ПОТЕНЦИАЛ НА ЕЛЕКТРИЧНО ПОЛЕ

Размер: px
Започни от страница:

Download "ПОТЕНЦИАЛ НА ЕЛЕКТРИЧНО ПОЛЕ"

Препис

1 ПОТЕНЦИАЛ НА ЕЛЕКТРИЧНО ПОЛЕ. Работа на електрични сили Величината потенциал е скаларна и описва електричното поле. Всяка точка от електричното поле се характеризира с потенциал с определена големина. Разглеждаме постоянно хомогенно електрично поле, създадено от заряд Q и означено с равноотдалечени успоредни силови линии. Нека означим потенциала в т. с, а потенциала в т. с и поставим единица положителен пробен заряд q в т.. Преместването на този заряд в електростатичното поле, от т. с радиус-вектор до т. с радиус-вектор е свързано с извършване на работа от действащата върху заряда q електростатична (Кулонова) сила F : A F. d Qq d Qq 4 4. () Уравнението показва, че работата на електричните сили за преместване на заряда q, не зависи от вида на траекторията му (кафява и зелена крива на фиг.), а само от началното и крайното положение на заряда, т.е. от и. Такива полета се наричат потенциални или консервативни.. Напрежение между две точки на полето Както знаем кулоновата сила е пропорционална на заряда, на който действа: F qe. Затова ако между т. и т. се пренасят последователно заряди q, q, 3q, 4q, то извършената работа ще е съответно А, А, 3А, 4А. Следователно отношението извършена работа/заряд остава постоянно и не зависи от големината на пробния заряд, т.е. характеризира полето между т. и т.. Тази величина се нарича потенциална разлика или напрежение и се измерва във Волт [V]: A U () q Напрежението между две точки e мярка за работата на електричните сили за пренасяне на единица положителен заряд между тях. Напрежението между две точки е V (волт), ако работата на електричните сили за пренасянето на заряд C (кулон) между тях, е J (джаул).

2 Следователно работата на електричните сили за пренасянето на заряд q между две точки - от т. до т. с потенциална разлика ( ) или напрежение U може да се изрази така: A qu q Задача. Пресметнете извършената работа от силите на еднородно електрично поле, създадено между две заредени успоредни пластини, за преместването на заряд 9 q 6. C между двете точки. За всеки от случаите на фигурата е дадена потенциалната разлика U и двете точки и са свързани с права червена линия, като зарядът е изобразен в крайното положение.

3 3. Потенциал на електрично поле За да се изчисли потенциалът в дадена точка на полето от формула (), трябва да се избере положението, където потенциалът ще е нула. Обикновено се приема, че потенциалът на заряда q в безкрайно отдалечена точка от заряда Q, създаващ полето, е нула. Ако зарядът q се премества от електричното поле от точка с потенциал φ (т.) в точка от безкрайността, където потенциалът е нула, то работата на електричното поле съгласно уравнение () е: или A q ( q (3) ) A. (4) q Потенциалът числено е равен на работата, която извършват силите на електричното поле над единичен положителен заряд q C за преместването му от дадена точка на електричното поле в точка от безкрайността. Потенциалът числено е равен на работата, която извършват силите на електричното поле над единичен отрицателен заряд q C за преместването му от точка от безкрайността до дадена точка на електричното поле. В този случай работата съгласно уравнение () е: A q ( q ) От тук се получава същото уравнение (4), дефиниращо потенциал на електрично поле. Мерната единица в система SI (СИ): Уравнение (4) се използва за дефиниране на единицата за измерване на потенциал в системата SI и тя се нарича волт (V). Потенциалът на полето в дадена негова точка е V, ако при преместване на единица положителен заряд C (кулон) от тази точка до точка в безкрайността, електричните сили извършват работа J (джаул). Очевидно е, че мерната единица за величината потенциал и напрежение е една и съща волт.

