PowerPoint Presentation

Размер: px
Започни от страница:

Download "PowerPoint Presentation"

Препис

1 Кръгла маса на тема: Перспективи пред развитието на иновациите в сферата на Големите данни и интелектуалната собственост Научни продукти от НИД на ЦК Дигитализация на икономиката в среда на Големи данни БТПП, УНСС, г. Проф. К. Стефанова

2 Дигитална трансформация Навлизаме в ерата на новата роля на данните, информацията и анализите. Дигиталната трансформация се отнася не само до това как да се приложи дадена технология, а как да се преобрази процесът така, че да стане по-ефективен. Не става въпрос за промяна на съществувате процеси в цифрова версия, а за тяхното трансформиране.

3 Предизвикателства Цифровата трансформация наистина е свързана с цифровизацията на всеки аспект на бизнеса. Необходимо е изграждането на нова култура цифрова култура. Преминаването към цифрово преобразуван бизнес означава разрушаване на силозите в мисленето и традиционно установените бизнес модели. Създаването на бизнес стойност се извършва предимно чрез цифрово организирани връзки между хора, машини и компании, изграждане на нови свързани бизнес модели, продукти и услуги. Основният въпрос на дневен ред е не за това как да се използват новите технологии в съществуващата бизнес и обществена среда, а какви промени налага цифровата революция в процесите и дейностите.

4 Дигитална икономика Появяват се нови икономически дейности и резултатите от тях се основават на милиарди ежедневни онлайн транзакции, свързващи бизнес, процеси, хора, устройства и данни. Това означава, че сърцето на дигиталната икономика е свързаността, която осигурява развитието на свързана икономика, при която всяка единица би могла да бъде свързана с всички останали в глобалния свят.

5 Нов характер на икономиката Модел на икономиката и обществото с различна парадигма за свързаност, където потоци от ресурси - материали, труд, енергия, нова информация, си взаимодействат в интелигентна среда, която създава регенеративна и по-продуктивна икономика, и прозрачно общество. Основните фактори за успех и дори оцеляване стават вградените технологии, иновациите в продукти и услуги, новите знания и различният начин на мислене.

6 Индустриалният аспект Дълбоки промени, които влияят върху начина, по който индустриите работят и развиват своите производствени процеси и услуги. Въвеждат се нови концепции за ефективност на индустрията. Популярността на Индустрия 4.0 вече не е само на политически и стратегически документи. Дигиталната трансформация променя познатите граници в рамките на цели индустриални сектори и между тях. Появиха се нови термини като интелигентни фабрики, интелигентно производство, за да опишат промените и тенденциите предизвикани от цифровите трансформации в индустриите. Проектирането на жизнения цикъл на производство изисква нов подход, който да обхваща модели за оптимизация, ориентация към клиентите и анализ на конкурентите.

7 Leverage Digital Trends Technology Голямата буря Big Data / Analytics Sensors & Actuators Mobile Technology Cloud Computing Natural User Interfaces Ubiquitous Connectivity Integrated Digital & Physical Experiences The internet of Everything Automation of Knowledge Work Big Data & Advanced Analytics The Social Matrix Anything as-aservice Improve the Experience Enhance Productivity Find New Business Models

8 Големите данни (Big Data)

9 Големи данни Терминът описва големи набори данни, които са толкова обемни и комплексни, че не могат да бъдат събирани, селектирани, обработвани или управлявани посредством широко използваните и прилагани досега софтуерни инструменти в рамките на приемливи периоди от време. Генерирането, обработката, съхранението, споделянето, преноса, анализът и визуализирането на големи данни създават нови предизвикателства за развитието на технологиите - нарастване на компютърната мощност, поголеми ИТ устройства за съхранение и високоскоростни канали за данни.

10 10 V s на големите данни

11 Мерни единици

12 Примери за големи данни Данни за потребители; Банкови, финансови и търговски транзакции; Данни за околната среда от различни сензори за наблюдение на въздуха, водата и почвата; Данни за трафика с информация от камери за наблюдение; Социална информация от различни мрежи като Twitter, Facebook, Google+, Linkedin и мн. други.

