Болест на Хънтингтън Семеен наръчник

Размер: px
Започни от страница:

Download "Болест на Хънтингтън Семеен наръчник"

Препис

1 Болест на Хънтингтън Семеен наръчник

2 Съдържание Обзор 2-6 Какво е болестта на Хънтингтън? 3 Наследственост 4 Ювенилна форма на болестта на Хънтингтън 4 Клинично диагностициране 5 Етапи на заболяването 5 Живот с болестта на Хънтингтън 7-15 Семейството 7 Трите основни аспекти на заболяването 7 Нарушения на движението Хорея Терапия на хореята Нарушение на волевите движения Терапия на нарушенията на волевите движения Когнитивни нарушения Емоционални и поведенчески нарушения Терапия на емоционалните и поведенчески нарушения Хора със завишен риск от развитие на болестта на Хънтингтън 12 Генетична диагностика 13 Търсене на ефективна терапия и лек за заболяването 14 Относно Българската Хънтингтън Асоциация 15 Обзор Болестта на Хънтингтън е наследствено невродегенеративно, мозъчно нарушение, което засяга хора от всички раси, навсякъде по света. То получава своето наименование от д-р Джордж Хънтингтън, щатски лекар, които описва заболяване, което той нарича наследствена хорея в своя труд публикуван през 1872 година. Думата хорея е с гръцки произход и означава танц и се отнася до неволевите движения, които са често срещан симптом при заболяването на Хънтингтън. То се нарича също така хорея на Хънтингтън. По данни публикувани в DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 5th Edition), заболеваемостта в международен план е 2.7 души на 100,000 население, при сравнително завишена заболеваемост в Европа, Съединените Щати и Австралия, където заболяването засяга 5.7 души на 100,000 население. За съжаление към момента няма съставени официални данни, относно заболеваемостта в България и това е една от основните цели на Българската Хънтингтън Асоциация. През 1993 г., след 10 години усилено търсене, учени идентифицираха гена, причиняващ заболяването. Благодарение на това значимо откритие, изследователската дейност се засили още повече и вече много неща са ясни, относно заболяването и как то влияе на нервните клетки в мозъка. Изследователите непрестанно търсят лечение, което да ефективно да забави настъпването или напредъка на заболяването, но към момента лечението е изцяло симптоматично.

3 Какво е болестта на Хънтингтън? Болестта на Хънтингтън е невродегенеративно заболяване, което означава че то причинява смърт на нервни клетки в мозъка. Симптомите обичайно се появяват на средна възраст, между 30-те и 50-те години от живота, след което заболяването напредва за период от 10 до 25 години и е с летален край. Въпреки това, заболяването може да засегне малки деца, юноши и възрастни хора. Болестта на Хънтингтън е широко обхватно заболяване, засягащо тялото, ума и емоциите. Има симптоми, които лесно се забелязват като неволевите движения, но съществуват и психични симптоми, които не са толкова очевидни, като лесното забравяне, импулсивността и депресията. Симптоматиката на заболяването варира значимо между болните, даже в рамките на едно и също семейство. Допълнително, симптоматиката се променя с напредването на болестта. Симптомите се появяват постепенно и хората с болест на Хънтингтън могат да водят независим живот за години след появата на заболяването. Болестта на Хънтингтън засяга всички сфери на живота на болния, и лечението на заболяването изисква мултидисциплинарен екип. Забавянето на загубата на независимост при болните изисква работата на екип от специалисти, включващ лекуващ лекар, невролог, социален работник, клиничен психолог, логопед, ерготерапевт, физиотерапевт, кинезитерапевт и други. Препоръка за специалисти, с опит в работата с пациенти с болестта на Хънтингтън, можете да получите от Българска Хънтингтън Асоциация. Наследственост Болестта на Хънтингтън е семейно заболяване. Въпреки че всеки човек притежава гена, който причинява заболяването, то се проявява единствено при мутация на гена, която се предава от родител на дете. Заболяването НЕ Е заразно по какъвто и да било начин. Само индивид, които се е родил с абнормния ген може да прояви заболяването или да го предаде на своите деца. Всеки индивид наследил гена ще развие на някой етап от живота си заболяването. Всяко дете родено от родител, носител на гена, има 50% вероятност да наследи гена и да прояви заболяването. Децата от мъжки и женски пол са с еднакъв риск от наследяване на абнормния ген. Тези, които не са наследили гена няма да проявят заболяването и не съществува опасност да го предадат на своите деца, тъй като болестта на Хънтингтън не прескача поколение. Ювенилна форма на болестта на Хънтингтън При около 10% от случаите, болестта на Хънтингтън засяга деца или юноши. Симптомите на ювенилната форма на заболяването се различават в известна степен от тези при възрастните и е възможно да включват вцепенена или несръчна походка, промени в речта. Способността за научаване на нова информация намалява и детето може да изгуби вече изградени умения. Обичайно протичането на заболяването е по-бързо от това, наблюдавано при възрастните.

