнена с адекватни за възможностите на студентите тренировъчни натоварвания, ще позволи да се повиши значително нивото на спортното майсторство, ще се разкрият основните фактори на успеваемостта и значимостта на отделните физически качества в годишния цикъл за тренировка на студентите спортисти. Практическото внедряване на програмата може да бъде успешно апробирана и в други висши училища в страната за възвръщането и издигането на хандбалната игра на Национално ниво. 16

17 ГЛАВА ВТОРА. ЦЕЛ, ЗАДАЧИ, МЕТОДИ И ОРГАНИЗАЦИЯ НА ИЗСЛЕДВАНЕТО 2.1. ЦЕЛ НА ИЗСЛЕДВАНЕТО Целта на дисертационния труд е да се разработи и експериментално обоснове система за тренировка на студенти-хандбалисти, трениращи в условията на УАСГ София ЗАДАЧИ НА ИЗСЛЕДВАНЕТО 1. Изучаване структурата на периодизационната система, характерна за хандбалистите от висшите училища, спортните дружества и клубове. 2. Разкриване взаимовръзката между успеваемостта (ефективността) в хандбалната игра и нивото на физическите качества бързина, сила и издръжливост. 3. Изследване влиянието на някои психомоторни показатели върху качеството на играта. 4. Разработване на експериментална методика за тренировка с включване на по-малко използваните в практиката средства за развитие на силовата издръжливост и силовата ловкост. 5. Апробиране на експерименталната методика в практиката ОБЕКТ И ПРЕДМЕТ НА ИЗСЛЕДВАНЕТО Обект на изследването е процесът на промените в нивото на основните физически качества и успеваемостта в играта. Предмет на изследването са периодизационния процес, тренировъчната програма и динамиката на физическите качества МЕТОДИ НА НАУЧНО-ПЕДАГОГИЧЕСКОТО ИЗСЛЕДВАНЕ Основните методи са свързани със събирането и обработката на информацията, анализ и обобщение на литературните източници, провеждане на наблюдения и записи по време на тренировки и състе- 17

18 зания, анкета и беседи с водещи треньори и състезатели, както и провеждане на педагогически експерименти, свързани с дисертацията. Цялостният набор от използваните контролни упражнения и тестове е представен на таблица 1. Таблица 1 Контролни упражнения и тестове, използвани в експериментите Номер на теста Наименование на контролните упражнения и тестовете 18 Мерна единица х1 Ръст см х2 Телесно тегло кг х3 Обща издръжливост (тест на Купър 12 мин бягане) метри х4 Атлетическа темпова издръжливост (8 х 200 м с 85% интензивност) х5 Хандбална темпова издръжливост (приложение 2) сек х6 Атлетическа специална издръжливост (2 х 200 със 100% интензивност) х7 Хандбална специална издръжливост (приложение 3) сек х8 Атлетическа бързина (30 м висок старт) сек х9 Хандбална бързина (приложение 4) сек х10 Тренировки брой х11 Състезания и контролни брой х12 Бързина на двигателната реакция (Флайшман) тепинг-тест брой цикли х13 Различителна чувствителност за време м/сек х14 Сензомоторна чувствителност на горен крайник градуси х15 Сензомоторна чувствителност на долен крайник градуси х16 Сензомоторна чувствителност за големината на приложеното усилие х17 Устойчивост на вниманието (тест на Бурдон) коефициент х18 Зрително-логическа памет коефициент х19 Бързина на горен крайник (по Флайшман), тепинг-тест брой цикли х20 Бързина на долен крайник (по Флайшман), тепинг-тест брой цикли х21 Сила на сгъвачите на раменната става (по Бачев, В. и О. Грошев, НСА, 2007) х22 Сила на разгъвачите на долен крайник (по Бачев, В. и О. Грошев, НСА, 2007) сек сек кг кг кг

19 Номер на теста Наименование на контролните упражнения и тестовете Мерна единица х23 Силова издръжливост на горен крайник Ipe индекс х24 Силова издръжливост на долен крайник Ipe индекс х25 х26 Силова Ловкост (Приложение 1). Скоростно-силов комплекс Специализиран тест за аеробно-анаеробна издръжливост (Yo-Yo тест, по Bangsbo, J. (1996), Copenhagen) сек метри y27 Двигателно-моторна активност, успеваемост в играта К - коефициент на успеваемост Допълнителни тестове 1. Сила на сгъвачите на предмишницата (стандартен ръчен динамометър) 2. Физическа работоспособност при пулс 170 уд./мин (PWC170) по Волков, Н. И. и В. Карпман (1974) кг кгм/мин 2.5. ЕТАПИ И ОРГАНИЗАЦИЯ НА НАУЧНОТО ИЗСЛЕДВАНЕ Изследването е осъществено през периода г., както следва: ПЪРВИ ЕТАП г г., включващ запознаване с литературните източници и методите на научното изследване, разработване на план, формиране на хипотеза и план-програма за провеждане на двата предварителни експеримента. ВТОРИ ЕТАП г г., включващ изграждане и апробиране на тренировъчната програма, организация на двата предварителни експеримента, установяване динамиката в развитието и измененията на контролните показатели в двете групи, обработка на получените резултати, формиране и написване на първа и втора глава от дисертацията и организация по провеждане на основния педагогически експеримент. ТРЕТИ ЕТАП г г., включващ анализ на получените резултати от двата предварителни експеримента. Формиране на предварителни изводи. Обработка на резултатите от основ- 19

20 ния експеримент и формиране на четвърта глава на дисертацията. Представяне на дисертацията пред специализирана комисия. ЧЕТВЪРТИ ЕТАП г г., включващ коригиране на труда след критичните бележки от апробирането и в специализираното звено. Представяне на дисертацията за вътрешна защита пред катедрата по теория и методика на спортна тренировка и представяне на дисертацията за официална защита до г ОРГАНИЗАЦИЯ И МЕТОДИКА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ПЪРВИЯ ПЕДАГОГИЧЕСКИ ЕКСПЕРИМЕНТ Цел на експеримента Да се установи влиянието на специализирана тренировъчна програма за развитие на силовата ловкост и силовата издръжливост върху динамиката на контролните тестове Задачи Разработване на експериментална тренировъчна програма, провеждане на експеримента, обработка на резултатите и тяхното анализиране и формиране на предварителни изводи Обект и предмет на изследването Обект на изследването са промените в контролните показатели в резултат на проведената тренировъчна работа. Предмет на изследването са разработените тренировъчни програми за развитие на силовата ловкост и силовата издръжливост на хандбалистите Организация на изследването Формирани са две равностойни групи от по 12 хандбалисти. Експерименталната група тренира по разработена от нас програма, а контролната по програмите, препоръчвани и съществуващи у нас за висшите училища. 20

21 Експеримента е повторен два пъти като тест-ретест за времето от г. до г. Тренировките са провеждани три пъти седмично по 90 мин ОРГАНИЗАЦИЯ И МЕТОДИКА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ВТОРИЯ ПЕДАГОГИЧЕСКИ ЕКСПЕРИМЕНТ Цел на експеримента Целта на експеримента е да се установи ефективността на специализирани тренировъчни средства и упражнения за развитие на бързината и издръжливостта на хандбалистите Задачи Разработване на специална тренировъчна програма за развитие на бързината и видовете издръжливост, формиране на групите, провеждане на експеримента, обработка на резултатите от тестирането и тяхната интерпретация Обект и предмет на изследването Обект на изследването са изменение на контролните тестове и упражнения под въздействие на тренировъчната програма. Предмет на изследването са разработените тренировъчни програми за развитие и поддържане нивото на бързината и видовете издръжливост на хандбалиста Организация на изследването Сформирани са две равностойни във физическо отношение групи. Същите са подложени на тренировка по изградената от нас система за развитие на тези качества (експериментална група) и по такава, предлагана в съществуващата у нас литература (контролна група). Програмата е проведена два пъти в периода от г. до г. с по три тренировки седмично. В началото и края на експеримента групите са тестирани по седем показателя. 21

22 2.8. ОРГАНИЗАЦИЯ И МЕТОДИКА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ОСНОВНИЯ ПЕДАГОГИЧЕСКИ ЕКСПЕРИМЕНТ Цел на експеримента Целта на експеримента е да се установи ефективността на новоизградената периодизационна система и включените в нея качествени тренировъчни натоварвания за силова издръжливост и силова ловкост Задачи Изграждане на нова периодизационна система с макро-, мезо- и микроструктура на тренировъчния процес за студентите-хандбалисти, определяне количествените и качествените тренировъчни натоварвания (обема и интензивността), тестиране на групите, обработка на резултатите и тяхната интерпретация. Разработване и написване на четвърта глава и формиране на основните изводи и препоръки за практиката Обект и предмет на изследването Обекта на изследването свързваме с промените в нивото на контролните показатели в двете групи хандбалисти. Предмета на изследването е установяване ефективността на периодизационната система за тренировка и включените нови тренировъчни методи Методика и организация на изследването Сформирани са експериментална и контролна група от по 12 души. Първата тренира по разработената от нас периодизационна програма със съответните количествени и качествени тренировъчни натоварвания, а втората контролната по общоприетата у нас система. Групите са тестирани по двадесет и седем показателя в началото и края на експеримента. Същия се проведе през периода от г. до г. в продължение на тридесет седмици. 22