13 Процесът големи данни Процесът големи данни може да се дефинира като широкообхватен, който обхваща - събиране, изчистване, анализиране и интерпретиране на различни по тип, произход и обем данни. Целта е провеждане на анализ за откриване на скрити модели, корелации, отклонения и други интересни факти и събития скрити в самите данни.

14 Приложение на анализ на големи данни в различните сектори

15 Ползи, които могат да бъдат извлечени от големи данни 69% от анкетираните бизнес лидери обявяват, че големите данни и техният анализ им помагат да вземат по-добри стратегически решения. 54% посочват, че получават по-добър контрол върху оперативната работа. 52 на сто казват, че данните им помагат да разбират по-добре клиентските нужди и нагласи. А 47% обявяват, че големите данни им помагат да намалят разходите си.

16 Развитие на технологиите за големи данни Според прогноза на IDC, пазарът на технологии и услуги в областта на големите данни расте средно с 26,4% годишно, като през 2020 г. ще достигне 48,5 млрд. долара. Така, сегментът Big Data ще расте 6 пъти по-бързо от IT пазара като цяло. Този преход сам по себе си е предизвикателство, но също така е и уникална възможност. Голямото предизвикателство пред бизнеса, икономиката и обществото е да прилагат предимствата на новите технологии и да извличат стойност от огромните потоци информация, с които разполага всяка организация. Цифровата революция поставя нови предизвикателства за организационни промени и въвеждане на нов подход в разбирането на данни и информация.

17 Аналитичност (Big Data and Analytics Reporting)

18 Облачни приложения и мобилни решения

19 Социалните мрежи (Customer Experience and Social Marketing)

20 Технологии за кибер сигурност (Cyber Security)

21 Интернет на нещата (Internet of Things - IoT)

22 Устройства с вградени сензори (IoT Wearables)

23 Artificial Intelligence, Machine Learning and Deep Learning

24 Добавена и виртуална реалност AR (Augmented Reality) and VR (Virtual Reality)

25 Етапи в процеса на ДТ

26 Проект BG05M2OP С 01 Дигитализация на икономиката в среда на Големи данни (ДИГД) Подход за създаване на крайните резултати

27 Предлагани Научноизследователски услуги 30 броя Услуги, създаващи стратегии за дигитализация; Услуги за дигитализация на процеси; Услуги за избор на ИКТ продукти; Услуги за предоставяне на ресурсите на Център за компетентност за провеждане на научните изследвания. 27

28 Разработване на стратегии за дигитализация: Стратегия за дигитална трансформация; Стратегия за идентифициране на дигитализацията като критично направление за фирмата/организацията; Концептуален бюджет на проект за дигитализация във фирма/организация; Направления за разширяване на дигитализацията на фирмата/организацията; Анализ и сравнение на най-добрите световни и национални добри практики спрямо подлежащи са дигитализиране бизнес процеси; Проектиране на KPI параметри за оценка на фирма/организация предстояща да дигитализира бизнес процеси; Бенчмаркинг на предлагани за дигитализация бизнес процеси с най-добрите световни и национални достижения; Разработване на нови или модифициране на съществуващи учебни планове, включващи иновативни цифрови бизнес процеси и данни.

29 Разработване на услуги за дигитализация на бизнес процеси: Определяне на корпоративни функции и процеси, предстоящи за първоначална или развита дигитализация; Оценяване на цифровата култура на фирмата/организацията и на комплексността на съществуващата компютърната инфраструктура; Определяне степен на изисквана дигитализация дигитализация за развитие на съществуващи цифрови бизнес процеси, дигитализация със създаване на нови цифрови бизнес процеси; Проектиране и моделиране на бизнес процеси, предстоящи за дигитализация, в които процеси елементите са Бизнес дейности; Проектиране и моделиране на бизнес процеси, предстоящи за дигитализация, в които процеси елементите са бизнес обекти и бизнес събития; Създаване на модели за зареждане на IoT данни за бъдеща обработка; Създаване на модели за трансформиране на полу-структурирани данни в структурирани, като данни от имейл, уеб страници, офис документи и пр.; Създаване на нови и модифициране на съществуващи данни с използване на Големи данни за иновативна цифрова обработка на определена икономическа област; Създаване и откриване на нови знания за Уеб икономиката в областта на бизнеса предстоящ за интензивно цифровизиране; Изграждане на модели и формиране на структурирани данни от полуструктурирани данни на база на Textmining технологии; Изграждане на модели и формиране на структурирани данни от полуструктурирани данни на база на Webmining технологии.

