Polititki na EC v regionalen aspekt

Подобни документи
ПРИЛОЖЕНИЕ 1 ОТ ОБЩИНСКИ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА КАЙНАРДЖА г. ИНДИКАТИВНА ФИНАНСОВА ТАБЛИЦА

AM_Ple_NonLegReport

Slide 1

София 1000, бул. Ал. Дондуков 11, ет. 2 тел./факс / ; Проучване на общественото мнение отн

Институт за управление на проекти и програми

Министерство на околната среда и водите

Slide 1

Microsoft PowerPoint - OP_Competitiveness - May 2007_2.ppt

(Microsoft PowerPoint - \317\360\350\353\356\346\345\355\350\345 1)

Отчет на ведомствените и администрираните разходи по бюджетни програми към г. (отчетен период) Бюджетна програма Облекчаване н

EDU-Education Messaging-Vision Presentation-FY13

AM_Ple_NonLegReport

<4D F736F F D20CFEBE0ED2020ECEBE0E4E5E6EAE820E4E5E9EDEEF1F2E E3EEE4E8EDE0>

Thinkstock ПРИНОС НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ СТРУКТУРНИ И ИНВЕСТИЦИОННИ ФОНДОВЕ ЗА 10-ТЕ ПРИОРИТЕТА НА КОМИСИЯТА ВЪТРЕШЕН ПАЗАР Декември 2015 г.

Съвет на Европейския съюз Брюксел, 9 юли 2018 г. (OR. en) 10826/18 ADD 1 FIN 535 INST 271 PE-L 37 БЕЛЕЖКА От: До: Относно: Бюджетния комитет Комитета

Slide 1

Съвет на Европейския съюз Брюксел, 8 юли 2019 г. (OR. en) 10919/19 ADD 1 FIN 472 INST 191 PE-L 18 БЕЛЕЖКА От: До: Относно: Бюджетния комитет Комитета

Приоритет, специфична цел, мярка П Р О Г Р А М А ЗА РЕАЛИЗАЦИЯ НА ОБЩИНСКИЯ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ ЗА 2019 г. програма, проект, дей

Индустрия 4.0 Нова епоха за отговорни иновации

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ НЕДЕЛИНО 4990гр.Неделино, област Смолян, ул. Ал.Стамболийски 104, тел.централа: 03072/2138, вътр. 122 факс:03072/2288 е-mail: obs_nedel

AM_Ple_NonLegReport

Конференция на министрите на младежта и спорта на държавите

contribution_bg_Sofia

AM_Ple_NonLegReport

AM_Ple_NonLegReport

Отчет за изпълнението на бюджета с тримесечна информация за разходите по бюджетни програми по бюджета на Министерство на икономиката към г.

Предложения за промяна на Оперативна програма Наука и образование за интелигентен растеж г. Приоритетна ос 1 Научни изследвания и технологич

Pril-1-Razhifrovka-Po-Programi MIET new .xls_

Отчет за изпълнението на бюджета с тримесечна информация за разходите по бюджетни програми по бюджета на Министерство на икономиката към г.

Microsoft Word - Plan_Sliven_2009.doc

ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ НА ОБЩИНСКИЯ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА АПРИЛЦИ ЗА ПЕРИОДА ГОДИНА

Отчет за изпълнението на бюджета с тримесечна информация за разходите по бюджетни програми по бюджета на Министерство на икономиката към г.

Г Р А Ф И К ЗА П О П Р А В И Т Е Л Н А С Е С И Я

PowerPoint Presentation

Pril_1_BU_3.xls_-1 MIE

Slide 1

ЕВРОПЕЙСКИ СПОРТНИ СЪБИТИЯ С НЕСТОПАНСКА ЦЕЛ

ЗАЩИТА НА ИНОВАЦИИТЕ ЧРЕЗ ТЪРГОВСКИ ТАЙНИ И ПАТЕНТИ: РЕШАВАЩИ ФАКТОРИ ЗА ПРЕДПРИЯТИЯТА В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ РЕЗЮМЕ Юли 2017 г.