23 2.9. МЯСТО ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ЕКСПЕРИМЕНТА Всички педагогически експерименти се проведоха на базата на УАСГ, териториалните бази на СК Червено знаме, зала Бонсист, зала Христо Ботев и спортните съоръжения на НСА Васил Левски КАДРОВО ОБЕЗПЕЧАВАНЕ При организацията и провеждането на тренировъчните занимания взеха участие треньори и колеги от университетите в София и спортните клубове, като: доц. К. Денчев (УАСГ), Хр. Стоянов, д-р (АСК Академик ), доц. Ат. Димитров, д-р (ЛТУ), мс. Д. Добрева (ЦСКА), проф. Д. Димитров, дпн, мс. В. Недялков (АСК ЦСКА) и студентиспортисти от УАСГ, Пл. Гандов, В. Челебиев (треньори ЦСКА, хандбал) и Ем. Аврамов, д-р (НСА). ТРЕТА ГЛАВА. ИЗСЛЕДВАНЕ ЕФЕКТИВНОСТТА НА ТРЕНИРОВЪЧНИТЕ СРЕДСТВА ВЪРХУ СПЕЦИФИЧНИТЕ ХАНДБАЛНИ КАЧЕСТВА В АЕРОБНО-АНАЕРОБЕН РЕЖИМ 3.1. ПЪРВИ ПРЕДВАРИТЕЛЕН ПЕДАГОГИЧЕСКИ ЕКСПЕРИМЕНТ Целта, задачите, организацията и провеждането му са описани в глава втора Резултати и анализ Тренировъчната работа в двете групи е статистически еднаква по отношение на обема и интензивността на тренировъчните средства, използвани по време на експеримента. Различията засягат същите показатели по отношение развитието на силовата ловкост и силовата издръжливост, както и тяхната динамика през подготвителните и състезателните мезоцикли (таблица 2). 23

24 Таблица 2 Характеристика на извършената тренировъчна работа за сила в експерименталната ЕГ и контролната КГ групи Период Подготвителен Състезателен Подготвителен Състезателен Пре ходен Годишен Група ЕГ КГ ЕГ КГ ЕГ КГ ЕГ КГ ЕГ КГ Продължителност седмици Макс. сила (т) 13,8 14,6 11, ,3 25,6 2 Скорост сила 2.1 Скокове (бр.) Спец. комплекси (бр.) Специална ск. сила горни крайници (т) 21,5 22 1,8 1,8 19,8 20,3 7,1 7,4 50,2 51,5 Специална ск. сила долни крайници (т) 23,2 22 8,7 9 14,5 14,8 5,7 5,3 52,1 51,7 5 Силова ловкост (бр.) Силова издръжливост (т) 33,2 32,4 39,6 19,8 72,8 52,2 6.1 Горен крайник (т) 13,2 9,4 20,5 9,8 33,7 19,2 6.2 Долен крайник (т) , , Тренировки (бр.) Измененията в контролните показатели в края на експеримента показват значително превъзходство на работата в ЕГ, работеща по изградената от нас тренировъчна програма (таблица 3). 24

25 Таблица 3 Изменение в контролните показатели за сила в експерименталната (ЕГ) и контролната (КГ) групи хандбалисти за времето н а експеримента ГРУПА Максимална сила горен крайник КОНТРОЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ Максимална сила долен крайник Скоростна сила Силова ловкост Силова издръжливост Разгъвачи рамо(кг) Сгъвачи - рамо(кг) Ръчна динамометрия (кг) Сгъвачи бедро (кг) Разгъвачи бедро (кг) Троен скок от място (см) Комплекс 1 (сек) Долен крайник (К.) Горен крайник (К.) ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА ГРУПА Начало 48,55 50,37 50,5 29,87 50,77 717,3 43,7 14,45 14,83 Край 52,62 55,6 55,34 34,72 56,5 747,9 37,8 19,86 17,82 Абсолютен прираст 4,07 5,23 4,8 4,73 5,73 30,6 5,9 5,4 2,99 Относителен прираст % 8,5 10,38 12,3 18,21 11,28 13, ,43 20,16 Стандартно отклонение (s) 7,72 10,24 2,66 1,64 6,76 6,94 3,62 3,88 2,94 Стандартна грешка (Sx\y) 2,73 3,61 1,18 7,78 2,4 1,61 1,58 1,01 Коефициент на вариация (V) 14,64 20,34 4,81 4,73 12,02 3,1 9,57 19,55 13,97 КОНТРОЛНА ГРУПА Начало 49,07 49,7 49,2 30,1 51,38 721,6 44,4 14,69 15,18 Край 50,98 51,5 51,5 32,47 53,3 736,5 41,3 16,84 16,3 Абсолютен прираст 1,91 1,8 2,3 2,37 2,42 14,9 3,1 2,15 1,88 Относителен прираст % 3,89 3,62 4,9 7,81 3,73 2,1 6,9 14,63 7,38 Стандартно отклонение (s) 1,77 4,74 2,46 2,02 4,49 7,11 3,75 2,04 1,57 Стандартна грешка (Sx\y ) 0,62 1,67 1,1 0,71 1,58 0,97 1,67 0,22 0,64 Коефициент на вариация (V) 3,47 9,96 4,77 6,22 8,42 3,21 8,48 13,95 9,62 Коефициент на достоверност в разликите Между групите (Pt) 1,97/0,9511 2,05/0,9594 1,89/0,9412 1,94/0,9476 2,11/0,9651 2,16/0,9692 2,95/0,9968 2,74/0,9938 2,84/0,9959 Забележка: Коефициента "К " за силова издръжливост = на повторенията(бр.) х сумата от повдигнатите килограми : на 40% (работна тежест). 25

26 Както се вижда, максималната сила на горните крайници (сгъвачи и разгъвачи на рамото) и ръчната динамометрия в ЕГ са нараснали в абсолютни стойности с 4,70 кг (10,39%), докато тези на КГ са съответно 1,73 кг и 4,14%. Максималната сила на долните крайници търпи идентични промени. Така сгъвачите и разгъвачите на бедрото са увеличили силата си в ЕГ с 5,23 кг или относителния прираст е от 14,74% срещу 2,39 и 5,77% в КГ. Нивото на скоростната сила измерено с помощта на теста троен скок от място в ЕГ е нараснал с 30,6 см, а в КГ е само 14,9 см. Един специално наблюдаван показател е нивото на силовата ловкост. Използвания комплекс (приложение 1) от упражнения като тренировъчно и контролно средство, показва в края на експеримента изключително високо ниво. Абсолютния прираст в този показател при ЕК е 5,9 сек (13,5%) и значително превъзхожда този на КГ, който е с прираст от 3,1 сек (6,9%). При проследяване развитието на силовата издръжливост на долните крайници, получените резултати напълно оправдават използването на експерименталната програма. Прираста в този показател в ЕГ е 4,19 К (коефициент за силова издръжливост). КГ реализира също развитие, но в рамките на 2,01 К. Статистически ниски стойности на коефициента на вариация в ЕГ (V) потвърждава плътността и достоверността на резултатите. Разсейването на резултатите около средното ниво (Sx/y) е ниско и също подчертава стабилността на промените, настъпили в ЕГ. В двата контролни теста репрезентативната грешка S не надхвърля действително допустимата и варира в границите на t от 1,89 до 2,96 и има съответна доверителна вероятност (Pt) в рамките на 0,941 0,996%. При усъвършенстване на двете физически качества, обект на нашият експеримент, сме използвали разработената и внедрена в практиката методика за развитие и поддържане на силовата издръжливост (таблица 4) и методиката за развитие и поддържане на силовата ловкост (таблица 5). 26 x

27 Таблица 4 Методика за развитие и поддържане нивото на силовата издръжливост за студенти хандбалисти Тренировъчни средства и компоненти на натоварването П Е Р И О Д И Подготвителен Състезателен Подготвителен Състезателен Преходен Първи етап Втори етап Трети етап Четвърти етап Пети етап Шести етап Специална подготовка с атлетически 1 характер Спомагателни упражнения с и 1.1 без утежнения Специфични спомагателни 1.2 хандбални упражнения Продължителност на натоварването (сек) до отказ до отказ Интензивност (%) 21, Обем на натоварването (%) а) Повторения в една серия (бр.) б) Серии в един модул (бр.) в) Модули (бр.) Почивка между повторенията (мин) Почивка между сериите/ модулите (мин) / / 4 3 / / / 4 3 / 4 по преценка Метод: повторен пирамидален пирамидален повторен пирамидален пирамидален кръгов стандартен до отказ стандартен повторен до отказ до отказ до отказ кръгов до отказ стандартен кръгов 27

28 Тренировъчни средства и компоненти на натоварването П Е Р И О Д И Подготвителен Състезателен Подготвителен Състезателен Преходен Първи етап Втори етап Трети етап Четвърти етап Пети етап Шести етап Режим на мускулната дейност динамичен динамичен динамичен плиометричен изометричен динамичен плиометричен изометричен плиометричен изометричен динамичен преодоляващ плиометричен динамичен плиометричен изометричен Специални- игрови хандбални 2 упражнения Силови-игрови хандбални 2.1 комплекси с и без утежнения Продължителност на натоварването (с) Интензивност (%) Обем на натоварването (%) Повторения (бр.) Почивка между повторенията (мин.) Почивка между сериите/модулите (мин) 3 / 5 5 / 6 4 / / /6 4 / Метод 2.9 Режим на мускулната дейност стандартен стандартен до отказ стандартен до отказ стандартен повторен до отказ повторен пирамидален пирамидален до отказ до отказ пирамидален пирамидален до отказ динамичен динамичен динамичен динамичен динамичен динамичен преодоляващ преодоляващ изометричен плиометричен изометричен преодоляващ изометричен изометричен плиометричен изометричен 28