4 Клинично диагностициране Въпреки че абнормният ген е налице от самото начало на живота, поставянето на клинична диагноза се случва след появата на симптоматиката. Диагнозата се поставя след извършване на пълна неврологична оценка от квалифициран невролог. Генетичен тест може да се използва за потвърждаване на диагнозата, но само по себе си, наличието на гена, причиняващ заболяването, не е достатъчно за да се постави клинична диагноза болест на Хънтингтън. За повечето хора, това да бъдат диагностицирани с болестта на Хънтингтън, е крайно разстройващо преживяване. Не е необичайна появата на състояние на отричане при лицата диагностицирани с подобни тежки заболявания, поради което е добре да се проведе среща с психолог за преодоляване на тази кризисна ситуация. Българска Хънтингтън Асоциация има на разположение сертифицирани клинични психолози, които могат да окажат помощ както на лицата диагностицирани със заболяването, така и на техните близки. Етапи на заболяването Протичането на болестта на Хънтингтън може да се разграничи на три основни етапа. Ранният етап на заболяването обичайно включва леки промени в координацията, в някой от случаите са налице някои неволеви движения, затруднено мислене при решаване на проблеми и често са налице депресия и раздразнителност. Лекарствата са ефективни при лечението на депресията и на други емоционални проблеми, в повечето от случаите. Последствията от заболяването могат да понижат трудоспособността на лицето, както на работното място, така и у дома. Междинният етап на заболяването нарушенията в движението могат да се задълбочат и да станат по изразени. Медикаменти за хореята могат да се използват за да се овладеят до известна степен неволевите движения. На този етап от заболяването болният може да има нужда от услугите на физиотерапевт за да се съхранят волевите движения, както и на логопед за да се работи върху влошаващият се говор и характерната за заболяването трудност при преглъщане. На този етап даже извършването на обичайни, ежедневни дейности, започват да затрудняват болния. В късния етап на заболяването болният е изцяло зависим от другите за неговата грижа. Опасността от задавяне става сериозен проблем. Хореята може да е силно изразена, но може и да спре изцяло. На този етап болният вече не може да ходи и губи способността си да говори. Въпреки това, в повечето случаи болните все още са способни да разбират езика и съхраняват способността си да разпознават семейството и приятелите си. Леталният изход от заболяването, най-често се дължи на негови усложнения, като задавяне или от инфекция и не на самото заболяване. През всички етапи на заболяването, загубата на тегло съпътстваща заболяването, е фактор, които влошава симптоматиката, поради което е важно да се вземат мерки против това, чрез промени в храненето и стимулиране на апетита.

