Slide 1

Размер: px
Започни от страница:

Download "Slide 1"

Препис

1 УПРАВЛЕНИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ Тема 3 Планиране и дизайн на труда в организацията Януари 2019 КОЛЕЖ ПО ТУРИЗЪМ Х.ас.д-р Лилия Милева Варна

2 III. 1.Същност и предмет на дейността проектиране на труда. Проектирането на труда е дейност от мениджмънта на човешките ресурси, която се изразява в съставяне на проект за извършване на работата в една организация.

3 Проектирането на труда в организацията има два аспекта: Работата (трудът) в организацията като цяло Отделните трудови дейности. Обикновено проектирането на труда трябва да се свързва с нещо ново, с перспективата, с промяната в организацията. Появата на фактор или симптом от вътрешната и външната среда на организацията изисква задължително някаква промяна в извършвания труд.

4 Характер на труда- типичното за труда в организацията от гледна точка на цел, роля, значение на този труд. Характер на трудовите функции- съвкупност от работни движения, които имат определена цел, роля или значение за крайния резултат от съвкупния труд в съответната организация. Условия на труд- работно време, работна среда, елементите на работната среда.

5 2. Планиране на потребностите от ЧР и източниците на ЧР в организацията. Планирането- основна функция на управлението на ЧР. Нейната същност е да се предвидят в по-дългосрочен план начини за постигане и поддържане на перфектна социална организация от хора, която допринася по най-решаващ начин да се постигнат важни бизнес цели на организацията.

6 Какво представлява перфектната структура от хора? Това е най-добрата (идеалната) за дадена организация съвкупност от длъжности (работни места), хора, които работят на тези длъжности и връзките, които се създават между тях по повод на общата работа (отговорности, съвместна дейност, общи решения и т.н.). Тя е най-добрата, т.е. перфектната, защото гарантира постижение на целите на организацията.

7 По своята същност планирането на ЧР означава да се: Създаде най-подходяща за постигане на бизнес целите съвкупност от длъжности и връзки между тях Предвидят потребностите от хора, които със своите качества могат да реализират връзките помежду своите длъжности, а в резултат на това да работят в полза на бизнес целите Предвидят най-подходящи източници на човешки ресурси за организацията

8 Да се предвидят начините за оптимизирането на връзките между длъжностите. Да се предвидят начините за постепенни положителни промени в ЧР, така че те да допринасят за постигане на бизнес целите.

9 Планирането на ЧР включва три основни управленски дейности: Дизайн на труда. Анализ на труда. Планиране на потребностите и източниците от хора, включително и стратегията за ЧР.

10 Дизайнът на труда- управление, което създава длъжностната структура, чрез хоризонталното и вертикалното разделение на труда, определя как ще се извършва трудът, какво трябва да бъдат хората (изискванията, които длъжностите предявяват към хората), какво точно ще работят те, какви трябва да бъдат резултатите от труда на всяка длъжност.

11 Дизайнът на труда е вертикално и хоризонтално разделение на труда, в резултат на което се оформят отделните длъжности.

12 Анализ на труда- управление, което поставя акцент върху допирните точки между длъжностите и хората. Когато анализираме труда (длъжностите), ние проверяваме ефективно ли е това разделение на труда, което сме предвидили, необходимо ли е още нещо да се направи, прецизираме изискванията към служителите и резултатите, които те трябва да постигнат.

13 Планиране на потребностите и източниците на хора, включително и планирането на стратегията за ЧР- управление, което фокусира върху прогнозите и стратегията за ЧР- колко и какви хора са ни необходими, откъде можем да ги потърсим, как ще ги развиваме, оценяваме и възнаграждаваме.

14 Планирането на потребностите и източниците на хора е управленска дейност, която дава отговор на три важни за организацията въпроса: Какви ЧР имаме сега? От какви ЧР се нуждаем? Какво трябва да направим, за да постигнем желаното състояние на ЧР?

15 Планирането на потребностите преминава през следните важни стъпки: Анализ на структурата, прогноза, съвместяване. Планиране на стратегия. Планове и програми. Контрол.