29 Основни тренировъчни средства 1 Комплекс атлетически упражнения, бягания по права, с промяна на посоката, "зигзаг", "слалом", прескачане, провиране под препятствия хвърляне и ловене на плътна и хандбална топка и др. Една част се провеждат с утежнения за ръцете, краката (маншони, тежки колани и жилетки) Таблица 5 Методика за развитие и поддържане на силовата ловкост за студенти- хандбалисти Компоненти на натоварването Подготвителен П Е Р И О Д И Първи етап Втори етап Трети етап Четвърти етап Подготвителен Пети етап Шести етап 1. Продължителност на нато варването (с) 2. Интензивност (%) Големина на натоварването (%) 3.1. Упражнения в една серия 2 март април (бр.) 21, април Модули (бр.) Почивка, между упражненията, между сериите, / 2 / между моду- лите (мин) Състезателен Състезателен Преходен Седми етап По преценка на треньора 5. Методи: Кръгов, аналитичен, "до отказ", повторен Повторен, аналитичен, "до отказ" Повторен, "до отказ" Повторен, "до отказ", аналитичен Повторен, синтетичен, "до отказ" Повторен, "до отказ" 6. Режим на мускулната дейност динамичен - преодоляващ, плиометричен динамичен динамичен, плиометричен, изометричен динамичен, плиометричен, изометричен динамичен, плиометричен, изометричен динамичен 29

30 Основни тренировъчни средства 2 Комплекс от хандбални упражнения (или отделни елементи), дриблиране, подаване, ловене на топката по двойки- четворки с и без смяна на посоката, дрибъл между стойки (чучела), различни игрови ситуациикомбинации при защита и нападение с и без топка при затруднени условия (прескачане на ниски, см препятствия) и др. Компоненти на натоварването 1. Продължител ност на натоварването (с) 2. Интензивност (%) 3. Големина на натоварването (%) 3.1. Упражнения в една серия (бр.) Подготвителен П Е Р И О Д И Първи етап Втори етап Трети етап Четвърти етап Подготвителен Пети етап Шести етап март 3 1 февруари 2 март 3 април 1 февруари 3.2. Серии (бр.) 2 април 4 1 февруари 3 април 4 1 февруари 3.3. Модули (бр.) Почивка: между упражненията, между сериите, между модулите (мин) 2 / 3 / 4 5. Методи : 6. Режим на мускулната дейност 2/3/ синтетиченцялостен, повторен динамичен - преодоляващ, плиометричен повторен, аналитичен аналитичен, динамичен, "до отказ" повторен Синтетичен, повторен, "до отказ" аналитичен, динтетичен, "до отказ" динамичен, плиометричен, изометричен синтетичен, повторен динамичен, синтетичен, повторен синтетичен, динамичен, "до отказ" динамичен, плиометричен, изометричен Състезателен Състезателен Преходен Седми етап 30

31 Основни тренировъчни средства 3 Комплекс - комбинация между атлетически, гимнастически, акробатически и др. упражнения: спринт м, "слалом" между стойки -чучела или конуси, скокове и подскоци, от ниско на високо, троен и петорен скок, на ниски батути, кълбо напредназад, предно салто, странично колело и др. Една част от упражненията се извършват с тежки жилетки (2 3 кг), колани или маншети и др. Компоненти на натоварването 1. Продължител ност на натоварването (сек) 2. Интензивност (%) 3. Големина на натоварването (%) 3.1. Упражнения в една серия (бр.) Подготвителен П Е Р И О Д И Първи етап Втори етап Трети етап Четвърти етап Подготвителен Пети етап Шести етап Серии (бр.) Модули (бр.) Почивка: между упражненията, между сериите, между модулите (мин) 2 / 3 / 4 5. Методи: 6. Режим на мускулната дейност 1/2/3 1/2/3 1/2/3 1/2/3 1/2/3 1/2/3 кръгов, синтетичен, повторен, "до отказ" динамичен, изометричен, изотоничен повторен, синтетичен, "до отказ" Повторен, "до отказ" динамичен кръгов, синтетичен, повторен, "до отказ" кръгов, повторен, "до отказ" динамичен, изометричен динамичен, изометричен, изотоничен динамичен, изометричен Повторен, "до отказ" динамичен Състезателен Състезателен Преходен Седми етап 31

32 Изводи от първия педагогически експеримент 1. Разработената методика за развитие и поддържане нивото на силовата издръжливост и ловкост, показа своята ефективност и може успешно да се използва в подготовката на хандбалистите. 2. Силовата издръжливост способства за подобряване на други силови качества на хандбалисти, като максималната и скоростната сила. 3. Реализираната тренировъчна работа в двете групи ясно показва предимствата на използвания по-голям обем от тренировки за тези качества, което повлиява положително на нивото на контролните тестове ВТОРИ ПРЕДВАРИТЕЛЕН ПЕДАГОГИЧЕСКИ ЕКСПЕРИМЕНТ Целта, задачите и цялостната организация на експеримента е представена в глава втора Резултати и анализ Целта на експеримента е да се установи ефективността на методите за развитие на отделните видове атлетическа и хандбална бързина и издръжливост. Тренировъчните средства, които са използвани от ЕГ (таблица 6) са класифицирани като: 1. обща бегова атлетическа издръжливост; 2. темпова атлетическа и хандбална издръжливост; 3. специална атлетическа (лактатна и алактатна) и хандбална издръжливост; 4. атлетическа и специална хандбална бързина. Тези седем вида тренировъчна работа са разпределени в три тренировки седмично със съответния обем и интензивност. В обема на работата за атлетическа издръжливост са включени всички бягания с ниска интензивност (крос, отсечки от 150 до 1000 м). 32

33 Таблица 6 Характеристика на тренировъчната работа за специална хандбална бързина и издръжливост в експерименталната(ег) група хандбалисти ТРЕНИРОВЪЧНИ СРЕДСТВА Специална хандбална темпова издръжливост Специална хандбална издръжливост Специална хандбална бързина 1.Специален комплекс 2. Повторения 8-10 бр. 2. Имитационно разиграване в нападение или защита (6: 6), с дрибъл,смяна на местата с или без стрелба. Повторения 6-8 по сек през 3 мин. почивка. 3. Контраатака,след отнета топка с дрибъл, смяна на местата и стрелба. Три серии по 3 атаки през 2 мин. почивка. Между сериите 4 мин. 4. Бягане с прегрупиране при "широки" пасове между 3-5 състезатели в серии по 3-4 повторения по 1-3 мин. Почивка 2 мин. между повторенията и 4-5 мин. между сериите. 5. Имитационни нападения на пространства от 8-10 м. със смяна на местата, разреждане и сгъстяване 1. Специален тест 3. Обем: 5-6 повторения. Пулс уд/мин. 2. Имитационно разиграване в нападение или защита с топка и смяна на местата. Две серии по 4 повторения по 60 с. През 5/3 мин. почивка. 3. Нападение с прегрупиране и "широки" пасове. Три серии по 4 по 15 сек. Почивка 3/2 мин. 4. Бягане с прегрупиране на къси (2-5 м) разстояния. Къси подавания и бърза смяна на местата. Две серии по 5 повторения по 30 с. Почивка 4/3 мин. пулс уд/мин. 5. Нападение на "широки" 6-8 м разстояния с "разреждане" и "сгъстяване", срещу пасивна или активна защита.три серии по 3 по 20 с. Почивка 4/3 мин. 1. Комплекс 4. Две серии по 3 повторения. 2. Дрибъл с подаване между 3 играчи и смяна на местата: Три серии по 20 с. През 3/1 мин. почивка. 3. Повторение на заучени комбинации в нападение с пасивна защита (3 нападатели срещу 3 защитници), със стрелба във вратата: Три серии по 3 повторения по 20 с. Почивка 4/2 мин. 4. Бягане по права на трима играчи с дрибъл и подаване с възможно най-висока скорост. Три серии по 3 по 30 м. Интензивност %. 5. Три - четири серии по три повторения на определени комбинации в нападение или защита с продължителност 6-8 сек и % интен- ВТОРА 1. Атлетическа темпова издръжливост 2.Специална хандбална издръжливост 3. Обща издръжливост ПЪРВА 1. Специална хандбална бързина. 2. Специална хандбална издръжливост 3. Темпова хандбална издръжливост. Тренировки седмично (бр.) Насоченост 33

34 ТРЕНИРОВЪЧНИ СРЕДСТВА Специална хандбална темпова издръжливост Специална хандбална издръжливост Специална хандбална бързина срещу защита. Две -три серии по 4-5 повторения през 3 мин. почивка между повторенията и 5 мин. между сериите. 6. Придвижване с атака срещу защита с къси пасове и на малко (6-8 м) разстояние с къси-бързи пасове. Две-три серии по 4 повторения през съответно 4/2 мин. почивка. зивност. Почивка между повторенията 2-3 мин., а между сериите 5-6 мин. 6. Пробягване напред - назад - наляво -на дясно (кръст) по на четири крачки в 3 серии по 3 повторения. Почивка 1,30 мин. между повторенията и 4 мин. между сериите серии по 4 повторения пад формата на "осморка" между две стойки на разстояние 4 м - една от друга. Бяга се с тежка кг. жилетка или с гирички-дъмбели от 2 кг. в ръце с максимална скорост. Почивка между повторенията 1,5 мин. между сериите 3-4 мин. Тренировки седмично (бр.) 1. Атлетическа хандбална бързина. 2. Специална хандбална издръжливост. 3. Атлетическа темпова издръжливост Насоченост 34 ТРЕТА