4 Потенциалът на електричното поле може да се дефинира и чрез потенциалната енергия, т.к. работата А, извършена от силите на електричното поле при пренасяне на заряд q ще бъде равна на намаляването на неговата (на заряд q ) потенциална енергия: da dw или A W W. Тогава, различните пробни заряди q, q, 3q, 4q, поставени в една и съща точка на полето, ще имат различни потенциални енергии W, W, 3W, 4W, но отношението потенциална енергия/заряд ще е едно и също и това е потенциалът на електричното поле: W Q, (5) q 4 Qq където W е потенциалната енергия на взаимодействие на пробния заряд q със 4 заряда Q, създаващ електричното поле. Потенциалът числено е равен на потенциалната енергия, която единица W положителен заряд q C ще има в дадена точка на електричното поле: Произволен заряд q, намиращ се в същата точка има потенциална енергия: W q. 9 Задача. Намалява или нараства потенциалната енергия на заряда q 6. C при преместването му в електрично поле за случаите, показани на фигурите на задача. Още веднъж да обърнем внимание, че за определяне на големината на потенциал в точно определена точка е необходимо да установим къде е нулевият потенциал. Допускането ще се отнася за всички изчисления в конкретния случай. Когато решаваме различни задачи, можем да допуснем различни условности, тъй като явлението, което става в полето, е повлияно по-скоро от потенциалната разлика, отколкото от самия потенциал. В някои случаи можем да приемем, че нулевият потенциал е потенциалът на Земята. Нека разгледаме електрично поле, създадено от две успоредни пластинки, едната от които е заземена. Тогава нейният потенциал ще е V, а потенциалната разлика между пластините ще е равна на потенциала на другата пластина на фиг. V. 4. Поле на точков заряд За електричното поле, създадено от точков заряд q, потенциалът в дадена точка се изразява с формулата: q q k, (6) 4 където е разстоянието от точката до заряда, а е диелектричната проницаемост на средата. q

5 Потенциалът на електричното поле на точков заряд q е правопропорционален на големината на заряда, създаващ полето и намалява обратнопропорционално на разстоянието до заряда. Затова се предполага, че в безкрайно отдалечените от заряда точки потенциалът е нула. Във формула (6) се отчита знакът на заряда. Ако q, то, т.е. потенциалът на полето на положителен заряд е положителен. Ако q, то, т.е. потенциалът на полето на отрицателния заряд е отрицателен. Потенциалът на полето, създадено от два или повече точкови заряди, се определя от принципа на суперпозиция. Потенциалът на поле, създадено от система точкови заряди, е алгебрична сума от потенциалите, създадени от всеки отделен заряд q i : i i Пример: q 3 k k k, (7) q q 3 където,, 3 са разстоянията от зарядите до точка M, в която се пресмята потенциала. Задача 3. На фигурата е показана система от заряди, поставени в ъглите на квадрат. Посочете точката, в която големината на потенциала е. Задача 4. В коя от посочените точки потенциалът на полето е най-голям?

6 5. Еквипотенциални повърхности Разпределението на потенциала φ на полето може да се онагледи чрез система от повърхнини, наречени еквипотенциални. Това е геометричното място на точки с еднакъв потенциал. Еквипотенциалните повърхнини на полето, създадено от точков заряд q, съгласно уравнение (6), са всички точки, които отстоят на едно и също разстояние от заряда q. Това са концентрични сфери в чийто център е разположен зарядът q. Напречното сечение на еквипотенциалните повърхнини на поле, създадено от точков заряд, има формата на кръгове, като центровете им съвпадат с положението на точковия заряд. Трябва да се отбележи, че силовите линии на полето са перпендикулярни на еквипотенциалните повърхнини. Големината на потенциала намалява с разстоянието, като в безкрайността е нула. С непрекъснати линии са означени силовите линии, а с пунктирани линии - еквипотенциалните повърхнини на две електрични полета, създадени от точков заряд и от дипол. Точков заряд +q Дипол Електричното поле, създадено от точков заряд, е същото, както полето, създадено от заредена сфера. Потенциалът на това поле е обратно пропорционален на разстоянието до центъра на сферата или до центъра на точковия заряд, които създават полето. 4 Ако полето е създадено от положителен точков заряд или от положително заредена сфера, то потенциалът има положителни стойности. Ако полето е създадено от отрицателен точков заряд или от отрицателно заредена сфера, то потенциалът има отрицателни стойности. q q k

7 Задача 5. Кои от зависимостите представят изменението на потенциала с разстоянието от отрицателно заредена сфера, която създава електрично поле. Задача 6. В кой случай потенциалът в точка е по-малък, в кой е по-голям и в кой е равен на потенциала в точка? 6. Връзка между интензитет на електрично поле и напрежение Физичните величини потенциал и интензитет E са основни характеристики на електричното поле и се използват за описанието му. Електричното поле във всяка точка се характеризира с енергетична характеристика - потенциал и силова характеристика - интензитет E. Заряд q, намиращ се в дадена точка на електрично поле с потенциал и интензитет E има потенциална енергия W q и му действа сила: F q E.

