Управление на човешките ресурси

Размер: px
Започни от страница:

Download "Управление на човешките ресурси"

Препис

1 УПРАВЛЕНИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ Тема 1 ВЪВЕДЕНИЕ В МЕНИДЖМЪНТА НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ Януари 2019 Варна КОЛЕЖ ПО ТУРИЗЪМ Х.ас.д-р Лилия Милева

2 ВЪВЕДЕНИЕ В МЕНИДЖМЪНТА НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ Същност на мениджмънта на човешките ресурси. Защо мениджмънтът е въздействие? Чрез мениджмънта на ЧР се координират усилията на хора, които не могат да постигнат точно определени цели сами, ако липсва тази координация. Мениджмънтът трябва да координира усилията, на всички работещи, за да се предлагат качествени услуги.

3 ВЪВЕДЕНИЕ В МЕНИДЖМЪНТА НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ

4 ВЪВЕДЕНИЕ В МЕНИДЖМЪНТА НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ Работата с хора е социална отговорност Мениджмънтът е социално отговорен за хората в организацията. Да бъдеш социално отговорен мениджър, означава да уважаваш хората

5 ВЪВЕДЕНИЕ В МЕНИДЖМЪНТА НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ Предмет, цели и необходимост от мениджмънта на човешките ресурси. Хората имат нужда от: координация мотивация социализация

6 ВЪВЕДЕНИЕ В МЕНИДЖМЪНТА НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ Предметът на УЧР има три важни аспекта : Привличане Поддържане Мотивиране

7 ВЪВЕДЕНИЕ В МЕНИДЖМЪНТА НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ Привличането на човешки ресурси изисква нагласи, решения и действия, с които мениджърите откриват и доставят точно толкова хора и с точно такива качества, че да съответстват на целите на организацията.

8 ВЪВЕДЕНИЕ В МЕНИДЖМЪНТА НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ Поддържането на човешките ресурси представлява съвкупност от нагласи, решения и действия на мениджърите да създават определени условия, които ще допадат на хората и те не просто ще работят, а ще работят, създавайки постижения.

9 ВЪВЕДЕНИЕ В МЕНИДЖМЪНТА НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ Целите на мениджмънта на човешките ресурси са: 1. Производителност. 2. Качество. 3. Съпричастие.

10 ВЪВЕДЕНИЕ В МЕНИДЖМЪНТА НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ Мотивирането на хората в организацията е също съвкупност от нагласи, решения и действия, насочени към създаване и поддържане на подходящи стимули в организационната среда, които ориентират хората към постижения и производителност.

11 ВЪВЕДЕНИЕ В МЕНИДЖМЪНТА НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ Производителност- съотношението между крайните резултати и това, което е вложено, за да се получат тези резултати. Например: колко човека сме обучили на междуличностни умения и с колко са се увеличили продажбите вследствие на това обучение

12 ВЪВЕДЕНИЕ В МЕНИДЖМЪНТА НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ Фактори на средата, които оказват влияние върху УЧР: Демография Потребители Конкуренти Икономика Трудов пазар Законодателство

13 ВЪВЕДЕНИЕ В МЕНИДЖМЪНТА НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ УЧР включва: Планиране: проектиране, анализ на труда, планиране на потребности и източници на стратегия Формиране: набор и подбор Усъвършенстване: обучение, кариера, качество на трудовия живот Оценка и възнаграждение: оценка, възнаграждения Отношения: трудови и служебни отношения

14 ВЪВЕДЕНИЕ В МЕНИДЖМЪНТА НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ Основната характеристика на съвременното управление на ЧР е ограничената съвкупност от управленски функции и дейности.

15 II.. 1. Поведение на индивида в организацията (същност и различия на хората в организацията; причини за различията). Поведението на индивида е съвкупност от предварителни нагласи, решения, действия и резултати от действията, чрез които индивидът се доближава до своите цели.

16 Поведението не е случайност, то се поражда от обстоятелства, ориентирано е към някаква цел, в която индивидът силно вярва, независимо дали тя е правилна или неправилна.