35 Вторият показател е темпова, атлетическа и хандбална издръжливост. Към първата спадат класическите темпови натоварвания със средна интензивност (85 87%), къса пауза за почивка (до 2 мин) и среден до голям тренировъчен обем (например х 300 м, 4 5 х 600 м, х 150 м и др.). В темповата хандбална издръжливост сме използвали същата методика като средствата за тренировка са различни комбинации от избрани игрови упражнения и ситуации в нападение и защита. В специалната атлетическа издръжливост включваме предимно отсечки със средна до висока интензивност (87 95%), среден тренировъчен обем и продължителни паузи за почивка (5 8 мин). При специфичната хандбална специална издръжливост отново сме разработили комплекси от упражнения за 2 4 играчи, с бърза смяна на местата и методика, идентична на тази от атлетическата специална издръжливост. За целия тренировъчен цикъл двете групи (ЕГ и КГ) нямат съществени разлики в обема. Различителния белег между тях е структурата и разпределението на този вид работа в отделните мезоцикли за подготовка. ЕГ работи с по-голям обем от специфични хандбални упражнения за това качество (56,00%), а КГ е с 45,45%. В работата за бързина е отбелязан по-големия обем от специфична хандбална бързина (комплекси от упражнения, имитации в нападение и защита с 2 4 състезатели). В ЕГ е извършена 60% работа за специфична и 40% за атлетическа бързина. При КГ съотношение е 47,83:52,17%. Проведените тестирания в началото и края на експеримента, след изпълнената тренировъчна програма (таблица 7) показаха повисок прираст на резултатите в ЕГ. В контролните показатели аз темпова издръжливост ЕГ има прираст от 3,94 сек (9,05%), докато в КГ това изменение е съответно 1,97 с и 2,44%. Промените в нивото на специалната издръжливост и за двата показателя в ЕГ са 2,64 сек (10,95%), а в КГ 1,37 сек и 5,65%. Индивидуалните резултати в първа група са групирани при ниско статистическо отклонение, а коефициента на вариация е 1,80%, гарантиращ висока плътност на промените. 35

36 Таблица 7 Промени на контролните показатели за издръжливост и бързина в експерименталната (ЕГ) и контролната (КГ) групи хандбалисти Група Статистически показатели при второто тестиране Обща издръжливост Тест Купър (м) Темпова издръжливост Бягане на 8 х 200 м (сек) Тест 2 (сек) П о к а з а т е л и Бягане Тест 3 2 х 200 м (сек) (сек) Бързина Бягане 30 м в. ст. (сек) Специална издръжливост Атлетически показател Специфичен показател Атлетически показател Специфичен показател Атлетически показател Специфичен показател Тест 4 (сек) В началото ,83 54,31 26,04 23,37 4,65 43,79 В края ,62 48,63 24,31 19,81 4,18 40,42 Абсолютен прираст 21,5 2,21 5,68 1,73 3,56 0,47 3,37 Относителен 20 7,66 10,45 6,68 15,23 10,1 7,69 прираст (%) ЕГ Стандартно 0,269 2,54 10,46 0,648 1,172 0,381 3,64 отклонение (S) Стандартна грешка (Sxy) 0,12 0,964 4,41 0,289 0,472 0,143 1,48 Коефициент на вариация (V) 9,14 9,57 1,8 2,66 3,95 9,15 9 В началото ,78 54,7 26,38 23,32 4,57 44,11 В края ,48 52,06 25,41 21,55 4,36 42,74 Абсолютен прираст 255 1,3 2,64 0,98 1,77 0,21 1,37 Относителен 10,06 4,51 4,82 3,71 7,59 4,59 3,1 прираст (%) КГ Стандартно 0,278 2,53 2,36 0,695 1,61 0,343 1,7 отклонение (S) Стандартна грешка (Sxy) 0,124 0,953 0,959 0,31 0,657 0,121 0,69 Коефициент на вариация (V) 9,9 9,18 4,51 2,73 7,47 7,88 3,97 Достоверна разлика между групите t (Pt) 2,06/0,96 0 2,20/0,9 72 2,00/0,9 54 2,17/0,9 69 2,24/0,9 75 2,60/0,9 90 2,64/0, 992 Бързината не прави изключение. Абсолютните стойности на постиженията в ЕГ са с 1,13 сек по-добри от тези на КГ. Нивото на достоверните разлики между двете групи е в порядъка на t = 2,64% при pt = 0,

37 Тези резултати от експеримента ни дадоха възможност да усъвършенстваме допълнително тренировъчните програми, които ще използваме в основния педагогически експеримент Изводи от втория педагогически експеримент 1. Налице е пълно основание да възприемем разработените тренировъчни програми като значително по-перспективни от общоприетите при развитието на качествата бързина и издръжливост. 2. Доказано със висока статистическа достоверност, всички контролни показатели в ЕГ имат почти двойно по-голямо подобрение в сравнение с КГ. 3. Отбелязан е по-висок темп на прираста в специализираните хандбални тестове (11,12%) в сравнение с чисто атлетическите (8,14%). 4. Показателите за бързина са по-голям прираст в атлетическите тестове (10,10%), отколкото в тези от специализираните (7,69%) и следователно могат да се използват като контролни нормативи, напълно равностойни на специфичните, както и за критерии за оценка на това качество. 37

38 ЧЕТВЪРТА ГЛАВА 4.1. ИЗСЛЕДВАНЕ ЕФЕКТИВНОСТТА НА ЕКСПЕРИМЕНТАЛНАТА ТРЕНИРОВЪЧНА ПРОГРАМА ЗА ХАНБАЛИСТИ-СТУДЕНТИ 4.2. ОСНОВЕН ПЕДАГОГИЧЕСКИ ЕКСПЕРИМЕНТ На основание литературния обзор, теоретико-практическите тенденции и ефективността на приложените от нас тренировъчни средства и методи, разработихме нова периодизационна система за студенти-хандбалисти (таблица 8) РЕЗУЛТАТИ И АНАЛИЗ Вариационен анализ Двете експериментални групи (ЕГ и КГ) са тестирани в началото и края на изследването по 27 показателя (таблица 9). Според тяхното предназначение са групирани като такива за бързина, издръжливост, сила, психо-сензомоторни и антропометрични показатели. В издръжливостта влизат шест теста, които характеризират аеробните възможности на организма (х1 до х7 и х26 комбиниран аеробно-анаеробен тест Yo Yo. Проведената тренировка и в двете групи повлия положително върху нивото на общата издръжливост за усъвършенстване на аеробните възможности на организма. В типичният тест на Купър, ЕГ е подобрила постижението си в бягането със 136 м, а КГ със 125,80 м. Подобна констатация откриваме и в другите тестове, а теста Yo Yo (х26) е нараснал в ЕГ със 119 м, срещу 115 м на КГ, статистически недостоверно pt 0,487. Високите изисквания към тренировките за издръжливост повишават метаболитните и кардио-респираторните възможности на организма, който работи икономично и в зоната на критичното устойчиво състояние. Едно допълнително изследване с помощта на теста PWC170 (физическа работоспособност при пулс 170 уд./мин) показва, че независимо от малките разлики в двете групи те корелират съществено с тестовете за изд- 38

39 ръжливост. Както се вижда на фиг. 1 с нарастване на физическата работоспособност се увеличава и потреблението на кислород (МПК). В ЕГ максималните стойности достигат до 1400 кг/мин при 4,1 л/мин кислородно потребление. При КГ тези показатели са по-ниски (1300 кгм/мин с 3,8 л/мин). 1 PWC 170 кгм/мин ,2 3,4 3,6 3,8 4 4,2 ЕГ КГ МПК 1/мин Фиг. 1. Взаимовръзка между нивото на физическата работоспособност (PWC 170) и големината на максималното кислородно потребление (МПК) в експерименталната и контролната групи хандбалисти При тренировките, предизвикващи използването на енергия при смесен режим на работа се практикуват т.нар. темпови натоварвания. Както в атлетическата, така и в специфично хандбалната темпова тренировка, прираста на контролните показатели в ЕГ е значително по-висок от този на КГ. Средностатистически първата група има подобряване с 7,25 сек, а КГ с 3,97 сек. Както е известно работата при смесен режим на работа е типичен за хандбалната игра и от нивото ѝ зависи ефективността и реализацията на спортиста. С увеличаване на квалификацията енергоснабдяването се измества към анаеробното. В нашия случай при по-слабо подготвените студенти аеробното спрямо анаеробното енергоснабдяване е в границите 85:15%. При 39