8 Двете величини и E са взаимно свързани. Когато знаем изменението на потенциала, можем да определим интензитета на електричното поле. На фигурата е показано хомогенно електрично поле, създадено между две успоредни пластини, като едната е заземена, а другата е положително заредена до потенциал V. Със сини стрелки е показан интензитетът на полето, който е постоянен. С черни пунктири са означени еквипотенциалните повърхнини на полето и за всяка от тях е написан потенциала от V до V. Силовите линии и еквипотенциалните повърхнини са перпендикулярни. На графиката е показано изменението на потенциала на хомогенно електрично поле, създадено от две заредени успоредни пластини, поставени на разстояние cm. Едната пластинка е заземена, т.е. потенциалът ѝ е, а потенциалът на другата пластинка може да се изменя. Може да се види, че колкото по-голямо е изменението на потенциала между двете пластинки, толкова по голям е интензитетът на полето. Например при потенциал на горната пластинка V (червената линия), интензитетът е kv/m, а при потенциал на горната пластинка 5V (синята линия), интензитетът е,5 kv/m. Скоростта, с която се изменя потенциалът в пространството между пластинките може да бъде описана с помощта на градиента на потенциала. Градиентът е векторно поле, означава се с gad и се прилага само върху скаларни величини. Това е вектор, чията големина показва скоростта на изменението на скаларната величина и има посока на максималното нарастване на скаларната величина.

9 Графиката на потенциала между двете пластинки е разделена на малки сегменти d. Всеки от тях отговаря на нарастване на потенциала d. Интензитетът на полето в дадена точка може да бъде изразен като отрицателен градиент на потенциала: d E gad, (8) d което е нарастване на потенциала d в много малък участък, разделен на дължината на сегмента d, но с отрицателен знак. В случая функцията () е намаляваща, следователно d приема отрицателни стойности. В хомогенното електрично поле потенциалът се променя така, че интензитетът E остава константа. Интензитетът E на хомогенното електрично поле има постоянна стойност и е насочен в посока на намаляване на. Векторът gad е насочен в посока на максимално нарастване на, т.е. противоположно на E. В този случай векторите E и gad са в едно направление и можем да запишем уравнение (8) скаларно и да интегрираме. Нека разстоянието между двете пластинки е d и потенциалите на плочите са съответно,, при което от уравнение (8) се получава: d d E. d E.d Като се има впредвид, че напрежението между двете пластинки е U, то: U E d 7. Енергия на система електрични заряди Създаването на електрично поле е свързано с извършване на работа от външни сили, затова електричното поле притежава определена потенциална енергия. Тази енергия дава възможност даден материален обект да взаимодейства с друг. Потенциалната енергия на електричното поле е равна на работата, необходима за преместването на единичен положителен заряд от безкрайността в дадена точка на полето. В общия случай, системата от n на брой точкови заряди има енергия:

10 W i j q q i j 4 Потенциалната енергия на система от два заряда на разстояние един от друг е: qq W 4 ij. Пълната потенциална енергията на система от три заряда е: W q q q q q q Задача 7. На трите фигури са представени системи от заряди, поставени във върховете на еднакви равностранни триъгълници. Пресметнете потенциалната енергия и подредете системите, като започнете от тази, която е с най-малка потенциална енергия, към тази с най-голяма такава. Част от фигурите са взаимствани от сайта на който можете да наблюдавате и пълните анимации на някои от физичните явления.

Microsoft Word - VypBIOL-06-rabota.doc

Microsoft Word - VypBIOL-06-rabota.doc ВЪПРОС 6 МЕХАНИЧНА РАБОТА И МОЩНОСТ КИНЕТИЧНА И ПОТЕНЦИАЛНА ЕНЕРГИЯ Във въпроса Механична работа и мощност Кинетична и потенциална енергия вие ще се запознаете със следните величини, понятия и закони,

Подробно

(Microsoft Word - \307\340\344\340\367\3502.doc)

(Microsoft Word - \307\340\344\340\367\3502.doc) Задачи по електричество и магнетизъм 1. Две идентични метални сфери А и B са заредени с един и същ заряд. Когато се намират на разстояние, много по-голямо от радиусите им, те си взаимодействат със сила