30 Разработване на услуги за избор на ИКТ продукти: Избор на потенциални хардуерни и софтуерни технологии за дигитализации; Избор на модел за реализация на ИКТ решението за дигитализация вътрешно фирмено, с хостване, или посредством облачни технологии; Избор на вътрешно корпоративни ресурси или потенциални фирми за прилагане и поддържане на избраните технологии; Определяне на отделни компютърни приложения за прилагане на компютърни системи за цялостни бизнес процеси; Проектиране на Критически фактори за успех (Critical Success Factors CSF) на предстоящото ИКТ решение за дигитализация и създаване на модел за тяхното наблюдаване; Дистанционно свързване на Hadoop компоненти и СУРБД към централизираната система на Центъра за компетентност; Проектиране за фирма/организация на прототипна Референтна архитектура за работа с големи данни Big data services architecture, Application services architecture.

31 Разработване на услуги за предоставяне на ресурсите на ЦК: Облачни и хостинг услуги, които след края на проекта ще се оформят като търговски услуги; Създаване на условия за провеждане на изследвания чрез зареждане на примерни данни (структурирани и неструктурирани), свързани с дадена област на икономиката; Създаване на методи и модели за определяне на типични схеми на структурирани и неструктурирани данни.

32 Предлагани Системни научноприложни услуги 22 броя Проектиране на хардуерни системи, свързани с обработка на големи данни; Проектиране на методи, модели и алгоритми за обработка на големи данни; Интегриране на големи данни към дигитализирани бизнес процеси; Проектиране на компютърни компоненти за обработка на големи данни. 32

33 Проектиране на хардуерни системи, свързани с обработка на големи данни: Проектиране и изграждане на Интегрирани разпределени системи за Големи данни с включване на дистанционни Hadoop хранилища за големи данни и на дистанционни Релационни бази от данни; Проектиране на мащабируеми хардуерни конфигурации на Hadoop система с обеми 100-ци и 1000-и Petabytes; Сравнителен анализ на приложения за работа с големи данни при различни хардуерни конфигурации на Hadoop инфраструктура; Изследване влиянието на комуникационната скорост при централизирани Hadoop инфраструктури за обработка на големи данни; Изследване влиянието на комуникационната скорост при разпределени Hadoop инфраструктури за обработка на големи данни; Интегриране на разпределена Hadoop система на изследователска фирма/организация към инфраструктурата на Центъра за компетентност.

34 Проектиране на методи, модели и алгоритми за обработка на големи данни: Създаване на методи и модели за анализ на големи данни; Проектиране и създаване на прототипни методики за обработка на специфичните за големи данни структурирани, полу-структурирани и неструктурирани данни; Проектиране на Системи за обработка на съдържание с отворен код ориентирана към големи данни; Създаване на методи за Прогнозен анализ за отделни бизнес области.

35 Интегриране на големи данни към дигитализирани бизнес процеси: Интегриране на големи данни към входно-изходни документи на цифрови бизнес процеси; Проектиране на корпоративни компютърни решения за дигитализация; Методи за прилагане на средства на компютърна лингвистика при дигитализация на бизнес процеси; Сравнителен анализ на ефективност и приложимост на Бизнес интелигентни системи с отворен и затворен код за отделни бизнес области; Проектиране на система за обработка на големи данни с използване на Microsoft SQL Сървър работещ в паметта и Hadoop система; Изследване и проектиране трансформацията на полу-структурираните и неструктурираните данни при работа с Microsoft SQL Сървър; Интегриране на разпределена СУРБД на изследователска фирма/организация към инфраструктурата на Центъра за компетентност; Създаване на иновативни цифрови бизнес процеси с гъвкав и автоматично генериран прототип.