5 Живот с болестта на Хънтингтън Семейството Болестта на Хънтингтън без съмнение оказва огромно влияние освен върху живота на болния, върху живота на неговото семейство. Диагностицирането на заболяването може да сплоти много семейства, но поставя и много сложни въпроси. Въпроси като Как ще се грижи семейството за своя болен член?, Кои други членове на семейството са застрашени от заболяването и трябва ли да се изследват? Кога следва да се вземат решения за края на жизненият път на болния? Колко информация следва да се предостави на младите членове и кога? Няма лесни отговори, но психотерапията на индивидуални членове от семейството или груповата психотерапия, могат да са от голяма полза на членовете на семейството. Трите основни аспекти на заболяването Разбирането на влиянието, което болестта на Хънтингтън оказва върху болния може да помогне на семейството и на близките му да оказват подкрепа при справянето с многото предизвикателства на заболяването. С напредването на заболяването то засяга всички аспекти на живота на болния. Настъпват промени в мозъка, които влияят на движението, мисленето, емоциите и поведението. Нарушения на движението Неестествени движения са най-видимите симптоми на болестта на Хънтингтън. Ранните признаци на заболяването включват непохватност, загуба на равновесие и шаване. Проблеми с движението могат да включват резки, неволеви движения, познати като хорея, изкривявания в стойката на тялото, познати като дистония, както и забавяне в скоростта и прецизността на фините движения. Нарушенията на движението често се влошават под влияние на стрес или вълнение. Хорея Пълнолетните лица със заболяването често изглеждат неспокойни, те не се свъртат на едно място и правят характерни при заболяването, гримаси. Хореята може да е умерено или силно проявена и често е сред първите симптоми на заболяването. Може да се прояви като случайно настъпващи, резки движения на пръстите на ръцете или на краката. С напредъка на заболяването болният може да развие характерна, нестабилна, залитаща походка. След време може да се появят тежки, неволеви движения на главата, туловището и крайниците, които да накарат тялото на болния да се превива в неестествени позиции. В късните етапи на заболяването хореята е възможно напълно да изчезне. При някои болни симптоматиката включва по-малко хорея и вместо това те изпитват предимно забавяне на движенията, скованост и влошена координация.

6 Терапия на Хореята Хореята е вероятно най-често наблюдаваният симптом при болестта на Хънтингтън. В ранните етапи на заболяването, болните може да не забелязват хореята, или да включват неволевите движения към техните волеви действия. Ако хореята е слабо изразена и ако не пречи на болния, лечението може да е ограничено до изучаване на стратегии, като обучение за равновесие и координация. Ако хореята затруднява болното лице, което е очаквано в случай че тя причинява падания и други злополуки, или ако тя влошава качеството му на живот по друг начин, съществуват медикаменти, които са в състояние да понижат или да овладеят неволевите движения. Съществуват няколко класа медикаменти, които могат да се използват за контролиране на хореята. Те не забавят хода на заболяването и могат да причинят сериозни странични ефекти, поради което фармацевтичното лечение трябва да е изготвено и проследено от лекуващ лекар или невролог, които има опит с болестта на Хънтингтън. Нарушение на волевите движения Болестта на Хънтингтън също така засяга волевите движения и контрола над мускулатурата. Болните често правят преувеличени движения. Те също така се затрудняват при поддържане на текущо движение. Това може да ги накара да изпуснат нещо, или да им се свият коленете докато вървят. Въпреки че хореята е най-видимото нарушение на движението, много от болните са далеч по-инвалидизирани от нарушенията настъпващи именно във волевите им движения. С напредъка на заболяването, движението се забавя и болният губи координацията си и фината моторика. Походката става по-бавна и по-зле координирана, а паданията зачестяват. Пониженият мускулен контрол също създава проблеми с преглъщането, а речта на болния става завалена и по-трудна за разбиране. Болните в късните етапи на заболяването не могат да ходят, нито да се грижат за себе си, а речта им става напълно неразбираема, въпреки че те продължават да разбират много от това, което им се говори. Терапия на нарушенията на волевите движения Третирането на нарушенията на волевите движения, причинени от болестта на Хънтингтън, изисква мултидисциплинарен екип от специалисти. Въпреки че към момента не съществува терапия, която да спре напредването на болестта, екип включващ физиотерапевт, ерготерапевт, логопед, както и храненето и помощни средства могат да направят по-плавно привикването на болния, към неговите променящи се способности и да подобрят качеството му на живот. Когнитивни нарушения Болестта на Хънтингтън засяга способността на мозъка да разбира, организира и да съхранява информация. Промени в мисловните способности често са ранни индикатори за наличието на заболяването. Болестта на Хънтингтън прогресивно засяга когнитивните функции, включващи организация и приоритизация на информацията, контрол над