17 Хората не са еднакви, пише Стивън Робинс. Поставени в една и съща ситуация или среда), те постъпват по различен начин. Въпреки всичко съществуват някои основни поведенски закономерности. Те са много важни и позволяват на мениджърите да бъдат по-добри в предвиждането на поведението на служителите.

18 С особено важно значение за производителността в работата, според Робинс са следните аспекти на поведението на индивида: Биографични данни Пригодността му (интелект, физически данни) Личността му Маниерът на учене

19 Поведението на индивида в управлението се разглежда като айсберг. Този айсберг се състои от видима и невидима част Наблюдавайки поведението на служителя в организацията ние наблюдаваме горната (видимата) част от айсберга. Това е т.нар. видимо поведение.

20 То включва производителността, с която работи служителят, качеството на труда, отношенията му с колегите, комуникациите, работната дисциплина (отсъствията и присъствията), индивидуалните му различия от другите, каквито са пригодността, мотивацията и удовлетвореността от труда. Мотивацията и удовлетвореността от труда са наполовина очевидни т.е. те са по средата на айсберга.

21 Другата част от айсберга на поведението на служителя е скрита, дискретна. Тя включва: част от мотивацията (например индивидът не декларира винаги това, от което се поражда мотивацията му), удовлетвореността от труда (не винаги доволният от работата си човек е производителен и качествен), личността на служителя, перцепцията му (възприятията и интерпретацията на собствените и чуждите постъпки, както и възприятията на предмети и събития), начините за усвояване на опит, атрибуцията (начин на тълкуване на нещата), вземането на решение.

22 2. Различия на хората в организацията: Пригодността Маниерът и силата на мотивацията Удовлетвореността от труда.

23 3. Причини за различията: Личността Индивидуалният свят на перцепция (разбиране за света около нас) Индивидуалният стил на атрибуция (стилът за обяснение на поведението)

24 4. Поведение на групата в организацията (същност, създаване и развитие на хората в организацията): Група (определение) - агрегация (съвкупност) от двама или повече души, които се намират в еднаква степен на динамични връзки помежду си.

25 Видове групи: Формални Неформални Етапи на развитие на групата: Формиране ( хората се събират заедно, поставят се целите) Близка борба (конфронтация на мнения) Нормиране (поставят се стандарти) Изпълнение (постигат се резултати) Разпадане (поради изпълнение на целите групата се саморазпуска)

26 Една от най-важните задачи на мениджмънта е да създава и развива групите в организацията. За да се превърне един формален отдел в група от индивиди, са нужни знания, усилия и точно определени действия от страна на мениджъра. Поведението на групата, включително нейните трудови резултати и постижения са силно зависими от характеристиките на групата. Те се създават от мениджъра. Той може да създаде такава група, каквато иска, според това какви резултати и постижения очаква от нея.

27 Групата е тази съвкупност от двама или повече души, които си взаимодействат, взаимозависими са, споделят общи норми на поведение и ценности в работата си,стремят се да удовлетворят потребностите си чрез постигане на групови цели, работят във физическа близост и имат непрекъснати комуникации и интеракции помежду си.

28 Защо създаваме група е първият въпрос, на който трябва да си отговори мениджъра? Това става като се определят целите, заради които ще се създаде групата- напр. Увеличаване на производителността, за да се усъвършенства продукта, за да се осъществява обслужването в хотела, да се приготвят ястия, да се продават напитки.

29 Следващият проблем пред, който се изправя мениджърът при формирането на групата е какви характеристики трябва да притежава тя. Всяка група трябва да има ясни и споделени от всички цели, да има норми за поведения, да бъде сплотена, да притежава структура.

30 Последният проблем е да се реши през какви етапи ще преминава групата. Всяка група е динамична, тя преминава през различни етапи на поведение, които влияят на нейните атмосфера, норми, комуникации, интеракции, производителност и ефективност.

31 Поведението на групата също се обяснява като т.нар. айсберг, но тук на видимата страна на айсберга се намират: нормите, участниците, задачите, постиженията и удовлетвореността. В невидимата част са: комуникациите, груповото мислене, решенията, сплотеността, правилата, ресурсите, политиката и структурата. Колкото поразнообразна е групата от гледна точка на знания и умения, които непременно имат връзка с целите и задачите, толкова по-ефективно работи групата.