36 Проектиране на компютърни компоненти за обработка на големи данни: Проектиране на програмни интерфейси в Системи за цифрова обработка на бизнес процеси за работа със Системи за обработка на съдържание използващи неструктурирани данни; Създаване на приложни модели за обработка на големи неструктурирани данни в среда на Системи за обработка на съдържание; Методи и програмни модели за приемане, съхранение и предаване на данни от/към IoT устройства; Принципи за използване на данни от IoT устройства в различни цифрови бизнес процеси.

37 Практическото провеждане на научноизследователски услуги Извършване на услуги за разработване на стратегии за дигитализация; Извършване на услуги за дигитализация на бизнес процеси; Извършване на услуги за избор на ИКТ продукти; Извършване на услуги за предоставяне на ресурсите на Центъра за компетентност.

38 Персонализирано прилагане на системните научно-приложни услуги Извършване на услуги за проектиране на хардуерни системи, свързани с обработка на големи данни; Извършване на услуги за проектиране на методи, модели и алгоритми за обработка на големи данни; Извършване на услуги за интегриране на големи данни към дигитализирани бизнес процеси; Извършване на услуги за проектиране на компютърни компоненти за обработка на големи данни.

39 Очаквани технологии, които ще се разработят в ЦК

40 Необходимо е да се изгради сътрудничество за: Създаване на бизнес партньорства за прилагане и практическо развитие на създадените научни и изследователски продукти. Изграждане на мрежи от изследователи от фирми и организации, желаещи да анализират възможностите за дигитализация на своите икономически дейности. Създаване на партньорство за участие в нови проекти, научноизследователски проекти и проекти с бизнеса, като се използват постиженията, получени от настоящия проект. Организиране на срещи с представители на бизнеса с цел установяване на комерсиални отношения след приключване на проекта.

41 Благодаря Ви за вниманието! Проф. Камелия Стефанова

План за действие за създаване на Български облак за отворена наука Съдържание 1. Визия BOSC Реализация на BOSC Забележки... 5

План за действие за създаване на Български облак за отворена наука Съдържание 1. Визия BOSC Реализация на BOSC Забележки... 5 План за действие за създаване на Български облак за отворена наука Съдържание 1. Визия... 2 2. BOSC... 3 3. Реализация на BOSC... 3 4. Забележки... 5 1. Визия Българският облак за отворена наука (BOSC)

Подробно

Slide 1

Slide 1 Методи и алгоритми за моделиране, симулация и оптимизация на полупроводникови сензори Венцеслав Шопов E-mail: vkshopov@yahoo.com BG051PO001-3.3.06-0002 Цел на дисертационния труд е да се създаде софтуерна

Подробно

Индустрия 4.0 Нова епоха за отговорни иновации

Индустрия 4.0 Нова епоха за отговорни иновации Индустрия 4.0 Нова епоха за отговорни иновации Венцеслав Козарев Фондация Приложни изследвания и комуникации Габрово, 21 февруари 2019 г. Вместо въведение Индустрия 4.0 като социално предизвикателство

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Професионално обучение за електротехници в областта на интелигентното измерване и автоматизация на дома SMARTEL Цели на проекта Приемането на мерки за енергийна ефективност насочва индустрията на сградни

Подробно

РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р Красен Стефанов Стефанов на дисертационен труд на тема ИНСТРУМЕНТИ ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА 3D ОБЕКТИ И КОЛЕКЦИИ В ИНТЕРНЕТ за придобив

РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р Красен Стефанов Стефанов на дисертационен труд на тема ИНСТРУМЕНТИ ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА 3D ОБЕКТИ И КОЛЕКЦИИ В ИНТЕРНЕТ за придобив РЕЦЕНЗИЯ от проф. д-р Красен Стефанов Стефанов на дисертационен труд на тема ИНСТРУМЕНТИ ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА 3D ОБЕКТИ И КОЛЕКЦИИ В ИНТЕРНЕТ за придобиване на образователната и научна степен доктор, в област

Подробно

Slide 1

Slide 1 Обектът на това проучване са механизмите, чрез които мултисензорите събират информация от реалния свят и я трансформират в електронни сигнали, използвани в информационни и управляващи системи. Описана

Подробно

Digital library 2.0

Digital library 2.0 Дигиталната библиотека (DL - Digital Library) е библиотека, в която колекциите се съхраняват в дигитален (цифров) формат, различен от книжния вариант, микроформите или друг формат, и които са достъпни

Подробно

<4D F736F F D20C0E2F2EEECE0F2E8E7E8F0E0EDE820F1E8F1F2E5ECE820E7E020EEE1F0E0E1EEF2EAE020EDE020E8EDF4EEF0ECE0F6E8FF20E820F3EFF0E0E2E

<4D F736F F D20C0E2F2EEECE0F2E8E7E8F0E0EDE820F1E8F1F2E5ECE820E7E020EEE1F0E0E1EEF2EAE020EDE020E8EDF4EEF0ECE0F6E8FF20E820F3EFF0E0E2E ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ ГАБРОВО ФАКУЛТЕТ ЕЛЕКТРОТЕХНИКА И ЕЛЕКТРОНИКА Приета с решение на АС Протокол 7/28.03.2017 г. Утвърдил Ректор:. /проф. дтн инж Р. Иларионов/ КВАЛИФИКАЦИОННА ХАРАКТЕРИСТИКА Докторска

Подробно

СТАНОВИЩЕ

СТАНОВИЩЕ РЕЦЕНЗИЯ върху дисертационeн труд за получаване на образователната и научна степен доктор, Автор: маг.инж. Ивайло Пламенов Пенев Тема: ПОДХОД ЗА ПЛАНИРАНЕ И ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПАРАЛЕЛНИ ЗАДАЧИ В РАЗПРЕДЕЛЕНА

Подробно

Slide 1

Slide 1 XIV Международна конференция Лидерство и управление на хора 06 08 юни 2013 г., Албена ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА ЗА ОЦЕНКА НА КОМПЕТЕНЦИИТЕ НА РАБОТНАТА СИЛА Този документ е изготвен с финансовата помощ на

Подробно

Microsoft PowerPoint - Presentation_SOR_meeting [Kompatibilitási mód]

Microsoft PowerPoint - Presentation_SOR_meeting [Kompatibilitási mód] SORанализ Област Пазарджик Любов Тренкова Гергана Калоянова Цели на проект InnoFOOD SEE създаване на механизми за координиране на научно-изследователския и технологичен подход с политиките в областта на

Подробно

<4D F736F F D CDCF2020C8D220F4E8F0ECE820E220F3F7E8EBE8F9E020E820F3F7E8F2E5EBE820E220C8D220F4E8F0ECE8>

<4D F736F F D CDCF2020C8D220F4E8F0ECE820E220F3F7E8EBE8F9E020E820F3F7E8F2E5EBE820E220C8D220F4E8F0ECE8> Приложение 15 към т. 1, буква п НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ИТ ФИРМИ В УЧИЛИЩА И УЧИТЕЛИ В ИТ ФИРМИ 1. НЕОБХОДИМОСТ ОТ ПРОГРАМАТА Бързите технологични промени и дигитализацията променят всички ежедневни и професионални

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Мобилната дигитализация (MobiDig)- технология и обучителни материали Проект по Erasmus+ на Р.Б "П.Р.Славейков", Национална професионална гимназия по фотография и полиграфия, Студентско общество за компютърно

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation RegiX Среда за междурегистров обмен Текущо състояние и бъдещо развитие Николай Минев Директор на дирекция Информационни системи и оперативна съвместимост, RegiX технология, функционалности, възможности

