15 февруари – ПРЕВЕНЦИЯ НА ОСТРИ ВИРУСНИ ИНФЕКЦИИ

Подобни документи
Защита за вас и за вашето бебе Кръвни тестове при първото ви пренатално посещение Bulgarian (Protecting you and your baby)

untitled

Microsoft Word - Septolete Apple PIL.doc

Ваксини

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА

УЧИЛИЩЕ ПО ПЕРСОНАЛИЗИРАНА МЕДИЦИНА Персонализиран подход при диагностиката и лечението на някои инфекциозни заболявания: вирусни хепатити, HIV-инфекц

ЕРЕКТИЛНА ДИСФУНКЦИЯ

HIV_leaflet_10x21

РЕГИОНАЛНА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ СИЛИСТРА ОПЕРАТИВЕН ПЛАН ЗА НАДЗОР И КОНТРОЛ НА ГРИП И ОРЗ В ОБЛАСТ СИЛИСТРА ( ) (утвърден със Заповед РД

УСПЕШНИТЕ СТЪПКИ да сме здрави в сезона на ГРИПА и НАСТИНКИТЕ АКТУАЛНО за СЕЗОНА от Алпен Фарма БЕЗ усложнения! БЕЗ антибиотици!

Какво представлява? GinGira Alba Bebe е нов продукт от серията медицинска козметика GinGira. Съдържа цинков оксид в модерна фармацевтична форма специа

ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ

Microsoft Word - H-1028-annexIII-bg

New product information wording - Jan BG

ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ

Европейска имунизационна седмица 2019

Цинк капки

ОТДЕЛ МАРКЕТИНГ ИЛАН

КАТАЛОГ АПРИЛ лв.

ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ

J.Donkov

Gatcheva_Seminar BulNoso 2019

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НАРЕДБА 6 от 9 юли 2019 г. за реда и условията за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на отделни заразн

<4D F736F F F696E74202D20D1C8CD20C5C7C8CA20CFCE20CFD0C5C6C8C2CDC8D2C520C6C8C2CED2CDC82D30352E30382E >

ИНФОРМАЦИОНЕН ЛИСТ ЗА БЕЗОПАСНОСТ LF1000 SDS Страница: 1 Дата на съставяне: 30/11/2015 Преработено издание: 27/02/2018 Ревизионен номер: 2 Раздел 1: И

S.Staneva

ЛИСТОВКА ЗА ПАЦИЕНТА

Keytruda; INN-pembrolizumab

Folie 1

Здраве

New product information wording - Dec BG

][][#][[/

Информация за пациента

ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ

Препис:

15 февруари ПРЕВЕНЦИЯ НА ОСТРИ ВИРУСНИ ИНФЕКЦИИ

ГРИП ИЛИ НАСТИНКА Симптомите на грипа са причина да се обадите на лекар, защото това заболяване е опасно заради усложненията си. Настинките обикновено протичат по-леко и често дори не изискват употребата на лекарства. "Настинката" е популярното наименование на остро респираторно заболяване. Ако то е причинено от вирус, това е остра респираторна вирусна инфекция или ОРВИ.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА НАСТИНКАТА? Ако не сме сигурни какво точно ни има най-добре е да обърнем внимание на симптомите, които болестта причинява. Настинката започва постепенно, като в повечето случаи се чувстваме неразположени, изпитваме болки при преглъщане, носа ни тече, кихаме, имаме главоболие както и загуба на апетит. Обикновено настинката не е съпроводена от висока температура, въпреки че практиката показва, че при децата появата на висока температура е често срещан симптом при този вид вирусна инфекция.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ГРИПА? Вирусите на грипа се открояват сред всички тези вируси. Това означава, че грипът е ОРВИ, причинена от грипния вирус. Причината, поради която грипът е отделен от групата е защото за това заболяване са характерни епидемии, засягащи голяма част от населението. Освен това, за разлика от другите респираторни заболявания - грипът е по-тежък и може да доведе до сериозни усложнения,включително и до смърт.

ВИДОВЕ ГРИП Учените отделят три основни групи грипни вируси - А, В и С. За най-коварни се смятат грипните вируси тип А, които мутират бързо и причиняват епидемиите. Грипът B е найчесто се среща при деца, а грип С само при деца.

ГРИПНА ИНФЕКЦИЯ Контакта с вируса е причината за грипната зараза. Вирусът навлиза в човешкия организъм посредством малки капчици и секрети от респираторния тракт на заразения индивид, но предаването на заразата може и да се случи и по индиректен път, чрез допир на обекти,по които има наличие на респираторни секрети и вируси.

СИМПТОМИ НАСТИНКА ГРИП ВЛОШАВАНЕ НА ЗДРАВЕТО ТЕЛЕСНА ТЕМПЕРАТУРА Постепенно внезапно +37,5 градуса 39-40 градуса ИНТОКСИКАЦИЯ Не е изразена Главоболие, болка при движение на очите, телесна болка, втрисане ХРЕМА Проявява се в първите часове Проявява като усложнение, на 2 3 ден от заболяването КИХАНЕ Появява се след хрема Често отсъства ВЪЗПАЛЕНО ГЪРЛО И ЗАЧЕРВЯВАНЕ На 2 рия ден след настинката Появява се на 2 ден + кашлица с болки в гърдите ДИСКОМФОРТ липсва Често зачервяване ГЛАВОБОЛИЕ липсва Има, често непоносима болка УМОРА липсва Продължава дори в продължение на 2-3 седмици БЕЗСЪНИЕ липсва Продължава дори в продължение на 2-3 седмици

КОГА ДА ПОСЕТИМ ДОКТОРА? В повечето случаи, грипа може да се прекара без да се налага лекарски преглед. Лекарската намеса е наложителна в случаите, когато грипната инфекция преминава в остра форма или се налага постъпване в болница. Визита при доктора се налага само ако температурата на болния остава висока въпреки опитите да бъде понижена, когато имаме усещаното, че се задушаваме или дишаме затруднено, кръв в храчките, повръщане и диария, виене на свят, затруднено уринитане. Преглед при лекар се налага и когато след временно подобрение на боледуващия, състоянието му отново се влоши с повишаване на температурата или изкашляне на храчки. В тези случаи, най-вероятно в допълнение се е развила бактериална инфекция, за която доктора ще назначи антибиотична терапия.