7 импулсите, инициирането и прекратяването на дейности, творческото мислене и мисленето, ориентираното към решаване на проблеми. Болният може да стане разсеян, или невнимателен. Промените в мисловните процеси и настъпващият когнитивен дефицит са сред най-трудните за приемане промени настъпващи в резултат от заболяването. Те често биват източник на фрустрация, както за болния, така и за неговото семейство. Трудно е да се приеме че липсата на организираност и склонността към забравяне са болестни симптоми и че лицето не може просто да се старае повече. Съществуват прости стратегии и техники, подобрили качеството на живот на много семейства, засегнати от болестта на Хънтингтън. Те включват: - Структуриране на едно рутинно ежедневие - Разпределяне на задачите на по-малки стъпки - Избягването на отворени въпроси, а именно наблягане на въпроси с отговор да или не. - Употреба на списъци със задачи за деня и календари - Търпение и разбирателство Емоционални и поведенчески нарушения Освен всичко останало, болестта на Хънтингтън нанася нарастващи щети и върху нервните клетки в мозъка, които регулират емоциите и мислите. Снижаващият се самоконтрол на болния, както и липсата на регулация над емоционалните му преживявания, могат да го направят раздразнителен и да доведат до резки промени в настроението му. Болният може да реагира твърде остро на обичайни събития от ежедневието, да каже твърде жестоки неща на своите близки и да се държи агресивно, поради промените, които настъпват в неговият мозък. Важно за близките е те да имат предвид, че най-вероятно всичко това се дължи на заболяването, а не на самия болен. Терапия на емоционалните и поведенчески нарушения Депресията също е често срещано последствие, възникващо от болестта на Хънтингтън. Изследванията сочат че тя е пряко свързана със заболяването и в повечето случаи се повлиява добре от конвенционалното лечение, въпреки че има опасност от повишена чувствителност към странични ефекти от медикаментите при болните, поради което лечението трябва да се следи внимателно от лекуващият лекар. Видовете медикаменти за лечението на депресията се променят с времето и с хода на заболяването и всеки болен трябва да се консултира с лекар или невролог с опит при лечението на болестта на Хънтингтън за да се определи оптималният терапевтичен план, съобразен със състоянието на всеки болен. Хора със завишен риск от развитие на болестта на Хънтингтън Всяко дете на родител с болестта на Хънтингтън има вероятност 50:50 да се роди с мутиралият ген, които причинява заболяването. Този факт влияе на хората със завишен риск по различни начини. Някои избират да не мислят или говорят за тяхното застрашено състояние, докато

8 други си мислят постоянно за него. Някои избират да живеят в мига, докато други се стремят да водят уравновесен живот. Няма правилен начин на съществуване при лицата застрашени от това заболяване. Всеки трябва сам да вземе решение как ще внедри своя рисков статут в значимите житейски събития, като сключването на брак, създаването на семейство и професионалното развитие. За тези хора често е от полза работата с квалифициран терапевт и социален работник, които ще помогнат на лицето да вземе правилните за него самия, трудни решения. Генетична диагностика Не дълго след като генът, причиняващ болестта на Хънтингтън беше открит през 1993 г., се разработи генетичен тест, които позволява на дадено лице да установи дали е носител на абнормния ген, които някой ден ще причини заболяването. Генетичният тест е много точен, но той не може да предскаже кога във времето ще се появят симптомите на заболяването при дадено лице, нито колко остри ще бъдат те. Хората, които имат положителен резултат при теста, може да живеят дълги години без да проявят каквито и да било симптоми. Генетичният тест за болестта на Хънтингтън представлява крайно сложен избор за лицата със завишен риск от заболяването, тъй като към момента не е открита ефективна терапия за него, нито лек. Много от тези попадащи в рисковата група не виждат полза от това да знаят дали ще развият някой ден заболяването. Други искат да сложат край на несигурността, за да могат да взимат отговорни решения за своя живот и бъдеще. Решението дали ще се подложи дадено лице на теста или не е крайно личен избор и не съществува правилен отговор. Лицата, които принадлежат към рисковата група и искат да се подложат на генетичният тест в България, могат да получат препоръка къде това може да се случи и други подробности директно от асоциацията. Получаването на резултатите от генетичният тест в повечето случаи отнема няколко седмици след взимането на кръвна проба. За двойките, които възнамеряват да имат семейство съществува пренатална диагностика, чрез която се определя дали плода е носител на абнормния ген. Съществува и друга възможност, наречена предимплантационна генетична диагностика, при която оплодени яйцеклетки се изследват за наличие на мутиралия ген, причиняващ заболяването и само тези, които не съдържат абнормния ген се имплантират в майката. Двойките които имат намерение да създадат семейство е добре да се обърнат към асоциацията за консултация с цел изясняване на неяснотите покрай темата. Търсене на ефективна терапия и лек за заболяването Ключът към откриването на ефективна терапия и в крайна сметка на лек е изследователската дейност. Голям брой изследователски екипи намиращи се навсякъде по света търсят ожесточено ефективно лечение за болестта на Хънтингтън и напредъка на науката в тази изследователска област е много бърз. Въз основа на обнадеждаващи проучвания, прочути специалисти смята че откриването на ефективна терапия за заболяването е вече въпрос на време.

