PowerPoint Presentation

Подобни документи
Slide 1

БЪЛГАРСКА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ ИНСТИТУТ ПО СИСТЕМНО ИНЖЕНЕРСТВО И РОБОТИКА България, София 1113, ПК 79, ул. “Акад. Г.Бончев”, Бл.2, Тел.(+359 2)

16. НЯКОИ НЕРАВНОВЕСНИ И НЕЛИНЕЙНИ ЯВЛЕНИЯ В КРИСТАЛИТЕ ТОПЛОПРОВОДНОСТ, ЕЛЕКТРОПРОВОДИМОСТ, ЕЛЕКТРОСТРИКЦИЯ. ТЕРМОЕЛЕКТРИЧНИ ЕФЕКТИ 1. Нелинейни или

Авторска справка за приносния характер на трудовете на гл. ас. д р Цветелина Венелинова Паунска, представени за участие в конкурс за доцент по направл

(Microsoft Word - \307\340\344\340\367\3502.doc)

truebeam_BUL-2018

УТВЪРДИЛ Директор:... (Име, фамилия, подпис) ПРИМЕРНО ГОДИШНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по учебния предмет физика и астрономия за 10. клас Брой учебни ч

Град/село:. Училище:. Утвърдил, директор:. КАЛЕНДАРНО ТЕМАТИЧНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ по учебния предмет физика и астрономия за 10. клас Брой учебни часове (п

Вариант 3 - ТЕСТ – всеки верен отговор по 3 точки

ЕЛЕКТРЕТЕН ЕФЕКТ В ДИЕЛЕКТРИЦИ

Microsoft Word - VypBIOL-01-kinematika.doc

Microsoft Word - VypBIOL-06-rabota.doc

Лекция 6

Microsoft Word - VypBIOL-08-ZZ-Energiata.doc

Задача 1. Движение в течности МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА НАЦИОНАЛНО ПРОЛЕТНО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ФИЗИКА ВЪРШЕЦ г. Тема 9.клас Реш

Slide 1

Microsoft Word - Prilozenie 2.doc

Количествени задачи Задача 1. Тяло е хвърлено хоризонтално с начална скорост V0 15 m. Намерете s нормалното a n и тангенциалното a ускорение на тялото

Microsoft Word - L25 ElectrMagn.doc

Microsoft Word - VypBIOL-02-Kin-Okryznost.doc

U-PVC Водопроводни системи под налягане

Комбинирани електрически бойлери за системи със слънчев колектор Бойлерите от серията NATURELA GREEN, са специално разработени за използване в системи

Въздушни праволинейни помпи ALITA (Мембранните компресори) _ 1.1_стандартни модели 1.2_модели за налягане и вакуум 1.3_OEM серия помпи Air and Vacuum

(ФЯЕЧ2012-2)

|FIRMA1|

IMH'I'AS'Lecture'ALL'UCII'r'19

PowerPoint Presentation

Presentazione di PowerPoint

Microsoft Word - Pinch_Technology_tetr.doc

МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ДЪРЖАВЕН ЗРЕЛОСТЕН ИЗПИТ ПО ФИЗИКА И АСТРОНОМИЯ 22 май 2017 г. - Вариант 2 ПЪРВИ МОДУЛ време за работа 90 мину

Microsoft Word - VypBIOL-13-TD-Systema.doc

Физика на елементарните частици СВЕТЪТ, ПОГЛЕДНАТ ОТ НЕПОЗНАТ ЪГЪЛ Силвио Стойков АЕГ Гео Милев -гр.русе

Приложение на методите на Рунге Кута за решаване на уравненията за отравяне на ядрения реактор 1. Въведение В доклада са направени поредица от изчисле

Духалата / вакуумпомпите със страничен канал _ 1.1_Едностепенни 1.2_Двустепенни 1.3_C високо налягане Air and Vacuum Components

Акумулатори

Препис:

Въведение в ускорителите на заредени частици Ангел Х. Ангелов Институт за ядрени изследвания и ядрена енергетика БАН

СЪДЪРЖАНИЕ 1. Дефиниция за ускорител на заредени частици. 2. Източници на заредени частици. 3. Единици за измерване на ускорението. 4. Ускоряване в промеждутък. 5. Ускоряване в резонатор. 6. Линеен ускорител. 7. Цикличен ускорител. 8. Колайдерът LHC основни системи. 9. Приложение на ускорителите.

Ускорител на заредени частици Ускорител на заредени частици се нарича устройство, предназначено за създаване на сноп от електрически заредени частици със зададени плътност и енергия. Необходими условия за реализиране на такова устройство: А. Електрическо поле за ускоряване. Б. Вакуум - за безпрепятствено движение на снопа. В. Фокусиране - за компенсация на разходимостта на снопа.

Източници на заредени частици - примери Когато метална нишка се нагрява, електроните в нея повишават кинетичната си енергия, някои от тях напускат метала и образуват отрицателен облак около нишката. Това е един пример за това как се произвеждат свободни електрони. Протони и йони могат да се произвеждат с плазмотрон. При облъчване на мишена със сноп високоенергетични частици също се получават различни заредени частици.