Подробно

Microsoft PowerPoint - Lecture_4 [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Lecture_4 [Compatibility Mode] Приложение на закона на Фарадей Пример: Токов контур в магнитно поле се върти с кръгова скорост. Какво е индуцираното ЕДН? S N S страничен изглед = S = S cos Избираме 0 =0. Тогава = 0 t = t. = S cos t

Подробно

Microsoft Word - VypBIOL-10-Tvyrdo-Tialo.doc

Microsoft Word - VypBIOL-10-Tvyrdo-Tialo.doc Въпрос 10 МЕХАНИКА НА ИДЕАЛНО ТВЪРДО ТЯЛО Във въпроса Механика на идеално твърдо тяло вие ще се запознаете със следните величини, понятия и закони, както и с основните единици за измерване: Идеално твърдо

Подробно

Microsoft Word - VypBIOL-01-kinematika.doc

Microsoft Word - VypBIOL-01-kinematika.doc ВЪПРОС 1 КИНЕМАТИКА НА МАТЕРИАЛНА ТОЧКА ОСНОВНИ ПОНЯТИЯ И ВЕЛИЧИНИ Във въпроса Кинематика на материална точка основни понятия и величини вие ще се запознаете със следните величини, понятия и закони, както

Подробно

Microsoft Word - VypBIOL-02-Kin-Okryznost.doc

Microsoft Word - VypBIOL-02-Kin-Okryznost.doc ВЪПРОС КИНЕМАТИКА НА ДВИЖЕНИЕТО НА МАТЕРИАЛНА ТОЧКА ПО ОКРЪЖНОСТ Във въпроса Кинематика на движението на материална точка по окръжност вие ще се запознаете със следните величини, понятия и закони, както

Подробно

Лекция Класификация с линейна обучаваща машина Обучаващата машина може да бъде дефинирана като устройство, чиито действия са повлияни от миналия опит

Лекция Класификация с линейна обучаваща машина Обучаващата машина може да бъде дефинирана като устройство, чиито действия са повлияни от миналия опит Лекция Класификация с линейна обучаваща машина Обучаващата машина може да бъде дефинирана като устройство, чиито действия са повлияни от миналия опит [1]. Линейната обучаваща машина (ЛОМ) е стравнително

Подробно

16. НЯКОИ НЕРАВНОВЕСНИ И НЕЛИНЕЙНИ ЯВЛЕНИЯ В КРИСТАЛИТЕ ТОПЛОПРОВОДНОСТ, ЕЛЕКТРОПРОВОДИМОСТ, ЕЛЕКТРОСТРИКЦИЯ. ТЕРМОЕЛЕКТРИЧНИ ЕФЕКТИ 1. Нелинейни или

16. НЯКОИ НЕРАВНОВЕСНИ И НЕЛИНЕЙНИ ЯВЛЕНИЯ В КРИСТАЛИТЕ ТОПЛОПРОВОДНОСТ, ЕЛЕКТРОПРОВОДИМОСТ, ЕЛЕКТРОСТРИКЦИЯ. ТЕРМОЕЛЕКТРИЧНИ ЕФЕКТИ 1. Нелинейни или 16. НЯКОИ НЕРАВНОВЕСНИ И НЕЛИНЕЙНИ ЯВЛЕНИЯ В КРИСТАЛИТЕ ТОПЛОПРОВОДНОСТ, ЕЛЕКТРОПРОВОДИМОСТ, ЕЛЕКТРОСТРИКЦИЯ. ТЕРМОЕЛЕКТРИЧНИ ЕФЕКТИ 1. Нелинейни или квадратични ефекти 1.1. Електрострикция При голяма

Подробно

Задача 1. Движение в течности МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА НАЦИОНАЛНО ПРОЛЕТНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ФИЗИКА ВЪРШЕЦ г. Тема 9.клас Реш

Задача 1. Движение в течности МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА НАЦИОНАЛНО ПРОЛЕТНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ФИЗИКА ВЪРШЕЦ г. Тема 9.клас Реш Задача. Движение в течности МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА НАЦИОНАЛНО ПРОЛЕТНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ФИЗИКА ВЪРШЕЦ -..7 г. Тема 9.клас Решения и указания за оценяване a) Движението на топчето става под

Подробно

Microsoft Word - stokdovo saprotivlenie.doc

Microsoft Word - stokdovo saprotivlenie.doc Движения при наличие на Стоксово съпротивление При един често срещан вид движения неподвижно тяло започва да се движи под действие на сила с постоянна посока Ако върху тялото действа и Стоксова съпротивителна