32 Използвана литература: 1. Христова, Т., Кожухарова, Л.,. Мениджмънт на човешките ресурси., Университетско издателство Икономически университет- Варна, 2002г. 2. Христова, Т,. Мениджмънт на човешките ресурси 1996г., Princeps. 3. Паунов, М., Трудова мотивация, Сиела, София, 2009г. 4. Стефанов, Н., Керемедчиев, Д., Управление на човешките ресурси теоретически и практически модели, София, 2009г. 5. Вачкова, Е. Управление на човешките ресурси Европейски сравнителни изследвания, Университетско издателство стопанство., София, 1998г.

Slide 1

Slide 1 УПРАВЛЕНИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ Тема 3 Планиране и дизайн на труда в организацията Януари 2019 КОЛЕЖ ПО ТУРИЗЪМ Х.ас.д-р Лилия Милева Варна III. 1.Същност и предмет на дейността проектиране на труда. Проектирането

Подробно

ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ Инвестира във вашето бъдеще! РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО, МЛАДЕЖТА И НАУКАТА Пр

ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ Инвестира във вашето бъдеще! РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО, МЛАДЕЖТА И НАУКАТА Пр РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО, МЛАДЕЖТА И НАУКАТА Проект: BG051PO001-3.1.08 0018 Усъвършенстване на системите за управление в Колеж по икономика и администрация - Пловдив І. Основни

Подробно

Основно училище ВасилЛевски п.код5790 с.торос,общ.луковит,обл.ловеч,ул. Н.Вапцаров 11

Основно училище ВасилЛевски п.код5790 с.торос,общ.луковит,обл.ловеч,ул. Н.Вапцаров 11 Основно училище ВасилЛевски п.код5790 с.торос,общ.луковит,обл.ловеч,ул. Н.Вапцаров 11 e-mail:toros07@mail.bg,служ.тел.0893328108 http://www.oulevski.com УТВЪРЖДАВАМ: ДИРЕКТОР: /Д.Кътовска/ ПРОГРАМА ЗА

Подробно

Microsoft Word - Simeon.Jelev.Potrebitelsko.povedenie

Microsoft Word - Simeon.Jelev.Potrebitelsko.povedenie СЪДЪРЖАНИЕ Предговор... 9 ПЪРВИ РАЗДЕЛ ВЪВЕДЕНИЕ В ПОТРЕБИТЕЛСКОТО ПОВЕДЕНИЕ Първа глава ИЗУЧАВАНЕ НА ПОТРЕБИТЕЛСКОТО ПОВЕДЕНИЕ: ПАРАДИГМИ И МОДЕЛИ... 13 доц. д-р Тодор Кръстевич 1. Теоретични парадигми

Подробно

КОНСПЕКТ на държавен изпит на специалност Корпоративен мениджмънт I. Обща част 1. Стратегически мениджмънт: същност, развитие и характеристики. Опреде

КОНСПЕКТ на държавен изпит на специалност Корпоративен мениджмънт I. Обща част 1. Стратегически мениджмънт: същност, развитие и характеристики. Опреде КОНСПЕКТ на държавен изпит на специалност Корпоративен мениджмънт I. Обща част 1. Стратегически мениджмънт: същност, развитие и характеристики. Определения за стратегически мениджмънт. Разлики между стратегия

Подробно

Портфолио на учителя – Веселка Ангелова

Портфолио на учителя – Веселка Ангелова ПОРТФОЛИО НА УЧИТЕЛЯ ВЕСЕЛКА АНГЕЛОВА СТАРШИ УЧИТЕЛ В НАЧАЛЕН ЕТАП НА ОСНОВНОТО ОБРАЗОВАНИЕ В НУ СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ ГР.ДОЛНИ ДЪБНИК, ОБЛ. ПЛЕВЕН Съдържание: Раздел 1 -Резюме Автобиография - Дипломи

Подробно

ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - В А Р Н А Ц Е Н Т Ъ Р З А М А Г И С Т Ъ Р С К О О Б У Ч Е Н И Е КАТЕДРА ИНДУСТРИАЛЕН БИЗНЕС УТВЪРЖДАВАМ: Ректор: ( Проф. д-

ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - В А Р Н А Ц Е Н Т Ъ Р З А М А Г И С Т Ъ Р С К О О Б У Ч Е Н И Е КАТЕДРА ИНДУСТРИАЛЕН БИЗНЕС УТВЪРЖДАВАМ: Ректор: ( Проф. д- ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - В А Р Н А Ц Е Н Т Ъ Р З А М А Г И С Т Ъ Р С К О О Б У Ч Е Н И Е КАТЕДРА ИНДУСТРИАЛЕН БИЗНЕС УТВЪРЖДАВАМ: Ректор: ( Проф. д-р Пл. Илиев) У Ч Е Б Н А П Р О Г Р А М А ПО ДИСЦИПЛИНАТА:

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Rиск култура и управление на риска Светлозар Каранешев, Лаборатория по риск култура 18 април 2018, София Риск културата Риск култура съвкупност от ценности, убеждения, отношения, ниво на осъзнатост, представи

Подробно

Съдържание Предговор... 9 МЕТОДИЧЕСКИ УКАЗАНИЯ Обхват на дисциплината Методи за получаване и затвърждаване на теоретични знания и пр

Съдържание Предговор... 9 МЕТОДИЧЕСКИ УКАЗАНИЯ Обхват на дисциплината Методи за получаване и затвърждаване на теоретични знания и пр Съдържание Предговор... 9 МЕТОДИЧЕСКИ УКАЗАНИЯ... 11 1. Обхват на дисциплината... 11 2. Методи за получаване и затвърждаване на теоретични знания и практически умения по време на семинарните занятия...

Подробно

Б Ю Л Е Т И Н 1/2019 г.

Б Ю Л Е Т И Н   1/2019 г. Б Ю Л Е Т И Н 1/2019 г. по ПРОЕКТ BG05M9OP001-1.013-0001-С01 Развитие на националната система за оценка на компетенциите MyCompetence, реализиран с финансовата подкрепа на Оперативна програма Развитие

Подробно

Индустрия 4.0 Нова епоха за отговорни иновации

Индустрия 4.0 Нова епоха за отговорни иновации Индустрия 4.0 Нова епоха за отговорни иновации Венцеслав Козарев Фондация Приложни изследвания и комуникации Габрово, 21 февруари 2019 г. Вместо въведение Индустрия 4.0 като социално предизвикателство

Подробно

СТОПАНСКА АКАДЕМИЯ Д. А. ЦЕНОВ СВИЩОВ П О Л И Т И К А за осигуряване на качеството в Стопанска академия Д. А. Ценов Свищов 2016 г. 1

СТОПАНСКА АКАДЕМИЯ Д. А. ЦЕНОВ СВИЩОВ П О Л И Т И К А за осигуряване на качеството в Стопанска академия Д. А. Ценов Свищов 2016 г. 1 СТОПАНСКА АКАДЕМИЯ Д. А. ЦЕНОВ СВИЩОВ П О Л И Т И К А за осигуряване на качеството в Стопанска академия Д. А. Ценов Свищов 2016 г. 1 КОНЦЕПТУАЛНА РАМКА Ръководството на Стопанска академия Д. А. Ценов Свищов,

Подробно

Slide 1

Slide 1 XIV Международна конференция Лидерство и управление на хора 06 08 юни 2013 г., Албена ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА ЗА ОЦЕНКА НА КОМПЕТЕНЦИИТЕ НА РАБОТНАТА СИЛА Този документ е изготвен с финансовата помощ на

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ПОРТФОЛИО НА Кремена Георгиева Митева Кремена Георгиева Митева 0899 129363 kremena761976@abv.bg Образование и обучение Дати 1990 1993 1994-1997 2017- Име и вид на образователната институция Гимназия Николай

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation УЧАСТИЕ НА НПО В ПРОЦЕСИТЕ НА ВЗЕМАНЕ НА РЕШЕНИЯ В БЪЛГАРИЯ Проектът "Твоята община работи за теб. Активиране на ефективното застъпничество на гражданските организации в диалога с местната власт се финансира