9 Относно Българската Хънтингтън Асоциация (БХА) Българска Хънтингтън Асоциация (БХА), е сдружение с нестопанска цел в обществена полза, създадено с цел да окаже помощ и подкрепа на българските семейства засегнати от болестта на Хънтингтън. Този Семеен наръчник е преведен и адаптиран от Българска Хънтингтън Асоциация с любезното разрешение на Huntington s Disease Society of America. БХА цели създаването на Българска база данни на заболяването, осигуряване на информация за заболяването, неговото диагностициране, както и възможностите за лечение на територията на България. Наша бъдеща цел е също така създаването на собствен фонд за финансова подкрепа на болните. За да получите информация за това тежко, рядко заболяване, или в случай че се нуждаете от помощ за вас или ваш близък, моля свържете се с нас. Можете да се свържете с нас посещавайки нашата официална интернет страница на адрес или като ни пишете на нашата официална поща info@huntington.bg.

Здраве

Здраве Здраве доц. д-р Маргарита Станкова Венета Василева Нов Български Университет Концепция за здраве Определението отсъствие на болест ; Здраве хармония; Хармония да бъдеш в мир със себе си, обществото, космоса.

Подробно

Защита за вас и за вашето бебе Кръвни тестове при първото ви пренатално посещение Bulgarian (Protecting you and your baby)

Защита за вас и за вашето бебе Кръвни тестове при първото ви пренатално посещение Bulgarian (Protecting you and your baby) Защита за вас и за вашето бебе Кръвни тестове при първото ви пренатално посещение Bulgarian (Protecting you and your baby) В тази брошура се дава информация за кръвните тестове, които обикновено се предлагат

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation и представят РИСКОВЕТЕ ОНЛАЙН ЗА ДЕТЕТО Част IV: Ръководство за родители на деца на възраст 16 18 години На тази възраст рисковете рязко намаляват, тъй като младият човек вече има изградени собствени навици

Подробно

ЗАЩИТНИ ПСИХОЛОГИЧНИ МЕХАНИЗМИ Антония Цокова Психолог

ЗАЩИТНИ ПСИХОЛОГИЧНИ МЕХАНИЗМИ Антония Цокова Психолог ЗАЩИТНИ ПСИХОЛОГИЧНИ МЕХАНИЗМИ Антония Цокова Психолог ЗАЩИТНИ МЕХАНИЗМИ Психологически стратегии, чрез които хората редуцират или избягват на подсъзнателно равнище негативните състояния конфликти, тревожност

Подробно

НАРКОТИЦИ

НАРКОТИЦИ НАРКОТИЦИ Какво е наркотик? Понятието "наркотик" произлиза от елински. За пръв път се смята, че е използвано от древния лекар Хипократ във формата "ναρκωσις" (narcozis - наркоза) за обозначаване на вещества

Подробно

ПАСПОРТ в подкрепа на мултидисциплинарната грижa за малки пациенти със спина бифида и/или хидроцефалия Момиче Име на пациента: ЕГН:... Лице за контакт