Подробно

Slide 1

Slide 1 ДВУЛЪЧЕВА ИНТЕРФЕРЕНЦИЯ ЧРЕЗ ДЕЛЕНЕ АМПЛИТУДАТА НА ВЪЛНАТА Лектор: проф. д-р Т. Йовчева 1. Делене на амплитудата на вълната. Когато падащият лъч частично се отразява и частично се пречупва се наблюдава

Подробно

Количествени задачи Задача 1. Тяло е хвърлено хоризонтално с начална скорост V0 15 m. Намерете s нормалното a n и тангенциалното a ускорение на тялото

Количествени задачи Задача 1. Тяло е хвърлено хоризонтално с начална скорост V0 15 m. Намерете s нормалното a n и тангенциалното a ускорение на тялото Количествени задачи Задача 1. Тяло е хвърлено хоризонтално с начална скорост V 15 m. Намерете нормалното a n и тангенциалното a ускорение на тялото след време t 1 от началото на движението! ( Приемете

Подробно

Вариант 3 - ТЕСТ – всеки верен отговор по 3 точки

Вариант 3  - ТЕСТ – всеки верен отговор по 3 точки Вариант - ТЕСТ всеки верен отговор по точки Топка е хвърлена вертикално нагоре По време на полета й нейното ускорение: а) нараства; б) намалява; с) остава същото; г) е нула; д) докато топката се движи

Подробно

Microsoft Word - VypBIOL-29-Vylni.doc

Microsoft Word - VypBIOL-29-Vylni.doc ВЪПРОС 9 МЕХАНИЧНИ ВЪЛНИ Във въпроса Механични вълни вие ще се запознаете със следните величини, понятия и закони, както и с основните единици за измерване: Вълнов процес Механична вълна Звукова вълна

Подробно

Microsoft Word - Sem03+04sup_KH_VM2-11.doc

Microsoft Word - Sem03+04sup_KH_VM2-11.doc Връзка между символ на Кронекер (Conece delta i ) и символ на Леви Чивита (Levi-Civita symbol ε i ) Примери от векторния анализ Всички разглеждания се правят за случая на тримерно евклидово пространство

Подробно

vibr_of_triat_mol_alpha

vibr_of_triat_mol_alpha Месечно списание за Култура, Образование, Стопанство, Наука, Общество, Семейство http://www.kosnos.co Симетрично валентно трептение на симетрични нелинейни триатомни молекули Този материал е продължение

Подробно

Microsoft Word - PMS sec1212.doc

Microsoft Word - PMS sec1212.doc Лекция Екстремуми Квадратични форми Функцията ϕ ( = ( K се нарича квадратична форма на променливите когато има вида ϕ( = aij i j i j= За коефициентите предполагаме че a ij = a ji i j При = имаме ϕ ( =

Подробно

110 (Глава 2. Тензорен анализ 12. Диференциални операции в криволинейни координати Градиент на скаларно поле. Дефиницията (11.5) на градиента чр

110 (Глава 2. Тензорен анализ 12. Диференциални операции в криволинейни координати Градиент на скаларно поле. Дефиницията (11.5) на градиента чр 0 (Глава 2. Тензорен анализ 2. Диференциални операции в криволинейни координати 2.. Градиент на скаларно поле. Дефиницията (.5) на градиента чрез производната по направление позволява лесно да намерим

Подробно

Microsoft Word - ch2.4.doc

Microsoft Word - ch2.4.doc 9 Кинематика на сложни движения на твърдо тяло 9 Сферично движение на твърдо тяло Определение Сферично движение на твърдо тяло или движение на тяло около неподвижна точка наричаме такова движение при което

Подробно

Основен вариант за клас Задача 1. (4 точки) На графиката на полином a n x n + a n 1 x n a 1 x + a 0, чиито коефициенти a n, a n 1,..., a 1

Основен вариант за клас Задача 1. (4 точки) На графиката на полином a n x n + a n 1 x n a 1 x + a 0, чиито коефициенти a n, a n 1,..., a 1 Основен вариант за 10 12 клас Задача 1. (4 точки) На графиката на полином a n x n + a n 1 x n 1 + + a 1 x + a 0, чиито коефициенти a n, a n 1,..., a 1, a 0 са цели числа, са отбелязани две точки с целочислени

