Prezentacja programu PowerPoint

Размер: px
Започни от страница:

Download "Prezentacja programu PowerPoint"

Препис

1 Проект: СТАРТ Активиране и интегриране на хора с увреждания чрез адаптирани традиционни спортове и игри ERASMUS+SPORT / SMALL COLLABORATIVE PARTNERSHIPS

2 БЪЛГАРИЯ Игра от България Ямички По описание на Сдружение Партньори Кюстендил, с. Слокощица, България, със съдействието на Регионален исторически музей Акад. Йордан Иванов Кюстендил

3 История: Прототипът на играта датира от далечното минало. Това е археологическа находка от с. Слатино, Кюстендилско от каменномедната епоха (първата половина на V-то хил. пр. Хр.). Представлява глинен предмет с 16 ямички, подредени в четири колонки по четири. Формата е четиристенна пресечена пирамида с квадратна повърхност (Фиг. 1). Предполага се, че се е играело със семена, малки камъчета или малки керамични топчета, често откривани в археологическия обект, чиито брой е делим на 4. Тази праисторическа развлекателна игра е адаптирана като спортна за хора с увреждания, замествайки нейната повърхност от 16 ямички с игрище от 16 кръга и прилагайки едни от по-простите правила на известна днес бордна игра, наречена Манкала. Фиг. 1 Оригиналният предмет на играта глинена четиристенна пресечена пирамида, датиращ от каменномедна епоха (V хил. пр. Христа)

4 Брой играчи: 2 отбора, един или двама играч/и в отбор. Игрище: винилова настилка или друга подходяща за инвалидни колички повърхност с размери 3.50 м (3.00 м) x 2.30 м и очертани 16 кръга (Фиг. 2) всеки с диаметър 30 см, разположени на разстояние от 30 см един от друг и 10 см от външните линии на игрището. Игрището е разделено на две полета всяко съдържащо два реда с по четири кръга. Разстоянието между тях е 1/1.50 м за свободно преминаване на количките. Фиг. 2 Очертания на играта върху винилова повърхност 10 см; 30 см 150 см/100 см; (за движение на колички) 30 см; 10 см; Вертикално и хоризонтално

5 Оборудване: шайби 32 бр. (диаметър: 5 см; дебелина: 2 см), стикове (от типа за хокей на лед) за играчите 2 бр. или 4 бр. Правила на игра: Играта Ямички се играе с 32 малки шайби, разпределени равномерно в 16-те кръга (по две във всеки кръг). Четирите реда от кръгове са разделени на две по средата, така че всеки играч да играе с двата реда в своята половина. Един играч може да има повече от един ход.

6 Играта започва, когато играч премести по посока на часовниковата стрелка или обратно на нея шайбите от произволно избран кръг от своята страна и ги разпредели последователно един по един в следващите. Ако последната шайба попадне в кръг, който вече съдържа една или повече шайби, тогава съдържанието се взима и се разпределя към следващите по същия начин. Ако този кръг е точно срещу кръг от вътрешния ред на противника, играчът събира и неговите и продължава последователното им поставяне нататък. Редът на играча приключва, когато последната шайба завърши в празен кръг. Тогава започва другият играч. Противникови шайби се събират само от вътрешния ред. Победител е този, който пръв събере шайбите от четирите кръга на вътрешния ред на противника. По време на своя ред играчът следва само една посока на игра по часовниковата страна или обратно на нея. Шайбите се преместват и разпределят последователно във всеки следващ кръг с помощта на стикове (Фиг. 3). Играчите могат да играят, както в средата на игрището между двете половини, така и вън от него. (Фиг. 3) Играчите разпределят шайбите към следващите кръгове със стикове

7 Възможни адаптации: за хора в инвалидни колички може да се играе без специална адаптация. Необходима е само подходяща, гладка повърхност, която позволява безпроблемно движение; за хора със зрителни увреждания може да се използват ярки цветове за игрището; за хора с интелектуални затруднения не са необходими промени; за хора с тежки увреждания може да се играе като бордна игра (както в оригиналния вид, виж Фиг. 1). Бордната игра е изработена от глина или пластмаса и се играе с малки камъчета или малки керамични топчета, вместо със шайби. Ако е необходимо, може също да се използват: по-малки или по-леки пръчки; по-малки или по-леки шайби; помощни гидове за незрящи. Играта е изключително подходяща за хора в инвалидни колички.

8 РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ Македонска традиционна спортна игра Джамия По описание на Сдружение за хуманитарна помощ и подкрепа на хора със специални потребности Бравура кооператива Делчево, Република Македония

9 История: Играта Джамия е стара традиционна игра в Република Македония, но се играе и в други страни в региона и е характерна за Балканите. Брой играчи: Игра е се от два отбора (А и Б). Всеки отбор може да има по 3 или 5 играчи, напр. Отбора А 3-ма играчи (+ 2-ма асистенти при необходимост) срещу Отбор Б 3-ма играчи (+ 2-ма асистенти при необходимост). Рефер: За по-добра справедливост по време на играта има необходимост от рефер. Оборудване: Оборудването за играта трябва да бъде направено от лек материал (дърво, пластмаса, дунапрен и др.): 5 керемиди, дървени или пластмасови кубчета с размери: ширина 5-7 см и височина см; топка с размери см, гумена или кожена, тежаща около гр; спортни маркери в два цвята за отличаване на отборите.