Измервателна единица за енергията на ускорение Електронволт (1 еv) е единицата, която съответства на енергията, получена от един електрон (със заряд около 1.602 10-19 C), преминал от една до друга точка, чиято разлика на електрическия потенциал е 1 V. Това е малка единица и при ускорителите се използват нейните производни КеV, МеV, GeV и ТеV.

Ускоряване в промеждутък и в резонатор Ускоряването в промеждутък с постоянно напрежение не е ефективно, тъй като пробивното напрежение на изолиращите диелектрици е ниско. Прилагането на променливо електрическо поле води до групиране на частиците. Ускоряването в полетата на обемен резонатор дава възможност за постигане на високи темпове на ускорение.

Линеен ускорител с дрейфови тръби За да се ускорява група частици в тази структура е необходимо да се синхронизира нейното преминаване през промеждутъците с фазата на ускоряващото напрежение.това се постига чрез съответните дължини на дрейфовите тръби.

ЦИКЛОТРОН 2009

Идеята за цикличен ускорител - път към високите енергии Група частици може да бъде инжектирана в област с диполно магнитно поле, което формира циклична треактория на движение на частиците. Когато в част от тази треактория има създадено ускоряващо електрическо поле, частиците многократно преминават през него и получават съответното ускорение. Необходимо е процесите на отклонение и ускорение да бъдат синхронизирани.

Форма на магнитното поле в пръстена Пръстеновиден ускорител с почти постоянен радиус на орбитата на частиците и резонансно ускорение се нарича синхротрон. Диполното магнитно поле на този тип ускорител е променливо с времето. Цикълът на ускорение започва при ниско ниво на основното магнитно поле и завършва при високо ниво. Циркулацията на вече ускорения сноп може да продължи часове и дори дни при високо качество на вакуума.

Фокусиране на снопа с квадруполни лещи Един от начините за фокусиране на снопове ускорени частици е използуването на квадруполни лещи. Тяхното магнитно поле фокусира снопа в едната им плоскост на симетрия, но го дефокусира в другата. Силата на фокусировка и дефокусировка е по-голяма при отдалечаване от оптическата ос. Това води до общо фокусиращ ефект при редуване на фокусиращи с дефокусиращи плоскости.

Фокусиране на снопа с квадруполни лещи С редуването на фокусиращи и дефокусиращи квадруполи се постига устойчиво движение на снопа в близост до оптическата ос на системата.

Орбита на частиците в цикличен ускорител При движението си в отклоняващото, фокусиращото и ускоряващото полета на цикличния ускорител частиците извършват колебателни движения около оптичната ос на тази структура. Необходимо е амплитудата на тези колебания да е съобразена с размерите на вакуумната камера на ускорителя.

Характеристики на снопа и на вакуумната камера Ограниченията за движението на снопа частици във вакуумната камера се определят от размерите на снопа, от степента на неговата разходимост, от размерите на вакуумната камера и от възможностите на фокусиращата система. Обособени са два основни параметра, чиито значения трябва да са съгласувани. Първият се нарича емитанс и се отнася за размера и разходимостта на снопа. Вторият е наименован аксептанс и съдържа информация за възможността да се фокусира определен сноп в рамките на вакуумната камера.

Конфигурация на Големия Адронен Колайдер Има изобретени над 30 вида устройства за ускоряване. Една от найудачните конфигурации за постигане на високи енергии на взаимодействие на частиците от снопа се нарича ускорител на насрещни снопове. От този тип е и Големият Адронен Колайдер (LHC). Основно предимство на колайдерите и понятие за светимост.

Устройство на ускорителната станция

Технологични постижения в ускоряващата станция на LHC Геометрията на резонаторите е електродинамически проблем (уравнения на Максуел). Те трябва да приемат, натрупат и отдадат енергия към сноп с рекордни параметри. Вход за ВЧ мощност като на ТВ станция с преход от атмосферно налягане към висок вакуум и от стайна температура до -271 градуса по Целзий. Чиста, свърхпроводяща при 400 MHz, гладка и еластична вътрешна повърхност, подложена на гама радиация.

Основен елемент на пръстена - сдвоен свърхпроводящ диполен магнит

Конструкция на една секция от магнитната система

Особенности на магнитите Необходимо магнитно поле около 10 Т(ограничение от радиуса на съществуващия тунел). Възможно със свърхпроводящи магнити, охлаждани с He II - нова технология от термоядрения синтез. Избор на конфигурация: 2 канала в един магнит! Направени изчисления на над 3000 варианта за диполен магнит. За свързване между магнитите е изобретен нов вид ултразвуково заваряване специално за LHC.

Вакуумна система LHC има всъщност три вакуумни системи: - изолационен вакуум на криомагнитите, - изолационен вакуум на He-системата, - вакуум в ускорителната камера. Последната се характеризира с налягане 10-9 Pa (10 15 H 2 /m 3 ). Има следните особености: - вътрешен екран с температура 20 К, - гъвкави преходи от студените към топлите участъци.

Приложения на ускорителите на заредени часстици Над 7500 броя за радиационна терапия, повече от 7000 йонни имплантатори, около1500 - индустриални приложения, 1000 - биомедицински изследвания, 200 - производство на медицински изотопи, 120 - ускорители на високи енергии(>1 GeV), 50 източника на синхротронно излъчване и др.

Благодаря за вниманието!