Препис:

УниБИТ - София Специалност Информационни ресурси на туризма Дисциплина Политиката на ЕС в регионален аспект по отношение на туризма

1. 1.1. Регионална политика на ЕС /политика на регионите/ 1.2. Туризмът като ключов за европейската икономика сектор. Туризмът и местното икономическо развитие. Връзката между регионалната политика и развитието на туризма. 1.3. Политиката на ЕС в регионален аспект, по отношение на туризма. Политика за сближаване и туризъм. Сътрудничество в областта на туризма.

1.1. Регионална политика на ЕС /политика на регионите Цел : Насърчаване ускореното социално и икономическо сближаване в Съюза. Основава се на: финансовата солидарност, доколкото част от приноса на страните-членки към бюджета на Общността се насочва към по-малко проспериращите региони и социални групи. Страните-членки прилагат европейска регионална политика финансирана чрез средствата на ЕС (Структурните Фондове и Фонд "Сближаване"), която отразява тази солидарност между гражданите на Общността. Структурните Фондове са механизма, посредством който финансовите ресурси са пренасочват към по-слабо развитите региони в страните-членки.

1.1. Регионална политика на ЕС /политика на регионите - Чрез своята регионална политика ЕС налага своето виждане за развитието, планирано на местно ниво. Когато е необходимо, тя се намесва и допринася за развитието на вътрешния пазар, икономическия и валутен съюз. - Ръководният принцип на регионалната политика на ЕС към настоящия етап, е да продължи концентрацията върху подкрепата за регионите, които изостават в своето развитие, т.е. тези които имат най-големи проблеми от гледна точка на инфраструктура, създаване на икономическа активност и обучението. Прилагането на такава политика се опростява чрез намаляване на спектъра на мерките за подкрепа. Съществени промени са направи и в начина, по който се управляват фондовете на ЕС.

1.1. Регионална политика на ЕС /политика на регионите Как функционира? Европейската регионална политика е обща за всички страни-членки и се базира на финансовата солидарност. Тя позволява трансфер на около 35 % от бюджета на ЕС (който основно се набира от най-богатите държави) към по - слабо развитите региони. Регионалната политика позволява на всички региони да спомогнат повишаването на конкурентноспособността на целия ЕС. Европейската солидарност се изразява преди всичко чрез четирите Структурни Фонда, които не финансират отделни проекти, а многогодишни програми за регионално развитие, разработени съвместно от регионите, страните-членки и Европейската Комисия. Те отчитат насоките на Комисията за ЕС като цяло.

1.1. Регионална политика на ЕС /политика на регионите Европейският фонд за регионално развитие (ЕФРР) финансира инфраструктура, инвестиции за създаване на работни места, проекти за местно развитие и подкрепа на малки фирми; Европейският Социален Фонд (ЕСФ) насърчава връщането на безработните и необлагоделстваните групи към пазара на труда, главно чрез финансиране на мерки за обучение и на системи за набиране на работа. Финансовият инструмент за ориентиране на рибарството (ФИОР) подпомага адаптирането и модернизирането на риболовната индустрия. Европейският фонд за ориентиране и гарантиране на земеделието, секция "Ориентиране" (ЕФОГЗ) финансира главно мерки за развитие на селското стопанство и фермерите, основно в изоставащи райони. Секцията "Ориентиране" също подкрепя селските райони, но единствено в рамките на Общата селскостопанска политика на ЕС.