10 Игрище: Игрището се разчертава с тебешир, тиксо или с друг материал върху равна повърхност, която да улесни движението на хора в инвалидни колички. Повърхността може да бъде асфалт, бетон или друга плоскост. Чертае се квадрат (200 см х 200 см). Вписват се диагоналите. В средата на квадрата се подреждат 5 плочки (камъни) една върху друга. Начертава се стартова линия на 2 метра от квадрата. Размери на цялото поле: 10 x 10 м. 2 m 2 m Правила на игра: Играе се с топка и 5 плочки еднакви по размер, подредени в купчина една върху друга. От стартовата линия, Отбор А хвърля или търкаля топката, за да разруши купчината. След като успее, Отбор Б ги подрежда върху квадрата 4 в ъглите и 1 в средата, и застава на 1 м разстояние от него. Отбор А трябва да подреди плочките отново една върху друга. Докато играчите от Отбор А подреждат, играчите от Отбор Б им пречат, целейки ги с топката. Ако играч от Отбор А бъде уцелен, напуска играта. Плочките се оставят както са и играта продължава по същия начин с останалите играчи от отбора. Когато Отбор А успее да подреди плочките, извиква "джамия" и реферът сигнализира, че целта е постигната. Отбор Б печели, когато всички играчи от Отбор А са уцелени с топка и са излезли от играта. След това отборите сменяват ролите си и играта може да се повтори до 5 пъти. Всяка победа носи по една точка на отбор.

11 Допълнителни правила: Реферът дава знак за първо хвърляне на топката. Първото хвърляне на топката към плочките може да се повтори до три пъти от всеки отбор. Всеки играч в даден отбор може да хвърля пръв. Ако отборът не успее да бутне нито една плочка, губи една точка и се дава ред на другия отбор да хвърля. Кулата от плочки се счита за разрушена дори и при една паднала плочка. Отборът има право да замени играч преди началото на който и да е кръг. Играта се играе до печелене на 5 кръга. 1 точка = 1 спечелен кръг. Всеки отбор има право на двама асистенти. Асистентът може да участва в играта в игралното поле и да помага на човека с увреждания само за улесняване на движението му в игрището без право да помага в подреждането на плочките. Вторият асистент може да участва в играта, но извън игралното поле и може да подава топката към свой играч, ако по някаква причина тя излезе извън полето. Асистентът няма право да хвърля топката, за да разруши плочките. Асистентът няма право да участва в хвърлянето или докосването на топката на противников играч с цел да го "изхвърли" от играта. Реферът дава знак за края на кръга и за отбелязването на точка.

12 Възможни адаптации: Плочките или камъните могат да бъдат заменени с дървени кубчета с височина 4 см, така че да могат по-лесно да се хващат от играчите; Игрището трябва да е подходящо за инвалидни колички; Размерът на квадрата може да бъде направен в съответствие с нуждите на играчите; Броят на играчите може да варира от 3-5 души в един отбор. Играта може също да се играе със 7 плочки. Играта е приспособима за хора с увреждания и в инвалидни колички.

13 ТУРЦИЯ Турска традиционна спортна игра Мраморни топчета По описание на Фондация Социално здраве и обучение в Сома гр. Сома, Турция

14 История: Една от най-старите игри за деца. Играе се на земята с малки, твърди топчета, наречени мрамори. Известно е, че римският император Цезар Август също играел тази игра в детството си. В миналото като топчета са използвани кръгли камъчета или плодови семена. Мраморни се правят през XVIII век. Имената и правилата на играта с топчета се различават в зависимост от страната, в която се играят. Цветните стъклени топчета мрамори" се наричат "мискет" в Турция. Брой играчи: индивидуално или отборно. Оборудване: Мраморни топчета, 6 различни цвята от 10 до 20 на брой за всеки играч; дървена мишена, т.нар. мост, със 6 различни по размер и цифри арки.

15 Игрище: маса с размери най-малко 120 x 100 см. Фиг.4 Графика на бордната игра Мост

16 Правила на игра: Целта на играта е да се отбелязват точки от определено разстояние чрез преминаване на мраморните топчета през арките на игралната дъска, наречена "Мост" (Фиг.4). Всеки играч по време на своя ред пуска да се търкалят по масата от 10 до 20 топчета към целта. Когато топче премине през една от арките на моста, играчът получава точките, изписани над арката. Цифрата върху арките са различни. Числата се увеличават със смаляването на арките. В края на всеки ред на играчите точките се сумират. Победител е този с най-голям сбор от точки. Възможни адаптации: за хора в инвалидни колички може да се играе без специална адаптация; в зависимост от степента на увреждането, може да се играе на земята, както в оригиналния вариант на играта; разстоянието за целене към мишената може да се съкрати.