40 хандбалистите от представителния отбор това съотношение е вече 77:23%. Това кореспондира с предложената от нас методика за развитие на специалната издръжливост, където делът на хандбалните упражнения е значително увеличен. При формирането на бързината участват шест показатели. В специалния хандбален комплексен тест за бързина (х9), абсолютното подобрение е 2,59 сек срещу 1,12 сек в КГ. Подобни са промените и в теста атлетическа бързина. Тъй като КГ има извършен по-голям обем от тренировъчна работа за това качество, положителните промени в ЕГ ги отдаваме на преноса на тренираност, получен от въздействието на тренировката за специална издръжливост. В логиката на тези разсъждения считаме за съвсем очаквано подобрението и на бързината на долния и горния крайник. Изключително информативен се оказа показателя силова ловкост. ЕГ, която е извършила по-голям обем от този вид тренировка, има и по-висок прираст. Специализирания контролен тест за това качество в ЕГ е подобрен с 3,72 сек (9,39%), докато в КГ е 1,81 сек (4,43%). Скоростните упражнения се осъществяват за сметка на резервите на субстратите на КрФ и АТФ. При толкова мощна физическа работа кислородните възможности не могат да се активират, а участието на гликолитичните запаси е символично. Тези констатации оправдават използването на много интензивни, мощни и същевременно кратки (3 8 сек) физически натоварвания, както с атлетически, така и със специални хандбални средства. Другата група изследвани показатели са тези за сила. Контрола е извършен, последявайки динамиката на чети упражнения - максималната сила на сгъвачите и разгъвачите на горните и долните крайници и силовата им издръжливост. Показателите характеризират анаеробните съкратителни възможности на мускулатурата и използват АТФ и КрФ за своите съкращения. 40

41 Таблица 8. Годишна периодизационна структура за хандбалисти студенти ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА ГРУПА Макроцикъл ГОДИШЕН Мезоцикъл ПЪРВИ ВТОРИ ГОДИШНО Период ПОДГОТВИТЕЛЕН СЪСТЕЗАТЕЛЕН ПОДГОТВИТЕЛЕН СЪСТЕЗА- ПРЕХОДЕН 6 ТЕЛЕН Етап първи първи общо подготвителен специално подготвителен предсъстезателен специално подготвителен предсъстезателен втори първи 9 Месец ІХ ІХ ХІ ХІ ХІ ХІІ І ІІ ІІІ ІV V VІ VІ ІХ 12 Седмици (бр.) Тренировки (бр.) Състезания (бр.)

42 Таблица 9.1 Абсолютен прираст на контролните показатели в експерименталната група хандбалисти Показател х1 х2 х3 х4 х5 х6 х7 х8 х9 х10 х11 х12 х13 х14 І изследване 180,46 76, ,0 26,80 49,35 24,98 21,60 4,26 42,18 82,60 9,10 0,34 5,77 39,0 ІІ изследване 181,37 78, ,0 25,30 42,10 23,80 18,88 3,90 39,59 84,19 9,60 0,17 3,61 22,20 Разлика 0,91 1,84 136,00 1,50 7,25 1,18 2,72 0,36 2,59 1,59 0,50 0,17 2,16 16,80 Изменение, % 0,50 2,41 5,68 1,86 14,69 4,72 12,59 8,45 6,14 1,92 5,49 50,0 37,43 43,07 Показател х15 х16 х17 х18 х19 х20 х21 х22 х23 х24 х25 х26 y27 І изследване 52,60 42,0 0,52 0,47 107,00 38,40 52,68 54,02 18,50 16,62 39,60 375,0 16,14 ІІ изследване 35,00 26,00 0,29 0,24 130,00 42,90 57,61 61,61 22,39 21,27 35,88 494,00 9,86 Разлика 17,60 16,00 0,23 0,23 23,00 4,50 4,93 7,59 3,89 4,65 3,72 119,00 6,28 Изменение, % 33,46 38,09 44,23 48,93 21,49 11,71 9,35 14,0 21,0 27,97 9,39 31,73 38,90 Таблица 9.2 Абсолютен прираст на контролните показатели в контролната група хандбалисти Показател х1 х2 х3 х4 х5 х6 х7 х8 х9 х10 х11 х12 х13 х14 І изследване 181,06 76, ,7 26,81 48,40 25,17 22,40 4,28 43,40 84,30 8,64 0,31 6,12 44,00 ІІ изследване 182,00 78, ,50 26,01 44,47 24,82 21,43 4,11 42,28 79,60 9,00 0,22 5,88 36,00 Разлика 0,94 2,20 125,80 0,80 3,97 0,35 0,97 0,17 1,12 4,70 0,36 0,09 0,24 8,00 Изменение, % 0,51 2,86 5,26 2,98 8,20 1,38 4,33 3,97 2,58 5,57 4,16 29,0 3,92 18,18 Показател х15 х16 х17 х18 х19 х20 х21 х22 х23 х24 х25 х26 y27 І изследване 50,00 47,00 0,61 0,50 112,00 36,00 53,40 54,70 17,88 17,55 40,80 328,00 15,64 ІІ изследване 38,00 37,90 0,50 0,38 126,00 38,00 55,52 58,33 19,41 19,99 38,99 443,00 12,93 Разлика 12,00 9,1 0,11 0,12 14,00 2,00 2,12 3,63 1,53 2,44 1,81 115,00 2,71 Изменение, % 24,0 19,36 18,0 24,0 12,50 5,55 3,97 6,63 8,55 13,90 4,43 35,06 17,32 42

43 Поради характера и съдържанието на тренировъчните програми за подобряване на силата, измененията в ЕГ за показателя максимална сила на сгъвачите на горния крайник (4,93 кг) превъзхожда почти двойно (2,12 кг) този в КГ. Подобни са промените при долния крайник, съответно 7,59 кг и 3,63 кг. Силовата издръжливост на горния и долния крайник кореспондира с извършената тренировъчна работа. Очаквано ЕГ, която има и по-голям обем за това качество има прираст от 4,65 относителни единици, докато в КГ това изменение е 2,44 относителни единици. Като се има предвид важността на това качество за поддържане на високо ниво на силата и честотата на ударите във вратата, подаванията, голямата бързина и издръжливост, считаме за много уместно включването му в програмата. Положителните промени в психо-сензомоторните показатели отново са на страната на ЕГ. За всичките шест показателя ЕГ има подобрение от 39,99%. Същото е отбелязано и в КГ 17,91%. Всичко това осигурява високо ниво на антиципацията, като показател за сенсабилизацията на различните видове мускулна, тактилна и др. чувствителности. Според специалистите в хандбала [Кръстев, Н. (1976); Йотов, ИВ. (1999); Marschal, F. (2011) и др.] тези показатели оказват съществено влияние върху качеството на играта, точността и силата на подаванията, дриблирането и ударите във вратата Изследване на взаимовръзките между контролните показатели Корелационен анализ Интерес за спортната практика представляват взаимодействията между отделните елементи на тренировъчния процес и как влияят т.нар. явление следствие. Двадесет и шестте показателя, представляващи явлението причина си взаимодействат с явлението следствие y27. 43

44 Направена е пълна интеркорелационна матрица между причината и следствието. За по-детайлен анализ са групирани като характеризиращи: 1. бързината, 2. силата, 3. издръжливостта, 4. психосензомоториката и 5. общите показатели. Показатели за бързина. Изследваните шест показатели оказват различно въздействие върху двигателно-моторната активност на играчите. Най-силно е влиянието на хандбалната бързина (х9), с изключителна значимост р 0,000 r 0,556 на достоверността на корелационната връзка. Висока е зависимостта и от нивото на силовата ловкост (х25), тъй като в нея са включени компоненти като бързина, ловкост, скоростна сила и др. Положително влияние оказват още атлетическата бързина (х8) r 0,323 и бързината на горния и долния крайник. Големината на връзките между шестте показателя за бързина и успеваемостта в играта са показани на фиг. 2. х25.451/ /.042 х8 х /.122 Y.556/.000 х9.-267/ /.009 х19 х12 Фиг. 2. Взаимовръзка между успеваемостта в хандбалната игра и показателите за бързина (пред коефициента на корелация е пропусната нулата, а втория показател е големината на значимостта Significance Между самите показатели за бързина вътрешнокорелационната зависимост е със средна значимост. Това, обаче, подсказва, че проявлението на бързината е комплексно, т.е. същата зависи в почти еднаква степен от независимите форми на нейното проявление. 44

45 Достоверни връзки намираме между бързината и двигателната реакция, мускулната усетливост за големината на приложената сила и др. Показатели за сила. Упражненията, характеризиращи силовия потенциал на хандбалиста са ограничени във възможностите на разгъвачите на горния крайник x, r 0,267 и разгъвачите на долния крайник x, r 0,322. Резултатите показват слаба до средна корелационна зависимост и ниска достоверност на причинноследствените връзки. Това се дължи на обстоятелството, че успеваемостта в играта се формира от комплексни причини. Силовите показатели са свързани със силовата издръжливост (х23), и индиректно с теста за специална издръжливост (х26). От своя страна самият той е свързан с други седем показателя като бързината на горния крайник x, r 0,439, атлетическата и темповата хандбална издръжливост х и х, r 0,322, силовата ловкост x, r 0,380 Разкритите взаимовръзки и сфери на влияние на видовете подготовка върху нивото на силовите показатели дава ясна представа на треньора в каква посока трябва да се осъществи тренировъчния процес. Показатели за издръжливост. Като спорт с преобладаващо аеробно-анаеробно енергийно обезпечаване, хандбала предявява високи изисквания към сърдечно-съдовата, мускулната и дихателната система на организма. Поради това и съставните му елементи характеризират именно тази негова особеност. Това са нивото на общата издръжливост, атлетическата и хандбална темпова издръжливост, атлетическата и хандбална специална издръжливост и новото на теста Yo Yo. От своя страна всеки един от шестте показателя влизат в изключително сложни връзки с други тренировъчни показатели. На таблица 10, например, показателя х5 специална хандбална темпова издръжливост е в пряка зависимост от петнадесет други показателя. Аеробно-анаеробният тест (х25) от своя страна е свързан с други десет показателя и т.н и др.