Подробно

СТАНОВИЩЕ От: доц. д-р Добрин Жеков Добрев ИУ Варна Относно: дисертационен труд за присъждане на образователна и научна степен доктор по НС Икономика

СТАНОВИЩЕ От: доц. д-р Добрин Жеков Добрев ИУ Варна Относно: дисертационен труд за присъждане на образователна и научна степен доктор по НС Икономика СТАНОВИЩЕ От: доц. д-р Добрин Жеков Добрев ИУ Варна Относно: дисертационен труд за присъждане на образователна и научна степен доктор по НС Икономика и управление (Индустриален бизнес) в УНСС. Автор на

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Дигитални умения за МСП в България BG05M9OP001-4.001-0135-C01 ---------------------------------------------------------------------------------------------------- www.eufunds.bg ----------------------------------------------------------------------------------------------------

Подробно

Microsoft PowerPoint - presentation-МА-final [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - presentation-МА-final [Compatibility Mode] ДА УСПЯВАШ В ПРОМЕНИТЕ ДОЦ. Д-Р ИНЖ. НИКОЛАЙ МИХАЙЛОВ www.tracebg.com Какво се промени за 20 години? Значителна част от държавните предприятия бяха приватизирани или ликвидирани. Финансовият сектор е изцяло

Подробно

Що е дигитализация и защо е необходима?

Що е дигитализация и защо е необходима? INTERREG - IPA CROSS-BORDER COOPERATION BULGARIA - TURKEY PROGRAMME 2014-2020 PROJECT HASKOVO AND EDIRNE CULTURAL AND HISTORICAL DESTINATIONS PROJECT NUMBER СВ005.1.23.044 Edirne September 18 19 2017 The

Подробно

Бизнес софтуер и ERP решения Магистърска програма от ново поколение

Бизнес софтуер и ERP решения Магистърска програма от ново поколение Бизнес софтуер и ERP решения Магистърска програма от ново поколение Бизнес софтуер и ERP решения Бизнес магистърска програма от ново поколение! Бизнес софтуер и ERP решения е иновативна магистърска програма,

Подробно

ЮГОЗАПАДЕН УНИВЕРСИТЕТ НЕОФИТ РИЛСКИ ПРАВНО-ИСТОРИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ КАТЕДРА ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА 2700 Благоевград, ул. Иван Михайлов 66; 073 /

ЮГОЗАПАДЕН УНИВЕРСИТЕТ НЕОФИТ РИЛСКИ ПРАВНО-ИСТОРИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ КАТЕДРА ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА 2700 Благоевград, ул. Иван Михайлов 66; 073 / ЮГОЗАПАДЕН УНИВЕРСИТЕТ НЕОФИТ РИЛСКИ ПРАВНО-ИСТОРИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ КАТЕДРА ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА 2700 Благоевград, ул. Иван Михайлов 66; 073 / 88 55 01; info@swu.bg; www.swu.bg КВАЛИФИКАЦИОННА ХАРАКТЕРИСТИКА

Подробно

1.5 - Edinna informatsionna sistema

1.5 - Edinna informatsionna sistema УниБИТ - София Специалност Информационни ресурси на туризма Дисциплина Държавна и регионална политика в туризма 1. ПОЛИТИКА ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ В ТУРИЗМА 1.5. ЕДИННА СИСТЕМА ЗА ТУРИСТИЧЕСКА ИНФОРМАЦИЯ

Подробно

Microsoft Word - MEIT_Burova-BD.doc

Microsoft Word - MEIT_Burova-BD.doc Утвърдил:.. Декан Дата... СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ Факултет: Физически... Специалност: (код и наименование)... Магистърска програма: Микроелектроника и информационни технологии Дисциплина:

Подробно

ЦЕНТЪР ПО ИНФОРМАТИКА И ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан: CS 206 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ Приета: прот. 8 от г.; Актуализирана