17 Играта е изключително подходяща за хора с интелектуални затруднения, двигателни и сензорни нарушения.

18 ПОЛША Полска традиционна спортна игра Рингнетбол (Пиершеньовка) По описание на Сдружение Спортни дейности и рехабилитация СТАРТ гр. Познан, Полша

19 История: Играта Пиершеньовка е създадена от полски учител, който получава вдъхновение за нея наблюдавайки рибари да хвърлят шамандури през скъсани рибарски мрежи. Брой играчи: 2 отбора, по 5 играчи във всеки + 5 резерви, максимум Оборудване: Специална мрежа за рингнетбол, подобна на волейболната. Мрежа с изрязани три кръга (единият в средата 70 см в диаметър и два странични 50 см в диаметър всеки).

20 Игрище: игрището е с размерите на волейболното (18 м x 9 м).

21 Правила на игра: Рингнетбол се играе с топка, която се хвърля през един от трите пръстена в мрежата, така че да попадне в игрището на противниковия отбор и да отбележи точка, докосвайки земята. Всяка част от тялото може да се използва за целта. Участват два отбора максималният брой играчи на терена е 10 по 5 от всяка страна. Останалите играчи са резерви. Двама от петимата играчи във всеки отбор са в инвалидни колички или играят в седнало положение. Мачът няма ограничение във времето и се състои от сетове/геймове. Победител е отборът, спечелил 3 сета/гейма. Всеки гейм включва 15 и повече точки. Ако резултатът на геймовете е 2-2, се играе допълнителен, т.нар. тайбрек със същите правила.

22 Сервиране и удряне на топката в Рингнетбола: Играта започва със сервиране на топката над мрежата. Всяко сервиране се прави от зоната за сервиз, която е различна за хора в инвалидни колички, т.нар. специална зона. Всеки отбор, след като топката попадне в неговата страна на терена, трябва да я хване. След хващане отборът има право на три подавания преди да прехвърли топката през една от дупките в мрежата обратно в другата половина на терена. Позволено е да се хване топката, да се хвърли и да се рита. Частта от инвалидната количка се третира като въздух (това означава, че ако топката докосне инвалидната количка, все още е в игра, докато не докосне земята). Топката трябва да бъде хвърлена през една от дупките в мрежата. Ако топката докосне земята на противниковото поле или излезе извън неговите очертания, отборът, хвърлил топката, отбелязва точка. Същият отбор изпълнява сервиз (начален удар) от зоната за сервиране на топката.

23 Играчите на Рингнетбол имат различни позиции: Трима играчи са на първа линия те са нападатели (ляво, дясно и център). Зоната им на игра е на минимално разстояние от 1,50 м от мрежата. Другите двама играчи играят в зоната за защита (ляво и дясно). Въпреки това, всеки от тях може да играе и в нападение и в защита да хвърлят топката в игрището на противника през пръстените и да я хващат в защита. Не трябва да престъпват линията от 1,5 м. от мрежата. Играта се стартира от играча в дясното крило на втора линия, който може да хвърли, удари или ритне топката от зоната за сервиране над мрежата при изпълнението на началния удар (сервиз), в зависимост от възможностите за движение. Човек в инвалидна количка може да сервира топката от "специалната зона за сервиране". След всяка изгубена точка, играчите се сменяват за изпълнение на началния удар. Задачата на всеки отбор е да хвърли топката през една от трите дупки в мрежата, така че тя да докосне земята от другата страна на терена. Тогава, отборът получава 1 точка и има право да изпълни следващ начален удар. Всеки отбор има право на едно до три подавания на топката преди да я прехвърли от другата страна. В противен случай, другият отбор получава точка и изпълнява начален удар. Играчите на втора линия имат право на максимум три стъпки (или три движения на инвалидната количка). Те обаче могат да подадат топката на друг играч и да се предвижат без топка до удобно за тях положение за прехвърляне през един от пръстените в мрежата. Могат и да хвърлят топката директно. Плеймейкърът/разпределителят: един от играчите на първа линия на всеки отбор, който играе близо до мрежата и с гръб към нея. Неговата роля е да подаде топката на един от тримата играчи на втора линия, за да организира тяхната атака с топка към един от пръстените на мрежата. Плеймейкърът няма право да хвърля топката към противниковото поле. Игрището е очертано със странични външни линии и две вътрешни зонови (1,50 м от мрежата). Около терена трябва да има поне два метра допълнително свободно място. Игрището е разделено на две половини от мрежа, окачена в средата успоредно на зоновите линии. Височината на мрежата зависи от възможностите на играчите. Реферът внимава за отбелязване на точките и за нарушения. Рингнетбол може да се играе от хора с различни увреждания: за хора със зрителни увреждания могат да се използват ярки цветове за очертанията на пръстените в мрежата и за топката; за хора с интелектуални затруднения не са необходими промени.