ПАСПОРТ в подкрепа на мултидисциплинарната грижa за малки пациенти със спина бифида и/или хидроцефалия Момиче Име на пациента: ЕГН:... Лице за контакт ПАСПОРТ в подкрепа на мултидисциплинарната грижa за малки пациенти със спина бифида и/или хидроцефалия Момиче Име на пациента: ЕГН:... Лице за контакт: Телефонен номер:. Паспортът е преведен и адаптиран

Подробно

Склеродермия Версия на РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ СКЛЕРОДЕРМИЯ 2.1 Локализирана склеродермия 2.1.

Склеродермия Версия на РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ СКЛЕРОДЕРМИЯ 2.1 Локализирана склеродермия 2.1. https://www.printo.it/pediatric-rheumatology/bg/intro Склеродермия Версия на 2016 2. РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ СКЛЕРОДЕРМИЯ 2.1 Локализирана склеродермия 2.1.1 Как се диагностицира локализирана склеродермия? Появата

Подробно

conflicts.pages

conflicts.pages Най-добрият план за решаване на семейни конфликти Поредица за семейните 1 отношения Най-добрият план за решаване на семейните конфликти от Стоян Георгиев 2 Copyright 2017. Semeistvo.bg. Може да се споделя,

Подробно

Основно училище ВасилЛевски п.код5790 с.торос,общ.луковит,обл.ловеч,ул. Н.Вапцаров 11

Основно училище ВасилЛевски п.код5790 с.торос,общ.луковит,обл.ловеч,ул. Н.Вапцаров 11 Основно училище ВасилЛевски п.код5790 с.торос,общ.луковит,обл.ловеч,ул. Н.Вапцаров 11 e-mail:toros07@mail.bg,служ.тел.0893328108 http://www.oulevski.com УТВЪРЖДАВАМ: ДИРЕКТОР: /Д.Кътовска/ ПРОГРАМА ЗА

Подробно

Slide 1

Slide 1 Кръгла маса Взаимодействие за прилагане изискванията на Директивата 2012/29/ЕС Видин, 12 март 2015 г. ИСДП Изисквания на Директивата: Член 22 от Директива 2012/29/ЕС изисква държавата да гарантира, че

Подробно

Проект за актуализация План за развитие на социалните услуги в община Търговище за 2018 г. 1 Услуга, вид 1 Превенция Потребители Целеви групи Територи

Проект за актуализация План за развитие на социалните услуги в община Търговище за 2018 г. 1 Услуга, вид 1 Превенция Потребители Целеви групи Територи Проект за актуализация План за развитие на социалните услуги в община за 208 г. Услуга, вид Предоставяне на Деца от 0 до 7 години и психологическа техните родители от подкрепа и рискови групи консултация

Подробно

ОБЩИНА ГУРКОВО СЪГЛАСУВАЛИ: /п/ Стоянка Стоянова: Директор на Дирекция Социално подпомагане - Гурково КМЕТ НА ОБЩИНА ГУРКОВО: /п/ ИВАН ИВАНОВ Диан Пан

ОБЩИНА ГУРКОВО СЪГЛАСУВАЛИ: /п/ Стоянка Стоянова: Директор на Дирекция Социално подпомагане - Гурково КМЕТ НА ОБЩИНА ГУРКОВО: /п/ ИВАН ИВАНОВ Диан Пан ОБЩИНА ГУРКОВО СЪГЛАСУВАЛИ: /п/ Стоянка Стоянова: Директор на Дирекция Социално подпомагане - Гурково КМЕТ НА ОБЩИНА ГУРКОВО: /п/ ИВАН ИВАНОВ Диан Пантелеев : /п/ Председател на Обществен съвет при община

Подробно

ЕРЕКТИЛНА ДИСФУНКЦИЯ

ЕРЕКТИЛНА ДИСФУНКЦИЯ Какво е еректилна дисфункция? Когато един мъж не може да получи достатъчно ерекция и не може да прави секс или не може да задържи достатъчно дълго ерекцията си, говорим за еректилна дисфункция или импотентност.