46 Показател Таблица 10 Интерзависимости на показателите за издръжливост с останалите променливи фактори Коефициент на корелация (r) Коефициент на значимост (р) Показател Коефициент на корелация (r) Коефициент на значимост (р) х3 х х3 х х3 х х3 х х3 х х3 х х3 х х4 х х4 х х4 х х4 х х5 х х5 х х5 х х5 х х5 х х5 х х5 х х5 х х5 х х5 х х5 х х5 х х5 х х5 х х5 х х6 х х6 х х6 х х6 х х6 х х6 х х7 х х7 х х7 х х7 х х7 х х7 х х7 х х7 х х7 х х25 х х25 х х25 х х25 х х25 х х25 х х25 х х25 х х25 х х25 х

47 Един важен елемент е темповата атлетическа издръжливост (х4). Макар да е свързана само с четири фактора, тя се опира на такива показатели като специалната хандбална и темпова издръжливост (r 0,326, r 0,361), 15 на сензомоторната чувствителност на долните крайници и на устойчивостта на вниманието х, r 0,479 х, r 0,395. Относителният принос на всеки един от шестте фактора е показан на фиг х 26 19% те за различителната чувствителност за време, устойчивостта на вних 3 14% х 4 8% х 7 18% х 6 12% х 5 29% Фиг. 3. Относителен дял на показателите за издръжливост Психомоторни и сензорни показатели. Тези показатели са свързани със състоянието на централната нервна система и с тяхна помощ се анализират и оценяват моментната ситуация по време на игра, разположението на играчите, чувството за големината на приложената сила и мускулната усетливост. Шест показателя характеризират двигателно-моторната активност. С най-голям дял е чувствителността към големината на приложеното усилие (х 16, r 0,600 при "р" 0,000). Сензомоторната чувствителност на горния и долния крайник имат достатъчно висок принос в успеваемостта. Показатели- 47

48 манието и зрителната памет допълват значимостта на това качество. Не без значение е и факта, че повечето от тях влизат в задълбочени взаимоотношения с много други показатели и по този начин влияят на успеваемостта. Така например, сензомоторната чувствителност на долният крайник е зависима от други единадесет фактора. Същото се отнася и за зрителната памет. Това подсказва до каква степен е важно в тренировъчния процес да се подбират средствата за усъвършенстване на тези способности. Общи показатели. Сравнително слаби и незначителни са връзките между общите тренировъчни и антропометрични показатели с успеваемостта на хандбалиста. Само показателя ръст има висока значимост (r 0,992, при "р" 0,002) и оказва влияние върху двигателно-моторната активност Регресионен анализ Резултатите от този анализ ни дават възможност да установим истинските взаимоотношения между независимите променливи (аргументите) в случая тренировъчните и контролните показатели и зависимата променлива (функция) успеваемостта. Резултатите от двадесет и шестте контролни показателя са обработени с помощта на регресионния анализ и зависимостта на променливата функция y e формирана от шест нейни аргумента (таб- 27 лица 11). Формирането на качеството издръжливост (х7), специалната хандбална темпова издръжливост (х5) и атлетическата специална издръжливост (х6). Общата издръжливост (х3) и аеробно-анаеробната издръжливост (х26) са с по-умерен принос. Тази зависимост е отразена в регресионното уравнение за издръжливостта: y27 0,460x 7 0,329x 5 0,255x 6 0,155x 26 0,070x 4 48

49 Таблица 21 Регресионни зависимости между успеваемостта в хандбалната игра, тренировъчните и контролните показатели А. Издръжливост Модел Показатели Нестандартизирани коефициенти B Станд. грешка Стандартизирани коефициенти Beta t Стойност x E x x x x x e Зависима променлива: y27 y27 = 0.460x x x x x x4 Б. Бързина Модел Показатели Нестандартизирани коефициенти B Станд. грешка Стандартизирани коефициенти Beta t Стойност x x x x e x e x Зависима променлива: y27 y27 = 0.376x x x x x x20 49

50 Модел Показатели Нестандартизирани коефициенти B В. Общи показатели Станд. грешка Стандартизирани коефициенти Beta t x x x x Зависима променлива: y27 y27 = 0.149x x x x10 Стойност Модел Показатели Нестандартизирани коефициенти B Г. Силови показатели Станд. грешка Стандартизирани коефициенти Beta t x x x x Зависима променлива: y27 y27 = 0.215x x x x24 Стойност Модел Показатели Д. Психо- и сензомоторни показатели Нестандартизирани коефициенти B Станд. грешка Стандартизирани коефициенти Beta t Стойност x E x E x e x x x Зависима променлива: y27 y27 = 0.464x x x x x x13 50

51 Формата на зависимост между специалната хандбална издръжливост и двигателната моторна активност е представена на фиг Y y = 1,1063x - 9,6754 R² = 0, X 7 Фиг. 4. Форма на зависимост между специалната хандбална издръжливост и двигателната моторна активност Подобна линейна зависимост съществува и при специалната темпова издръжливост и атлетическата специална издръжливост с успеваемостта в играта. Шест показателя характеризират бързината. От тях, обаче, само хандбалната специална бързина има съществено значение за нивото на това качество. Останалите са с по-слабо влияние, но това означава, че в тренировъчния процес те трябва да се усъвършенстват едновременно за да се реализира успехът. Регресионната зависимост е отразена в уравнението: y27 0,376x 9 0,231x 25 0,202x 8 0,108x 19 0,069x 12 0,022x 20 Не бяха разкрити и съществени връзки между общите показатели и успеваемостта, а регресионното уравнение има следния вид: y27 0,149x 2 0,112x 1 0,065x 11 0,060x 10 Сравнявайки силовите показатели с успеваемостта в играта, констатираме, че нито един от тях няма решаващо влияние. Това означава, че въздействието им е комплексно и от съществено значение 51

52 за ефективността на тренировъчния процес е едновременното и приоритетно развитие на силата на сгъвачите и разгъвачите на долен и горен крайник и тяхната силова издръжливост: y27 0,215x 22 0,176x 23 0,135x 21 0,112x 24 Психо-сензорните показатели играят важна роля във формирането на двигателната моторика на играчите. Тя кореспондира със шест от изследваните показателя, като най-голямо влияние оказва само х16, който контролира сензомоторната чувствителност на горния крайник при подаванията, прехвърлянията, стрелбата и др. Изведеното регресионно уравнение потвърждава направеният анализ: y27 0,464x 16 0,191x 14 0,099x 17 0,063x 15 0,030x 18 0,003x 13 Структурната схема за разпределението и вариативността на тренировъчните натоварвания по време на мезо- и макроциклите за тренировка са посочени на фиг

53 ОИ ТИ СпИ Б СИ СЛ С Фиг. 5. Структурно разпределение на видовете тренировъчна работа при студенти хандбалисти 53

МИНИСТЕРСТВО НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА Приложение 2 УЧЕБНА ПРОГРАМА ЗА ОТРАСЛОВА ПРОФЕСИОНАЛНА ПОДГОТОВКА ПО ТЕОРИЯ НА СПОРТНАТА ТРЕНИРОВКА ЗА X КЛАС УТВЪР

МИНИСТЕРСТВО НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА Приложение 2 УЧЕБНА ПРОГРАМА ЗА ОТРАСЛОВА ПРОФЕСИОНАЛНА ПОДГОТОВКА ПО ТЕОРИЯ НА СПОРТНАТА ТРЕНИРОВКА ЗА X КЛАС УТВЪР МИНИСТЕРСТВО НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА Приложение УЧЕБНА ПРОГРАМА ЗА ОТРАСЛОВА ПРОФЕСИОНАЛНА ПОДГОТОВКА ПО ТЕОРИЯ НА СПОРТНАТА ТРЕНИРОВКА ЗА X КЛАС УТВЪРДЕНА СЪС ЗАПОВЕД РД-09-357/8.06.018 г. ПРОФЕСИОНАЛНО

Подробно

Сканирано изображение

Сканирано изображение * МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ- ПЛОВДИВ МЕДИЦИНСКИ КОЛЕЖ ОДОБРЯВАМ ДИРЕКТОР: /Доц. д; За учебната 0/08 г. ПРОГРАМА" ПО СПОРТ за придобиване на образователно-квалификационна степен професионален бакалавър по

Подробно

Приложение 14 МИНИСТЕРСТВО НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА УЧЕБНА ПРОГРАМА ЗА СПЕЦИФИЧНА ПРОФЕСИОНАЛНА ПОДГОТОВКА ПО ТЕОРИЯ И МЕТОДИКА НА СПОРТНАТА ПОДГОТОВКА ПО

Приложение 14 МИНИСТЕРСТВО НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА УЧЕБНА ПРОГРАМА ЗА СПЕЦИФИЧНА ПРОФЕСИОНАЛНА ПОДГОТОВКА ПО ТЕОРИЯ И МЕТОДИКА НА СПОРТНАТА ПОДГОТОВКА ПО Приложение 14 МИНИСТЕРСТВО НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА УЧЕБНА ПРОГРАМА ЗА СПЕЦИФИЧНА ПРОФЕСИОНАЛНА ПОДГОТОВКА ПО ТЕОРИЯ И МЕТОДИКА НА СПОРТНАТА ПОДГОТОВКА ПО ВИД СПОРТ ЗА XI КЛАС УТВЪРДЕНА СЪС ЗАПОВЕД РД-09-357/28.06.2018