16 Техники за дизайн на труда: Опростяване. Обогатяване. Разширяване. Ротация. Автономни групи. Екипи.

17 Опростяване- тясна специализация, малки и простички по характер и съдържание трудови задачи. Разчита на това, че хората ще могат да ги усвоят лесно и ще работят производително и качествено. Пр.- един сервитьор зарежда масите, друг сервира ястия, трети- поднася напитките, четвъртият отсервира.

18 Опростяването създава работни места, чието възнаграждение е ниско. То разрешава проблеми на организацията свързани с производителността, но увеличава проблемите, свързани с отделните длъжности.

19 Обогатяване на труда- е техника, която създава (или променя) длъжностите, като увеличава отговорността - включват се, например задължения, които изискват вземане на самостоятелни решения, налага се служителят сам да участва в планирането и контрола (знаем, че с тези задачи се занимава обикновено старшият ), в преработването на стандарти за работа. Изследователите, които са провеждали изследвания по повод на обогятяването на длъжностите са установили, че мотивацията и удовлетвореността на служителите значително нарастват.

20 Разширяването на труда е техника, която предвижда увеличаване на броя на трудовите задачи без това да изисква нови умения. избягва се по този начин монотонния характер на работа. Успехът на разширяването на труда не е толкова голям, както успехът на обогатяването. Както казва Фредерик Хърцбърг - един много известен изследовател на дизайна на труда - разширяването на труда е все едно да прибавиш към една нула (предишната работа) нова нула (сегашните нови задължения).

21 Ротацията е също хоризонтална промяна в длъжността - предлагат се като алтернатива нови, различни от досегашните задачи, но Подобни на тях по сложност или значимост, Фр. Хърцбърг казва, че ротацията е замяна на една нула с друга нула, при което мотивацията не се променя.

22 Автономните групи работят без външен контрол - те се създават се от мениджъра, а участниците се самоуправляват. Те планират, организират и сами контролират своята работа. Екипите са такава организация на работа, при която участниците работят колективно по задачата, но взаимно се допълват. Характерни за екипа са съзиданието, синергията на усилията, интерактивноста между участниците.

23 Интеграция на трите управленски дейности. Те взаимно се допълват и дори взаимно се обуславят. Проектът на труда определя например общите параметри на модела на труда. Анализът на труда коригира и прецизира параметрите. Планирането на потребностите и източниците на човешки ресурси установява реалните количества и качества на хората, уточнява възможните изпълнители, посочва начините за постигане на модела на труда в организацията. Именно в това се състои и силата на управленската функция планиране на човешките ресурси.

24 Използвана литература: 1. Христова, Т., Кожухарова, Л.,. Мениджмънт на човешките ресурси., Университетско издателство Икономически университет- Варна, 2002г. 2. Христова, Т,. Мениджмънт на човешките ресурси 1996г., Princeps. 3. Паунов, М., Трудова мотивация, Сиела, София, 2009г. 4. Стефанов, Н., Керемедчиев, Д., Управление на човешките ресурси теоретически и практически модели, София, 2009г. 5. Вачкова, Е. Управление на човешките ресурси Европейски сравнителни изследвания, Университетско издателство стопанство., София, 1998г.

Управление на човешките ресурси

Управление на човешките ресурси УПРАВЛЕНИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ Тема 1 ВЪВЕДЕНИЕ В МЕНИДЖМЪНТА НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ Януари 2019 Варна КОЛЕЖ ПО ТУРИЗЪМ Х.ас.д-р Лилия Милева ВЪВЕДЕНИЕ В МЕНИДЖМЪНТА НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ Същност на мениджмънта

Подробно

Съдържание Предговор... 9 МЕТОДИЧЕСКИ УКАЗАНИЯ Обхват на дисциплината Методи за получаване и затвърждаване на теоретични знания и пр

Съдържание Предговор... 9 МЕТОДИЧЕСКИ УКАЗАНИЯ Обхват на дисциплината Методи за получаване и затвърждаване на теоретични знания и пр Съдържание Предговор... 9 МЕТОДИЧЕСКИ УКАЗАНИЯ... 11 1. Обхват на дисциплината... 11 2. Методи за получаване и затвърждаване на теоретични знания и практически умения по време на семинарните занятия...