24 Възможни адаптации: увеличаване или намаляване нивото на мрежата; намаляване размера на игрището; използване на по-голяма, по-малка, по-тежка или по-лека топка; използване на по-мека топка; използване на озвучаване (напр. звънци, мрежи със зумер); хората в инвалидни колички да играят по-близо до мрежата; началният удар (сервиз) да се изпълнява от разстояние по-близо до мрежата; топката да тупка веднъж или повече. Играта е изключително подходяща за хора в инвалидни колички, интелектуални увреждания.

25 Тази публикация отразява само възгледите на автора и Комисията не носи отговорност за каквото и да е използване на съдържащата се в нея информация.

26 ERASMUS+SPORT/ SMALL COLLABORATIVE PARTNERSHIPS Проект: СТАРТ Активиране и интегриране на хора с увреждания чрез адаптирани традиционни спортове и игри

27

ТУРНИР ПО ПЛАЖЕН ВОЛЕЙБОЛ Beach Bar, Cerdica Center, ПРАВО НА УЧАСТИЕ - Четирима състезатели допускат се смесени отбори, от които само

ТУРНИР ПО ПЛАЖЕН ВОЛЕЙБОЛ Beach Bar, Cerdica Center, ПРАВО НА УЧАСТИЕ - Четирима състезатели допускат се смесени отбори, от които само ТУРНИР ПО ПЛАЖЕН ВОЛЕЙБОЛ Beach Bar, Cerdica Center, 26-27.07.14 1. ПРАВО НА УЧАСТИЕ - Четирима състезатели допускат се смесени отбори, от които само един може да е с професионален статут 2. МЯСТО, ДАТА

Подробно

ДИАГНОСТИЧЕН БЛОК ЗА ПРОСЛЕДЯВАНЕ ПОСТИЖЕНИЯТА НА ДЕЦАТА НА 6 7-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ В Книга за учителя е предвидено измерване на физическата дееспособност

ДИАГНОСТИЧЕН БЛОК ЗА ПРОСЛЕДЯВАНЕ ПОСТИЖЕНИЯТА НА ДЕЦАТА НА 6 7-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ В Книга за учителя е предвидено измерване на физическата дееспособност ДИАГНОСТИЧЕН БЛОК ЗА ПРОСЛЕДЯВАНЕ ПОСТИЖЕНИЯТА НА ДЕЦАТА НА 6 7-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ В Книга за учителя е предвидено измерване на физическата дееспособност по различни показатели. Извършва се два пъти годишно

Подробно

IATI Day 1 / Senior Задача Activity (Bulgarian) X INTERNATIONAL AUTUMN TOURNAMENT IN INFORMATICS SHUMEN 2018 При лошо време навън Лора и Боби обичат д

IATI Day 1 / Senior Задача Activity (Bulgarian) X INTERNATIONAL AUTUMN TOURNAMENT IN INFORMATICS SHUMEN 2018 При лошо време навън Лора и Боби обичат д Задача Activity (Bulgarian) При лошо време навън Лора и Боби обичат да се събират и да играят настолни игри. Една от любимите им игри е Activity. В тази задача ще разгледаме обобщение на играта. Играта

Подробно

Формули за нареждане на Рубик куб

Формули за нареждане на Рубик куб Етап 1 Опознаване на твоят Рубик куб Кубът на Рубик се състои от 26 видими съставни части, разделени в три категории: 8бр. ъглови кубчета (Corner Pieces). Части с три цвята, които се намират на всеки ъгъл

Подробно

Основен вариант, клас Задача 1. (3 точки) За кои n съществуват различни естествени числа a 1, a 2,..., a n, за които сборът е естествено число

Основен вариант, клас Задача 1. (3 точки) За кои n съществуват различни естествени числа a 1, a 2,..., a n, за които сборът е естествено число Основен вариант, 0. 2. клас Задача. (3 точки) За кои n съществуват различни естествени числа, a 2,..., a n, за които сборът е естествено число? a 2 a 3 + + a n Решение: Ще докажем, че n =, n > 2. При n

Подробно

puzzles-final.indd

puzzles-final.indd Български Шампионат по Главоблъсканици 2007 Квалификационен кръг юни 2007, :30 часа Продължителност: 0 минути Общо точки: 350 Този файл съдържа шампионатните задачи, които ще трябва да решите по време

Подробно

КНИЖКА с ПЪЗЕЛИ ЗА РАЗВИТИЕ НА УМА СЛОЖНИ ПЪЗЕЛИ

КНИЖКА с ПЪЗЕЛИ ЗА РАЗВИТИЕ НА УМА СЛОЖНИ ПЪЗЕЛИ КНИЖКА с ПЪЗЕЛИ ЗА РАЗВИТИЕ НА УМА СЛОЖНИ ПЪЗЕЛИ ВЪВЕДЕНИЕ С ПОМОЩТА НА ТАЗИ КНИЖКА С ПЪЗЕЛИ УМЪТ ВИ ЗА НУЛА ВРЕМЕ ЩЕ ВЛЕЗЕ ВЪВ ВЪРХОВНА ФОРМА. Готови ли сте за предизвикателството? От първата до последната