Подробно

С Т А Н О В И Щ Е Относно дисертационен труд на Мина Илиева Антонова докторант на самостоятелна подготовка по професионално направление Педагоги

С Т А Н О В И Щ Е Относно дисертационен труд на Мина Илиева Антонова докторант на самостоятелна подготовка по професионално направление Педагоги С Т А Н О В И Щ Е Относно дисертационен труд на Мина Илиева Антонова докторант на самостоятелна подготовка по професионално направление 1. 3. Педагогика на обучение по / Педагогика на обучение по физическо

Подробно

Приложение 4 МИНИСТЕРСТВО НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА УЧЕБНА ПРОГРАМА ЗА ОТРАСЛОВА ПРОФЕСИОНАЛНА ПОДГОТОВКА ПО ТЕОРИЯ НА СПОРТНАТА ТРЕНИРОВКА ЗА XII КЛАС УТВ

Приложение 4 МИНИСТЕРСТВО НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА УЧЕБНА ПРОГРАМА ЗА ОТРАСЛОВА ПРОФЕСИОНАЛНА ПОДГОТОВКА ПО ТЕОРИЯ НА СПОРТНАТА ТРЕНИРОВКА ЗА XII КЛАС УТВ Приложение 4 МИНИСТЕРСТВО НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА УЧЕБНА ПРОГРАМА ЗА ОТРАСЛОВА ПРОФЕСИОНАЛНА ПОДГОТОВКА ПО ТЕОРИЯ НА СПОРТНАТА ТРЕНИРОВКА ЗА XII КЛАС УТВЪРДЕНА СЪС ЗАПОВЕД РД-09-357/28.06.2018 г. ПРОФЕСИОНАЛНО

Подробно

PROCEEDINGS OF UNIVERSITY OF RUSE , volume 55, book 8.2 НАУЧНИ ТРУДОВЕ НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ , том 55, серия 8.2 SAT PES-04 ENH

PROCEEDINGS OF UNIVERSITY OF RUSE , volume 55, book 8.2 НАУЧНИ ТРУДОВЕ НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ , том 55, серия 8.2 SAT PES-04 ENH SAT-2.113-2-PES-04 ENHANCEMENT THE PHYSICAL EFFICIENCY OF SECOND GRADE STUDENTS BY MOBILE GAMES AND ATHLETICS EXERCISES Kamen V. Simeonov ПОВИШАВАНЕ ФИЗИЧЕСКАТА ДЕЕСПОСОБНОСТ НА УЧЕНИЦИ ОТ ВТОРИ КЛАС ЧРЕЗ

Подробно

Дата/ седмица Тема на урока Основно ядро Лека атлетика 1. Уводен урок - запознаване с предстоящата работа и изискванията за часовете по ФВС. Игри. Нар

Дата/ седмица Тема на урока Основно ядро Лека атлетика 1. Уводен урок - запознаване с предстоящата работа и изискванията за часовете по ФВС. Игри. Нар Дата/ седмица Тема на урока Основно ядро Лека атлетика 1. Уводен урок - запознаване с предстоящата работа и изискванията за часовете по ФВС. Игри. Народна топка ; 2. Видове бегови упр.- висок старт, падащ

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ на докторат на тема Изследване комбинираното приложение на методите за двигателно натоварване в урока по физическо възпитание и спорт за регу

РЕЦЕНЗИЯ на докторат на тема Изследване комбинираното приложение на методите за двигателно натоварване в урока по физическо възпитание и спорт за регу РЕЦЕНЗИЯ на докторат на тема Изследване комбинираното приложение на методите за двигателно натоварване в урока по физическо възпитание и спорт за регулиране интензивността и развитие на физическата дееспособност

Подробно

До Председателя на научното жури РЕЦЕНЗИЯ от проф. д.п.н. Надежда Георгиева Йорданова Ш У Епископ Константин Преславски на дисертационен труд за присъ

До Председателя на научното жури РЕЦЕНЗИЯ от проф. д.п.н. Надежда Георгиева Йорданова Ш У Епископ Константин Преславски на дисертационен труд за присъ До Председателя на научното жури РЕЦЕНЗИЯ от проф. д.п.н. Надежда Георгиева Йорданова Ш У Епископ Константин Преславски на дисертационен труд за присъждане на образователната и научна степен доктор в област

Подробно

НАУЧНИ ТРУДОВЕ НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ , том 47, серия 9 Сравнителен анализ на скоростно-силовите качества на млади футболисти Камен Симеонов A

НАУЧНИ ТРУДОВЕ НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ , том 47, серия 9 Сравнителен анализ на скоростно-силовите качества на млади футболисти Камен Симеонов A Сравнителен анализ на скоростно-силовите качества на млади футболисти Камен Симеонов Abstract: On the base of the motive activity are lying natural applying exercises jogging I running with different,

Подробно

НАУЧНИ ТРУДОВЕ НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ , том 48, серия 8.2 Въздействие на фитнес заниманията върху морфо-функционалното развитие и усъвършенств

НАУЧНИ ТРУДОВЕ НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ , том 48, серия 8.2 Въздействие на фитнес заниманията върху морфо-функционалното развитие и усъвършенств Въздействие на фитнес заниманията върху морфо-функционалното развитие и усъвършенстване на организма при студенти Огнян Къчев, Златко Златев, Мария Дончева With experimental research into influence over

Подробно

Р Е Ц Е Н З И Я върху дисертационен труд за придобиване на образователна и научна степен доктор по професионално направление: 1.3. Педагогика на обуче

Р Е Ц Е Н З И Я върху дисертационен труд за придобиване на образователна и научна степен доктор по професионално направление: 1.3. Педагогика на обуче Р Е Ц Е Н З И Я върху дисертационен труд за придобиване на образователна и научна степен доктор по професионално направление: 1.3. Педагогика на обучението по (Методика на обучението в детската градина

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ от доц. дпн Милен Замфиров Относно представен дисертационен труд и автореферат Докторант: Константинос Евангелос Сотиру Тема: Развитие на соц

РЕЦЕНЗИЯ от доц. дпн Милен Замфиров Относно представен дисертационен труд и автореферат Докторант: Константинос Евангелос Сотиру Тема: Развитие на соц РЕЦЕНЗИЯ от доц. дпн Милен Замфиров Относно представен дисертационен труд и автореферат Докторант: Константинос Евангелос Сотиру Тема: Развитие на социални компетенции у зрително затруднени ученици Научен

Подробно

1 РЕЦЕНЗИЯ върху дисертационен труд за придобиване на образователна и научна степен доктор Автор на дисертационния труд: маг. инж. Любомира Илиева Дим

1 РЕЦЕНЗИЯ върху дисертационен труд за придобиване на образователна и научна степен доктор Автор на дисертационния труд: маг. инж. Любомира Илиева Дим 1 РЕЦЕНЗИЯ върху дисертационен труд за придобиване на образователна и научна степен доктор Автор на дисертационния труд: маг. инж. Любомира Илиева Димитрова Тема на дисертационния труд: Създаване и изследване

Подробно

Югозападен университет Неофит Рилски - Благоевград РЕЦЕНЗИЯ от доц. д-р Десислава Георгиева Стоилова катедра Финанси и отчетност, Стопански факултет,

Югозападен университет Неофит Рилски - Благоевград РЕЦЕНЗИЯ от доц. д-р Десислава Георгиева Стоилова катедра Финанси и отчетност, Стопански факултет, Югозападен университет Неофит Рилски - Благоевград РЕЦЕНЗИЯ от доц. д-р Десислава Георгиева Стоилова катедра Финанси и отчетност, Стопански факултет, ЮЗУ Неофит Рилски Благоевград Относно: дисертационен

Подробно

ДИАГНОСТИЧЕН БЛОК ЗА ПРОСЛЕДЯВАНЕ ПОСТИЖЕНИЯТА НА ДЕЦАТА НА 6 7-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ В Книга за учителя е предвидено измерване на физическата дееспособност

ДИАГНОСТИЧЕН БЛОК ЗА ПРОСЛЕДЯВАНЕ ПОСТИЖЕНИЯТА НА ДЕЦАТА НА 6 7-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ В Книга за учителя е предвидено измерване на физическата дееспособност ДИАГНОСТИЧЕН БЛОК ЗА ПРОСЛЕДЯВАНЕ ПОСТИЖЕНИЯТА НА ДЕЦАТА НА 6 7-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ В Книга за учителя е предвидено измерване на физическата дееспособност по различни показатели. Извършва се два пъти годишно

Подробно

Национална Спортна Академия София, България

Национална Спортна Академия София, България Национална Спортна Академия София, България Физическо развитие и физическа подготовка при подрастващи гимнастици Илия Кючуков, Стефан Колимечков, Илия Янев, Албена Александрова, Диляна Зайкова, Емил Стоименов,

Подробно

Microsoft Word - reshenie

Microsoft Word - reshenie ОБЩИНСКИ С Ъ В Е Т ПРИ ОБЩИНА К Р И Ч И М 4220 гр. Кричим, пл. Обединение 3, тел. 03145/23-46, факс 03145/23-51 e-mail: obs_krichim@abv.bg Р Е Ш Е Н И Е 170 Протокол 17 от 16.03.2017 година ОТНОСНО: Предложение