Подробно

Microsoft Word - PRMAT sec99.doc

Microsoft Word - PRMAT sec99.doc Лекция 9 9 Изследване на функция Растене, намаляване и екстремуми В тази лекция ще изследваме особеностите на релефа на графиката на дадена функция в зависимост от поведението на нейната производна Основните

Подробно

Slide 1

Slide 1 1.Въведение Предмет и основни дялове на физиката ФИЗИКА НАУКА ЗА НАЙ-ОБЩИТЕ И НАЙ-ПРОСТИ ФОРМИ НА СЪЩЕСТВУВАНЕ НА МАТЕРИЯТА (ВЕЩЕСТВО И ПОЛЕ), КОИТО ВЛИЗАТ В СЪСТАВА НА ВСИЧКИ СЛОЖНИ МАТЕРИАЛНИ СИСТЕМИ,

Подробно

Microsoft Word - VM-LECTURE06.doc

Microsoft Word - VM-LECTURE06.doc Лекция 6 6 Уравнения на права и равнина Уравнение на права в равнината Тук ще разглеждаме равнина в която е зададена положително ориентирана декартова координатна система O с ортонормиран базис i и j по

Подробно

Microsoft Word - Lecture 9-Krivolineyni-Koordinati.doc

Microsoft Word - Lecture 9-Krivolineyni-Koordinati.doc 6 Лекция 9: Криволинейни координатни системи 9.. Локален базиз и метричен тензор. В много случаи е удобно точките в пространството да се параметризират с криволинейни координати и и и вместо с декартовите

Подробно

Microsoft Word - VypBIOL-08-ZZ-Energiata.doc

Microsoft Word - VypBIOL-08-ZZ-Energiata.doc ВЪПРОС 8 ЗАКОН ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА МЕХАНИЧНАТА ЕНЕРГИЯ Във въпроса Закон за запазване на механичната енергия вие ще се запознаете със следните величини, понятия и закони, както и с основните единици за измерване:

Подробно

Microsoft Word - VM22 SEC55.doc

Microsoft Word - VM22 SEC55.doc Лекция 5 5 Диференциални уравнения от първи ред Основни определения Диференциално уравнение се нарича уравнение в което участват известен брой производни на търсената функция В общия случай ( n) диференциалното

Подробно

Microsoft Word - seminar12.docx

Microsoft Word - seminar12.docx Семинар 12 Линеен дискриминантен анализ В този семинар ще се запознаем с линейния дискриминантен анализ (ЛДА), който се използва в статистиката, разпознаването на образи и обучението на машини. От обектите

Подробно

036v-b.dvi

036v-b.dvi МАТЕМАТИКА И МАТЕМАТИЧЕСКО ОБРАЗОВАНИЕ, 2010 MATHEMATICS AND EDUCATION IN MATHEMATICS, 2010 Proceedings of the Thirty Ninth Spring Conference of the Union of Bulgarian Mathematicians Albena, April 6 10,

Подробно

ЕЛЕКТРЕТЕН ЕФЕКТ В ДИЕЛЕКТРИЦИ

ЕЛЕКТРЕТЕН ЕФЕКТ В ДИЕЛЕКТРИЦИ ЕЛЕКТРЕТЕН ЕФЕКТ В ДИЕЛЕКТРИЦИ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ. ОСНОВНИ ПАРАМЕТРИ НА ЕЛЕКТРЕТИТЕ ИСТОРИЧЕСКИ СВЕДЕНИЯ ЗА ЕЛЕКТРЕТИТЕ В нормално състояние веществата в природата имат потенциала и заряда на земната кора, който

Подробно

BULGARIAN PARTICIPATION IN THE SPS AND PS EXPERIMENTS

BULGARIAN PARTICIPATION IN THE SPS AND PS EXPERIMENTS Молекулно-динамични симулации в различни термодинамични ансамбли Каноничен ансамбъл като Ако малката система е състои от една частица Брой на клетките във фазовото пространство, където може да се намира

Подробно

Кинематика на материална точка

Кинематика на материална точка 8. ХАРМОНИЧНИ ТРЕПТЕНИЯ И ВЕЛИЧИНИ, КОИТО ГО ХАРАКТЕРИЗИРАТ. МАТЕМАТИЧНО, ФИЗИЧНО И ПРУЖИННО МАХАЛО. Хармонични трептения. В природата често се се наблюдават процеси, при които дадена система се връща

Подробно