Подробно

Rev.1/Add. 106/Amend.2 Стр.1 14 Октомври 2002 г. СПОГОДБА ЗА ПРИЕМАНЕ НА ЕДНАКВИ ТЕХНИЧЕСКИ ПРЕДПИСАНИЯ ЗА КОЛЕСНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА, ОБОРУДВАНЕ И ЧАС

Rev.1/Add. 106/Amend.2 Стр.1 14 Октомври 2002 г. СПОГОДБА ЗА ПРИЕМАНЕ НА ЕДНАКВИ ТЕХНИЧЕСКИ ПРЕДПИСАНИЯ ЗА КОЛЕСНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА, ОБОРУДВАНЕ И ЧАС Стр.1 14 Октомври 2002 г. СПОГОДБА ЗА ПРИЕМАНЕ НА ЕДНАКВИ ТЕХНИЧЕСКИ ПРЕДПИСАНИЯ ЗА КОЛЕСНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА, ОБОРУДВАНЕ И ЧАСТИ, КОИТО МОГАТ ДА БЪДАТ МОНТИРАНИ И/ИЛИ ИЗПОЛЗВАНИ НА КОЛЕСНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА

Подробно

doll Механична кукла Механичните кукли автоматично повтарят предварително зададена последователност от движения. В Япония има традиции в изработката н

doll Механична кукла Механичните кукли автоматично повтарят предварително зададена последователност от движения. В Япония има традиции в изработката н doll Механична кукла Механичните кукли автоматично повтарят предварително зададена последователност от движения. В Япония има традиции в изработката на механични кукли, датиращи от древни времена. Движенията

Подробно

Основен вариант за клас Задача 1. (4 точки) На графиката на полином a n x n + a n 1 x n a 1 x + a 0, чиито коефициенти a n, a n 1,..., a 1

Основен вариант за клас Задача 1. (4 точки) На графиката на полином a n x n + a n 1 x n a 1 x + a 0, чиито коефициенти a n, a n 1,..., a 1 Основен вариант за 10 12 клас Задача 1. (4 точки) На графиката на полином a n x n + a n 1 x n 1 + + a 1 x + a 0, чиито коефициенти a n, a n 1,..., a 1, a 0 са цели числа, са отбелязани две точки с целочислени

Подробно

Това разширение може да се играе само в комбинация с базовата игра Каркасон. То може да бъде интегрирано изцяло или само частично в играта, а също и м

Това разширение може да се играе само в комбинация с базовата игра Каркасон. То може да бъде интегрирано изцяло или само частично в играта, а също и м Това разширение може да се играе само в комбинация с базовата игра Каркасон. То може да бъде интегрирано изцяло или само частично в играта, а също и може да бъде комбинирано с други разширения. ИГРОВИ

Подробно

КНИЖКА с ПЪЗЕЛИ ЗА РАЗВИТИЕ НА УМА РАЗМЪРДАЙ СИ МОЗЪКА

КНИЖКА с ПЪЗЕЛИ ЗА РАЗВИТИЕ НА УМА РАЗМЪРДАЙ СИ МОЗЪКА КНИЖКА с ПЪЗЕЛИ ЗА РАЗВИТИЕ НА УМА РАЗМЪРДАЙ СИ МОЗЪКА ВЪВЕДЕНИЕ С ПОМОЩТА НА ТАЗИ КНИЖКА С ПЪЗЕЛИ УМЪТ ВИ ЗА НУЛА ВРЕМЕ ЩЕ ВЛЕЗЕ ВЪВ ВЪРХОВНА ФОРМА. Готови ли сте за предизвикателството? От първата до

Подробно

Homework 3

Homework 3 Домашно 3 по дисциплината Дискретни структури за специалност Информатика I курс летен семестър на 2015/2016 уч г в СУ ФМИ Домашната работа се дава на асистента в началото на упражнението на 25 26 май 2016

Подробно

Изследване на строежа и съответствието между формите на музика, слово и движения в упражнението Колко сме доволни Следователно, щом дойде Светлината,

Изследване на строежа и съответствието между формите на музика, слово и движения в упражнението Колко сме доволни Следователно, щом дойде Светлината, Изследване на строежа и съответствието между формите на музика, слово и движения в упражнението Колко сме доволни Следователно, щом дойде Светлината, тя създава образи, форми. Във формите се виждат вече

Подробно

Microsoft Word - VypBIOL-01-kinematika.doc

Microsoft Word - VypBIOL-01-kinematika.doc ВЪПРОС 1 КИНЕМАТИКА НА МАТЕРИАЛНА ТОЧКА ОСНОВНИ ПОНЯТИЯ И ВЕЛИЧИНИ Във въпроса Кинематика на материална точка основни понятия и величини вие ще се запознаете със следните величини, понятия и закони, както