ЛЕКАРСТВЕНИ СРЕДСВА СРЕЩУ ГРИП За съжаление, лек срещу грипните заболявания няма. Лечението, което се назначава от лекарите, е симптоматично. Приемът на антибиотици е неуместен, освен в случаите на вторично развита бактериална инфекция и усложнения. В това отношение можем да избираме сред многобройните аналгитици, които се предлагат, за облекчаване на болката. Подсилването на имунната система, също можете да допринесете за по-бързото възстановяване.

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ГРИПА? Ваксинацията е ефективен и безопасен начин при превенцията от грип. Планирайте ваксинацията от Ноември до Декември, преди появата на грипа, като е необходимо да се реимунизираме всяка година. Това се налага тъй като ваксината не предоставя дълготраен имунитет и е ефективна само срещу този вирусен щам, който се съдържа във нея. Въпреки че ваксинацията е значително безопасна, тя не Е 100% ефективна и има вероятност все пак да се заразим с грипния вирус независимо от това, че сме ваксинирани.

ПРЕВАНТИВНИ МЕРКИ СРЕЩУ Самолечението е възможно само при лека форма на грип; Изолирайте болния ; Вслучай на контакт, пазете дихателната система (носа и устата); Маската е задължителна при директен контакт с пациента. Но в обществения транспорт, претъпкани места, тя не е необходима на здрав човек, защото ако я махнете за минута, влажната й повърхност ще привлече вирусите като магнит; Редовно провеждайте мокро почистване; Осигурете за болния почивка и сън, много течности, прием на антивирусни лекарства през първите 48 часа; Повишена лична хигиена; Балансирано хранене; Повече движение, но избягвайте преохлаждането; Никога не е късно да се ваксинирате; ГРИПА избягването на по-дълъг престой в закрити помещения; Никакви лекарства и народна медицина с доказана профилактична ефективност не съществуват.

КАКВО ЗАПОМНИХТЕ ЗА ВИРУСНИТЕ ИНФЕКЦИИ? ОТБОРНА ЗАДАЧА: ДЕФИНИРАЙТЕ ПОНЯНИЯТА НАСТИНКА И ВИРУС. ОТГОВОРИ: Настинката е остро респираторно заболяване, която обикновено протичат по-леко и често дори не изискват употребата на лекарства. Грипът. е остра респираторна вирусна инфекция, причинен от различни вируси.той е по-тежък и може да доведе до сериозни усложнения, включително и до смърт. При пълен отговор на един от отборите получава по 2 точка, а другия отбор 1 точка.

КАКВО ЗАПОМНИХТЕ ЗА ВИРУСНИТЕ ИНФЕКЦИИ? ОТБОРНА ЗАДАЧА: ИЗБРОЙТЕ СИМПТОМИТЕ ХАРАКТЕРНИ ЗА НАСТИНКАТА И ГРИПА. ОПИШЕТЕ ПО ПОДРОБНО СИМПТОМИТЕ НА ГРИПА. ОТГОВОРИ: ВЛОШАВАНЕ НА ЗДРАВЕТО, ТЕЛЕСНА ТЕМПЕРАТУРА, ИНТОКСИКАЦИЯ, ХРЕМА, КИХАНЕ, ВЪЗПАЛЕНО ГЪРЛО И ЗАЧЕРВЯВАНЕ, ДИСКОМФОРТ, ГЛАВОБОЛИЕ, УМОРА, БЕЗСЪНИЕ. ГРИПЪТ ЗАПОЧВА: внезапно; с 39-40 градуса;с главоболие с често непоносима болка, с болка при движение на очите, телесна болка, втрисане; появява се хрема като усложнение, на 2 3 ден от заболяването; често отсъства кихане; възпаление на гърлото се появява на 2 ден + кашлица с болки в гърдите; появяват се умора и безсъние които продължават 2-3 седмици. За всеки изброен симптом и неговото описание по 1 точка.

КАКВО ЗАПОМНИХТЕ ЗА ВИРУСНИТЕ ИНФЕКЦИИ? ОТБОРНА ЗАДАЧА: КОИ СА ПРЕВАНТИВНИТЕ МЕРКИ СРЕЩУ ГРИПА? ОТГОВОРИ: Забранено самолечение; Изолирайне на болния ; Вслучай на контакт, пазене на дихателната система (носа и устата); Маската е задължителна при директен контакт с пациента. Но в обществения транспорт, претъпкани места, тя не е необходима на здрав човек; Редовно провеждане на мокро почистване; Осигуряване за болния почивка и сън, много течности, прием на антивирусни лекарства през първите 48 часа; Повишена лична хигиена; Балансирано хранене; Повече движение, но избягване на преохлаждането; Ваксиниране; Избягване на по-дълъг престой в закрити помещения; Неуместен прием на антибиотици. За всяка изброена мярка по 1 точка.

БЛАГОДАРЯ ЗА ВНИМАНИЕТО!