Подробно

Candle Версия на КАКВО Е CANDLE 1.1 Какво е това? Хронична атипична неутрофилна дерматоз

Candle Версия на КАКВО Е CANDLE 1.1 Какво е това? Хронична атипична неутрофилна дерматоз https://www.printo.it/pediatric-rheumatology/bg/intro Candle Версия на 2016 1. КАКВО Е CANDLE 1.1 Какво е това? Хронична атипична неутрофилна дерматоза с липодистрофия и повишена температура (СANDLE) е

Подробно

15 февруари – ПРЕВЕНЦИЯ НА ОСТРИ ВИРУСНИ ИНФЕКЦИИ

15 февруари – ПРЕВЕНЦИЯ НА ОСТРИ ВИРУСНИ ИНФЕКЦИИ 15 февруари ПРЕВЕНЦИЯ НА ОСТРИ ВИРУСНИ ИНФЕКЦИИ ГРИП ИЛИ НАСТИНКА Симптомите на грипа са причина да се обадите на лекар, защото това заболяване е опасно заради усложненията си. Настинките обикновено протичат

Подробно

Folie 1

Folie 1 Превенция на здравето - скрининг и ранна диагноза при белодробен карцином ЦЕНТЪР ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ЗДРАВЕТО Доц. Д-р Г. Присадов, доц. д-р Г.Хаджидеков ЦЕНТЪР ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ЗДРАВЕТО ПРОЕКТ ПО ИДЕЯ НА АИКБ

Подробно

Работа с децата, които живеят между между две култури

Работа с децата, които живеят между между две култури Работа с децата, които живеят между между две култури Културен контекст Култура на разширеното семейство Децата от култури на разширено семейство се научават да уважават повъзрастните, а не да имат собствено

Подробно

ESR Value-Based Radiology Patient Survey Европейската Асоциация по Образна диагностика (ЕSR) провежда проучване

ESR Value-Based Radiology Patient Survey   Европейската Асоциация по Образна диагностика (ЕSR) провежда проучване ESR Value-Based Radiology Patient Survey https://www.surveymonkey.com/r/ffzhs8n Европейската Асоциация по Образна диагностика (ЕSR) провежда проучване, което има за цел запознаване на пациентите с т.нар.

Подробно

Презентация на PowerPoint

Презентация на PowerPoint ИЗГРАЖДАНЕ НА УСТОЙЧИВ ПРИОБЩАВАЩ МОДЕЛ ЧРЕЗ МЕЖДУИНСТИТУЦИОНАЛНО СЪТРУДНИЧЕСТВО slaveikov_pl@abv.bg www.csop-pleven.com ПРИОБЩАВАЩО ОБРАЗОВАНИЕ Процес на осъзнаване, приемане и подкрепа на индивидуалността

Подробно

sfsfsafs

sfsfsafs Общообразователна гимназия Петре Щефанука в гр. Яловен, Република Молдова Добри практики за приобщаване на деца с тежки увреждания и комплексни нужди Всички деца имат право на образование! Профил на гимназията

Подробно

Tapentadol: CMDh scientific conclusions and grounds for the variation, amendments to the product information and timetable for the implementation - PS

Tapentadol: CMDh scientific conclusions and grounds for the variation, amendments to the product information and timetable for the implementation - PS Приложение I Научни заключения и основания за промяна на условията на разрешението(ята) за употреба 1 Научни заключения Предвид оценъчния доклад на PRAC относно ПАДБ за тапентадол, научните заключения

Подробно

Слайд 1

Слайд 1 Активен живот на възрастните хора и солидарност между поколенията демографски предизвикателства и нови възможности. Общественото мнение за застаряването в Европейския съюз статистически портрет 2012 2012

Подробно

S.Staneva

S.Staneva Епидемиологични особености на листериозата в България Станева, Св., Константинов, Р., Христова, И., Кунчев, А. Медицински университет Варна, НЦЗПБ, МЗ Листериозата е инфекция с множествен механизъм на

Подробно

Агресията при малките деца Знаем, че понякога малките деца стават агресивни. Това агресивно поведение е нормално. Така се учат да бъдат независими, а