Подробно

Р Е П У Б Л И К А Б Ъ Л Г А Р И Я М И Н И С Т Е Р С Т В О Н А О Б Р А З О В А Н И Е Т О, М Л А Д Е Ж Т А И Н А У К А Т А НАЦИОНАЛНА ОЛИМПИАДА ПО МАТЕМ

Р Е П У Б Л И К А Б Ъ Л Г А Р И Я М И Н И С Т Е Р С Т В О Н А О Б Р А З О В А Н И Е Т О, М Л А Д Е Ж Т А И Н А У К А Т А НАЦИОНАЛНА ОЛИМПИАДА ПО МАТЕМ Т Е М А ЗА 4 К Л А С Задача. Дуорите са същества, които имат два рога, а хепторите имат 7 рога. В едно стадо имало и от двата вида същества, а общият брой на рогата им бил 6. Колко дуори и хептори е имало

Подробно

Лекция Класификация с линейна обучаваща машина Обучаващата машина може да бъде дефинирана като устройство, чиито действия са повлияни от миналия опит

Лекция Класификация с линейна обучаваща машина Обучаващата машина може да бъде дефинирана като устройство, чиито действия са повлияни от миналия опит Лекция Класификация с линейна обучаваща машина Обучаващата машина може да бъде дефинирана като устройство, чиито действия са повлияни от миналия опит [1]. Линейната обучаваща машина (ЛОМ) е стравнително

Подробно

ЖИВОТ ЗА ЦАРСКИЯ ОРЕЛ Andras Kovacs/RaptorImages Проектът Живот за царския орел (LIFE 12/NAT/BG/000572) се изпълнява с финансовата подкрепа на програм

ЖИВОТ ЗА ЦАРСКИЯ ОРЕЛ Andras Kovacs/RaptorImages Проектът Живот за царския орел (LIFE 12/NAT/BG/000572) се изпълнява с финансовата подкрепа на програм ЖИВОТ ЗА ЦАРСКИЯ ОРЕЛ Проектът Живот за царския орел (LIFE 12/NAT/BG/000572) се изпълнява с финансовата подкрепа на програма LIFE+ на ЕС. Той има за цел да увеличи популацията на царския орел и да намали

Подробно

26. ТУРНИР НА ГРАДОВЕТЕ ЕСЕНЕН ТУР Основен вариант, клас Задача 1. (5 точки) Функциите f и g са такива, че g(f(x)) = x и f(g(x)) = x за всяк

26. ТУРНИР НА ГРАДОВЕТЕ ЕСЕНЕН ТУР Основен вариант, клас Задача 1. (5 точки) Функциите f и g са такива, че g(f(x)) = x и f(g(x)) = x за всяк 26. ТУРНИР НА ГРАДОВЕТЕ ЕСЕНЕН ТУР Основен вариант, 10. - 12. клас Задача 1. (5 точки) Функциите f и g са такива, че g(f(x)) = x и f(g(x)) = x за всяко реално число x. Ако за всяко реално число x е в сила

Подробно

ОБУЧЕНИЕ НА ТЕМА: ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНА ПОДКРЕПА ЗА ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ СЪС СПЕЦИАЛНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПОТРЕБНОСТИ ИЗГОТВИЛ: БОГО

ОБУЧЕНИЕ НА ТЕМА: ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНА ПОДКРЕПА ЗА ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ СЪС СПЕЦИАЛНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПОТРЕБНОСТИ ИЗГОТВИЛ: БОГО ОБУЧЕНИЕ НА ТЕМА: ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНА ПОДКРЕПА ЗА ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ НА ДЕЦА И УЧЕНИЦИ СЪС СПЕЦИАЛНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПОТРЕБНОСТИ ИЗГОТВИЛ: БОГОМИЛА МИЛЧЕВА- СТАРШИ УЧИТЕЛ НАЧАЛЕН ЕТАП ОУ ВАСИЛ ЛЕВСКИ

Подробно

Microsoft Word - tema_7_klas_2009.doc

Microsoft Word - tema_7_klas_2009.doc РЕГИОНАЛЕН ИНПЕКТОРАТ ПО ОБРАЗОАНИЕТО, ОФИЯ-ГРАД Национално състезание-тест по математика за VІІ клас Общински кръг, офия, февруари 009 г. Утвърдил:... аня Кастрева началник РИО, офия-град Тестът съдържа

Подробно

Вариант 3 - ТЕСТ – всеки верен отговор по 3 точки

Вариант 3  - ТЕСТ – всеки верен отговор по 3 точки Вариант - ТЕСТ всеки верен отговор по точки Топка е хвърлена вертикално нагоре По време на полета й нейното ускорение: а) нараства; б) намалява; с) остава същото; г) е нула; д) докато топката се движи