ЦЕНТЪР ПО ИНФОРМАТИКА И ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан: CS 206 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ Приета: прот. 8 от г.; Актуализирана ЦЕНТЪР ПО ИНФОРМАТИКА И ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан: CS 206 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ Приета: прот. 8 от 28.04.2005 г.; Актуализирана прот. 16 от 17.06.2016 г. Лектор: Акад. Проф. Иван

Подробно

<4D F736F F D203720CDCF20C8CAD220E220F1E8F1F2E5ECE0F2E020EDE020EFF0E5E4F3F7E8EBE8F9EDEEF2EE20E820F3F7E8EBE8F9EDEEF2EE20EEE1F0E0E7E

<4D F736F F D203720CDCF20C8CAD220E220F1E8F1F2E5ECE0F2E020EDE020EFF0E5E4F3F7E8EBE8F9EDEEF2EE20E820F3F7E8EBE8F9EDEEF2EE20EEE1F0E0E7E Приложение 7 към т. 1, буква ж НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ИНФОРМАЦИОННИ И КОМУНИКАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ (ИКТ) В СИСТЕМАТА НА ПРЕДУЧИЛИЩНОТО И УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ" 1. НЕОБХОДИМОСТ ОТ ПРОГРАМАТА Достъпът до информационните

Подробно

ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ Инвестира във вашето бъдеще! РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО, МЛАДЕЖТА И НАУКАТА Пр

ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ Инвестира във вашето бъдеще! РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО, МЛАДЕЖТА И НАУКАТА Пр РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО, МЛАДЕЖТА И НАУКАТА Проект: BG051PO001-3.1.08 0018 Усъвършенстване на системите за управление в Колеж по икономика и администрация - Пловдив І. Основни

Подробно

Microsoft Word - Techn zad 2017-M1

Microsoft Word - Techn zad 2017-M1 ТЕХНИЧЕСКА СПЕЦИФИКАЦИЯ за предоставяне на достъп до специализирана уеб-базирана електронна платформа, позволяваща провеждане на Национално онлайн външно оценяване на дигиталните компетентности на учениците

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Германо-Българска индустриално-търговска камара (ГБИТК) Заедно успяваме Стратегия 2019-2021 6. Juni 2019 Успешни заедно Ние сме официалната германска външнотърговска камара в България. Мрежата ни включва:

Подробно

ЦЕНТЪР ПО ИКОНОМИЧЕСКИ И УПРАВЛЕНСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан: BA 546 СТРАТЕГИЧЕСКИ МАРКЕТИНГ Приета: прот. 6 от г. Лектор:

ЦЕНТЪР ПО ИКОНОМИЧЕСКИ И УПРАВЛЕНСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан: BA 546 СТРАТЕГИЧЕСКИ МАРКЕТИНГ Приета: прот. 6 от г. Лектор: ЦЕНТЪР ПО ИКОНОМИЧЕСКИ И УПРАВЛЕНСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан: BA 546 СТРАТЕГИЧЕСКИ МАРКЕТИНГ Приета: прот. 6 от 28.06.2011 г. Лектор: Доц. д-р Г. Милчева АНОТАЦИЯ Учебната дисциплина има

Подробно

EDU-Education Messaging-Vision Presentation-FY13

EDU-Education Messaging-Vision Presentation-FY13 Обща картина 2014-2020 Характеристики на растежа Интелигентен: по-ефект. инструменти в образованието, изсл. и иновациите; Устойчив: решително преминаване към нисковъглеродна икономика и конкурентоспособна

Подробно

Г Р А Ф И К ЗА П О П Р А В И Т Е Л Н А С Е С И Я

Г Р А Ф И К     ЗА     П О П Р А В И Т Е Л Н А     С Е С И Я Г Р А Ф И К З А З И М Н А У С Л О В Н А С Е С И Я - Б А К А Л А В Р И З А У Ч Е Б Н А Т А 0 / 0 г. КАТЕДРИ ДИСЦИПЛИНИ БРОЙ ДАТА ЧАС ЗАЛА. Икономикс. Основи на икономическата теория. Основи на икономическата