Подробно

A9R1oc1x9e_lla9tw_82c.tmp

A9R1oc1x9e_lla9tw_82c.tmp 2 СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ СВ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ СТОПАНСКИ ФАКУЛТЕТ У Ч Е Б Е Н П Л А Н Утвърждавам: Утвърден от Академически съвет с протокол / Професионално направление: 38 Икономика ОКС магистър Специалност:

Подробно

LW 132

LW 132 ЦЕНТЪР ПО ИКОНОМИЧЕСКИ И УПРАВЛЕНСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан: BA 344 УПРАВЛЕНИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ Приета: прот. 13/11.03.2016 г. Лектор: АНОТАЦИЯ Доц. д-р Юлия Йоргова В съвременните

Подробно

ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ С Т А Н О В И Щ Е От професор д.икн.н Атанас ДАМЯНОВ За дисертационния труд на тема: Управление на проектни екипи в мул

ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ С Т А Н О В И Щ Е От професор д.икн.н Атанас ДАМЯНОВ За дисертационния труд на тема: Управление на проектни екипи в мул ВАРНЕНСКИ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ С Т А Н О В И Щ Е От професор д.икн.н Атанас ДАМЯНОВ За дисертационния труд на тема: Управление на проектни екипи в мултипроектна среда Разработен от професор д-р Вяра Красимирова

Подробно

Microsoft PowerPoint - BIP ppt.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - BIP ppt.ppt [Compatibility Mode] ПРОЕКТ: BG051PO0001-4.3.04-0039 «Дистанционнообучениепобиблиотечно-информационнинауки, печатни комуникации и науките за културното наследство Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна

Подробно

Индустрия 4.0 Нова епоха за отговорни иновации

Индустрия 4.0 Нова епоха за отговорни иновации Индустрия 4.0 Нова епоха за отговорни иновации Венцеслав Козарев Фондация Приложни изследвания и комуникации Габрово, 21 февруари 2019 г. Вместо въведение Индустрия 4.0 като социално предизвикателство

Подробно

Invest in New Bulgaria

Invest in New Bulgaria Добра практика в сферата на кариерното развитие АНАЛИЗ НА ЕФЕКТА ОТ ПОВИШАВАНЕ В ДЛЪЖНОСТ И РАНГ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ИКОНОМИКАТА ЗА ПЕРИОДА 2015 2018 Г. Едни от ангажиментите ни по приетата

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ПОРТФОЛИО НА Кремена Георгиева Митева Кремена Георгиева Митева 0899 129363 kremena761976@abv.bg Образование и обучение Дати 1990 1993 1994-1997 2017- Име и вид на образователната институция Гимназия Николай

Подробно

ЦЕНТЪР ПО ИКОНОМИЧЕСКИ И УПРАВЛЕНСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан: BA 546 СТРАТЕГИЧЕСКИ МАРКЕТИНГ Приета: прот. 6 от г. Лектор:

ЦЕНТЪР ПО ИКОНОМИЧЕСКИ И УПРАВЛЕНСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан: BA 546 СТРАТЕГИЧЕСКИ МАРКЕТИНГ Приета: прот. 6 от г. Лектор: ЦЕНТЪР ПО ИКОНОМИЧЕСКИ И УПРАВЛЕНСКИ НАУКИ УЧЕБНА ПРОГРАМА Утвърждавам: Декан: BA 546 СТРАТЕГИЧЕСКИ МАРКЕТИНГ Приета: прот. 6 от 28.06.2011 г. Лектор: Доц. д-р Г. Милчева АНОТАЦИЯ Учебната дисциплина има

Подробно

Slide 1

Slide 1 Проект: Трансгранична икономика в Румъния и България, опазваща природното и културно наследство Проектен код 15.2.1.034/ 2016 ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ 2018-2023 СТРАТЕГИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА ИКОНОМИКА, ОПАЗВАЩА ПРИРОДНИТЕ