Подробно

Microsoft Word - stokdovo saprotivlenie.doc

Microsoft Word - stokdovo saprotivlenie.doc Движения при наличие на Стоксово съпротивление При един често срещан вид движения неподвижно тяло започва да се движи под действие на сила с постоянна посока Ако върху тялото действа и Стоксова съпротивителна

Подробно

puzzles-offline-practice.indd

puzzles-offline-practice.indd Български Шампионат по Главоблъсканици 00 Всеки ред и всяка колона трябва да съдържа буквите ABCD (ABC в примера) и две празни места. Буквите дадени отстрани показват първата буква, която се вижда следайки

Подробно

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Подкрепата на Европейската комисия за представянето на тази публикация не представлява одобрение на съдържанието,което отразява само възгледите на авторите, и Комисията не носи отговорност за каквото и

Подробно

СОФИЙСКА МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ ТУРНИР ПО МАТЕМАТИКА И ИНФОРМАТИКА "ЗА ТОРТАТА НА ДИРЕКТОРА" ТЕМА ПО ИНФОРМАТИКА Група X (10-12 клас) Задача Рязане на

СОФИЙСКА МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ ТУРНИР ПО МАТЕМАТИКА И ИНФОРМАТИКА ЗА ТОРТАТА НА ДИРЕКТОРА ТЕМА ПО ИНФОРМАТИКА Група X (10-12 клас) Задача Рязане на Задача Рязане на квадрат Цури има квадрат с лице 1 и иска да го разреже на N равнолицеви правоъгълника (всеки с лице 1 ). За съжаление инстумента за рязане с който разполага Цури не е N съвършен. Чрез

Подробно

Тест за кандидатстване след 7. клас Невена Събева 1. Колко е стойността на израза : 8? (А) 201; (Б) 226; (В) 1973; (Г) На колко е ра

Тест за кандидатстване след 7. клас Невена Събева 1. Колко е стойността на израза : 8? (А) 201; (Б) 226; (В) 1973; (Г) На колко е ра Тест за кандидатстване след 7 клас Невена Събева 1 Колко е стойността на израза 008 00 : 8? (А) 01; (Б) 6; (В) 197; (Г) 198 На колко е равно средното аритметично на 1, 1, и 1,? (А) 4, 15(6); (Б) 49, ;

Подробно

5. АКУСТИЧНА ЗАЩИТА от ПТИЦИ Всички видове птици използват звуците за комуникация помежду си и най-добрият пример са пойните птици. За други, слухът е

5. АКУСТИЧНА ЗАЩИТА от ПТИЦИ Всички видове птици използват звуците за комуникация помежду си и най-добрият пример са пойните птици. За други, слухът е 5. АКУСТИЧНА ЗАЩИТА от ПТИЦИ Всички видове птици използват звуците за комуникация помежду си и най-добрият пример са пойните птици. За други, слухът е от фундаментално значение за нощен лов, а в някои

Подробно

1 ПОДГОТВИТЕЛНИ УПРАЖНЕНИЯ Тези упражнения се препоръчват както за начинаещи, така и за възрастни и слаби хора. Необходимо е да правите последователно

1 ПОДГОТВИТЕЛНИ УПРАЖНЕНИЯ Тези упражнения се препоръчват както за начинаещи, така и за възрастни и слаби хора. Необходимо е да правите последователно 1 ПОДГОТВИТЕЛНИ УПРАЖНЕНИЯ Тези упражнения се препоръчват както за начинаещи, така и за възрастни и слаби хора. Необходимо е да правите последователно вляво и вдясно по 20-30 крачки от описаните по-долу

Подробно

НАЦИОНАЛНА АМАТЬОРСКА ЛИГА ПО БАСКЕТБОЛ 3х г. Турнир по баскетбол 3х3 на Националната аматьорска лига по баскетбол (НАЛБ 3х3) НАРЕДБА Юли

НАЦИОНАЛНА АМАТЬОРСКА ЛИГА ПО БАСКЕТБОЛ 3х г. Турнир по баскетбол 3х3 на Националната аматьорска лига по баскетбол (НАЛБ 3х3) НАРЕДБА Юли НАЦИОНАЛНА АМАТЬОРСКА ЛИГА ПО БАСКЕТБОЛ 3х3 07.07.2015 г. Турнир по баскетбол 3х3 на Националната аматьорска лига по баскетбол (НАЛБ 3х3) НАРЕДБА Юли 2015 г. Съдържание I. Общи разпоредби...3 II. Записване

Подробно

Култура ОБЩ ПРЕГЛЕД Всеки един от нас гравира камък, издига колона или изрязва парче витраж, създавайки нещо много поголямо от нас самите. Адриен Клар

Култура ОБЩ ПРЕГЛЕД Всеки един от нас гравира камък, издига колона или изрязва парче витраж, създавайки нещо много поголямо от нас самите. Адриен Клар Култура ОБЩ ПРЕГЛЕД Всеки един от нас гравира камък, издига колона или изрязва парче витраж, създавайки нещо много поголямо от нас самите. Адриен Кларксон Сглобяване на шайбите Цивилизация на Сид Майер:

Подробно

Сканирано изображение

Сканирано изображение * МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ- ПЛОВДИВ МЕДИЦИНСКИ КОЛЕЖ ОДОБРЯВАМ ДИРЕКТОР: /Доц. д; За учебната 0/08 г. ПРОГРАМА" ПО СПОРТ за придобиване на образователно-квалификационна степен професионален бакалавър по

Подробно

Модул 3: Artenvielfalt Опазване на растенията Време 3 часа Място На открито: в Ботаническата градина Умения Критично мислене, оценяване на връзката ме

Модул 3: Artenvielfalt Опазване на растенията Време 3 часа Място На открито: в Ботаническата градина Умения Критично мислене, оценяване на връзката ме Модул 3: Artenvielfalt Опазване на растенията Време 3 часа Място На открито: в Ботаническата градина Умения Критично мислене, оценяване на връзката между причина и следствие Материали Копие на ролевата

Подробно

1-11 Figuri ukaz.doc

1-11 Figuri ukaz.doc «Фигури» 1-11 Ниво 1 Упражнение 1 Цели Приложение (примери) - Разпознаване и разполагане, изразяване с точност и яснота, използвайки ориентирите дясно/ляво и горе/долу. - Запознаване и обучение в четене

Подробно

НОВ АСПЕКТ ООД ОБОРУДВАНЕ ЗА СТРОИТЕЛНИЯ ОБЕКТ Захватни и повдигащи съоръжения Щипки/Клещи Верижни щипки за пов

НОВ АСПЕКТ ООД   ОБОРУДВАНЕ ЗА СТРОИТЕЛНИЯ ОБЕКТ Захватни и повдигащи съоръжения Щипки/Клещи Верижни щипки за пов НОВ АСПЕКТ ООД office@nov-aspekt.eu www.nov-aspekt.eu ОБОРУДВАНЕ ЗА СТРОИТЕЛНИЯ ОБЕКТ Захватни и повдигащи съоръжения Щипки/Клещи Верижни щипки за повдигане и транспорт на вертикални тръби, пръстени и

Подробно

XXX МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР НА ГРАДОВЕТЕ Пролетен тур, ОСНОВЕН ВАРИАНТ за клас РЕШЕНИЯ Задача 1. Правоъгълник е разделен на няколко по-малки право

XXX МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР НА ГРАДОВЕТЕ Пролетен тур, ОСНОВЕН ВАРИАНТ за клас РЕШЕНИЯ Задача 1. Правоъгълник е разделен на няколко по-малки право XXX МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР НА ГРАДОВЕТЕ Пролетен тур, ОСНОВЕН ВАРИАНТ за 10 1 клас РЕШЕНИЯ Задача 1 Правоъгълник е разделен на няколко по-малки правоъгълника Възможно ли е всяка отсечка, която свързва центровете

Подробно

Slide 1

Slide 1 ДВУЛЪЧЕВА ИНТЕРФЕРЕНЦИЯ ЧРЕЗ ДЕЛЕНЕ АМПЛИТУДАТА НА ВЪЛНАТА Лектор: проф. д-р Т. Йовчева 1. Делене на амплитудата на вълната. Когато падащият лъч частично се отразява и частично се пречупва се наблюдава

Подробно

НОВ АСПЕКТ ООД ОБОРУДВАНЕ ЗА СТРОИТЕЛНИЯ ОБЕКТ Захватни и повдигащи съоръжения Щипки/Клещи Верижни щипки за пов

НОВ АСПЕКТ ООД   ОБОРУДВАНЕ ЗА СТРОИТЕЛНИЯ ОБЕКТ Захватни и повдигащи съоръжения Щипки/Клещи Верижни щипки за пов НОВ АСПЕКТ ООД office@nov-aspekt.eu www.nov-aspekt.eu ОБОРУДВАНЕ ЗА СТРОИТЕЛНИЯ ОБЕКТ Захватни и повдигащи съоръжения Щипки/Клещи Верижни щипки за повдигане и транспорт на вертикални тръби, пръстени и

Подробно

Slide 1

Slide 1 Теория на вероятностите ( спец. Приложна математика) Ръководство на клуб председател, касиер и секретар се избират по случаен начин измежду 4 човека: Aна, Борис, Васил и Георги. По колко различни начини

Подробно

Примерно разпределение на образователното съдържание по направление Физическа култура съобразно възможностите за реализиране на темите и постигане на

Примерно разпределение на образователното съдържание по направление Физическа култура съобразно възможностите за реализиране на темите и постигане на Примерно разпределение на образователното съдържание по направление Физическа култура съобразно възможностите за реализиране на темите и постигане на очакваните резултати IX/1. IX/2. 1. Хайде да спортуваме

Подробно