Агресията при малките деца Знаем, че понякога малките деца стават агресивни. Това агресивно поведение е нормално. Така се учат да бъдат независими, а Агресията при малките деца Знаем, че понякога малките деца стават агресивни. Това агресивно поведение е нормално. Така се учат да бъдат независими, а поведението се дължи на недостатъчно добре овладян

Подробно

СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ВАСИЛ ЛЕВСКИ, ГЪЛЪБОВО гр. Гълъбово 6280, тел:0418/ , УТВЪРЖДАВАМ: ДИРЕКТОР:... /Нели Кючукова/ ПЛАН ЗА ОСИГ

СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ВАСИЛ ЛЕВСКИ, ГЪЛЪБОВО гр. Гълъбово 6280, тел:0418/ , УТВЪРЖДАВАМ: ДИРЕКТОР:... /Нели Кючукова/ ПЛАН ЗА ОСИГ СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ВАСИЛ ЛЕВСКИ, ГЪЛЪБОВО гр. Гълъбово 6280, тел:0418/ 6-25-60, e-mail:sougl@abv.bg УТВЪРЖДАВАМ: ДИРЕКТОР:... /Нели Кючукова/ ПЛАН ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ОБЩА И ДОПЪЛНИТЕЛНА ПОДКРЕПА НА УЧЕНИЦИ

Подробно

Моята професионална реализация

Моята професионална реализация Моята професионална реализация Въведение Идентичността се променя през целия живот, като голяма част от нейното развитие се случва по времена юношеството и прехода към зряла възраст (Erikson, 1968). Поради

Подробно

Средно училище Свети свети Кирил и Методий АСЕНОВГРАД ул. Княгиня Евдокия 41 тел/факс: 0331/ УТВЪРЖД

Средно училище Свети свети Кирил и Методий АСЕНОВГРАД ул. Княгиня Евдокия 41 тел/факс: 0331/ УТВЪРЖД Средно училище Свети свети Кирил и Методий АСЕНОВГРАД ул. Княгиня Евдокия 41 тел/факс: 0331/6 47 87 e-mail:sskm12@abv.bg http://www.susskm.com УТВЪРЖДАВАМ: МАЯ КРАЕВА Директор на СУ Св.св.Кирил и Методий

Подробно

СТАНОВИЩЕ за дисертациионен труд на тема ЛИЧНОСТНИ ПРОМЕНИ ПРИ ИНСУЛТНА БОЛЕСТ на Красимира Иванова Маникатова за присъждане на образователна и научна

СТАНОВИЩЕ за дисертациионен труд на тема ЛИЧНОСТНИ ПРОМЕНИ ПРИ ИНСУЛТНА БОЛЕСТ на Красимира Иванова Маникатова за присъждане на образователна и научна СТАНОВИЩЕ за дисертациионен труд на тема ЛИЧНОСТНИ ПРОМЕНИ ПРИ ИНСУЛТНА БОЛЕСТ на Красимира Иванова Маникатова за присъждане на образователна и научна степен доктор по Педагогическа и възрастова психология

Подробно

Профил на социалния стил Pat Jones Петък, 2012, Октомври 26 Социален стил СТИЛ Насочен към задачата D C B A 1 Насочен към задаване на

Профил на социалния стил Pat Jones Петък, 2012, Октомври 26 Социален стил СТИЛ Насочен към задачата D C B A 1 Насочен към задаване на Социален стил СТИЛ Насочен към задачата D C B A 1 Насочен към задаване на въпроси ------ Аналитичен ------ -------- Напорист -------- 2 3 ВИЕ ----- Дружелюбен ----- ----- Експресивен ----- 4 Насочен към

Подробно

fentanyl: CMDh scientific conclusions and grounds for the variation, amendments to the product information and timetable for the implementation - PSUS

fentanyl: CMDh scientific conclusions and grounds for the variation, amendments to the product information and timetable for the implementation - PSUS Приложение I Научни заключения и основания за промяна на условията на разрешението(ята) за употреба 1 Научни заключения Предвид оценъчния доклад на PRAC относно ПАДБ за фентанил (трансдермални пластири,

Подробно