Подробно

Проект BG05M2ОP Университети за Наука, Информатика и Технологии в е-обществото (УНИТе) В атмосфера на тясно сътрудничество и партньорств

Проект BG05M2ОP Университети за Наука, Информатика и Технологии в е-обществото (УНИТе) В атмосфера на тясно сътрудничество и партньорств Проект BG05M2ОP001-1.001-0004 Университети за Наука, Информатика и Технологии в е-обществото (УНИТе) В атмосфера на тясно сътрудничество и партньорство следните пет български университета: Софийски университет

Подробно

ДОКЛАД ЗА НАПРЕДЪКА

ДОКЛАД ЗА НАПРЕДЪКА НАЦИОНАЛНА СИСТЕМА ЗА ОЦЕНКА НА КОМПЕТЕНЦИИТЕ Разширяване капацитета и обхвата на Националната система за оценка на компетенциите - MyCompetence (Проект No BG05M9OP001-1.013-0001-C01) ДОКЛАД ЗА НАПРЕДЪКА

Подробно

П р о е к т! РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Министър на образованието и науката г. ДО МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Д О К Л А Д от Красимир Въл

П р о е к т! РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Министър на образованието и науката г. ДО МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Д О К Л А Д от Красимир Въл П р о е к т! РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Министър на образованието и науката... 2019 г. ДО МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Д О К Л А Д от Красимир Вълчев министър на образованието и науката Относно: проект

Подробно

Slide 1

Slide 1 ИЗМЕНЕНИЕ на ИГРП на ОПИК за 2017 г. Пето официално заседание на КН на ОПИК и на ОПИМСП Боровец, 12-13.10.2017 г. ГД Европейски фондове за конкурентоспособност Министерство на икономиката Изменение на

Подробно

Microsoft PowerPoint - BIP ppt.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - BIP ppt.ppt [Compatibility Mode] ПРОЕКТ: BG051PO0001-4.3.04-0039 «Дистанционнообучениепобиблиотечно-информационнинауки, печатни комуникации и науките за културното наследство Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна

Подробно

Проект Изграждане и развитие на център за върхови постижения Наследство БГ БЕНЕФИЦИЕНТ Проектът се изпълнява от дванадесет водещи организации, които с

Проект Изграждане и развитие на център за върхови постижения Наследство БГ БЕНЕФИЦИЕНТ Проектът се изпълнява от дванадесет водещи организации, които с Проект Изграждане и развитие на център за върхови постижения Наследство БГ БЕНЕФИЦИЕНТ Проектът се изпълнява от дванадесет водещи организации, които са фундамент на националната научна инфраструктура в

Подробно

ПРИЛОЖЕНИЕ 1 ОТ ОБЩИНСКИ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА КАЙНАРДЖА г. ИНДИКАТИВНА ФИНАНСОВА ТАБЛИЦА

ПРИЛОЖЕНИЕ 1 ОТ ОБЩИНСКИ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА КАЙНАРДЖА г. ИНДИКАТИВНА ФИНАНСОВА ТАБЛИЦА ПРИЛОЖЕНИЕ 1 ОТ ОБЩИНСКИ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА КАЙНАРДЖА 2014-2020 г. ИНДИКАТИВНА ФИНАНСОВА ТАБЛИЦА ИНДИКАТИВНА ФИНАНСОВА ТАБЛИЦА /лева/ СТРАТЕГИЧЕСКА ЦЕЛ 1. РАЗВИТИЕ НА КОНКУРЕНТНОСПОСОБНА ОБЩИНСКА

Подробно

Институт за управление на проекти и програми

Институт за управление на проекти и програми ИНСТИТУТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ МЕЖДИННА ОЦЕНКА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ОБЛАСТНАТА СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЛАСТ РУСЕ ЗА ПЕРИОДА 2014-2020 г. ОСР, гр. Русе, 29.06.2017 г. Петя Донова Областната

Подробно