Подробно

ЦЕНТЪР ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ

ЦЕНТЪР ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ ЦЕНТЪР ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ КЪМ ХАРМОНИЯ1 ООД София 1618, НСУ София, кв. Овча купел І, ул. Монтевидео 21 www.harmonia1.com, e-mail: harmonia1@abv.bg, 0878 860 803 Утвърдил: Директор на ЦПО Към Хармония

Подробно

CURRICULUM VITAE

CURRICULUM VITAE АВТОБИОГРАФИЯ ЛИЧНА ИНФОРМАЦИЯ Име ТАТЯНА ВАСИЛЕВА ХРИСТОВА Адрес [УЛ. ПАНАЙОТ ХИТОВ 1, гр. Добрич 9300, България] Телефон 0888 909931 E-mail tatyana.hristova@vumk.eu Националност България Дата на раждане

Подробно

Индекс на професионализма в държавната администрация

Индекс на професионализма в държавната администрация Годишна среща на специалист ит е по човешки ресурси, 2019 Анализ на хората и Барометър на нагласите Анета Тушева, ИПА People Analytics Комплекс от методики, технологични инструменти и експертиза за анализ

Подробно

Invest in New Bulgaria

Invest in New Bulgaria Добра практика в сферата на кариерното развитие АНАЛИЗ НА ЕФЕКТА ОТ ПОВИШАВАНЕ В ДЛЪЖНОСТ И РАНГ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ИКОНОМИКАТА ЗА ПЕРИОДА 2015 2018 Г. Едни от ангажиментите ни по приетата

Подробно

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Красимир Маринов Маринов УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВ

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Красимир Маринов Маринов УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВ УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Красимир Маринов Маринов УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО Научна специалност Маркетинг Относно: дисертационен

Подробно

ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ   “ПРОФ. Д-Р АСЕН ЗЛАТАРОВ”   с. Боянци, общ. Асеновград, обл. Пловдив, ул.”Рила” № 2,

ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ    “ПРОФ. Д-Р АСЕН ЗЛАТАРОВ”   с. Боянци, общ. Асеновград, обл. Пловдив, ул.”Рила” № 2, ПОРТФОЛИО на Атанаска Николова - Темелкова Директор на ОУ Проф. Д-р Асен Златаров с. Боянци Aко не знаем къде искаме да отидем, е безразлично по кой път ще минем. (китайска мъдрост) Раздел 1. Общи сведения

Подробно

УЧИТЕЛСКО ПОРТФОЛИО

УЧИТЕЛСКО ПОРТФОЛИО СУ САВА ДОБРОПЛОДНИ, ШУМЕН УЧИТЕЛСКО ПОРТФОЛИО ХРИСТИНА ТОДОРОВА КОСТАДИНОВА УЧИТЕЛСКО ПОРТФОЛИО НА ХРИСТИНА ТОДОРОВА КОСТАДИНОВА ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ Лични данни Христина Тодорова Костадинова Име: Христина

Подробно

Microsoft Word - imB_kr

Microsoft Word - imB_kr ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - СОФИЯ ФИЛИАЛ ПЛОВДИВ Утвърждавам, Ректор: /п/ (проф. д-р инж. К. Веселинов) Дата : 10.12.2008 г. УЧЕБЕН ПЛАН на специалността ИНДУСТРИАЛЕН МЕНИДЖМЪНТ Професионално направление:

Подробно

Microsoft Word - Plan_strategiq

Microsoft Word - Plan_strategiq Приложение 3 към Стратегия за развитието на детската градина ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ ПО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА СТРАТЕГИЯТА ЗА РАЗВИТИЕ НА ДГ СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ ЗА ПЕРИОДА 2016-2018Г. ВЪВЕДЕНИЕ Качеството на предучилищното

Подробно

Microsoft Word - Kachestvo_na_obuchenie

Microsoft Word - Kachestvo_na_obuchenie КАЧЕСТВО НА ОБУЧЕНИЕТО НА НИВО КУРС, ПРОГРАМА, МОДУЛ Доц. д-р РумянаПейчева Основна цел на оценяването на ниво курс, модул, дисциплина Оценяването на качеството на обучение може да се дефинира по следния