Подробно

Microsoft PowerPoint - presentation-МА-final [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - presentation-МА-final [Compatibility Mode] ДА УСПЯВАШ В ПРОМЕНИТЕ ДОЦ. Д-Р ИНЖ. НИКОЛАЙ МИХАЙЛОВ www.tracebg.com Какво се промени за 20 години? Значителна част от държавните предприятия бяха приватизирани или ликвидирани. Финансовият сектор е изцяло

Подробно

ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ Инвестира във вашето бъдеще! РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО, МЛАДЕЖТА И НАУКАТА Пр

ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ Инвестира във вашето бъдеще! РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО, МЛАДЕЖТА И НАУКАТА Пр РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО, МЛАДЕЖТА И НАУКАТА Проект: BG051PO001-3.1.08 0018 Усъвършенстване на системите за управление в Колеж по икономика и администрация - Пловдив І. Основни

Подробно

ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - В А Р Н А С Т О П А Н С К И Ф А К У Л Т Е Т КАТЕДРА ИНДУСТРИАЛЕН БИЗНЕС УТВЪРЖДАВАМ: (Проф.д-р Пл. Илиев) У Ч Е Б Н А П Р О

ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - В А Р Н А С Т О П А Н С К И Ф А К У Л Т Е Т КАТЕДРА ИНДУСТРИАЛЕН БИЗНЕС УТВЪРЖДАВАМ: (Проф.д-р Пл. Илиев) У Ч Е Б Н А П Р О ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - В А Р Н А С Т О П А Н С К И Ф А К У Л Т Е Т КАТЕДРА ИНДУСТРИАЛЕН БИЗНЕС УТВЪРЖДАВАМ: (Проф.д-р Пл. Илиев) У Ч Е Б Н А П Р О Г Р А М А ПО ДИСЦИПЛИНАТА: БИЗНЕС ПЛАНИРАНЕ НА ПРЕДПРИЯТИЕТО

Подробно

CURRICULUM VITAE

CURRICULUM VITAE АВТОБИОГРАФИЯ ЛИЧНА ИНФОРМАЦИЯ Име ТАТЯНА ВАСИЛЕВА ХРИСТОВА Адрес [УЛ. ПАНАЙОТ ХИТОВ 1, гр. Добрич 9300, България] Телефон 0888 909931 E-mail tatyana.hristova@vumk.eu Националност България Дата на раждане

Подробно

Портфолио на учителя – Веселка Ангелова

Портфолио на учителя – Веселка Ангелова ПОРТФОЛИО НА УЧИТЕЛЯ ВЕСЕЛКА АНГЕЛОВА СТАРШИ УЧИТЕЛ В НАЧАЛЕН ЕТАП НА ОСНОВНОТО ОБРАЗОВАНИЕ В НУ СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ ГР.ДОЛНИ ДЪБНИК, ОБЛ. ПЛЕВЕН Съдържание: Раздел 1 -Резюме Автобиография - Дипломи

Подробно

ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - В А Р Н А Ц Е Н Т Ъ Р З А М А Г И С Т Ъ Р С К О О Б У Ч Е Н И Е КАТЕДРА АГРАРНА ИКОНОМИКА УТВЪРЖДАВАМ: Ректор: ( Проф. д-р

ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - В А Р Н А Ц Е Н Т Ъ Р З А М А Г И С Т Ъ Р С К О О Б У Ч Е Н И Е КАТЕДРА АГРАРНА ИКОНОМИКА УТВЪРЖДАВАМ: Ректор: ( Проф. д-р ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - В А Р Н А Ц Е Н Т Ъ Р З А М А Г И С Т Ъ Р С К О О Б У Ч Е Н И Е КАТЕДРА АГРАРНА ИКОНОМИКА УТВЪРЖДАВАМ: Ректор: ( Проф. д-р Пл. Илиев) У Ч Е Б Н А П Р О Г Р А М А ПО ДИСЦИПЛИНАТА:

Подробно

КРЪГЛА МАСА НА ТЕМА:

КРЪГЛА МАСА НА ТЕМА: КРЪГЛА МАСА София, 14.09.2018 г. Модели за договаряне на минимална работна заплата (МРЗ) на основа на създадения Модел на обективна оценка на производителността на труда и обвързването й с договарянето

Подробно

ПОКАНА ЗА СЕМИНАР ERP Do You Know How? Как да избегнем рисковете и грешките, свързани с избор, внедряване и ползване на ЕRP система? 3 февруари 2015 г

ПОКАНА ЗА СЕМИНАР ERP Do You Know How? Как да избегнем рисковете и грешките, свързани с избор, внедряване и ползване на ЕRP система? 3 февруари 2015 г ПОКАНА ЗА СЕМИНАР ERP Do You Know How? Как да избегнем рисковете и грешките, свързани с избор, внедряване и ползване на ЕRP система? 3 февруари 2015 гр. Стара Загора 13:00-17:00 Хотел Сити, бул. Патриатх

Подробно

КОНСПЕКТ на държавен изпит на специалност Корпоративен мениджмънт I. Обща част 1. Стратегически мениджмънт: същност, развитие и характеристики. Опреде

КОНСПЕКТ на държавен изпит на специалност Корпоративен мениджмънт I. Обща част 1. Стратегически мениджмънт: същност, развитие и характеристики. Опреде КОНСПЕКТ на държавен изпит на специалност Корпоративен мениджмънт I. Обща част 1. Стратегически мениджмънт: същност, развитие и характеристики. Определения за стратегически мениджмънт. Разлики между стратегия

Подробно

СЪДЪРЖАНИЕ: X. АДМИНИСТРАЦИЯ Човешки ресурси Информационно обслужване

СЪДЪРЖАНИЕ: X. АДМИНИСТРАЦИЯ Човешки ресурси Информационно обслужване СЪДЪРЖАНИЕ: X. АДМИНИСТРАЦИЯ... 165 1. Човешки ресурси... 165 2. Информационно обслужване... 167 X. АДМИНИСТРАЦИЯ 1. Човешки ресурси За да осъществи мисията си и да постигне стратегическите си цели, КРС

Подробно

ЮГОЗАПАДЕН УНИВЕРСИТЕТ НЕОФИТ РИЛСКИ ПРАВНО-ИСТОРИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ КАТЕДРА ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА 2700 Благоевград, ул. Иван Михайлов 66; 073 /

ЮГОЗАПАДЕН УНИВЕРСИТЕТ НЕОФИТ РИЛСКИ ПРАВНО-ИСТОРИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ КАТЕДРА ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА 2700 Благоевград, ул. Иван Михайлов 66; 073 / ЮГОЗАПАДЕН УНИВЕРСИТЕТ НЕОФИТ РИЛСКИ ПРАВНО-ИСТОРИЧЕСКИ ФАКУЛТЕТ КАТЕДРА ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА 2700 Благоевград, ул. Иван Михайлов 66; 073 / 88 55 01; info@swu.bg; www.swu.bg КВАЛИФИКАЦИОННА ХАРАКТЕРИСТИКА

Подробно

ОРГАНИЗИРАНЕ

ОРГАНИЗИРАНЕ ОРГАНИЗИРАНЕ ИКОНОМИКА НА ПРЕДПРИЯТИЕТО 2 ЧАСТ 1. ОРГАНИЗИРАНЕТО КАТО ФУНКЦИЯ НА УПРАВЛЕНИЕ НА ПРЕДПРИЯТИЕТО 1.1 Определение за организиране Организирането е процес на: определяне, структуриране и разпределение

Подробно

Slide 1

Slide 1 XIV Международна конференция Лидерство и управление на хора 06 08 юни 2013 г., Албена ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА ЗА ОЦЕНКА НА КОМПЕТЕНЦИИТЕ НА РАБОТНАТА СИЛА Този документ е изготвен с финансовата помощ на

Подробно

Б Ю Л Е Т И Н 1/2019 г.