1.1. Регионална политика на ЕС /политика на регионите За да повиши въздействието и се осигури постигане на възможно най-добрите резултати, 94 % от средствата по СФ се концентрират върху три цели, определени като приоритети: Цел 1 (териториална) - Подпомагане на регионите, чието развитие изостава, напр. чрез изграждане на базова инфраструктура или чрез насърчаване на инвестициите в развитие на бизнеса. По тази цел са обхванати 50 региона в ЕС, или 22 % от населението на Съюза, като тук са съсредоточени 70 % наличните финансови средства. Цел 2 (териториална) - Подпомагане на икономическата и социалната конверсия в индустриални, селски, градски или зависими от риболова области, които са изправени пред структурни трудности. 18 % населението на ЕС живеят в такива региони, като за тях са разпределени 11,5 % от общото финансиране. Цел 3 (тематична) - Модернизиране на системите за обучение и насърчаване на заетостта. Мерките финансирани по Цел 3, покриват цялата територия на ЕС, с изключение на регионите по Цел 1, където мерките за обучение и заетост са включени в общите регионални програми. На Цел 3 се падат 12,3 % от общата финансовата подкрепа.

1.2. Туризмът като ключов за европейската икономика сектор. Туризмът и местното икономическо развитие. Връзката между регионалната политика и развитието на туризма. Туризмът е ключов за европейската икономика сектор. Той включва широк кръг продукти и дестинации и много различни заинтересовани лица - както публични, така и частни, с много децентрализирани области на компетентност, често на регионално и местно равнище. Съюзът допълва действията на държавите членки в сектора на туризма, поспециално чрез насърчаване на конкурентоспособността на предприятията в Съюза в този сектор.

1.2. Туризмът като ключов за европейската икономика сектор. Туризмът и местното икономическо развитие. Връзката между регионалната политика и развитието на туризма. Европа е водещата туристическа дестинация в света. Туризмът играе важна роля за развитието на много европейски региони. Устойчивият туризъм също така гарантира опазването и подобряването на състоянието на европейското културно и природно наследство. Цел на политиката на сближаване е да се мобилизира напълно туристическия сектор за постигане на устойчиво регионално развитие и създаване на работни места.

1.2. Туризмът като ключов за европейската икономика сектор. Туризмът и местното икономическо развитие. Връзката между регионалната политика и развитието на туризма. През последните години планираните от ЕС средства за целева подкрепа на туризма по линия на политиката на сближаване възлизат на повече от 6 млрд. евро, което представлява 1,8% от общия бюджет. От тях: - 3,8 млрд. евро са предвидени за подобряване на туристическите услуги. - 1,4 млрд. евро - за опазване и подобряване на състоянието на природното наследство. - 1,1 млрд. евро - за популяризиране на природни забележителности. Освен това изграждането на свързана с туризма инфраструктура и подобряването на туристическите услуги могат да бъдат подкрепяни и по други направления, например иновации, насърчаване на малки и средни предприятия, приложения на информационните технологии и човешки капитал.

1.3. Политиката на ЕС в регионален аспект, по отношение на туризма. Политика за сближаване и туризъм. Политика за устойчив туризъм. Сътрудничество в областта на туризма. Европейска политика за туризъм. Области: 1) включване на мерки, засягащи туризма 2) насърчаване на устойчив туризъм 3) подобряване на разбирането и видимостта на туризма

1.3. Политиката на ЕС в регионален аспект, по отношение на туризма. Политика за сближаване и туризъм. Политика за устойчив туризъм. Сътрудничество в областта на туризма. Политика за насърчаване на устойчив туризъм ПАРАМЕТРИ НА УСТОЙЧИВОТО РАЗВИТИЕ НА ТУРИЗМА Легенда: ТП туристически пазари КТБ курортнотуристическа база ПТ персонал в туризма ТТ туристически транспорт ПТР природни туристически ресурси АТР антропогенни туристически ресурси

1.3. Политиката на ЕС в регионален аспект, по отношение на туризма. Политика за сближаване и туризъм. Политика за устойчив туризъм. Сътрудничество в областта на туризма. Европейска политика за туризъм. Области: 1) включване на мерки, засягащи туризма 2) насърчаване на устойчив туризъм 3) подобряване на разбирането и видимостта на туризма