Подробно

Оценяващо изследване сред служители от държавната администрация за прилагането на принципите на прозрачност и почтеност Технически параметри на изслед

Оценяващо изследване сред служители от държавната администрация за прилагането на принципите на прозрачност и почтеност Технически параметри на изслед Оценяващо изследване сред служители от държавната администрация за прилагането на принципите на прозрачност и почтеност Технически параметри на изследването Изследването е проведено от Асоциация Прозрачност

Подробно

ЦЕНТЪР ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ

ЦЕНТЪР ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ ЦЕНТЪР ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ към КОНСУЛТ ДМ ЕООД У Ч Е Б Е Н П Л А Н ЗА ОБУЧЕНИЕ ПО РАМКОВА ПРОГРАМА Б ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ВТОРА СТЕПЕН НА ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ в съответствие с ДОИ, НАРЕДБА 7 от

Подробно

ЮГОЗАПАДЕН УНИВЕРСИТЕТ НЕОФИТ РИЛСКИ ПРАВНО-ИСТОРИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ КАТЕДРА ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА 2700 Благоевград, ул. Иван Михайлов 66; 073 /

ЮГОЗАПАДЕН УНИВЕРСИТЕТ НЕОФИТ РИЛСКИ ПРАВНО-ИСТОРИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ КАТЕДРА ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА 2700 Благоевград, ул. Иван Михайлов 66; 073 / ЮГОЗАПАДЕН УНИВЕРСИТЕТ НЕОФИТ РИЛСКИ ПРАВНО-ИСТОРИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ КАТЕДРА ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА 2700 Благоевград, ул. Иван Михайлов 66; 073 / 88 55 01; info@swu.bg; www.swu.bg КВАЛИФИКАЦИОННА ХАРАКТЕРИСТИКА

Подробно

LW 132

LW 132 ЦЕНТЪР ПО ИКОНОМИЧЕСКИ И УПРАВЛЕНСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан: BA 344 УПРАВЛЕНИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ Приета: прот. 13/11.03.2016 г. Лектор: АНОТАЦИЯ Доц. д-р Юлия Йоргова В съвременните

Подробно

ПРИЛОЖЕНИЕ 1 ОТ ОБЩИНСКИ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА КАЙНАРДЖА г. ИНДИКАТИВНА ФИНАНСОВА ТАБЛИЦА

ПРИЛОЖЕНИЕ 1 ОТ ОБЩИНСКИ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА КАЙНАРДЖА г. ИНДИКАТИВНА ФИНАНСОВА ТАБЛИЦА ПРИЛОЖЕНИЕ 1 ОТ ОБЩИНСКИ ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ОБЩИНА КАЙНАРДЖА 2014-2020 г. ИНДИКАТИВНА ФИНАНСОВА ТАБЛИЦА ИНДИКАТИВНА ФИНАНСОВА ТАБЛИЦА /лева/ СТРАТЕГИЧЕСКА ЦЕЛ 1. РАЗВИТИЕ НА КОНКУРЕНТНОСПОСОБНА ОБЩИНСКА

Подробно

ЦЕНТЪР ПО ИКОНОМИЧЕСКИ И УПРАВЛЕНСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан: BA 546 СТРАТЕГИЧЕСКИ МАРКЕТИНГ Приета: прот. 6 от г. Лектор:

ЦЕНТЪР ПО ИКОНОМИЧЕСКИ И УПРАВЛЕНСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан: BA 546 СТРАТЕГИЧЕСКИ МАРКЕТИНГ Приета: прот. 6 от г. Лектор: ЦЕНТЪР ПО ИКОНОМИЧЕСКИ И УПРАВЛЕНСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан: BA 546 СТРАТЕГИЧЕСКИ МАРКЕТИНГ Приета: прот. 6 от 28.06.2011 г. Лектор: Доц. д-р Г. Милчева АНОТАЦИЯ Учебната дисциплина има

Подробно

Slide 1

Slide 1 Дигиталните ресурси в българските библиотеки в контекста на цифровото приобщаване на гражданите Доц. дн Цветанка Панчева СУ, Катедра Библиотеикознание, научна информация и културна политика Идеята за цифровото

Подробно