Подробно

СТАНОВИЩЕ oт проф. д-р Маргарита Теодосиева, Русенски университет А. Кънчев на дисертационния труд за присъждане на образователната и научна степен до

СТАНОВИЩЕ oт проф. д-р Маргарита Теодосиева, Русенски университет А. Кънчев на дисертационния труд за присъждане на образователната и научна степен до СТАНОВИЩЕ oт проф. д-р Маргарита Теодосиева, Русенски университет А. Кънчев на дисертационния труд за присъждане на образователната и научна степен доктор в област на висше образование 4. Природни науки,

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ

РЕЦЕНЗИЯ РЕЦЕНЗИЯ на дисертационен труд на тема: Методика за обучение по баскетбол 3 х 3 във висшите училища за присъждане на образователната и научна степен Доктор по професионално направление 1.3. Педагогика

Подробно

Microsoft Word - stokdovo saprotivlenie.doc

Microsoft Word - stokdovo saprotivlenie.doc Движения при наличие на Стоксово съпротивление При един често срещан вид движения неподвижно тяло започва да се движи под действие на сила с постоянна посока Ако върху тялото действа и Стоксова съпротивителна

Подробно

СТАНОВИЩЕ

СТАНОВИЩЕ РЕЦЕНЗИЯ върху дисертационeн труд за получаване на образователната и научна степен доктор, Автор: маг.инж. Ивайло Пламенов Пенев Тема: ПОДХОД ЗА ПЛАНИРАНЕ И ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПАРАЛЕЛНИ ЗАДАЧИ В РАЗПРЕДЕЛЕНА

Подробно

Sem 2

Sem 2 Дипломантски семинар Основни етапи на научното изследване: избор на тема, цели и задачи, структура Някои основни етапи избор на тема на изследване + набелязване на основните цели и задачи съставяне на

Подробно

СТАНОВИЩЕ От проф. д-р Любомир Алексиев д.м. НПЦВМЕАММ - ВМА За дисертационен труд на ЕЛЕНА СТОЙКОВА СТОЯНОВА За придобиване на образователна и научна

СТАНОВИЩЕ От проф. д-р Любомир Алексиев д.м. НПЦВМЕАММ - ВМА За дисертационен труд на ЕЛЕНА СТОЙКОВА СТОЯНОВА За придобиване на образователна и научна СТАНОВИЩЕ От проф. д-р Любомир Алексиев д.м. НПЦВМЕАММ - ВМА За дисертационен труд на ЕЛЕНА СТОЙКОВА СТОЯНОВА За придобиване на образователна и научна степен Доктор с тема: УСЪВЪРШЕНСТВАНЕ НА СИСТЕМАТА

Подробно

ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д-р Павел Георгиев Павлов Варненски свободен университет Черноризец Храбъ

ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д-р Павел Георгиев Павлов Варненски свободен университет Черноризец Храбъ ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР С Т А Н О В И Щ Е От: проф. д-р Павел Георгиев Павлов Варненски свободен университет Черноризец Храбър Относно: дисертационен труд за присъждане на образователна

Подробно

Microsoft Word - 3. MOTORIKA.doc

Microsoft Word - 3. MOTORIKA.doc Приложение 3 УЧЕБНИ ПРОГРАМИ ПО МОТОРИКА ЗА ДЕЦА за ученици с увреден слух OБЩО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПРОГРАМАТА Основни положения. Програмата е предназначена за ученици с увреден слух от подготвителен до IV

Подробно

СТАНОВИЩЕ от доц. д-р Пелагия Мих. Терзийска преподавател в ЮЗУ "Неофит Рилски", Благоевград Относно: дисертационен труд на тема ИНОВАТИВЕН МОДЕЛ ЗА П

СТАНОВИЩЕ от доц. д-р Пелагия Мих. Терзийска преподавател в ЮЗУ Неофит Рилски, Благоевград Относно: дисертационен труд на тема ИНОВАТИВЕН МОДЕЛ ЗА П СТАНОВИЩЕ от доц. д-р Пелагия Мих. Терзийска преподавател в ЮЗУ "Неофит Рилски", Благоевград Относно: дисертационен труд на тема ИНОВАТИВЕН МОДЕЛ ЗА ПРЕПОДАВАНЕ НА НАУКА ПРИ УЧЕНИЦИ С ДИСЛЕКСИЯ за присъждане

Подробно

2. Изследване на операциите и моделиране. Моделиране на обществените процеси. Същност на моделирането. Структура на процеса на моделиране

2. Изследване на операциите и моделиране. Моделиране на обществените процеси. Същност на моделирането. Структура на процеса на моделиране 2. Изследване на операциите и моделиране. Същност на моделирането. Моделиране на обществените процеси. 1 Структура Терминология Етапи на изследването на операциите Модели и моделиране 2 Терминология 3

Подробно

БЕЛЕЖКИ

БЕЛЕЖКИ СТАНОВИЩЕ От: проф. д.ик. н. Христо Първанов Първанов Относно: дисертационен труд за присъждане на образователна и научна степен доктор по професионално направление 3.8. Икономика, научна специалност Икономика

Подробно

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Красимир Маринов Маринов УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВ

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Красимир Маринов Маринов УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВ УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Красимир Маринов Маринов УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО Научна специалност Маркетинг Относно: дисертационен

Подробно

Портфолио На Васил Георгиев Аджиков Учител по Физическо Възпитание и Спорт ОУ Митрополит Авксентий Велешки Гр.Самоков

Портфолио На Васил Георгиев Аджиков Учител по Физическо Възпитание и Спорт ОУ Митрополит Авксентий Велешки Гр.Самоков Портфолио На Васил Георгиев Аджиков Учител по Физическо Възпитание и Спорт ОУ Митрополит Авксентий Велешки Гр.Самоков Ученикът не е съд, който трябва да бъде запълнен, а факел, който трябва да бъде запален

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ НА ДОКТОРСКА ДИСЕРТАЦИЯ НА ТЕМА: ОСОБЕНОСТИТЕ НА ЛИЧНОСТТА И ПРОФЕСИОНАЛНО ОРИЕНТИРАНЕ В ПЕРИОДА НА ЮНОШЕСТВОТО за придобиване на образовател

РЕЦЕНЗИЯ НА ДОКТОРСКА ДИСЕРТАЦИЯ НА ТЕМА: ОСОБЕНОСТИТЕ НА ЛИЧНОСТТА И ПРОФЕСИОНАЛНО ОРИЕНТИРАНЕ В ПЕРИОДА НА ЮНОШЕСТВОТО за придобиване на образовател РЕЦЕНЗИЯ НА ДОКТОРСКА ДИСЕРТАЦИЯ НА ТЕМА: ОСОБЕНОСТИТЕ НА ЛИЧНОСТТА И ПРОФЕСИОНАЛНО ОРИЕНТИРАНЕ В ПЕРИОДА НА ЮНОШЕСТВОТО за придобиване на образователна и научна степен доктор в Област на висше образование:

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ на представените научни трудове за участие в конкурс за заемане на академичната длъжност Професор за нуждите на Шуменския Университет Енискон

РЕЦЕНЗИЯ на представените научни трудове за участие в конкурс за заемане на академичната длъжност Професор за нуждите на Шуменския Университет Енискон РЕЦЕНЗИЯ на представените научни трудове за участие в конкурс за заемане на академичната длъжност Професор за нуждите на Шуменския Университет Енискон Константин Преславски, в област на висше образование

Подробно

С Т А Н О В И Щ Е от проф. д-р Цветка Атанасова Стоенчева Университет за национално и световно стопанство София Относно: конкурс за придобиване на нау

С Т А Н О В И Щ Е от проф. д-р Цветка Атанасова Стоенчева Университет за национално и световно стопанство София Относно: конкурс за придобиване на нау С Т А Н О В И Щ Е от проф. д-р Цветка Атанасова Стоенчева Университет за национално и световно стопанство София Относно: конкурс за придобиване на научна степен Доктор на науките по професионално направление

Подробно

СТАНОВИЩЕ на доц. дпн Елеонора Михайлова Милева за дисертационен труд на тема Възпитателни възможности на бойното изкуство карате-до за присъждане на

СТАНОВИЩЕ на доц. дпн Елеонора Михайлова Милева за дисертационен труд на тема Възпитателни възможности на бойното изкуство карате-до за присъждане на СТАНОВИЩЕ на доц. дпн Елеонора Михайлова Милева за дисертационен труд на тема Възпитателни възможности на бойното изкуство карате-до за присъждане на образователната и научна степен Доктор Професионално

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р Красен Стефанов Стефанов на дисертационен труд на тема ИНСТРУМЕНТИ ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА 3D ОБЕКТИ И КОЛЕКЦИИ В ИНТЕРНЕТ за придобив

РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р Красен Стефанов Стефанов на дисертационен труд на тема ИНСТРУМЕНТИ ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА 3D ОБЕКТИ И КОЛЕКЦИИ В ИНТЕРНЕТ за придобив РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р Красен Стефанов Стефанов на дисертационен труд на тема ИНСТРУМЕНТИ ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА 3D ОБЕКТИ И КОЛЕКЦИИ В ИНТЕРНЕТ за придобиване на образователната и научна степен доктор, в област

Подробно

Slide 1

Slide 1 Скелетните мускули са активната част на опорно-двигателната система. Изградени са от напречнонабраздена мускулна тъкан, която осъществява движението на тялото или на неговите части в пространството. Мускулите

Подробно