Б Ю Л Е Т И Н   1/2019 г. Б Ю Л Е Т И Н 1/2019 г. по ПРОЕКТ BG05M9OP001-1.013-0001-С01 Развитие на националната система за оценка на компетенциите MyCompetence, реализиран с финансовата подкрепа на Оперативна програма Развитие

Подробно

Slide 1

Slide 1 SESP Изследователско проучване на социалните предприятия Анализ на Социалните предприятия в Австрия, България, Литва и Португалия Saretas 2011 1 Цел Получаване на ясна представа за състоянието на социалните

Подробно

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Красимир Маринов Маринов УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВ

УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Красимир Маринов Маринов УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВ УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО С Т А Н О В И Щ Е От: доц. д-р Красимир Маринов Маринов УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО Научна специалност Маркетинг Относно: дисертационен

Подробно

План за действие на НАЦИД за реализиране на мерките за подобрение от доклада за самооценка по CAF за периода г

План за действие на НАЦИД за реализиране на мерките за подобрение от доклада за самооценка по CAF за периода г Утвърдил: Ваня Грашкина, Изпълнителен директор (01.03.2018 г. ) План за действие на НАЦИД за реализиране на мерките за подобрение от доклада за самооценка по CAF за периода 2018 2020 г. Тема 1: Привеждане

Подробно

Управление на времето

Управление на времето Управление на времето Илиян Бойчев Президентски избори 2016 Представете си, че е последния ден от Вашата кампания за президентските избори и имате следните ангажименти: Трябва да отидете на среща със симпатизанти;

Подробно

П р о е к т! РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Министър на образованието и науката г. ДО МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Д О К Л А Д от Красимир Въл

П р о е к т! РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Министър на образованието и науката г. ДО МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Д О К Л А Д от Красимир Въл П р о е к т! РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Министър на образованието и науката... 2019 г. ДО МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Д О К Л А Д от Красимир Вълчев министър на образованието и науката Относно: проект

Подробно

ДЕТСКА ГРАДИНА ИЗГРЕВ гр. ПЕЩЕРА УЛИЦА: Д-Р. П. ЦИКАЛОВ 35, ТЕЛЕФОН: 0350/ e- mail: 1.ПОДХОДИ И ФОРМИ НА ПЕДАГОГИЧЕСКО ВЗАИМО

ДЕТСКА ГРАДИНА ИЗГРЕВ гр. ПЕЩЕРА УЛИЦА: Д-Р. П. ЦИКАЛОВ 35, ТЕЛЕФОН: 0350/ e- mail: 1.ПОДХОДИ И ФОРМИ НА ПЕДАГОГИЧЕСКО ВЗАИМО 1.ПОДХОДИ И ФОРМИ НА ПЕДАГОГИЧЕСКО ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Педагогическото взаимодействие е процес, насочен към постигането на определен очакван резултат, свързан с цялостното развитие на детето, в който основни

Подробно

ЦЕНТЪР ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ

ЦЕНТЪР ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ ЦЕНТЪР ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ към КОНСУЛТ ДМ ЕООД УЧЕБЕН ПЛАН ЗА ОБУЧЕНИЕ ПО РАМКОВА ПРОГРАМА Б ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ВТОРА СТЕПЕН НА ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ в съответствие с ДОИ, НАРЕДБА 15 от 24.09.2004

Подробно

Устойчиви и предвидими резултати в турбулентни времена

Устойчиви и предвидими резултати в турбулентни времена Устойчиви и предвидими резултати в турбулентни времена Райна Миткова-Тодорова ЕОС Матрикс ООД Съдържание 1. Кои сме ние 2. Защо коучинг 3. ЕОС коучинг програма 4. Резултати 5. Следващи стъпки 6. Lessons

Подробно

ПРОФЕСИОНАЛНО УЧИТЕЛСКО ПОРТФОЛИО

ПРОФЕСИОНАЛНО УЧИТЕЛСКО ПОРТФОЛИО ПРОФЕСИОНАЛНО УЧИТЕЛСКО ПРОФЕСИОНАЛНО УЧИТЕЛСКО ПОРТФОЛИО на Жана Стоянова Василева Старши учител по Български език и литература, Английски език в СУ Христо Смирненски гр. Койнаре, обл. Плевен Съдържание:

Подробно